Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: Fred
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeniL
tag
válasz
hoffman_ #25222 üzenetére
Helló,
ezt az utat 2 éve nagyon körbejártam, és a saját tanulópénzemen fizettem meg.
1,5 évig kényszerültem LTE internetszolgáltatásra, mire végre el tudtam költözni és eladtam mindent.Tőlem a torony 3,5km-re volt, fás erdőn keresztül volt rálátásom, de más objektum nem szólt bele (domb, hegy, völgy, épület stb), Telecom szolgáltatás és 3 csatorna volt elérhető a tornyomon, lehetetlen csatornákkal, amiket értelmes eszköz sem tud összefogni.....(örökké 2 csatorna volt CA-ba fogva).
Szépen végig vásároltam mindent, nyilván Én már tudtam akkor is hogy nem 2-3 hónapig lesz ez a helyzet, így muszáj is voltam.
Íme a lista:
- Régi családban maradt androidos mobil (cat 1x modemmel), de mivel gyenge volt a térerő, ezért csodát nem tett, de kibírtam vele simán 1 hónapot - dupla natolás a hátránya, de ment.
Sebesség: 20-30mbit/s le, 10-15 fel.
Hátrány: dupla nat, folyamatos hálózati töltőn a mobil és a sebesség nem túlságosan kielégítő.
Költség: 0 ft , kölcsön telefon, de hozzá kell tenni hogy egy RB5009-em volt akkor aki fogadta a telefont USB-n.- Huawei B535-232 - ismert, olcsó CAT6-os LTE router, nem voltam az ISP oldalon Mikrotik mániás, ezért nyilván minden mindegy, 20k-ért vettem annak idején használtan.
Gondoltam megfogtam vele az isten lábát, mikor rájöttem hogy végig pakoltam az emelet minden létező sarkába, ablak mellé, vagy bárhová, ahol picit jobb jelet tudtam vételezni.
Lehet moddolni a firmware-t, már belebonyolódtam abba is, feleslegesen.
Sebesség: 25-40mbit/s éjjel, mikor senki se lógott a hálózaton, alig volt jobb mint a mobil, dupla nat legalább nem volt.
Előny: Ezzel már el tudtam látni a homeoffice melómat
Hátrány: de nyilván az online játékokat felejtsd el.
Én balga azt hittem, hogy biztos olcsó az eszköz, majd kell jobb, drágább és minden szép lesz.Mentem tovább. Két út maradt. Vagy veszek egy kültéri antennát, bekábelezek a routerig (mert a huawei-en volt antenanna csati) vagy veszek egy kültéri eszközt (Mikrotik gyárt ilyet, így maradtam a márkánál).
És persze jobban olvasgat az ember kezdi megérteni hogyan is működik az LTE, a tornyok, a sávok, mit enged a szolgáltató vagy épp mit nem....és a terepviszonyok mennyire meg tudnak szivatni (eső, hó, szél-vihar stb), sosem lesz konstans az a sebesség ilyen megoldással.Mivel nincs jó rálátás a toronyra, ebből már gondolom kitaláltad hogy vidéki vagyok, így a városba szánt "beltéri routereket el kellett felejtenem - mint a Chateau termékpalettája".
Mivel a külső antenna nem olcsó, hozzá a vezetéken a nyereség jelentős részét el is veszítem úgy döntöttem hogy veszek egy újabb eszközt.....MikroTik SXTR&FG621-EA:
Egyik legjobb vételem volt, akkori forint árfolyamon 36 ezer szállítással, látszik elkezdtem drágább eszközökbe invesztálni....
Persze erre csak utólag jöttem rá, hogy ez volt az a pont, ahol meg kellett volna állni.
Sebessség: nappal 50-60mbit/s , csúcsidőn kívül 70-85mbit/s
Előny: már akár tudtam online játszani is, el tudtam látni a normális feladataim a net segítségével, hirtelen a dupla, tripla sebesség öröm és boldogságot adott a Huaweihez képest, aztán persze csak nem álltam meg itt, baxta a csőröm az a torony a 3 csatornával, hogy ez a nyamvadt SXT csak 100mbit/s-es RJ45-el bír és az életbe nem fogok kihozni belőle több száz mbites sebességet a CAT6 modemje miatt.....
Hátrány: nem bírtam magammal.....Mentem tovább, azt már láttam a kültéri eszköz jó irány, nagyon kezes volt számomra a Mikrotik ebben is, így gondoltam egy merészet:
- MikroTik LHGGM&EG18-EA vagy MikroTik ATLGM&EG18-EA
Hetekig ment a vacakolás mi legyen, melyik éri meg jobban és végül jól döntöttem és az "ufó alakú" mellett tettem le a voksom.
Remek eszköz, de máris a 36 ezres beruházást egy 120 ezres műsor követte.
Egyik szemem azt mondogatta hogy barátom bizony megszívod ha nem tudja összefogni azt a 3 csatornát, a másik szememmel meg nyugtattam magam hogy ha marad a 2 csatorna ez a bitang nyereségű cucc jobban fog teljesíteni.Sebesség: csúcsidőben: 100-120mbit/s, kívül: 180mbit/s
Előny: dobott a sebességen, stabilabb lett, ha az időjárási viszontagságok befolyásolta is, akkor se estem le olyan sebességre, ami már élhetetlen
Hátrány: sebesség vs ár / érték arány. Baromira nem érte meg, nem adott annyi pluszt az SXT-hez képest hogy muszáj voltam meggondolatlanul 3x többet kiadni érte úgy hogy 72x elolvastam a neten az ATL CAT18 csatorna összefogási listáját és már vétel előtt tudtam nem fog tudni összefogni 3 csatornát ez sem.....de persze többet tudott mint az SXT, nyilván, visszafelé azért nem fejlődtem.Összesítő:
Számomra is bebizonyosodott hogy a mohóság, sebesség hajhászat legyőzte a pénztárcám, feleslegesen.
Vagy elfogadja az ember hogy még LTE vonalon nem lesz olyan sose mint kábelen és nem akarod kicsavarni több százezerért belőle naívan a dolgokat, vagy kifizeted Te is a tanulópénzt.Nálam is elég lett volna az SXT, tökéletes volt, de hajtottam a sebességet, az az eszköz az Én viszonyaimhoz, az 1 szem 3,5 km-re lévő tornyomhoz volt tökéletes választás, az ATL bár segített, de nem annyit és kegyetlen pénz kidobás volt.
Ja és mikor felszámoltam ezeket, természetesen mindent áron alul mert túlságosnan szűk a réteg aki ilyeneket keres.....Neked mit ajánlok?
Ha van jó lefedettséged, de elsőnek kipróbálni a mobil mindig ad jó támpontot.1.Csak 2 hétig kell kibírnod, oldd meg ingyen, saját mobillal,, biztos ki tudnak segíteni ilyennel a rokonságban. Nem tudom még milyen mikrotik routereid vannak, ha csak az AX2, akkor szívás, azon pont nincs USB, de ha már költeni kell, vennék egy 10-esért hardveraprón valami olcsób 750Gr3-at és menjen bele a telefon USB-n.
2. Yettel, ingyen 5G router 1 hónapig díjmentesen lemondhatod, ez túlmutat a 2 hetes tervezett időintervallumodon. Ez akkor opció ha a településeden és utca házszámodon elérhető a szolgáltatás. (Nálam sajna nem volt, akkor még.)
3. olcsó egyéb márkájú CAT6 LTE modem, az általam említett huawei-t is árulják 10-15k-ért....
4. Ha tényleg költeni akarsz, akkor az SXT-t ajánlom.
5. Ha város közepén vagy, akkor az általad preferált Chateau LTE ax jó megoldás lehet, de ellenőrizd a cellmapper.net oldalon mit látsz körülötted.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3118, 100% Akkumulátor
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest