Hirdetés

2024. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Szeretnék egy topikot, ami magába foglalja a falmászást, via ferratat, sziklamászást, hegymászást. Leginkább mászótárs vagy klub keresés, jó helyek, útvonalak, élmények megosztása, ilyenek a célok.

Buliban hasznos! =]

(#2) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Csesznekre hirdettek meg most via ferratat a fácsén.

SATURDAY, SEPTEMBER 18, 2021 AT 10 AM UTC+02 – 6 PM UTC+02
Cseszneki Via Ferrata Túra
Vasalt Utak Csesznek
Details
Event by Vasalt utak - via ferrata Magyarországon
Vasalt Utak Csesznek
Tickets
www.vasaltutak.hu/via-ferrata/csesznek
Public · Anyone on or off Facebook
A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai.
https://vasaltutak.hu/csesznek.html
Találkozó és kiindulási pont: 8419 Csesznek, Vár út 81.
GPS: 47.354222, 17.875222
Túrák időpontja: 10.00, 14:00
Ha nincs felszerelésed, tőlünk bármikor bérelhetsz:
- energianyelő kantár: 2.000,- forint / fő
- beülő: 500,- forint / fő
- sisak: 500,- forint / fő
- komplett felszerelés (sisak, beülő, kantár): 3.000,- forint / fő
Túravezetői díj: 2.500 Ft/fő
Jelentkezés a www.vasaltutak.hu oldalon, túra jelentkezés menüpontja alatt.
Nem elegendő, ha a facebookon jelzed a részvételt.
Csak azt a jelentkezést tudjuk figyelembe venni, ami e-mailen / vasaltutak@gmail.com /, vagy a honlapon keresztül érkezik be hozzánk.
További információ: +36 30 230 3340
A Cseszneki Vasalt Utak védett területen találhatóak, ezért a mászás természetvédelmi és vagyonkezelői engedélyhez kötött. Ha még nem rendelkezel ilyen engedéllyel, legegyszerűbben úgy juthatsz hozzá, hogy Vasalt Utas Kártyát igényelsz: https://vasaltutak.hu/card.html
A cseszneki lehetőségekről itt olvashatsz: https://vasaltutak.hu/csesznek.html
A via ferrata túrákról és lehetőségekről részletes információt a www.vasaltutak.hu oldalon is kaphatsz!
Még több esemény itt: https://www.facebook.com/vasalt.utak/events See Less

Úgy döntöttem, hogy menni fogok rá. Eddig mindig csak teremben másztam, és úgy gondoltam, hogy jó lenne kiszabadulni egy kicsit. Utánakérdezek néhány dolognak erről az egészről. Leginkább az érdekel, hogy milyen cipőt érdemes vinni, mert minden mást lehet bérelni, illetve, hogy milyen nehézségi fokra számítsak. Esetleg ha valaki olvassa, akkor szívesen fogadok tanácsokat ezzel kapcsolatban.

Buliban hasznos! =]

(#3) Fred23 válasza inf3rno (#2) üzenetére


Fred23
nagyúr

Sok sikert a mászáshoz, de csak óvatosan!
Én Csókakőre szoktam járni időnként régebben, legközelebb akkor fogok megint menni, ha már 85 kiló alatt leszek. Régebben tettem fel egy képet Fototrendre a helyről, rá tán egy hónapra pont ott esett le valaki a szikláról, a wc-től talán 2-3 méterre landolt, bokatörés lett a vége, ha jól emlékszem.

(#4) inf3rno válasza Fred23 (#3) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hú, akkor még olcsón megúszta, innen azért ránézésre lehet nagyobbat is esni.

Ha esetleg van kedved futni, akkor a futós topikban tudunk segíteni a fogyásban. [link]

Buliban hasznos! =]

(#5) Fred23 válasza inf3rno (#4) üzenetére


Fred23
nagyúr

Ha minden igaz, a képen jobbra látható szikláról esett be a várba, minimum 10, de inkább 12 méter magasból. Ahhoz képest tényleg örülhet, hogy megúszta ennyivel, de hordágyon tették be a mentőbe, és szerintem az ijedtsége is nagy lehetett, mert talán benne volt a fejében, hogy esetleg komolyabb sérülés is történt.

Köszi! Futós topikba majd benézek -minimum olvasgatni-, mert már kocogok, de még nevetséges szinten állok.

(#6) inf3rno válasza Fred23 (#5) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az a titka, hogy inkább sokszor kevesebbet, és inkább lassan többet, ha fogyni akarsz. Pl én heti 6x futok 5-7k-t olyan jóleső tempóban, hogy közben még tudok beszélni, de úgy a határán vagyok. Nálam ez az aerob zóna teteje. Pulzusmérővel is ki lehet mérni, de azért érezni, hogy mikor van elég levegőd. 10kg-ot olyan 2-3 hónap alatt lehet leadni így, de függ a súlytól, tempótól, étrendtől is, meg hát kezdésnek a havi 160 az lehet, hogy erős, és inkább rövidebb távokból célszerűbb felépíteni. De ezeket majd elmondja Tom, ha rákérdesz. A cipő még ami nagyon fontos, hogy legyen egy normális.

Buliban hasznos! =]

(#7) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben néztem az M1-et, és mutattak két érdekes helyszínt:
- A zempléni kalandparkban van egy itthoni viszonylatban egész jó mászófal: [link]
- A megyer hegyi tengerszemnél van egy via ferrata, ami a víz felett megy: [link]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#8) inf3rno válasza inf3rno (#2) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben beszéltem a céggel, azt mondták, hogy kezdő szint, szóval az a része nem para. Cipő terén túrabakancs, ilyesmit mondtak. Körülnéztem Hervisben, Intersportban, de nem találtam semmi olyasmit, amire azt mondanám, hogy másznék benne. Mountex sajnos itt Veszprém környékén nincsen amennyire én tudom. Van egy Yeti túrabolt, esetleg ott körülnézek majd, hogy mit árulnak, de közben agyaltam, és van egy Vibram FiveFingers cipőm, ami esetleg jó lehet mászáshoz, ha már futásra alkalmatlan, illetve tartaléknak viszek egy mászócipőt is, bár ha ennyire light a terep, akkor valszeg az erős túlzás lenne, ahogy a zia és hasonlók is.

Buliban hasznos! =]

(#9) Maximum1 válasza inf3rno (#8) üzenetére


Maximum1
őstag

Szia!
Nem kell ennyire ráparázni és vásárolgatni, egy sima jól tapadó futócipőben kényelmesen lehozható.
A bakancsot akkor kell vinni amikor az Alpokban mászol, valamiben fel és le kell jutni a hegyről, van ahol egy komoly túra árán juthatsz el a beszállóig, pl. Eisenerzer

Cseszneken a patak mederből indulnak az utak, kb 3-5 méterig vizesek a falak, kellemetlen az eleje, bármi lehet rajtad csúszni fog.
Tatabányát ajánlanám kezdőknek, könnyebb és látványosabb is, cserébe hangosabb.

Itthoni pályák meg sem közelítik az ausztriai pályákat, arra jó hogy kondiban tartsd magad meg kipróbáld, de nem fogja igazán megmutatni ezt a világot, ki kell menni Ausztriába hogy megtud mi is ez valójában.
Ráadásul az itthoniakhoz szerintem jóval jobb kondi kell mint pl. egy Eisenerzer-hez

Sajnos ez is a pénzről szól nálunk, építgetnek azt látom, de számomra és mások szerint is szánalmas amit csinálnak, bazári pályák nem is tudom kiknek.

Nem a kedved akarom elvenni, támogatom, nagyon jó dolog, csak leírtam az itthoni tapasztalataimat és a véleményemet.

(#10) inf3rno válasza Maximum1 (#9) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Amúgy is akartam túrabakancsot, mert még nincsen, de majd még nézelődök ilyen téren. Falat már másztam futócipőben, de pocsék volt oda, amiatt gondoltam, hogy ide más lenne a jó.

Ja hát egyelőre csak belekóstolnék, aztán ha bejön, akkor keresek komolyabb helyszíneket. Itthon nem sok lehet, mert nincsenek hegyeink. Nekem azért lenne jó ez a koncepció, mert nem kell partnert keresni biztosításhoz.

Buliban hasznos! =]

(#11) Maximum1 válasza inf3rno (#10) üzenetére


Maximum1
őstag

Van túrás topik, ott vannak baki ajánlások.
Próbáltam sok féle cipőt, bakancsot, nem igazán találtam megfelelőt.
Ha most kéne vennem bakancsot akkor egy Hanwag Tatra II vennék, ez jó lehet falra is, de elmebeteg ára lett....

(#12) inf3rno válasza Maximum1 (#11) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja hát ennyit biztosan nem adnék, inkább vennék 10 futócipőt az árából ha lesz megint nagy Saucony akció. :D Nézegettem egyébként különösen a talpukat, és érdekes, hogy az olcsóbbak mennyivel keményebb anyagból készülnek, a drágábbak 20-30-tól már puhább gumiból vannak, és emiatt talán sziklán jobban meg is tapadnak. A barázdák is sokkal jobbak a drágábbaknál.

Egyébként ha már szóba kerültek a cipők, ti hogy bírjátok hosszú távon a mászócipőket? Kicsit olyan ez, mint a balett vagy a tűsarkú a nőknél, hogy teljesen eldeformálják a lábat. Én amikor több órát másztam egy huzamban, akkor mindig megfájdult a lábam bennük. Nincs erre valami megoldás, hogy kényelmes is legyen és mászásra is jó?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#13) Maximum1 válasza inf3rno (#12) üzenetére


Maximum1
őstag

Elvileg a kemény talp a jó, bármilyen kitüremkedésen megtart, viszont nekem a puhább jobban fexik, szeretek lendületből menni és a puhább ritkábban csúszik meg.
Én nem mászok, nem is csináltam soha, ferrátázni meg túrázni szoktam menni ha hívnak a haverok, Alpokba, Tátrába, de idén semmi nem volt sajnos.
Túl nagy tapasztalatom nincs, 4-5 x voltam az Alpokban.
Nekem ami szembetűnő az a ruházat, teljesen mást hordanak, olyan márkákat mint itthon lehet kapni, nem is látni, még cipőben sem.

(#14) inf3rno válasza Maximum1 (#13) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Aha, akkor ez a ferrata valahol a sziklamászás és a túrázás között van ezek szerint. Nekem van egy ilyenem: [link], ez ilyen mezítlábas futócipő, de annyira minimál, hogy minden kavicsot megérzek benne. Erdei földútra, ilyen jellegű terepre viszont tök jó, csak oda ritkán jutok el, ezért egyáltalán nincs kihasználva. Majd itt megpróbálom, hogy jó e ilyesmihez. Ha nem, akkor váltok futócipőre.

Az Alpokba én is nagyon vágyok, egyelőre csak síelni voltam néhányszor, mászni viszont sosem. A mászást érdemes kipróbálni. Bécsben van egy mászócsarnok, Kletternhalle Wien a neve, baromi nagy, ott javaslom, akár csak builderezést, aminél szivacsra esel, oda nem kell biztosító ember. Nem vészes a belépő ára, és az itthoni termekhez képest az meseország. Az oktatás már húzósabb áron van úgy rémlik, de már régen voltam ott.

Buliban hasznos! =]

(#15) bandus válasza inf3rno (#12) üzenetére


bandus
veterán

nincs. ez ilyen :) Persze lehet nagyobb maszocipot venni, jo is lesz az egyszeru utakra, de ahol nagyon kicsik a lepesek, itt mar nem segit egy tulmeretezett, laza cipo.

ha klettersteigre keresel valamit specifikusan, akkor inkabb a beszallo cipok korul nezegetnek, felesleges a legtobbre a nehez turabakancs. a lenyeg a vibram talp, az szepen megtapad mindenhol. itt egy nagyon jo cikk ezekrol a cipokrol [link] nekem a la sportiva tx4 van, gtx valtpzatban, mindent tud ami ehhez a sporthoz kell, de ugyanugy lehet benne kirandulni, turazni is.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#16) inf3rno válasza bandus (#15) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja van nagyobb mászócipő, ami kényelmes, érzem is falmászásnál, hogy nem tart rendesen, és csúszkál benne a lábam. Megpróbálom eladni, és venni egy kisebbet, mert veszélyesnek tartom így. Köszi, jó a cikk!

Buliban hasznos! =]

(#17) $zeky válasza inf3rno (#12) üzenetére


$zeky
friss újonc

Úgy érdemes mászócipőt választani hogy egy kicsivel szűkebb legyen amikor megveszed mint ami kényelmes. Szintetikus cipők általában max fél számot nyúlnak, a bőrből készültek kb 1-1,5-et, ez persze cipőfüggő. Dekában 15-ért kapható tépőzáras elég jó cipő, pláne ha nem nagyon boulderezel.

(#18) inf3rno válasza $zeky (#17) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mountexben vettem annak idején ami van. Azt javasolták vadállat mászó ismerősök, hogy minél kisebb annál jobb, meg hogy legyen 3-4 mérettel kisebb, mint a lábam. Hát végigpróbáltam, de annyira kényelmetlen volt az összes, hogy a végén nagy csalódásommal sikerült egy olyat vennem, ami bár kényelmes, de lecsúszik a sarkamról. Nem tudom, hogy ki lehet e tömni valahogy, de szerintem bukó lesz ez a cipő, és vennem kell majd egy újat, ha komolyan újrakezdem a mászást. Nem egy hatalmas összeg amúgy. Talán 25 lehetett.

Köszi a tippet! Megnézem majd a dekásat, ha odáig jutok.

Buliban hasznos! =]

(#19) bandus válasza inf3rno (#18) üzenetére


bandus
veterán

nekem maszocipobol a dekas van, mondjuk eddig kb haromszor hasznaltam, de szerintem a te felhasznalasi celodra is tokeletes ;)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#20) inf3rno válasza bandus (#19) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem is. :-) Holnapra már nem veszek, kipróbálom a Vibramot, de legközelebb már lesz, ha ez nem válik be.

Buliban hasznos! =]

(#21) emiki6 válasza inf3rno (#1) üzenetére


emiki6
veterán

Szvsz a falmászás, sziklamászás és boulder egy kategória. Indoor és outdoor.

A hegymaszás és a via ferrata inkább "extrém túra".

A cipő amugy jó indikátor. Előbbiekhez mászócipő kell, utóbbiakhoz bármi jó. :K

Mászócibőből a simond rock+ a legjobb ár érték arányban, a legolcsóbb az gagyi. A simond ívesebb cipőjéről is jókat hallottam.

Szabadban szoktak amúgy valami approach cipőt hordani, ami egy szükebb, orrnál is meghúzható bakancs. Valszeg meredekebb sziklas terepre és könnyű utakra jó.

[ Szerkesztve ]

"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."

(#22) inf3rno válasza emiki6 (#21) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja szerintem is kell "approach" cipő, mert mászócipőben hosszan gyalogolni azért nem kellemes. Eredetileg én is úgy terveztem, hogy viszek több cipőt is, és simán lehet, hogy az is lesz, és bedobom a mászócipőt is a hátizsákba. Közben nálam módosult a program is, mert Cseszneken le van zárva a pálya, és ezért átszervezték az egészet a Cuha völgybe. Hát kíváncsi leszek. Elvileg az se egy rossz hely.

A Rock+-ból én most csak valami türkízkék nőit látok a Deka oldalán. [link]

Buliban hasznos! =]

(#23) Maximum1 válasza inf3rno (#22) üzenetére


Maximum1
őstag

Cuha mélyen az erdőben van , nagyon szép helyen, igazi túra + klett, sajna vérszegények a pályák, oda úgy mennék hogy egy közepes túra közben másznék.

Szerintem tatabányát kéne célba venni, könnyebben elérhető, lehet variálni a pályákat és van egy kis magasság/kitettség érzet is.
Ott is lehet kirándulni, ott a barlang + kilátó.

Cipő meg szinte mindegy mi van rajtad, nem akkora kihívások az itthoni pályák.
Nekem pl. egy ilyenem van, a kinézet csalóka mert tök puha az egész talpa, itt kéne keménynek lennie, de nem az.
Szerintem az itthoni pályákhoz kondi kell nem cipő.

[ Szerkesztve ]

(#24) Maximum1 válasza Maximum1 (#23) üzenetére


Maximum1
őstag

Van egy ilyenem is, ennek annyira kemény a talpa, hogy semmire nem jó, 15km után fáj a talpam benne, falon meg nem hajlik és még csúszik is, vibram ide vagy oda, oldalt kiszakadt az illesztésnél, cordura, csak varrni nem tudnak,pénzkidobás volt.

(#25) emiki6 válasza inf3rno (#22) üzenetére


emiki6
veterán

Azaz, de ott van mellette mint opció szürke/fekete.

Mindenképp próbáld fel. Zokni nélkül szokták hordani és legyen szűk (ujjak torlódjanak és szinte mindenhol feszes), mérsékelt diszkomfort és fájdalom oké, de ne fájjon nagyon. Szűkebbet akkor lehet venni, ha már kondicionáltabb a lábad.

"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."

(#26) bandus válasza inf3rno (#20) üzenetére


bandus
veterán

majd ird meg hogy ment a dolog. itthon eddig csak tatabanyan voltam, de ha holnap idoben felkelek, akkor tb helyett elmegyek en is a cuha-volgyig kilrobalni a palyakat :K

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Nos. :-)

A Cuha tényleg nagyon szép, visszamegyek még oda.

A pályák így újrakezdőként tök jók voltak, ha az ember úgy mászta őket, hogy nem használja a kötelet és a patkókat, hanem próbál a sziklán fogást találni. Volt olyan rész, amit így nem tudtam kimászni, és kénytelen voltam segítséget igénybe venni, illetve volt egy rész, aminél még kötéllel is alig ment, de ugye a felkarom az most nagyon satnya ennyi kihagyás után. El fogok kezdeni húzódzkodni emiatt.

Az nem segített, hogy eleredt az eső, és hogy volt, ahol moszatos volt a szikla és kegyetlenül csúszott. Végül a Vibramot feladtam, nem jó még erre a célra sem, és talán még a túrabakancs sem az igazi, mert akivel voltam, annak is nagyon csúszott. Megpróbáltam a régi mászó cipőmet (Rock Pillars), ami régen túl nagy volt, és úgy tűnik, hogy nőtt a lábam, mert most teljesen rendben van. Nem túl kényelmetlen, de nem is csúszik le a sarkamról, mint régen, hanem tökéletes. Úgyhogy abban másztam, de igazán jó tapadás még azzal se volt sok helyen.

Összességében baromi jó volt ez így kezdésnek, nagyon tetszett! A teremhez képest is egész más kint mászni a természetben, és ha felérek, akkor tényleg a szikla tetejére érek fel, ahol jó a kilátás, vagy éppen lehet borókát, kövirózsát, stb. gyűjteni. A termes mászást se fogom azért teljesen elfelejteni, feladni, de nagyobb részt szerintem ez a via ferrata lesz, később esetleg sziklamászás, aztán néha elnézünk majd Bécsbe terembe is mászni.

Buliban hasznos! =]

(#28) bandus válasza inf3rno (#27) üzenetére


bandus
veterán

azert vannak a fogasok meg a sodrony, hogy hasznald nyugodtan. ha enelkul akarsz maszni az mar sziklamaszas :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#29) inf3rno válasza bandus (#28) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Jaja. Nekem a rendes sziklamászás biztosítással amúgy jobban tetszene, mert egy idő után már zavaró ez a ki-be akasztgatás állandóan, de a partner még nincs azon a szinten meg súlyban. Úgyhogy én fogyok, őt felhízlaljuk és megtanulunk mindketten rendesen mászni. :D Talán 1-2 év múlva már a sziklamászás is menni fog, ha megmarad ez a team.

Te eljutottál végül a Cuhához?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#30) inf3rno válasza Maximum1 (#23) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Tatabányát bevesszük a tervbe. Itt Cuha felé láttunk egy várromot Csesznek környékén, az is látnivaló, ha valaki esetleg erre jár és több ideje van.

Buliban hasznos! =]

(#31) inf3rno válasza emiki6 (#25) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Most úgy néz ki, hogy jó a régi cipőm. Most vagy a lábam nőtt azóta, vagy hála a vénás keringés gyengeségének meg van dagadva és emiatt, de most tökéletesnek érződik. Egyáltalán nem laza saroknál, ha rendesen bekötöm. Kipróbálom majd teremben is valamikor.

Buliban hasznos! =]

(#32) bandus válasza inf3rno (#29) üzenetére


bandus
veterán

holnap van tervben, ha fel tudok idoben kelni :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#33) inf3rno válasza bandus (#32) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hajrá! :-) Kíváncsi vagyok, hogy neked hogy tetszik!

Ja még annyi, hogy kell valami természetvédelmi engedélyes kártya hozzá. Nekünk túravezetéssel volt, és abban benne volt az ára, de rendeltünk külön is kártyát, csak még nem jött meg. Itt lehet megtenni: [link] Valószínűleg nem ellenőrzi senki amúgy.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#34) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Szerintetek mekkora súlykülönbség a max, amivel lehet biztosítani? Nem lehet valahogy lesúlyozni a partnert, ha túl könnyű?

Buliban hasznos! =]

(#35) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Ezt ismeri valamelyikőtök? [Kaiserstein über oberen Herminensteig]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36) Dottorei


Dottorei
tag

A cseszneki utaknál óvatosan, az "ostromlók útja" két helyen is veszélyes biztosítási szempontból: a beszállás felszökését követő ferde rámpa egyik biztosítási pontja lazán egy tuskóra dobott gyűrű (a következő biztosítási pont rendben tart). A másik a drótkötélhíd utáni rövid vállon lévő már nagyon mozog, ez veszélyesebb.

(#37) Dottorei válasza inf3rno (#35) üzenetére


Dottorei
tag

Szép túra, 2 helyen van benne 1 mászás, a harmadikhoz tettek drótkötelet pár éve. Az elsőnél fix kötél mindig volt az utóbbi 20 évben (unteren herminenstg.). A második egy kis fellépés, a harmadik problémamentes. Az állomás után lefelé a schneidergraben "mozgólépcsője" jó mulatschag, vagy a baumgartner felé érdemes visszafelé menni (salamanderbahn keresztezés, és a jellegzetes bukhta a hüttében, amit már nem baumgartner bá csinál pár éve nem is fosat mint anno). . Ha még van kedv tovább fel a Kaiserre meg a Klosterwappenre utána a fadensteigen lefelé elég az edelweshüttéig ereszkedni (nem kell a sparbacherig), ott a grafensteigen keresztezni, a Bürklehütte után balra le a faluba. Parkolni a patak partján lehet a tűzoltóság épülete is könnyen felismerhető.

(#38) inf3rno válasza Dottorei (#36) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A Cuhánál nekem egy szikla fordult ki a lábam alól, de egy kicsit oldalt másztam az útvonalat, nem teljesen azt, amin a többiek mennek. Még szerencse, hogy direkt utolsónak mentem, különben agyonütött volna valakit sisak ide vagy oda. Az valami ilyesmi, nekünk tetszett:

Kösz az infot a csesznekiről. Majd figyelünk. Egyelőre úgy tudom októberig le vannak zárva ott útvonalak tulajdonos váltás, újra engedélyeztetés ilyesmi miatt. Elképzelhető, hogy javítják ezeket a hibákat is.

Buliban hasznos! =]

(#39) inf3rno válasza Dottorei (#37) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Remélem összejön, és megyünk arra valamikor.

Buliban hasznos! =]

(#40) Dottorei válasza inf3rno (#38) üzenetére


Dottorei
tag

ez a bucsek vége egy c-s lemászás, az újabb utakat is érdemes megnézni.

(#41) inf3rno válasza Dottorei (#40) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Jaja, a legvégén lőtték. Még visszamegyek a Cuhába, sokminden kimaradt, alig volt időnk erre is.

Buliban hasznos! =]

(#42) Dottorei válasza inf3rno (#41) üzenetére


Dottorei
tag

érdemes, több új út van (két E-s is). Itt forgatták pl a Totem döntőjét (nem a teljes út csak az első harmadot teljesítették a játékosok).

(#43) Dottorei válasza Maximum1 (#24) üzenetére


Dottorei
tag

a hanwag amid van egy beszállócipő, alkalmatlan gyalogtúrázni (oda b-s talp kell). Jellemzően alpin mászóutakhoz használunk ilyeneket mielőtt előkerülne a mászócipő (meredek törmeléklejtő, könnyű mászóterep I-II-es fokozat általában, esetleg trepnis mászásnál még jól jön ácsorogni sokszor jobb ilyesmiben). Klettersteigre is jók az ilyenek, én a lasportiva-t preferálom.

(#44) Dottorei


Dottorei
tag

Dhaulagiri 8167
A Hazajáró híradása szerint a nagyváradi Varga Csaba ma éjjel, magyar idő szerint 9-10 körül indul csúcstámadásra.
Nincsenek ideális viszonyok a hegyen és vélhetőleg az útépítő serpák is most fogják a köteleket rögzíteni. Cross the fingers!

Ám a legmagasabb pont ezen a hegyen sem ott van, ahová a serpák a köteleket felvezetik, és az imazászlókat a nepálival együtt kitűzik. Példa erre a Manaslu "csúcsa" is.

(#45) inf3rno válasza Dottorei (#43) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mit jelent az, hogy b-s talp?

Buliban hasznos! =]

(#46) inf3rno válasza Dottorei (#44) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem gyenge egy ilyen mászás pláne oxigén nélkül.

Buliban hasznos! =]

(#47) Dottorei válasza inf3rno (#46) üzenetére


Dottorei
tag

Azért nem oxigén nélkül csak oxigénpalack nélkül. Plusz oxigén belélegzésével lényegesen "lejjebb hozható" a csúcs.
Varga Csaba megmászta a 8167 méter magas "Fehér hegyet", amelyre helyi idő szerint 9:45-kor ért fel.Gratulálunk az újabb magyar csúcssikerhez! Ezzel ő lett a legsikeresebb magyar expedíciós Erőss Zsolt után. A Dhaulagirin rajtuk kívül még nem járt más honfitársunk.Az Eseményhorizont, Klein Dávid és Suhajda Szilárd vállalkozása az utolsó információ szerint már két napot csúszott a többiekhez képest, és a 2-es táborukban várják a meteorológiai tájékoztatást.

(#48) Dottorei válasza inf3rno (#45) üzenetére


Dottorei
tag

Egy túrabakancs talpazata (talpazatnak hívjuk a lábbeli felső része alatt található teljes részt), a gyártó által megcélzott felhasználási körtől függően közepesen merevtől a nagyon merevig változhat. A talp merevségét általában betűvel jelzik, mely jelzések „A"-tól indulnak és „E"-nél érnek véget. A legpuhább, utcai felhasználásra szánt talpak kapják az „A”, míg a sziklamászásra, magashegyi túrára tervezettek az „E”-jelzést - ezen talpak már szinte semmit nem hajlanak, így akár egy pici peremben is meg tudunk kapaszkodni. Egy középhegységi túrabakancs általában „B”, vagy „B-C” merevségű.

(#49) inf3rno válasza Dottorei (#47) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja hát úgy értettem, hogy ott már nagyon ritka a levegő, és palack nélkül azért az átlag ember ott menni is alig tudna, nem hogy hegyet mászni...

Buliban hasznos! =]

(#50) inf3rno válasza Dottorei (#48) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Ezt a jelölést rá is írják a cipőkre valahova?

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.