Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Send to qBittorrent Firefox kiegészítő (with SavePaths)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
De ha más csatornán vannak, akkor szerintem nem.
Úgy kéne belőni, hogy távolabbi frekvenciatartományban lévő csatornákon legyenek.Ezen kívül lehet valami hátránya ennek a megoldásnak ?
Mondjuk külön menedzselhető QOS, sávszélesség kiosztás, meg hasonló dolgok elvesznek a G-s eszközökön (illetve ha a G-s router is tudja, akkor valahogy összehangolható).A 300-as N-es eszközök (pl. az előbb tárgyalt TP-Link) egy vékony falon át, 2m távolságra egy jobb vevővel milyen sebességet érnek el kb. ?
-
atesss
addikt
Közben én is utána olvastam a dolognak, pl. a te korábbi hozzászólásaidat dobta ki a google.
De lehet DualBand és szimultán DualBand is, erre csak az utóbbi lenne jó. Csak az így elég drága ennyiért...
Van egy alternatív ötletem:
Egy pl. fentebb linkelt TP-Link N-es router, és annak az egyik LAN portára egy régi mezei G-s router, a G-s eszközök kiszolgálására.
Működhetne így ez a megoldás, okozna ez valamilyen problémát ?
Mert mondjuk 17-18e körül ki lehetne hozni (használt G-s roterrel meg még olcsóbban).
A fogyasztása mondjuk nagyobb lenne a két eszköznek azért, az igaz (de a DualBand-os eleve többet fogyaszt azért a két rádiós modul miatt, nem ?). -
Beri
addikt
Mondjuk kíváncsi lennék egy linksys wrt320n tesztre... Ők 145Mbitet mértek egy szálon, nekem 50/25-öt kéne routolnia (meg később ki tudja még h mennyit) miközben ronggyátorrentezem a hálókártyámat
Ha abból indulok ki h 50et mértek a wrt54gl-el és cirka 35öt tud, akkor a 320n 145-je ~100Mbitnek jó
Ha valaki vett egy 320n-t és vannak tapasztalatai nagyobb sávszél mellett (50Mbit és felette), ne tartsa magában!
-
And
veterán
(Kösz! Tehát a SmallNetBuilder leírása alapján gyakorlatilag nem ismeri a MIMO-t, és csak az egyetlen adatfolyammal elérhető 150 Mbps linksebességet tudja, azt is szélessávú (40 MHz-es) csatornán. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az adatlapon az érzékenységi adatok között szerepel egy 270 Mbps-re vonatkozó érték, az pedig csak két spatial stream-mel érhető el 802.11n esetén
.) -
jeni
félisten
Melyik N-s USB adaptert tudnál javasolni 10e.Ft alatt? TP-LINK 6e.FT körüli az felejtős?
TP-LINK TL-W821N -
Prego
senior tag
Jól veszem ki hogy a turbózott G meg a draft N csak akkor használja ki a ráírt 108-300Mbit-et, ha a gyártó által javasolt adapter van a kliens gépeken?
Én is nagyon gondolkodok már egy routerben, szomszédnak is adom a netem (chello 15/2) és az ő edimax-ja enyhén szolva ... .
Esetleg még szóba jöhet az, amit a chello ad szolgáltatásként,
NetGear RangeMax™ WPN824 vezetéknélküli router
És 1 db NETGEAR RangeMax™ WPN111 vezetéknélküli USB 2.0 adapter;
Havi 550Ft és ha beszorzom hogy csak a router 8000 a prohardver aprón, akkor kb egy-másfél év alatt behozza az árát. -
raverke
tag
Szia!
Jól ismered ezt a modellt? Eléggé utána olvastam és 3 verzió létezik belőle. Az angol nyelvű oldalakon szinte csak rosszat olvastam róla, holott a tesztek azt bizonyítják, hogy saját firmware-el jól működik. A felhasználók többsége lehúzta az állandó kapcsolta szakadás, a vista 64bit kompatibilitási probléma és egyéb nyalánkságok miatt.
Az a baj hogy a wrt54GL majdnem annyiba kerül, mint ez a wrt160n. Mondanám, hogy gondolok a jövőre és "N"-es routert veszek, de túl sokat nem akarok rá áldozni(ami igazán megbízható lenne), ráadásul nem akarok problémás eszközt venni.
Mennyire fontos ez az "N" szabvány? Vagy esetleg válasszak egy másik gyártót?
Mint említettem, 1 "N" szabványú laptop, és 1 Pc lenne wifi kapcsolattal, a harmadik gép kábellel.
Ötlet, tanács?
A segítséget előre is köszönöm!!
-
sbazsi
veterán
egy elméleti kérdés:
adott A router, annak egyik LAN portjára bedugom B routert.
A router ip címe 192.168.2.1, DHCP címeket 2.2 és 2.99 között oszt.
B router ip címe 192.168.2.100, DHCP címeket 2.101 és 2.199 között oszt.
A kérdés az az, hogy az A routerre kötött pc megosztott mappái (windowsos XP, munkacsoport), és ugyanerre a routerre kötött hálózati nyomtatót látják-e a b routeren "logó" gépek?!
Az, hogy az A routeren logó gépek nem látják a B routeren logó gépek megosztásait, az nem probléma. -
And
veterán
Határozottan AP-módot írt, és nem ő az első, aki két napon belül ilyet szeretne ([link]). A kliens-mód határozottan multifunkciós működést igényel, az AP pedig nem, azt mindegyik tudja. Ha egy routerrel egyáltalán nem tudunk 'körülnézni', hálózatot keresni, akkor az sima egyfunkciós eszköz.
Mod. #5171: Ha egy router LAN-portjára csatlakozol a meglévő hálózatod felől, akkor pontosan ezt éred el vele. Le lehet tiltani a WAN-portot, de ha egyszer oda nem csatlakozik semmi, akkor amúgy sincsenek 'router funkciók' hiszen azok (főképp a címfordítás, a NAT) csak a WAN és a LAN oldal között működnek. Alapesetben (sima egyfunkciós router, vagy multifunkciós, AP-módban) a router beépített AP-je ugyanannak a LAN-nak a része, amelyhez a LAN-portok is tartoznak, vagyis a WAN használata nélkül a topológia ugyanaz, mintha egy 4-portos switch-re egy sima AP-t csatlakoztatnál. Hab a tortán, hogy manapság a sima (egy LAN-porttal rendelkező) AP-k egyáltalán nem olcsóbbak, mint egy komplett router.
"orrent nem nagyon, céghez kell, viszont nem csak netezés lenne, hanem. adattárolás, és egy adatbázis program."
Ha a forgalom nagyrésze a gépek között lenne (WAN nélkül ugye nincs a routeren netforgalom
), akkor mindegy, hogy mit tud, mint router, hiszen te csak swith-ként használnád. A vezetéknélküli egység (vagyis a belső AP) sebessége meg annyi, amennyi, és a kliensek között megoszlik. -
-
{Zodiac}
senior tag
Nekem bőven megfelel, bár az elején sikerült összevissza bedugdosni a 4 kábelt úgy, hogy switch-ként működött és amikor elkezdtem felrakni a saját kezelőfelületét, akkor behányt az egész
Há mondom, mi ez, progi nélkül műxik, vele meg behal?!
De hát megint csak az emberi tényező... (hülyeség) volt a meghatározó! 
-
Nunder
őstag
Nem Draft-N-es a wi-fi. Muszáj ezt? Nem elég a kis tesó? Nem szívesen lépném át a 10k-s határt. De ha az általam linkelt TPlink nem megbízható, akkor lehet hogy meggondolom. Nem folyamatos használatra lenne, péntektől vasárnapig kellene osztania a netet, szóval az átlagnál kevesebbet lenne használva.
-
C@rbon
senior tag
Értelek.
És a kábeles netet ugye kezelik?Mivel nem egyedül veszem, hanem hárman vesszük és én nem turkálhatok a pénztárcájukban, ezért előfordulhat, hogy olcsóbb megoldás kell. Ebben az esetben szerintem a routeren lehet spórolni, bár nem hiszem, hogy megéri. De ha mégis így járnánk akkor a Linksys WRT110 és a WRT54GL megteszi?
-
C@rbon
senior tag
Igen, átolvastam a kézi könyvet és lehet egy és több gépet csatlakoztatni routerel és router nélkül is.
Azzal nincs gond tényleg, hogy egyszerre csak egy gép nyomtathat.
A linkelt routerek közül szerintem a Linksys WRT160NL lenne legjobb.
-4Mbites nethez minek gigabit?
-Vinyó csatlakoztatható és nem baj, hogy csak azt kezeli, mert a nyomtató wifin csatlakozik.Eltér még valami másban a 320-astól? Vagy jobb a 320-as valami másban?
-
C@rbon
senior tag
25ért láttam hasonlót csak multifunkciós és ez is wifis.
Szóval ezzel biztos, hogy tudnék hálózaton keresztül nyomtatni?
Ha pedig scannelni szeretnék, akkor leveszem a routerről és géphez csatlakoztatom?
A vinyó kezelése nem lenne fontos. Úgy is hordozható mind.A dragabb D-Link routereken van egy olyan lehetoseg, hogy az USB portra kvazi barmit radughatsz, es azt a WINDOWS-os gep tudja kezelni. Igy nyomtato, HDD, scanner is. De egyszerre csak egy gep es egy eszkoz. Amig a gep csatlakozik ra, addig masik gep nem tudja hasznalni. (Gondolom, ez kvazi olyan, mintha kozvetlen a gephez lenne kotve az USB-s cucc.)
De ha wifis a nyomtató, akkor bármennyi gép csatlakozhat, gondolom.
És így elég lenne olyan router, ami teljesen egyszerű(nem N-es, nincs USB), de minőségi. Ilyenből mi az ajánlott? -
jeni
félisten
Edimax mennyire jöhetne szóba az is egy árban lenne a TP-Link routerrel
Edimax BR-6204WLg -
localhost
Közösségépítő
A szkenner részét tipikusan csak akkor lehet networkön keresztül is használni, ha a masina nem USB-n megy a routerbe, hanem UTP = LAN-kábelen. Ezen masinák nevében a típusszám után általában egy N-betű utal a NertWörk lehetőségre, illetőleg az előlapján a Nertwork felirat díszeleg.
A Lan kábel helyett létezik még a Wifi=Wlan megoldás is. De az USB-n tipikusan nem lehet over-network, azaz hálózaton át szkennelni. -
Alex91
félisten
HP DeskJet D5560, es tan WLAN nyomtato...
-
asadasad22
őstag
-
Archer
őstag
Csak net megosztásra kéne, semmi egyéb hókusz-pókusz. Biztos jók amiket linkeltél (főleg a WRT160NL a külső adattárolós csatlakozási lehetőséggel, de ezek már nagyon kiesnek a keretből. Még a 13k is több mint amennyit rászántam de ha veszek valamit akkor már legyen jó. Vagy elég egy olcsóbb (ASUS, Edimax, Netgear) is arra a célra amire nekem kell?
-
blunt
aktív tag
folyamatosan eldobta a netet, nem tudott local ip-t kiosztani, elerhetetlen volt a router. hard reset sem segitett rajta, csak az, ha szo szerint egesz ejjel ki volt huzva a tapbol es reggel visszadugtuk. De akkor is fel ora utan ujra produkalta a hibat.
feldugtuk a jo oreg asus wl-500g-t es az azonnal vitte a halozatot.
Sajnalom, mert jo routernek tunt a Dir-655, de most adunk egy eselyt az SMC-nek =) -
Alex91
félisten
-
joey7
őstag
köszi, elolvastam. remek,részletes cikk,ami mindeképpen hasznos ha vki ilyen routert akar beüzemelni.
viszont az engem érdeklő vonatkozásokat nemigazán találtam meg,csak torrentletöltésről láttam leírást benne, ftp-s letöltést nem. vmi elkerülte figyelmem,vagy tényleg nincs róla szó? -
Icewind
aktív tag
Köszi
Tehát ezek a kisebb szériások akár a sebességet is korlátozhatják? Mondjuk chello gold ide vagy oda, általában nem dobom ez az agyam a gyorsaságától..
Igazából a D-Linktól egy icipicit tartok, havernak volt egy és nem voltak vele jó tapasztalatai, nem jöttek ki jól a chello nettel, bár az egy régebbi és kisebb model volt...meg persze ahogy nézem ahány ember, annyi eset..
Az újakról szinten megannyi ellentéteset olvasok.. ez jó lenne torrentre is? nem kell naponta restartolni?
Amit még nézegettem az a TP-LINK TL-WR642G, ennek van itt jo nagy topicja is, annyira rossz csak nem lehet? Vagy egy ilyen D-LINK minőségibb cucc?
-
€uro
őstag
Egyébként IP címeket mindenféleképpen kell adnom a gépeknek. Különben hogyan tudnám kizárólag csak és nekik biztosítani a hálózati és internetes hozzáférést?
Gondoltam IP címek alapján engedélyezem a kapcsolatokat. De mi van akkor, ha vezeték nélküli hálózati gépnek szeretnék internetet adni? Neki is IP cím alapján osszak netet? Ilyenkor ha a szomszéd kiosztja magának ugyanazt az IP címet, akkor ő is használhatja az Internetet. Vagy inkább MAC címek alapján szűrjem a user-eket?
Hogy szokták ezt védeni, úgy beállítani a routert, hogy csak azok csatlakozhassanak, akiknek engedélyt adok?
-
Alex91
félisten
Linksys WRT320N
Linksys WRT320N tesztSzerintem ez neked megfelelne. Nem tul draga, es eleg jol szerepelt a teszteken.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Elgondolkodtató a tesztben a következő: "Mindig is rejtély volt számunkra, hogy miért elég egy pici műanyagdarab az USB-s, esetleg a PC Card formátumú Draft N-es Wi-Fi adapterekre, ha a PCI-osoknek és a routereknek mindig három nagy antennájuk van. "
Hát igen.
Úgyhogy igazából nem jutottam előrébb az USB vs. PCI kérdésében.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Igaz, most nézem a gyártó honlapján az SMC WBR14S-N2-t, valóban 802.11n-es (mint ahogy az Edimax WK-2080 is). Egyébként sose értettem, hogy engedheti meg magának egy (sajnos nem is csak egy) bolt, hogy ilyen alap dologra ne figyeljen...
Mindegy."Ha valamelyik gyarto mellett dontesz, akkor erdemes minden eszkozt tole venni."
Miért, itt is szóba jöhetnek inkompatibilitási problémák?
És mi a véleményed, melyiket lenne érdemesebb venni, USB-s vagy PCI-os adaptert a wireless jel fogadására? Az USB-s mellett csak a hordozhatóságot tudom felhozni, de esetleg szól valami érv még az USB-s vagy épp a PCI-os mellett?
Mondjuk a PCI-os előnye lehet az, hogy esetleg kevésbé van útban a házon kívül, viszont házon belül annál inkább, de ennél valami komolyabb szempontokra gondolok...
-
Joczika
csendes tag
nha igen,ez a gondom nekem is.
azért lenne jo tudni melyik 10/100as az ami valoban megy is annyit,mert azért az röhej,hogy ez meg kb 50mbitet enged át összesen.szal messze nem igaz az,hogy tudná a 100mbitet.
ezért lenne jo ha vki tudna ajánlani egy olyat ami kiprobált és tényleg megy annyit. -
Sk8erPeter
nagyúr
Köszi!
És bocsi, tényleg jobban utánanézhettem volna... 
Ez a csomagos változat nem rossz (mondjuk a másik viszont, ahogy elnézem, nem is támogatja az n-est), de külön is kellene USB-s vagy PCI-os (v. PCI-Express-es) vezetéknélküli adapter, hogy a házban a többi gép is tudjon csatlakozni a wireless routerhez.
Itt vannak olyan adapterek, melyek 802.11n vételére képesek: [link] Ezek közül ajánlanád valamelyiket?
USB-sek között ez viszonylag olcsó (5,3 k): TP-LINK TL-WN821N - ez megfelelne?
Esetleg ez 4 k-ért: Edimax EW-7711UAN?
Vagy PCI-osok közül (5,3 k): TP-LINK TL-WN851N (a TP-LINK TL-WN951N-nél csak a "Levehető SMA csatlakozós antenna" a különbség, ami miatt plusz 1,2 k-t kéne fizetni? Mi értelme?
)Itt a gigabit LAN-os routereknél a legolcsóbb 15,6 k-nál kezdődik...
(Edimax BR-6574N) Ennél olcsóbban nem is igazán kaphatók jó gigabit LAN-os, n-es routerek?
Egyébként elsősorban valóban csak netmegosztásra használnám a routert, a gépek közötti adatmozgatás másodlagos, bár persze néha erre is szükség van.
Ettől függetlenül nem hinném, hogy kihasználnám (annyiszor nincs szükség hálózaton belüli ide-oda másolgatásra).
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4077, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF F15 FX506HE notebook - i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD nVidia RTX 3050Ti 4GB W11
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.)
De ha el tudom adni,akkor biztos simát fogok venni.

Gubek-Einste
Dr.NX