Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7151) rob01


rob01
tag

Elektronikus zárt csak statikus témánál használtam. A Canon vázon valamelyik gomra be volt állítva a One shot AF, a Fujinál nem találtam ilyen lehetőséget.
Nekem sem jött be a back button AF gomb.

(#7152) Stauffenberg válasza rob01 (#7142) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Fujinál nagy hála, hogy jól elérhető helyen van az AF-S/AF-C kapcsoló (igaz én a T-vonalon vagyok, H-vázakon gomb van rá), mert témától függően váltok közöttük (én nem madarazok, csak utcai fotó, ahol van mozgó alak és statikus téma is felváltva, elég kiszámíthatatlanul).

Amúgy a tracking sensitivity alacsonyabbra állítása lehet az egyik kulcs, hogy lassan vagy egyáltalán nem mozgó témáról "ne rángassa le" az élességet túlbuzgóságában, de ezzel meg azt kockáztatod, hogy gyorsabban mozgó témát nem tudsz vele lekövetni.

Vázról-vázra eltérő az AF-C algoritmus, nem csak arról van szó, hogy mintavételez ezerrel és lereagálja, hanem az irányvektorokból igyekszik azt is megtippelni, hogy hol lesz a következő pillanatban. Fujinál van vagy öt-hat preset, meg a custom konfiguráció, nézd végig a preseteket és le is írja mi-mire jó, figyeld ki a hozzájuk kapcsolódó beállításokat és kísérletezz. Sajnos ez nem megúszható (saját tapasztalatból mondom).

[ Szerkesztve ]

(#7153) PuMbA válasza rob01 (#7151) üzenetére


PuMbA
titán

Ami még eszembe jutott, hogy azt is csinálhatod, hogy nem egy gombra állítod be a One Shot AF-et, hanem egy Custom Mode-ot csinálsz, egyiket álló, másikat mozgó témára és akkor a módválasztó tekerentyűvel tudod állítani. Amelyik szimpatikus neked...

[ Szerkesztve ]

(#7154) madgie válasza Stauffenberg (#7152) üzenetére


madgie
titán

Az új H-vonalon utálom azt a gombot, eddig előrenyúltál, katt-katt, kész, most gomb megnyom, a képernyőn bedob egy menüt és pötyögd át ide-oda... a régi tekerősdit én sokkal jobban szeretem :)

(#7155) rob01 válasza Stauffenberg (#7152) üzenetére


rob01
tag

Sajnos nagyobb objektívnél csak akkor érem el az AF kapcsolót ha elengedem az objektívet, a jobb kezemmel meg vázat tartom, de nehéz megtartani, meg a vázat sem akarom az objekítv 2 kg súlyával terhelni.

C gombokat használom különböző baállításokkal, de megmondom őszintén az AF-C algorirmust nem állítgattam, de utána olvasok és kisérletezek, hogy melyik beállítással érek el jobb eredményeket. Köszi!

(#7156) rob01 válasza PuMbA (#7153) üzenetére


rob01
tag

Köszi ez jó ötlet, C gomb van rajta bőven.

(#7157) Stauffenberg válasza madgie (#7154) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Csak szokni kell merre tekered :D

Panasonic vázakon van még nagyon jó helyen az "állítókar" a váz hátoldalán. Igaz ott meg csak CDAF-es gépekkel nyomultam, ahol meg értelme nem volt, mert az AF-C szigorúan tilos...

(#7158) madgie válasza Stauffenberg (#7157) üzenetére


madgie
titán

Hát vagy tíz éve Fujizom, rááll a kezem :)

Nyilván amúgy mindent meg lehet szokni, nekem épp azért a régi a favorit, mert azt szoktam meg.

(#7159) Stauffenberg válasza rob01 (#7155) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Első körben elég ha a preseteket kipróbálod, de nem nagyon lesz olyan, ami minden témára egyformán jó.

Én most a sima "Multi Purpose" presetet használom (talán ez a default), mert a többit is kipróbálva talán ez vált be a legjobban az én témáimhoz, de például azokra a szitukra nem jó, ahol egy oszlop, faág, másik ember átsétál a téma előtt, mert akkor egyből át akar fókuszálni arra (de van akadályokat figyelmen kívül hagyó tracking preset is).

(#7160) Stauffenberg válasza madgie (#7158) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Szerintem én sem kevesebb ideje, még ha volt is pár évre egy kitérőm Panasonic irányba. :D

Nekem is rá van állva a kezem, de értem például, hogy aki kölcsön/bérelt géppel nyomul, annak elsőre fura. De amúgy legyen inkább ilyen, mint gombot nyomkodni. Ugyanez igaz a fénymérésre is, nagy kár az, hogy X-T3 volt az utolsó ahol erre még volt dedikált tekerő. Én gyakran váltok multi és spot fénymérés között (a videó/fotó kapcsolója meg elférne a bal szélső segédtárcsán, mint régen, csak nem a legutolsó pozícióban).

(#7161) madgie válasza Stauffenberg (#7160) üzenetére


madgie
titán

Azt én pont szeretem, ahová most került... de nyilván azért, mert én rengeteget videózom, és időnként váltani is kell gyorsan, a fénymérést meg sose piszkálom el :)

(#7162) tvamos válasza rob01 (#7144) üzenetére


tvamos
nagyúr

R7-en be lehet allitani elvileg, hogy allatot keressen az AF, az nem oldja meg?

Ja, hogy mar nem tudod kiprobalni. :( Kar, erdekelt volna...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#7163) b.vr válasza Stauffenberg (#7160) üzenetére


b.vr
őstag

"Én gyakran váltok multi és spot fénymérés között "
miért? :) evf-en látszik mit akar az automatika, és expo korrekcióval meg rá lehet korrigálni amennyire csak éppen kell.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#7164) madgie válasza b.vr (#7163) üzenetére


madgie
titán

Nem használom gyakran már, de a spotnál szeret elvetemült lenni az ember, néha a -5 EV is kevés a mátrixra.

(#7165) b.vr válasza madgie (#7164) üzenetére


b.vr
őstag

persze, biztos van olyan szitu ahol kevés a tekergethetőség csak az olyankor nálam meg amúgy is a teljesen manuális M mód :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#7166) kovsol válasza Stauffenberg (#7152) üzenetére


kovsol
titán

Nekem a Sony 99,9% ban AF-C ben van. Gyorsabb, pontosabb.

May the Force be with you!

(#7167) Neck válasza kovsol (#7166) üzenetére


Neck
veterán

Nekem is, és nagyon elégedett vagyok vele.

Persze, a teljes rendszer sebessége számít együtt (szenzor kiolvasás, feldolgozó értelmezése - például eye AF, valamint a fókuszmotorok sebessége együtt. A kommunikáció néhány ms késleltetését már nem is vettem ide). és ez tényleg eltérő lehet váz-gép kombónként.
Ha valamelyik komponens lassabb, a végeredmény nagyon megsínyli.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7168) Stauffenberg válasza kovsol (#7166) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Én pont a Fuji topikban írtam arról pár napja, hogy küzdöttem az AF-C móddal eleget (de ez egy "régi" váz és egy olyan objektív, amit a gyártó firmware oldalon kissé elhanyagol, hezitálósabb a Sony verziónál, pedig hardveresen ugyanaz).

Ezért lövöm át AF-S módba statikus témán, mert egyből odateszi, AF-C módban meg kicsit még szöszmötöl. Lehet ez csak negyed másodperc hezitálás is, nem a világ vége, csak ha pont ekkor nyomom tökig az exponáló gombot, akkor nem lesz éles.

(#7169) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Úgy látom elkelt a dpreview, és menni fog tovább az oldal: [link]

(#7170) Stauffenberg válasza lugosi (#7169) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem mentek volna el a konkurenciához ismert arcok a laptól, ha már eleve úgy kezdődik a történet, hogy az előző tulaj kiteszi az eladó táblát, nem pedig beszántást jelent be.

Modern kapitalizmus dióhéjban, akkora megavállalat vízfejek jönnek létre, hogy az ő léptékeikben nézve a világ egyik legnagyobb fotós portálja nekik csak egy ismeretlen tétel egy Excel táblázatban és simán kiadják a kilövési parancsot, mikor éppen könnyíteni kell magukon.

(#7171) hibavissza válasza Stauffenberg (#7170) üzenetére


hibavissza
veterán

Ez a sztori teljesen abszurd. Sokat elárul az Amazonról. Beszántani valamit ami működik? Olyan mintha valami személyes bosszú lett volna a háttérben. Adja oda a managementnek 1 dollárért. Az is olcsóbb, nem neki kell kifizetni a felszámolás költségeit.

(#7172) lugosi válasza Stauffenberg (#7170) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ahogy hibavissza is írja, oda kellett volna adni az üzemeltetőknek, pl olyan kikötéssel, hogy a szervert továbbra is amazontól bérlik, még bevétel is lett volna belőle.
Valószínű totál hozzá nem értő emberek hozzá nem értő döntése volt, és mindenhol éppen átcsúszott a léc fölött.
Sajnálom én is, hogy alap emberek elmentek, de cserébe megismertünk más olyan oldalakat, amikről egyébként nem hallottunk volna (én legalábbis).

Pl itt van ez a cikk a petapixeltől: [link] Noha az én elképzeléseimnek ezek túlzottan túlfotosoppolt képek, de azt elismerem hogy tetszenek, van hangulatuk, és sok olyan ötletet adnak, amik eszembe nem jutottak volna tájkép címszó alatt.

(#7173) Stauffenberg


Stauffenberg
Topikgazda

Na hát azért mostanra megint összeállt egy egész pofás APS-C verseny, hogy a Sony kicsit felébredt hosszú álmából (már ami ezt a szegmenst illeti) és úgy néz ki, kezd végleg kipörögni a felhalmozott 24 megapixeles szenzor készlet... :D

A Sony A6700 első ránézésre egész jó lett és tök jól rázárkózik a Fujifilm X-S20 és a Canon EOS R7 mezőnyre. Szerintem az X-S20-ból csak az időjárásállóság hiányzik, de cserébe ő a legolcsóbb ezek közül.

(#7174) -szabi-


-szabi-
őstag

Hi

Egyszer olvastam itt ph-n erről de nem találom a hozzászólást.
Adott az én 1" szenzoros kompakt gépem F1.4 fényerővel.
Ha esetleg előre lépnék egy milc gépre APS-C szenzorral ott a kitobi F3.5 fényerős.
Kérdésem amit eddig le tudtam vaku nélkül fotózni gyengébb fényviszonyok között az milyen lenne aps-c esetén ha mindkét esetben iso 100-200 körül van?
Hogy viszonyulnak ezek egymáshoz?

üdv
szabi

(#7175) Lassú Víz válasza -szabi- (#7174) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Rosszul. Ha csak a fényt nézzük, nem fogod tudni lefotózni. Tegyük fel a záridő a korlát, mert a téma mozog vagy csak a kezed mozog amivel tartod a gépet. Az objektíven buksz majd 3 fényértéket (1.4 - 2 - 2.8 - 4), akkor az ISO-t ennyivel kell növelni (amit elsőre nem akarsz), azaz 100 helyett 800-ra. És akkor itt jön majd a szenzor mérete, az érzékelő pixelek száma és a gyártástechnológia. Mert lehet egy új gép ISO 800-on is elveri a régi 100-as ISO-ját, de azért itt is érdekes, hogy neked mi kell jobban a kevés zaj vagy a nagyobb dinamika.

A fentieken kívül még van egy rakat dolog ami eldönti, hogy lesz a végén kép vagy sem, pl. az AF, arc/szem felismerés és követés, zsebben hordod vagy fotós hátizsákban stb.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#7176) Stauffenberg válasza -szabi- (#7174) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem aggódnék miatta, hiába buksz az objektív fényerején, lesz annyival jobb teljesítményű egy mai APS-C szenzor, hogy bőven van hova emelni az ISO-t az 1" szenzorhoz viszonyítva érdemi minőségromlás (zaj, dinamika, stb) nélkül.

Ráadásul ha már MILC, mindegyik rendszerre létezik azért 1-2 megfizethetőbb (értsd: 100 ezer alatt), fényerős fix objektív, amivel már nem csak oldalra lépsz, hanem előre is.

[ Szerkesztve ]

(#7177) -szabi-


-szabi-
őstag

(#7178) MrChris válasza -szabi- (#7177) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nagyjából. Azért függ a szenzorgenerációtól, típustól... A MILC-re rá lehet tenni fényerős objektívet is, nem csak a kitobit.

1 fé lépés az √2, azaz 2.8 *√24 így jön ki a sor 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8... nyilván kerekítve.

(#7179) Lassú Víz válasza -szabi- (#7177) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Féligazság. Azonos felbontású, azonos technológiájú szenzorok és kétszeres crop faktor viszony esetén.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#7180) Neck válasza -szabi- (#7174) üzenetére


Neck
veterán

Milyen kompakt ez pontosan?

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7181) -szabi- válasza MrChris (#7178) üzenetére


-szabi-
őstag

Köszi a sor így érthetőbb.
Kitobit néztem és a méret is számít.
#7179 Lassú Víz
Ennyire nem mélyedtem bele.
#7180 Neck
Panasonic LX15.

(#7182) Neck válasza -szabi- (#7181) üzenetére


Neck
veterán

Ha mondjuk egy a6300-al hasonlítom, és rápakolok 2 FÉ-et az ISO-ra, még mindig tetszetősebb az APSC képe:

[link]

Igaz, a 3.5-ös kitobi az több, mint 2 FÉ difi, de APSC gépre is lehet pl f1.4 - f1.8-as fixet, vagy f2.8-as zoomot rakni később, és akkor rommá veri a kompaktot.
Egyébként a lencse rajzolat is elég puha...

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7183) Tin_Shield válasza Neck (#7182) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A linkelt dpreview tesztképhez azért azt tedd hozzá, hogy az nem a híresen acélos rajzú Sony kitobival készült, hanem egy ~1000USD-s Sonnar 55 F1.8-cal, ami az egyik legpengébb E bajonettes fix. Nehogy aztán szegény érdeklődő meglepődjön egy esetleges Sony a6x00+kitobi váltás után, hogy bizony nem ilyen lovat akart...
Amúgy természetesen ha elengedjük a kitobit akkor bármelyik mai MILC+fényerős fix megveri az 1"-os kompaktokat.

(#7184) hibavissza válasza -szabi- (#7181) üzenetére


hibavissza
veterán

Azt a Sony kitobit felejtsd el. Ha nincs keret cserélhető obikra akkor nem kell cserélhető obis rendszerben gondolkozni. Inkàbb az utómunkàban keress megoldàst. Az LX15 egy elég jó gép.

(#7185) -szabi-


-szabi-
őstag

Hi

Jelenleg a felhasználás gép be a túratáskámba, bringára fel, ha látok valami érdekeset akkor fényképezek. Alkalmanként családi összejövetelek.
Az új gépnek is el kellene férni a táskámban a zseblámpa, multiszerszám, tartalék póló, stb mellett.
Nincs kedvem nagyobb/nehezebb táskát cipelni.
Bírni kell neki a rázkódást, többnyire terepen tekerek, és a port.
Plusz estem már bringával, amit LX15 kibírt.

Amiért a váltás felmerült pl héten is erdei úton sötétebb helyszínen megtetszett valami de elértem a gép korlátait. Nem akartam magasabb iso-t, viszont nagyobb mélységélesség kellett volna. Nem is lett igazán jó egyik kép sem.
Sok apró részlettel rendelkező képeim (milliónyi falevél) sem igazán szépek.
A másik véglet ha nagy zoom kellene mert meglátok valamilyen állatot amihez nem lehet közelebb menni.
Példaképp itt ez a videó, LX15-el készült. Jó lett volna több zoom, IBIS is elkelt volna.
Videózás közbeni fényképezés lehetősége is kellett volna.
Kedvelem LX15 gépemet de megvannak a korlátai.
Szóval ezért kezdtem el új gép vásárlásán gondolkodni.

Utóbbi időben amiket néztem: klikk
Ugyan megszalad a fantáziám de Z30 az elsődleges kiszemelt.
R10 esetén az obi kínálat nem nagyon tetszik.
S10 sokáig kiszemelt volt, de S20 megjelenésével már nem érdekes.
Itt viszont árban már ott vagyok amennyit nem szívesen költenék.

Nah ez jó hosszú lett, meg jobban illene a milyen gépet topikba. :B

üdv

(#7186) hibavissza válasza -szabi- (#7185) üzenetére


hibavissza
veterán

"Nem akartam magasabb iso-t, viszont nagyobb mélységélesség kellett volna. Nem is lett igazán jó egyik kép sem."

Focus stacking?

Folyamatos ràzkódàs nem tesz jót egy fényképezőnek. Vegyél inkàbb hasznàlt cuccokat, de a kitobi nem lesz megvàltàs. A Fujinak van fényerősebb kitobija. Persze dràgàbban.

[ Szerkesztve ]

(#7187) Tin_Shield válasza -szabi- (#7185) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Járható megoldás lehet egy (gyakorlatilag tetszőleges) mai MILC, egy nagy átfogású túristazoom, és egy (esetleg több) fényerős fix. Néhány területen kompromisszumokat kell kötnöd az LX15-höz képest, árban is jóval magasabb ligába kerülsz, de jól megválasztott gép+objektív(ek) kombóval rugalmasabb rendszer és jobb képminőség elérhető. De ez már tényleg nem ennek a topiknak a témája.

#7186 hibavissza
A használt cuccokra ilyen felhasználás mellett +1

[ Szerkesztve ]

(#7188) Stauffenberg válasza -szabi- (#7185) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Legyen kicsi, legyen nagyobb a szenzor, legyen IBIS és legyen nagy zoom?

Hát feladod a leckét magadnak rendesen. Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem a lehetetlent keresed. Ha a méretet (és árat) nem nézzük, akkor valami olyasmi váz lenne ideális, amiben van egy jó IBIS, hozzá egy ekv. 24-70mm f/2.8 zoom objektív, ezek pedig elég drágák, nagyok és nehezek lesznek.

A Sigmának van aránylag megfizethető árban APS-C-re 18-50mm f/2.8 objektíve, de ez kicsit szűkebb látószögről indul, de több rendszeren is elérhető.

Vagy nagyobb táskát kell magaddal vinned vagy lejjebb adni az igényekből.

(#7189) vond válasza -szabi- (#7185) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Az LX15-ben nincs stabilizátor? Nehezen tudom elképzelni.

Amúgy ha már ilyen utazózoomokkal kiegészített Z6II-k, meg R8-ak is játszanak (mind méret, mint ár szempontjából), akkor számításba veheted akár a full frame Sony-kat is. Például egy A7C + Tamron 28-200 kombóval kevés dolgot nem lehet megoldani, és olyan észvesztően nem is nagy és nehéz kombó. Használtan ki lehet hozni 6-700 ezer körül.

FF Panákban nagyon jó IBIS van, viszont abban a rendszerben nincs olcsó nagy átfogású obi.

Ha nem használnád kevés fényben, akkor egy Pana Dual IS-es MFT szett is megfelelne szerintem. Méretben elég baráti, árban sem vészes (főleg használtan), és a váz+obi stabi összedolgozva csodákra képes. Pl. G(X)80+14-140.

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#7190) -szabi- válasza hibavissza (#7186) üzenetére


-szabi-
őstag

Kézben tartva nem túl szép az eredmény állványról elfogadható, de azt nem cipelek magammal.
Nem néztem használt cuccokat nem gondolkoztam használtban.

#7187 Tin_Shield
A listámon azért szerepel harmadik opcióként -akinél elérhető- turista zoomos csomagár, viszont amit nyilván nem akarok, hogy az új szerzemény kompromisszumos legyen a 2016-ban piacra került LX15-höz képest.

#7188 Stauffenberg
A linkelt lista másik fele a mi lenne ha és merjünk nagyot és álmodni, de lejjebb adtam azzal, hogy Z30 az elsődleges kiszemelt a 18-140mm/F3.5 obival.
Azért kérdeztem a minap, hogy viszonyul egymáshoz a szenzor és a fényerősség, mi lenne az eredmény a ha mostani F1.4; 1" helyett F3.5; APS-C lenne.

#7189 vond
Van digitális stabilizátor de alapból ki van kapcsolva.
Linkelt videón meglepett, hogy az őzcsapat ott bujkált az erdőszélen. Mikor közeledtem bringával kiugrottak, előkaptam a gépet és gyorsan felvétel mert elszaladtak.
Nem volt időm semmit állítgatni így a felvétel olyan amilyen. Nem túl hálás téma, nem pózolnak. :)
Viszont fényképezni videófelvétel közben csak 1080p esetén lehet. Mivel 4k volt beállítva így fotózni nem tudtam. Az megint más kérdés, hogy 3x zoomal őzeket fotózni nem sok értelme van.
A táblázat azon fele ahogy fentebb írtam az álmodozás kategória. Ahhoz olcsóbb kategóriában nagyon semmi nem felelne meg, hogy én odáig nyújtózkodjak.

Köszönöm mindenkinek az ötletelést és a segítségét. :K

(#7191) Neck válasza Tin_Shield (#7183) üzenetére


Neck
veterán

Tegyük. De a zajon nem segít. És attól még az lx15 képe elég puha...

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7192) Tin_Shield válasza Neck (#7191) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A zajon nem. Bár szerintem nincs akkora különbség a két szenzor között (a kitobi ~2FÉ hátrányát beleszámítva) ami indokolna á váltást. Főleg hogy a lágy rajzú LX15 után kapna egy méginkább taknyolós kitobjektívet. De nyilván ez az ő döntése lesz. Én csak felhívtam arra a figyelmet, hogy bár kétségkívül tetszetősebb a linken az a6300 képe, de ez leginkább a minőségi objektívnek köszönhető.

[ Szerkesztve ]

(#7193) Stauffenberg válasza -szabi- (#7190) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Meg tudod nézni te is a szenzor összehasonlítást (csak a zajt nézd, ne a rajzolatot, mert eltérnek az objektívek):

Dpreview Sensor Comparisation

Bekattintod az LX10-et (ez a neve más piacokon) és mellé amit akarsz APS-C vonalon, négyet tudsz egyszerre.

A fényerő veszteséget ugyanolyan mértékű ISO emeléssel kompenzáld az APS-C tesztábrákon.

(#7194) MrChris válasza Stauffenberg (#7193) üzenetére


MrChris
nagyúr

(#7195) Neck válasza Tin_Shield (#7192) üzenetére


Neck
veterán

Egyébként nem tudom, miért szidjátok azt a kitobit. Lehet, volt néhány rosszul sikerült példány, de pl az enyémmel tökre meg voltam elégedve. A régi 18-55-öt mindenki szerette, és attól jobb a 16-50-es. Ugyanerre a sémára épül a full frame 28-60 is és az pl egy király obi, sokkal jobb, mint a régebbi 28-70-es kit. Ránézésre amennyire a DPreview tesztképeken taknyol az LX15, én egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a kitobi rosszabb lenne nála.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7196) Tin_Shield válasza Neck (#7195) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Vagy elég sok rosszul sikerült példány jött le szalagról, vagy valami véletlen folytán az összes tesztoldal kifejezetten gyenge példányt fogott ki. Nem zárható ki persze valamekkora gyártási szórás sem, ahogy a Pana kompakt esetében sem.
Attól még, hogy egy optika gyenge, lehet vele a szívnek kedves képeket lőni. Számtalan remek képet készítettek az újrahasznosított tejfölöspohárból fröccsöntött Canon 50-essel is. Egyébként is legtöbbször leméretezve nézzük a képeket, az pedig ápol és eltakar. Na meg az sem árt ha fotós ismeri a felszerelése gyenge pontjait, és annak tudatában használja (pl kerüli a nyitott rekeszt, a zoom végállásait, stb)

[ Szerkesztve ]

(#7197) -szabi- válasza Stauffenberg (#7193) üzenetére


-szabi-
őstag

Hi

Megnéztem a linkelt tesztoldalt, ahogy előttem írták enyémnek lágy képe van.
Z30 képe iso 800-1600 körül kezd hasonló lenni addig élesebbnek látom.

Tesztek alapján nekem pl. Fuji 15-45mm/F3.5 elég jó kitobinak tűnik.
Ellenben Canon 18-45mm/F4.5 kitobi nem igazán tetszik.

Viszont a turista-zoom érdekelne jobban mert csak egy obit cipelnék.
Z30 + 18-140mm/F3.5 obi kicsivel drágább, mint két kitobis összeállítás.
R10 + 18-150mm/F3.5 meg 300€ drágább, mint a kitobis csomag.
Ez alapján elmondható, hogy ezek a turista zoomok élesebbek, jobbak?

#7189 vond
Tetszetős az A7C, viszont bármilyen Sony tesztet néztem a szörnyű rolling shutter elveszi a kedvem a márkától.

#7196 Tin_Shield
Nah igen mióta nagyobb monitorom van azóta érdekel engem is jobban a csere. :)

(#7198) Stauffenberg válasza -szabi- (#7197) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Azoknál a "turista-zoom" objektíveknél vedd figyelembe, hogy csak a kezdő rekesz f/3.5, végállásban már mindkettő f/6.3, ami nagyjából a szép napsütéses időre redukálja a használatukat, minél inkább haladsz a tele állás felé.

Fujifilmnek van amúgy egy elég jó képű XF 16-80mm f/4 objektíve, az a teljes tartományon tudja ezt a fényerőt és brutál az optikai stabilizálása (IBIS nélküli vázra is simán felraknám, nekem Fujifilm X-T3-am van az XF 18-55mm-el, amiben szintén jó a stabi, de ez még jobb). A felsorolt objektívekkel amúgy buksz a széleslátó végén, az LX15 is ekv. 24mm-ről indul (ez APS-C-ben a 16mm), de azt neked kell tudnod mi a fontosabb.

(#7199) -szabi- válasza Stauffenberg (#7198) üzenetére


-szabi-
őstag

Igen ezt tudom, ha részletgazdagabb, élesebb képeket csinálnak a turista zoomok mint a kitobik akkor ez a kompromisszum nálam elfogadható. Szóval a kérdés, jobbak?
Szánok majd több időt obi tesztekre mert nagyon gép irányából néztem eddig a dolgot.
Fujinak is van turista-zoom obija (igaz drágább mint Sony, Nikon, Canon hasonló cucca) volt már szerencséd 18-135mm/F3.5 obihoz?

(#7200) Tin_Shield válasza -szabi- (#7199) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Egy-két kivételtől eltekintve nem jobbak (esetleg egál) a nagy átfogású zoomok mint az olcsó* kitobik. A kényelmet kell megfizetni a felárral.
* A komolyabb vázakhoz sokszor elérhetők kitben minőségi objektívek is, pl. a már említett Fuji 16-80 f4. Vagy MFT vonalon a Panasonic 12-60 f2.8-4, Olympus 12-40 f2.8 stb...Ezek azonban messze túlmutatnak (árban, rajzban, felépítésben, fényerőben) az olcsó kitobi kategórián.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.