Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:59:05

LOGOUT.hu

Milyen pendrive-ot vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7451) bolic


bolic
őstag

Vettem ADATA UE700 64GB pendrivet, nem szoros a behúzója. :F Köszönöm mégegyszer a biztatást! :R

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

(#7452) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egy viszonylag kis kapacitású (8Gb is bőven elég), de viszonylag jó 4k random r/w sebességekkel bíró pendrive-ot keresek, ami még viszonylag olcsó.
Egy kis Linux OS futna róla és system upgrade idejére erről csatolnék fel átmenetileg swap-ot. Inkább csak kényelmi okból mozgatnám át erre az OS-t (hogy szabadabban lehessen dobálni a HDD-ket, illetve egyszerűbben átdugni egy olyan gépbe, amin van monitor, ha valamiért kipurcanna az OS).

USB 2.0 foglalatba menne, szóval az e feletti sebesség irreleváns. Nem sebességbajnok kell, de valami olyan, amin nem cammog egy OS (minimum legalább olyan gyors random is, mint egy HDD).

Első körben magamtól a Sandisk Extreme 16Gb-ot találtam meg, aminek az átlagostól nagyságrendekkel jobb a random sebessége és magához képest jó az ára, de már ez a ~5k-s ár is kis túlzásnak tűnik ehhez a géphez.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7453) ubyegon2 válasza janos666 (#7452) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Most melyik akkor, swapot tennéd rá vagy permanens módban a Linuxot?
Tényleg jó a Sandisk Extreme, itt a lépeken láthatod is, hogy a random sebesség mindkét usb csatolásnál elég jó, az elérési idő meg nagységrendekkel jobb a HDD- nél.
Erre a célra egy ilyen is tökéletes lenne 2 rugóért.

[ Szerkesztve ]

(#7454) janos666 válasza ubyegon2 (#7453) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egy telepített Gentoo futna 24/7, a swap pedig szükség szerint lenne róla csatolva, bár lehet hogy lustaságból inkább fennhagynám 24/7, esetleg alacsony swappiness érték mellett. (Szokásom kerülni a swap használatát, ha nem szükséges + nem akarom feleslegesen "kínozni" a flash memóriát sem, ha azon lesz ;;; ennél a gépnél pedig minimalizálni akartam a RAM méretét is, de lehet hogy végül inkább dobok majd még bele.)

Egy másik gépnél már próbáltam régebben egy véletlenszerűen előkotort pendrive-ra Linux-ot telepíteni és borzalmasan lassú volt. Abból tanultam meg, hogy egy átlagos pendrive az nem csak nem erre való, de egyenesen használhatatlan is ilyen célra.
Ez alapján a Transcend 700-on is elég lassú a random írás, bár olvasni sűrűbben kell és árban a fele. De a Sandisk sem drága, ha azt nézem, hogy 2x árért szintetikus tesztben több nagyságrenddel gyorsabb (csak a Crystal-t nézve ez egy kis SSD, a Transcend pedig hagyományos pendrive).

// OFF
A wiki szerint elég kéne legyen 256Mb RAM + 256Mb swap, így gondoltam kár lenne 1Gb-tól többet tenni a NAS-ba (bár azzal nem számoltam előre, hogy a GPU miatt csak 768 marad, de az is több, mint 512), mégsem képes ennyivel kicsomagolni a portage a kernel forráskódot. De azt nem is kell túl sűrűn...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7455) ubyegon2 válasza janos666 (#7454) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyébként tényleg nem annyira jó ötlet erre a célra pendrive, a +RAM lenne a megoldás. :)
A pen az szükséghelyzetben megoldás inkább, nem állandóra.

Képeket nézve tényleg elég nagy a különbség random írásban! :Y Mondjuk én nem erre használom, de médiázáshoz nagyon megérte a pénzt a Sandisk.

[ Szerkesztve ]

(#7456) janos666 válasza ubyegon2 (#7455) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Több szempontból is jobb lehetne, ha egy saját eszközön lenne az OS, nem valamelyik HDD-n, és jobb ötletnek tűnik egy pendrive-ot venni, mint egy USB-SATA adaptert + venni egy / befogni egy itthon kallódó 2.5" HDD-t. Az adapter és a HDD értéke együtt már biztos kiteszi a pendrive árát, és utóbbi akár gyorsabb is lehet, ami itt most nem fontos, de azért nem is hátrány.

Az írási mennyiség még alkalmi swap-olással sem lesz tetemes, lényegében csak OS update alatt van írás, az adatok a nagy kapacitású HDD-kre mennek. Csak az nem mindegy, hogy bírja-e rendesen a random műveleteket vagy sem.

A SanDisk esetleg még TRIM-elhető is? Vagy TRIM nélkül is ilyen virgonc marad az első ~16Gb felírása után is (random)?

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7457) Imy válasza TaaT (#7413) üzenetére


Imy
veterán

Megjött a Sandisc ultrafit 16 Gb-os pendriveom. E-bayről rendeltem, kb 2500Ft volt. Teszteltem, és méretre tényleg 16 Gb.

Sajnos nem ismeri fel a gépkocsim lejátszója (Opel, CD900). Azt írja nem támogatott USB eszköz.

Még milyen kisebb méretű pendriveot lenne érdemes kipróbálni?

Elvárás:
- kicsi
- Minimum 8Gb (annyi elég is, de max 16 Gb)
- legyen rajta egy LED ami világít, lehetőleg piros... :)

[ Szerkesztve ]

(#7458) jim bcs válasza Imy (#7457) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

Szerintem ne a led legyen az elsődleges szempont, a 3 vagy 5 év gari + megbízhatóság többet ér. Ha elfelejted a ledet akkor -->

SILICON POWER Jewel J05 és J06 és J50
PATRIOT Tab
TRANSCEND JetFlash 710

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#7459) pepe091 válasza Imy (#7457) üzenetére


pepe091
MODERÁTOR

Szerintem mielőtt veszel egy másikat, próbáld meg különböző fájlrendszerekre formázni, hátha valamelyikkel felismeri.

(#7460) LógaGéza válasza Imy (#7457) üzenetére


LógaGéza
addikt

Próbáltad formázni FAT32-re? Nem sűrűn látok ilyet, hogy valami miatt nem támogatja a pendriveot egy eszköz, és ha van is ilyen akkor nagyrészt csak formázási hiba van.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#7461) a8l válasza LógaGéza (#7460) üzenetére


a8l
aktív tag

Sajnos tényleg van ami nem ismeri fel az ultrafit-et. Az autóba szerelt blokkolót próbáltam frissíteni róla, és nem ismerte fel, hiába volt fat32-re formázva. A pár ft-os 8gb-s transcendel meg simán működött. Az autó saját média rendszere viszont kezeli hibátlanul (MMI 3GP). Nekem csak az a bajom az ultrafit-el hogy usb3.0-án nagyon melegszik, pl a sandis extreme-hez képest.

(#7462) janos666 válasza a8l (#7461) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Talán az is belejátszhat, hogy van-e valamilyen partíció sémád (MBR, esetleg GPT), vagy az egész nyers lemezterületet tölti be a filerendszer (FAT32, vagy bármi).

Egy partíciók nélkül odadobott pendrive-on a Windows nem hoz létre automatikusan MBR vagy GPT partíciót, hanem nyersen ereszti rá a teljes lemezterületre a filerendszert (ezt ő úgy nevezi, hogy "nagy floppy mód", de modern Linux filrendszereknél is újra divat kezd ez most lenni, nem csak a mágneses floppy-k idejében volt létező alternatíva ; én személy szerint mindig redundánsnak éreztem az egész particionálósdit). De Windows-on belül is lehetőséged van manuálisan particionálni (ez estben célszerűen csak egy nagy elsődleges MBR partícióval, nem szétszabdalva, főleg nem kiterjesztett particiókkal ; a GPT-vel pedig lehet ugyan kísérletezni, de nem valószínű, hogy valami hamarabb enné meg, mint az MBR-t). Ehhez javaslom a diskpart-ot, de talán a grafikus felület is hajlandó így pendrive-ot piszkálni. <-> Illetve ugyan ez vissza, hogy ha most van partíció, akkor CLEAN és "big floppy".

Ugyanakkor némely pendrive-ot nagyon megvisel teljesítményben is várható élettartamban is, ha belerondítasz az egyedi, akár nem is túl "standard" partíció/filrendszer sémájába. Vannak olyanok, amiken van kis SLC-szerű gyors terület direkt a FAT táblának, és ennek megfelelően ide van eltolva a gyári formázással a FAT tábla, ahová ezt pakolták.

Szóval, érdemes kibontás után DD-vel készíteni egy (tömörített) bit-bit képfile-t a teljes LBA területről. De még ez sem garancia a statikus wear leveling miatt (lehet, hogy a visszaállításkor olyat írsz felül, amit egyébként sohasem kéne felülírni, így a wear leveling nem mozgatná el a gyárilag tervezett helyéről, de a visszaállítás már igen ;;; szóval legjobb, ha sohasem formázod újra a pendrive-okat, SD kártyákat, stb).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7463) Imy válasza LógaGéza (#7460) üzenetére


Imy
veterán

Köszi, ez volt a probléma. ;)

(#7464) vond


vond
MODERÁTOR

Na, én is rendeltem egy Transcend Jetflash 790-est. Én is már az új 790K verziót kaptam, 100 feletti olvasással és 40 feletti írással. Kemény 3300 forint volt a 32 gigás példány, és ami még durvább: 7 nap alatt ideért Hong Kong-ból, ingyenes szállítással. :Y

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#7465) ubyegon2 válasza vond (#7464) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó, hogy itthon is kapni duplájáért + szállítási költség! :(

Használd egészséggel! Lehet, hogy veszek egyet a Sandisk Extreme mellé. :)

(#7466) TaaT válasza vond (#7464) üzenetére


TaaT
veterán

Egy ideje már mindenki az új verziót kapja, így még jobb az ár érték aránya. :)

Give them hell Ukraine!

(#7467) TaaT válasza Imy (#7457) üzenetére


TaaT
veterán

Próbáld meg azt amit a többiek írtak. Elméletileg vinnie kéne már. :(

Give them hell Ukraine!

(#7468) TaaT válasza ubyegon2 (#7465) üzenetére


TaaT
veterán

Abban az árban 2286ft artisjus sarc is van többek között.

Give them hell Ukraine!

(#7469) ubyegon2 válasza TaaT (#7468) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gondoltam, de költse gyógyszerre, aki ezt lenyúlja, mert tegyük fel, mi köze az artisjusnak ahhoz, hogy én Linux iso- kat írkálok a penemre!?

[ Szerkesztve ]

(#7470) TaaT válasza ubyegon2 (#7469) üzenetére


TaaT
veterán

Volt egy cikk ezzel kapcsolatban itt a PH-n, ott megírta valaki a tutit amire addig nem is gondoltam. :)

Ez az ára annak hogy a NAV (vagy ki a tököm az illetékes ebben a témában) ne vegzálja a torrentező társadalmat. Én meg így utólag azt mondom ám legyen. Minden olyan cucc amire ezt a sarcot kivetették azt külföldről rendelem féláron, tehát engem nem érint. :)

Give them hell Ukraine!

(#7471) MikaVejneGI válasza vond (#7464) üzenetére


MikaVejneGI
aktív tag

Mázlista , Nekem meg 1 hónapja sem jöttek meg.

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#7472) daveed


daveed
tag

Na akkor még egy SanDisk Extreme 32GB
exFAT, gyorsítótárazás kikcapcsolva, majdnem tele

DELL Inspiron 17R USB 3.0

Read (RAMDrive)

Write (RAMDrive)

DELL Latitude D830, Kingston V300, USB 2.0
Read

Write

[ Szerkesztve ]

(#7473) OctoCore


OctoCore
tag

Sziasztok, mennyiért lehet a legolcsóbban 128 gbos nem fake kapacitású USB2.0-ás pendriveot kapni?

Előre is köszi,
OctoCore

(#7474) vond válasza OctoCore (#7473) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ez például?
Lehet, hogy van olcsóbb is, de azok valószínűleg botrányosan lassúak. Ez sem egy sebességbajnok (100/40-et tud kb.), de legalább nem az alja kategória, és sok tapasztalat van róla.

(#7471) MikaVejneGI: Bakker, az durva. Ugyanonnan rendelted Te is?

(#7465) ubyegon2: Köszi! ;)

(#7475) TaaT: Nem bizony. :N

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#7475) TaaT válasza vond (#7474) üzenetére


TaaT
veterán

Én sem vennék usb2-es pen-t, még 32gigásból sem. :)

Give them hell Ukraine!

(#7476) OctoCore válasza vond (#7474) üzenetére


OctoCore
tag

Köszi, felesleges nekem az usb3, router háttértár lenne, 3mb/s írás is bőven elég lenne :D

(#7477)



addikt

Sziasztok!

16-32gb körüli pendrive-t keresek. USB3.0.
Mi mostanában a best buy (ár/érték arányt tekintve)?

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#7478) TaaT válasza (#7477) üzenetére


TaaT
veterán

Transcend JF790

Give them hell Ukraine!

(#7479) válasza TaaT (#7478) üzenetére



addikt

mmmm, írási sebesség 12MB-ot ír, az nagyon karcsú.
Lehet félreérthető voltam. Nem olcsót keresek, hanem egy minőségi darabot, ami még nincs túlárazva feleselgesen.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#7480) TaaT válasza (#7479) üzenetére


TaaT
veterán

Nemrég egy frissítésen esett át, ha most rendelsz már az újat kapod. [link]

Give them hell Ukraine!

(#7481) FireKeeper válasza (#7479) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

ha nem ódzkodsz az ebaytől akkor vannak nagyon olcsó sandisk extreme-ek, annál jobbat nem kapsz.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#7482) válasza FireKeeper (#7481) üzenetére



addikt

köszi, tényleg jónak néz ki, már meg is rendeltem :)

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#7483) MikaVejneGI válasza vond (#7474) üzenetére


MikaVejneGI
aktív tag

Szia!
Igen, 2db 16os , 1db 64os jönne .
Április 8.-an adta fel őket.
Elvileg ez az utolsó hét amikor megérkezne,türelmesen varok,aztán előveszem a magyar postát.

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#7484) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Az gond-e egy pendrive formázásánál,hogy azt írja ki formázás előtt,hogy egy program használja a pendrive-ot?
Leválasztottam,újra csatlakoztattam,ugyanez az üzenet fogadott,de megformáztam.

(#7485) #63761920 válasza FireKeeper (#7481) üzenetére


#63761920
törölt tag

Ez nekem is tetszik! :R

(#7486) b3ny


b3ny
csendes tag

Sziasztok!
Rendeltem 2-t ebből [link]
és nekem 7300-at (26,44 Usd otp pénzváltón) vont le OTP kártyámról mi lehet a deficit?

[ Szerkesztve ]

(#7487) Imy válasza b3ny (#7486) üzenetére


Imy
veterán

"26,44 U.S. dollars =
7 069,51872 Hungarian forints"
Ha paypalon veszed, akkor +3%, azaz 7282Ft...

(#7488) zack


zack
nagyúr

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani HD tartalmak lejátszására USB3 64GB pendrive-ot? TV-be dugnám, gondolom a sebesség elsősorban ami mérvadó, hiszen 1-1 film 10-15GB 1080p-ben.
Nem kell, hogy villám legyen, de azért pár perc alatt menjen át a film. Gondolom ehhez 50Mb/s elég. Ez így max 6 perc lenne 15GB méretn1él.
Csak itthonról, külföldről rendelős nem érdekel.

Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3

(#7489) jim bcs válasza zack (#7488) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

ADATA UE700
ADATA S102 PRO
10 év gari

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#7490) zack válasza jim bcs (#7489) üzenetére


zack
nagyúr

Köszi! :R UE700 lesz. :K

Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3

(#7491) ubyegon2 válasza zack (#7490) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az alig drágább 64 GB Pendrive USB 3.0 SanDisk Extreme picit gyorsabb írásban, a 32 GB- ost bestbuynak mondják, ez miért ne lenne az?

Olvasási sebesség :
Adata 200 MB/s Sandisk 245 MB/s
Írási sebesség :
Adata 100 MB/s Sandisk 190 MB/s

A 32 GB -ost használom, 1 GB másolása esetén fel sem ugrik a kis másolást jelző ablak. :)
Linuxok telepítésére vettem, de csak filmekhez használom.

[ Szerkesztve ]

(#7492) Yiggdrasil


Yiggdrasil
aktív tag

Sziasztok!

Kellene csinálnom egy olyan multibootos pendrive-ot, amire tudok pakolni sok Windows, Linux, (esetleg OS X) installert, illetve egyéb utility cuccokat (KAV, Hiren's, stb.) Mivel eléggé sok dologról lenne szó, gondolom a 64GB-os méretet kellene megcéloznom, persze lehet nagyobb is, illetve olvastam olyasmit, hogy USB 2.0 az ideális erre az esetre mert van olyan eszköz, ami nem szereti a 3.0-ás stickeket. (Nem tudom, hogy a visszafele kompatibilitás mennyire lehetséges)

Tudnátok ajánlani egy vagy több típust erre a célra? :R

(#7493) jim bcs válasza zack (#7490) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

nálam is az van, világbajnok :D

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#7494) ubyegon2 válasza Yiggdrasil (#7492) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!
Mivel akarod megoldani a multibootot? Érdekesnek látszik Win, Linux együtt. :)
Eszközöknél szerintem visszafelé teljes a kompatibilitás, gond Win7 és elődeinél lehet telepítéskor, mivel nincs fenn a telepítőn usb 3 driver. Linuxokkal nincs ilyen gond.

A nemrég linkelt két típus is pont jó lenne erre a célra!

(#7493) jim bcs Milyen számban indult? Gyorsúszás? :D

[ Szerkesztve ]

(#7495) BullZeye válasza Yiggdrasil (#7492) üzenetére


BullZeye
veterán

Pár éve csináltam multiboot pendriveot, napi rendszerességgel használom munkámból adandóan. Adata S102Pro-t használtam, amíg nem jött egy gép aminek hibás volt az USB portja. Sajnos teljesen megölte, aztán még 3-t mire rájöttem, hogy melyik gép okozza.

Aztán vettem egy Kingston DataTraveler R3.0 G2 pendriveot, ami ugyancsak megadta magát, de valószínűleg 2 vezérlő van benne, így csak az USB író része halt meg, olvasni lehetett róla bárhogy és írni is 2.0n. De a lényeg, hogy sokkal strapabíróbb, mint a másik volt.

USB3.0 visszafelé kompatibilis 2.0-val, egy eset van, ahol szívás van, HA windows 7-t akarsz telepíteni, és a gépen CSAK usb3.0 van (alapból mindig USB2.0-ba dugom pent). Ilyenkor speciális telepítő kell (W8 alapú), mert különben driver-t kér hozzá. De win7pe, win8pe, winXPpe, linuxmint, ubuntu, elementaryos, hirens boot és még 10 másik simán megbirkózik vele, Windows telepítőből meg kell egy AIO, amiben van W7 és W81 telepítő is, ez W8 alapú, és nem kell driver hozzá.

(#7496) meszi85


meszi85
csendes tag

Üdv, 64GB-os pendrive vásárlásán gondolkozok. Lenne pár kérdésem.

A Sony pendrive-ok általánosságban milyenek, ajánlott vagy kerülendő?
Kissé túlárazottnak tűnnek nekem, itt is csak a márkanevet fizettetik meg?
Itt a fórumon nem nagyon mennek.
Konkrétan [link] erről vélemény?
(helyben lenne csak azért kérdem)

Köszönöm.

(#7497) laci06 válasza meszi85 (#7496) üzenetére


laci06
senior tag

Most így gyorsan utánaolvasva én sehol nem találtam hozzá normális adatot a sebességéről (valszeg nem véletlenül csak azt írják, hogy 4-szer gyorsabb, mint az USB 2.0), és az amazon-os review alapján egy elég öszvér pendrive (20 mega alatti írásokról írnak ott).

Majd jönnek a többiek és megmondják a tutit, de sokkal jobban járnál egy ebay-ről rendelt Transcend-el, vagy A-Data-val. Persze ha a sebesség nem számít, akkor a Sony is jó lehet, ahogy nézem azt senki nem írta, hogy rossz lenne. Csak éppen lassú.

(#7498) FireKeeper válasza meszi85 (#7496) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

Sandisk Extreme ebay-ről, ha gyors kell.
ha mindegy a sebesség, akkor kb tök mindegy, legyen rajta minél több gari, ez esetben jobban jársz ha itthon veszed.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#7499) hitman,


hitman,
őstag

Sziasztok

3-4k körül mi a legjobb 16gb-os 3.0-as pendrive?

Dream as if you will live for ever, live as you will die today!

(#7500) hitman, válasza hitman, (#7499) üzenetére


hitman,
őstag

ADATA S102 PRO

Dream as if you will live for ever, live as you will die today!

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.