Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz norbinator #9692 üzenetére

pár gondolat:
    - legutóbb, amikor néztem, a mikrotiknél az volt a szokás, hogy a gyári firmware +1 főverziót lehet rá telepíteni. tehát ha most veszel valamit, akkor minden rámegy a 8.0 előtt. szerintem annak az esélye, hogy ne kapj firmware update-t addig, amíg él a routered, eléggé közelít a nullához
    - nem hiszem, hogy a cég csődbe menne...
    - nekem még sose szállt el nand csak úgy magától. persze a beállításokhoz érteni kell, mert lehet, hogy én is be tudnám úgy állítani, hogy egy hét alatt kinyírja. nálam ha nand elszállt, annak gyakorlatilag mindig sztatikus feltöltődés volt az oka, igaz, olyankor jellemzően vitte magával az alaplap egyéb részeit is. nekem sok cuccom van időjárásnak kitett helyeken, ott azért előfordul, hogy becsap egy villám, és akkor repül vele pár hardver
    - a mikrotiknek saját oprendszere van, saját korlátozott shellel.
    - nekem itthon egy rb600a az ap, annak sincs semmi baja, pedig elég koros már.
    - sms-es authot vagy nem lehet megcsinálni rajta, vagy akkora szenvedés, hogy én inkább elkerülném.
    szerk: - a 10 gigás sfp-nek ne örülj, egy csomó sfp modult nem támogat, ami felmerül az emberben. pl. gpon onu-t meg rezes ethernetet sem támogat, gyakorlatilag csak optikát rakhatsz bele

a másik oldalról:
    - én azért rohadtul nagyon erősen elgondolkodnék a választáskor, ha az egyik cuccon van esata port... merugye az ördög nem alszik, előbb-utóbb úgyis torrentezni meg fájlmegosztani akar mindenki...
    - az openwrt-nek szabadabb a shellje. az egy komplett linux, azt raksz rá, amit akarsz. szerintem dyndns-t lehet csinálni a mikrotikkel is, max. nem úgy, ahogy te leírtad.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

• Beniii06

addikt

válasz norbinator #9692 üzenetére

10 évre tervezni elég nagy idő, főleg, hogy most mát gyártásnál az a cél, hogy garancia időn túl minél hamarabb, tönkremenjen vegyél másikat felfogásban alaposan kell szétnézned(ezt most általánosságban írom, nem mikrotikre), de 10 év az nagyon hosszú idő. Szerintem nem fogsz olyan embert találni, aki garantálja neked, hogy egy 1-2 éves garancia idővel járó eszköz 10 évig működni fog.

Régen nekem is 1043nd V1 volt, ahhoz képest itt minden téren javulást tapasztalhatsz.

Mikrotik-nél a gyengepont a tápegység, illetve a NAND chip szokott lenni, tehát minél többet használod spécibb feladatokra(több logolással stb.) annál hamarabb fog tönkremenni és amíg a táp könnyen cserélhető, illetve passzív POE-t is tud, addig ha a nand chip megmegy, rajta a licenszelt ROS-al akkor mehet a szemétbe kategória. Nekem egy vezetékes 4011 van több mint másfél éve, szintén otthonra VPN, stb. eddig még nem volt vele semmi probléma, próbálom megkímélni a nagyon írásos műveletektől és ennyi, de így is úgy vettem, hogy 3-5 évet kibírjon legalább és már megérte, utána minden nap ajándék kategória. Nem állítom, hogy nem mehet-e el 10 évet, de ezt elvárni irreális kategória szerintem, de biztos vagyok benne, hogy nálam mikrotik eszközök terén tapasztaltabb embereknek van működő rb2011-ük is, ők megmondják mi várható.

"Ez a négyantennás cucc durvábbnak tűnik."
    Attól, hogy még 4 antennás, nem lesz sebesség bajnok, 5 Ghz-es wlan-on olyan 300-600 Mbps a maximum "ránézésre". Ha visszakeresel, a wifis 4011-el sok probléma volt(a gyártó is nand problémákra hivatkozva később kezdte forgalmazni, illetve a wlan részével voltak stabilitásbeli problémák), voltak akik váltottak vezetékesre + külön AP-ra inkább, én egyből a vezetékest választottam, azzal nem volt gond.

Van scriptelési lehetőség, de hogy amit írtál konkrétan megvalósítható-e, nem tudom.

Keress vissza, találhatsz véleményt a wifis rb4011-ről is, illetve ha alaposan keresel, még wlan-os speedtest eredményt is találhatsz. Javaslom, hogy fontold meg a vezetékes rb4011 + cap ac (ap) kombót(az már többünknek is bevált), de ha spórolni akarsz és nem vagy biztos, hogy 10 évet működni fog, akkor a hap ac2 lehet a te eszközöd, legfeljebb 3-4 év múlva cseréled az utódjára.

"Got any other secret weapons?"

Új hozzászólás Aktív témák