Hirdetés

2019. október 19., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lapa


lapa
(veterán)

tényleg érdekelne a kérdés. mondjuk egy fűtési rendszer tekintetében elterjedtek a gázkazánok. ezek mekkora hatásfokot biztosítanak?

az 1000 w teljesítményű elektromos fűtőszál teljesítménye gondolom közelít a 100%-hoz, megfelelő hőcserélő esetén (vagy anélkül is, mert nem tud kijutni a meleg csak a keringtetett közegbe). de mennyi hőt enged el a gázkazán?

semmi konkrét eszközre nem gondolok, csak kíváncsivá tett mennyivel olcsóbb a fosszilis (bár ez így megint nem igaz, lásd hőerőmű. mindegy). gondolom fűtésnél elektromos melegítésnél elég nagy teljesítmény kell lakás szinten, tehát alapfeltétel a megfelelő hálózat.

örülnék, ha valaki tudna segíteni a fentiekben.

(#2) tildy válasza lapa (#1) üzenetére


tildy
(nagyúr)

A villany sokkal drágább:
példának okáért:
120 literes gázbojler: 1500Ft/hó
120 literes villanybojler 3000-4500 Ft/hó.
Nálunk a legnagybb gáázszámla 36 nm-re nem votl több havi 5E-nél.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#3) supercow válasza lapa (#1) üzenetére


supercow
(őstag)

Most tervezünk villanybojlert lecserélni. Egy 4 tagú családnál egy 120L-es hőtárolós gázüzemű berendezés 1/4 áron állítja elő ugyanazt a hőmennyiséget, mint a villany.
Ezt egy gázszerelő szakember és a gázművek embere is megerősítette, amikor kijött az órát ellenőrizni tegnap.

[Szerkesztve]

Nyuszi vagy, McFly?!

(#4) lapa válasza tildy (#2) üzenetére


lapa
(veterán)

köszi, ez elég jó kiindulási alap. gázkazán hatásfokát is tudja esetleg valaki?

(#5) tildy válasza lapa (#4) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Albiban és a szüleimnél is konvektor van.
Emiatt csak arról tudok mondani még pár dolgot:
Albiban egy konvektor van+gáztűzhely, így itt általában télen 2-5E Ft a számla.
Szüleimnél van 3 konvektor és egy gázbojler +gáztűzhely: télen 10-12E ft a fűtés, kb 70nm-re.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#6) lapa válasza supercow (#3) üzenetére


lapa
(veterán)

az elég necces. a villany monnyon le. és szenvednek ezzel a fúziós témával ahelyett hogy építenék...

(#7) Yaye válasza lapa (#4) üzenetére


Yaye
(őstag)

Én egy-két éve viccből kiszámítottam mennyibe kerülne ha kiiktatnám a gázt a lakásbúl és villannyal fűtenék illetve melegíteném a vizet. Meglepődtem, hogy a gázkészülékek hatásfoka milyen jó, ha jól emlékszem 80-85% körüli is lehet. De erre most ne vegyél mérget, mert nincs már meg a doksi amiben olvastam.

Most rákerestem, és a kondenzációs kazánok hatásfoka tényleg nagyon magas, mert a füstgázból is nyernek még vissza energiát.

Bővebben: link
Bővebben: link
Bővebben: link

[Szerkesztve]

(#8) lapa válasza Yaye (#7) üzenetére


lapa
(veterán)

köszi a válaszokat. lenne még egy kérdésem: adott egy átlagos kombi gázgazán, ami kb. 6-7m csőtávolságra van a leendő mosogatóteknőtől. átlagos használat során kicsi vagy közepes mennyiségű vizet vételeznek belőle, ugyebár öblítési vagy mosogatás (teli teknő) célokra.

a relatíve nagy csőtávolság miatt kis mennyiség vételezésekor egyáltalán nincs melegvíz. elnagyolva 1cm csőátmérőnél a 6 méteren fél liter víz áll a csőben, ez után kezd el melegedni. a probléma ugyanígy fennáll nagy mennyiség vételezésekor. jééé

arra gondoltam, hogy beszerelnék kicsiny, csap alá rakható elektromos vízmelegítőt és rákötném a bejövő melegvízre. mittomén 40-50 fokra beállítva tudna vizet tárolni (gyengébbeknek: level2 cache) és a csőből (level1 cache) érkező hideg vizet is fel(jebb) tudná melegíteni. milyen elektronika van ezekben? ha jól sejtem egyszerű termosztátos, nem? lehet baj, hogy eleve üzemi hőmérsékletű vizet kap?

(#9) Arhquis


Arhquis
(aktív tag)

Főleg a villanyboiler a nagyon necces.
Alapvetően a villanyáram lenne az olcsóbb.
Fűtésre a fa, meg a szén a tuti. ( akkor, annyit, addig )
Egy jó helyre felállított kályha csodákra képe. Nálunk potom pénzért lehet a házat felfűteni vele!
Mellé gázkonvektort használunk. Nappal lehuzzuk, éjjel felcsavarjuk!

(#10) Yaye válasza lapa (#8) üzenetére


Yaye
(őstag)

És azért a fél liter vízért akarsz egy külön vízmelegítőt beszerelni? És a rendes jó kis gázkészülék után ott pörögjön ezerrel egy villanyfűtő, ami alig enged át magán vizet (mert nem tud megmelegíteni nagyobb átfolyó mennyiséget), és fogyaszt mint a barom? :Y:Y Ez az ötlet -remélem megbocsájtasz- szvsz teljesen sületlen :) Az igazán kicsiny vízmelegítők nem tárolnak vizet hanem csak átfolyás közben melegítenek, nem csinálnak rendes forróvizet, és jó drágák. Föl sem foghatom miért gond az az első pár deci hidegebb víz. Ha leszigeteled a melegvíz vezetéket, akkor nem is hűl ki olyan hamar.

(#11) dabadab válasza lapa (#8) üzenetére


dabadab
(félisten)

Van erre normalis megoldas is: a meleg vizet cirkulaltatjak (ehhez kell egy plusz szelep + szivattyu), es a gazkazannal melegitik (bar ez leginkabb csak az indirekt tarolos cuccokkal mukodik, atfolyosnal nem nagyon (ill ott most kezdenek megjelenni az effele megoldasok))

DRM is theft

(#12) djyuri


djyuri
(őstag)

Na erre csak annyit,hogy nekünk régen villany bojler volt 120L-esben (2.6Kw-os asszem)
Abból fürödni állati volt,mert gyorsan vissza fűtötte a vizet. Szal este 8-tól 10-ig mindenki teli kádban fűrdött (4-en vagyunk)
Utána a fodrász üzlet miatti sokkal nagyobb melegvízigény miatt církó lett beszerelve (gázüzemi közvetlen vízmelegítő)
Majd idén januárban vettünk egy gáz bojlert. Azzal könnyebb a víz hőfokát jóra állítani a fodrászathoz meg a fűrdéshez meg minden,de gyengébb a villanybojlernél,pedig a legerősebb gázégöset vettük a 120L-esből....Szinte egész nap megy az égő alatta. Asszem úgy napi szintem néztem egyszer és úgy hajnali 2-3 körül aludt el az üzlet nyitásától nézve előszőr.
38000-ről 46000-re nőtt a gázszámla:DDD,de kevesebb víz fogyott majdnem több,mint a felével,mert nem kellett állandóan állítgani,mint a církó esetében...
A vízdíj 27-ről 22 lett,de most sokat locsolunk,meg napi kétszer fürdünk (legalábbis és)...
Ja meg múlkor megviccelt a gázbojler,mert kialudt és én sehogysem tudtam meggyújtani és még eléggé hideg volt a víz a kádban..
Gondoltam elegítek vizet fazékban a gázom meg müanyag edényben a mikróban..
A mikoró nyert ugyanannyi vízzel és idővel,de a gázo négy lábos fért el,szal kérdéses:DDD:DDD:DDD (ja a futamidő 8 perc volt a tök hideg vízről a forróig,de a gázon még legalább 5 perc kellett)

Szal a lényeg,hogy kisüzemként nekünk az elektromos érné meg,de már ígyis 42A-es a villanyóránk,szal hova még tovább:F:F (2*25A,de 42-nél leoldott)

(#13) dabadab válasza djyuri (#12) üzenetére


dabadab
(félisten)

Az onallo gazboilerek eleg vackok, azoknak orakba kerul, mire felfutenek egy teli tartaly hidegvizet - ellentetben a gazkazanokra kapcsolhato tartalyoknal a felfutesi ido ugy 15-30 perc, vagyis sima furdozessel gyakorlatilag nem lehet kifogyasztani beloluk a melegvizet.

DRM is theft

(#14) djyuri válasza dabadab (#13) üzenetére


djyuri
(őstag)

Igen,de az 500 ezertől indul a normáli (mamáméknek püski olyan van Vailant-ban)
ez pedig 89ezer volt....

mára off

(#15) dabadab válasza djyuri (#14) üzenetére


dabadab
(félisten)

??? 800k egy csaladi haz komplett futesi rendszere, radiatorral, szerelessel, mindennel. Egy kulso 120-160 literes tarolo ugy 80-120k tajan van (OK, a Vaillant az lehet, hogy vmivel dragabb (mert ok egy draga marka), de nem annyival)

DRM is theft

(#16) lapa válasza Yaye (#10) üzenetére


lapa
(veterán)

sztem nem sületlenség. csak annyiról van szó, hogy a csőben lévő hideg vizet (meg amennyire még a kazánból jövő meleg kihűl) melegítené feljebb. az a víz csak elméletileg fél liter, mert a lehűlés miatt annál több kifolyik, mire kézmeleg lesz.

nem is beszélve ugye arról a tényről, hogy az egykaros csaptelepet nem kívánom jobbra-balra ráncigálni, hogy a meleg csőben lévő fél liter jöjjön ki elsőre, hanem ''majd ha meleg jön ez lesz optimális'' állásba rakom. durván felesben keveredik a 10 fokos hideg vízzel. szóval elhiheted nekem 2-3 liter simán kijön mire kellemesen meleg lesz. (szerk: kimértem, és ''kézmeleg'' állásban a 3. liter végére lesz 25 fok körül)

a csövek is csak elméletileg nem hűlnek ki (vmi műanyag-alu réteges csövek, polifoam-szerű szigeteléssel), mert véletlenszerűen használom és nem hagyom kifolyni a 2-3 litert (jópár másodperc).

a kis melegítőnek annyi lenne a feladata, hogy ha hideg vizet kap, melegítse. ha meleg vizet kap nem fog működni, mert ugye miért működne. de még mindig az a kérdés lehet-e a kis elektromos melegítőnek baja, ha egyből meleg (forró) vizet kap a kazánból?

[Szerkesztve]

(#17) Yaye válasza lapa (#16) üzenetére


Yaye
(őstag)

Lehet hogy van termosztátos kivitel is, de szerintem egy átlagos átfolyós villanymelegítő a vízhőfokot nem nagyon méricskéli, csak a beállított erővel fűt mint a hülye, ha elindul rajta a víz. Az amelyik már tárol is pár litert, az meg nem olyan pici. Szóval szerintem (!) ez nem lenne jó megoldás. De a nagyobb gond, hogy ezek kis teljesítményű cuccok, és nagyon kevés vizet engednek át magukon, csak annyit amennyit épp meg tudnak még melegíteni átfolyás közben. Vagyis hiába van tuti gázkészüléked és pazar nyomásod, az előmelegítőd miatt csak csurogna a víz a csapból.
De ez csak az én laikus meglátásom, nem vagyok víz-gáz szerelő, szóval nem is okoskodok tovább.

(#18) tildy válasza dabadab (#13) üzenetére


tildy
(nagyúr)

120 literes ilyen ''vackunk'' van, kémény nélküli.Sosem fogyott még ki belőle a melegvíz. (ez alatt is megy az őrláng mindig....)
ÉS havi 1500 nyáron a gázszámlája.
Hidropi a neve
valami iylen:
Bővebben: link

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#19) Den válasza lapa (#8) üzenetére


Den
(veterán)

ezt úgy küszöbööi ki hogy van egy keringertőszivattyúa rendszerben meg egy külső mewlegvíztároló

www.simson4t.hu

(#20) lapa válasza Den (#19) üzenetére


lapa
(veterán)

ilyen a miénkben nincs, ez csak afféle lct verziós kombikazán. nem hiszem, hogy van benne tartály, direktben melegít szvsz. annyit tudok, hogy szabályozóként egy radiátort használ, azt nem szabad elzárni.

meg ugyebár akkor kellene egy harmadik cső is a melegvíz visszaforgatásához uttyogy asse játszik nálam már. vagy rosszul gondolom?

szvsz a kis melegítőben csak kell legyen termosztát, hiszen egyébként nem tudná, hogy folyik-e a víz (kell-e melegítenie)...

(#21) Den válasza lapa (#20) üzenetére


Den
(veterán)

nekünk van átfolyós vízmelegítőnk csak nem használjuk mwert sokat fogyaszt, ugyanis álandóan fűt egy tartályban vizet.

www.simson4t.hu

(#22) CuKoR


CuKoR
(senior tag)

valaki nagy fizikás számolja ki h mennyi m3 gáz elfűtése ad 1kw energiát.. és rögtön kijön mennyivel drágább a villany..

Villanynál mondjuk 97% hatásfok
Gáznál legyen 80 % sztem !

Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu

(#23) biker


biker
(nagyúr)

nekünk kombi cirkó van, 7-24kW állítható, most nem tudom, hogy 9.5 vagy 11kW a beállítása, így 41nm-re, két főre télen a fűtés+melegvíz csúcsok csúcsa 8-9k volt, átlag 7-7.5k, de mi 24-25fok között fűtünk, nem 22 mint a nagyátlag :)
az állatok miatt akkor is, ha nem vagyunk itthon, 22fok alá nem eshet miattuk soha
szomszéd ugyanilyennel 50nm-re 9-10k volt.

nyáron ugy 1k körül van.

őrláng nincs, elektromos gyújtás, ha kell. :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#24) biker válasza CuKoR (#22) üzenetére


biker
(nagyúr)

nem köbméterben mérik sajna a gázosok sem, hanem Mjoule-ban.

köbmétert megszorozzák a tengerszint feletti magasság szerinti szorzóval és a fűtőértékkel, és így küldik a számlát :(

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#25) biker válasza supercow (#3) üzenetére


biker
(nagyúr)

Már megint költöztetek???

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#26) Den válasza CuKoR (#22) üzenetére


Den
(veterán)

csak azt a villanyt max 30%-os hatásfokkal állítják elő szintén gázból többekközt

www.simson4t.hu

(#27) LordX válasza Den (#26) üzenetére


LordX
(veterán)

Hát, Google-n rákeresve az a 30 az van 50-60% is..

(#28) Den válasza LordX (#27) üzenetére


Den
(veterán)

jó oké akkor annyi :) a lényeg hogy a közvetlen gázfűtésnél egy ilyen áttételes gázfűtésnek (villany), mindenképp rosszabb az összhatásfoka, és még járzulékos költségek is terhelik (erőmű, stb..)

www.simson4t.hu

(#29) LordX válasza Den (#28) üzenetére


LordX
(veterán)

Hát, lehet.. Atomnak van jó hatásfoka, de azt meg mindenféle tudatlan ember miatt hanyagolják..

(#30) djyuri válasza dabadab (#15) üzenetére


djyuri
(őstag)

A mamáméknak speciel úgy kb 150L-es rendszer van és gyorsfűtésű és vízkeringetős,szal azonnal van melegvíz a csapból...
Ez egyben taklarékosabb is,de az elején megvenni az már nem is egyszerű...
NA ez volt kb 500K vagy 600K,pontosan nemtom...

MOD: Nem tok írni :)

[Szerkesztve]

(#31) lapa válasza Den (#28) üzenetére


lapa
(veterán)

ezzel azért ilyen formában nem értek egyet. ha a villanynak 100% közeli a hatásfoka, akkor az ipari méretekben gázból előállított elektromosságnak a kb. 10% veszteséggel együtt is magasabb, de legalábbis hasonló hatásfokúnak kéne lennie, mint egy lct gázkazánnak.

mondjuk a 60%-ot erőműnél kicsit alacsonynak tartom, de ettől függetlenül lehet, hogy annyi...

(#32) dabadab válasza djyuri (#30) üzenetére


dabadab
(félisten)

Azt mondom, hogy 500-600k az nem egy vizmelegito tartaly, hanem egy kondenzacios gazkazan (ami a legdragabb kazan, es a futesrol is gondoskodik) + tartaly ara.

DRM is theft

(#33) djyuri válasza dabadab (#32) üzenetére


djyuri
(őstag)

A cirkulásiós lehetőség miatt igen van benne fűtés is...
De most asszem a nyári rész volt kérdés:F Ott meg nem megy a fűtés nyáron...
Azt tom,hogy ott van a bojler (tartály) alatt is gázégő,meg eleve fórrón engedi a rendszer a tartályba a vízet... A lényeg,hogy náluk mindig mindenhol forró a víz,meg minden és jól jönnek ki anyagilag is. Márcsak ha azt nézed,hogy nyugdíjasok.....

(#34) Met


Met
(veterán)

Kényszer UP :((

Ugye emelni fogják a gázt (nem is kevéssel) még mindíg olcsóbb lesz a melegvíz előállítása mint a villanyal?

Most egy átfolyos gáz melegítő szolgáltatja a melegvizet. Érdemes cserélni villanyra?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#35) lacam


lacam
(aktív tag)

No, akkor én is "Kényszer UP"-olnék.

Párommal sikerült szert tenni egy házikóra. (ajándékozás stb...ergo, nem vagyunk jól eleresztve, s szerencsénk volt)

Adott kb 90nm -100nm amit jóóól be kéne fűteni és szeretnénk melegvizet is használni, még úgy 70-80 évig.
Notehát a kérdés...ami a topic témája is: gáz vagy vellany?

Jelpill ez a szitu:

Quadriga kazán..kb ezer éves, viszont "takarék gyertyalángon" is a gatyánkat lekajálná a fűtés + gázbojler..ami ezerév + 2 napos (a tipusát sem tudom, annyira átette a rozsda)
Ami positive: végig új, nagyon pöpec lapradiátorok vannak.

Még nem lakunk benne, most építenénk át, s próbáljuk megtalálni a legjobb megoldást.

Van pár lehetőség, de nemtudom mi lenne a jó megoldás...kérlek pro-kontra írjatok pár sort, mert sosem volt dolgom még ilyen kérdésekkel...kicsit más ez mint, hogy turjam a netet a legjobb videokártya és alaplapután. Notehát:

1)
Fali turbo gázkazán (csak fűtő) és 80-120L-es vellany bojler éjszakai áramon

2)
Fali turbo gázkazán (kombi) + villanybojler (kell ez egyáltalán?!) - van egy Junkers W275 gázbojlerünk a sufniba, zsír új, de szerintem marhára nem takarékos.

3)
Fali turbo gázkazán (kombi) hőtárolós (létezik ilyen?)

Szeretünk melegvizben fürdeni....és van hogy 2 percnél ( :D ) tovább is folyatnánk a zuhanyt esetleg 10-20percig is.

Kémény talán rendben van, kondenzációsra nincs lóvé, olyan 200k körül jó lenne ha megállna....

Vaillant Turbotec-et ajánlották, de nemtudom hogy a melegvíz igényünket ellátná-e....szerintem nembiztos. :) de örülnék neki, ha olcsóbb megoldást találnánk. (Ariston / Sanier Duval ) és persze megbízható legyen, occsó alkatrészekkel, etc etc meg persze csináljon kávét és takarítson ki... no, természetesen csak kínomban komolytalankodok.

(nemtom az átfolyós rendszer elég lehet nekünk, képes megfelelő hőfokú vizet nyomatni a fürdőbe?)

Tudnátok véleményeket írni? ...tudom tudom, nekem kell eldöntenem, nekem kell tudnom, nekem kell megvennem, nekem kell fenntartanom és javíttatnom / vizsgáltatnom....de információt szeretnék gyüjteni, döntés előtt....döntés határideje még pár hét...de közeledik. Jön a tél, a quadrigát be kell üzemelni, mert elfagy a rendszer, ergo két kézzel dobálom ki a pénzt az ablakon csak azért, hogy minimumon tekrje a vizet a rendszerben....de muszáj, mert a rendszer elfagy.

Jah, ehhez még hozzáadódik, hogy az összes nyílászáró ugyan olyan állapotban van...fa keretes, amin a szél kopogás nélkül jár be a lakásba. (felújításra szorul, sajnos cserére nincs pénz)

Előre is köszönöm a tippeket!

Üdv

(#36) Lauda válasza lacam (#35) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Az igenyeiteket tekintve, turbos kazan, vagy normal gazkazan + atfolyos vizmelegito. A villanyboyler ehhez edes keves lesz, raadasul az sem olcsobb.

(#37) lacam válasza Lauda (#36) üzenetére


lacam
(aktív tag)

Igen, jómagam is ezen agyalok..mármint a villanybojleren....jelen pillanatban páromnál lakom, itt egy 120L-es van, éjszakai áramon, épp elég.....de ezen kívül akkor még kéne egy "sima" fűtő gázkazán....

...ha 2 in 1 el lehetne intézni, az lenne aztán a tuti....atmoszférikusra nem is gondoltam (kevésbé gazdaságos/CO2/stb), kondenzációs nem fér bele, így a turbós marad, mint lehetséges alternatíta. Node a kombi kazán képes-e megfelelő hőmérsékletű meleg vizet nyomatni a rendszerbe?! (valahol olvastam, hogy valakinél csak langyos vizet tudott előállítani) ...amennyiben necces, létezik hőtárolós megoldás?

(#38) lacam válasza lacam (#37) üzenetére


lacam
(aktív tag)

"páromnál lakom" természetesen = az ő szüleinél.

Most repülnénk ki...keressük az optimális, olcsó illetve olcsón fenntartható, relative alacsony rezsijű megoldást. Nem ecccerű :U

(#39) Lauda válasza lacam (#37) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Egy jol mukodo kombi kazannal nem lesz problema. Egyik ismerosomnel is az van, 3 gyerek es 2 felnott melle. Azt hiszem 40 literes tartalya van, utana meg futi folyamatosan.

[ Szerkesztve ]

(#40) Bibby válasza lacam (#38) üzenetére


Bibby
(addikt)

Biztosan nem mondok újdonságot, de cirka 100nm-es ház, elöregedett nyílászárókkal, sosem lesz alacsony rezsijű és olcsón fenntartható. :U Az nem megoldás hogy kisebbre cserélitek?

Egy jó minőségű kombi központi kazánnal nem nyúlsz mellé szerintem.
Ha ennél is olcsóbb kell, akkor az is meggondolandó hogy csak adott helységeket fűtötök mondjuk konvektorokkal (kérdés milyen az elrendezés), fürdőbe pedig egy átfolyós rendszer.
De mondom, a felújítás sokba kerül, viszont meg is térül.

Ελευθερια η θανατος

(#41) lacam válasza Bibby (#40) üzenetére


lacam
(aktív tag)

Azzal tisztában vagyok hogy sok lesz, de sajnos szinte nulláról kell hogy induljunk, a hétvégén kezdjük kitépni a falakból a villany vezetékeket..aztán kapja az újat. Bele fogunk férni, bele kell hogy férjünk a pénzügyi keretünkbe...sajnos a házon sok a nyílászáró, a 45000ft /ablak (talán ez volt a legolcsóbb amit találtam) túl sok lenne most, igy inkább azok felújítása a járható út jelenleg. Egy 200ezres kazán még csakcsak belefér...bár elveszek a kínálat tengerében. :-)

üdv.

(#42) lacam


lacam
(aktív tag)

Esetleg tapasztalatok erről?

Ariston Clas 24 FF ?

Papíron 95%-os hatásfok, cca 150.000ft-os bekerülési ár, átfolyós HMV (később talán tudom majd bővíteni tartállyal, ha szükség lenne az extra melegvízre)

Első blikkre tetszik...s szerintem belefér a budget-be.

Bár azt nem tudom hogy kell-e, lesz-e pár köröm a gázosokkal, mikor az álló Quadrigát kiváltanánk egy fali Aristonnal. (gondolom kémény módosítás, kéményseprős engedélyre szükség lesz...de így talán benne leszünk a 200-as keretbe.

:K

(nemtom hogy elmegy-e 10-15-20évig egy ilyen fullosan elektronyizált, csillivilli digitális műszer...azt feltételezem hogy a jelenlegi kazán élettartamát az új Ariston még csak meg sem fogja közelíteni...de ha 10évig üzemel (persze éves felülvizsgálatok és karbantartás mellett) akkor vígan belevágnék.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.