Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dioka7
senior tag
Sziasztok!
3 hete, segítség és szaktudás híján vettem egy Sony (kompakt) fényképezőgépet, amit azóta megbántam, mert silány képeket készít sötétben. Napos időben egyénként az én igényeimnek megfelelne, de mostanában elkezdtem hobbiból fotózgatni, és emiatt fontos lenne, hogy minden körülmény esetén jó kép szülessen.
A lényeg: elvileg az e-digital 40napos visszavásárlást vállal(t) rá, és bár használtam keveset, ez kívülről nem látszik rajta. Az majd kiderül, hogy visszaveszik-e, de ha igen, akkor is csak ott tudom majd levásárolni a vételárat. Volt a kezemben egy sóbánya látogatáskor egy DSLR gép, és ez megvilágosított, nekem vagy MILC vagy DSLR kell, bár már most tudom, hogy a nagy mérete miatt utálni fogom... Na de mindegy a lényeg, hogy jó képek legyenek. A fenti sony árához max 35.000-t tudok hozzátenni, de nem lenne baj, ha inkább csak 25 lenne. Szóval 100-110 a plafon. Amennyiben innen (ár szerint rendezve) kellene valamit választanotok ebben az árben (100-110) akkor ti mint hozzáértők mit választanátok?
Szempontok:
- Magyar menü
- Minél kisebb legyen (hordozhatóság)
- Minden legyen mauálisan állítható
- Objektív is legyen az árban, amivel most el tudom kezdeni használni (családi fotókhoz+tájképek, nem tudom, hogy az objektíveknél, hogyan mérik a zoomot, de ne 2-3x-os, hanem valamivel nagyobb legyen azért, ha lehet)
- Későbbiekben ha vennék hozzá objektívet akkor ne a legdrágábbak közül kelljen választanom (Nem tudom, hogy ez gyártónként mennyire eltérő)
Abszolút nem értek hozzá (még), ezért minden hozzáértő választ megköszönök. -
dioka7
senior tag
válasz Victoryus94 #36793 üzenetére
Szia, máris okosabb lettem Köszönöm a tippet, még egy kérdés a tisztább látás érdekében. A zoom számolás tiszta, de mégsem: a nagyobbat osztani a kisebbel: ezt a 2 obit adják hozzá: 14-42 / 40-150. Az elsőt ha elosztom akkor 3-at kapok, másodiknál 3,75,a másodikkal mégis "messzebbre" tudok fotózni (gondolom), a kérdés tehát, hogy mihez kell viszonyítani? Mi az "1"? Mi az a szám, ami a zoom nélküliséget jellemzi? (tudom, hogy hülyén fogalmaztam, de talán érted a kérdésem lényegét.) Ez igazából akkorra vonatkozna már, ha majd esetleg később még akarok objektívet. Vagy a válasz egyszerűen csak annyi, hogy minél nagyobb a nagyobb szám, annál nagyobb az zoom "vége"?!
-
dioka7
senior tag
Örök hála mindenkinek.
Érthetően leírtátok, most nyaralni vagyok, de szerintem jövő héten visszaviszem ezt a sz.rt, elvileg az árát ajandékkártyán visszakapom és alaposan körbejárom a témát, aztán fogok dönteni, nem akarom elhamarkodni. Mégegyszer köszönet, az ajánlott irodalmakat pedig addig még át fogom nyálazni!
Ha valamire nem találok választ, jelentkezem!
Szép estét mindenkinek! -
dioka7
senior tag
válasz Lassú Víz #36796 üzenetére
Szia,
ha rátenném a listára a D3300-at, és 130k-ért szettben nézném, arról is leírnád a véleményed? Valahogy az az érzésem, hogy az összes szóba jöhető közül ez a legjobb választás (ez tényleg csak megérzés, nem értek hozzá, max "nyers" datokat olvasgatok, meg teszteket...). Csak annyi a "bajom" vele, hogy később az objektív beszerzés nem lesz olcsó mulatság. Szóval véleményeznéd pro és kontra? Köszönet!
-
dioka7
senior tag
válasz sideburns #36812 üzenetére
Amit tegnap említettem, hogy egy DSLR géppel fotózgattam egy sóbányában (sötétben), az egy Nikon D60 volt. Annál nem nagyobb a D3300 sem, és hát valamit valamiért. Utálni fogom a "nem kompaktsága" miatt, és imádni fogom a szép képek miatt. Na ha a második szempont több pluszt ad, mint amennyi minuszt az első szempont, akkor már OK. De ettől még utálni fogom, amíg meg nem nézem a képeket... Tudom, hogy nem vagyok egyszerű eset...
Szóval a kérdés az, hogy pl a D60-hoz képest milyen képminőséget várhatok a D3300-tól (gyengébb-e "hardveresen" (szenzor, stb.nem tudom miket kell nézni, az biztos, hogy egy Nikkor 18-55 1:3.5-5.6 objektív volt rajta). A D60 egy full amatőr emberkéé, és full automatán fényképeztem vele.[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Mindenképpen szétnézek, hétfőn szabin vagyok, bemegyek egy e-digitalba, ott remélem hamar le tudom adni a kompaktom, és utána elmegyek nézelődni. A D60 mérete még OK-s, ha azon belül lesz a kövi akkor már OK, persze a MILCek kisebbek, azt tudom, de ha már 100.000-et kiadok egy gépre, akkor már ne 20-30 ezren múljon (a D3300 obival 130k), főleg ha nagyságrendekkel jobb. Nem 1-2 évre terveznék vele, legutóbb 6 éve vettem gépet, de az is kompakt volt még, és akkor még nem érdekelt a fotózás, most már más a helyzet.
-
dioka7
senior tag
Huh, elolvastam a mai termést és most "emésztek". Eddig a tanácsaitok, és egyéb utánaolvasás után 2 versenyző maradt benn az Olympus E-PL6 (pro: kisebb, 2db objektív, kihajtható kijelző, olcsóbb kicsit, kontra: nincs csak kijelzős kereső, nem találtam tesztet róla csak az E-PL5-ről )
a másik a Nikon D3300(pro: van kereső, találtam tesztet , van benne "oktató" mód, és mivel kezdő vagyok, ez segíthet sokat. Kontra: drágább, nagyobb, "csak" 1db objektív.Amiben még tanácsot kérnék, hogy az Olympusra milyen bajonettel csatlakozik az obi? fém vagy műanyag illetve mi a megnevezése, vagy típusa vagy nem tom, hogy nevezik, de a lényeg, hogy milyen objeltíveket tudok majd rá venni?
Valaki rendelkezik gyakorlati tapasztalattal valamelyik típusnál? Mert ha pl valaki már vitt vissza valamelyikből, mert gagyi képet/videót csinál, akkor azt már nem hoznám el.
Egyébként jelenleg a 2 obi és a méret különbség miatt inkább a Oly felé hajlok, de hétfőn megyek tapogatni/fogdosni.Örök hála
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Üdv, megvolt a csere, immár egy Olympus E-PL6 tulaja vagyok, hát kb. 25-30 képet lőttem eddig vele, és még erősen tanulom, de már ordít a különbség... Köszönöm mindenkinek a tippet Még annyi kérdésem lenne, hogy tud-e valaki valami jól bevált táskát ajánlani hozzá? Ja és még valami, kép (RAW) szerkesztéséhez mi a legbeváltabb progi?
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Olymp E-PL6 felhasználók: az egy kicsit bosszantó, de túlélem, hogy az akkut csak kivéve lehet tölteni, de azt sehogy nem lehet elérni, hogy az órát ne kelljen minden alkalommal állítgatni töltés (akku be) után? Ha mondjuk veszek egy tartalék akkut, és azonnal cserélem akkor is elfelejti? Vagy nem tom, vmi praktika erre van?
-
dioka7
senior tag
válasz Lassú Víz #36915 üzenetére
ma hazahoztam, kicsit nézegettem a menüt, "nyomkorásztam" kb 1 órát, majd az akkut felraktam tölteni, kb 3 órára. Mikor visszatettem bele, újra nem tudta az időt. Most megnézem majd, hogy tele akku lemerítése után, ami nálam lesz egy bő hét, amennyi szabadidőm lesz, és ha utána a töltés ideje alatt ismét elfelejti, akkor szervíz...
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
válasz silmatauki #36936 üzenetére
Ez lehet, hogy engem is érdekelne, hogy keressek rá?
-
dioka7
senior tag
válasz silmatauki #36941 üzenetére
-
dioka7
senior tag
Sziasztok,
Éjjel teszteltem az akku ki+idő elfelejtés dolgot, és örömmel láttam, hogy egy éjjelt biztosan kibír akku nélkül, úgy hogy megmarad az idő. Lehet, hogy régóta állt akku nélkül és kellett neki több idő, hogy az a pici elem, vagy mi a fene észhez térjen. Ezen kívül újra kérdeznék, és biztosan lesz még ilyen... szóval:
2 dolog:
A makrozással kapcsolatban:
Hogyan készülnek azok a fotók, amiknél pl egy rovar akkora méretű lesz lefotózva, mint egy ló feje 1:1-ben. Nagyon közel kell tartani a gépet, vagy maga az obi olyan, hogy kvázi messziről (0,5-1 méter) is marha nagyra nagyít. Aztán a következő, hogy mi a különbség a kifejezett makro objektív és a makrokonverter között. Persze árban látom, mert az elég szembetűnő , de minőségben mi a különbség vagy melyiken keresztül "mit látok"?
A másik, hogy amennyiben objektívet szeretnék majd venni, azt lehet magabiztosan venni használtat is, vagy az inkább a profik "hobbija", mert szakértelem nélkül csúnyán melléfoghatok? Illetve, ha új, akkor van olyan bevált webshop, vagy bolt ahol érdemes nézelődni az árak miatt? (Bolt tipp privátban is jöhet, ha reklámnak minősülne)
Köszönöm a válaszokat!Szerk: egy harmadik kérdés: ti hogyan tároljátok a gépeteket? Rajta van az obi, vagy szépen szétszedve ahogy érkezett újonnan?
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
válasz Muerte68 #36959 üzenetére
Köszönöm a válaszokat és a linket is. Ha jól értem a közgyűrű "csak" messzebbre helyezi magát az obit a váztól, valamint az elektromos érintkezést biztosítja a váz és az obi közt, tehát belül gyakorlatilag lencse nincs benne. Ha ez így van, akkor a kérdésem még az lenne, hogy ezekből hány db "fűzhető" egybe? Mennyi az a közgyűrű mennyiség ami még "egészséges" és ténylegesen nem ront a képminőségen?
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Szisztok, egy elvi kérdés: az én gépemnek, micro 4/3-os szenzora van, ha erre a vázra rakok egy 1.8-as FÉ obit, tudok vele olyan minőségű éjszakai képet csinálni, mint akinek egy APS-C (nikon) szenzoros gépe van, de kisebb 3,5 FÉ értékű obival?
-
dioka7
senior tag
válasz #40935168 #36979 üzenetére
Egy ismerősöm csinált egy egészen szép villám fotót (mármint egy villámról) a "gyári" kitobijával (Nikon D3100), és gondolkodtam rajta, hogy ha legközelebb villámlik én is megpróbálkozom vele, viszont neki Nikon van, aminek ugye nagyobb az érzékelője, ergo sötétben szebb képet csinál (Ha jól értettem). A zajra, élességre gondoltam igen. Úgyhogy sztem előbb be kell szereznem egy "fényesebb" obit, de az nem lesz olcsó mulatság...
[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
válasz Victoryus94 #36987 üzenetére
Sry a hülyeségért, azt gondoltam, hogy jobb lesz a fotó, ha több a fény, de a tippeitek alapján próbálkozok majd, köszönöm mindenkinek
-
dioka7
senior tag
Lenne még egy hülye kérdésem: bármilyen gyártónak a micro 4/3-os objektívje jó nekem, pl panasonic is? (azt tudom, hogy figyelni kell több paraméterre is,de ha micro 4/3-ad akkor a csatlakozás biztosan jó lesz, ugye?)
-
dioka7
senior tag
Sziasztok!
Megérkeztek a közgyűrűim, k.va jó, de én ennél nagyobb nagyítást szeretnék majd, vagyis egy makro obit. (lehet, hogy nem ma-holnap, de belátható időn belül.) El is kezdtem tájékozódni az árakról, és (javítsatok ki, ha nem így van), de azt tapasztaltam, hogy emberi áron szinte csak Nikon/Canon illetve még a Sony-s vonalon találni obit (a használtakat is beleszámítva). Az Olympushoz alig-alig találni valamit, és hát 100k alatt szinte alig van olyan amit érdemes megnézni. Az újakról meg már nem is beszélek... Jól látom a helyzetet vagy csak rossz helyen keresgélek? Ha jól látom és esetleg vennék egy bajonett átalakítót, akkor annak milyen következményei lennének (megszünik az AF vagy bármi hasonlóra gondolok)?
-
dioka7
senior tag
válasz Tin_Shield #37112 üzenetére
Oly E-PL6
-
dioka7
senior tag
Sziasztok, lenne két kérdésem hátha más is ismerős a Oly-k menüjében. (Bár csak az egyik tartozik közvetlenül ide)
1: Lehet az Oly E-PL6 "iauto" módja annyira intelligens auto, hogy semmit sem enged állítani? Ha átállítom a menüben, hogy autofókusz legyen, aztán meg még kézi is, akkor az működik, de csak addig amíg ki nem kapcsolom a gépet. Ki-be kapcs után már nem úgy megy, hanem csak simán AF módban. Na most ezzel az a bajom, hogy én szeretném állítgatni manuál, de nem mindig, szóval nekem pont ez a beállítás lenne ideális, de mi a hmmva anyjáért áll vissza?!?! Ráadásul a menüben meg el van rejtve, nehogy egyszerű legyen átállítani...
Ugyanez van Témaválasztó módban is, a többiben még nem próbáltam (mármint, hogy vissza áll-e), de amíg tanulgatom, illetve nyaraláskor/családi programoknál főként ez a 2 mód lenne aktív, úgyhogy ez rohadtul zavaró. És persze ezekben a módokban nem enged pl ISO-t, illetve semmit sem állítani. Ti milyen módokat használtok mondjuk egy családi program megörökítéséhez? Amikor nem egy beállított kompozíció van, hanem "csak" kattintgatás, vagy vmi kirándulás, amikor nincs idő állítgatni, csak "lövöldözés" van. ISO-t pl jó lenne feljebb venni, ha olyan helyen vagyok ahol nem lehet vakuzni (templom/vmi kiállítás), de ugyanakkor nincs idő minden beállítást külön ellenőrizni, tesztelni, mert ugye ekkor a gép a záridőt veszi feljebb de akkor meg bemozdul... Szóval ilyenkor milyen mód?
2: Eddig volt (kompaktban, MILC-ben vegyesen) Nikon, Fuji, Canon, most pedig Olympus gépem. Mindezeket több laptop-PC összeköttetéssel használtam, de miért van az, hogy kb 3-5 alaklomból 1x nem megy át az összes kép a gyári sw-el? Ma csak 20 képet akartam átmásolni, 4. próbálkozásra sikerült. Mindig kiírta, hogy megszakadt a kapcsolat. Hát a XXI. században komolyan memória kártya olvasó kell ehhez a bonyolult művelethez? Vagy mi a trükk? Nálatok ez a dolog megy gond nélkül 100/100-szor?Bocs, hogy hosszan dühöngtem, de ez most "kiszaladt"...
Köszi, ha válaszol vki[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Sziasztok,
egy kedves ismerősöm keresett meg, hogy kellene neki egy fényképező. Az illető leány, szóval nem túl vaskos darab kellene neki. de íme a "kérdőív", melyet továbbítottam neki:
- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max). Ha csak gép, azt az összeget. Ha objektívvel együtt, akkor úgy megadni.
Objektívvel együtt 200k. Ebben a tartozékok nincsenek benne. Külön lesz majd táska+memória kártya. Ha ebben tudtok segíteni, típussal, hogy mi az, ami elég gyors írási sebességet tud, illetve ár-érték arányban is OK, azt is megköszönöm!- Felhasználás? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mi lenne kedvenc témád).
Kizárólag: természetképek, városi fotók, épületek, tárgyak, növények. Amiteljesen kizárt: sosem lesz sport és portré fotó készítve vele.- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
Nekem egy hamarosan cserélendő Olympus E-PL6 van, valami hasonló méretű jó lenne, de nem baj ha nagyobb kicsit. A lényeg, hogy jó képeket lehessen vele készíteni. Az én nem hozzértő véleményem szerint talán az APS-C érzékelős gépek lennének jók, mégiscsak lány, azért súlyzózni ne kelljen vele. Pl ha túrázik, tudja majd vinni. Ahogy Ő fogalmazott: "strapabíró legyen, de dobálni nem akarom, csak ne hímestojásként kelljen bánni vele. A többiben rugalmas vagyok."- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni).
Nem számít egyáltalán- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Csak új, mert külföldön él és most jön haza, kiárólag egyetlen napja lesz mindent beszerezni hozzá, mégpedig a kedd.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Erre nem mondott semmit, de eddig csak egy pici kompaktja, meg a telefonja volt. Szerintem nagyon hasznos, ha minimum felhajtható a kijelző, ha pl gombát, vagy kicsi növényt akar fotózni, szóval ez legyen benne. Esetleg érintőképernyő, szintlén nem hátrány, de nem elvárás. Illetve talán még annyi, hogy ha bővítene, akkor elérhető áron legyen hozzá obi. Magyar menü, nem tudom van-e, amiben nincs benne gyárilag.Én a sony A6x00-et mondtam neki így kapásból, de nem értek annyira hozzá, mint ti, ezért érdeklődöm itt is.
Esetleg táskára is jöhetne ajánlás, ha van valami bevált. Ezt is kedden venné, szóval bolttal együtt jöhet
Nagyon köszönöm a segítséget a nevében is![ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Értelmet ne keress! Mondom, hogy nő...
Svédországban él, ott 25% az áfa, túl nagy különbség nem lesz a vételárban. Viszont ha garit kell intézni, akkor itt jobb, mert magyarul jobban tud, mint svédül és viszonylag sokat jár haza. Illetve nem tudom ott magyar menü van-e a gépekben.[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Sziasztok!
- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max). Ha csak gép, azt az összeget. Ha objektívvel együtt, akkor úgy megadni.
A tervem az lenne, hogy 220 körül legyen, de nagyon max 300, obival. Ha nagyon-nagyon extrém jó ajánlat van, akkor nem eszek 2 hónapig és elmehetünk a vázzal (önmagában!) 300-ig.
- Felhasználás? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mi lenne kedvenc témád).
Nagyon szeretek tájakat, épületeket, virágokat, állatokat, makrót és holdat fotózni, viszont ezek mellett az épületeket és a városokat főleg éjszaka.
- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
Ne kelljen hozzá bőrönd, alapvetően valamilyen MILC-et szeretnék, ezen belül nem számít a méret.
- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni).
Lényegében nem fontos (de azért nem baj, ha a lehetőség adott, ebben az esetben a felvétel minősége nem számít).
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Nem értek hozzá, hogy mit kell megvizsgálni egy használt gépen, de lehet használt is, ha nem régebbi, mint 3-4 hónap.
- Egyéb kívánság, speciális igények?
Eddig egy olympus E-PL5-öm volt, amit dupla kitben vettem. Ezzel az alábbi problémáim voltak, ami miatt szeretnék újat:
- Az MFT-nél nagyobb szenzort szeretnék, mert az éjszakai fotozásnál azt gondolom, jobb képeim születhetnének.
- Nincs a gépen kukker, ami kb nélkülözhetetlen, erre rájöttem elég hamar.
- Jó lenne, ha olcsón tudnék rá obit venni (persze tudom, hogy nem olcsók az obik), de legalábbis legyen nagy(obb) a választék.
- Legyen wifi az új gépben, mert sokszor, amikor holdat fényképezek, jól jönne a távkioldó és talán ez a legegyszerűbb módja (de mindenképpen egyszerűbb, mint venni és hurcolni egy kioldót)
- Érintőkijelzőt szeretem, megszoktam, fontos.
- Talán nem minden gép tudja, ezért fontos lehet leírni, hogy szeretek játszani manuális fókusszal. Ez esetben örülnék, ha megtudná mutatni a gép, hogy mi van fókuszban. Talán "peak" a neve a funkciónak, de ebben nem vagyok biztos.
- Most úgy szeretnék venni gépet, hogy 6-8-10 évig ne kelljen cserélni, valamint, hogy az ehhez vásárolt obikkal tovább tudjak majd menni. Szóval fontos, hogy a kiegészítőkkel hosszú távra lehessen tervezni.
- Kacsintgattam a fullframe szenzorok felé is a hosszútáv miatt, de gondolom az egy másik árszegmens. De javítsatok ki, ha tudtok, és az árba belefér egy FF szenzoros gép.
- Az állatfotózás miatt fontos lenne a gyors bekapcsolás és a gyors fókusz.
- Kihajtható kijelző (bár ez talán már alap)A fentiek mellett még annyi, hogy egy Canon M50-et vett nem régen egy barátom és sokat "játszottam" vele. Nagyon tetszik a tudása, de valami irtózatosan gagyi a kijelzője, mind a kukkerben, mind a nagy kijelző. Tökre nem azt a képet mutatja, ami valóban el fog készülni. A képek, amit csinál a gép, nagyon tetszenek, nagyon szép képek lőhetők vele, de a kijelzőjén tök csúnya az élő- és az elkészült kép is. A fókusz alig látható, olyan, mintha homályos lenne az egész. Aztán a kép meg jó, nem is értem....Ezzel persze nem az a bajom, hogy szépek a képek, hanem az, hogy valójában a kép nem úgy néz ki, a kijelzőn, mint amilyen a valóságban lesz. Ebben pl az én 5 éves olympusom fényévekkel jobb. Emiatt M50-et nem igazán szeretnék.
Ha az összes óhajom nem fér bele az árba, akkor tudtok olyan gépet javasolni, ami mindennek megfelel az áron kívül? Akkor lehet, hogy inkább spórolok még rá, de most egy igazán jó gépet akarok!
Bocs, hogy brutál hosszú lettem...[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Egyet kifelejtettem:
- Jó lenne, ha a készülékben lenne stabilizálás, mert akkor bármilyen gyártó, bármilyen obijával van esély jó képekre.
Köszönöm -
dioka7
senior tag
válasz t72killer #53210 üzenetére
Neck: Én is ezeket találtam. Csak hát a beépített stabi hiánya... Az A7II viszont csak használtan lehet 300k alatt. Vagy legalábbis én nem találtam új áron olcsóbban.
t72killer: Akkor lehet, hogy jobban járnék egy E-M10 Mark II Vázzal? Abban már van kukker, meg wifi, meg ha jól láttam 5 tengelyes stabi is. 2 kit-obim meg úgyis van, amit az E-PL5höz kaptam. Így 145ből kijönnék (3 év garival) és még tudnék venni valami fényes fixet is. -
dioka7
senior tag
Nagyon köszönöm a rengeteg választ!
Az XH-1-nek még utána kell olvasnom, a fuji gépekkel eddig nem ismerkedtem egyáltalán, így nem vagyok képben, hogy milyen lehet.
Viszont még egy kérdés: Ha legyűrném a Canon M50 kijelzője iránti ellenszenvem, akkor a fentebb megfogalmazott igényeimnek megfelelne egy M50?
Mondjuk ezzel az obival, vagyis ebben a kitben. Később vennék hozzá egy 22 f2.0 fixet és akkor nagyjából ellennék. Esetleg 1 közgyűrűt, vagy valami olcsóbb macro obit, mert így ha jól gondolom, csak azt az egy témámat nem tudnám fotózni. Mit gondoltok erről a gépről? -
dioka7
senior tag
válasz t72killer #53259 üzenetére
Sőt, néha a naggyal is van baj. Vagy már nem a fényképezőknél tartunk?!
OK. Akkor az olymp jobb. De akkor vajon megér-e 60k felárat a mark III? Ahogy látom sokmindenben inkább visszalépés lett, de több a fókuszpont, ami azért jól jöhet. Te melyiket vennéd?[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
válasz haruspex #53271 üzenetére
Szia. Mindenkinek nagyon köszönöm a választ. Most viszont már tényleg nem tudom mit t(v)egyek. Jelenleg ez a gépem és sztem mind én, mind a gép megérett a cserére. Az ár limit továbbra is max-max-max 300k. Tudom azt csinálni, hogy ezekkel az obikkal megyek tovább és akkor veszek egy Olympus OM-D E-M10 vázat, vagy eladom a régit obikkal együtt és megveszem ezt. Viszont érzem a MFT szenzor gyengeségét és talán jobb lenne egy APS-C. Itt jön képbe a sok teszt által egész jónak mondott M50, bár itt sem tudom, hogy hogyan érné meg. Az előbb linkelt kit-ben, vagy jóval drágábban külön a váz és 1-2 obi külön (sztem így drágább). Az M50 mellett szól, hogy egy barátomnak ez van, szép képeket lehet vele készíteni, és tetszik a menüje, sztem logikus, átlátható. Ami ellene szól, az a kijelző. Az nagyon nem tetszik, sztem ilyesmi kijelzőkkel régi kompaktokon találkoztam, egyszerűen homályos a képe, nem színhű, stb, nekem nagyon-nagyon nem jön be.
Véleményem szerint a canon újabb, és a nagyobb szenzor valamint a több/fejlettebb fókuszpont/fókuszrendszer miatt talán egy magamfajta amatőr számára jobb lenne, de ti jobban értetek hozzá és én is szeretnék fejlődni, de momdentán nem tudom mi lenne nekem a legjobb. Akik látták élőben mind a 2 gépet, melyiket ajánlanák inkább? Megnéztem a fentebb ajánlott Fuji X-H1-et is, de az nagyon drága nekem. Pedig amúgy az kb tökéletes lenne... -
dioka7
senior tag
válasz kacsyx #53292 üzenetére
Nem állítgattam el, én vettem meg neki, mert külföldön él és 3 napig tudtam használni, mielőtt megjött volna érte, majd együtt nyaraltunk és még utána is nyomkodtam. Dioptriát nem állítgattam, mert kontaktlencsém van, amúgy is csak 1.0-ás a szemem. Nem tudom mi a gond a kijelzővel, az olympusomon sokkal szebb a kép. Az M50-en valahogy homályos az egész és a színek sem az igaziak. Lehet, hogy mindez állítható és csak rosszak voltak a gyári beállítások?
-
dioka7
senior tag
válasz haruspex #53297 üzenetére
A Pana tényleg jobb? Ha monjuk ezt venném, akkor lenne egy utazó zomm-om, meg egy ajándék fényerős fixem (dec 1-ig). De erről a gépről még nem-igen hallottam semmit kb, eddig nem volt képben. Ez a legjobb vétel a (mostmár) 3 gép közül? A Sony a7II-ről azért tettem le, mert már nagyon régi váz és elég drága is, ha még veszek obit is hozzá. Emellett ha jól emlékszem, vki azt írta, hogy sokkal nem lesz jobb az FF sem nekem. A Pana sem olcsó, de abban már benne van az obi legalább, bár ugye marad a kicsi szenzor. Azt hiszem ez egy olyan döntés lesz (hogy milyen gép legyen), amit nem fogok tudni meghozni sosem...
-
dioka7
senior tag
válasz haruspex #53305 üzenetére
Köszönöm, a részeletes segítséget. Utána olvasgatok a hétvége folyamán a Panának. Lehet, hogy az lenne a jó, mert akkor meghagyhatnám az oly kicsi obiját és akkor van máris egy könnyen hordozható gép. Illetve most vettem észre, hogy nem is jót linkeltem. Ezt néztem. Ez is egy elég jó kit, főleg az ajándék fixxel (figyelembe véve, hogy van két objektívem, ami még jó rá.). Azt még nem írtam, hogy az oly-ra van 2db közgyűrűm is, ami gondolom akkor szintén jó lenne a panához is. Kérdés: A pana tudja az élkiemelést manuális fókusznál? Makróhoz kellene nagyon.
Most a hétvégén vidéken vagyok, de a jövőhéten valamelyik nap, ha össze tudjuk hozni, akkor lehet, hogy élnék a lehetőséggel, hogy megnézhessem élőben a géped. Előre is nagyon köszönöm!
És természetesen mindenki másnak is válaszokat! -
dioka7
senior tag
Jesszusom. Most látom, milyen "háború" indult itt el. Utólag is elnézést mindenkitől emiatt. A rengeteg hasznos hsz-t nagyon köszönöm. Azt hiszem van egy "javallott" gép ami felé valamelyest elbillent a mérleg. De persze még nézelődöm és elemzem a sok-sok hsz-t. Ha még akad kérdés jövök, ha nem, akkor pedig örök hála a sok-sok hasznos tanácsért!
-
dioka7
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Autós topik
- Indul az Amazon Temu-riválisa
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kompakt vízhűtés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen mosógépet vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest