Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7101) PuMbA válasza kovsol (#7063) üzenetére


PuMbA
titán

(#7102) Stauffenberg válasza Neck (#7099) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"Visszatérnék a korábbi hozzászólásomhoz - csak tudnám, hogy akkor mi a fenének vették meg anno..."

Adóoptimalizálás, minden ilyen vízfejű konglomerátum bekebelezőset játszik, hogy csökkentsék a nyereséget a mérlegben, ezzel más adózási sávba tolva magukat. Nem minden felvásárlásnak van értelme, de legalább eladható, mint portfólió diverzifikáció vagy üzletág fejlesztés. Aztán mikor beüt a szar, akkor ezektől nyilván gyorsan szabadulni kell.

(#7103) vond válasza PuMbA (#7101) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Top komment: "Let's hope a porn site doesn't acquire the domain and change the meaning of DPreview indefinitely" :DDD

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#7104) OPiiPO válasza vond (#7103) üzenetére


OPiiPO
addikt

:))

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#7105) madgie válasza Stauffenberg (#7093) üzenetére


madgie
titán

Mondjuk az tény, hogy nem volt mostanában túl naprakész a dpreview, csak hogy a Fuji oldalon maradjunk: most lesz csak kész a rendes X-H2 tesztjük, X-T5 meg még sehol (pedig videóban volna különbség a két gép között).

(#7106) Stauffenberg válasza madgie (#7105) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem látok bele a belügyeikbe, de az ilyen harmadlagos-negyedleges márkák háttérbe szorulása utalhat a szerkesztőség kapacitáshiányára.

(#7107) PuMbA válasza Stauffenberg (#7106) üzenetére


PuMbA
titán

Pedig a Fuji-nak van most már gyakorlatilag a legjobb first-party obiválasztéka. Nagyon ott van a többiek nyakán emiatt rendszer szinten.

[ Szerkesztve ]

(#7108) BoscoD55 válasza hibavissza (#7051) üzenetére


BoscoD55
tag

Azert azt ne felejtsd el, hogy akarcsak a tobbi it orias ceg, az amazon is tobb ezer jelentektelen poziciora vett fel embert az elmult evek soran, szoval soknak tunhet a 18k, de annyira nem az.

(#7109) Stauffenberg válasza PuMbA (#7107) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Igen, de ettől függetlenül a negyedik helyen tanyáznak a piacon, egy Sony, Canon vagy akár Nikon tartalom több olvasót vonz.

Ettől még nincs mentség arra, ha sokat késik egy Fujifilm teszt, mert a negyediknek lenni is azt jelenti, hogy abszolút alanyi jogon ott van a mainstream gyártók között.

És akkor itt jön egy dilemma, hogy egy szerkesztőségnek szabad-e pénzt elfogadnia a gyártótól azért, hogy prioritással kezelje egy teszt megjelenését. Az audio világban például teljesen általános, hogy a nagyobb tesztoldalak a rengeteg kisebb-nagyobb márkától pénzt kapnak (sőt kérnek) a tesztelésért, mert nem fér bele az idejükbe annyi eszköz, mint ami a piacon forog és a niche termékek, amik az olvasók 5%-át fogják érdekelni háttérbe szorulnának. Csak közben meg visszás, hogy pénzt kapsz attól, akinek a termékére mondanod kell valamit.

Én amúgy régen sok Totalcart olvastam, mert sokszor vicces és szellemes módon teszteltek autókat és azt is érdekessé tudták tenni, ami egyáltalán nem esett bele az "ezt akár megvenném" kategóriába. De a gonzó egy másik újságírói stílus, mint amit a DPReview csinált. Cserébe nem szorultak rá arra, hogy abból legyen tartalom, ami jobban megfelel a vásárlói preferenciáknak, sőt eleve sokszor felvállaltak konfliktusokat is a gyártókkal/importőrökkel.

(#7110) lugosi válasza Stauffenberg (#7109) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Csak néztem hogy most jött ki náluk a Fuji XH2 full review, mikor már szeptemberben elkezdték a tesztet. Lehet hogy ennyire el voltak havazva?

(#7111) Stauffenberg válasza lugosi (#7110) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ennél jobb választ én sem tudok rá. Dolgoztam újságíróként és gyakran úgy kellett könyörögni elúszósabb időkben, hogy dolgozhassak a betárazott, de kattintás szempontból másodrangúbb témákon (ha lehet nem a szabadidőm rovására, nyilván azt bármikor szabad volt). Nem tudom mit várt el az Amazon, olvasószámot vagy a szerkesztőség anyagi profitabilitását (azért nem annyira egyértelmű a dolog, mert az Amazonnak pusztán azért is megérheti hosszabb távon, hogy a legnagyobb forgalmú fotós oldalt birtokolja, hogy az legyen tele Amazonos linkekkel és ez ott csapódik le profitként).

(#7112) tvamos válasza lugosi (#7110) üzenetére


tvamos
nagyúr

Lehet, tudjak mar egy ideje, hogy ki vannak rugva, persze, hogy kisebb az elhivatottsag, lassabban megy a munka is, plane a szabadidodbol nem csapsz a munkaidohoz, ha amugy allast kell keresned, plane, ha a top management azt sem tudja, mit csinalsz.

En nem gondolom, hogy egy pillanatra is felmerult a megmentes az amazonnal, ha gondoltak volna ra, akkor lehetett volna tobb hirdetes, esetleg nagy donate gomb az oldal tetejen, mint a wikipedian. (En tuti nyomnek ra, es szerintem sokan vagyunk igy.) El is adhattak volna, akar sok penzert, akar 1 krumpliert. Kiszervezhettek volna kulon cegbe, hogy kideruljon, tud-e nyereseget termelni. (Brezosznak, meg a haverjainak van eleg vagyona, hogy 2-3 honapig meg mehessen a biznisz.) Nem tettek. Ezt valami miatt be akartak zarni, ez most jo urugy volt. Sot, most ugy tunik, azt akarjak, hogy ne is legyen folytatasa valamiert. De persze lehet, hogy rosszul latom.

Azt is gondolom, (25 ev tapasztalattal egy multinal,) hogy a managerek hazudnak, tablazatokat, kimutatasokat hamisitank, hogy igazoljak magukat, koltsegeket tologatnak, kedvukszerint. Az, hogy egy uzletag, alvallalat nyeeseges, vagy szukseges valamiert, esetleg veszteseges, az teljesen irrelevans. Ha akarjak megtartjak, ha nem, akkor eladjak, vagy bezarjak.

Az, hogy egy multi miert vesz meg valamit, azt sosem tudhatja az ember, lehetnek komoly indokok ra, lehet, hogy az egyik top managernek a maniaja, hobbija, es ha jol lobbizik a tobbieknel, meg a befektetoknel, akkor meg lesz veve, es kesz. Aztan ez a vezeto elmegy, lecserelik, vagy akarmi, es akkor azt a ceget kidobjak. (Bezarjak, eladjak, akarmi.)

Termeszetesen, ha a fo uzletagak egyike veszteseges, az cink, es nehez kibuvokat talalni, ha mondjuk az egesz ceg veszteseges. Persze, lehet tamogatokat keresni, finanszirozokat, neg lehet gyozni a befektetoket, hogy torzstoket emeljenek, akarmi. Raadasul valamit eladni mindig olcsobb, (legalabbis 10-bol 9-szer tutira,) mint bezarni, mert az biztosan extra kiadas.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#7113) lugosi válasza tvamos (#7112) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az is megfordult a fejemben, hogy ez csak cirkusz, porhintés, hogy utána a kiszervezett vagy eladott vagy átalakított dpreview megmaradjon pl egy fizetős rendszerben, mert így jó fejek és könnyebben eladható a dolog, ha reális közelségbe kerül a teljes bezárás.

(#7114) tvamos válasza lugosi (#7113) üzenetére


tvamos
nagyúr

Lehet, talan en is ezt csinalnam. Elhintenem, hogy lekapcsolom, aztan tennek ki egy donate gombot... es amikor jo sok penz bejott, akkor probalnam eladni valakinek, hogy nezd, az emberek 1 honap alatt 3 Millio USA dollart dobtak ossze, jo biznisz ez. Nem tudom.

Mondjuk, ha lenne 100 Miliardom, es megharagudnek a csapatra, akkor meg eltakaritanam oket az internetrol... de szerencsere nincs penzem.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#7115) #04331520


#04331520
törölt tag

Láttam videós tesztet X-T30 II és A6400 autofókuszról, amiben a Fuji alulmaradt. Az a kérdésem, hogy a szoftverfrissítést követően (elvileg az X-T4-gyel megegyező lett az AF) is alulmarad e?

(#7116) gery2123 válasza #04331520 (#7115) üzenetére


gery2123
őstag

A sony valószínűleg jobb, a kérdés inkább az, kell e neked az az autó fókusz? Én xt20-am se érzem rossznak általános felhasználás során.

-- PSN_ID: GerY2123

(#7117) hemaka válasza #04331520 (#7115) üzenetére


hemaka
nagyúr

igen, jelenleg a fuji a leggyengebb ebben a nagyobbak kozul. Ideje lenne valamit alkotniuk surgosen.

(#7118) Stauffenberg válasza #04331520 (#7115) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Mit szeretnél vele fotózni? Sportot, madarat röptében vagy táncosokat face/eye tracking mellett?

Mert azért hétköznapibb témákra nehezen lesz kevés az X-T30 II tudása és az AF-et leszámítva (szerintem) egy jobb váz.

De mivel két külön rendszerről beszélünk, az sem mindegyik melyik irányba akarsz elindulni objektívek gyűjtögetésében.

Amúgy belinkelheted ezt a tesztet, de én nem szeretem amikor ilyen kiragadott előnyök/hátrányok mentén akarnak vásárlási tanácsot adni, miközben a nagy egészet érdemes nézni, mikor rendszert választ az ember.

(#7119) vihartigris válasza #04331520 (#7115) üzenetére


vihartigris
őstag

Alulmarad

bármi reciproka a semmi

(#7120) #04331520 válasza vihartigris (#7119) üzenetére


#04331520
törölt tag

Köszi.

A többiektől elnézést, de nem volt időm újra megkeresni a videót.
Rokonokat, barátokat fotóznék, videóznék. Ezért fontos a szemkövető autófókusz.

Kicsit más téma: fontos a könnyű de nagy fényerejű objektív az alamy/háttér szeparáció miatt. Ami nekem tetszik az APSC szenzoron 1.2, 1.4 rekesz. Azt láttam, hogy általában a saját márkás objektívvel a leggyorsabb az autófókusz. A kérdésem az, hogy pl.egy Fuji 56mm f1.2 tud olyan éles lenni mint mondjuk f1.4-en? Ezek után felmerül a kérdés, hogy a Fuji 56 1.4-en élesebb e mint a Sigma 56mm 1.4-en. Minél könnyebb szettet szeretnék és a Sigma könnyebb is meg olcsóbb is., ha esetleg az X-T30 mellett döntök.

[ Szerkesztve ]

(#7121) Stauffenberg válasza #04331520 (#7120) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ha nem téved erre madgie fórumtárs, akkor a Fuji topikba is beírhatod a kérdésed, videóban eléggé képben van.

Ha nem akarsz sokat szarakodni a color gradinggel, akkor a Fujifilm a nyerő, az Eterna profil alapból is nagyon jó színeket ad, míg a Sony... az nem, de cserébe oda tengernyi korrekciós LUT van.

Nekem van Fuji X-T3 + Sigma 56mm f/1.4 tapasztalatom, tesztekből azt szűrtem le, hogy Sony vázon pörgősebb AF-ben, itt még van hova fejlődni firmware-ben, biztosan nem hardveres eredetű a kissé cammogós teljesítmény, de ez csak tavaly nyáron került boltokba ezen a rendszeren.

A Fuji XF 56mm f/1.2 élességével meg nem lesz gond nyitva sem, bitang. De nézhetsz rá teszteket. Viszont a Sigma szebb bokeht tud rekeszelve és jelentősen rövidebb a közelpontja. Mivel fotózok ételt/italokat is, ezért nyert nálam a Sigma.

[ Szerkesztve ]

(#7122) #04331520 válasza Stauffenberg (#7121) üzenetére


#04331520
törölt tag

Köszi. Szerintem az objektív terén meg is győztél.

(#7123) Neck válasza #04331520 (#7122) üzenetére


Neck
veterán

Megvolt a teljes Sigma sor Sony APSC-n. Mindegyik obit szerettem, de az 56 f1.4 volt a nagy kedvenc. Nyitva is borotva, és nekem nagyon tetszett a bokeh. AF-ben is nyerő volt. Csak ajánlani tudom.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7124) #04331520 válasza Neck (#7123) üzenetére


#04331520
törölt tag

Köszönöm a megerősítést.

(#7125) Stauffenberg válasza #04331520 (#7122) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem tudom melyik mellett győztelek meg, de a Sigma 56mm f/1.4-et ha Fuji vázon akarod használni, nem lesz olyan fényes az AF teljesítménye. Nem rossz, de vannak nála pörgősebbek is. Csak remélni tudom, hogy FW frissítésekkel még felhozzák oda, ahogyan Sony vázon viselkedik.

Én videóra nem használom, mert ha videózok, jellemzően kültéren, nappali viszonyok között, oda bőven elég az XF 18-55mm f/2.8-4-em (príma OIS-t tud, egy IBIS nélküli vázon életmentő).

[ Szerkesztve ]

(#7126) nozs23 válasza Stauffenberg (#7125) üzenetére


nozs23
addikt

Nem annyira ismerem a Fujit, de egy több mint 5 éves processzorrol van szó. Nem bíznék abban, hogy szintet lépnek AF-ban (vagy bármiben) a korábbi vázakon. Úgy, hogy most dobtak piacra 3? APS-C vázat és ott vannak még a MF gépeik is. De ne legyen igazam.

(#7127) #04331520 válasza Stauffenberg (#7125) üzenetére


#04331520
törölt tag

Szerintem az A6400 lesz a Sigmával.

(#7128) madgie válasza Stauffenberg (#7121) üzenetére


madgie
titán

56/1.2-vel nem lesz gyors AF videóban, kb semmilyen Fuji vázon sem. X-T5-tel nyilván jobban kapkodja magát, de fizikailag nem képes arra, hogy gyorsabb, pontosabb legyen. Relatív nagy lencsetagot mozgat, nem lineáris motorral, meg elég nagy lépésközökkel.

(#7129) Stauffenberg válasza nozs23 (#7126) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Én nem a vázról, hanem a Sigma 56mm f/1.4 objektívről beszéltem, ami jó ideje kint van Sony E-bajonettre, de Fuji X-re csak 2022-ben jött ki. Érezhetően kicsit lassabb, mint a Sony tesztekben.

(#7130) vihartigris


vihartigris
őstag

Az Imaging Resource is bezárt

bármi reciproka a semmi

(#7131) lugosi válasza vihartigris (#7130) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nagyon megdöbbentett. Nagyon sajnálom őket. Főleg objektívteszteknél nagyon sokat olvastam őket.

(#7133) ricsko72


ricsko72
tag

Sziasztok!

U14-es háromnegyed pályás foci fotózáshoz keresek obit. GX80-as vázzal használnám, későbbiekben akár beltéren is, futsalhoz Használtban gondolkodom, a keret max 150e. A 45-200 és a 100-300 között vacilálok. Mindkettöből a power ois verziót néztem. A pályától való távolság 1 métertől 8-10 méterig változik általában, hol a rövid, hol a hosszú oldalról van lehetőség fotózni. Pro/ kontra ki melyiket ajánlaná, esetleg saját tapasztalat? :R

(#7134) Stauffenberg válasza ricsko72 (#7133) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Megpróbálhatod az MFT topikban is feltenni a kérdést.

De amúgy azt mondanám, hogy sportfotóra a GX80 (és minden nem PDAF-es Panasonic váz) eléggé alkalmatlan (és PDAF egyelőre csak Full Frame vonalon van a Panasonicnál). Követő fókuszban (AF-C) nagyon rossz mindegyik, csak single (AF-S) módban használtam régen az ugyanilyen szenzorral felszerelt G80-at mozgó emberre is utcán, egy gyors objektívvel , rögtön tökig nyomva az exponáló gombot elég patent találati aránya volt, de sorozatfotóhoz AF-C-ben teljesen alkalmatlan. De azok sétáló emberek voltak, kiszámíthatatlanul ugráló kutyát még így sem tudtam elkapni vele, ez közelebb áll a foci fotózáshoz.

Ha van lehetőséged kipróbálni a kiszemelt objektíved egy PDAF-es Olympus vázzal, azzal már sokkal bátrabban neki lehet menni a témának. Én ismertem több olyan fotóst, akik madarásztak is az E-M1 vonallal (csak példaként hoztam, de azonos AF rendszerrel más Olympus vázon is működhet a dolog).

[ Szerkesztve ]

(#7135) Grillo válasza ricsko72 (#7133) üzenetére


Grillo
senior tag

A 100-300 szerintem erre nem jó, nekem az első verzió van, szerintem erre a célra lassú. Átfogásban a másik szerintem előnyösebb lehet. G9-cel és GX8 -cal használom.

(#7136) ricsko72 válasza Grillo (#7135) üzenetére


ricsko72
tag

Akkor most melyik a jobb? :) vagy egyik sem?

(#7137) Grillo válasza ricsko72 (#7136) üzenetére


Grillo
senior tag

Nincs tapasztalatom a 45-200-zal. De ahogy az MFT topikban is írták, erre a célra lehet mást érdemes kipróbálni. A 14-140 nekem is nagy kedvencem, de főleg beltérre ezek mind sötétek, főleg a gyors mozgás mellett.

(#7138) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Lassan az lesz a vége tényleg hogy be lehet fejezni a fotózást, majd elmeséljük az AI-nek hogy milyen fotót szeretne és legenerálja. [link]

(#7139) vond válasza lugosi (#7138) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hetek, hónapok óta hüledezek én is (nézz rá az Adobe Firefly-ra is), meg azon gondolkodom, hogy hova vezethet ez még. Az emberi természetből kiindulva ez is csalásra, meg átverésre lesz használva a legtöbbet. :(

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#7140) MrChris válasza lugosi (#7138) üzenetére


MrChris
nagyúr

Szintén belebotlottam hasonlókba. Ezt a bömöst sasold meg. Még nem 100% de dulva. Vannak ilyenek készítéséről is videók, rengeteget kell vele dolgozni.

(#7141) tvamos válasza MrChris (#7140) üzenetére


tvamos
nagyúr

Igen. Eleg furak a gumik alul, ahol talalkoznak a folddel. :F

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#7142) rob01


rob01
tag

Sziasztok!
Több tipusú milc váznál ( OM-1, Canon R7 és Fujifilm X-H2S) megfigyeltem, hogy sorozatoknál C-AF módnál viszonlyag statikus témánál is (pl.: ágon ülő madár) az első pár kép éles, majd a folytatásban lévő pár kép életlen majd újra éles. Olyan mintha az AF pulzálna. Nem a zársebességgel van a gond hanem az AF fókuszál előre vagy hátra, de közben a AF visszajelzés alapján végig a témán van.
Tudtok valamilyen megoldást, AF beállítást ami megoldja a problámát?

(#7143) PuMbA válasza rob01 (#7142) üzenetére


PuMbA
titán

Milyen objektívről van szó, például R7 esetén? Meg kell mondanod a fókuszrendszernek, hogy statikus témát várjon. Canon-on például Tracking sensitivity néven van a Servo AF beállításoknál.

[ Szerkesztve ]

(#7144) rob01 válasza PuMbA (#7143) üzenetére


rob01
tag

Canon 100-400mm II adapterrel, majd 100-500mm. A 100-500mm objektívvel még volt olyan probléma is, hogy e-zár és ibis kombóval életlenebb volt a fénykép, mint a normál zárral. Az R7 zárhangja meg annyira hangos volt mint egy géppuska.
Jelenleg Fujim van, de azon is van „tracking sensitivity” beállítási lehetőség. Kipróbálom a javaslatod, köszi!
Fujinál még azt is megfigyeltem, hogy zavaros háttér pl.: fű vagy falomb előtt lévő madarat felismeri az AF, egy négyzettel jelöli, de ennek ellenére mögé fókuszál. Erre esetleg valamilyen beállítás? Jelenleg ilyen helyzeteknél kikapcsolom a téma felismerést és kisméretű AF ponttal fényképezek.
Tegnap láttam ezt a videót ezért hoztam fel a témát.

(#7145) PuMbA válasza rob01 (#7144) üzenetére


PuMbA
titán

Akkor az objektív ok :) Fuji-t nem ismerem. R7-en az elektronikus zár lassú kiolvasású, így amúgy is érdemes mechanikussal lőni, hogy elkerüld a képtorzulást. Az objektíven a stabilizátort is érdemes kikapcsolni, ha gyors záridővel lősz. Akár One shot AF-et is rárakhatsz egy gombra és ha álló madarat fotózol gyors átváltasz arra a módra.

[ Szerkesztve ]

(#7146) Neck válasza PuMbA (#7145) üzenetére


Neck
veterán

Az R7 nem úgy volt beharangozva, mint sebességbajnok "sport APSC váz", a 30FPS -es 1/160000 elektronikus zárral meg hipergyors AF-el? Ehhez képest furcsa azt olvasni, hogy azt tanácsolod a júzernek, hogy váltson mechanikus zárra, mert az eShutter lassú...

Én úgy tudtam hogy az R7-ben stacked szenzor van, ott nem kéne ilyen problémának feljönnie. Legalábbis a Sony a9-en nincs ilyen probléma.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#7147) PuMbA válasza Neck (#7146) üzenetére


PuMbA
titán

Nincs stacked szenzor, sima van benne :) Sportra / madárra csak mechanikus zárral alkalmas az R7. Én is csak általános témákra használom az elektronikus zárat, például portré. A stacked szenzor megdrágítaná és Fuji X-H2S árterületre katapultálná az R7-et.

[ Szerkesztve ]

(#7148) madgie válasza rob01 (#7142) üzenetére


madgie
titán

Szerintem ilyenkor is jó a back button AF, a Fujinál pl sima MF módban is a nagy AF-ON gomb indítja a a fókuszálást, aztán ha a madár egy helyben van, elengedheted a gombot és nem próbálja trackelni a semmit :D

Vagy ez túl macera és lemaradsz arról, ha mégis felszáll? Sose madaraztam, csak elméletben agyalok.

(#7149) lugosi válasza madgie (#7148) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Sokan ezt ajánlják profi madárfotósok is, nekem totál nem vált be, semmilyen gépen. Vagy nem áll rá a gondolatom, vagy valahogy totál természetellenes nekem plusz gombot nyomni az AF-hez. Amúgy elméletben jó ötletnek tűnik, lehet hogy másnak működik is, nekem nem vált be.

(#7150) PuMbA válasza lugosi (#7149) üzenetére


PuMbA
titán

Én se használok back button fókuszt :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.