Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #6049 üzenetére
A végsebessége szerintem a max. fordulat környékén van, sík terepen, ami 5000-5100 körül van, ezen nem szabad tartósan hajtani !
A régebbi motor 4000- vagy 4200-a és az újabb 4400-as fordulatszáma a max. teljesítmény leadáshoz tartozik, nem az a vége, a max. fodulata !
A legnagyobb nyomatéka pedig 2400- körül van, ha jól tudom, akkor itt a legtakarékosabb a motor, tehát ezen a fodulaton a leggazdaságosabb közlekedni.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Mintcar #6044 üzenetére
A 135-ös hivatalos végsebesség egy kiscit soknak tűnik egy w123-200D-nek, legfeljebb a w124-200D tud ennyit, mivel az már 72Le-s szemben az előző motor 60Le-rejével !
w123-as kézikönyvben olvastál ilyet ??
Ha igen, akkor nem véletlen a legutolsó példányok (85'-ös) adatait olvastad, amiket már a 72 lovas w124-es motorokkal szereltek, mert akkor érthető !??
Üdv.:
-
Batman2
őstag
-
Mintcar
tag
Sziasztok!
Ezt használta már valaki?
-
James5
csendes tag
Űdv :
mindenkinek érdeklődőm,hogy valakinek nincse elfekvőben nem műkodő Denso 10 PA 15 C , 6 bordás ékszíjtárcsás csak alkatrésznek kellene mert sajna a klimakompresszor hátsó részén lévő fordulatszám szabályzót egy ágdarab kiszakitotta és ezártal nem kapcsol be ésezért keresek rossz vagy elfekvőben lévő fenti tipusu kompresszort ha valaki tud vagy van neki kérem jelezze előre is köszönöm (124-es merci tula) -
Mintcar
tag
válasz
Batman2 #6041 üzenetére
Szia!
Nem is nyomtam neki tartósan 140-el, csak kiványcsi voltam meddig birja, kb 1km-t mehettem vele igy. De viszont a kb. 120-at végig tartottam.
A végsebesség a kézikönyv szerint 135km/h-ra van megadva a 60le-s 200d-nek, ha jól emlékszem 4400-as fordulaton, az 55le-s változat az 130km/h 4200-as fordulaton.
Azt azért nem hiszem hogy 1 méretet kopna a motor egy Bécs-Bp padlógázos út alatt.
Emlékszem a legelső mercit amit megnéztünk abban valahol 300.000km környékén állt a számláló, a tulaj rögtön hozzá tette hogy egyszer már átfordult. Tehát bőven túl volt az 1millión.
Kérdeztük hogy ennyit hogyan sikerült beleterni, és mondta Bp.-Wein-London-Bp. járatban volt tizen egynéhány évig, üzleti okokból.A probakör alatt fagattuk a motorról, az állitotta 1 full motor generált kapott 9-10 éve, igaz azt németországban csinálták.
Arra biztosan emlékszem hogy 130-at mondott, hogy ez az autopályán az utazója a 200d-nek, tehát ő ennyivel kergette.De sajnos hamar kiesett a rostán, mert az ismerős csak annyit kérdezett hogy mikor törték meg a seggét(ha agyon lönek sem veszem észre), és sajna kiderült hogy németországban bizony teljesen lenullázták a seggét az autópályán, és azóta a két hátsó kerék nem követi pontosan az elsőket.
-
Batman2
őstag
válasz
t.zsolti #6039 üzenetére
Szevasz
Hidegen, vagy melegen állítottad az előtöltést ??
Mert melegen nekem is sokkal nehezebb, sokkal szorosabbak az alkatérszek !
Engem még mindíg zavar a hengerfej tömítésem mérete, szerintem túlméretes tömítést rakott bele, viszont lehet nem kellett volna, mert nem köszörültek le annyit a blokkból és a fejből !
És így akkor érthető, ha eleve kevés a kompresszíója a motoromnak !Viszont kopott, nem megfelelő szerintem nem a hengerfurat és a dugattyúk, mert olajat gyak egyáltalán nem fogyaszt !
Nem is füstöl kékeset, csak semmit, vagy szürkét és feketét.Az viszont továbbra is zavar, hogy magasbb fordulatnál, olyan 2/3-ad fordulattól kezdve terheletlenül pörgetve erőteljesen kormolni kezdd !!!
Mérhetünk kompressziót, bár úgy emlékszem, hogy éppen a Te műszereddel jó értékeket mértünk, és mindenki más rosszabbat mért !
Nem tudom kié áll közelebb a valósághoz.
Gabi haverodnak van mérője ?Van egy címem és nevem Lóribától, ahol veszteséget mérnek !
Hegyalja 99 Kft. Miskolc, Árpád u 79. - Dinnyés MiklósNem ismered véletlenül őket ?
Ezt lehet meg kellene néznem, vagy Gabi haverod nem tud véletlen veszteséget mérni ??
Egyébként igen, ha az ideálistól kevesbb az előbefecskendezés, akkor csendes, ha több akkor kopog.
Jelenleg nekem közel lehet az ideálishoz, de kicsit éppenhogy kopogósnak hallom most is, mintsem csendesnek, amikor biztosan alatt voltam az ideálisnak, akkor egészen csendesen járt a motor, szinte nem is dízel hangon !
Főképpen a gyorstíásokkor lehet picit hallani a kopogást, egyenletes fordulaton kevéssé.Készítek kétfajta befecskendezés állító segéd alkatrészt is, meglátjuk hogy melyikkel fogom tudni jobban, könnyebben beállítani majd !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Mintcar #6035 üzenetére
Szevasz
Igen, ugyanígy megfigyelhető alapjáraton, hogy kicsit csökken a fordulat és nyilván velejáróan az olajnyomás is !
Alapjáraton ez természetes mivel gyak. terheletlenül megy a motor amit egy kicsi terhelés is befolyásolni tud, de ha hajtja a járgányt, akkor le van terhelve és míg el nem éri a max. terhelését addig nem fogod észre venni, hogy még kap egy kis plusz terhelést !
Szóval mész 80-100-al és nem igazán veszed észre a sebességen, fordulatán, hogy fel, vagy le van kapcsolva a lámpa.Ha viszont 110 fölött mész, akkor már közelít a motor a max. teljesítményéhez, kihasználtságához, ott már lehet, az a viszonylag kicsi terhelés is számít, amit a tompított fényszórók, plusz még némi helyzet fény jelent !
Ezt még nem figyeltem meg, hogy vajon az akku töltöttségétől függően változik e a max sebesség amire a járgány képes, mivelhát elektromos téren csak az változhat, elvégre országúton, autópályán úgyis mindíg lámpával megyünk !
Egyébként azért a folyamatos lámpa használat is számottevő energia veszteség, 1-2 lóerőt az is levesz a motor teljesítményéből !
Egy w123-as mercedes esetében a közúti világításból adódó fogyasztás a következő képpen alakul: 2x55W tompítottfény, 2x5W helyezetfény elől, 2x10W helyzet fény hátul, 2x5W rendszámtábla világítás= 150W
1,36Le = 1kW
Tehát ez elvileg csak 0,2Le veszteség,
de azért a valóságban ez bizonyára többre adódik, mivel hozzájön a nagyobb terhelésből adódó fokozott surlódása az ékszíjnak és a csapágyaknak és a generátor alkatrészein (töltészabályozó+egyenirányító diódák) is nagyobb a veszteség nagyobb terhelés esetében, tehát számolhatunk nyugodtan vagy a duplájával, akkor az 300W ~ 0,4Le.
Okozhat még esetleg egy kis plusz veszteséget egy rossz, megkopott csapágy is, ami néha beáll, néha nem.Bár még így sem tűnik túl soknak, lehet mégis számít !
Mondjuk egy dízel autónál ezt egyszerűen ki lehet próbálni, mivel a motornak működése közben nem kell áram, a járgány beindítása után nyugodtan leköthetedaz akkut a hálózatról.
De ha a generátornak nem adsz gerjesztő áramot, vagy egszerűen csak kihúzod a csatlakozóját, akkor nincs semmiféle elektromos veszteség működés közben, de égetheted a lámpádat egy próba erejéig, tehát a rendrő sem köthet beléd !Próbáld így ki, hogy mennyire változik a motorod viselkedése !
A 140-es tempó gyári felépítésben egyébként már biztosan túlzás ennek a motornak, ha nem is a leadott teljesítmény miatt, de a fordulatszám miatt mindenképpen, mivel már igencsak túlpörög a megengedett max. 5200-as fordulaton a motor, ami fokozott kopáshoz, hőfejlődéshez és olajfogyasztáshoz vezet !!!
Szóval max. kipróbálni szabad, ha képes ekkora tempóra, de atrtósan haladni így nem szabad az biztos, mert egy út alatt is le lehet amortizálni vele a motort !
Én is csak kipróbálás szinten mentem ennyivel, illetve egyszer a motorom régi állapotának vége felé huzamosabb ideig, de éreztem is utána, hogy már nehézkesebben indul be a motor, fogyaszt némi olajat és többet füstől, az egész motor sokkal lazábban, lötykölődősebben futott már utána (mintha keresztben jártak volna már a dugyattyúk), már nem is sokáig !
Valahol olvastam, hogy egy Bécs-Budapest út alatt a max. tempóval hajtva, egy méretet is kophat a motor !!!
Ha van 5-ös váltód, vagy a diffit kicseréled egy kisebb áttételűre, mondjuk a 3,92-es helyett egy 3,69-es 240-es dízelére, akkor ugyan csökken a menetdinamikád, de lehet hogy az erejéből még képes némi pluszra, viszont alacsonyabb fordulaton, így akár a 130-135 körüli sebességre tolódhat ki a motor max. fordulata.
De persze csak akkor bírja a motor, ha a max. energiáját képes leadni !Igazából 3,92-es diffi helyett valami 3,75-3,80-as kellene, akkor tudna maximumban egy kicsit többet, némileg csökkent menetdinamikával, a 3,69-es diffi már valszeg túl erős áttét lenne neki.
No, remélem azért még nem ment tönkre a motorod, de azért ezt a 140-et ne nagyon foszírozdd, csak 125-130 körülig előzésekkor és 110-115 között folyamatos haladáskor !
Üdv.:
-
t.zsolti
tag
-
Mintcar
tag
Szisztok!
Ma hazafelé melóból végig furcsa fémes kopogás jött a jobb első keréktől.
Félre álltam és ellenőriztem a dísztárcsát és a kereket, de minden stabil volt, pedig mintha a tárcsa kongott volna.
Hazaértve leszedtem a dísztárcsát és rögtön lepottyant a kerékagy csapánynak kupakja!
Visszakalapáltam de nem valami stabil.
Kézzel lazán elbirom forgatni, bal oldalon meg sem moccan.Ennek a kupaknak van valami speciális rögzitési modja, vagy csak esetleg kopott és azért nem akar rögzülni rendendesen?
Eleve csak úgy magátol az lejöhet, vagy nem rakták vissza megfelelően? -
Mintcar
tag
válasz
Batman2 #6033 üzenetére
Szia!
Pénteken tettem egy kis túrát a szekkérrel, lepattantam a Egerbe az M3-on 1 villám látogatásra.
Kb 150km volt oda és vissza is.
Lefelé menet a max amit kibirtam hozni az kb. 110 - 115km/h volt, de végig a 100km/h-tartottam.
Másnap hazafelelé megküldtem és 140-fölé birtam tornázni(szerintem még egy picit birt volna de nem mertem tovább küldeni), és simán előztem 120 -130km/h-val.
Hazafelé majdnem végig 115-125-el jöttem, igaz ezt már valszeg nem negyon szerette mert a vissza úton már fogyasztott olajat is.
Amikor leértem, ellenőriztem az olajszintet és pontosan a max jelzés alatt volt, mint indulás elött, de mikor visszaértem Bp-re az eröltetett menetből, már kb 3mm-el lejebb volt az olajszint, és a kartel gáz elvezőcső körül a szelep fedelen kb 5cm-s körzetben olaj permet volt.
Igazán jól 100km/h-án érezte jól magát, onnan aránylag dinamikusan lehetett a kamionokat előzni, és a gödöllöi emelkedőt is megbirta mászni stabilan 100-al.Én a generátorra gyanakszok hogy vissza vesz a teljesitményből.
Minap megfigyelem hogy mikor beálltam a garázsba, és lekapcsoltam a lámpát megemelkedett a forulatszám és az oljnyomás is feljeb ment, vissza kapcsoltam a lámpát, és megint csökkent az alapjárati fordulatszám, és az olajnyomás is csökkent egy picivel.
Szerintem ennyire nem lenne szabad befojásolnia a fordulatszámot befolyásolnia egy fogyasztónak!
Nálad ez megfigyelhető? -
Batman2
őstag
válasz
Mintcar #6002 üzenetére
Szevasz
A motorháztető belső oldalára, ha nem azt a gyári szerűnek megfelelő, készen kapható, hővisszaverő, fémes réteggel ellátott paplant akarod tenni, akkor teheted azt a szürke, viszonylag masszív, szintén hőálló habszivacs lapot is, ami van kb 0,5 és 1cm-is változatban is és megtalálod barkácsáruházakban pl. a B@umaxban.
Én legalábbis azt készülök majd rátenni, bár lehet a fémes felszínnel rendelkező szivacs lap felülete (amit talán szintén lehet kapni méterre is) jobban bírja pl. a magas nyomású mosást.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Mintcar #6022 üzenetére
Szevasz
Köszi az infót !
Akkor ezek szerint nekem a régi ventilátorom lehetett nem megfelelő, lehet azért is tudott akár 140-re is felmenni, mert a négylapátos venti valamivel kevesebb energiát emésztett fel.
Viszont akkor még mindíg valami nem stimmel a motormban, hogy jelenleg a 110-et is alig teljesíti, nem hogy a kb. 125-ös végsebességet, pedig semmi egyéb nem változott a hajtásláncban, nem volt sem diffi, sem váltócsere !
Mindenesetre a legtöbb esetben az a tapasztalatom hogy az én motoromnak a hűtőrendszerem jelenlegi összetétele és állapota mellett nem kell akkora hűtés, mint amit ez a lapát kavar !
Igazából az elektromos megoldás lenne a legjobb, mert akkor alacsony fordulatnál illetve városban is megkapná a megfelelő hűtést biztosan és magas fordulaton sem pörögne felelegesen mint az őrült a lapát, mikor aúgy is hatalmas a menetszél is, így nem főne meg a motor és nem is pazarolna el fölöslegsen enegrgiát sem.
Még ha nem is nőne jelentősen a végsebessége, sem a menetdinamikája, akkor is valszeg lenne némi üzemanyag megtakarítás, pláne nagyobb sebességnél !Egy amúgy is 123-ashoz való klímahűtő venti kellene hozzá !
Ha tudsz ilyen eladót, szólj lágyszi !Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
t.zsolti #6031 üzenetére
Szevasz
Szemre nekem most 24 fok körül van.
Mikor Gabi haverodnál mértük sz ő storoboszkópjával, akkor asszem a készülék jelzett 27-et (ez még majdnem jó is lett volna), de valami korrekciót le kellett vonni, így kaptunk végül 17-et, ami meg kevésnek tünt, viszont mégsem ment nagyon rosszul vele.
Tavaly a kipufogó csere után nagyon jól gyorsult a járgány, és egy érdekes, kicsit csattogó berezonálást csinált, mikor intenzíven gyorsítottam vele, viszont nem csak kipufogó volt cserélve, nanem akkor pucoltam a tankot és a szűrőt is !
Így nem tudom, hogy mit minek a számlájára írjak, tény, hogy ez a hang sincsen már és nem is húz messze olyan jól.
Feltételezhetném, hogy el van dugulva a kipufogó, de a mostani hosszabb utak után furcsálnám, ha még mindíg el lenne dugulva, akkor viszotn nem tudom hogy miért a hang és a dinamika változás !?
Szóval akkor azt mondod, hogy lehet érdemes kb. 4-5 fokkal, szemmel alacsonyabbra állítani a befecskendezést, mert kb. annyit tévedünk !
Kiváncsi lennék, hogy ha így speciálsi csővel együtt állítod be szemre, akkor vajon a stroboszkóp mit mondana ?
Illetve, hogy vajon a stroboszkópnak mekkora hiba lehetősége van, pl. csak azzal, hogy az érzékelőt a nyomócső melyik részére teszed ?
Én is csinálok valami ilyen mérőcsöves dolgot, aztán megnézem megint az előtöltést !
A kopogásról annyit, hogy amikor én állítottam, mentem vele, majd megnlztem és szemre 17 fokon volt, akkor igaz, hogy nagyon csendes volt, szinte nem is dízelmotor hangú, viszont már rosszabbul is húzott.
Ha ehhez hozzáadok mondjuk 4-5 fok tévedést, akkor az 21-22 fok, ami már alatta van az ideális 26 foknak, így ez indolkolhatná a tapasztaltakat.
Nekem akkor volt általában a legjobb a motor viselkedése, mikor szemre 22-23 fokra volt állítva.Üdv.:
-
t.zsolti
tag
válasz
Batman2 #6028 üzenetére
amit szemmel állítottam 25 fokra ( statikus előtöltés) az stroboszkóppal ( dinamikus ) 30fok volt,csak 6 fokot tévedtem de a motor jobban melegedett ,gyengén húzott, és erősebben kopogott.
lehet,hogy neked is túl nagy az előtöltés?
vettem csőcsonkot amit rá lehet az adagoló nyomóoldalára csavarni,már csak vékony átlátszó műanyag cső kell,1-2mm belső átmérőjű lenne a jó mert abban jól látszik a gázolaj emelkedése.
mérés előtt nyomni kell fecskendővel egy kis g.olajat bele és nem kell tekertetni az önindítóval. -
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #6027 üzenetére
Jah igen, a előtöltés állításnál valóban nagyon pontatlan az a leolvasás, hogy nézed azt a V alakot, hogy mikor kezdd benne emelkedni az üzemanyag, simán túl tudok rajta szaladni vagy 4-5 fokot !
Én is erre gondoltam, hogy egy átlátszó csövet húzok rá a nyomó csó csatlakozásra és abban figyelem az üzamanyag emelkedését.
Ha mindegyik csatlakozásra húzunk egyforma méretű csöveket, akkor nagyjáboli mennyiségeket is tudunk vele mérni, igaz nem nyomás alatt.Egy olyan csövet, vagy csatlakozást kellene ráhúzni, aminek a vége egy átlátszó kapillárisban folytatódik, akkor azonnal látszani fog a folyadékszint emelkedése !
De az is megoldás lehet még, hogy egy nyomócsövet szévágsz és megtartod az egyik végét kicsi csődarabbal együtt, amihez csatlakoztatsz egy üveg kapillárist, a nyomócső fejét pedig a csavarral rögzíted, ahogyan kell.
Ha indító motorral tekersz pár fordulatot, akkor a cső holt tere megtelik gázolajjal és már látni fogod a szintjét az üveg csőben, és az emelkedést, mikor legközelebb kézzel tekered át !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
t.zsolti #6023 üzenetére
Szevasz
Hát az nagyon érdekes, ha Neked is elmászik magától az előtöltés !!!
De mi a fenétől lehet ez ???
Mert attól az 1-2 foktól szerintem nem.
Én azóta megint számtalanszor állítottam, de még mindíg nem sikerül úgy összehoznom, mint ahogyan a korábbi állapotában volt, legalábbis akkor jobban hűzott a motor, olyan jól, hogy én sem ismertem rá !
Most is elviselhetően megy, de nem úgy, lomhább gyorstíáskor, mintha valami visszafogná, ha nyomom a gázt is csak sokára kezd reagálni és akkor is csak módjával, míg akkor szinte azonnal elkezdett húzni és nagy gáznál igen erőteljesen, már ami egy ilyen motor és váz tömeg aránynál egyáltalán lehet !
Egyébként nagyon jó fogyasztási adatokat produkált most a héten.
Szegeden voltam hivatalos úton és igaz, 60-80 közötti tempóval és szolid gyorsitásokkal, de 5-6l között fogyasztott, a tartalékból tett meg 165km-t, ami max 10l lehetett, de inkább 8 körül szokott alakulni !!!
Igaz, odafeleé kellett neki vagy 150km mire a 100-as tempót viszonylag csendesen, finom hanggal könnyeden vitte.
Az út előtt cseréltem üzemanyag szűrőt, légszűrőt és motorolajat..
Liqu Molly 10w40-es MoS2-es olaj lett bele téve.Viszont most az út után cseréltem le az előszűrőmet és tele volt apró homok szerü szemcsékkel és a gázolaj jó lassan csordogált csak belőle vissza a tankba, aztán belefújtam a csőbe, és elég nehéz volt megfújni.
Mikor beraktam az új szűrőt és felpumpáltam a rendszert, a gázolajjal egy rakás apró szemcse is érkezett a tankból.Lehet, az a tank szűrő már megint kissé dugult, a végén kiszedem a tankból, elvégre a motortérben levő előszűrő úgyis szűri az üzemanyagot, csak nagyon darab valami ne essen a tankba, mert akkor az beszorul a csőbe.
Üdv.:
-
-
t.zsolri
csendes tag
-
czpitti
senior tag
utánanéztem (mert fényképet nem tudok most feltenni)ugyanolyan az üzemanyagszűrő mint a 123-ason.Ne kérdezd hogy sikerült nekik nem tudom
Most már korrektebben ketyeg a doxa
Már csak egy kérdésem lenne mert a tankom tuti hogy tele van üa sárral.Hogyan és hol kell tankot tisztítani????????
-
t.zsolti
tag
válasz
Batman2 #6021 üzenetére
a hétvégén megmértem az előtöltést 14-15 fok,a főtengely 1-2fokkal fordul túl a felsőholtponton a vezérműtengelyhez képest (pedig amikor összeraktam a motort tuti 24 -re állítottam)
hát nekem nehezebb "lekapni" az adagolót a hossza miatt,nem lehetett már ráállítani.
most meg valószínűleg több a kelleténél az előtöltés úgyhogy csinálni kell valami mechanikus ellenőrző eszközt ( egy darab átlátszó cső a nyomóoldalra mert a kis tölcsérben nem igazán látszik a gázolaj ( találtam 50 pénzért előtöltés mérőt komplett ) -
Mintcar
tag
válasz
Batman2 #6021 üzenetére
Szia!
Nekem fekete és 5 lapátú.
Van nekem itthon bontott ami tuti hogy egy 2-es szériásról van, és tökéletesen megegyezik
méretre és ventilátor lapát elhelyezésre is.
A bontottnak a gyári száma 115-205-04-06, rákerestem itt az összes 4 hengeres diesel-hez ezt a gyári számot adja meg.
Valszeg a benyásoknál és az 5hengeres diesel-nél van eltérés.
A linken lévő kép pontos, azzal összebirod hasonlitani. -
Batman2
őstag
Mintcar !
Neked milyen ventillátor lapát van feltéáve a járgányodon ??
Azért kérdem, mert feltételezem, hogy a kölömböző motorokhoz külömböző ventillátor lapátok vannak, legalábbis a 200D és a többi !
Nekem a régi propellerem emlékeim szerint négy lapátos volt és fehér színű.
De lecseréltük, mert kissé meg volt rágva a lapát rajta, feltehetően valamikor még előttem a szétmállott ékszíj beledörzsölhetett a lapátba és hogy nehogy megfőzzem azonnal a felújított motoromat.Viszont az új, amit vettem bontóban az egy fete kerék és öt lapátja van, ha jól tudom, lehet még nagyobbak is a lapátok.
Lényeg az, hogy a motorhőmérséklet is arra utal, hogy ez túlzás, nem kell ekkora lapát, mert szinte mindíg túlhült a motorom, 75-80 fok körül van.
Másrészt az a jelenség még, hogy magasbb fordulaton erőtlenedik a motorom és bőgni kezdd, és a végsebessége továbbra is 110-112 körül van padlógázon, úgy hogy az adagolóm még feljebb is van csavarva a kelleténél (220-asra) !Ahogy olvastam a 240-esnél a szélkerék max fordulaton akár 5-6 lóerőt is levehet, az bizony már tetemes külömbség, és érthető, hogy minden sebességben jelentkezik a tünet, legfeljebb kisebb mértékben, mivel a szélkerék akkor is felpörög a motorral együtt és eszi az energiát !
Üdv.:
-
czpitti
senior tag
Nos levettem a régi szűrőt megrendeltem az újat de a régi szűrő szerintem fordítva volt feltéve.Ahol az "in"felirat van arra a felére megy a tanból jövő benzincső ugye?Csak mert nálam fordítva volt feltéve,vagy én vagyok hülye
-
Mintcar
tag
válasz
Batman2 #6013 üzenetére
Legalább 5-6cm-t süllyedtek, szép lassan.
Azóta beszéltem egy citroen-s szervíz agyauristennel, és monta ez teljesen természetes hogy a rugó igy megpihen.
Egy nagyon fontos dolgot kell csak betartani, hogy egy kipihent rugópárt nagyon fokozatosan lehet csak terhelés alá vonni, mert amig nem lágyul vissza piszkosúl törékeny!! -
Batman2
őstag
válasz
czpitti #6009 üzenetére
Eetleg még víz kiválás az üzemanyag rendszerben ?
Amúgy én is megnézném a szűrőket, ha nem mostanában voltak cserélve.
Még arra gondolnék, hogy valahogy mintha kipárologa a rendszerből a benzin, esetleg a porlasztókon keresztül ?
Eesetleg még netán valami szelep, ami visszafolyást, esetleges párolgást gátol, nem zár rendesen !
De ez csak tipp.Üdv.:
-
Batman2
őstag
Motorolajok !
A hideg - meleg viszkozitási értékek és jeletésükkel már tisztában vagyok az olajok esetében, több jó cikket is olvastam e témában, ami elég jól megmagyarázza ezeket a dolgokat (pl. hogy mi a "vastagság"), de olyan leírást még nem sikerült fellelnem, ami az ásványi, félszintetikus és szintetikus olajok egymáshoz viszonyított előnyeit - hátrányait taglalná !!!
Azért jutott most ez az eszembe, mert megint egy teljesen szintetikus olajat használtam és megint azt tapasztaltam, hogy igen hamar elhasználódott az esetmben (3200km) !
A régi kopott állapotában is ugyanezt tapasztaltam szintetikussal (és azonos márkával) és a mostani felújított állapotában is a motoromnak, pedig elvileg pont ezek az olajok a hosszú csereperiódusra javasolt olajok.A konkrét dilemmám az, hogy vajon nem e arról van szó, hogy magával a szimpla oxidációval szemben tényleg jobb az ellenállóképességük és a nyírásstabilitásuk ezeknek a teljesen szintetikus olajoknak, tehát tényleg hosszú ideig megőrizhetik a szerkezetüket és a kiváló jellemzőiket, viszont ha nagy mennyiségű szennyező anyag jut az olajba (korom, régi lerakódott koksz, olajsár), akkor megbomlik az egységük, lecsökken az adalék rendszerük hatása és végeredményben elveszti az olaj a kiváló képességeit.
Tehát pl. egy jó benzinmotorban, ahol nagyon kevés a lerakódás és kevés, gyak. nincs korom képződés, így azzal nem is szennyeződik az olaj, csak a hő és korrodáló gáznemű égéstermékek okozta oxidációs hatás, ilyen körülmények között valóban jól teljesíthetnek ezek az olajok, mivel az oxidációval szemben valóban igen ellenállóak.
De lehet, hogy a mai dízelekben is kevés a lerakódás (kisebb illesztési házagok ?), az olajba kerülő korom (bár koromképződést bőven meg lehet figyelni sokuknál, matt feketét tudnak eregetni), így azok viszonylag jól működnek ezekkel az olajokkal is.Ha viszont ezeket tényleg hamar nyakoncsapja a nagymennyiségű lerakódás, ami egy ilyen régi mortorban keletkezhet, még akkor is ha fel van újítva, akkor ezek nem jók nekünk.
Viszont a félszintetikusak már lehet hogy jól bírják ezt is, ugyanakkor jobbak a tulajdonságaik, mint a hagymányos ásványiaké !
Szóval ezért a kérdés, hogy melyiknek mi az előnye, és méginkább a hátránya ?
Ha valaki tud ilyen jellegű leírást ne habozzon közzétenni itt a fórumon !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Mintcar #6003 üzenetére
...nekem meg egy Debrecen - Szeged - Debrecen lesz a jövő héten a bejáratás folytatása és hamarosan lehet, egy Debrecen - Csákvár - Debrecen is lesz még !!!
110-ig az enyém is felhúz, ha elfogadhatóan van beállítva az adagolója, de aztán vége is van, legalábbis mikor legutóbb próbálgattam, pedig korábban már ez a felújított motor is elérte a 125-öt, a régi kopott, de legjobb állapotában pedig 145-ig önerejéből !!!
De lehet, hogy még ebben a felújított motorban akkora a súrlódás, hogy azért nem bír annyit pörögni, pedig ereje az több van mint kopottan, csak akkor jobban bírta a pörgést, a fordulatot, de hát minél magasabb a fordulat annál nagyobb a súrlódási veszteség a motorban !
Üdv.:
-
czpitti
senior tag
válasz
Mintcar #6008 üzenetére
Sziasztok a kérdésem:3000-es benzines 124-es 1988-as a vasam és ha huzamosabb ideig nincs beindítva(2 hét körül)akkor csak húzásra indul de egyre nehezebben.Amikor beindult akkor 10 percig kb olyan mintha tiszta kosz lenne az injektor húzatgatom és egyszer csak megjavul utána egy pöccre indul.Mi lehet a probléma?A válaszokat előre is köszönöm.
-
Mintcar
tag
válasz
t.zsolti #6005 üzenetére
Akkor inkább nem bántom, ez amugyis hatalmas előre lépés a régihez képest!
A futóműnek most teljesen patentnak kell lennie, nem kopog nem lötyög semmi.
Olaj ki lett cserélve. A rugok is szépen beültek.A holtjáték a kormánytengelyen jelentkezik.
Csak valahol olvastam hogy ha nincs utánállitva folyamatosan ahogy kopik a kormánymű,
hatványozottan romlik az állapota.
Szeretném ennek az állapotát minél tovább megőrizni. Egyébként teljesen autozható ezzel a 2 cm-s holtjátékkal. -
t.zsolti
tag
válasz
Mintcar #6002 üzenetére
nem biztos ,hogy a kormányműnek van lógása,a többi elemét a kormányzásnak megnézted?
nagyon vigyázz inkább maradjon egy kis holtjátéka mert a szoros kormánymű sem jó.
cserélj inkább olajat és szűrőt a szervórendszerben.
a holtjáték állítása a kormányműház felfelé néző oldalán levő imbuszcsavar kifelé tekerésével csőkkenthető,persze miután a biztosító anyát fellazítottad.
kis kitekerés (1/8-ad fordulat) ,ellenőrizni a kormányholtjátékot alul a kormánykaron és a kormánytengelyen egyszerre lehetőleg,(tehát két emberes,egy mozgatja a kormányt egy meg fogja e fentebb említett részeket)
a beállítás azért feltételez némi hozzáértést. -
Mintcar
tag
válasz
Batman2 #6000 üzenetére
Szia!
Amikor hoztam haza vizsgáról a szekeret én is piszok lustának éreztem.
Sikerült szombaton és vasárnap egy kicsit megkergetnem a motort, mintha jót tett volna neki.
Ma az egyik gyorsforgalmin kb110-re gyorsitottam és szépen vitte, talán kezd vissza térni az élet a motorba. Az utobbi napokba nem jelentkezett teljesitmény csökkenés meleg motornál, de sajna hideg inditásnál visszatért a 2-3 döccenés, igaz sokkal enyhébb lett a jelenség.Rövidesen lesz egy Bp.-Keszthely-Bp. kirándulás, na kérem, az lesz az igazi műszaki vizsga!
-
Mintcar
tag
Sziasztok!
Már rég akartam kérdezni, hogy a motorháztető belső felére milyen anyagot raktak anno?
Nem került vissza nekem semmi, meg az az enyag ami ott volt mállot rendesen.
Annak a valaminek mi volt a célja, és mit lehet betenni a helyére??Még ha valaki leírná szájbarágosan hogy kell a kormánymű holtjátékát állitani, azt meg köszönném!
A mostani ami bent van kb. 2cm-s holjátéka van. Én úgy tudom hogy 1cm-k kellene lennie gyárilag, úgy érzem azt a 1cm-t ki lehetne még szedni belőle.
Az tudom hogy hol lehet állitiani, csak a modja nem világos. -
Batman2
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest