Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
somasz
üzenetére
Igen, az európai Oly adja vissza a pénzt, a markolat, vagy gari meg jár a termékhez, tehát megkapod mindkettőt.

Arra kell figyelni az angol forrásokkal, hogy tényleg hivatalos legyen, mert az ott elég sokan vannak, akik az Ázsiából hozott termékekkel kereskednek, és arra nincs itthon gari.
-
Studi
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Sigma 150-est tudnál adaptálni, mert abból van 4/3-os verzió, de élességállítás az elég lassú lesz, ha nem E-M1-ed van. Egyelőre úgy tűnik nem célja a Sigmának a milc obipark bővítése.
Ráadásul ha meg is történik, az valószínűleg APS-C-re méretezett lesz, ami alapvetően nem baj, csak méretben nagyobb lesz a feltétlen szükségesnél.Viszont másik oldalról szemlélve érthető, hogy a Sigma kivár: az APS-C-s milcek közül egyedül a Fuji nyomul teljes bedobással, a Samu az se biztos, hogy megéri a nyarat, a Sony FF-en hajt gőzerővel, A Canon nagyon óvatosan adja a vázait. Nikon egyelőre 1"-os. Kicsit egyszerűbb volt a dolga a Sigmának, amikor a Canon-Nikon-Pentax(Samsung)-Sony(Minolta) is APS-C-s vázakat dobált.
-
Studi
veterán
A Made in Japan (és Made in Germany) feliratos obikkal sokkal büszkébben lehet feszíteni, a Vietnam, China, Hong Kong szerintem már olymindegy.

Sőt, én a Japan vs egyéb relációban sem látok semmi valóságtartalmat, hisz a japánok ellenőrzik a gyárat, és a minőségellenőrzést, legyen az bárhol is. Inkább az eladók szokták itthon fényezni a portékájukat, hogy az bizony japán.
A legjobb példa amúgy az Oly E-5, a 4/3 rendszer csúcsváza, amit szintén japánban gyártottak.

(#72220) FEDman: azkénemégcsak...

-
Studi
veterán
válasz
rinpocse
üzenetére
Most így távolból: más módok vannak, ha vázon van a vaku, és ha nem. Nézdd végig így is, úgy is.

Az automatikus zoomnak pedig szintén akkor van értelme, ha a vaku a vázon van, nincs kihúzva a derítőlap, és előre néz. Minden más esetben csak manuális zoom használható. -
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
Persze, egy mozdulat, óvatosan fogd meg - ne szorítsd össze, mert akkor nehezebb leszedni, úgyanúgy, mint a szűrőket - és kezdd el tekerni, és már lent is van.
-
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
A polárt mindenképp dobd fel, amikor a helyzet úgy hozza, mert az sokat javíthat a képen. Az UV ellenben semmit, ellenben mint láthatod rontani azt tud.

A lencsék védelme érdekében én inkább a kifordított napellenzőt javaslom mindenkinek, az pont elég tud lenni. A 45/1.8-ra "viszonylag olcsó" az utángyártott (JJC), ~3e Ft.
Arra figyelj, hogy a lencsevédőn viszont csak oldalt vannak pöckök, így macerás felrakni/levenni, ha fent van a napellenző. Érdemes szerezni hozzá egy "belenyúlós" rögzítésű sapit is, ilyenre gondolok. -
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Durva ez a kályhacső napellenző is, már a 40-150 PRO-n is elég megdöbbentő darab van.

Arról van már infó, hogy a telekonverter végül rámegy? Mert eleinte arról volt szó, hogy igen, de aztán meg jöttek olyan infók, hogy a stabi okán már nem... Bár végülis két nap, és hivatalosan is bejelentik.

-
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
Ezért nem rakunk szűrőket, csak ha nagyon-nagyon szükséges. A kínaiak alapvetően egyből felejtősek, érdemes márkás, multi-coated szűrőket használni. Én azt mondom, hogy csak akkor, ha tényleg nagyon kell (CPL, ND), az UV, protector és társai fölöslegesek, és csak ilyen jellegű képi hibákat hoznak.

-
Studi
veterán
De hogy jön ide az FF?

Lassú víz: azért ha nem is a teljes 1 FÉ-et, annak egy részét visszahozzák az APS-C szenzorok érzékenységben, felbontásban is náluk az előny, ez nagytelézésnél szintén nem elhanyagolható... Nem azt mondtam, hogy a 400/5.6-al 1:1-be párba lehet állítani az új Oly-t, de azt te is tudod, hogy a 400/4-el ugyanúgy nem lehet. Az igazság valahol a kettő között van, és ehhez mérten nagyjából jól is lőtték be az árat.
-
Studi
veterán
Azt hiszem már csak az az egyetlen alapzoom van a rendszerben, amim még nem volt.

Hogy bírkózik a CDAF-el? Én mindenhol azt olvastam, hogy a kisebb 4/3-os Pana alapzoom van csak CDAF-hez igazítva, ez nem.
GH2-n legalább van mivel megfogni, azzal nagy, de azért annyira talán nem otromba.
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
és Mazsi: persze, persze. De a kollégának egyelőre kitobijai vannak, az nem fényerős. Amúgy ebben a témában ugyanazt tudom mondani, mint az élet más területén: tudom, hogy nem a méret számít, de az biztos, hogy nekem még sose volt hátrány hogy nagy.

Ha valaki pénzt öl a témába, én inkább ajánlanám neki a használt FL-36R-t, mint ezeket a kisebb vakukat. Persze ilyenem még nem volt, így nem tudm mennyire elég, vagy nem elég, de azért az FL-36 akkor is jó lehet, ha nem 2,5m a belmagasság, vagy esetleg távolabbra kell villantani, kisebb fényformálót lehet rá rakni...
-
Studi
veterán
Jó dolog ez a kis vakut veszünk a kis géphez, csak plafonra villantani, de azért ezek kevesek lesznek. (Majdnem) minden oly, és az újabb Panák tudják a wireless vezérlést, érdemesebb inkább egy nagyobb villantót letenni valahova, ha visszaverődő fénnyel szeretne deríteni az ember, mert ezek a kis gyöszök tényleg ügyes szerkezetek, de hamar kifulladnak ám.
-
Studi
veterán
válasz
istvan170
üzenetére
Hiába pis@lsz szembe a széllel, a PL7 a PL6 utódja, kategórián belül. Igen, szebb lett, jobb lett, nagyobb tudású lett, ezt nem vitatja senki, de ettől még nem ugrott feljebb egy kategóriával. Szerencsére az Olympus nagyon jó szolgáltatáscsomagot tesz a belépő vázakba is, de attól azok még belépő vázak maradnak.

-
Studi
veterán
válasz
pandur99
üzenetére
2 tengelyes a Pl5-6 stabija. De kereső valóban tehető, gyakorlatilag a P1 kivételével az összes PEn modellre. (és a legtöbb OM-D-re is, de minek...
)Sokkal jobb váz a PL7, de valóban ugyanaz a kategória.

Madgie: azért a PL7 már nem annyira mütyür, a fogása sokkal jobb, mint az előző 3 generációé.

-
Studi
veterán
-
-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
Legegyszerűbb teszt, hogy villan-e a vaku, hogy szemből lefotózod. Ha villan, de az expon nem látszik full fehérnek, akkor rosszkor villan.
Ha a beépített vaku villantásával szeretnétek ellőni a villanj körtét, akkor a váz vakuját kézzel kell beállítani, érdemes valamilyen alacsonyabb értékre, hogy ne az vigye el a képet. A gyors menüben ilyen 1-1/64 értékek közül választhatsz, ha jól emlékszem.
-
Studi
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
WOW, az korrekt!

-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
válasz
Danniel
üzenetére
Igazából ha rám hallgatsz, megfogdosod őket, és azt választod, amelyik jobban tetszik. Ne higgy soha ezeknek a monitorhuszároknak
, akik itt fikáznak. Az a helyzet, hogy az egyik egy kiváló üveg, és ugyanúgy a másik. Nem tudsz közülük rosszat választani. 
A fotózás egy abszolút szubjektív műfaj, de mi fórumhuszárok túlnyomórészt valamilyen kocka (informatika, mérnök, pénzügy...) vonalról érkezünk, és nehezen eresztjük el, hogy nem mindent lehet számokba mérni, és nem is kell mindig mindent ilyen relációkba összehasonlítani.
-
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
Az is van e-bayen, és a 45/1.8-é kivételesen olcsó. Ha szörnyülködni akarsz nézd meg, hogy mennyibe kerül a 12/2-re, vagy a 75/1.8-ra az utángyártott!
Igaz azok fémből vannak.Nekem volt, sőt, van is JJC napellenzőm Olympus obira, teljesen jól használhatóak.
-
Studi
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
Én nem szeretem a plusz fölösleges optikai elemeket. Inkább egy napellenzőt érdemes rátenni, amit használat közben kifordít az ember, és nagyjából védi is a frontlencsét.
-
Studi
veterán
válasz
athomi
üzenetére
Nyilván ez a kockázat része a "fillérb@szás"nak.

Elég sok Pana és Oly cucc megfordult a kezemben az elmúlt 3-4 évben. Lehet, hogy szerencsém is volt, de egyetlen hibával találkoztam, az egy önmagától merülő váz volt, ami kikapcsolt állapotban is leszívta az akkut. Nem tudom pontosan, hogy melyi típus volt, de az biztos, hogy CCD-s, tehát közel 10 éves. Én amúgy is igyekszem úgy vásárolni műszaki cikkeket, hogy azok megbízható gyártótól jöjjenek, és szerencsére az ilyenekkel kevés garis problémám is volt. Szóval nem érezném olyan magasnak a kockázatot.
.mf: A pár nap persze idézőjelben, mert nincs is még forgalomban az obi, előrendelésről beszélünk!
Ezért is sokkoló az akció!
(persze lehet, hogy ennek okán törlik majd az összes rendelést a peetsába) -
Studi
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
Ránéztem, 6 dolcsi ide is a szállítás, ha magad akarod intézni a vámkezelést. Ha a DHL intézi, akkor 30 körül a szállítás, és 60 körül a vám és ÁFA. Összesen 200 dolcsiból itt van, ami igen korrekt. A VÁM+ÁFA nagyságrendileg ugyanennyi akkor is, ha magad intézed, szóval egy szűk 10e Ft-ot lehet rajta spórolni, de én eddig csak rosszat hallottam az itthoni vámkezelésről. Mondjuk volt, aki már a DHL eljárásával is szívott.
-
Studi
veterán
válasz
roonin
üzenetére
Neked mindegy, hogy kínaival, vagy peruival beszélgetsz?
A különböző rendszerek különböző jelekkel kommunikálnak. A vázon ilyenkor neked úgy kell beállítanod, hogy legyen manuál az expo, és ne legyen manuál a vázon levő vaku is, mert különben fényméréshez elővillant, az elsüti a vakut. És ennek megfelelően manuál slave-re kell állítani a vakut is, ha tud olyan módot. A záridő persze max. a vakuszinkron legyen. És akkor még sikeres is lehet.(De van egy eladó Metz 58-AF1-em az Olympushoz, ha érdekel...
) -
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én nyugodtan rátenném bármelyikre. Ha nem lősz vele folyamatos sorozatokat, márpedig maga a vaku nem is alkalmas erre, akkor nem lesz semmi baja. Amik problémát okozhatnak, azok a tényleg régi, 100-200+V talpfeszültségű vakuk. 8-10V-al nem lesz semmi gáz. Ráadásul szerintem a PL1 kézikönyvénél kicsit óvatosabbak voltak a kelleténél, lehet, hogy utána rámért valaki a saját vakuira, és kiderült, hogy az se marad 5V alatt.

-
Studi
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
A gyári az 1150 mAh. Szerinted mekkora az esély, hogy a kínaiak másfélszer annyi energiát beletolnak, és még ötödáron oda is tudják adni?
Az 1800 csak rá van írva, jó esetben annyit tud, mint a gyári. -
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Én még nem találtam értelmes EF-OM átalakítót, szerintem túl nagy az OB bajonett átmérője, és nem fér bele az obi hátulja rendesen az EF foglalatba. Önmagában a bázistávolság sajnos kevés lehet.
Persze más a helyzet, ha közvetlen mft-re adapterezed az OM obit, de akkor nincs focal reducer. -
Studi
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
és jeni: take it easy, ez csak egy használati tárgy. Egy barátság ennél többet kell, hogy érjen!
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ezzel is úgy van a Pana, mint az akkukkal. Az Olynál az exposzám kiolvasására egy módszer van az összes tükrösre az E-5 kivételével, és egy másik módszer az E-5-re és az összes milcre.
A Panánál minden második modellnél változtatnak egy picit, nehogy működjön, amit korábban megszoktál. Én is mindig vért izzadtam, ha Panából akartam expószámot elővarázsolni. 
-
Studi
veterán
Szeptemberben dobtam be a Sony QX100-at, hogy 40-ért van fent a Telekom webshopban, persze készlethiánnyal. Raktam azért rá egy termékértesítőt, hogy ki tudja. Tegnap reggel jött a mail, hogy újra készleten van. Nosza, irány a honlap, nézni, az árat: még mindig 39 990 Ft.
Hát akkor rendeljünk. Elvileg ma délután már át is vehetem.

Nem mertem kettőt rendelni, nehogy töröljék.
Persze Juszt kollégának azonnal dobtam egy mailt, de elég gyorsan visszaírt, hogy már megint készlethiánnyal van a honlapon. 
-
Studi
veterán
1 fehér holló, elég nagy a konkurencia hasonló gyújtótávon. Képek, tesztek alapján jó cucc, 14-es helyett biztos ezt venném. Persze nem is egy árkategória.
2 tök új, szintén nemigen volt a kezünkben. Használtan még nincs, nem is várható a közeljövőben. Árban viszont annyira közel van az új a használt 25/1.4-hez, hogy talán érdemesebb a Panalajkát választani. Vagy az Oly 1.8-ast, abból már bukkannak fel használtak.
3 Merci_ nemsokára lő egy mindenre kiterjedő összehasonlító tesztet vele.
Ránézésre ez is f@sz@ cucc lesz. 
-
Studi
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ne aggódj emiatt, előfordul, nem fog bántani semmit. Idővel minimálisan bekopik, de lötyögni nem fog.

-
Studi
veterán
36*24mm a full frame szenzor. Ehhez kell még némi oldalfal más nem. Akksi, LCD, kezelők mehetnek a szenzor mögé. Mondjuk a bajonett azért nagyobb szokott lenni, mind a szenzor magassága, ha cserélhető obisról beszélünk, de ezt lehet csökkenteni, persze akkro fényerős obikat nemigen lehet majd rárakni.

-
Studi
veterán
Bár őszintén szólva nem örülök, hogy a 100-400 ennyire fényszegény lesz, de azért az, hogy megkapja a Leica feliratot nem rossz jel. De azt hiszem ideje elkezdeni a gyűjtögetést.

Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Csak mindig otthon felejtős is lesz.

Ettől függetlenül olcsóbb, mint amire számítottam, kezdhetem a gyűjtögetést.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Már én is gondolkodtam rajta, korrekt áron csinálja a srác, ötletes, mutatós.

, mint írtam, 2.5-ös rekesszel, 1/400.
)