Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- New Game Blitz - 2024
- Astra kalandok @Első rész
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz pitius #74420 üzenetére
Tegyük hozzá a táblázathoz, hogy az itt megadott FOV vagy látószög, a képátlóra van számítva, ami sztem idiótaság, de ezt adják meg gyakrabban... (a vízszintes látószög ettől eltér, pl. UWA esetében már akár 10° fölött is lehet ez az eltérés - értelem szerűen a vízszintes mindig kisebb).
Ami meg a 20 mm-t illeti, - ahogy mazsi is mondta - végtelenre fókuszálva értendő az ott megadott látószög. Ami kicsit változik/változhat obi felépítéstől függően akkor ha nem a végtelenre fókuszálsz. Nincs akkora jelentősége...
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Ha még nem mászik, akkor a 20-as is bőven jó! Egyébként meg 'kicsit' többért vehetsz 25/1.4-et, annak a fókusza is gyors, és egyébként is nagyon szeretni való obi. Szépen mos, rekeszelve brutál éles. Must have. Ha az nem játszik, akkor én az egyik 25-öst venném. Többiek megmondják melyiket, bár képminőségre kb. nincs difi, inkább ár v. hozzáférhetőség (használtan) lehet döntő.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz #40935168 #74533 üzenetére
Ma adtam el az az utolsó fixet is (25/1.4, ó pedig megfogadtam, hogy ez lesz az utolsó obi amitől megválok!!4!4!) m43 vonalról, már csak a 12-40 marad, meg egy halszem (ok, ez is fix). Végre van egy k** nagy előnyöm: nem kell obit cserélgetni! Prószáld ki a 12-40-et mindenképp!
-
-
gorgo
őstag
Van valakinek tapasztalata a 12-40/f2.8 + Raynox DRC-250 kombóval? Nem vinyettál be tőle?
-
gorgo
őstag
Mi lehet manapság az em5 panás utódja? OK, a GX8 nagyon baba lenne, csak nekem max. ~30khuf ráfizetéssel (használt váz is játszik) kéne a cserét megoldani. GX7?
Régebben a GM5 volt a terv, de abban még a 4 éves em5 szenzornál is szarabb van, és nincs a használt piacon. Jó lenne ha lennének dedikált, v. programozható gombok, meg Lightroom profilok (GX7-nek van már, lefogadom, hogy nincs...)?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
mire nem elég?
Mindenre elég, csak nem szeretem (és egyre kevésbé mióta fuji is van). Már 3 éve nem szeretem, mint gépet, a használatát, a hülye gombjait, a hiába-gyors-de-sokszor-mellémegy fókuszát. Persze vannak nagyon hasznos dolgai, ezért van meg 3 éve...
Annyira nem is zavar ha nincs sokkal jobb szenzor, a gx7-é simán jó. A GM1-et teszteltem jobban, érezhetően gyengébb a szenzora, és az került a GM5-be is . Ha lenne benne leheletnyivel jobb szenzor, meg LR színprofilok, vennék GM5-öt, de így a gx7 marad mint alternatíva. (vagy eladom az egész m43 cuccot)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
volt olyanom, sőt, párhuzamosan volt a 12-40-el. Maradt az utóbbi. Nagylátó vége mérföldeddel jobb az olynak, meg máshol is jobb kicsit (ok, egyik pro másik csak minőségi kit) ami tájképnél nagyon nem mindegy. Meg ekv. 24 vs 27.
Merc_: hát ja, kicsi palacsintával lehet nagyonfasza (kicsi&gyors) lenne! Bakker, még a végén eladom addig győzködtök"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz scarabaeus #75316 üzenetére
Láttunk már -szerencsére!- példát nem egyet, hogy fizikailag ugyan az a szenzor pár évvel későbbi modellben jelentősen jobban muzsikál, és sztem itt is ez a helyzet a GX7 esetében (remélem). Mondjuk ilyen alapon akár a GM5 is lehet, hogy érezhetően jobb, mint a GM1, csak mivel vakra nem veszek, sosem fog kiderülni...
-
gorgo
őstag
válasz madgie #75331 üzenetére
Megszokás kérdése. Nem is az X-trans, hanem a túl hideg/lilás WB lehet beteg tájképhez, de ezen könnyű segíteni. Most párhuzamosan nyomtam Oly / Fuji géppel, a különbség az, hogy oly-t raw-ból szopózom össze (bár adhattam volna magamnak / gépnek esélyt a raw+jpeggel) a Fuji esetében meg 30-ból 1-et készítek rawból.
Studi: höhö, be merem vallani, hogy a pana AF hiányzik, pont ezen lamentáltam 5 hsz-t.
Merci: lemaradt valami smiley a sorod végéről, nem gondolod?
-
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
No, nagy sokára elkészültem a képekkel:
7 év Tibetben2 hét Nepálban."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz #31733248 #75436 üzenetére
én inkább azt mondanám, hogy az olynak nem mindig sikerült tökéletesre a fókuszálás. Az egész képet nézve még észre sem venni, de ha pixelkukkolsz látod, hogy mondjuk 10 cm-rel a téma/arc mögött a legélesebb a kép. Ha tökéletes a fókusz, akkor azért éles az a 12-40 rendesen.
Hogy miért pontatlan olykor a fókuszálás? Ezen lehetne vetyengeni, de mivel ugye azonos stílusban képelek a fujival is, ezért ott is ugyan akkora arányban kellene legyenek az alig mellément fókuszok, ami azért még elfogadhatóan éles, de mégsem az igazi."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Rum.cájsz #75448 üzenetére
Azt megfigyeltem, hogy főleg azokon a képeken szar a fókusz, amelyeken én vagyok rajta, tehát garantált, hogy valaki gyakorlatlan nyomta a gombot, akit megkértem (igaz, hogy csak olyat kértem meg aki maga is fotós évek óta, de ő pl sosem fogott milc-et a kezében, de pl. stock fotózik ödémahárommal. Ez pl. valószínű, hogy user error.
Meg persze nálam sem zárható ki a user-error."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz #16820480 #75693 üzenetére
"Lehet, hogy egy olyan megoldás kellene kényelemre nekem, ahol egy fix sort betesznek egy objektívbe, és átmenet nélkül, lépésenként lehetne köztük váltani"
Az elmében dől el minden: fogd fel úgy a zoomot, hogy fix van fent és nem fog zavarni. Csak tessék kipróbálni! Van még egy verzió: korlátozod magad: beállítasz egy adott gyutávot, és NEM tekersz rajta. Ezt magam is kipróbáltam igaz más októl vezérelve, de működött, úgyhogy nálad is kell..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz #31733248 #75732 üzenetére
1. sztem a kistesó sem rossz, bár az 1.4 jobb. Használtan ~130 utóbbi.
2. Stabis lehet a nagytesó, ami f1.2, de annak az ára nem baráti.
3. olcsót tele nem rémlik, ami 150mm körül f4-et tud. CSak a két pro van, azok meg drágák.
4. oly 9-18 sztem teljesen jó választás
5. nem a legjobb, de legalább ingyenes (kíváncsi lennék, hogy abban vannak-e Pana színprofilok, gyanítom nincsenek)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
12-80 vagy 12-100 F2.8-4, gyerekek, bililbe lóg a kezetek
-
gorgo
őstag
válasz csurgoi #76167 üzenetére
Leginkább itt van a kutya elásva. A pályázó ugye nem tehet semmiről, van egy szinten, lő valamilyen képet, beadja, aztán vár. Beadhatnék én is egy sorozatot, lenne valami X. helyezés, kész.
A zsűrit kellene megnézni... kikből áll? Nos, ezek után meg sem nézem, csirkefogó pártkatonák, kb, ha meg közük van a fotózáshoz, az rendkívül szomorú, mert akkor rendkívül kiszolgáltatottak, hogy ilyen mértékben el kellett kurvuljanak."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz hibavissza #76319 üzenetére
"Csak akkor van gond, ha videózni is akarok egyszerre."
Miért szted videók esetében még nem találták fel a színek manipulálását? Akkor te csak egy nyöszörgő videohasználó vagy aki nem ért a videózáshoz... Merthogy aki ért, annak olyan lesz amilyet csak akar, csak kicsit unalmas és nagyon idő és hardverigényes"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Freddy76 #76630 üzenetére
De biza. Amint azt mutattam is. Mondjuk az obi elég jól megúszta, a váz kapott jobban, de annak is csak esztétikai baja lett. Meg mivel eleve nem mai, plusz kapott is, így eladhatatlan, legalább van egy örökös vázam!
Majd unokámnak elmesélem, hogy ez a váz még a háborút is megjárta. Ööö, szerencsére mostanság nincs háború, így majd valami más sztorit kell körítsek!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
vki tudna ajánlani (linkkel együtt) oly em5-höz 3rd party markolatot, ami a gyárinál jobb fogást biztosít, és nem horror drága? thx!
-
gorgo
őstag
válasz csurgoi #76830 üzenetére
Fix obival rekeszelve, egy AA-szűrő nélküli vázon márpedig megvan az a részletgazdagság. Magamból indulok ki: én nagyon sokáig (több évig) nem igazán foglalkoztam az élesítéssel, hagytam defaulton mindent, akkor is ha ooc jpeg maradt, akkor is ha én hívtam raw-ból. Így utólag belátom, hogy csak ezen rengeteg múlik! És most sem mondom, hogy hűdenagyon értek ehhez a részhez, de már jobb vagyok mint mondjuk 2 évvel ezelőtt.
Ezen túl lehetnek még aljas kis technikai ördögök: ha a záridőd 1/80 - 1/250 közé esik, előfordulhat hogy berázza a zár a képet. Obi+váz+helyzet függő, ritka, de nem kizárt. Mondjuk azokkal a fixekkel amik neked vannak pont nem jellemző... de pl. egy zoommal már előfordulhat simán. Nem vágom, hogy az a váz tud-e mechanikus záron kívül mással is működni, de ha tud, ez sem lehet probléma.
-
gorgo
őstag
válasz mikrofon #77295 üzenetére
a 2. sor tuti esélytelen lenne nálam, ha nem kell tele tartomány, akkor egyértelműen a 4. szett 12+40 és 60-as makró
(a 12/2 túlárazott + semmi extra, ráadásul nagylátónál hasznos a zoom, szal vagy 9-18 az nagyobbat is lát, vagy ha elég a 12, akkor 12-40).[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Golota #77301 üzenetére
Ez nem a váz hibája, ugyanis nálam is hasonló fordul elő _random_ (néha igen, néha nem) Fuji X rendszerben, méghozzá úgy, hogy nem is 16:9 hanem eredeti méretű jpeg-ben ment. Aggódnod nem kell, megvan a teljes kép, csak valami módon croppolja 16:9 arányra. Szoftveres bug szerintem.
Megnyitod, crop tool, törlöd róla és kész..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz madgie #77493 üzenetére
és az xf35 (használtpiaci) ára is fele, nemcsak a mérete.
A XF turistazoom viszont sztem tök mindegy mekkora és mennyibe kerül, ingyen sem kéne. Más kérdés, hogy az m43 megfelelője röhejesen nagy/nehéz. Kérdés hogyan rajzol majd, és mit kérnek érte???Az m43 tényleg nagyon elment otthonról, sorra mond le a lényegi előnyeiről. A kis méretben minőséget, nem túl horror áron, ez egyre inkább kivész. GM5 utód kéne jobb szenzorral, 20-a s palkó gyors, néma AF-fel. Mindegy, majd a piac eldönti.
-
gorgo
őstag
Az EM5 +12-40 + markolat + peak design rögzítővel több mint egy kiló. Oké, fogása már 'jó', lájtosabb hegymászás is belefér, és időjárásálló + karcol, de a kiló az megvan.
-
gorgo
őstag
válasz t72killer #78264 üzenetére
én nem vettem észre hogy a széle/sarka más lenne, igaz annyira csak ezt nem figyeltem (de nem volt zavaró egy kép sem) meg hegyi témánál nem is feltűnő. Homogén háttérnél lehet jobban kijön, majd te megmondod!
-
gorgo
őstag
válasz Dolphin #78756 üzenetére
Én sajnos csak a GM1 + oly 12-40 kombót próbáltam, sztem használható, ha a GM5 nem lényegesen nagyobb a kereső miatt, akkor még faszább is! Bár lenne Adobe színprofil panához, valami kifutó GM5 vázra/kitre beneveznék. (Van egyáltalán GM5 használt piacon? mennyiért vesztegetik?)
-
gorgo
őstag
"Abból indultam ki, hogy 0 naposan nyakpánttal, kézben fogva 12mm-en kb 3mp-et kitartottam nagyon minimális bemozdulással, most meg ~1mp is botrányos."
Romlasz. Van ez így.
De hogy konstruktív legyek: a stabi kétféleképp is mehet: félig lenyomott állapotban is, tehát előnézeti képet is megfogja, vagy csak közvetlen exponálást megelőzően.
Én éveken át az első módot használtam, aztán átváltottam a másodikra, mert zavart, hogy úgy "fogta" a képet, hogy finom komponálásbeli mozgásokat csak néhány sec késéssel követett le, és már rohadtul zavart....
Átraktam a csak expó előtt bekapcsolós fajtára, és láss csodát, látványosan több, (elfogadhatatlanul sok) bemozdult képem lett, és itt nem 1sec záridőkre gondolok, hanem mondjuk 1/30-adra...Két magyarázat van: vagy szarabb hatásfokkal megy így a stabi (ez nem valószínű), inkább az lehet, hogy a folyamatos stabi miatt én is jobban megfogom és nem mozdul be...
Amúgy meg némiképp irreális elvárás hogy 3s záridő mellett akar valaki tűéles nem bemozdult képeket lőni, és csodálkozik hogy bemozdul...
-
gorgo
őstag
Aztak*** micsoda hiszti megy ebben a topikba. Bakker!
Lazítson mindenki, dobjon be egy Snickers-t vagy egy sört (munkaidő végével : )"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Nos 2 éve nem követem érdemben a topikot, és bár a pana G6 váz már nem két éves, megsem tudom, hogy mennyire érintett shutter-shock tekintetében. Bátyám vén fejjel kompakt után milc-re vágyik, mi több, madarász.
Így ajánlottam neki a pana G6-ot (nagyon kényes a normális fogásra, és nem akar rakás pénzt belefeccölni). Hozzá pedig egy 100-300 obit. Szóval SS jellemző ennél a kombónál?
Thx!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Bakker, most ugrott be egy ötlet: anno faszányosan előjött a shutter-shock mind Pana, mind oly vázon, inkább obi (korábban obi+váz kombó) függőnek tartottam a dolgot. Most az jutott eszembe hogy lehet, hogy valamelyik lencsetagot rázza be, azaz elsősorban obifüggő (csak hangosan gondolkom)??
-
gorgo
őstag
Hm, használt Pana G6 vagy GH3 jobb?? Kizárólag fényképezésre lenne...
(nekem megvan a véleményem, ezért kérdezem a tiéteket).hito: örülünk, hogy vége az első krízisnek
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Telepíthető az iOS 18.1, megvan, mikor érkezik az Apple Intelligence
- Ukrajnai háború
- Android szakmai topik
- 10 milliárd humanoid robotot jósol 2040-re Elon Musk
- Interactive Brokers társalgó
- Diablo IV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest