Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
madgie
üzenetére
önmagában nem bűn, tényleg ki lehet használni, ha amúgy jól működik úgy a gép (evf maszkol, ahogy kell, a raw fájl is okés stb.), na de ennek akkor lehetne értelme, ha valami qrva jó üvegről van szó, nem fordítva

az a7-ii amúgy nekem nagyon tetszik. de az a6000 is tetszett. meg a nex-6 is. meg a nex-5 is. rég nem a vázakkal van a gond.
-
válasz
madgie
üzenetére
nyilván lehet fotózni velük, a 16-50 elviselhető. de ezt teszi a kognitív disszonancia, a sok nex-user egy idő után eljut oda, hogy "igenis van elég obi a nex-re, és nem is olyan rossz az a 16-50. különben is, a szenzor és a videó, az valami szuper". alkati kérdés, én biztos nem örülnék a szenzornak egy ilyen gyenge (mert az, a konkurenciához képest) obi mögött, sőt, inkább egy stylus 1 egy penge obival és körömnyi érzékelővel.
de azért az a7-ii elé tett 16-50, mint logikus koncepció nálam mindent visz, szerintem kb. erre az évszázadra. (jó, de fullfrém!!!!!!)
-
igen, az a7r-a7-a7s hármas nagyon jó megoldás (ha már nincs cserélhető szenzor, ez a legjobb alternatíva). nem baszogatom a sony-t miatta, tök jó, és megfelelő ff obik birtokában első helyen lenne nálam is (főleg az új).
viszont, abban sosem gondolkodnék, hogy megvegyem új obikkal. egyrészt alig van hozzá. másrészt nagyok. harmadrészt 1 fé veszteség mellett töredék méretben meg lehet oldani a dolgokat. ha maradok a nex-nél, még felbontást sem vesztek. a 35/2,8 nem olcsó és nem fényerős, ott még nem is vesztenék semmit. az 55/1,8 nem az én ligám árban és nem kicsi azért az sem. samuból sem véletlenül írtam a fix sort. de tök új rendszernél hamarabb lenne a6000 + 35/1,8, mint fx + 55/1,8.
hát, ilyesmi. a 24-240 pedig jól hangzik valamelyest, de csak akkor, ha állati jól rajzol. amit fx szenzorra el sem tudok képzelni. akkor viszont egy közepes f3,5-6,3 zoomért szintén nem mennék fx irányba.
ettől mondjuk még a váz nagyon csábító, szóval elég annyi érv is, hogy "kell és kész"

-
válasz
Ilidzser
üzenetére
nincs igazán értelme ezeknek a kérdéseknek sajnos. én például a 45-öst akarnám, mert jobban szeretem az olyan jellegű képeket, amikor kiemelek egy részletet, amikor összenyomom a teret (tele tartomány). beltérben is. más azt mondja, hogy neki a 45 nagyon szűk, csak portrézni tud vele, beltérben sokkal inkább a 25-ös. de jellegében is más a két üveg, a 25 a jobb optikailag, a 45-ös meg közelre nagyon szépen mossa a hátteret. a 25-ös drágább. stb.
sajnos neked kell tudnod, ha ennyire nem tudod még, akkor meg ki kell tapasztalnod. a jó hír viszont, hogy mindkét üveg szuper.
-
hát, a két obi nagyjából semmiben sem hasonlít. egy biztos: az e-m1 többet érdemel a 12-50-nél. a 12-40-nel már izgalmasabb az összehasonlítás, ott - én - az olympus-t választanám, no de nem is ugyanannyiba kerül. a vázak sem hasonlítanak igazán, szóval leginkább meg kéne fogdosnod őket, ott hamar szertefoszlik egy csomó illúzió (papíron atom cuccok használata borzalmas, más apró szar meg meglepően jó stb.).
-
most látom az mm akciót. finom. ki vett 75-öst, 12-40-est vagy e-m1-et? kezeket a magasba!

-
ma végigtapiztam mindent a mediamarkt mammutban, tanulságos volt. szörnyű, hogy némelyik gépet milyen pocsék kezelni. persze időm semmi nem volt, és lehet, hogy minden finomhangolható lett volna. a sony rx10 például valami döbbenet lassan zoomol. másodpercekig kellett tekergetni a totál nem reszponzív zoomgyűrűt, mire szép lassan elmászott 200 mm-ig. de a canon g7x is szörnyű volt ilyen szempontból.
a nikon j4 tetszett volna, ha lenne rajta több gomb, amúgy elég dög, full fém, igényes. a v3 biztos qrva jó. e-m10 és e-m5 is volt, hát, istenigazából egyik sem állt kézre. de az e-m10 működésre állati gyors, nagyon meggyőző.
viszont az van, hogy ezekhez képest a fuji x10 tök jó méretű, kezelhetőségű, a legtöbb konkrétan visszalépés, kompaktos érzetű/kezelésű kis izé.
-
gyerekek, nem akarja valaki elcsencselni a panaleica 25-ösömet? 12-32 érdekes lehet, 20-asra downgrade is, talán 14-es is, mittomén. nekem nagy.
-
válasz
üzenetére
ne viccelj már, mikor nem jó vétel egy gyakorlatilag pár feature-t leszámítva e-p5 szintű váz nyitóáron 134e ft-ért? én meglepődtem, drágábban szoktak ezek kezdeni. az e-pl5 meg most fut ki. ebben a pillanatban az a jobb vétel, ja, de ettől még az e-pl7 ára tök oké.
-
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
nekem amúgy most ez az edigitalos gép piszkálja nagyon a fantáziám!
-
ez sokkal inkább, mint a g1xm2, annak az obija jónak tűnik ehhez képest, egész megbékéltem vele. a canon amúgy nagyon is tud obit gyártani, de itt nem ez volt a cél, hanem a legdurvább feature set... papíron. aztán szoftverből korrigálják a hibákat, de a kiinduló állapot sem elég acélos ahhoz, hogy ez igazán jó végeredményt adjon.
az a helyzet, hogy a g1xm2 házában lenne ez az 1"-os szenzor, az így nyert mozgásteret pedig az obi acélosítására fordítanák, az volna - számomra - az ideális gép

-
válasz
jjeahh
üzenetére
egyrészt a dxo az új photozone lassan, egyre értelmetlenebbek ezek a tesztek. másrészt, a különbség nem nagy, kis raw zajszűréssel előidézhető. valószínűleg pont ez is történik.. harmadrészt, sajnos olyan gyenge obit kapott a cucc, hogy élből kizárható, pedig én is kattogtam rajta pár napig a megjelenéskor..
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
egyszer egy gombász fórumban valaki leírt egy konkrét helyet... hát ne tudd meg, mi lázadás tört ott ki! jönnek majd a kocagombászok és haszonlesők, széttúrják az egész erdőt stb.
mi sajnos a gyerek/költözés miatt nagyjából kimaradtunk a jóból idén, őzláb volt sok, pár pöffeteg, illetve vagy 4-5 kiló sötét tintagomba. de vargánya csak kettő. ehh, majd legközelebb, bár ilyen év kevés van, a nyári monszun tökéletes volt a gombáknak.
-
válasz
üzenetére
wow, akkor jól belecsaptál a lecsóba, három csúcskompakt is ott van/volt. majd írj a tapasztalatokról. bár azt hiszem, megvárok és jó árat a stylus 1-re és beleugrom, végülis egyetlen kompaktban teszi totálisan értelmetlenné a komplett pentax q7/q10 rendszert, jár neki a forint

-
-
az a "fotós", aki eszközöket szid, garantáltan tehetségtelen... tényleg ott tartunk ma már, hogy gyakorlatilag bármivel lehet jó képet csinálni, csak akarni/tudni kell.
emberek, panaleica 25/1,4 nem kell valakinek? sikerült tegnap rokiparkolóban megállnom véletlenül
, és kéne a pénz 
-
az a helyzet, hogy nekem sokkal fontosabb, hogy a kép elkészüljön, mint a technikai jellemzői. és mivel rendszerint semmi időm nincs bíbelődni egy-egy fotóval, ezért nem opció, hogy egy fixszel szaladgálok, fél órán át végiggondolom a képet, megnézem több szögből stb. nem véletlenül használtam eddig mindig nagy átfogású zoomokat és fogok a jövőben is.
a stylus 1 egyre vonzóbb...
-
én is néztem, ígéretes, ugyanakkor a g1x és a g7x alapján már óvatos lennék. mindkét esetben tovább nyújtózkodott a canon, mint ameddig a takaró ért, nem is lettek elég pengék a gépek optikailag (a g1xm2 meg szenzorilag/sebességileg sem). itt is félő, hogy lesz megazoom az önuralom helyett

példák:
- 28-200/2,8-4,0 egy 1"-os szenzorra csak tán megoldható emberi méretben
- a g1xm2 kaphatott volna 1"-os szenzort ugyanabba a házba, rögtön tudna pengén rajzolni
- a g7x lehetett volna épp annyival nagyobb, hogy jó is legyen az obi, ne csak hangzatosezzel együtt szerintem a canon jó úton jár, ami a kompaktjait illeti, van is tapasztalat, kár, hogy halszem-zoomokat tesz a nagyobb szenzor elé és szoftverből korrigál irdatlan torzításokat és minden mást.
-
-
válasz
MC Pite
üzenetére
kompaktnál mondjuk kötelező a raw, szóval nem esem kétségbe, illetve látván, hogy mit rajzol az obi korrekció nélkül, nem várok már semmi jót, ez a vonat is elment. a g1xm2 túl elavult (lassú, szenzor öregecskedő, az obi meg szintén túl lett húzva). tulajdonképpen halálra idegesít, hogy rendre körbelövik az embert...
fogom a g7x szenzorát, majd megépítem köré a g1xm2-t úgy, hogy a kisebb szenzor miatti plusz teret arra fordítom, hogy az obi optikailag acélosabb legyen. kész. ennyi. ott én révbe érnék. de nem, inkább hülye rx100-klón kell bármi áron, a g1xm2-t meg elrontjuk alanyi jogon 
-
sosem volt canon gépem, pláne kompaktom, így nem tudom, hogy mennyire standard, de a dpreview-ra most feltett g7x képek valami egészen pocsékok. impresszionistásra szűrve, majd halszálkásra élesítve, brrrr... ennyire rossz a canon jpg motor? vagy maga a gép is ilyen szar?
-
édes istenem, lelke viszont mindenkinek van... elnézést kérek, ha megbántottalak, nem ez volt a cél. a topikban pedig igenis őskövületnek és egyebeknek szokták fikázni a dslr-t, pont úgy, ahogy a dslr topikban meg játékszernek a milc-eket. egyik sem értelmesebb érv a másiknál, mindkettő trollololllós. és nem az én levesembe piszkítasz, ha ezt tennéd (de milyen jól tisztáztuk, hogy nem ezt tetted), hanem rosszat teszel (tettél volna) az értelmes társalgásnak. de egyébként sem neked személyesen írtam, általában siettem leszögezni, hogy ne legyen dslr fikázás. mert csak (mert úgy értelmes).
-
válasz
hegyimorc
üzenetére
sajnos bringában nem vagyok otthon ahhoz, hogy riposztolni tudjak, de mondjuk képzeld el a 2 milliós álombringát egy defekttűrő gumival, normál bringa árban...
de ez sem jó, mert a kompakt nem megy tönkre attól, hogy kijön az utód, a kérdés tényleg csak annyi, hogy mi az, ami elég jó. a canon g7x túlságosan ráment a méretre, az obija gyengének tűnik. a g1xm2 jó lenne és nekem a mérete is oké, de az meg dög lassú lett. a sony rx100m3 és a pana lx100 zoomja nekem kevés. a fuji meg egyszerűen elfelejtett 24 mm-re lemenni az x30-ban.
viszont a topikkal ellentétben én egy évig ricoh gxr p10-zel lőttem, azóta meg fuji x10-zel, szóval könnyen feljebb lépek képminőségben
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
jó, csak ebben gyakorlatilag mft szenzor van, szóval szenzorilag nem "kompakt". amúgy legyen egy ellenvélemény is: sosem vágnék zsebre egy rx100-at sem, qrva kényelmetlen volna nekem, kézben viszont már jobb egy kicsit nagyobb gép (az x10 tökéletes például), mert nem körömheggyel kell nyomkodni kis gombokat, tárcsákat. szóval nem kell a végtelenségig zsugorítani, inkább legyen jobb -- részemről.
-
azt én sosem mondtam, hogy ez jjeahh legjobb képe. de nem is vállalhatatlan, éppenséggel ebből - szerintem - ezt lehetett kihozni. nem töröltem volna le a sajátjaim közül. és azért mélyen remélem, hogy az "összehordás" alatt nem azt érted, hogy bármilyen képről felesleges bármit mondani. vannak azért objektív szempontok is, tipikusan a perspektíva, arányok, távolságok, a fő téma elhelyezése a képen ilyen...
viszont megjött a kedvenc firmware-ed, 100 mbps 4k stream csak azért, hogy lehessen fotót lopni belőle

-
nem igazán. ha levágod a 80%-át (az egyébként ötödére csökkenti a képet
), akkor az alapvetően egy széles tájkép lesz, benne egy nagyméretű emberrel. a lényeg itt nem csak maga az ember, hanem a tájhoz való viszonya is, az állított képpel több dolgot is elér a művész úr: alapvetően függőleges irányban pásztázod a képet, így egy dombtető érzetét kelti a kevéske föld. a fölötte lévő masszív égbolton is keresel dolgokat, havas hegycsúcs, bármi - persze nem találsz, de attól még egy szép nagy térbe teszi a usert.ha kidobod az égbolt nagyját, akkor lesz egy simán tök szűk képed, benne egy emberrel. rosszabb lesz.
és hiába gúnyolódsz, ez még azon belül is egy rossz ötlet volt részedről, hogy az ízlés szubjektív dolog. ban nem jár ilyesmiért, azt majd akkor osztom, ha az emberek videókból kivágott, elmosódott izéket posztolnak be tonnaszámra fotók helyett
(mekkora mázli, hogy a 4k miatt szép részletes lesz) -
-
vannak extrém esetek, amikor egy kirándulás a megoldás, de amúgy mindent autóval kell csinálni, szóval nem feltétlen lesz ez így 10 éven belül.
- a fotózás esztétikai műfaj, művészet
- egy kép egy kifejezési eszköz
- a film is az
- ez két különböző kifejezési eszközha te mindent filmmel akarsz kifejezni, tedd azt. de valami nyakatekert logikával azt sulykolni, hogy az egyik a fejlett, a másik a fejletlen... hát... az egészből inkább csak azt szűröm le, hogy nem szeretsz fotózni, nem érted és érzed a lényegét. hiába sértődsz meg rajta, nem én írom ezt az ámokfutást a fotót leváltó szent grálról. és nem mellesleg nagyon sok ember nem szereti, érti és érzi a fényképezőgépet, attól még klasszfejek.
-
válasz
theporcupine
üzenetére
ne haragudj, de az a kép értéktelen, mint fotó. ettől számodra még lehet nagyon kedves és fontos, a kettő nem zárja ki egymást
-
lyézus erelye, mi folyik itt

gyerekek, eeaa nem érti és főleg nem érzi a fotózás lényegét. a kép is csak egy kifejezési módja valaminek, ahogy a videó is, egyik sem korszerűbb a másiknál, másra jó. 4k streamből képet lopni nyilván megoldható technikailag, akinek erre kattog az agya, tegye, ha a végeredmény egy pazar fotó, mindegy, hogy hogy jött össze. mármint annak, aki nem szeret fotózni...
(a filmeknél is ott szokott lenni, hogy fényképezte: kovács jocó, vágó: istván stb.)
-
semmiben sem értek egyet, és ami még fontosabb, a canikon marad, ugyanis bármennyire is hajlamosak páran azt hinni, hogy a milc az valami atomfizika, csak döntés kérdése, hogy csináljanak egyet. bármilyet. a nikon egyébként csinált is, övék például a legjobb af rendszer még mindig. a fuji vázakat pedig egy élmény használni, ugyanis ott valakik gondolkodtak a fotós fejével, és igyekeznek minél inkább a kezük alá dolgozni. ami nem élmény, az egy egész napos videózás, amit akkor sem csinálnék, ha fizetnének érte, nemhogy önként.
-
- a pana magyarország bedobta a törcsit nemrég
- a pana egyébként sok más országban is hasonlóan van exponálva (semennyire)
úgyhogy amíg itt a fórumon úgy tűnik, hogy mennyire penge, erős, innovatív... addig a valóságban az első kettő nem igazán teljesül. sajnos egyébként, mert megérdemelnék, de ilyen a sóbiznisz, ezért fogy jobban a nex, noha egyetlen objektív sem létezik hozzá. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Xbox One
- Xbox Series X|S
- Suzuki topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, és kéne a pénz 
), akkor az alapvetően egy széles tájkép lesz, benne egy nagyméretű emberrel. a lényeg itt nem csak maga az ember, hanem a tájhoz való viszonya is, az állított képpel több dolgot is elér a művész úr: alapvetően függőleges irányban pásztázod a képet, így egy dombtető érzetét kelti a kevéske föld. a fölötte lévő masszív égbolton is keresel dolgokat, havas hegycsúcs, bármi - persze nem találsz, de attól még egy szép nagy térbe teszi a usert.