Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7351) Stauffenberg válasza Roxx (#7349) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Még mindig nem mondtad egyértelműen mi a keret, de ha a 7D Mark II eladásával (180-200k) és 100k hozzáadásával számolsz, akkor a Sony A6400-ban például egy aránylag normális AF rendszer van, de IBIS nem lesz. Kicsit régebbi az A6500, de IBIS abban legalább van.

Persze nem feltétlenül új árakkal számolva. Fontos még, hogy keress konkrét véleményeket a váz + adapter + objektív kombóról, mert ezek ugye nem csak másik rendszerről jövő üvegek, de DSLR-hez lettek eredendően tervezve.

Amit nagyon nem javaslok:

1.) Egy fillért is invesztálni a Canon EOS M rendszerbe, hivatalosan is döglött, ellenben az EOS R rendszerben lévő APS-C vázak ajánlhatók, akár akciók is lehetnek rájuk amikben ajándékba jár az EF-RF adapter. Egyébként az EOS R7 tekinthető az EOS 7D utódjának.

2.) Panasonic vázat venni amiben nincs PDAF (ez jelenleg egyetlen Full Frame vázban van)

[ Szerkesztve ]

(#7352) Tin_Shield válasza Stauffenberg (#7351) üzenetére


Tin_Shield
őstag

"Panasonic vázat venni amiben nincs PDAF (ez jelenleg egyetlen Full Frame vázban van)"

+G9mkII (mondjuk kb ez is full frame árban van...)

(#7353) Roxx


Roxx
tag

Köszönöm a válaszokat....

(#7354) Stauffenberg válasza Tin_Shield (#7352) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Oh bakker tényleg, azt el is felejtettem! :)

Na ezért szeretem a nyílt fórumot, sokan keresnek privátban szakérteni, de én is fogalmazhatok pontatlanul és ilyenkor ki lehet javítani/egészíteni.

Mondjuk a Pana G9 II annyira mocsok drága, hogy nagyon kell akarni az m4/3-ot hozzá. Ehhez képest az S5 II azonos árban egy sokkal jobb ár/érték arányú ajánlat. Az objektívek ára más lapra tartozik, de az nem legitimálja a G9 II árazását.

(#7355) Grillo válasza Stauffenberg (#7354) üzenetére


Grillo
senior tag

És igazából a G9II is Full Frame vázban van. :DDD

(#7356) lugosi válasza Grillo (#7355) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez a szegény G9 II nekem egy akkora kérdőjel, hogy nem tudom egyáltalán hova tenni.

(#7357) Neck válasza madgie (#7338) üzenetére


Neck
veterán

Mondjuk innen nézve, egy ilyen szituban lehet inkább egy jól erősen megmarkolt telefont használnék.
Bár nem vagyok sajtófotós, az tény, de az online cikkekbe ágyazott 640x480-as fotókat kb lassan mosógéppel is lehet lőni :B :D

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7358) MrChris válasza Grillo (#7355) üzenetére


MrChris
nagyúr

Sőt mitha kb minden amit tud megegyezik az S5II-vel, nem lepődnék meg ha csont ugyanolyan alkatrészekből állna csak a szenzor mérete más. Valahol olvastam, hogy a szenzorok ára már nem a fő tényező az alkatrészek között. Így a magas ára jobban érthető. Ezzel az erővel a Pana vehetne, beletehetne apsc szenzort is és lenne egy harmadik szenzor verziója az S5-nek. :DDD

(#7359) vihartigris válasza Neck (#7357) üzenetére


vihartigris
őstag

Már mobil sem kell, a mesterséges intelligencia "lefotózza".

bármi reciproka a semmi

(#7360) madgie válasza Neck (#7357) üzenetére


madgie
titán

Egyébként valamennyire ráhibáztál, na nem a konkrét esetben, de videós munkához használom már az iPhone-t is. Nyilván - mint minden cuccnak - ennek is megvannak a határai, ha ezt ismeri az ember és tudja, miben jó, kitűnő vágóképes cucc szerintem ez is. Kb két hónapja használom, ennyi idő alatt az ötödik melónál támaszkodom direkt erre is, második-harmadik kameraként.

(#7361) Stauffenberg válasza lugosi (#7356) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Az eredeti G9 is elég drága volt, aztán kapott egy masszív árleszállítást és mindenki úgy élte meg, hogy na most meg lehet venni gombokért a drága gépet.

Meg hát ott van az is, hogy a micro4/3 egy eléggé elhagyatott rendszer benyomását kelti, aki meg mélyen beleinvesztált egy halom objektívbe, azt meg lehet fejni* ajándékozni egy új pro vázzal és nem nagyon van más választása, ha nem akar kiszállni, akkor pengetni kell* el kell fogadni ezt a csodálatos ajándékot.

*Bocs, néha elfelejtem félretenni a cinizmusom a cégekkel szemben.

(#7362) MrChris válasza Stauffenberg (#7361) üzenetére


MrChris
nagyúr

Meg egy nagx firmware frissítést is kapott, így elég jó lett. Most meg tele vele a használt piac, lassan annyiért adják mint a GX9.

(#7363) vond válasza MrChris (#7362) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Addig vártam én is az eladásával, hogy most már inkább megtartom. Annál sokkal jobb váz, mint hogy gombokért odaadjam valakinek. Max. ha netán nagyon megszorulok.

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#7364) lugosi válasza Stauffenberg (#7361) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Volt az életciklus-görbéjén egy ív, amikor megérte megvenni (G9). Majd a G9 II is így jár, 3-5 év múlva féláron jó vétel lesz. Egyetlen komoly pozitívumát látom ennek a váznak, hogy a Panasonic megmutatta hogy gondolja még annyira komolyan a rendszert hogy adott ki rá új vázat. Ez biztató.

(#7365) madgie válasza lugosi (#7364) üzenetére


madgie
titán

Hátööö, ilyet azért láttunk már, remélem ebben az esetben nem az lesz a vége...

(#7366) hibavissza válasza lugosi (#7364) üzenetére


hibavissza
veterán

Nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy valaki ezt választja egy S5II helyett. Esetleg aki gyűjtési hóbort miatt televásárolta magát méregdrága pro lencsékkel. Amik jó eséllyel a helyzetek 95%-ban semmiféle fókuszelőnyt nem fognak felmutatni, mert nem pdaf-re lettek optimalizálva. Persze biztos jön majd fw update megnyugtatni a kedélyeket.
Központi zárral, GM5/gx80 méretben, féláron kérem ugyan ezt. Mellé egy pdaf-re optimalizált 14, 20, 45. 60 sort és egy 10-50 f 2,8-4 utazó zoomot. Azonnal visszamennék MFT-re.

[ Szerkesztve ]

(#7367) csacsi77 válasza madgie (#7365) üzenetére


csacsi77
senior tag

Micsoda óriási veszteség volt ez! Amikor már kezdett a Samsung is értékelhető gyártó lenni, akkor elkaszálták az egész fényképező üzletágat. Volt NX300 vázam, én szerettem nagyon.
Az NX minit szűntették volna meg és mehetett volna tovább az APS-C vonal. Lehet most már FF Samsung is lenne. Ha meg a nagyanyámnak töke lett volna ő lett volna a nagyapám.

Öreg fater megoldja!!!!

(#7368) MrChris válasza hibavissza (#7366) üzenetére


MrChris
nagyúr

Pedig épp írni akartam, hogy az egyik G9 face csoportban többen mutatják az új mk2 szerzeményüket, persze ha a Földgolyón csak ők vették meg az sovány. Ha elég elvetemült vásárló van akkor vegyék, vigyék csak.
A tesztekben jól és gyorsan működik az objektívekkel, ebből nem lesz gond. Viszont elmegy a fő csapásirány a telecentrikus profi irányba. Nézegettem az S5/II-t, de az általam mostanában kedvelt 35-100 és 100-300 megfelelői nagyok, nehezek és csak új áron kapnám meg.

(#7369) hibavissza válasza MrChris (#7368) üzenetére


hibavissza
veterán

Nem néztem teszteket, mert hát nyilván jól működik a tesztben, ha már kapott egy majd egy millás vázat....másrészt nem azt írtam, hogy rosszul működik, hanem azt, hogy a valós felhasználás során igen ritkán született rossz fotó a dfd miatt. Ne csúsztass. :)
A hsz. másik részéhez adok támpontot: nehezen tudom elképzelni=hülyék.
S5-tel tolom. Hidd el, nem az objektív bazi nagy. Jellemzően nagyobb az átmérőjük, de nem sokkal hosszabbak mint az MFT megfelelőik. A táskában főleg nem érezni a különbséget. Főleg, ha azt vesszük, hogy egy L-es kitobival lefeded a jobb MFT üvegek kétharmadát.
Egyszerűen a váz drabális és nehéz. Mondjuk a táskában ami a fiókban van nem annyira érzem :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7370) theporcupine válasza hibavissza (#7369) üzenetére


theporcupine
tag

Furcsa, nekem más a tapasztalatom. GH6 után (mellett) az S5M2-re én sokszor mondtam magamban, ahogy a kezembe vettem, hogy ez már mekkora egy batár objektívvel együtt. És most nem arra gondolok, hogy neten hasonlítgatja az ember és ekvivalenciákat számol, hanem valós használatot. Nálam jelenleg egy 70-300 a tele ff-en. Méretre nagyobb a 100-300-nál és csak a fele-tele. Meg az a makróm is ez, ami csak 0,5-ös és vele szemben ott van a f2.8 45-ös Leica mft, ami 1:1-es. Vicces, hogy az mft makróhoz túl közel kell a tárgyhoz rakni, a ff-nél meg túl messze. A portréhoz FF-en a 85mm f1.8 elég vicces méretű, bár amúgy még kezelhető, az mft 42.5 f1.7-hez képest, ami apró. Jó lenne a 600-es tele, de nem vagyok benne biztos, hogy azt cipelném is, akkor meg minek.

A párok akkor is így lesznek hasonlítva, hogy 85mm a 42.5-höz, 50 a 25-höz, még ha nem is azonos a minimális mélységélességük. Egyrészt, mert nincs más párjuk, másrészt, mert így megfeleltetve használom.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#7371) hibavissza válasza theporcupine (#7370) üzenetére


hibavissza
veterán

Objektív szinten nekem nem okozott problémàt, mert nekem az alap L kitobi kivàltott 4 MFT fixet. Szerintem a vàz lett túltolva. Nyilvàn ugyan az a marketinges tervezte aki kitalàlta, hogy egy amúgy is túlméretes FF vàzba tegyük bele a törpe szenzort. Eddig a méret volt a rendszerelőny. Màra sikerült ezt is annihilàlni. Obi szinten valahol a 100-300 fölött beszélhetünk jelentős méretkülónbségről. Annak viszont nincs jelentősége, mert az MFT zoomot is tàskàban tartom és csak hasznàlatkor veszem elő. Nem azzal a nyakamban lófràlok. Tartom, hogy a vàz lett túl nagy vagy inkàbb túlsúlyos.

(#7372) nozs23 válasza hibavissza (#7371) üzenetére


nozs23
addikt

A G9II ékes példája annak, hogy a Pana nem akar komolyabban MFT-be invesztálni. Jé itt porosodik pár S5II váz, dobjuk bele a GH6 szenzort, csiszoljunk a szoftveren és voilà.

(#7373) MrChris válasza hibavissza (#7369) üzenetére


MrChris
nagyúr

Csak írtad, hogy "mert nem pdaf-re lettek optimalizálva" és ebből gondoltam a kételyed. Szerintem nem csúsztattam.

Matt Sulanto highres csatája G9 vs S5 között. Az a PL12-60 nem is olyan vacak az S24-105-höz képest. A 47mp-es S1R-el is összelövi. Részletesség szempontjából pixelpeepes a különbség, kb féláron egész jó vétel lenne a G9II. :DDD Kíváncsi vagyok vajon lesz e kompaktabb vázas verziója kb GX9 verzióban, de tartok annak is az árától.

(#7374) Stauffenberg válasza hibavissza (#7371) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Pedig szerintem az S5/S5II nem sokkal nagyobb, mint egy Sony A7 IV például. De ha az én Fuji X-T3 vázam mellé teszem, annál már jelentősen buflákabb.

Azért jó lenne ha a Panasonic adna ki egy még kompaktabb vázat, de ezzel megint ott vagyunk, mint az Micro4/3 esetén, hogy ott is megfogyatkozott a számuk, meg hát nem is nagyon frissülnek. A puszta szórakozásból fotózással foglalkozók számának drámai csökkenésével erre egyre kevesebb esélyt látok és a "melós vázak" fognak még jobban dominálni a jövőben.

(#7375) hibavissza válasza MrChris (#7373) üzenetére


hibavissza
veterán

Nozs23-mal értek egyet. Az MFT saját karikatúrájává vált a G9II-vel. Egy ideje már úgy nézem ezeket a yt tesztelőket mint a trombitás műveket, sehogy. Tendencia, hogy a saját tapasztalataim rendszerint ellentétesek a mainstream yt tesztelőkével.

(#7376) hibavissza válasza Stauffenberg (#7374) üzenetére


hibavissza
veterán

Azt próbáltam átadni mennyire morbid egy amúgy nem filigrán FF vázba beletenni egy MFT szenzort. Képzeld el a szituációt, hogy az X-T6 GFX 100 II vázban jönne....és jönne itt neked valaki a fórumon, hogy a Hasselblad X2d-hez képest nem is olyan nagy.

(#7377) Grillo válasza hibavissza (#7376) üzenetére


Grillo
senior tag

Jó, de akkor legalább lenne rajta az a leszedhető menő kukucska. :DDD

(#7378) theporcupine válasza hibavissza (#7376) üzenetére


theporcupine
tag

Kicsit furcsáltam ezt a méret kiakadást, ami most megy, de leesett, hogy mivel nekem mindig a GH sorozat darabjai voltak és ott a GH3 2012-ben hozta be ezt a méretet, amit akkor kicsit nagynak éreztem a GH2 után, de amúgy fogásra meg jobb lett (nyilván a DSLR like váznak van egy ideális mérete), ezért már ezen rég nem pörgök, hogy mekkora az mft váz. Azt nem tudom, van-e tudatos irányváltás, vagy csak sima spórolás a G9M2 váz S5-ről koppintása. Az, hogy nehezek is lettek, gondolom, nem súlyokat pakolnak bele, oka van. A G9 a profi fotós vázuk majdnem GH szintű videóval, ezért ott ez a méret elfogadható nekem. Ettől, ha van rá kereslet, lehetne GX. GM, GF.
De ez csak az én véleményem. Továbbra is az objektív méretben még látom az mft előnyét. A kis cuccokat meg úgyis megölték a mobiltelók. Az mft fórumban rákerestek a "túl kicsi" kifejezésre, akkor kezdetben meg azon ment a pörgés.

Ez meg ilyen (nem mélységélesség ekvivalencia számolgatás, hanem felhasználás szempontból azonos - a 42.5-ben meg még stabi is van). Én érzem a különbséget cipelésben, kézben tartásnál.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#7379) hibavissza válasza theporcupine (#7378) üzenetére


hibavissza
veterán

Mély tisztelettel saját egyéni véleményed iránt, a lónak a szerszámát. F1.8 vs f3,4 soha nem lesz összehasonlítható. Negyed annyi fény, halló! Rajzról, fókuszról már nem is beszélve. Ég és föld. Nincs itt semmi MFT előny. Tedd mellé az egyenértékű MFT obikat. Ja, az nincs. Én kérek elnézést.

[ Szerkesztve ]

(#7380) LiquidStep válasza hibavissza (#7379) üzenetére


LiquidStep
csendes tag

Dobhatod -> [cenzúrázva] az F1.8-adat, ha úgy is rekeszelned kell a mélységélesség miatt! :U

(#7381) MrChris válasza hibavissza (#7379) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor csak 100%-ban egyező gyutávú és fényerejű objektíveket lehet csak összevetni? Ez a dof ekvivalencia kissé elgurult gyógyszer. Az expozíció már nem is számít?
Ennyire rugalmatlan kizárással baromi nehéz ff, apsc, m4/3 összehasonlítani.
Maradva az említett portré objektívnél a 85-ös összehasonlíthatatlan a 42.5-essel? De hát mindkettővel lehet portrét fotózni, csak van valami közös bennük!

(#7382) Stauffenberg válasza hibavissza (#7376) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Te mondtad, hogy az S5 egy "amúgy is túlméretes FF váz", erre reagáltam. A G9 II valóban rettenet nagy, de belegondoltál, hogy hova szánták? Jellemzően azoknak, akik valami telét fognak rácsavarni, ők kifejezetten igénylik ezt a fajta ergonómiai kialakítást, ennek semmi köze a szenzor méretéhez. Az egyetlen baj, hogy a G9 II mellett nincs (még?) ugyanez a szenzor GX9 méretben is.

(#7383) hibavissza válasza MrChris (#7381) üzenetére


hibavissza
veterán

Miért feledkeztek meg az f1,2-es MFT "pro" obikról? Miért nem azok vannak odatéve, ha már méretet hasonlítunk. Igaz fényerőben még mindig nagy a hátrányuk, de az áruk legalább sokkal magasabb....sztán azokkal is lehet portrét fotózni...
Megint csúsztatsz. Sájomival is lehet portrét lőni. Hozzuk ide oszt' hasonlítgassuk azt is. Vagy a marsjárót.... :D

(#7384) hibavissza válasza Stauffenberg (#7382) üzenetére


hibavissza
veterán

Onnan indultam, hogy kesergek a "fejlődési" irányon. Anno MFT-vel összevetve nekem az a73 egy viszonylag normális méretű váznak tűnt. Ellenben az S5 elég markos cucc. Ennek ellenére az S5-öt vettem. Nyilván ehhez is hozzá fogok szokni, mint a GX80-hoz. Előtte nagyobb vázaim voltak. Sok év MFT után nekem drabális egy állat az S5 váz. Sorry.

[ Szerkesztve ]

(#7385) Stauffenberg válasza hibavissza (#7384) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Az A7 III-hoz képest az A7 IV is hízott, nem véletlenül ahhoz hasonlítottam az S5-öt, szerintem ezek egy méretosztály. Minden hízik, mert egyszerre akarunk olyan dolgokat, amiktől melegszenek a szenzorok és elkerülni a túlmelegedést.

Btw én is Micro4/3-ról váltottam tavaly és eredendően FF-ben gondolkoztam, de végül a Fujihoz mentem vissza, részben éppen a méret miatt (na meg mert Fuji színek és Jpeg).

Azért gondolom kézbe vetted vásárlás előtt az S5-öt. De ha ennyire túlméretesnek érezted és eleve egy új rendszert kellett összekanalazni a nulláról, miért nem Sony A7C? Azon kívül nem nagyon jut eszembe másik FF MILC, ami érdemben kompaktabb az S5-nél.

(#7386) theporcupine


theporcupine
tag

Miért csinálnak ilyen hatalmas full frame vázakat, ami nagyobb a középformátumnál? ;]

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#7387) theporcupine válasza hibavissza (#7383) üzenetére


theporcupine
tag

Nem egészen. Tényleg ez egy katyvasz és nem kellene fényerőt erőltetned, mert azonos expót azonos f értéken hoz. Meg azt sem teszed hozzá, hogy az f/3.5 full frame az mft f/1.7-hez képest ebből adódóan már négyszeres ISO-n megy, ami meg csökkentette a dinamikát és növelte a zajt.
Azért még elég jól lehet portrézni egy mft-vel, meg a végeredmény amúgy is csak egy 8 bites jpg lesz végül mindkettőn. Most vettem elő a GH1-et és persze legalább két fényértékkel kisebb a dinamikája (viszont szebb a zaja, kevesebb sokkal a színzaj), de még azzal is nagyon jól lehet, csak hiányzik a szem fókusz. Nyilván mindenki jó pénzért magazin fotókat készít és középformátum a minimum. Én is elég technika b*zi vagyok, de azért tisztában is vagyok ezzel és azzal is, hogy a kép nem ettől lesz jó. A jó kompozíció, a jó fények sokkal többet számítanak, mint egy mft és ff közötti különbség. Megvettem 23 év után az első ff gépemet és vennék középformátumot is, ha lenne miből, de azt is tudom, ettől nem lesznek jobbak a képeim. Nyaralásra meg biztos nem S5M2 lesz nálam.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#7388) hibavissza válasza Stauffenberg (#7385) üzenetére


hibavissza
veterán

A74-et nem próbàltam. Főként timelapse-re re vettem az s5-öt. Màsik érv a 20-60 volt. Akkor még nem volt ez a làtószög Sonyra. A méret huszadrangú kérdés volt. Most is csak a g9II miatt bukott ki nàlam. Nem értem, hogy ha a Panànak van egy FF rendszere, miért nem azokra lőnek MFT-vel akiknek nem felel meg amaz. Nyilvàn àr és méret miatt nem vàltanak az emberek FF-re. Őket egy dràga és nagy vàzzal akarjàk meggyőzni.....hiteltelen. De nem írom le még egyszer :)

(#7389) hibavissza válasza theporcupine (#7387) üzenetére


hibavissza
veterán

Odàig olvastam, hogy "nem kéne a fényrőt erőltetnem". Ember, az megvan, hogy az egész iparàg erről szól a digit szenzorok óta. Ezért fizetünk b+. Hallatszott pàr fàradt sóhaj a Fuji APS-C gödörből, hogy optikai karakter meg color rendering. Sztàn kihoztàk a GFX rendszert. ;]
Mivel kb. 10 évig négyharmadoztam, engem nem kell győzködni a rendszer előnyeiről. De az tény, hogy a 20-60 kit agyonveri a teljes bargain mft lineupot... [link]

[ Szerkesztve ]

(#7390) nozs23 válasza hibavissza (#7389) üzenetére


nozs23
addikt

Egyetértek veled, én sem választanám a G9II-t, mikor ott van az S5II, de azért van jópár előnye a G9II-nek:

- Gyorsabb sorozat (mechanikus és elektronikus is)
- Jobb rolling shutter
- 4K/60 no crop
- 4K/120
- Még jobb stabi
- Pár képesség, amit az S5II esetében csak fizetős frissítéssel érsz el: RAW, ProRes, All-i, SSD felvétel (tegyük hozzá, hogy a jelenlegi idióta árazással simán vehetsz S5II-t + update-et -vagy egyből egy S5IIX-et- és még csak be sem éred a G9II árát)

Obi parkba most mennék vele. Ha meg akarod közelíteni az FF fényerőt, MFT-n horribilis összegeket kell elkölteni. FF-en pedig vannak olyan obik, mint pl.: a Sigma 28-70 f/2.8 gyakran 300-ért újan, ami gyakorlatilag kivált egy teljes MFT fix sort.

Egyszerűen teljesen elhalványult a pro MFT bármilyen előnye a jelenlegi FF kínálat és agresszív árazás mellett. Ha csak a fenti rétegigény funkciók nem fontosak, akkor elég nehéz észérveket felhozni mellé új belépőknek.

[ Szerkesztve ]

(#7391) Stauffenberg válasza nozs23 (#7390) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Én amúgy simán adnék egy GX9 II vázat ezzel a PDAF-es m4/3 szenzorral utazós/utcai fotós/néha magamnak videózgatós mindenesnek (mikrofon bemenettel!), vannak a rendszerhez apró és megfizethető fixek és bár van Fujifilm szettem, de én szeretem a Panasonic színeket is, csak más okból (nekik jobban megy ez a neutrális, kellemesen természetes színhasználat dolog).

Csak hát ugye eleve benne vagyok a Fujifilm rendszerében és ezt ott X-E4-nek hívják (csak sajnos butább kezelőszervekkel és IBIS nélkül, meg persze jó drágán).

(#7392) nozs23 válasza Stauffenberg (#7391) üzenetére


nozs23
addikt

Gyakorlatilag ezért könyörög az MFT tábor már évek óta, de mégsem jön, csak a GH6-G9II szerű behemótok. De igen, egy G9XII PDAF + legalább 4K/60 10bit egy új generációs 20mm-es palacsintával nagyon vonzó kombó lehetne (reális áron).

(#7393) madgie válasza nozs23 (#7392) üzenetére


madgie
titán

Én már a G3 után ezért léptem az MFT-ről, meg alapvetően ott a kis GF sorozatot meg a szintén kicsi palacsintákat preferáltam. (szimatszatyorral jártam évekig dolgozni, a kaja mellett elfért egy váz, 14/2.5, 20/1.7 meg a 45/1.8...)

(#7394) Papa-Het


Papa-Het
aktív tag

Hölgyek, Urak! A Pana S5 autofókusza real life-ban mennyire pontatlan? Továbbra is rendszerváltásban gondolkodok Nikon D800-ról. Jelenleg Sony A7iii illetve az S5 van képben. Obit illetően egy Sigma 35mm 1.4 lenne kezdésnek mindkét esetben. Ahogy a teszteket olvasgatom szinte minimális az eltérés az említett gépek között. Technikában mindkettő előre lépés lenne az biztos. Inkább a kérdés hogy megéri a Sony a többlet árat? Van annyival jobb? Volt kézben az S5 korábban, nyilván a D800hoz képest játékszer.

(#7395) nozs23 válasza Papa-Het (#7394) üzenetére


nozs23
addikt

A7III AF fotóban és videóban is SOKKAL jobb, mint az S5. Ha csak nem teljesen statikus dolgokat fotózol akkor ebbe bele fogsz ütközni. Az S5II AF teljesítménye már egy lapon említhető az A7III-al, de az még drágább.

(#7396) hibavissza válasza Papa-Het (#7394) üzenetére


hibavissza
veterán

Halál pontos. Egyetlen esetben teljesít gyengébben, ha pár méteren belüli gyorsan közeledő vagy távolodó témát kell követni. Az bizonytalan. Így rendezvény videózásra nem jó. Fotónál ugyan ez. Gyorsan közeledő vagy távolodó témára nem jó. Tehát sport fotózásra feltételesen ajánlott. Normál sebességű témát bőven leköveti. Videónál is a kontrasztos, nem gyors témát teljesen jól követi. A klasszikus emeftés huntolások, keresgélések nálam nem jelentkeztek natív lencsékkel. S5-öm van A73-at csak párszor próbáltam. Ez nem azt jelenti, hogy az a73 fókusza tévedhetetlen. Be lehet azt is vinni a málnásba, ha az ember elég béna hozzá. :)

[ Szerkesztve ]

(#7397) lugosi válasza nozs23 (#7395) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Érdekes, és teljesen szakmaiatlan, de nekem fura érzésem van az A7 III-mal kapcsolatban. Volt a kezemben egy kipróbálás idejére egy ilyen váz, egy valamilyen 28-70 2.8 optikával, valahogy az egész gép nekem valamilyen megmagyarázhatatlan módon ellenszenves volt, egy jó iparosmunka de semmi olyan amit szívesen használnék. Ezt még egyetlen fényképezőgépnél se éreztem, egy sokkal bénább m43 gépem volt akkor, de 1:1 cserénél nem adtam volna oda érte. Van valami ezekben a dslr-szerű Sony vázakban, ami személy szerint engem taszít, nem lenne kedvem használni, és akkor csinálhat akármilyen jó képet és lehet akármilyen jó az AF-je. Inkább vettem nem FF, gyíkabb gépet, amit szeretek használni, bár valószínű hogy én vagyok fura ebből a szempontból, de nekem van valami megmagyarázhatatlan ellenérzésem ezekkel a Sony gépekkel szemben. Érdekes, az A7c viszont szimpatikus. Csak az "alap" A7 vonaluk az, ami teljesen taszít. Megmagyarázni nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy ha lenne ilyenem, igyekezném otthon hagyni ha lehet. Nem tudom, másnak volt-e ilyen érzése, magam is csodálkozok rajta mert mind a kettő egy-egy használati tárgy, de mégis.

(#7398) hibavissza válasza lugosi (#7397) üzenetére


hibavissza
veterán

Ez teljesen normális. Ezért nem egyforma minden használati tárgy a bolygón.

(#7399) Papa-Het válasza hibavissza (#7396) üzenetére


Papa-Het
aktív tag

Köszi a visszajelzést! Nem sportfotózásra kellene :D arra vannak jobb gépek. Igazából pont hibrid révén videó/fotó amire lenne használva. Sok helyen és tesztben olvastam az AF pontatlanságát, illetve videónál volt szembetűnő. Láttam hogy az S5II-ben már javították, de az jelenleg elérhetetlen. Ezért is bátorkodtam kérdezni hogy van-e akinek van már tapasztalata a géppel. :R

(#7400) hibavissza válasza Papa-Het (#7399) üzenetére


hibavissza
veterán

Videóban is jó a fókusz. Van egy fajta felhasználás ahol észnél kell lenni, nem lehet nyomni mint süket a csengőt. Nincs már az mint MFT Olympus és régi Pana gépeknél, hogy egy darabig jó a fókusz sztán elmászik a világ végére és alig talál vissza. S5-nél is el lehet érni egy teljesen megbízható videós követő fókuszt. Az tény, hogy ha egyszeri alkalmat kellene videóznom pénzért, nem CDAF-es Panát választanék, de nem csinálok ilyet.
Fotónál soha semmiben nem korlátozott. Nagyon gyors mozgásoknál elhiszem, hogy jobb a PDAF. Még a GX80-nal is tudtam remek képeket, videókat csinálni a budafoki gokartpályán. Pedig ott aztán sötét van.
Mindenről lehet olyan YT klipet készíteni, hogy xar vagy tökéletes. Ne a YT tesztek alapján hozz döntést. Próbáld ki, az a biztos.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.