- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot II. (Avagy miért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ath
senior tag
válasz
boost #127843 üzenetére
tavaly átvittem mindent erste-től ibkr-hez, köztük volt a 2019-es tbsz is, ami tavaly év végén lejárt. nyilatkoztam róla, hogy szeretném beforgatni a 2024 tbsz-be (rollover), így 2 etf átkerült. az egyiket még 2020-ban vettem, így annak tudom a bekerülési árát és költségét, tehát tudom mi a cost basis, illetve a haszon. a másik etf-nél februárban és májusban volt 1-1 vétel, ezekről van árfolyam visszaigazoló email, de költség nincs. plusz a februári vétel után volt egy split, ami után tőkeáttételes etf-nél kicsit máshogy számolódik a darabszám. a rollover miatt pedig mind a 3 tranzakció december 31-i dátummal és aznapi árfolyammal szerepel, így most a teljes haszonra teljesen mást kalkulál, mint ami a valóság. ezért ha ezeket a vételeket is mentettem volna mint korábban, akkor nem lenne végülis kérdés.
Zoli pedig azt írta, hogy:
Ilyen újrakötéskor az újrakötéskori érték lesz a bekerülési ár (vagy ha az eredeti vételár magasabb volt, akor az marad)
amire kérdeztem vissza, hogy ez a szabály hol szerepel, mert eddig nem láttam. -
Blaymoira
csendes tag
válasz
boost #127500 üzenetére
Mindent lehet csinálni a TBSZ-en, mindig, mint amit egy normál számlán. És végig adómentes a számla amennyiben kivárod a teljes idejét.
Csak a következőket nem lehet (+- néhány egyéb elem):
- nem lehet transzeferálni nem TBSZ-ről értékpapírt
- nem lehet pénzt kiutalni, hacsak nem töröd fel
- nem lehet tőkeáttételes megbízásokat csinálniEgyébként ez a kérdés mostanában elég gyakran előjön, ennyire rosszul van leírva mindenhol a TBSZ feltétele vagy miért jön elő ez a bizonytalanság?
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz
boost #127323 üzenetére
+ Lisztok + Steve_Brown
Szerintem ez a milyen összegtől éri meg az IBKR / LY nem hiszem, hogy egyszerű nominális kérdés volna. Sokkal inkább milyen időtávra és milyen célból tenném megtakarításba a pénzt.
Ha például rövidebb távon (pár év) gyűjtök valamire (autó, nagyobb külföldi út) azt nem TBSZ-en tenném, mert ott egy tőzsdei visszaesés nagyon fájna, főleg, ha e miatt korlátozottan tudnám célt megvalósítani. Ilyen esetben egyértelműen inkább MÁK-hoz vinném a pénzem.
Ha viszont hosszabb távra (15-20 év) tervezek, mert nyugdíj biztosítása/kiegészítése a cél, akkor viszont már valós alternatíva számomra a TBSZ. Viszont itt válik aktuálissá, hogy mekkora éves befizetés mellett.
- Egyik nekem fontos pont, hogy 15-20 év alatt a TBSZ-eken évi egy millió esetén 15-20 millió befizetés jön össze és ezek remélhetőleg reál hozamot is hoznak így azért könnyen lehet ez nominálisan ennyi idő alatt akár 40-50 millió is. Ennyi pénzt én a LY-nél nem tartanék.
- Másik fontos pont, hogy éves 1-1,2 milliónál 2-2,5% költséged van. Ami azért elég sok. Itt számomra felmerül a kérdés, hogy nyugdíj esetében egy ÖNYP/NYESZ nem valós alternatíva-e?!
-/- ÖNYP-re (hangsúlyozom, hogy magas részvény arányos portfólió jöhet részemről csak szóba) 1 millió ft esetén a költséged lesz kb 2,8% (Allianz) de kapsz rá állami adókedvezményt is, ami már szerintem valós alternatíva ebben a befektetési értékben. Főleg, ha a (10 év letelte után) 3 évenként kivehető hozamok már egy jó eséllyel stabil opciót adhatnak egy TBSZ nyitására.
-/- NYESZ éves fél millióig szintén egy érdekes opció, hiszen itt S&P500-at tudunk akár venni, a tőzsdén történő ETF kereskedést meg lehet ismerni ennek segítségével és erre is lehet adóvisszatérítést kapni. ERSTE Future esetén két évig alacsony díjak mellett indulhatunk, de csak NYESZ esetén a költségek még mindig messze az IBKR költségek alatt vannak.
Mindent egybe vetve, ha éves 1-1,2 millát szeretnék szigorúan nyugdíjra megtakarítani, akkor én a NYESZ-t és az ÖNYP-t kombinálnám, úgy hogy maximalizálom a NYESZ-t és próbálnám teljesíteni a 750e-t az ÖNYP esetén. Nem mellesleg a megtakarítási képesség növelése lenne a következő nagy cél. Ha mondjuk 5 év utántól már elértem, hogy az összeg dupláját is be tudnám fektetni, akkor a NYESZ-t (ha még mindig szabad lesz) vagy konvertálnám TBSZ-re, esetleg diverzifikáció okán életben tartanám. Az ÖNYP-t pedig életben tartanám, hogy a hozamok kivétele majd segítse a megtakarítási képességemet, de már nem fizetnék oda tovább be és átállnék egy IBKR TBSZ-re. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
boost #127316 üzenetére
Ez bonyolult. Én azt mondom hogy szerintem Lightyearnél talán évi 1-1.2 millio aminél egy TBSZ megnyitása 1+5 év alatt a pszichológiai hatásokkal (hiszen a kisbefektető nézi az árfolyamot, annál nagyobb eséllyel realizál veszteséget minél kevesebb pénze van illetve annál jobban fájnak neki a költségek) egybevetve nagyobb eséllyel éri meg mint mondjuk egy MÁP+. Ezt azért is mondom mert tényleg, ez nem egy olyan baromi egyszerű terep, időközben tudsz variálni. Vagy simán lehet hogy hetekig/hónapokig/évekig magadba leszel omolva mert esett 40%-od a pozíciód, állásodat elvesztetted (lsd.:covid) és ami picike pénzed van ahoz se tudsz hozzáférni.
IBKR-nél nekem a lélektani határ évi 2-3 millió között van. De csak akkor ha nem egy TBSZ-re tervez hanem legalább 3-ra.
-
tototos
őstag
válasz
boost #127316 üzenetére
Nem összeg függő(szerintem), hanem hogy mennyi ideig nem lesz szükséged a pénzre. Én tavaly év végén kezdtem el TBSZ-re pakolni a pénzeket. Lakásunk van, autónk van, így a közeljövőben nem lesz szükségünk több tíz milliós összegekre, ha meg kell akkor szerencsére a havi fizetésünkből tudunk rá allokálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei P9 Lite (2017) - nevezzük nevén
- Még mindig rengetek Socket AM4-es CPU-t ad el az AMD
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- OLED TV topic
- BestBuy topik
- Gyúrósok ide!
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkBook 14" G7 Notebook! Intel Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVME /
- Dell R630: 2x Intel Xeon E5-2680 v3 (24/48mag) 64GB - 1,5TB DDR4 ECC, 8x SFF, H730 1GB, ÁFÁs
- Harisnyázott tápkábel hosszabbító / moduláris kábel / vezeték - egyedi - modding - cablemod
- ASUS TUF Gaming 1200W Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Asus Rog Thor 850W Platinum OLED RGB Moduláris Tápegység
- Eladó Vostok Europe Lunokhod 2 férfi óra (6205213) 300M vízállóság!
- Samsung Odyssey S34BG850SU 34" Oled monitor.
- Apple Magic Keyboard (numerikus, UK kiosztás) + Magic Mouse 2 (hibátlan)
- I7 13700K + Corsair 64GB RAM 3200MHz + 1 TB SSD + MasterLiquid 360L + DeepCool CC560 Black V2
- Apple iPhone 14 Pro 128GB - Hátlap törött
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest