Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajthabalazs
senior tag
Sziasztok!
Friss projektor-felhasználóként most szembesülök a fix telepítéssel kapcsolatos problémákkal. Előre jelzem, hogy egy egyszerű LED-es projektorról van szó (pa72g) ehhez a színvonalhoz mért megoldásokat keresek. Három gondom van.
Az első gond, hogy két helyen használnánk a projektort - ezért is nem TV mellett döntöttünk. Mindkét helyen a plafonra lesz szerelve, viszont hetente 2-3-szor is mozgatnánk, nem szeretnék négy csavart oldani, meg csavarozni széken állva minden alkalommal. Szóval van valami gyorskioldós megoldás, egy-egy bölcső, amit felrakok a két plafon-állványra, és amibe belecsúszik a projektorra rögzített ellenpár, vagy csináljam meg magam?
Második gond, a kábelezés. A 220V, mivel csillár helye mellé kerül a projektor még megoldható, de a képet és a hangot valahogy el kell vinni a gépig / géptől. Az interneten nem nagyon találtam információt a WiDi-ről, ami az egyik felét megoldaná a gondoknak. Nektek van ezzel tapasztalatotok? A vezetékes megoldás esetén a HTPC-től menne HDMI-n minden az erősítőbe, onnan HDMI-n a kép tovább a projektorhoz. Ez 3m fölfelé és 3m a plafonon. Esztétikai gondokat félretéve, az 1280x800-as képhez elég az olcsóbb HDMI kábel is, vagy 6m-en már lesz a zaj / adatvesztés (Egyáltalán mi most a hivatalos álláspont? A HDMI által továbbított digitális kép érzékeny a bithibára, vagy van benne redundancia, és vagy tökéletes a kép, vagy nincs kép, de nincs félig jó kép?)
Harmadik a vászon. A házi festés mellett döntöttünk, fa lapra falfesték, nagy, merev, olcsó. Olvastam egy elemzést, amiben a fehér festéket ajánlották, alaposan tesztelték, vászonnal összehasonlítva. De amerikai márkákat. Az itthon kapható nem dedikált projektor-festékek közül melyik a legjobb?
Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Akos1994 #17320 üzenetére
A székre állást igazából rosszul mondtam, az egyik helyen egy nagy és nehéz franciaágy van a projektor leendő helye alatt, szóval tripod kilőve, eddig úgy próbálgattuk a vetítőt, hogy az ágyra tettünk egy nagy dobozt, és arra a projektort, de ha megmozdultunk, billent a projektor, meg a kábelek sem valami kényelmesek az ágy közepén, szóval mindenképpen plafonra kellene tenni a gépet. Ezek szerint akkor nem csinálnak gyorszárakat erre a célra, marad a barkácsolás.
Másik két kérdés a kábel (6m-nyi HDMI kábelnél melyik árfekvést érdemes választani) és a falfestés (ha nem screen goo, akkor melyik a legjobb fehér festék, jól sötétíthető szobába, LED-es projektorhoz, főként sorozatok és rajzfilmek nézésére), ezekre van tippje valakinek?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz #95590400 #17373 üzenetére
Itt az én emberem: mivel kell azt a falat festeni? Ennek a cikknek a hozzáállása nagyon tetszett, viszont ezek a festékek itthon nem elérhetőek. Mik a magyar piac tuti festék márkái, típusai, színei? Nekem a Polifarbe Platinum fehérjéből maradt, azt festettem minta falemezre, és nagyon élénk színeket produkál, ami animációs filmeknél éppenséggel nem hátrány, de egyéb műveknél zavaró a hiánya. Gondolkoztam a szürkén, de a fenti cikkben nagyon leszólták.
Illetőleg mi a különbség a 30e Ft-os rolós és a 70e Ft-os feszített vászon felületkezelése közt? Ha veszek egy rolósat, egy ollót, némi ragasztót és egy falapot meg keretet, akkor elő tudok állítani egy jó keretes vásznat a rolósból?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Gigi01 #17375 üzenetére
Nagyon sötétnek tűnik. A mi hálónkban Poli mandulával van festve a fal, és nem valami szép a kép, persze hozzátartozik, hogy ez nem egy semleges szín, lehet hogy csak a színtorzítás miatt nem tetszik. Ha esetleg rászánod magad a sulyomra, oszd majd meg a tapasztalataidat.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #17418 üzenetére
Ha nem nyelődik el az 1500-3000 lumen, akkor pattog. A mi kis hálónkban éjszaka ovasni lehetett egy kölcsönkért irodai projektor fényénél ha voltak világosabb részei a képnek. Egy hodály nappaliban persze más a helyzet, gondolom az is segít, ha nem parketta van a földön, hanem szőnyeg, ha van függöny, stb.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz #95590400 #17424 üzenetére
Köszi, végigpörgettem. Azt a tanulságot vontam le, hogy nem kell nagyon parázni
A "vászon" érzetre én is hajtok, ezért nem falat fogok festeni, hanem MDf lapot, egyrészt sokkal símább, mint a falak a lakásunkban, másrészt lesz mögötte egy váz, ami 2-3cm-rel eltartja a faltól, talán még egy szép keretet is eszkábálok hozzá, és akkor egészen olyan lesz, mint egy igazi fix vászon.
Néhány webshopban néztem a vásznakat, de 0-60.000Ft-ig mindegyiknek 1.1-es gain-je volt, ti meg a 0.9-es szürke vásznakat ajánljátok, amit sehol sem találtam.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz devil-k #17433 üzenetére
Látom van hozzá távirányító, meg rajta LED-ek. De mit tud, amit a forrásnál és a készülékben nem lehet beállítani? Nagyon impozáns az életlen HD kép és a Darabee kiélesített HD kép, de egyrészt ez nem egy olcsó transzformáció, erősen megfizeti az ember az árát képminőségben, másrészt meg miért lenne életlen HD kép a BluRay lemezen?
Eddig azt hittem, az a lényege a HiFi mozgalomnak, hogy valósághű legyen a kép, azt akarják látni, amit a rendező a kijelzőre szánt, ez meg valami HDR szerű, dinamika és kontrasztnövelő algoritmus.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz varga.tamas #17438 üzenetére
A projector central azt írja, hogy 99-es modell. Cseréltél benne izzót, vagy hogy sikerült 200 órával megőrizni?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #17446 üzenetére
7x7-es moziszoba az elég komoly. Ha viszont nappali is, akkor én a helyedben jól meggondolnám az intenzív, főleg a sötét színek használatát. 6 évig volt egy szerencsétlen kompromisszumként sötét rózsaszín a hálónk. Meg lehetett szokni, de nem választanám mégegyszer. Ami egy lakberendezési magazin fotóján jól néz ki, abban élni néha nagyon nyomasztó.
Én azon gondolkodom, hogy ha a vászon (fal) 180 fokban szórja a fényt, akkor nem lehet-e lokálisan árnyékolni. Például felülről senki sem nézi a képet, akkor ha fölé tesz az ember egy vízszintes matt fekete lapot, azzal a plafon megvilágítását erősen csökkenti, és ha mobil, mondjuk szövet, akkor még a nappalit sem csúfítja el.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Gigi01 #17459 üzenetére
Ami biztosan sérül, az a távirányító zacskója, a kábelkötegelő, ha szerencséd van, a lakkozott felületeken van fólia. Nem hiszem, hogy az edigital-nak van apparátusa arra, hogy minden terméket a márkának megfelelően eredeti állapotba csomagoljon vissza, törölje a felhasználói beállításokat, letisztogassa az újlenyomatokat.
Vagy a gyártóhoz kerül, és akkor patika állapotba hozzák, és akár újként, akár refurbished ként visszakerül a piacra. Vagy van helyi kapcsolat, aki felveszi, mint csomagolássérült áru, vagy bemutatódarab.
De az is lehet, hogy egyszerűen belsőleg eladják az alkalmazottaknak.
-
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #17466 üzenetére
Ahonnan én rendeltem a projektort, nehezményeztem, hogy miért nincs lepecsételve a garancialevél. Azt mondták, hogy amikor lepecsételték, az volt a gondja a vásárlóknak, hogy miért van felbontva a gyári csomagolás, úgyhogy azóta úgy csinálják, hogy postán vissza kell küldeni, vagy személyesen bevinni, és akkor pecsételnek.
Elég ha néhány felhasználó elkezdi rossz hírét kelteni a cégnek, olyat senki nem ír fórumba, hogy "milyen jó webshop, gyári csomagolásban kaptam a terméket" úgyhogy néhány komment arról, hogy "bontott csomagolásban ujjlenyomatos lencsével kaptam a projektort" vagy "össze vissza át voltak állítva a brightess, contrast értékek" és jelentős csorba esik a cég jóhírén.
Nem hiszem, hogy webshopok üzemet tartanának fent, ahol képzik az embereket arra, hogy mit, hogyan csomagoljanak vissza. Te vissza tudtad csomagolni, mert te nyitottad ki és figyeltél rá. Képzelj el egy 8 általánossal rendelkező szallagmunkást, akihez valahogy visszacsomagolva megérkezik egy termék. Ki kell találnia, hogy mit kell rajta visszaállítani, a projektor típusok nagy részét valószínüleg csak egyszer látja, ha egyáltalán. Ha legális lenne az ilyen üzleti viselkedés, akkor is sok gondot jelentene. Egyébként visszacsomagolnák a bemutató darabokat is, mindegyiket járatnák 1-2 hétig, aztán vissza a dobozba, és megy teljes áron.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Gigi01 #17470 üzenetére
999Ft-tal drágábban több képet kapsz A gyártó oldalán is többször van fönt a termék, amihez fel van töltve a webshop két termékének minden képe.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #17476 üzenetére
Konzolcipelés helyett ott a PS TV. Azt nem tudom, hogy ez mennyit ad még a késleltetéshez, de addig jár a PS4 szobáról szobára, amíg el nem törik.
Attól nem rettegtek, hogy ha egy régebbi gépben kiég az izzó, csak nagyon drágán, vagy egyáltalán nem lehet pótolni?
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #17496 üzenetére
A jogszabály a bolttal szemben a felhasználót védi a próbagarival. Illetőleg a fogyasztói bizalmat növeli, ami végsősoron fogyasztásra ösztönöz, tehát a bolt is jól jár. A visszaküldött termékekből származó veszteséget még mindig bőven ellensúlyozzák a kisebb személyzeti és kisebb ingatlan üzemeltetési költségek. Szóval az egészről a jogszabály tehet, de mindeki jól jár.
Az viszont nagyon gáz lenne, ha felújítás nélkül újként kerülne eladásra bármi, amiben fogyó, kopó eszköz van, és előtte egy felhasználó használta: projektor, nyomtató, légtisztító. Mi van, ha valaki firmware-t frissít a projektoron, és elrontja, visszaküldi. Szívjon vele a következő vevő? Ha nem engedi lehülni az izzót, és elpattan, mert megrázza, leejti, amíg még forró? A webshopnak be kellene vizsgálnia, amihez megint nincs szakértő személyzete, eszközei minden típushoz.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz varga.tamas #17508 üzenetére
Nem ismerem a modellt, de nem adnék neki sok esélyt. Ősrégi darab, bármikor feladhatja, nincs gari. Lehet nagyon jó a képminőség, de a 750 lumen kevés tárgyalóba, a 4:3-as képarány nem ideális házimozizni. A 3000 óra sem valami sok. És akkor ott a bizalmi kérdés, tényleg alig van-e a lámpában, van-e valami baja...
Szerintem ha találsz valakit, aki 30e-et ad érte, akkor add el neki. Aztán lehet hogy tévedek, és tényleg gyűjtői darab, ennyire nem értek hozzá, az elmúlt hónapokban követtem az apróhírdetéseket, és letűnt korok házimozi projektorai is elérhetőek voltak 50k körül.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz bladekettő #17535 üzenetére
Szerintem ne vegyél 4:3-as projektort filmnézéshez. A filmek nagy része 2.35:1-es képarányú, a 4:3-as kijelzőnek majd a felén (45%-án) "feketét" fogsz nézni. A 600 pixeles magasságból így 270 pixel jut a filmre. Egy álló formátumú 3:2-es képnél szintén kevés lesz a pixel: 400x600-ban fogod látni, ami nem igazán élvezhető. Diafilmekhez (van néhány PPT és PDF formátumban), DVD mesefilmekhez jók ezek a projektorok, de én nem venném meg "mozizáshoz". Inkább egy 480p-s, ha találsz.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz bladekettő #17537 üzenetére
Hát 35e Ft-ért nehéz jobbat. Nagyon lassan csöpögnek a projektorok, ha nem sürgős, kövesd egy ideig az aprókat, és talá beesik egy a karácsonyi cserék után.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz tib0001 #17566 üzenetére
Ha karaktereket szeretnél olvasni rajta, akkor kell a kontraszt, és a felbontás is különben még talán jobban is fárad a szemed, mint a monitort használva. XGA alá nem mennék felbontásban a helyedben, a mai weboldalakhoz kell az 1024 de inkább 1280-as szélesség, ellenkező esetben a reszponzív desingtól meg fogsz őrülni.
A nappal, nyitott függönyök még egy LCD TV-t is zavarba ejtenek, nem hogy egy projektort. Szerintem első lépésben kérj kölcsön valakitől egyet és próbáld ki, különben nagyot csalódhatsz.Ha sötétebbet tudnál csinálni, akkor lehet hogy az 500 lumenes LED projektorok is szóba jöhetnek, de az is kilóg már az ársávból, egy PA60G eladó most garival 100e-ért. Ha világos, akkor a Benq MW523-ast csípheted meg talán használtan, aminek nagyon jó az eco élettartama, de valószínüleg ez is drágább lesz mint 60.000Ft. Jobb lehetőséged nem nagyon van: régi házimozi projektoroknak nem lesz fényereje, a régi irodai projektoroknak nem lesz meg a felbontása.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
-
lajthabalazs
senior tag
-
lajthabalazs
senior tag
válasz bajnokpityu #17593 üzenetére
-
lajthabalazs
senior tag
válasz rodder76 #17609 üzenetére
A TV tuner funkcionalitásának alapból nem része a kép előállítás. A tömörített video-folyamot továbbítja USB-n (PCI, PCIe) keresztül, amin aztán a számítógép dolgozik, és adja ki a videojelet. Vannak tunerek, amiknek van video kimenete (régebben volt Ati Radeon All in Wonder, vagy mi), de ahhoz is kellett egy PC, és általában ez sem jellemző.
Az lehet, hogy a projektorod kompatibilis DVB-T tunerrel, és ha az USB-jébe beledugod a megfelelőt, akkor meghajtja, de ez teljesen modell függő.
-
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Gigi01 #17624 üzenetére
Én tegnap festettem Polifarbe Platinum fehéret, az egy sűrű, jól fedő festék, állítólag egy rétegben is lehet vele falat festeni, mi eddig mindig kettőt használtunk, de nagyon szép lett a fehér is, a színes is.
A "vászonhoz" (6mm MDF lap, hátul 2x2 kerettel megerősítve, 195x110) Nagy, falfestéshez való rövidszőrű hengert használtam. Látszik a henger textúrája: rücskös a felület. Nem olyan finom, mint a gyári vásznak csillámjai, de sokkal szebb, mint az ecsettel készült minta volt: egyenletes, pixelméret alatt van. Korábban festettem ezzel a festékkel hosszú szőrű hengerrel, borzasztó pazarlás és maszatolás volt, nagyon beitta a festéket, nem tapadt a falra, hanem csúszott a henger, csöpögött, nem lehtett kimosni. Gondolkodtam a szivacs-hengeren, de azt mondták a festékboltban hogy nem vesz fel elég festéket, és így nem fog jól fedni.
Ha zavar, akkor P360-as csiszolópapírral, kézzel, óvatosan fel lehet csiszolni, egy mintán kipróbáltam, nagyon síma de ugyanolyan matt felületet lehet vele elérni. Most az ünnepekre jó lesz, aztán ha világosabb lesz kint és hiányozni fog a kontraszt, lehet felcsiszolom.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Na igen, kell hozzá a mesterséges szellőztetés is, hogy ne legyen annyi por a levegőben. És ha az ajtó is zsilipelve nyílik, akkor nem lesz rovar, és ha nincs rovar, nincs pók. A felvetett fekete lyukacskák a por és a pókok problémáját is megoldanák. Illetőleg lehetőség még a végtelen nagy tér, az is jól nyeli a fényt, de kis szobában az sem fér el.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Meghozták az angyalok a projektort, délelőtt elkészült a vászon falitartója is, így amikor kicsit lecsendesedett az este belenéztünk egy filmbe. Az első tapasztalatok negatívak .
- A fekete -> fehér átmeneteknél az élek lilásak a fehér alatt és zöldesek a fehér felett.
- A kép közelről zajos, a rossz analóg TV adáshoz hasonló véletlen zaj adódik hozzá a képhez
- A mozgások néha darabosak
- Kicsit fáj a fejem, ha nézemA film: How to train your dragon, 720p, 23.97 frissítési frekvencia.
A lejátszó: XBMCubuntu egy 1155-ös Pentium fölött, 4GB RAM-mal, amikor megy a film 6% körüli CPU terhelés, néhány dobott képkocka, 98-99%-os buffer
A beállítások: Dupla frissítési frekvencia, 1280x800-as felbontás
A HDMI kábel: 10m High Speed kábel (5000Ft)
A vetító: PA72G
A vetítő beállításaihoz nem nyúltam.Szeritnetek hol a baj? Hogyan lehetne megoldani?
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz devil-k #17681 üzenetére
Nem érzem magam megbántva. A döntésnek praktikus, és anyagi motivációja is volt. Nem a feketék hiányára vagy a túlszaturált színekre panaszkodom, hanem azokra a részletekre, amiket talán lehet javítani.
Közben átgondoltam, és az XMBC HUD is zajos volt, úgyhogy a film mint forrás ki van lőve.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #17688 üzenetére
Köszönöm a tippet, ki fogom próbálni. Egyszer már nekiugrottam, de azt a pendrive-ot nem ismerte fel, pedig újraformáztam FAT32-nek is. Megnézem majd kisebbekkel. Kicsit félek hogy a 10Mbit-es videót nem fogja vinni, de jobb kipróbálni.
Nem a szivárványhatás volt: álló fehér-fekete átmenetnél is látszott. Egyébként megvan a szivárvány-hatás is, de sokkal kevésbbé (nagyon kell ráznom a fejem, hogy előjöjjön), mint az irodai DLP-knél.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Norbi 72 #17691 üzenetére
Kb évi 900 órát használjuk majd, felét a gyerekek a nappaliban, felét a felnőttek a hálóban, mindkét helyen jól lehet sötétíteni, mindkét helyen 2m széles kép fér el, viszont hetente négyszer kell mozgatni, mert heti ciklusban használjuk: esténként a szülők, hétvégén hétköznap a gyerekek. Addig akarjuk használni a projektort, amíg ki nem növi magát a LED-es technológia annyira, hogy a következő már Full HD legyen, rendes lencsékkel, komolyabb tudással (zoom, lens shift, igazi 3D, DLNA...), mai 400e Ft-nak megfelelő áron. Ahogy a világ alakul, én ezt még 6-10 évre teszem. Utána is használnánk a kicsit ha még működik, valószínüleg a hálóban, és a nappali lesz majd az igazi mozizás helyszíne.
Nagy volt a dilemma, hogy igazi projektor, vagy LED-es. Végül az alábbiak mentén mondtunk le a képminőségről. Feltételeztük, hogy 10 évig elmegy ez a projektor. Egy hagyományos projektor a 10 év tervezett használat alatt évi 6000Ft-tal fogyaszt többet, összesen 60.000Ft.Kétszer kell benne lámpát cserélni, ami gyári alkatrészekkel számolva (ezt vennénk bele) 80.000Ft, használt vagy régebbi projektornál 3x, az 120e, drágább projektor esetén akár több is, rosszabb esetben nem lehet már gyári alkatrészt kapni hozzá. Tehát ha megvettem volna a W5000-et, akkor az igazából nem 130e Ft+30eFt szerelvényekbe került volna a 10 éves hasznos élettartama alatt hanem 340e Ft-ba, vagy másképp számolva havi 1.300Ft helyett 2.800Ft-ba. Ennyi pénzt pedig akartunk kiadni erre a célra. Néhány szubjektív szempont is közrejátszott: a használt projektorok hátralevő élettartamában nem bíztam annyira. A mozgathatóság is szempont volt. Illetőleg még csak kóstolgatjuk a projektoros életet, ezért olyan készüléket szerettünk volna, amit ha nem működik a dolog, akkor viszonylag kis veszteséggel el tudunk adni (persze az állvány, kábel meg a vászon ára már nem fog visszajönni).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest