Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz bluemirage #36787 üzenetére

"Hátránya: amikor kikapcsolod a gépet, akkor a RamDisk-et, azaz a cache tartalmát kiírja egy fájlba a program, hogy a következő gépbekapcsoláskor ismét megjelenjen a virtuális meghajtó, rajta a böngésző Cache könyvtárával... Tehát a gép leállást, indítást 1-2 másodperccel nyújtja."
    Még egy hátránya lehet: nem várt gépleállásnál (pl. áramforrás megszűnése, kék/feketehalál, stb.) elvész a tartalom, hiszen az a felejtő memóriában tárolódott. Szóval ilyen szempontból "nem biztonságos" megoldás, hiszen a tartalmat csak bizonyos időközönként írja ki (tehát lehet javítani egy fokkal az ilyen értelemben vett "biztonságot" azzal, hogy gyakrabban íratjuk ki a tartalmat perzisztens háttértárra (nem csak gépleálláskor), de ezek az írási műveletek pedig lassíthatják az egyéb folyamatokat).

(#36793) Thunderzolee:
    "azt a luxust nem engedhetem meg magamnak, h SSD-t tegyek a gépbe, mert kell a tárhely. [...] akinek tárhely is kell, annak nem megoldás az SSD. Ja persze, tudom, h van 512-es, meg 1terás is belőle már, na de annyira nem vagyok pro, h ~100ezerért ilyet vegyek. :D"
    A kettő nem zárja ki egymást, a rendszer lehet az SSD-n (egy 120/128 GB-osnál alább mondjuk szerintem nem érdemes adni), míg adattárolásra HDD-t használhatsz. Laptop esetén is működik a dolog, ha a DVD-meghajtó helyére megy a HDD-fiók (a HDD helyére meg az SSD megy). Manapság a DVD-meghajtó úgysem igazán szükséges, ha mégis, lehet külső eszköznek használni egy olcsó USB-s kábellel. Nálam is pont így van a dolog. Évente talán egyszer-kétszer szoktam használni így külső eszközként a DVD-meghajtót, amikor valami régi lemezt akarok archiválni, vagy valaki úgy hoz át filmet, vagy ilyesmi, de amúgy egyre kevésbé lesz jellemző a használata, részemről legalábbis biztosan. :D

Egyébként tényleg lehet egész jó SSD-ket kapni aprón 10 ezer környékén, vagy akár olcsóbban is. Egyszeri költség, ami nagyon meghálálja magát, és összességében olcsóbb, mint az említetthez hasonló jellegű szoftverek, ráadásul a stressztesztek azt igazolják, hogy jobban bírják ezek a modern SSD-k az írási műveleteket (a TLC chipesek is), mint ahogy arra régen paranoiásan számítottak.

(#36765) juharsirup:
    "Rendszer alá, videovágáshoz, játékokhoz ilyet kell pakolni."
    Meg fejlesztéshez is. :D Igazából tényleg annyira durva a különbség egy SSD esetén egy HDD-hez képest, hogy ez az, amin tényleg nem érdemes spórolni, rengeteg bosszankodást és várakozást lehet vele megspórolni.

• Thunderzolee

veterán

válasz bluemirage #36787 üzenetére

Tudom mi a ramdisk, használok/használtam én is.

Az a másik az ami nem világos. :N

Olyasmi lehet, mint a Seagate féle SSHD?
    Monitorozza a felhasználó szokásait, és a ramból leválasztott területre feltölti a gyakran használt programokat/fájlokat.
    Végülis majdnem ugyanaz mint a ramdisk, csak itt nem nekünk kell kijelölni miket telepítünk a ramdisk által létrehozott partícóra, hanem automatikusan kerülnek oda a használat gyakoriságától függően.

Hát végülis ez se lehet rosszabb a ramdisknél, de ha úgyis tudjuk, h miket használunk sokszor, akkor akár használhatunk ramdisket is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés