Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
waveson
tag
válasz rmihaly #49788 üzenetére
Igen, talán nem is az a legérdekesebb, hogy egy jó gázkazán versenyképes a klímával, hanem az, hogy nincs égéstermék, a szénmonoxid és egyéb gázproblémáktól mentes a klímás fűtés. Amíg nem voltak gyerekeim, én sem gondolkodtam ezeken a dolgokon. Van szénmonoxid érzékelő, de hát az vagy működik, vagy nem? H tarifával akkor még fordul is a dolog.
A statisztika a hétvégére: több mint 2x annyi gáz ment el, mint amennyit a klímák ettek meg áramba, és még melegebb is volt mint amikor a klíma ment. Tényleg nem kell aggódnia annak aki klímával fűt ilyenkor, hogy rosszul döntene, olcsóbb, csak "hajtódik szét" a klíma. -
waveson
tag
pjen: Mikor nem megy éjjel? Mert nálunk csak akkor megy ! Éjfélkor indul kb be és addig mennek amíg be nem süt a nap. Onnantól éjfélig állnak, teljesen. Gázzal ugyanez a helyzet, a különbség csak annyi hogy 4m3 gázt elkajál a cirkó, míg a klímák 6kWh áramot ezen idő alatt.
Nálunk van még egy előnye a klímának, ami hidegebb időben még jobban fog jönni: a cirkó kell a meleg vízhez a kádba pl, amiben a gyerekek fürödnek, viszont ki kell kapcsolni miután már van elég víz a kádban, nehogy a kisebbik szétégesse magát a cirkós vízzel ami kb 70 fok... Tehát a fűtés is offos, ami -2 fok környékén azt jelenti hogy egy 1 órás fűtéskiesésnél már akár 2 fokot is esik a lakásban a hőmérséklet, amit meg lehet érezni elég szépen.
Most, hogy a klíma fűt, ilyen nincs, folyamatosan tartja a két daikin a beállított hőfokot, én nem szórakoztam a hiszterézissel még meg semmi egyéb beállítással, sensira beállított 20 fokon 22.1-et tart, a comfora beállított 20.5 fokkal 22.8-at. Akármikor nézek rá a hőmérőkre, ennyit látok. A klímák saját hőmérője az app-ban 24 illetve 25 fokot szoktak írni, 3 méter magasságban más a világ! -
waveson
tag
válasz KubanitoS #49807 üzenetére
Szia! Ez minden fűtésnél így van, magasabb belső hőmérséklet esetében nagyobb a hőveszteség (szigeteléstől, nyílászáróktól stb függ a hőveszteséged), amit pótolnod kell. Egyik rokonom 24 fokra állítja a Sinclair klímáját fűtésnél, csinál vagy 26 fokot, 8000 a villanyszámlája (a többlet a klímás fűtés miatt). 60 vagy 80 centis vályogház
Szóval a válasz, mindenféle magyarázkodás nélkül: magasabb hőmérséklet, több pénz, több energia, jobban használódik a fűtő készülék.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Nem most. Hanem amikor minuszok vannak. 100 éves épület, gondolom vannak helyek, ahol a szigetelés nagyon gyatra, annak ellenére, hogy én, ahol tudom, igyekszem pótolni. Még jövőre is tervben van itt-ott több tíz m3 szigetelés kívülről, ahol a ház szabályzata nem tiltja. Találtam idén a hálószobánk felett kb 6-10nm-t, ahol a padlástértől egy gipszkarton választott el a külvilágtól minket. Mert nem sok esze volt annak, aki csinálta a hálónkat, és nem rakta előre rá a lécekre rácsavart fém idomokra a szigetelést az utolsó sor gipszkartonnál, ezért olyan nagy volt a hőveszteség, hogy -15ben percenként csökkent 0,1 fokot a szoba hőmérséklete...Csak azért volt mégis meleg, mert nagyon jó radiátoraink vannak, de nem szeretem a világot fűteni a lakás helyett.
-
waveson
tag
válasz vtechun #49821 üzenetére
Társasház. Az én lakásomnak a szigetelése elég sokrétű, van ahol nagyon jó, van ahol elég tré. Most hogy jöttek windyék felszerelni a comforát szeptemberben, kiderült hogy a mögötte lévő fal végig 10cm-es tégla mindössze, én azt hittem van vagy 30. Szigeteletlen, igaz padlástér van mögötte, nem az utca. De akkor is, szigetelni kell, több tíz négyzetméter falfelületről van szó, ahol csak 10-es tégla van...
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz Tony21 #49870 üzenetére
Figy ezt a Gree dolgot annyira nyomják a klímások fejébe, hogy a saját barátom, akinek ebből semmi haszna, mert nem telepít nekem klímát, ő is azt mondta hogy mindenképpen Gree-t vegyél. Megkérdeztem hogy na de miért? Válasz: minden szerelő azt mondja hogy az a legjobb, ő így hallotta. Igaz ő nem kimondottan klímás, nagy ipari hűtőkkel foglalkozik. Beleverik az emberek fejébe hogy Gree-t kell venni azt jóvan, legtöbb ismerősöm is ilyen. Milyen klímád van? Daikin? Az milyen? Sosem hallottam még róla. Nekem Gree van, az a legjobb. Okkké mondom. Van aki azt mondta, idézem: Daikin? Ilyen drága volt? Nekem 150 ezerbe került a Nord, ami azért a legjobb. Én meg csak fogom a fejem hogy jóvan pásztmekk, de azért ha veszek a media marktba 6ezerért egy hauser turmix gépet, eszem ágában nincs azt mondani hogy ez a legjobb?!
-
waveson
tag
válasz Tony21 #49879 üzenetére
Nálunk szerencsére fordítva van. IT világban nem szórakoznak kínai gépekkel. Amikor nézelődtem saját részemre klímákat, megkérdeztem olyan embert aki sok szerverterembe rak klímát, hogy mi a tapasztalata. Azt mondta, hogy egyértelműen Japánt érdemes rakni, de sajnos van olyan hogy egy gyártónak a beltérije japán, a kültéri pedig görög-kínai stb, és azok nagyon rosszak. Amit papíron tudnak, az a valóság közelébe sem ér, sok 20kW és afölötti teljesítményű klíma még mindig ON-OFF-os, stb... Ja és persze évente többször meghibásodik.
Lakásba más a helyzet, ott a terhelés jó esetben a töredéke, azt bírniuk kéne azért. De amikor fűt 40 gép és nyáron 40 fok van, azt egy kínai nem feltétlenül bírja, nem is arról van szó hogy tönkremegy. Egyszerűen lekapcsol Mielőtt valaki azt hinné, nem, ez nem vicc, ez megtörténik, sűrűn, pár ilyen alkalom után, amikor a tápegységeken kifehéredik már a piros feszültségválasztó csúszka, általában bedobnak egy Daikint (milyen érdekes, ilyenkor rájönnek hogy melyik klíma a megbízható), magasabb hőfokra állítva, hogyha a kínai besz*rik/leáll, akkor 1-2 fok melegedés után üzembe lép a másik. Ez más világ, otthon rosszabb esetben meleged lesz, a gépek viszont nem szeretik a 60+ fokot.
Mitsubishi is állt már meg, mai napig nem tudni miért, ott sem volt pót klíma, 60 fok volt a nagy teremben (iskola szerverterme, egész hétvégén ott álltak a gépek, visítottak is rendesen).[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz Tony21 #49882 üzenetére
Az igen! Én már nagyon várom hogy megjöjjön a kínai klímám. Nagy feladata nem lesz, egy viszonylag kis szobát kell hűtenie,fűtenie. És nem csak az a fontos, hogy ne pusztuljon meg, hanem az, hogy stabilan tartsa a hőmérsékletet. +- fél fok még elmegy, Daikinek 0,1 fok pontossággal tartják, sőt igazából 0,0 Ebben az átmeneti időben is. Igaz a Sensira sokszor ki-be kapcsol, mivel 100Wh/óra a fogyasztása jelenleg éjjel, ilyen alacsony teljesítményre nem tud lemodulálni a kompresszor, hisz ez nem egy G10 1Hz-re modulálható kompresszor....
-
waveson
tag
Lenne egy kérdésem. Hálószobában, bár nagyon szépen tartja a beállított hőfokot a Daikin Sensira, de sokszor kapcsol ki-be ebben a nagyon-nagyon átmeneti időben. Ez nem okoz gondot a masinának? (azon kívül hogy erre is van tervezve gondolom)
-
waveson
tag
válasz PROTRON #49905 üzenetére
Pár napja van még csak meg a klíma? Mert egy pár napig én is elszórakoztam vele, hűtésnél és fűtésnél is. Míg a végén a következő lett: Daikin Comfora 20.5 fokra beállítva atomstabil 22.8 fokot tart a nappaliban, míg a Daikin Sensira 20.0 fokra állítva stabil 22.1 fokot tart a hálóban (elég nagy a háló, és a mellette lévő erkélyes szobát is fűti). Nagyon jó gépek, ilyen átmeneti időszakban a két klíma kifűti napi 200 ft-ból a 120 nm-es lakást nagyon komfortosra. Természetesen minden ajtó kinyitva!
-
waveson
tag
válasz tibibi #49937 üzenetére
A mi szigetelésünkkel semmiképp! Bár idén egy két helyet szigeteltem plusszba, főleg ott ahol nem volt semmi még a kartonon sem! -5-10 foknál nem hűtők egyelőre klímával, amíg nincs automata csepptálcafűtés a daikinekben, nem kockáztatok, annak ellenére, hogy még nem hallottam volna egyről sem, ami elfagyott volna. De ha megjön az arctic, az menni fog, nagy segítség lesz szerintem arra a pár órára, amíg ki lesz kapcsolva a cirkó.
Amíg a gyerekek sportolni voltak, és sétáltam, láttam pár vicces kültéri "megoldást" !Fisher klíma, fűtik vele a boltot. A kültéri eléggé kilóg, alatta ott figyelt a tócsa. Elvezetés nulla!
A másik, Gree, ez szépen elvezetve az utcára, amikor mehetne a fűre is a semmi közepére.
Viszont, láttam egy olyat amit nem tudtam értelmezni, Gree, alul a kültériből nagy fekete cső, ami átmegy vékony csőbe, ami van vagy 5 méter hosszú. Mi lehetett az a vastagabb fekete cső? -
waveson
tag
válasz tibibi #49937 üzenetére
Amúgy cirkó a fő fűtés, de egyelőre feleslegesnek tartom bekapcsolni, csak égeti a gázt, csinál 23+ fokokat a nagy böszme purmo radiátorok miatt. Tök jó éjjel, amikor hajnali 2kor 21.5 fok van, 3 kor meg mondjuk 24.5. Amikor nagy hidegek vannak akkor nincs gond, mert termosztátosak a radiátorok, csak oda megy a meleg víz, ahol szükség van rá.
2 klíma meg tartja nagyon stabilan a hőfokot.
Angel2014: Ne csodálkozz a ki-be kapcsolgatáson, amikor 10-20 fokok vannak kinn! Gyakorlatilag alig van szükség fűtésre. Plusz, ha kint 12 fok van, akkor egy Sensira COP-je kb 6.5, tehát a minimum felvett árama a kompresszornak fűtésnél azt hiszem kb 200W, amiből 1300 Wattnyi hőenergiát ad le, egy pillanat alatt felmelegíti a szobát, majd le kell kapcsolnia. Ne félj, amikor kint -7 van, akkor kb 2.6-2.7 a COP Sensira modelltől függően, és mondjuk kell a szoba felfűtéséhez óránként 1000W fűtőteljesítmény, akkor kb 380-400W-ot vesz fel a konnektorból amivel kiszipkáz neked 1000Watt hőteljesítményt, nem fog leállni a kompresszorod. A minimum teljesítmény amin folyamatosan megy a kompresszor, mondjuk -2 foknál ott tippelek 3.5 lehet a COP-je a Sensirának, felveszi a 200W-ot, fűt 750W-ot, és megy a kompresszorod megállás nélkül. Kellően sz*r szigetelésnél már lehet 10 foknál is tud folyamatosan menni! -
waveson
tag
válasz falabu88 #49919 üzenetére
Szia! Én a Cooper&Hunter Arcticját fogom "kipróbálni"! (C&H CH-S12FTXLA-NG Arctic NG)
Elég jókat találtam róla az az igazság. Gree kompresszora van, a kompresszorral nem is szokott hiba lenni, viszont c&h-nél panelhibára sem találtam panaszokat arcticnál. Érdemes esetleg megnézni, akinek van, általában dícséri. Gondolom hangban nem szabad sokat elvárni tőle, mivel úgy oldja meg az elfogadható COP értékeket, hogy tekeri a kültérit és a beltérit elég szépen. Előnyei: olcsó, van csepptálcafűtése így nem kell attól félni hogy szétfagy (igaz trágya, gagyi vezérlése van a csepptálca fűtésének mint az összes kínainak, bekapcsol 0-5 fok alatt már valahol, és zabálja az áramot, ha kell, ha nem!), elfogadható COP értékek magasabb ventifokozatoknál, tud halk is lenni ekkor viszont már nem jó a COP, meghibásodási rátája nagyon alacsony. Pár hét múlva remélhetőleg tudok nyilatkozni róla saját tapasztalattal, 2 daikin után ő lesz a harmadik klímánk.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz karasz_att #50007 üzenetére
seolwon megválaszolta, viszont azt is tudni kell, hogy ez nem az adott klíma maximális teljesítménye!! Csak ezen a teljesítményen adják meg a COP-t. Egyes klímák sokkal többet tudnak leadni. Nálam pl -7 fokban a Comforánál 3.19 COP van, Sensiránál 2.78 COP, a hőteljesítmény pedig 2.48kW mindkét klímánál egész pontosan, holott tud többet is, ezt a 2.48kW-ot kb 700W teljesítmény mellett tudja leadni, de a 3.5kW-os klímák többsége bőven képes 1000W teljesítménnyel tekerni a kompresszort A táblázatban megadott adatok elvileg a klíma gyári adatlapja alapján megadott négyzetméterrel és valamilyen szigetelésit tényezővel számolják ki a szükséges hőigényt, és az ahhoz tartozó COP-t. GONDOLOM, vagyis így lenne logikus, láttam már boltot amit kifűtött egy Gree Comfort Plus, biztosan nem 700W-ot kajált a kompresszor, hanem jóval többet. Viszont én úgy gondolom, hogy a megadott 3.5kW-t nem nagyon engedné túllépni a klíma. Szóval ha van 10 fok kint, te belövöd 30 fokra, powerful üzemmódba,akkor sem áll neki 10kW-os teljesítménnyel fűteni, feltételezem, kb leolvadna a falról . De javítsatok ki ha tévedek vagy bármi. Számomra ezek így logikusak.
Kipróbáltam egy Vivax klímát 30 fokban fűtésre, kellemes volt az erkélyen ahogy fújta a hideget. Tűz forró levegőt fújt a beltéri. Mivel nem inverteres a klíma, nem tudta szabályozni a teljesítményt.... Nyomta 1300Wattal, azt jóvan, biztosan 3.5kW fölött volt a beltéri hőleadása, lehet hosszabb távon baj lett volna belőle. De a gombák,baktériumok,vírusok egy részét megégettem az tuti. -
waveson
tag
válasz karasz_att #50010 üzenetére
Nem azt jelentik, inkább az életszerű, tervezett felhasználás adatai, nem azt feltételezve, hogy a beltéri és a kültéri is az utcán vannak .Vagy hogy beraksz egy 3.5kW-os klímát 200nm-es szigeteletlen raktár fűtésére -10 fokban. Ezek csak tájékoztatók, hogy ekkora teljesíténynél erre képes.
-
waveson
tag
válasz karasz_att #50018 üzenetére
Igen az Amber Royal fűtésben tudtommal 500w körül fogyaszt minimum, hűtésben 200 körül. A sima Amber viszont 100-200W között is elbrummog, de sokat nem ér vele az ember, mivel elég hangos a csendes üzemmódban is sokak szerint. Meg hát, felvesz 100W-ot a kompresszor, és fúj 30 fokos levegőt, nem túl komfortos!
-
waveson
tag
válasz karasz_att #50018 üzenetére
Szia! Nagyon nehéz hozzájutni ehhez az infóhoz, szerintem.
Én úgy tudtam meg pár gépnél, hogy néztem youtube videókat, Amber Royalnál láttam több videónál is, hogy amint közelíti a cél hőmérsékletet, szép lassan lemegy 500W-ra, aztán 80 (tálcafűtés), 100 (tálcafűtés+beltéri venti).
G-Tech-nél nem tudom, de a magas SCOP értéke miatt gondolom muszály, hogy le tudjon menni 500W alá.
Általában a nagyon erős (és "olcsó " kompresszorú gépek kevésbé tudnak visszaszabályozni, cserébe viszont -15ben olvadásig fűtik a faladat -
waveson
tag
válasz SomiZolee #50048 üzenetére
A legolcsóbb tudtommal a Cooper&Hunter S12-FTXLA-NG Arctic, majd Gree Ambe Royal, komfort szempontjából nem a legjobbak (hang, moduláció), de ennyiért ez van, az elsőből nekem is lesz ez.
Panából van az etherea nordic, Daikinből a Sensira/Comfora/Pefera, fűtésre talán a középsőtől (Comfora), érdemes utólagos vezérelt "okos" csepptálcafűtést beleapplikálni, hogy tuti ne fagyjon el.
Van még Mitsubishi és Fujitsu is, ezeket annyira nem ismerem. Én Daikin Comforával és Sensirával fűtök (alapjába véve hűtésre vettem, ezt fontos megjegyeznem azért), 0 fokig észre sem veszem hogy mennek, 2 db fűt 120nm-es lakást, szigetelés gáz, sok helyen nincs, vagy szakszerűtlenül van megcsinálva.
Van aki Gree Comfort X-el/Fisher hasonló árkategóriájú gépével fűt, van aki elégedetten, van aki nem, ezek már nem fűtésre optimalizáltak, de téliesítettek, nem fagynak el stb. Kiindulásnak talán tudtam valamit segíteni. -
waveson
tag
válasz HavocS #50047 üzenetére
Szia! 500-ból milyen 2 klímára gondoltál, ami kifűti a lakást? Azért kérdem, mert nekem 450 volt 1 db klíma szereléssel együtt, ami még mindig csak "kérdéses" hogy mennyire alkalmas fűtésre sokak szerint (Daikin Comfora), és ebben még nincs vezérelt csepptálcafűtés (nem látok ki a kültérire, muszáj lesz megoldani hogy ne tudjon befagyni).
Legnagyobb akcióval talán 300-ból jön ki fűtésre úgy egyáltalán használható klíma. Mondjuk 220 körül ha szerencsés vagy comfort x vagy valami polar, esetleg c&h ftxla arctic, de a szerelés kb 70 ropi, és már ott van a 300e. Ha nincs -20 fok, nagy baj nem lehet?! Nálunk már -15ben is nagy gondok voltak 24kW-os cirkóval.. -
waveson
tag
válasz seolwon #50053 üzenetére
Igen, 4-et tud, nem 5.1-et. Ezt sosem értettem. A kínai klímák nem tudják a rájuk írt SCOP értéket, ez felejtős teljesen. De a SEER-t sem, még csak a közelébe sincsenek. Szóval a 4-et sem tudja. De fényévekkel jobb akkor is az elektromos radiátornál
Sok tesztet láttam youtubeon, ahol panasonic, daikint, kínaikat hasonlítottak össze, a panasonicra annyi SEER volt írva minta Daikinre, mégis 45 perc alatt megkajált annyi áramot mint a Daikin 1 óra alatt. -
waveson
tag
válasz Amon-ree #50102 üzenetére
Meg vagy elégedve egyébként vele?
Ez még eléggé átmeneti idő, nekem van hogy 5-6 órán keresztül 100 wattot sem fogyasztanak a klímáim, majd 0 órától 2 óráig 250watt/órát fogyasztanak nagyon nagy tér fűtésére. Majd ha hidegebb lesz, másképp fog működni. Ilyenkor nem tudom hogy olvaszt-e egyáltalán, nekem teljesen száraz még mindkét kültérim, mert nagyon kis teljesítménnyel üzemelnek, folyamatosan a kompresszor minimális teljesítménnyel csak éjfél után megy reggel 6-8ig. De lehet hogy akkor is leáll kis időre valamikor. -
waveson
tag
Pjen: melyik fűtésnek van nagyobb hatásfoka jobb szigetelésnél? Nem kotekedesbol, en kliman kivul egyet sem ismerek. Raadasul gaz-viz futesnel a rendszer oriasi tehetetlensege extra plusz fogyasztast eredemenyez. Nálam átmeneti időben nem keveset, most napi 240ft-ból fűtök. Kérdés ez a sok ki-bekapcs mennyire rossz a klímának vajon.
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Szia! Átmeneti fűtésre szerintem jó mindkettő. Nekem van egy Sensirám (FTXF35C). Ebben az átmeneti időben 2 elég nagy szobát napi 2kWh árammal fűt 22 fokra. A Daikin Comfora pedig 4kWh-ból a maradk 80nm-t.
Szerintem erre a felhasználásra (max -5 fokig) nincs sok értelme fűtésre optimalizáltat venni. 0 fok környékén a Comfora a 80nm-t 250wattórás fogyasztással megoldotta, igaz nappal felment a hőmérséklet, szóval nem tartós 0 fok volt. -7 fokig leginkább ezeket tudtommal, utána már erősen csökken a teljesítmény, gazdaságossága, átmeneti időben viszont komfortosabbnak bizonyulhatnak mint az erős fűtős változatok, amiknek a kompresszora azt sem tudja hogy 500W-os teljesítmény alatt is van élet. -
waveson
tag
Köszi hogy levezetted! Elvileg ha 1 helyett 2 perferát használsz, akkor a napi fogyasztásod (kWh) csökkenhet, nem pedig nő. Nem? Emellett a komfort is jobb.
Én úgy vettem észre, bár ennyi idő alatt levonni még következtetést gyors lenne, hogy amint 1 helyett 2 klímánk lett, melegebb lett (több fokkal) a Comforától nagyon messze lévő, rossz hőszigetelési helyiségekben (rossz hőszigetelés = sok helyen nincs plusz szigetelés, csak 10cm-es téglafal), emellett csökkent a comfora fogyasztása, a sensiráéval együtt kb ugyanannyi. No de nem mindegy hogy 18, vagy 22 fok van +2 helyiségben hm. -
waveson
tag
válasz szricsi_0917 #50316 üzenetére
Szia! Valszeg megéri, igen. 1 héten belül lesz elég tapasztalatom egy kínai klímával is (c&h arctic) szóval tudok róla majd írni egy leheletnyit.
Más tapasztalatára tudok hagyatkozni aki sok klímát telepíttet cégekhez és látja, hogy mennyi nyűgjük van utána, ennyit mondott röviden: a japán klímáknak jóval kisebb a karbantartási igénye, megéri megvenni a drágább gépeket, ő otthonra Daikin-t vett. Mivel később ráköltöd javításra azt a plusz költséget, plusz amikor épp nem működik a klímád, megsülsz/megfagysz, szóval nem érdemek viccelni vele.
Más: a Gree-t nagyon megbízhatónak tartják ettől függetlenül sokan. Cégeknél állítólag sokan azért nem használják, mert még a japán gépek kültéri egységeinek a hangja miatt is jönnek a feljelentések (40-50kW teljesítményű VRF-ek miatt), a kínai meg még hangosabb, meg sem próbálkoznak velük.
Egy mondatban összefoglalva a sok blablát: ha nem akarsz kockáztatni, japánt veszel többnyire, ha akarsz egy géppel kockáztatni (4-ből nálam1 lesz kínai csak), akkor veszel egy kínait is. De ha csak egy gépet veszel, akkor inkább menj biztosra az elkövetkezendő 10+ évben, és Japán. Most kb 30-40 Toshibát és Panasonicot, 10+ Japán VRF-et látok működni minden nap, meghibásodás 0. 10+ év alatt. Hűtenek, és fűtenek is mind, bár van radiátoros fűtés, elzárták a kazánból, tehát esélyed sincs radiátorozni az irodákban. Egyre kevésbé díjazzák mostanában cégeknél a gáz használatát fűtésre, és előnyben részesítik a hőcserélős megoldásokat. Inkább "kötelezik" az embereket a használatra.
A klímákra visszatérve, 1 db kínai van, nagy teljesítményű, csak a baj van vele, rengetegszer kiáll hibával, ha süti a nap, ha hideg van, ha meleg van, egyszerűen megáll. Vagy tönkremegy benne valami, amit cserélni kell, ki tudja mennyiért.[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Comforánál azt vettem észre(no meg a Sensiránál is), hogy arra törekednek, hogy a lehető legalacsonyabb teljesítménnyel, tehát a minimummal, olyan 200-250w-al működjenek. Akkor is ha ez már némi hőmérsékletvesztést eredményez.
Például 20.5 fokra állítva 22.8-at tart, mint a cövek, de ha kint 0 fok van, hajlandó 22 alá is beengedni a hőmérsékletet, mielőtt teljesítményt növel. Gondolom a minimum teljesítményszinten a COP fantasztikusan jó lehet, és manapság a fogyasztás már kritikus fontossággal bír. A Sensiránál 150Wh-nál nagyobb fogyasztást csak akkor mér, ha 30 fokra feltolom, akkor bekapcsol a "hajszárító üzemmód" :D.
Más: amit mér a Daikin vs a valóság, tudja valaki hogy mennyi az eltérés és milyen irányba? -
waveson
tag
válasz gyuszos #50319 üzenetére
Sajnos a jó fogyasztasmero nem az enyim csak kolcsonbe kaptam egy kicsit. És akkor még csak hűteni kellett.
Az enyém teljesen hasztalan, sensirara 38w keszenleti fogyasztast mer, a minosegi fogyimerovel meg otot. Az enyem kb 15 eves, akkor is olcson vettem, izzot stb tokeletesen mér, motorokat szamitogepet laptopot már nem. -
waveson
tag
válasz HavocS #50366 üzenetére
Szia! Ilyenem van 2 bár még csak 3 hónapja, elképesztő mód szeretem.
Szerintem nagyon halk, nagyon keveset fogyaszt (szemtelenül ), és a 120nm-es lakást egyedül befűtötte még 0 fokban is úgy hogy trágya a szigetelés sok helyen. Igaz van egy "segédje" már, és holnap lesz még egy klíma, de teszteltem hogy csak a Comfora ment, és megoldotta gond nélkül, 6kWh áramot fogyasztott egész nap, 22.8 fokon tartotta a nappalit, a többi helyiségben értelem szerűen hidegebb volt valamivel, a legtávolabbi helyeken már 20 fok volt "csak". De nem is 120nm-re javasolja a gyártó, és óránkénti 250Wh fogyasztással oldotta meg mindezt. Akárhonnan is nézem, ez nem lehet egy rossz termék.
Hogy hogy viselkedik -15ben, azt még nem volt alkalmam megtudni. -
waveson
tag
Megjött a Cooper&Hunter S12-FTXLA-NG Arctic WIFI klímám, beüzemelték a Pannonklímás srácok.
Annak, akit érdekelne, így pár órányi használat után leírnám mit gondolok róla 2 Daikin (Comfora, Sensira) után.
1. Pofás kis gép! Jól néz ki, minden ott van ahol kényelmes, ahol lennie kell, formatervezése teljesen rendben van. Kijelző jó hogy van.
2. Elég nagy és nehéz beltéri egység, kültéri egység. Jó minőség látszatra, igényes.
3. Működés, fogyasztás, moduláció: hőmérséklet tartás tesztelés alatt. Nem fűtött túl, nem hagyta kihűlni a helyiséget a beállítotthoz képest, 21 fokra állítva kb 21.7 és 22.4 között volt. Fogyasztás: normál, 4-5 SCOP-hez mérten kajolt, ma kb 2kWh-t de úgy hogy be volt lőve 16 fokra hűtésre meg 30 fokra fűtésre, nézegettük mit tud + bekötés után teszt hogy megy-e.
Moduláció: itt érkezünk a kényes területre, 450-500W a legalacsonyabb teljesítményfelvétel, amivel fűtés közben üzemel a gép, tehát átmeneti időben megy 5 percet, pihen fél órát, órát, stb! Ez jellemző a Gree Amber Royalra is például, hasonló/ugyanaz a kompresszor lehet bennük talán. Itt csak fűtésről van szó, hűtést nem tudom, 1 fokban nehéz értelmes tapasztalatot írni erről. Modulációban a Daikinek egyértelműen jobbak. Nagy területre alkalmas ez a klíma, bivaly erős egy darab.
4. Hang: csendes üzemmódban 22dB, szerintem elég halk. Csendes automatában (ilyen fokozata is van) nem áll neki ezerrel fújni, nem ébreszt fel (talán) ha éjjel megy. És ezeken kívül van 5 fokozat, ötösben szerintem ha megy 5 percet, az összes létező port felkavarja a helyiségben, és a porszűrőn megragad, tehát egy portalanításon túl vagy amíg kimész a konyhába csinálni egy kv-t...
5. WIFI: beépített WIFI modullal rendelkezik. Elég érdekes, az app (Ewpe Smart) minden létező dologhoz engedélyt kér a mobilodon kb, majd a wifi ap-d/routered nevét, jelszavát. Hát ez van! Eddig bármikor próbáltam az appot, egyből elindult, látja a klímát, 1 másodpercen belül veszi a parancsokat mobilnetről.
6. 8 fokos temperálás: nyaralóba kiváló energiatakarékos fagyvédelem lehet. Daikinnél 10 fokra lehet állítani a fűtést minimum, szóval a Japán is tudja ezt a dolgot csak nem említi külön fícsörként.Összességében egy kellemes, teljesen jól használható fűtő/hűtő eszköz, nagyon jó ár/érték arányban. Később még ha érdekel valakit, szívesen írok egy kis szösszenetet pár hetes tapasztalat után!
-
waveson
tag
válasz Tony21 #50481 üzenetére
Ez jó hír. Én nem is gondoltam volna, hogy a hőmérséklet tartása fűtés üzemben odafigyelést igényel!
Már fűtök egy ideje a Comforával, igaz, hogy beton stabilan tartja a hőmérsékletet, de csak egy darabig! Példásan szabályoz, általában nagyon halk, de kinti 16 fokban, és 0 fokban már nem ugyanaz lesz a beállított 20.5 fok. 16 fokban: felmegy simán 23.2-re, amikor én nekem már mondjuk úgy majdnem melegem van kimondottan (asszony még itt is megfagy ( ). 8 fokban 22.8-at tartja mondjuk. 0 fokban láttam már 21.9-en is. És nem azért mert nem bírja, 250wattórás fogyasztással működik, ami nagyszerű. Szerintem....ekkora hőmérséklet különbségnél(benti 22 fok vs kinti 0) a viszonylag gyenge szigetelésemmel annyi hő távozik, meg a meleg felfele száll, hogy elképzelhető, hogy változik a delta hőmérséklet a padló és a födém között. Tehát amikor kint 16 fok van, bent a padlónál van 20, fent 24, míg 0 fok kinti hőmérsékletnél padló 20 fok, fent 25....Szóval lehet az a kb 1 celsius különbség az okozója annak hogy lejjebb szabályoz az inverter.Na ne aggódjatok, ez a Daikinnál van így, az Arctic mindezt lesz*rja, hajnali 2kor felébredtem, bementem a gyerekek szobájába, épp ment az Arctic...1000Wattot vett fel, ontotta a meleget 2 darab percig kb (!!!! !!!!) majd lekapcsolt. És így, hogy van egy klíma a lakásunkban, ami nem a hálóban van, hanem egy olyan szobában ahol keveset tartózkodom, megértem, miért mondják azt hogy csak akkor tudod meg milyen egy klíma ha egy légtérben vagy vele sokáig, pl nappali vagy hálószoba, mert így csak annyit érzékelek, hogy jóvan meleg van, nincs itt baj! Hangerőt, működést így nem lehet megismerni.
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50468 üzenetére
Hát ja nálam is fél fokon belül van a hőmérséklet tartás, a gond csak az, hogy ha 21 fokra állítom akkor, 21.6 és 22.4 körül működik az Arctic. Mint egy furcsa cirkó Fél fok amúgy nem sok, de jobban örülnék, ha 22.4 és 22.8 körül tartaná, az azért kellemesebb mint a 21.6
Ha 22-re állítom, akkor még nem ismerem az eredményeket. De ez helyiségfüggő, magasságfüggő, mindenfüggő, szóval mindenkinél és mindenhol változnak ezek az értékek, ezt szobánként be kell lőni, nincs mit tenni, tesztelős, időt vesz igénybe, ez van.Amit írtál, hogy 180W-ot tud gyári adat szerint: na az egy nagy büdös kama. Szépen fogalmazva. De nem olyan nagyon sok az a 450W mint ahogy gondoltam, 8 fok volt, ette a 450W-ot, kellemes langyos levegőt fújt. De hogy mitől függ, hogy ő most 450W-ot vagy 1000-et kajál pár percig, azt a furcsa kis programja tudja csak, teljesen értelmetlenül ment éjjel is 1000W-on, mehetett volna 450-en is, jobb lenne a COP is, halkabb is lehetne, blabla, de nem.
Viszont nekem nem ComfortX-nek tűnik, hanem Amber Royalnak. Bivaly erős kompresszora van, maxxon küldve olyan érzésem volt hogy megolvad a szoba. 1600W-ot vett fel, és menekültem a szobából (30fokra állítva), 2 perc múlva a levegő halmazállapotot váltott... -
waveson
tag
válasz Miklósbácsi #50469 üzenetére
Igyekszem. Hálóba megerősítem az eddigi tapasztalatokat másoknál is, nálam is: hálóba végy Japánt, nagyon egyszerűen nem más miatt, a moduláció miatt. Az nagy fegyver ám, amikor nem -10 fok van kint. A moduláció befolyásolja a hangot, egy olyan kompresszor ami 500W alatt nem képes működni (mind1 mi okból kifolyólag), ha a beltérit csendesre állítod, hogy adja le a több kW hőteljesítményt? Nem képes lefújni a lamellákról. Para.
Hűtésnél sztem Arctic is elvan 200W-al! -
waveson
tag
Köszi, hogy leírtad ezt. Nem gondoltam volna, hogy viszonylag nagy teljesítmény el tud disszipálni ilyen kis ventilátor sebességfokozatban.
Plusz amit írtál anno, az is kezd beigazolódni. Tegnap annak ellenére hogy hidegebb volt, de lett +1 klíma, a comfora (ami nagy teret kap munkavégzésre ) fogyasztása kevesebb lett. Épp csak langyos levegőt fúj beltéri csendes üzemmódban.
Jó dolog ha több klíma van, csak győzze az ember perkálni a cash-t rá, főleg úgy hogy nem éppen vörpúlokat veszeget! -
waveson
tag
válasz HavocS #50496 üzenetére
nem, neki nem az van HavocS. Az S12FTXLA eléggé más tészta!
Befűt ez 80nm-t is röhögve szerintem. Normális szigeteléssel.
SCOP-hez, SEER-hez, mint fogyasztáshoz: olcsóbb klíma többet fogyaszt, drágább kevesebbet. Ez most nagyon le lett egyszerűsítve, de nem lehet elvárni ugyanazt egy 120ezres, egy 240 ezres, 400 és 600 ezres géptől. Vicces, hogy papíron majdnem mind egyforma. 10-15% eltérés ha van közöttük (mindenben szinte) akkor már sokat mondok. A valóság ennél sokkal árnyaltabb. Klímánál fogyasztást azonos zajszintek, azonos terület, hőmérséklet, beállítások mellett lehetne mérni. Ehhez képest, van aki a max teljesítményt powerful üzemmódban full csuma ventilátorokkal, teljesen 0 komfort mellett adja meg (lásd panasonic etherea nordic), van aki meg megad egy értéket, ami nem túl magas, normális COP értékkel, azt az emberek ki vannak akadva hogy jé, ez csak 2,8kW-t tud fűteni -7 fokban? Nem. Tud az többet is, de egyrészt minek (nem az utcát fűtjük, hanem szigetelt lakást pl.) , másrészt milyen COP mellett? 1.8? Wow.
Továbbá (kifejtve fenti megállapításomat) nem lehet összehasonlítani egy C&H arcticot egy Daikin Perferával. Egyrészt mert utóbbi 2x annyiba kerül! Persze, jobb egy Perfera, halkabb, kevesebbet fogyaszt, komfortosabb, elvileg sokkal de sokkal jobb minőségű és sokkal hosszabb élettartamú. De ezen nincs meglepődni való dolog, egy 500 ezres laptop jobb, mint egy 250 ezres (jó vasat tartalmazó DELL vs közepes vasat tartalmazó Acer...). -
waveson
tag
válasz rmihaly #50503 üzenetére
Érdekes amiket írsz, most tapasztalgatom ki ezeket én is. Annyit tudok mondani, hogy a Daikineket ha automatára rakom, halkan, észrevehetetlenül, tökéletesen és kis fogyasztás mellett befűtik az egész lakást. Pár nap tesztelés kell hőmérővel, hogy mire állítsd ahhoz, hogy a kívánt hőmérsékletet tartsa, ez gondolom nem meglepő.
Arcticnál automata ventinél és leszabályozásnál már vannak érdekességek, de tudtommal a Gree fűtős klímái nem remekelnek leszabályozásban, sokan írták hogy a Gree Amber Royal 500W alatt nemigen volt még. Ez nincs másképp a jelenlegi beállításokkal a C&H Arcticnál (S12FTXLA-NG) sem.
Viszont, amit írtál, az (talán!) nem ok-okozati összefüggés: attól, hogy a gép átmeneti időben ON/OFF üzemmódban üzemel, egyébként mindegyik, csak kérdés hogy mennyire, attól még nem feltétlenül van több fokos hőmérséklet ingadozás. Arctic 22 fokra állítva 22.4 és 22.6 között láttam eddig Computhermes hőmérővel kb 150cm magasságban. Daikin meg gyönyörűséges modulációval 20.5fokra beállítva simán lemegy 21.8-ra (kint 0 fok), és felmegy 23.2-re is (kint 12 fok). Pedig a moduláció igencsak rendben van itt. Az is lehet, hogy a helyiség elrendezése is rengeteget számít, hiszen a klíma általában csak a beltéri hőmérsékletmérése alapján tud tájékozódni. Biztosan számít, hogy milyen a helyiség geometriája, szigetelése, a fal, amin van a beltéri, egy jól szigetelt fal, vagy rosszul szigetelt, mennyi helyiséggel van összenyitva, tehát mekkora "automatikus légmozgás" van...ki tudja mennyi más egyéb tényező van még amik baromira befolyásolják adott klímánál adott helyiségben a működést. Engem ez nagyon érdekel, jópofa megtapasztalni hol-mit művel a fizika, az elektronika, a kémia... Klímás fűtésnél sokmindenre rájön az ember (lehet hogy sok hülyeségre, de az is lehet hogy sok hasznos dologra).
De az is lehet hogy az ember csak vesz valamit, benyomja egy hőfokra, automatára, vagy csendesre, és utána tojik rá, lesz ami lesz! Azért sok klíma képes nagyjából tartani azt amire beállítják.
(Megjegyezném, hogy nekem 20 éves Regal klímáim voltak, 99,999%-ban csak hűtöttem velük, de 24 fokra beállítva 24.2 fokot tartott mint a cövek hűtésnél. Erre a Daikin SEM képes, inverter ide-vagy oda, nem ettől függ ez teljesen srácok...) -
waveson
tag
Sziasztok!
Ma nőtt nektek a fogyi? Nálam jaja. Itt egész nap 4 fok volt, daikinek szerint 5 max 6. -
waveson
tag
Nálam a következőképp alakult a fogyasztás, 3 klíma, egybenyitva minden:
Daikin Comfora: hatalmas teret fűt (~80nm), mai fogyasztás eddig 21:20ig: 4,9kWh, 2 óránként átlag 220Wh kb.
Daikin Sensira: 20nm+12nm, sok hőveszteség sok ablak miatt: 3.3kWh, átlag fogyasztás 160W óránként
C&H-S12FTXLA-NG Arctic NG: ~ 20nm-t fűt, de egybe van nyitva a nagy területtel, aminél a Comfora van: 4,2kWh. No ezt baromira sokallom amúgy! Ez majdnem a Comfora fogyasztása, ami kb az egész lakást fűti
Szóval 24 óra alatt kb 13kWh mehet el jelenleg. 120nm-es lakás. És mocsok hideg volt egész nap, igaz nem minuszok.
Szerintetek ez így nagyjából rendben van? Ma egész nap 4 fok volt, éjjel 0.
Olvasztás: 1x olvasztott eddig valamelyik klímám (vagy nem jövök rá hogy mikor olvaszt!) , hó/jégszerű dolognak a jelenlétét nem láttam még soha semelyik sem, furcsállom is, mert amiket látok VRF-eket azok már felül jegesednek..[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz rmihaly #50542 üzenetére
Viszont akkor nem értem, hogy neked miért több? Máshol laksz, más a szigetelés, vagy más a klíma alapvető fogyasztása? Csak próbálom megérteni, semmi "beszólás" vagy ilyesmi, ne értsd félre! Tetőtéri lakásban vagyok, szal legfelső emelet. Szigetelés kérdéses, néhol elmegy, néhol rossz.
-
waveson
tag
válasz DithenS #50528 üzenetére
2 csendes mód van, ha egyszer megnyomod akkor csendes automata, ami elvileg azt jelenti, hogy max 2-3-asig tekeri fel, tehát orkán üzemmódot elkerüli, ha nincs szukseg nagy teljesitmenyre akkor leveszi csendesre ami allitolag 22db. Ha mégegyszer megnyomod a csendes uzemmodot akkor eltunik az automata felirat es csak a csendes marad meg. Ilyenkor igencsak halk valóban.
-
waveson
tag
válasz DithenS #50548 üzenetére
De hideg is van. Nézd kb 160 forintot eszik napi szinten. Gondolom ez a rotary kompresszor többet kajálhat mint egy swing, mint ami a Daikinekben van.
Kerdezte valaki h a ftxf35c-ben gree kompresszor van, én nem hinném, mivel baromira halk. Kérdéses hogy hallod-e, ha mellé hajolsz (kulteri egyseg kompresszor mellé). Ha csumán megy, akkor 1 méterről hallod max, utána semmit, mintha nem is menne.
Artic gree kompresszorának inkább hűtő hangja van, csinaltam videot ha erdekel valakit. De az sem hangos amugy csumán sem. Leszabályozva nem tudom milyen, mert még csak 30 fokra állított fűtéssel próbáltam az s12-ftxla-t. -
waveson
tag
válasz DithenS #50590 üzenetére
Azt jelenti, hogy ha pl 20 fokra lehűl a lakás, és te 24 fokra állítod a klímát, akkor simán felvesz 1600w-ot a konnektorból. Ha tartja a hőfokot, akkor 700w körül vesz fel max, és átlagba is. Óránként 175Wh-s fogyasztása van.
A hálószobánkban lévő sensira 2.3kWh-nál tart, sok üveg stb .ég egy szoba mellette, a c&h 2.95kWh-nál, és légyegében 1 szobát fűt, a nappali felé egy ajtó van kinyitva, de ott meg vele szemben dolgozik a Comfora, ami most 3.8kwh-nál tart. De sokkal nagyobb m3-t fűt, legalább a 3xosát.
És elment ma összesen 16kwh villanyora szerint, ami nem olyan túlságosan kevés azért khm. Meglesem majd mit eszik ennyi idő alatt a cirkó. -
waveson
tag
válasz #72755712 #50595 üzenetére
Én fussak neki még egyszer? Ez vicces, de oké! :D
700 watt teljesítménnyel üzemel (650 kb inkább), megy 10 percet majd áll fép órát. 24 óra alatt kb 4.2kWh-t kajol. Nem folyamatosan fogyasztja ezt a kb 700w-ot, hanem akkor amikor épp megy a kompresszor. Gondolom mondanom sem kell hogy Méd in Csájníz, prödákt shiten 180w -os minimális moduláció áll, 450W alatt még sosem láttam, de 650W pillanatnyi a kedvence.
4-es SCOP-t szerintem semelyik kinai klima nem teljesiti, en max 3-ra tippelnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest