Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
waveson
tag
válasz LanyUs #51029 üzenetére
Windyék egy olyan megoldást alkalmaznak, hogy 2 paramétert figyel gondolom 2 szenzor: az egyik hogy 0 fok alatt legyen a hőmérséklet, a másik hogy a kültérin valahol a rézvezeték kb 30 fok legyen. Mindkét feltétel teljesülésénél indul be a fűtőszál. Ugye nyáron nem fog, mert a kinti hőmérséklet +30 fok, az egyik feltétel nem teljesül. Ha fűt, akkor jég hideg a kültéri csövezése, hiába van -5 fok.
Viszont, ha olvaszt, akkor meleg a kültéri csövezése, és kint 0 fok alatt van a hőmérséklet, tehát fűtőszál indul! Ha napokig nem olvaszt, napokig nem megy a fűtőszál.
Nekem Arcticon már megy bőszen a fűtőszál, +1 fokot mért a Daikin, Arctic ette a 80-90Wattot.... -
waveson
tag
válasz Strezi #51020 üzenetére
Köszi, ez sokmindent megmagyaráz. Belmagasság az szerintem kb 260 lehet, vagy 280, Sensira bár viszonylag lefelé fúj(NA), de egy szekrény van az útjában ami miatt inkább előre fúj, szóval nem nagyon képes keverni a lenti levegőréteget. Hát ez van, amúgy is változni fog a szobák elrendezése. Meg 0 fok alatt már lehet a cirkó lesz a nyerő, ott már nem hinném hogy oly nagy különbség van lóvéban, főleg a jelenlegi szigetelés mellett..
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz falabu88 #51011 üzenetére
Neten azt olvatam, hogy jó szigetelésnél a mi régiónkban lehet jobb eredményeket elérni a gáznál, de rossz szigetelésnél már lehet hogy gazdaságosabb a gáz.
Mellesleg én úgy vettem észre, hogy a cirkós fűtés komfortosabb, hiába van 22-23 fok, ha éjfélkor bedőlök az ágyba, jég hideg az ágy. Míg ha a cirkó fűt, nincs melegebb, mégis kellemes befeküdni az ágyba, nem olyan mintha jégfürdőbe találnám magam. Sok magyarázatot nem találtam még erre, de 2 hete ezt tesztelem. Az ok lehet az, hogy a födém szigetelése az ágyunk fölött meglehetősen gyér. Van talán 10cm 20éves ásványgyapot, lehet nincs is rendesen a helyén, és ömlik a hideg, a radiátor meg azt a részt fűti pont, a klíma meg a szoba "másik" felét, mert középen van egy gerenda. Fene tudja...De itt a tél, kísérletezek mindenféle beállításokkal, feljegyzem a fogyasztást, megpróbálom megtalálni az optimálist. Ahol mindenki jól érzi magát, és azért nem 100 ezer a fűtésszámla -
waveson
tag
válasz jézusom #51008 üzenetére
Mind2 jó, klímások általában a Daikin-t jobban javasolják csak ennyit tudok.
Ha kérsz klímás cégtől árajánlatot, néha jelentősen olcsóbban megkaphatod a gépet, mint amit pl. árukeresőn látsz.
Nekem 3 klímám van, a Comfora jön be a legjobban, még ebben a -1 fokban is teljesen csendben fűtött reggel is, folyamatosan. Semmi jég a kültérin egyelőre.
Panasonic Etherea Nordic még ami sokak szerint teljesen rendben van. Ha Pana. Jobb ötletem nincs, kérdezd meg windyt. De ha lehet, 1 db kell, és van rá pénz, akkor ne sajnáld rá! Csak magadnak teszel jót, ha jó minőséget vásárolsz. -
waveson
tag
válasz elfelejtette #51003 üzenetére
De a még komoly szigetelési hiányosságok fennállnak?
-
waveson
tag
válasz jézusom #51001 üzenetére
Tönkremehet tőle a klíma. Csak nem minden klímánál van ilyenre szükség, én ennek ellenére jövőre lehet tetetek mind3 daikinbe majd biztonsági okokból, csak akkor fogja melegíteni a fűtőellenállást, ha épp olvaszt a gép (nem azonos a kínai klímák 0 fok alatti folyamatos tálcafűtésével, most épp 80-90w-ott fogyaszt az arctic, csak mert kint hideg van (Ki van kapcsolva a klíma és akkor is fűti a kültéri egységet, milyen kedves...ne fázzon már!
-
waveson
tag
válasz jézusom #50996 üzenetére
Daikinnek nincs csepptálcafűtése. A fűtésre optimalizált Comforának lehet hogy van (van,LanyUS?). Érdekes egy dolog ez a csepptálca fűtés, mert sokan azt mondják húdefontos, a Daikin Comforában meg pl nincs, kérdés, megkockáztatja a Daikin egy húsz filléres alkatrész miatt hogy elfagyjon a klímája?
Állítólag elfagyott Daikint még nem látott senki, kivéve ha belekerült valami falevél pl a csepptálcába, az szívás. -
waveson
tag
válasz LanyUs #50973 üzenetére
És arra vonatkozóan van tapasztalatod, hogy a folyamatos temperálás (pl 22 fokra állítod folyamatosan), vagy amíg dolgozol lekapcsolod, majd érkezésed előtt 1 órával (programozva) elindítod, melyik éri meg jobban? Nálam egyelőre folyamatosan mennek, akkor is ha nem vagyunk otthon, nem tudom ez így jó-e...?!
-
waveson
tag
válasz LanyUs #50963 üzenetére
"Kifizetem oszt kalap kabát. Nem számít... Szerintem egyre többen vagyunk így vele. Már nem ugorja meg az inger küszöbünket. Szerintem Te is érdekességképpen nézed csak "
Én is így vagyok vele hogy kifizetem azt annyi, nyilván ha másfél misiért veszek klímákat akkor tudom fizetni az áramot is amit fogyaszt! Érdekességképpen nézem jaja. Meg hát azért érdekel, hogy mi az a szint, amíg egyértelműen érdemesebb klímával fűteni, tehát kb fele annyit fogyaszt. Amikor már ilyen napi 100ft különbség van, netán ugyanannyi megy gázból, nem fogom szivatni a klímákat. Csak beletelik pár hétbe, mire kitalálom hogy hogy éri meg nekem a legjobban! -
waveson
tag
Cirkónál meg nincs ilyen gond, 24kW-s cirkóm van, ha hidegebb van kicsit többet megy, ennyi. Csak sok helyen nincs gáz, pl a nyaralónkban sincs.
-
waveson
tag
válasz zsolt501 #50958 üzenetére
Ez így van. Teljes egészében, jól látod a dolgot.
De ilyen mért eredményeket, amikre én is kíváncsi vagyok, nem találok sehol.
Egymás tapasztalatai talán segítenek valamennyivel közelebb kerülni a valósághoz, mint mindenkinek a saját egyéni mérése. De mondom, igazad van, a klímás fűtés nem egy teljesen egyszerű, magától értetődő dolog, a fogyasztás ezer millió dologtól függ klímánál. Hát ez van, legalább dumálunk egymással!
Értsd, ha 100 ember leírja hol lakik, mekkora lakásban, milyen kb a szigetelése, milyen klímával milyen eredményt ér el, az többet ér, mint ha 1 ember leírná hogy hát ő izé, 50nm, jól szigetelt, fuji ltca, ennyit evett, ennyire vált be. Ez így kevés információ "országos" szinten, ha csak 1 valaki írná le mit tapasztal. Én mielőtt klímákat vettem visszaolvastam csomó ember tapasztalatát, és örültem neki hogy voltak pontos adatok, még akkor is, ha mindenkinél más és más a szitu.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz LanyUs #50953 üzenetére
Miért jó a Daikinnek ez? Mert a Daikin nem hülyegyerekeknek gyárt klímát, hanem tudatos vásárlóknak, akik nem azt nézik, hogy dik ez a klíma 4kW-ot csinál -30 fokban!! Aki kicsit gondolkozik, tudja hogy 5 évente van 1 hétig -15 fok, az átlag hőmérséklet+2 fok télen magyarországon. Megnéztem a Comfora SCOP-jét a mi átlag hőmérsékletünkre, 4,6-4,7 között van, megvettem, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket nagyon szépen!
Kínaiak meg tíz éve 4-es SCOP-t adnak meg, nem számít hogy R410A vagy R32 van benne, egy tizedet nem változott az SCOP. Nevetséges! A Daikinnek meg változott az SCOP-je az FTXF35A és FTXF35C között is. Ők lehet mérnek is, nem csak rányomják hogy 4-es azt jóvan.
Lehet ha valóban mérnék a kínai klímák scop-ját, nem kapnánk rá H-tarifát!! Szóval jóvanezígy....[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz LanyUs #50953 üzenetére
De-de, beszéltünk már róla, hogy a gyártók össze-vissza adják meg ezeket az adatokat, legtöbbjük teljesen használhatatlanul.
A Panasonic pl úgy adja megy az Etherea Nordicnak (és több más klímájának) a max teljesítményét, hogy minden ventilátor nyélen, full maxon, powerful üzemmódban. Igazából az a tényleges max teljesítmény, ami így van megadva. Csak ez életszerűtlen kicsit. Olyan mint az autók végsebessége, oké megy 250-el a 2000ccm-es bmw-m, de mire eléri, Balatonnál vagyok már Budapestről Jaé s hangos és sokat eszik stbstb.
A Daikin meg megadja hogy kb 50% terheléssel milyen fogyasztást produkál, mekkora fogyasztásból mit állít elő akkora területre olyan szigeteléssel, ami életszerű. KB! Tehát autós példára visszatérve, megadja hogy egy Tesla 24kWh-t fogyaszt ha 130-al megy. De ez nem azt jelenti, hogy ennél nem tud gyorsabban menni, mondjuk 300-al.....
Csak 300-al életszerűtlen közlekedni, nyilván, mert hamar megmurdelnek sokan meg sok egyéb hátránya van. Klímánál is, tud többet, de hangos, és rohadt sokat fog zabálni, nem gazdaságos stb. -
waveson
tag
válasz LanyUs #50950 üzenetére
Na ja. A megadott táblázat amúgy inkább "fogyasztás-táblázat" milyen teljesítmény táblázat!
Úgy értem, megadja hogy mondjuk -15-ben 0,92kW-ból kapsz kb 2kW-t, de ez nem azt jelenti hogy -15-ben max 2kW-t tud fűteni, hanem azt, hogy ha -15ben 2kW a hőigény, akkor 0,92kW lesz a fogyasztás. De ha 3kW lenne a hőigény (kb ez lehet a maximum a gépnek -15ben!) akkor még kevesebb COP-vel, és 1600W körül üzemelne. Ami amúgy nem túl nagy ötlet, tehát bevágni egy Comforát egy 100nm-es raktárépületbe -15fokban....De ha egy 30nm-es szigetelt szobába berakod, fog enni mondjuk 500W-ot azt jóvan -
waveson
tag
válasz DithenS #50932 üzenetére
Szerintem képes a Comfora annyit fűteni mint a Comfort X. Legalábbis az itt olvasottak alapján, röhögve teljesíti a comfort X fűtési teljesítményét, sőt..
Némi adat ma reggelről, -1 fok: >
Reggel -1 fok volt (Comfora kültérije szerint, mobilteló -3at mutatott), Comfora 250W-on működött és jött a meleg belőle szépen, pedig itt már max 4-es COP-je lehet.
Arctic meg nem ment, mit érdekli hogy -1 van Majd bekapcsol ha úgy gondolja....
Sensira 200W-on mehetett kb, reggel 6-8ig 0,4kWh-t kért.
Ja, Arctic minimumja szerintem nagyon kulturált. Meglepődtem rajta.
Amúgy az hogy több áramot fogyaszt az még kérdéses, jó lenne egy olyan teszt, ahol bevágnak két darab 30nm-es, egymástól mondjuk 5 méterre lévő konténerbe egy Japánt, a másikba meg egy Kínait, beállítani mindkettőt hasonló hőmérsékletre (hőmérő alapján!), aztán hadd szóljon 1 hónapig, majd kielemezni az eredményeket....
Mert most érted, oké hogy nekem a Comforára jut 80nm, lényegében az egész lakást képes fűteni ha minden egybe van nyitva, az Arctic meg csak egy szobában van, de ha rosszul lövöm be a hőmérsékletet, és melegebb lesz ott ahol az Arctic van, akkor az ajtón megy ki a meleg oda ahol a Comfora van, a Comfora kevesebbet fog enni, az Arctic meg többet. Ez így nem feltétlenül fair teljesen. Teljesen azonos körülmények között lehetne mérni. De azért az akkor is gyanús, hogy a Comfora 5kWh-ból kifűti röhögve a lakás nagy részét, az Arctic meg a szobában betolt 4,2kWh-t Függetlenül attól, hogy most jó, lehet némi meleg kijött onnan. Nemtom mennyi tud egy szobából egy ajtón kiáramolni egy nap alatt ha 1 fokkal több van ott.. -
waveson
tag
válasz sanzi89 #50912 üzenetére
0. Teljesen 0. Tudod mikor hallom a kompresszor hangját? Ha szó szerint odafekszek a klíma mellé, és a kompresszor melletti fémborításra rakom a fülem, akkor hallom, de baromi kellemes hangja van. (ezt azért csináltam mert azt hittem hogy nem megy a kompresszora ) Nem olyan hűtőhangja mint az Articnak, megjegyzem az sem egy kellemetlen hang, azért a lakásban már nem örülnék neki!
Ha felcsavarom 30 fokra, és 1000W-on működik a kompresszor, akkor már megjön a hangja mindkét Daikinnek, 1 méterig lehet hallani egészen valami duruzsolást. De ezen az alapjáraton semmi, meg lehet számolni még a ventilátor lapátjait is, ez a videón nem látszik, ott olyan mintha gyorsan pörögne. De nem.
Ha tudsz csinálnál videót? Kíváncsi lennék rá. Meg ez még zsír új....lehet 3 év múlva ez sem lesz ilyen.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Vagy ja, pl Pana, Mitsu, Fuji, Toshiba (jó drága sajnos). Ezek mind nagyon jók.
A Comfort X 29dB minimum hangereje, aminél képtelen halkabban üzemelni, tehát ez a csendes üzemmódja, nemes egyszerűséggel hangos.
Az én Cooper&Hunter Arcticom (ami lényegében kb egy Comfort X elvileg) minimum hangereje 22dB (ami kb 3x halkabb a Comfort X-nél!!), az egyes fokozat 27dB, ami majdnem fele akkora hangerő még mindig mint a Comfort X csendesben. Khm!..... No ezért nem ajánlom a Comfort X-et, amúgy még nem hallottam saját fülemmel. De a megadott adatok alapján nem lehet halk. paff. -
waveson
tag
válasz RexpecT #50906 üzenetére
Van kiegészítő fűtés?? ÉN nem azt mondom hogy ennél nincs jobb választás, de mindenképp a Daikin Comforát. 100ezerrel több mint a Sensira, de nagyon bika.
Sensirát azért nem ajánlanám neked, mert panaszkodtak arra hogy sűrűbben olvaszt a kelleténél. Nálam még sztem soha nem olvasztott mondjuk eddig, de ki tudja mit csinál -2 fokban..
Ha kimondottan a Comfort X árkategóriájában nézelődsz, akkor ahelyett én az Arctic-ot ajánlanám, Cooper&Hunter S12-FTXLA-Arctic-NG Wifi. 22dB a legkisebb hangereje, simán üzemel ezen, átmeneti időben sokat áll nálunk (4 fokban is), 650W alatt nem üzemel, de -25ben is jól elvan akár, jó cucc az áráért. -
waveson
tag
válasz sanzi89 #50905 üzenetére
Én levideóztam amikor kimentem a tetőre, hát nekem összesen ennyi hangja van.
A tiéd nagyon más?
https://youtu.be/UemSO4tW-h8
Mindhárom klímám látható, hallható, aki felcsavarja a hangot, megérti a különbséget a japó és a kínai kültéri között, bár mindhárom remek![ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz RexpecT #50897 üzenetére
Ez igaz, de tudni kéne a hőigényt (kitesztelni pl egy 2kW-os állítható teljesítményű mondjuk 3 fokozatú olajradiátorral , vagy szakember által ).
Nagy hideg, és nagy lakás kell ahhoz, hogy ne legyen elég helyiségenként 1,5kW-nál nagyobb hőteljesítményt leadó klíma. Ja és nagyon rossz szigetelés/teljesen szigeteletlen.
Szóval jó lenne tudni a hőigényt, szigetelést stb!
A kérdezőnek: a Comfort X az azért nem valami jó klíma, több szempontból sem. Nem túl nehéz jobbat találni nála, az inkább egy teljesítményhez és funkcióihoz képest olcsó, de nem valami komfortos klíma. Ha többet fizetsz, még a komfort is rendben lesz (hang, fogyasztás, ki-be kapcsolgatás megszűnése stb). -
waveson
tag
válasz jézusom #50894 üzenetére
Amúgy nem feltétlenül a teljesítményt nézném ha van más fűtésed is, mivel nincs szükség óránkénti több ezer wattra, kivéve ha nyitott ablak mellett kívánsz fűteni.
Számomra érdekesebb volt például a valós magas SCOP (4,7), illetve a minimum 19-20dB-s hangnyomás, és ahhoz hogy ez tartósan működjön is, megfelelő moduláció, a Daikin minimum működése teljesítménye 200W körül van, a Comfort X-é pedig 500+W valahol. Ez utóbbi tulajdonság eléggé fontos, különösen ha nem nagy térbe rakod. -
waveson
tag
Ha nem is sokat, egy kicsit hadd segítsek. Először is fontos lenne tudni, hogy csak és kizárólag klímával tervezel fűteni, vagy ha -10 fok van épp, van-e alternatív megoldásod?
Nem tudom hogy tisztában vagy-e vele, de a klímák fogyasztása és komfortja nagyban függ a kinti hőmérséklettől és a lakásod hőszigetelésétől, az átlag hőmérséklet télen +2 fok fölött van valamivel országosan. -20 foknál elég rossz a klímák hatásfoka, talán a 2 COP még megvan, de ekkor már hangosak és sokat esznek, nem feltétlenül érdemes használni őket.
A Comfort X helyett akkor már inkább olyat ajánlanék ami nekem van (Cooper&Hunter S12FTXLA-Arctic-NG). Kb hasonló a Comfort X-hez, azzal a különbséggel hogy halk üzemmódban tényleg halk (22dB), míg a Comfort X 29dB, ami szerintem már nevezhető hangosnak.
1000W-nál nagyobb teljesítményre nem igen van szükséged óránként, amit látsz az általad linkelt weboldalon, ahol egyébként viszonylag nagy mennyiségű hülyeség van szerintem. Például az általam birtokolt klímához (Daikin Comfora) odaírják hogy -6 fok: korlátozottan alkalmas. A Comfora COP-je -7 fokon 3.2, tehát 500W elektromos áramból 1600W hőt szipkáz be a lakásba, amivel egy 100nm-es lakást felfűtesz szerintem kb az egyetlen klímával (elméletben, -7 fokban 1 fűtőeszköz használata nem komfortos).
A linkelt oldal legalján lévő klímák (a Mideát állítólag jobb elfelejteni..) mindenféle kiegészítő fűtés nélkül a legnagyobb hidegben is ontják a meleget, némelyik még jó hatásfokkal is.
A két Gree átmeneti időben nem a legjobb (nem tudja 500-600W alá szabályozni a kompresszort, ki-be kapcsol...), tartós hidegben nem hinném hogy lehet rájuk panasz. Nem csendesek, talán a U-Crown. A linkelt Daikinek a legjobbak a listádban, de azok nagyon drágák, a normál változatok helyett azok a nagyon fűtősek. Ha van sok pénzed lóvéra, válaszd azokat.
Ha van alternatív fűtésed, inkább válassz valami közepes Japán klímát (én saját tapasztalatom miatt a Daikin Comforát tudom ajánlani mert egy nagyon kellemes és értelmes darab, keveset is fogyaszt nagyon és halk) , és ha beüt a durva fagy, vagy csak aznap ilyen -10-15ök vannak, akkor irány a gáz.
Nekem pl Daikin Sensirám és Comforám van, meg egy c&h arcticom, mindegyikkel lehet fűteni szerintem szépen, a Daikinek csendben, szinte folyamatosan mennek átmeneti időben is minimális teljesítményen, az Arctic néha bekapcsol, belefűt a szobába egyet, majd kikapcsol. Ez utóbbit kevésbé preferálom emiatt.
Ha nincs más fűtésed, akkor a Gree Amber Royal jó lehet, mert nem túl drága, viszont tényleg a legnagyobb hidegekben is állja a sarat. Kínai klímákkal egyébként érdemes vigyázni olyan téren, hogy egész biztosan kamu egy csomó adat amit megadnak.
Egyébként meg ha beszélsz windy-vel biztosan tud neked ajánlani valamit, mert ő ért is hozzá, hiába fűtenek itt sokan klímával, leginkább mindenki a sajátját tudja értékelni, hogy ajánlja-e, stb, mert lakva ismered meg a klímát, attól hogy átmész haverhoz megnézni fél órára mit csinál, hát az édeskevés. -
waveson
tag
válasz Virág et. #50870 üzenetére
Cooper & Hunter SUPREME WIFI CH-S12FTXAM2S/I fehér 3,5kW < Erre gondolsz? Jónak tűnik, és 19dB a minimum hangnyomása, de sosem hallottam még erről, ahogy amúgy az Arcticról is keveset hallok, annak ellenére hogy szerintem egy nagyon jó cucc.
Próbáld ki, de egyszerre én csak egyet vennék és szereltetnék fel, ha mégse jön be, a második lehet valami másik.
Az 5.1-es SCOP ne csapjon be, pofátlan módon azt írják a termékhez, holott a mi régiónkban 4.4 már csak. Talán a 4-et eléri a valóságban, ami normálisnak számít.
Ha alapjába véve keveset használod, akkor tényleg értelmetlen többet költeni rá. Nálunk nagyon sokat kell mennie, szinte egész nyáron, igaz nagyon keveset fogyasztott (napi talán 3kWh?).
Nem hinném hogy csalódni fogsz benne ha megveszed. -
waveson
tag
válasz Virág et. #50849 üzenetére
Szia! Semmit nem tudok erről a Supreme-s Cooperről. Nekem Arcticom van, árban az is hasonló, nekem tetszik mint klíma meg mint eszköz, de ha lehet vegyél inkább bármilyen Japánt, nemes egyszerűségből azért, mert minden egyes tulajdonsága amit megadnak ezeknek a kínai klímáknak szemenszedett hazugság. Még a nevük is, hiszen mind Gree kb!
Mindegyik hangosabb mint ami rá van írva, mindegyiknek a modulációja 3x annyi mint ami rá van írva, a fogyasztása 30%-kal kb több, mint ami rá van írva, és még sorolhatnám.
Nekem ami a legjobban bevált (ár értékben) az a Daikin Comfora volt, kicsit többe kerül mint a tied, de biztosan van olyan klímás aki értelmes áron beszerzi (~350k-ért szerintem).
A Sensirát azért nem merem nyugodt szívvel ajánlani, mert bár van nekem és maximálisan elégedett vagyok vele, azt mondják rá, hogy hidegebb időben sokat olvaszt, bután, értelmetlenül. A Comfora meg nem. Más gyártótól nincs sok tapasztalatom (otthoni felhasználásra), de a nagy 5kW-os Panasonic-ok meg Toshibák is teljesen hangtalanul működnek mind a kültéri mind a beltérik.
Szóval, ha pár évnél hosszabb távon gondolkodsz, fontold meg a kicsit márkásabbakat, a saját érdekedben, mert mindenben jobbak, halkabbak, sokkal jobb a modulációjuk, kevesebbet fogyasztanak és tovább működőképesek. És ezt úgy mondom hogy nekem van mindkettő (Japán meg Kínai is), mind a kettő jó és tetszik, de ha választani kéne, erősen a Japán felé hajlok, mert mindenben kellemesebbek/jobbak egy kicsivel, ami az összképet jelentősen megerősíti.
Hangban pl ha bemegyek a 2 hálószobába, ahol a Daikin van, azt sem tudom hogy megy-e, ahol az Arctic van, már az ajtónál állva biztosra tudom mindig, ha megy. Azért mert az egyik 200W-on megy a legalacsonyabb ventifordulattal amit csak tud, a másik meg 650W-on megy mert az a minimumja, ehhez a jóval magasabb teljesítményhez párosulva jóval magasabb ventifordulatszám, szintén csendes üzemmódban. Papíron a kínai 180W-on képes menni minimum fűtés üzemmódban. Aha, persze, hát a fogyasztásmérő, és a befújt levegő hőmérséklete/mennyisége alapján ez 100%-osan kizárt![ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz tibibi #50851 üzenetére
Ja hát vettem volna én is Perferát szívesen mindenhová, csak hát a 600+ezres ára még akkor is sok ha megfelezem! Egy klímának, nekem, ha kezd kevés lenni valamiért fűtésre (sokat fogyaszt/nem bírja szusszal) akkor bekapcsolom a 24kW-s cirkót mint harmincX éven keresztül eddig is. De csak azért hogy -20ban is, ami Budapest kellős közepén soha nincs, csak és kizárólag klímával fűtsek, 4 klímánál biztosan nem vagyok hajlandó, és nem is tudok még rákölteni + 2 milliót kb
-
waveson
tag
Megosztanék pár napi fogyasztási adatot. Csak érdekességképpen.
Fűtés turbós cirkóval 7 radiátorral, vagy 3 db klímával egyszerre (Daikin Comfora, Sensira, Cooper&Hunter S12FTXLA-Arctic-NG).
November 17 (10/4fok max/min) 7m3 gáz 7kW áram - cirkós fűtés
November 18 (11/5 fok) 6m3 gáz, 8kWh áram - cirkós fűtés
November 19 (11/8fok) 5m3 gáz 8kWh áram - cirkós fűtés
November 20 (13/5fok) 0m3 gáz 15kWh áram - 3 db klíma (Comfora 3.3kWh, Sensira 2.4kWh, Arctic 0,9kWh) Ma legalább 9kWh elment mert kb 40 palacsintát sütöttem az elektromos tűzhelyen a kölyköknek... De a fogyasztásmérők is 6,8kWh körül mértek.
Konklúzió: A legkisebb gázfogyasztás 550HUF volt/nap, a klímás 24 óra alatt 260HUF. Mivel ez nem "kicsit kevesebb", hanem a fele, bár mindkét költség igen alacsony jelenleg, azért jól jelzi, hogy átmeneti időben nyugodtan lehet klímával küldeni a fűtést. Többe biztosan nem fog kerülni, 4-4.6SCOP-s klímáim vannak.
Perferákkal gondolom ez kb 180HUF lett volna max -
waveson
tag
válasz baloghgabor #50793 üzenetére
Ha jó minőségű, akkor bírja. Sok Toshibát és Panasonicot látok, ami 10 éve 24/7 megy,és még szervizelni sem kellett, egyiket sem. A fentebb említetteo csak hűtenek, de még télen is, sokat, nem minimum teljesítményen működnek. Daikinek is vannak 10+ év folyamatos üzemmel, de csak pár, toshiba meg panasonic meg rengeteg. Van pl egy iroda ahol rossz a radiátor (50 éves talán) ott 2010 óta egy Toshiba fűt/hűt, most is rálátok fűt, sosem láttam még a kültéri ventit hogy állna. És nem ilyen 22, hanem 25-27 fokra van állítva, télen nyáron bukó ablak szellőztetés, na, szóval van dolga rendesen, de nem hatja meg. Nem nyekereg, nem cicereg, csak dolgozik és dolgozik. Az energia besorolása "A" fűtésben is hűtésben is, r410a-s.
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50787 üzenetére
Teljesen egyetértek veled. Csak próbálom kitesztelni a dolgot, de nincs egyszerű dolgom, mivel a szoba ahol az artic van, kb napi 19-20 órán át nyitott ajtóval van jelenleg..Articot akkor fogom tudni kitesztelni, ha nem vagyunk itthon 1 napig, és becsukom az ajtót, arctic 22 fokra állít, papá.
Én úgy gondolom hogy ahogy jönnek a hidegek újra, ha mázlim van, fogok tudni tesztelni kicsit.
A Daikin Comfora amúgy nem tudom 650W körül mit művel, mert ahogy eddig észleltem, kimondottan ragaszkodik a lehető legkisebb teljesítményen való üzemelésre. Azaz 200W körül. 250w teljesítményen (oké, ha kint 4 fok van, nem -10!) már szabályosan f0ssa a meleget a szobába. Akkor kezdi drasztikusan megemelni a kompresszor teljesítményet ha ilyen 27-30fokra állítom, ezt 1x próbáltam ki, sikeresen eltűnt 2 óra alatt 1.7kWh. De az a meleg, ami jött ki belőle, full ventifokozaton, brutál volt.
Gyanítom amit te is mondtál, hogy ez a nagyszerű fogyasztás ennek az alacsony teljesítményen való működésnek (is) köszönhető.
(Azért remélem nem lesz hideg telünk, nem kevés lóvéba kerül a fűtés abban az esetben ha ilyen -15ök repkednek. De az jó lenne ha lenne egy hét ahol elég konstans az éjjeli-nappali hőfok, mert ami most van az megint egy vicc, 10 fok volt nappal, 5 éjjel, pár napja meg egész nap 4 fok volt. Nálam itt már akár ilyen 20-30%-os különbségek alakulnak gáz-áramfogyasztás terén, szerintem a szigetelés rovására írható..) -
waveson
tag
válasz gabor9991 #50776 üzenetére
Meg fogom mérni mindkettőt fogyasztásmérővel, a gond csak az, hogy egy fogyasztásmérőm van.
És akkor uraim, lenne egy számomra érdekes és fontos kérdés.
Mennyit fogyasztanak a klímák FULL KIKAPCSOLT állapotban? (hagyjuk a tálcafűtést ).
Csak mert, az én régi fogyasztásmérőm ilyen 31W-ot írt mindkét konnektorba dugható klímámra (Daikin Sensira, C&H Arctic). Namost 720W naponta, a semmiért? Ha csak be van dugva? Azért az elég meredek, 4 klímánál 3kWh/nap, csak hogy be vannak dugva? Vagy a fogyasztásmérővel van valami baj? -
waveson
tag
válasz 7Heads Drago #50736 üzenetére
És ez melyik masina? Jó grafikonok. Feltételezem a szigetelés kulturáltan meg van csinálva! A szigetelés rengeteget számít, szerintem a legtöbb ház/lakás szigetelése katasztrófális.
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz vtechun #50719 üzenetére
Szia! Hát az attól függ. Bizonyos mértékben a te érdekedben fejlődtek sokat, például R32-es gázzal működnek már, nem R410A-val (globális felmelegedés, ilyesmik). Javult a fogyasztásuk, nevetséges hogy milyen kis EER és COP fejlődés mekkora fogyasztásbéli különbséget eredményez. Ne azt nézd, hogy 1 óra alatt spórolsz 50W-ot, hanem hogy 1 év alatt 200kWh-ot. Ha van egy jól működő LG-d, ami ellátja a feladatát, akkor amíg működik, ekkora különbséggel magadnak, és a környezetednek is többet árthatsz (globálisan nézve) ha kidobod és lecseréled újra. Ugye az a 200kWh kb 8000 HUF, mint egy mekis vacsora, ezért kb a földre lehajolni értelmetlen, nemhogy klímát cserélni!
De ha már ott tartasz hogy cserélni kell, és 100.000 ember lecseréli, akkor ott már évi millió kWh-s megtakarításokról van szó akár egy viszonylag kisebb ország viszonylatában is. Szal fejlődött az, de kb annyit, minthogy egy 8L-t fogyasztó autó ma 7L-t fogyaszt, ezért ugye nem cserélsz autót sem feltétlenül!
Summa Summarum: hajtsd amíg megy, ha kijön belőle a füst, amivel működik, akkor jó ha tudod hogy az adott évben mik közül érdemes válogatni a pénztárcádnak megfelelően, aztán ennyi. Figy én tökéletesen meg voltam elégedve a 20 éves (!!!) ON-OFF-ommal. Elég jó minőségű volt, hűtött szépen (igaz most már fűtést is igénybe veszek az inverteres klímáimmal), csak idén nyáron gondolt egyet és meghót, biztosan meg lehetett volna javítani, de napi 20kWh áramot kajáltak be ketten, és képtelenek voltak lehűteni a lakást (A Comfora meg 18 fokot csinált a lakásban úgy, hogy kereszthuzat volt, csumán ment 18 fokra állítva, és 35 fok volt kinn, kb 2 fokos levegő távozott belőle, kicsit eléálltam, és nagyon megfáztam másodpercek alatt. És megevett egy nap 3kWh-t.....).
Láttam már pár olyan klímát mint a tied, és nekem nagyon bejöttek, kiváló termék. (amúgy tudtommal az R32-es gáz nagyobb teljesítményű, hidegebb időben jobban képes teljesíteni. Ilyesmit olvastam, csak gyúlékony, ezért VRF-ekben a mai napig nem alkalmazzák, de ez már más téma kicsit.)[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz Hauptmann #50726 üzenetére
Most én meg fordítva "nyomom", klímákat ki, cirkót be. Hát érdekes, nagy PURMO radiátoraink vannak (ami 70ezer forint volt 3 éve egy darab ), szóval nem ezek a tescos 20 ezresek. 60kg körül van ketten is nehezen raktuk fel őket, 16liter víz szaladgál bennük (tescos, praktikeres, obis csodákban 6 L). Felmelegíti a cirkó 62-65 fokra, beállítva 22.5 fok van, van ahol 23 fok lesz, van ahol 24.5 ebben az időben. (4-7fok).
Gáz már 6m3 elment, tehát már többet elfogyasztott 18 óra alatt, mint a klímák 24 alatt.
A 3 klíma 24 óra alatt kicsit hidegebb időben 12kWh-t evett (~460HUF), cirkóval már 660-nál tartunk (110HUF nálunk egy m3 gáz), és most kezd hideg lenni. De majd 2 nap átlagát nézem. Igaz ez nem nagy különbség, napi szinten pár száz ft. -
waveson
tag
válasz feco70 #50716 üzenetére
Plusz vannak kis gyerekeim, nem akarom h random fújja rájuk, gyerekszobában az arctic úgy van belőve hogy minél magasabbra fújja, mert ha lefele irányítom, pont a fiam nyakába tolja jelenleg a meleget. Lehet lesz majd terelő, az megoldja eleg szepen ezt a problemat. Arctic legyezésnél nagyon hangos, mint egy robot ami mozog szoval szerencse, hogy nem ragaszkodunk ehhez a fícsörhöz
-
waveson
tag
-
waveson
tag
válasz 7Heads Drago #50702 üzenetére
Amúgy, a hangra, hálóban a Sensira teljesen halk, pedig nálunk a szigetelés háát..a födém a leggázabb ahol a Sensira van.
Viszont nappaliban szoktunk filmezni este, nem orultem volna neki ha ott brummog valami. De jó cucc mintkét daikin, nem lehet rá panaszom.
Észrevehető különbség nincs sok a Comfora meg a Sensira kozott szamomra, a legyezést nem szeretjuk a klimaknal, fixen vannak. A hatekonysag mar szamottevobb, a vezerles is teljesen hasonlo. Ami érdekelne engem, hogy más-e a kompresszoruk, illetve leolvasztasnal intelligensebb-e a Comfora. Ezek a plusz szurok engem annyira nem hatnak meg az az igazsag. Kivancsi lennek a kinai klimamnal pl arra a Cold Plasma cuccra, van-e valami ertelme vagy csak egy a sok fícsör közül ami eladásra készteti a gépet..[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz 7Heads Drago #50702 üzenetére
Persze, nem értek hozzá, sosem hallottam még ezeket a kifejezéseket, hisz egy vörpúlt vettem meg egy vivaxot.scop, seer, az mi?
Nem ostoba mindenki rajtad kívül, ezt jobb ha elfogadod. -
waveson
tag
válasz Hauptmann #50691 üzenetére
Az is igaz, hogy Perferán nem is gondolkoztam egy másodpercet sem. Ha egy darab klíma kellett volna, akkor minden további nélkül, de 4 db-nál már nem túl vicces, jelenleg a sima mezei Perfera 600e fölött van, telepítéssel akár 700ezer.
Én amúgy azt mondom, egy perferának kéne kerülnie 150ezerbe, egy Comforának 120 ezerbe, Sensirának 100 ezerbe, Comfort X-nek úgy 80-ba, a Vörpúloknak meg 50-be.
És ezzel még semmi pofátlant nem mondtam, szerintem. Szánalmasan túl vannak árazva, tudják hogy az embereknek nagy igénye van rá, különösen most hogy támogatás is van rá.
Régen 50 ezer ft-ért vettük nyaralóba techwood-ot, húszé felrakták, úgy 15 éven át használtuk, hűtött fűtött, soha semmi baja nem volt, Tescoban leemeltük a polcról, hazavittük, szóltunk valakinek hogy dobja már fel a falra, megtette, ennyi a story eleje és a vége. Most meg, jóvanakko várjá 2 hetet, és megjön a géped 400ezerért, felrakjuk egy százasért, és még örülj is. Kösz! Ja és akkor örülj, ha fel tudják rakni normálisan, szerencsére ennek a fórumnak köszönhetően találtam nagyon jó klímásokat, amúgy ki tudja mi lett volna...[ Szerkesztve ]
-
-
waveson
tag
válasz 7Heads Drago #50679 üzenetére
Nem baj, ha nem értesz meg dolgokat, szivesen elmagyarázza bárki, hogy egy 20nm-es hálóba -1dB miatt és évi pár kWh miatt miért nem érdemes +100ezret kifizetni, vagy egy oriasi teret miert lehet erdemes nem egy full alap verzioval legkondicionalni. Szerinted ezek ertelmetlen dolgok, legyen. Szerintem meg nem, de whatever. Nálam otthon pont úgy jó ahogy van most, nem változtatnék a gépeken, úgy érzem jól döntöttem. Egyik sem tré.
-
waveson
tag
válasz DithenS #50682 üzenetére
Ja-ja, így van. A magas modulációnak meg amúgy fogyasztásban is van manifesztációja szerintem, hisz az hogy egy klima inverteres tök jó dolog, de nem mindegy hogy mekkora határok között tud működni az adott gépezet. Azért ahogy látom, sokunknak itt a fórumon nem állt meg ott az élet, hogy hő, klíma, bekapcsolod hűtésre hűt, bekapcsolod fűtésre fűt. Ott van még a hangszintek,hatékonyság(villanyszámlád..), élettartam, komfort(moduláció és hőmérséklet tartása stbstb).
Tök jo egy ilyen kínai gép, szeretem, tényleg, de hülyeség nem beismerni, hogy mindenben veri a daikin. Kivéve árban, de az visszajön a kisebb fogyasztása miatt(és szerintem itt inkább 30%-ról beszélünk egy sensirához képest, nem 10-15%). Ez az én véleményem, észrevételem, lehet szubjektívnek nevezni a dolgot, de sem én nem vagyok süket, sema fogysztásmérő, sem a hőmérő nem hazudik. Feleségem és gyerekeim is ezt tapasztalják, hisz ők is ezekkel a masinákkal élnek egy lakásban.
Hangsúlyozom, ez egy fórum, itt mindenki leírhatja saját véleményét, akit érdekel elolvassa, akit nem, az skippeli az adott felhasználót. Nem hiszem, hogy nekem totál unreális, használhatatlan infóim vannak. Ha valaki így gondolja, szimplán ne olvasson. Ennyiannyi.
Más: ha valakinek van valami infója erről a ch-s12ftxla-ng arcticrol, hogy mi ez a gép, ne tartsa magában, érdekelne. Mert más paraméterekkel rendelkezik mint egy gree Comfort X (kulonosen nagy hidegben), a kompresszora elvileg ugyanaz youtube videon látottak alapján. -
waveson
tag
Nem ebből jön le, hanem abból hogy Oroszországban -20-ban is fűtenek vele az más kérdés, hogy ilyenkor már a COP meglehetősen alacsony, de ha jól emlékszem 3kW-ot fűt -25 fokban, ami nekem nem tűnt rossznak, kellett egy ilyen. (Hangsulyozom egy, a masik 3 daikin, amibol ketto mar megvan, es a harmadik is az lesz)
-
waveson
tag
válasz seolwon #50665 üzenetére
Teljes mértékben meg tudom erősíteni falabu88-at.
Én "csendes automatán" használom, 650W-on ketyeg pár percig, aztán külső hőmérséklettől és hőveszteségtől függő ideig szundikál némán. 500W-on nálam ritkán megy. Inkább 650.
Megnézném mit csinál ha a Comfora feladatát kéne ellátnia (kb egész lakást ő kapja, nem véletlenül, egyértelműen az a "leg..értelmesebb, hatékonyabb, csendesebb" mind közül. Ha valaki esetleg vacilál hogy Comfora vagy Sensira, (Perferám sajnos nincs így arra nem tudok mit mondani ), annak azt tudom mondani, hogy a Sensira hálóba fantasztikus gép nekünk, mintha ott se lenne, a Comfora meg nappaliba, nagyobb teljesítmény és terület ellátására alkalmasabb, hatékonyabb és csendesebb. -
waveson
tag
Igazatok van, megnéztem több youtube videót, az S12-est nem, de az S09-es Arcticot láttam szétszedve, Gree Comfort X kompresszora van A S9-esnek, szóval a 12-esnek is biztosan.
Akkor azért az a +100ezer a Gree Amber Royalra nem viccből van!
Ennek ellenére nagyot fűt a cucc, Oroszországban is szeretik.
Viszont nem olyan mint a Comfort X, úgy értem, a beltéri egész biztosan másképp viselkedik, elég csendes tud lenni fűtés üzemmódban is, soha nem recseg-ropog, vastag, erős műanyag érzete van, nehéz a kül és beltéri egysége is, igényes. Az árát szerintem megéri simán. A Comfort X se lenne rossz, ha a minimum hangereje nem 29dB lenne, és nem recsegne-ropogna.
Viszont, mint már többször leírtam én is, és akik még értenek is hozzá: ha klíma vásárláson töröd a fejed, dobj még rá lóvét, és vegyél japánt, kifinomultabb gépek.
DE. Van egy előnye ennek a gyengébb modulációnak is. Gyerekszobát fűti az Arctic, és nem fújja állandóan a levegőt, néha bekapcsol, meggyújtja a levegőt, majd kikapcsol. -
waveson
tag
válasz DithenS #50619 üzenetére
Utsó 3 soroddal kapcsolatban írnék egy kis érdekességet, észrevélt.
Amikor a Sensira, ami majdnem a legalapapp Daikin gép, 200W-ot húz ki a konnektorból, szinte hangtalanul, de fújja a langyos levegőt. Ugyanezt írták a Gree Amberre (GWH12YC), csakhogy ott 200W mellett kellemetlenül hidegnek érződő levegőt írtak.
Azért baromira nem mindegy, hogyha egy klíma 200W-ot fogyaszt épp, az fűtés üzemben majdnem hideg, míg a másik langyos levegőt fúj.
Szerintem a Comfora (kicsit jobb mint a Sensira) 250W teljesítmény mellett közel olyan hőmennyiséget produkál folyamatos üzemmel, mint az Artic 450W-ból. Na még ezt sz@rrá fogom kísérletezgetni!!! -
waveson
tag
válasz szoszo1973 #50617 üzenetére
Az az igazság hogy inverteres klíma és inverteres klíma között nagy különbségek vannak, mert a moduláció és a hatékonyság nagyon eltérő lehet. A te klímád viszonylag hűtésnél szépen lemegy 200W alá is, szépen dolgozik nagyjából. Fűtésnél ez az érték jóval magasabb. -5 foknál menne szépen mondjuk 500W-on, lead 1500W-ot kb 3x-os "hatékonysággal, megy folyamatosan. +8 fokban a hőigény a töredéke, de ő akkor is 500W minimumom tud menni, 5xös hatékonyság mellet5, lead 2500W-ot, megy 5 percig, majd pihen 40 percig.
Jelenleg én is ezt figyelem meg Gree kompresszoros gépen, bár én tudtam előre hogy ez lesz.
Daikin leszabályoz 200W-ra, 0 hanggal folyamatosan fújja a kellemesen langyos levegőt, kevés áramot eszik. A Kínai néha beindul, megy mint az állat, mire a hőmérő felfogja hogy mi van, már olvad a szoba, majd leáll. Engem is érdekelne hogy tudom-e egy kicsit szelidíteni még, de ha nem, így se rossz. De ja. Egyetértek veled, ahhoz képest hogy inverter meg ígymegúgy, jó nagy kakaóval mennek ahhoz képest, hogy a specifikációjuk szerint sokkal jobban modulálnak... -
waveson
tag
válasz #72755712 #50603 üzenetére
Igen, másképp "értettem" mint amit leírtam valszeg..Bocs. Szóval nem az "átlagfogyasztása" 700W, hanem úgy általában 700W-on megy, HA megy! Szerencsére elég óránként kb 10 percet mennie ezen a csodálatos teljesítményen.(Az átlagfogyasztása óránként kb 170-180Wh) Ha becsülnöm kéne, ebből a 650-700W-ból kb 3-3.5kW hőteljesítményt szipkáz be. Mintha 2 nagyon erős hajszárító menne csumán.
Ehhez képest a Comfora megy 200W-on, és ezen a hőmérsékleten (8 fok) saccperkb 1200W hőteljesítményt ad le, de azt folyamatosan, nincs is hőmérséklet ingadozás, 1 tized sem. Értelmesebb ez a működés, az tuti
Nappaliban menne az Arctic óránként 20 percet kb, a szobában meg 10 percet. Ez ilyen.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50598 üzenetére
Akkor próbáljam ki ifeel-t? Sztem az Arctic nem tud egyáltalán 300W-on működni. Csak amikor beindul, akkor, pár másodpercig, amíg el nem éri a 600 körüli teljesítményt.
450-en is csak egy kis ideig láttam.
De ja, ezért is kérdeztem, nekem is gyanúsan soknak tűnik!
Ha belegondolok, a Comfora 200-250W-on működik (jelenleg is) folyamatosan, tolja a langyos levegőt, fűti szinte az egész lakást. Arctic néha bebiflázza magát, tol egy laza 5-10 percet, aztán 5x ennyi ideig áll. Azért hozzáteszem, amikor 30 fokra feltoltam és 1600W-os teljesítménnyel beindult, felgyújtotta a levegőt kb. Olyan érzésem volt, mint amikor egy kazán jól meg van rakva szénnel, és szét akarná vetni a kazánt. Egy jó kis versenyautó, a fogyasztás másodlagos...[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50598 üzenetére
Jaja, tudom, ezért nem szerencsés átmeneti időben egy olyan klíma, ami nem tud alacsony modulációt.
HavocS: mekkora lakást fűtesz vele? A Comfora meg az Arctic hatékonysága egészen más, ahogyan az áruk is. Összehasonlíthatatlanok. (240 vs 400e). A Comfora valós 4.6-4.7 SCOP-t tud, alacsony modulációval, az Arctic meg kama 4.0-ás SCOP-t, és magas modulációt! De nem is az volt a célom, hogy legyen még egy magas hatékonyságú klímám, hanem az, hogy ha valamiért megzápulna a cirkóm, és -20 fok van, mindkét dolognak egyszerre igen kevés a valószínűsége, de a lényeg hogy akartam egy olyan klímát, ami megbízható -20fokon is. Az Arctic röhögve elvan -20 fokban. A Sensira nem. Comfora..nem tudom. -
waveson
tag
válasz #72755712 #50595 üzenetére
Én fussak neki még egyszer? Ez vicces, de oké! :D
700 watt teljesítménnyel üzemel (650 kb inkább), megy 10 percet majd áll fép órát. 24 óra alatt kb 4.2kWh-t kajol. Nem folyamatosan fogyasztja ezt a kb 700w-ot, hanem akkor amikor épp megy a kompresszor. Gondolom mondanom sem kell hogy Méd in Csájníz, prödákt shiten 180w -os minimális moduláció áll, 450W alatt még sosem láttam, de 650W pillanatnyi a kedvence.
4-es SCOP-t szerintem semelyik kinai klima nem teljesiti, en max 3-ra tippelnék. -
waveson
tag
válasz DithenS #50590 üzenetére
Azt jelenti, hogy ha pl 20 fokra lehűl a lakás, és te 24 fokra állítod a klímát, akkor simán felvesz 1600w-ot a konnektorból. Ha tartja a hőfokot, akkor 700w körül vesz fel max, és átlagba is. Óránként 175Wh-s fogyasztása van.
A hálószobánkban lévő sensira 2.3kWh-nál tart, sok üveg stb .ég egy szoba mellette, a c&h 2.95kWh-nál, és légyegében 1 szobát fűt, a nappali felé egy ajtó van kinyitva, de ott meg vele szemben dolgozik a Comfora, ami most 3.8kwh-nál tart. De sokkal nagyobb m3-t fűt, legalább a 3xosát.
És elment ma összesen 16kwh villanyora szerint, ami nem olyan túlságosan kevés azért khm. Meglesem majd mit eszik ennyi idő alatt a cirkó. -
waveson
tag
válasz DithenS #50548 üzenetére
De hideg is van. Nézd kb 160 forintot eszik napi szinten. Gondolom ez a rotary kompresszor többet kajálhat mint egy swing, mint ami a Daikinekben van.
Kerdezte valaki h a ftxf35c-ben gree kompresszor van, én nem hinném, mivel baromira halk. Kérdéses hogy hallod-e, ha mellé hajolsz (kulteri egyseg kompresszor mellé). Ha csumán megy, akkor 1 méterről hallod max, utána semmit, mintha nem is menne.
Artic gree kompresszorának inkább hűtő hangja van, csinaltam videot ha erdekel valakit. De az sem hangos amugy csumán sem. Leszabályozva nem tudom milyen, mert még csak 30 fokra állított fűtéssel próbáltam az s12-ftxla-t. -
waveson
tag
válasz DithenS #50528 üzenetére
2 csendes mód van, ha egyszer megnyomod akkor csendes automata, ami elvileg azt jelenti, hogy max 2-3-asig tekeri fel, tehát orkán üzemmódot elkerüli, ha nincs szukseg nagy teljesitmenyre akkor leveszi csendesre ami allitolag 22db. Ha mégegyszer megnyomod a csendes uzemmodot akkor eltunik az automata felirat es csak a csendes marad meg. Ilyenkor igencsak halk valóban.
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50542 üzenetére
Viszont akkor nem értem, hogy neked miért több? Máshol laksz, más a szigetelés, vagy más a klíma alapvető fogyasztása? Csak próbálom megérteni, semmi "beszólás" vagy ilyesmi, ne értsd félre! Tetőtéri lakásban vagyok, szal legfelső emelet. Szigetelés kérdéses, néhol elmegy, néhol rossz.
-
waveson
tag
Nálam a következőképp alakult a fogyasztás, 3 klíma, egybenyitva minden:
Daikin Comfora: hatalmas teret fűt (~80nm), mai fogyasztás eddig 21:20ig: 4,9kWh, 2 óránként átlag 220Wh kb.
Daikin Sensira: 20nm+12nm, sok hőveszteség sok ablak miatt: 3.3kWh, átlag fogyasztás 160W óránként
C&H-S12FTXLA-NG Arctic NG: ~ 20nm-t fűt, de egybe van nyitva a nagy területtel, aminél a Comfora van: 4,2kWh. No ezt baromira sokallom amúgy! Ez majdnem a Comfora fogyasztása, ami kb az egész lakást fűti
Szóval 24 óra alatt kb 13kWh mehet el jelenleg. 120nm-es lakás. És mocsok hideg volt egész nap, igaz nem minuszok.
Szerintetek ez így nagyjából rendben van? Ma egész nap 4 fok volt, éjjel 0.
Olvasztás: 1x olvasztott eddig valamelyik klímám (vagy nem jövök rá hogy mikor olvaszt!) , hó/jégszerű dolognak a jelenlétét nem láttam még soha semelyik sem, furcsállom is, mert amiket látok VRF-eket azok már felül jegesednek..[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Sziasztok!
Ma nőtt nektek a fogyi? Nálam jaja. Itt egész nap 4 fok volt, daikinek szerint 5 max 6. -
waveson
tag
válasz rmihaly #50503 üzenetére
Érdekes amiket írsz, most tapasztalgatom ki ezeket én is. Annyit tudok mondani, hogy a Daikineket ha automatára rakom, halkan, észrevehetetlenül, tökéletesen és kis fogyasztás mellett befűtik az egész lakást. Pár nap tesztelés kell hőmérővel, hogy mire állítsd ahhoz, hogy a kívánt hőmérsékletet tartsa, ez gondolom nem meglepő.
Arcticnál automata ventinél és leszabályozásnál már vannak érdekességek, de tudtommal a Gree fűtős klímái nem remekelnek leszabályozásban, sokan írták hogy a Gree Amber Royal 500W alatt nemigen volt még. Ez nincs másképp a jelenlegi beállításokkal a C&H Arcticnál (S12FTXLA-NG) sem.
Viszont, amit írtál, az (talán!) nem ok-okozati összefüggés: attól, hogy a gép átmeneti időben ON/OFF üzemmódban üzemel, egyébként mindegyik, csak kérdés hogy mennyire, attól még nem feltétlenül van több fokos hőmérséklet ingadozás. Arctic 22 fokra állítva 22.4 és 22.6 között láttam eddig Computhermes hőmérővel kb 150cm magasságban. Daikin meg gyönyörűséges modulációval 20.5fokra beállítva simán lemegy 21.8-ra (kint 0 fok), és felmegy 23.2-re is (kint 12 fok). Pedig a moduláció igencsak rendben van itt. Az is lehet, hogy a helyiség elrendezése is rengeteget számít, hiszen a klíma általában csak a beltéri hőmérsékletmérése alapján tud tájékozódni. Biztosan számít, hogy milyen a helyiség geometriája, szigetelése, a fal, amin van a beltéri, egy jól szigetelt fal, vagy rosszul szigetelt, mennyi helyiséggel van összenyitva, tehát mekkora "automatikus légmozgás" van...ki tudja mennyi más egyéb tényező van még amik baromira befolyásolják adott klímánál adott helyiségben a működést. Engem ez nagyon érdekel, jópofa megtapasztalni hol-mit művel a fizika, az elektronika, a kémia... Klímás fűtésnél sokmindenre rájön az ember (lehet hogy sok hülyeségre, de az is lehet hogy sok hasznos dologra).
De az is lehet hogy az ember csak vesz valamit, benyomja egy hőfokra, automatára, vagy csendesre, és utána tojik rá, lesz ami lesz! Azért sok klíma képes nagyjából tartani azt amire beállítják.
(Megjegyezném, hogy nekem 20 éves Regal klímáim voltak, 99,999%-ban csak hűtöttem velük, de 24 fokra beállítva 24.2 fokot tartott mint a cövek hűtésnél. Erre a Daikin SEM képes, inverter ide-vagy oda, nem ettől függ ez teljesen srácok...) -
waveson
tag
válasz HavocS #50496 üzenetére
nem, neki nem az van HavocS. Az S12FTXLA eléggé más tészta!
Befűt ez 80nm-t is röhögve szerintem. Normális szigeteléssel.
SCOP-hez, SEER-hez, mint fogyasztáshoz: olcsóbb klíma többet fogyaszt, drágább kevesebbet. Ez most nagyon le lett egyszerűsítve, de nem lehet elvárni ugyanazt egy 120ezres, egy 240 ezres, 400 és 600 ezres géptől. Vicces, hogy papíron majdnem mind egyforma. 10-15% eltérés ha van közöttük (mindenben szinte) akkor már sokat mondok. A valóság ennél sokkal árnyaltabb. Klímánál fogyasztást azonos zajszintek, azonos terület, hőmérséklet, beállítások mellett lehetne mérni. Ehhez képest, van aki a max teljesítményt powerful üzemmódban full csuma ventilátorokkal, teljesen 0 komfort mellett adja meg (lásd panasonic etherea nordic), van aki meg megad egy értéket, ami nem túl magas, normális COP értékkel, azt az emberek ki vannak akadva hogy jé, ez csak 2,8kW-t tud fűteni -7 fokban? Nem. Tud az többet is, de egyrészt minek (nem az utcát fűtjük, hanem szigetelt lakást pl.) , másrészt milyen COP mellett? 1.8? Wow.
Továbbá (kifejtve fenti megállapításomat) nem lehet összehasonlítani egy C&H arcticot egy Daikin Perferával. Egyrészt mert utóbbi 2x annyiba kerül! Persze, jobb egy Perfera, halkabb, kevesebbet fogyaszt, komfortosabb, elvileg sokkal de sokkal jobb minőségű és sokkal hosszabb élettartamú. De ezen nincs meglepődni való dolog, egy 500 ezres laptop jobb, mint egy 250 ezres (jó vasat tartalmazó DELL vs közepes vasat tartalmazó Acer...). -
waveson
tag
Köszi, hogy leírtad ezt. Nem gondoltam volna, hogy viszonylag nagy teljesítmény el tud disszipálni ilyen kis ventilátor sebességfokozatban.
Plusz amit írtál anno, az is kezd beigazolódni. Tegnap annak ellenére hogy hidegebb volt, de lett +1 klíma, a comfora (ami nagy teret kap munkavégzésre ) fogyasztása kevesebb lett. Épp csak langyos levegőt fúj beltéri csendes üzemmódban.
Jó dolog ha több klíma van, csak győzze az ember perkálni a cash-t rá, főleg úgy hogy nem éppen vörpúlokat veszeget! -
waveson
tag
válasz Miklósbácsi #50469 üzenetére
Igyekszem. Hálóba megerősítem az eddigi tapasztalatokat másoknál is, nálam is: hálóba végy Japánt, nagyon egyszerűen nem más miatt, a moduláció miatt. Az nagy fegyver ám, amikor nem -10 fok van kint. A moduláció befolyásolja a hangot, egy olyan kompresszor ami 500W alatt nem képes működni (mind1 mi okból kifolyólag), ha a beltérit csendesre állítod, hogy adja le a több kW hőteljesítményt? Nem képes lefújni a lamellákról. Para.
Hűtésnél sztem Arctic is elvan 200W-al! -
waveson
tag
válasz rmihaly #50468 üzenetére
Hát ja nálam is fél fokon belül van a hőmérséklet tartás, a gond csak az, hogy ha 21 fokra állítom akkor, 21.6 és 22.4 körül működik az Arctic. Mint egy furcsa cirkó Fél fok amúgy nem sok, de jobban örülnék, ha 22.4 és 22.8 körül tartaná, az azért kellemesebb mint a 21.6
Ha 22-re állítom, akkor még nem ismerem az eredményeket. De ez helyiségfüggő, magasságfüggő, mindenfüggő, szóval mindenkinél és mindenhol változnak ezek az értékek, ezt szobánként be kell lőni, nincs mit tenni, tesztelős, időt vesz igénybe, ez van.Amit írtál, hogy 180W-ot tud gyári adat szerint: na az egy nagy büdös kama. Szépen fogalmazva. De nem olyan nagyon sok az a 450W mint ahogy gondoltam, 8 fok volt, ette a 450W-ot, kellemes langyos levegőt fújt. De hogy mitől függ, hogy ő most 450W-ot vagy 1000-et kajál pár percig, azt a furcsa kis programja tudja csak, teljesen értelmetlenül ment éjjel is 1000W-on, mehetett volna 450-en is, jobb lenne a COP is, halkabb is lehetne, blabla, de nem.
Viszont nekem nem ComfortX-nek tűnik, hanem Amber Royalnak. Bivaly erős kompresszora van, maxxon küldve olyan érzésem volt hogy megolvad a szoba. 1600W-ot vett fel, és menekültem a szobából (30fokra állítva), 2 perc múlva a levegő halmazállapotot váltott... -
waveson
tag
válasz Tony21 #50481 üzenetére
Ez jó hír. Én nem is gondoltam volna, hogy a hőmérséklet tartása fűtés üzemben odafigyelést igényel!
Már fűtök egy ideje a Comforával, igaz, hogy beton stabilan tartja a hőmérsékletet, de csak egy darabig! Példásan szabályoz, általában nagyon halk, de kinti 16 fokban, és 0 fokban már nem ugyanaz lesz a beállított 20.5 fok. 16 fokban: felmegy simán 23.2-re, amikor én nekem már mondjuk úgy majdnem melegem van kimondottan (asszony még itt is megfagy ( ). 8 fokban 22.8-at tartja mondjuk. 0 fokban láttam már 21.9-en is. És nem azért mert nem bírja, 250wattórás fogyasztással működik, ami nagyszerű. Szerintem....ekkora hőmérséklet különbségnél(benti 22 fok vs kinti 0) a viszonylag gyenge szigetelésemmel annyi hő távozik, meg a meleg felfele száll, hogy elképzelhető, hogy változik a delta hőmérséklet a padló és a födém között. Tehát amikor kint 16 fok van, bent a padlónál van 20, fent 24, míg 0 fok kinti hőmérsékletnél padló 20 fok, fent 25....Szóval lehet az a kb 1 celsius különbség az okozója annak hogy lejjebb szabályoz az inverter.Na ne aggódjatok, ez a Daikinnál van így, az Arctic mindezt lesz*rja, hajnali 2kor felébredtem, bementem a gyerekek szobájába, épp ment az Arctic...1000Wattot vett fel, ontotta a meleget 2 darab percig kb (!!!! !!!!) majd lekapcsolt. És így, hogy van egy klíma a lakásunkban, ami nem a hálóban van, hanem egy olyan szobában ahol keveset tartózkodom, megértem, miért mondják azt hogy csak akkor tudod meg milyen egy klíma ha egy légtérben vagy vele sokáig, pl nappali vagy hálószoba, mert így csak annyit érzékelek, hogy jóvan meleg van, nincs itt baj! Hangerőt, működést így nem lehet megismerni.
-
waveson
tag
Megjött a Cooper&Hunter S12-FTXLA-NG Arctic WIFI klímám, beüzemelték a Pannonklímás srácok.
Annak, akit érdekelne, így pár órányi használat után leírnám mit gondolok róla 2 Daikin (Comfora, Sensira) után.
1. Pofás kis gép! Jól néz ki, minden ott van ahol kényelmes, ahol lennie kell, formatervezése teljesen rendben van. Kijelző jó hogy van.
2. Elég nagy és nehéz beltéri egység, kültéri egység. Jó minőség látszatra, igényes.
3. Működés, fogyasztás, moduláció: hőmérséklet tartás tesztelés alatt. Nem fűtött túl, nem hagyta kihűlni a helyiséget a beállítotthoz képest, 21 fokra állítva kb 21.7 és 22.4 között volt. Fogyasztás: normál, 4-5 SCOP-hez mérten kajolt, ma kb 2kWh-t de úgy hogy be volt lőve 16 fokra hűtésre meg 30 fokra fűtésre, nézegettük mit tud + bekötés után teszt hogy megy-e.
Moduláció: itt érkezünk a kényes területre, 450-500W a legalacsonyabb teljesítményfelvétel, amivel fűtés közben üzemel a gép, tehát átmeneti időben megy 5 percet, pihen fél órát, órát, stb! Ez jellemző a Gree Amber Royalra is például, hasonló/ugyanaz a kompresszor lehet bennük talán. Itt csak fűtésről van szó, hűtést nem tudom, 1 fokban nehéz értelmes tapasztalatot írni erről. Modulációban a Daikinek egyértelműen jobbak. Nagy területre alkalmas ez a klíma, bivaly erős egy darab.
4. Hang: csendes üzemmódban 22dB, szerintem elég halk. Csendes automatában (ilyen fokozata is van) nem áll neki ezerrel fújni, nem ébreszt fel (talán) ha éjjel megy. És ezeken kívül van 5 fokozat, ötösben szerintem ha megy 5 percet, az összes létező port felkavarja a helyiségben, és a porszűrőn megragad, tehát egy portalanításon túl vagy amíg kimész a konyhába csinálni egy kv-t...
5. WIFI: beépített WIFI modullal rendelkezik. Elég érdekes, az app (Ewpe Smart) minden létező dologhoz engedélyt kér a mobilodon kb, majd a wifi ap-d/routered nevét, jelszavát. Hát ez van! Eddig bármikor próbáltam az appot, egyből elindult, látja a klímát, 1 másodpercen belül veszi a parancsokat mobilnetről.
6. 8 fokos temperálás: nyaralóba kiváló energiatakarékos fagyvédelem lehet. Daikinnél 10 fokra lehet állítani a fűtést minimum, szóval a Japán is tudja ezt a dolgot csak nem említi külön fícsörként.Összességében egy kellemes, teljesen jól használható fűtő/hűtő eszköz, nagyon jó ár/érték arányban. Később még ha érdekel valakit, szívesen írok egy kis szösszenetet pár hetes tapasztalat után!
-
waveson
tag
válasz HavocS #50366 üzenetére
Szia! Ilyenem van 2 bár még csak 3 hónapja, elképesztő mód szeretem.
Szerintem nagyon halk, nagyon keveset fogyaszt (szemtelenül ), és a 120nm-es lakást egyedül befűtötte még 0 fokban is úgy hogy trágya a szigetelés sok helyen. Igaz van egy "segédje" már, és holnap lesz még egy klíma, de teszteltem hogy csak a Comfora ment, és megoldotta gond nélkül, 6kWh áramot fogyasztott egész nap, 22.8 fokon tartotta a nappalit, a többi helyiségben értelem szerűen hidegebb volt valamivel, a legtávolabbi helyeken már 20 fok volt "csak". De nem is 120nm-re javasolja a gyártó, és óránkénti 250Wh fogyasztással oldotta meg mindezt. Akárhonnan is nézem, ez nem lehet egy rossz termék.
Hogy hogy viselkedik -15ben, azt még nem volt alkalmam megtudni. -
waveson
tag
válasz gyuszos #50319 üzenetére
Sajnos a jó fogyasztasmero nem az enyim csak kolcsonbe kaptam egy kicsit. És akkor még csak hűteni kellett.
Az enyém teljesen hasztalan, sensirara 38w keszenleti fogyasztast mer, a minosegi fogyimerovel meg otot. Az enyem kb 15 eves, akkor is olcson vettem, izzot stb tokeletesen mér, motorokat szamitogepet laptopot már nem. -
waveson
tag
Comforánál azt vettem észre(no meg a Sensiránál is), hogy arra törekednek, hogy a lehető legalacsonyabb teljesítménnyel, tehát a minimummal, olyan 200-250w-al működjenek. Akkor is ha ez már némi hőmérsékletvesztést eredményez.
Például 20.5 fokra állítva 22.8-at tart, mint a cövek, de ha kint 0 fok van, hajlandó 22 alá is beengedni a hőmérsékletet, mielőtt teljesítményt növel. Gondolom a minimum teljesítményszinten a COP fantasztikusan jó lehet, és manapság a fogyasztás már kritikus fontossággal bír. A Sensiránál 150Wh-nál nagyobb fogyasztást csak akkor mér, ha 30 fokra feltolom, akkor bekapcsol a "hajszárító üzemmód" :D.
Más: amit mér a Daikin vs a valóság, tudja valaki hogy mennyi az eltérés és milyen irányba? -
waveson
tag
válasz szricsi_0917 #50316 üzenetére
Szia! Valszeg megéri, igen. 1 héten belül lesz elég tapasztalatom egy kínai klímával is (c&h arctic) szóval tudok róla majd írni egy leheletnyit.
Más tapasztalatára tudok hagyatkozni aki sok klímát telepíttet cégekhez és látja, hogy mennyi nyűgjük van utána, ennyit mondott röviden: a japán klímáknak jóval kisebb a karbantartási igénye, megéri megvenni a drágább gépeket, ő otthonra Daikin-t vett. Mivel később ráköltöd javításra azt a plusz költséget, plusz amikor épp nem működik a klímád, megsülsz/megfagysz, szóval nem érdemek viccelni vele.
Más: a Gree-t nagyon megbízhatónak tartják ettől függetlenül sokan. Cégeknél állítólag sokan azért nem használják, mert még a japán gépek kültéri egységeinek a hangja miatt is jönnek a feljelentések (40-50kW teljesítményű VRF-ek miatt), a kínai meg még hangosabb, meg sem próbálkoznak velük.
Egy mondatban összefoglalva a sok blablát: ha nem akarsz kockáztatni, japánt veszel többnyire, ha akarsz egy géppel kockáztatni (4-ből nálam1 lesz kínai csak), akkor veszel egy kínait is. De ha csak egy gépet veszel, akkor inkább menj biztosra az elkövetkezendő 10+ évben, és Japán. Most kb 30-40 Toshibát és Panasonicot, 10+ Japán VRF-et látok működni minden nap, meghibásodás 0. 10+ év alatt. Hűtenek, és fűtenek is mind, bár van radiátoros fűtés, elzárták a kazánból, tehát esélyed sincs radiátorozni az irodákban. Egyre kevésbé díjazzák mostanában cégeknél a gáz használatát fűtésre, és előnyben részesítik a hőcserélős megoldásokat. Inkább "kötelezik" az embereket a használatra.
A klímákra visszatérve, 1 db kínai van, nagy teljesítményű, csak a baj van vele, rengetegszer kiáll hibával, ha süti a nap, ha hideg van, ha meleg van, egyszerűen megáll. Vagy tönkremegy benne valami, amit cserélni kell, ki tudja mennyiért.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Köszi hogy levezetted! Elvileg ha 1 helyett 2 perferát használsz, akkor a napi fogyasztásod (kWh) csökkenhet, nem pedig nő. Nem? Emellett a komfort is jobb.
Én úgy vettem észre, bár ennyi idő alatt levonni még következtetést gyors lenne, hogy amint 1 helyett 2 klímánk lett, melegebb lett (több fokkal) a Comforától nagyon messze lévő, rossz hőszigetelési helyiségekben (rossz hőszigetelés = sok helyen nincs plusz szigetelés, csak 10cm-es téglafal), emellett csökkent a comfora fogyasztása, a sensiráéval együtt kb ugyanannyi. No de nem mindegy hogy 18, vagy 22 fok van +2 helyiségben hm. -
waveson
tag
Szia! Átmeneti fűtésre szerintem jó mindkettő. Nekem van egy Sensirám (FTXF35C). Ebben az átmeneti időben 2 elég nagy szobát napi 2kWh árammal fűt 22 fokra. A Daikin Comfora pedig 4kWh-ból a maradk 80nm-t.
Szerintem erre a felhasználásra (max -5 fokig) nincs sok értelme fűtésre optimalizáltat venni. 0 fok környékén a Comfora a 80nm-t 250wattórás fogyasztással megoldotta, igaz nappal felment a hőmérséklet, szóval nem tartós 0 fok volt. -7 fokig leginkább ezeket tudtommal, utána már erősen csökken a teljesítmény, gazdaságossága, átmeneti időben viszont komfortosabbnak bizonyulhatnak mint az erős fűtős változatok, amiknek a kompresszora azt sem tudja hogy 500W-os teljesítmény alatt is van élet. -
waveson
tag
Pjen: melyik fűtésnek van nagyobb hatásfoka jobb szigetelésnél? Nem kotekedesbol, en kliman kivul egyet sem ismerek. Raadasul gaz-viz futesnel a rendszer oriasi tehetetlensege extra plusz fogyasztast eredemenyez. Nálam átmeneti időben nem keveset, most napi 240ft-ból fűtök. Kérdés ez a sok ki-bekapcs mennyire rossz a klímának vajon.
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz Amon-ree #50102 üzenetére
Meg vagy elégedve egyébként vele?
Ez még eléggé átmeneti idő, nekem van hogy 5-6 órán keresztül 100 wattot sem fogyasztanak a klímáim, majd 0 órától 2 óráig 250watt/órát fogyasztanak nagyon nagy tér fűtésére. Majd ha hidegebb lesz, másképp fog működni. Ilyenkor nem tudom hogy olvaszt-e egyáltalán, nekem teljesen száraz még mindkét kültérim, mert nagyon kis teljesítménnyel üzemelnek, folyamatosan a kompresszor minimális teljesítménnyel csak éjfél után megy reggel 6-8ig. De lehet hogy akkor is leáll kis időre valamikor. -
waveson
tag
válasz seolwon #50053 üzenetére
Igen, 4-et tud, nem 5.1-et. Ezt sosem értettem. A kínai klímák nem tudják a rájuk írt SCOP értéket, ez felejtős teljesen. De a SEER-t sem, még csak a közelébe sincsenek. Szóval a 4-et sem tudja. De fényévekkel jobb akkor is az elektromos radiátornál
Sok tesztet láttam youtubeon, ahol panasonic, daikint, kínaikat hasonlítottak össze, a panasonicra annyi SEER volt írva minta Daikinre, mégis 45 perc alatt megkajált annyi áramot mint a Daikin 1 óra alatt. -
waveson
tag
válasz HavocS #50047 üzenetére
Szia! 500-ból milyen 2 klímára gondoltál, ami kifűti a lakást? Azért kérdem, mert nekem 450 volt 1 db klíma szereléssel együtt, ami még mindig csak "kérdéses" hogy mennyire alkalmas fűtésre sokak szerint (Daikin Comfora), és ebben még nincs vezérelt csepptálcafűtés (nem látok ki a kültérire, muszáj lesz megoldani hogy ne tudjon befagyni).
Legnagyobb akcióval talán 300-ból jön ki fűtésre úgy egyáltalán használható klíma. Mondjuk 220 körül ha szerencsés vagy comfort x vagy valami polar, esetleg c&h ftxla arctic, de a szerelés kb 70 ropi, és már ott van a 300e. Ha nincs -20 fok, nagy baj nem lehet?! Nálunk már -15ben is nagy gondok voltak 24kW-os cirkóval.. -
waveson
tag
válasz SomiZolee #50048 üzenetére
A legolcsóbb tudtommal a Cooper&Hunter S12-FTXLA-NG Arctic, majd Gree Ambe Royal, komfort szempontjából nem a legjobbak (hang, moduláció), de ennyiért ez van, az elsőből nekem is lesz ez.
Panából van az etherea nordic, Daikinből a Sensira/Comfora/Pefera, fűtésre talán a középsőtől (Comfora), érdemes utólagos vezérelt "okos" csepptálcafűtést beleapplikálni, hogy tuti ne fagyjon el.
Van még Mitsubishi és Fujitsu is, ezeket annyira nem ismerem. Én Daikin Comforával és Sensirával fűtök (alapjába véve hűtésre vettem, ezt fontos megjegyeznem azért), 0 fokig észre sem veszem hogy mennek, 2 db fűt 120nm-es lakást, szigetelés gáz, sok helyen nincs, vagy szakszerűtlenül van megcsinálva.
Van aki Gree Comfort X-el/Fisher hasonló árkategóriájú gépével fűt, van aki elégedetten, van aki nem, ezek már nem fűtésre optimalizáltak, de téliesítettek, nem fagynak el stb. Kiindulásnak talán tudtam valamit segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Farming Simulator 25
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest