Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
A hosszúhétvégén voltunk mászni, via ferratazni és túrázni.
Ami legtöbbeket érdekelhet a topikban az a Júliai-Alpokban a Kopiscarjeva út a Prisojnikra. Már 2019-ben akartuk mászni, csak akkor a rossz idő, és az elérhető források alapján C/D-snek mondott nehézség miatt inkább máshová mentünk végül.
Saját képeket talán később teszek fel, de még a legtöbbet fel kell dolgoznom. Mindenesetre nagyon ismert és sokat látogatott útról van szó, amelynek a jelképe az "okno", vagyis ablak, egy hatalmas sziklaablak, itt egy kép amit találtam róla, alatta lehet átmászni, kimászni a gerincre a via ferrata tetejénél:
https://www.flickr.com/photos/105742995@N05/36789560096De az egész út gyönyörű, a hegy északnyugati oldala nagyon szép világos színű mészkő sziklás, nagyon jó a kilátás a környező hegyekre is (Jalovec, Mangart, Triglav, Razor, stb.). Nem sport via ferrata, hanem túra, vegyesen vannak drótós meg anélküli szakaszok. Egyébként a C/D nehézség erősen túlzás, igazából mindenhol biztos, kényelmes lépések vannak, én max. B/C-nek mondanám, a kulcspontja egy szintén sokat fényképezett kémény, ahol oldalra kell fordítani a hátizsákot, hogy elférj, de parának, nehéznek nem mondanám a helyet, a Hegyvilág leírásában ez a fő kép:
http://www.hegyvilag.hu/?p=1588Ez nem egy kimondottan hosszú túra, de a kb. 1000 méter szintemelkedéshez képest fárasztóbbnak tűnt. Érdemes minél korábban menni, mert torlódások lehetnek. Felmerült bennünk a Razorral kombinálása, de az nagyon sok lett volna, ahhoz viszonyítva, hogy Triglavot például pár évvel ezelőtt megtúráztunk Aljazev Domtól egy nap alatt hüttében alvás nélkül, de az egynapos Prisojnik-Razor kombóhoz szvsz több kell, legjobb ha komoly hegyifutó tapasztalat és erőnlét van.
Ami jellemző a szlovén via ferrata-k többségére, a hiányos kiépítés, hogy épp ahol kellene, ott nincs semmilyen drótkötél vagy mesterséges lépés, ezért szokás szerint vittem kötelet is, ha valahol át kell biztosítanunk egymást, na a kötélre nem volt szükség, ez tényleg egy jól kiépített via ferrata, hiányosságok nélkül.
-
inf3rno
nagyúr
Nem tudom erről van e bármi. Én csak ezt találtam, de úgy tűnik, hogy ez inkább a táborokban mért értékeket tartalmazza. [link] A mászás közben mértek talán újabb cikkekben vannak. [link] Nem tudom mennyire mérnek ilyesmit mászás közben, mármint még egy kütyüt magukra aggatni, plusz ugye a hideg miatt gyorsabban merül le minden. Macerás.
-
flash-
veterán
Köszönöm, megnezem, talán inkább az erdekel hogy milyen zonakban toltik el a maszast, megyek egy emeletet lepcson es mar lihegek, es agt érzem meg kell allnom, mondjuk bringán is felmegy a pulzus ha megyek emelkedore de azt megis birom, (najo azt se egy napig csak 1-2orat) de aztán el is szall a pulzusom hiaba alapozok.. Azert gondolom hogy milyen komoly edzettseg kell alapállóképességben es magasabb zonakban
-
Hi!King
őstag
Abból kiindulva, hogy 60 körüli emberek is csinálták palack nélkül, inkább az állóképesség számít, mert a vo2max esik az öregedéssel, az állóképesség meg még javulhat is.
De egyébként a palack nélküli 8 ezres mászáshoz közel olimpikon állóképesség kell, de nem is mindenki lenne képes rá sok edzéssel sem,a palackoshoz meg a futó topik felének meg lenne az állóképessége. Hatalmas a kettő közötti különbség.
-
inf3rno
nagyúr
[link]
"A high sea level V̇O2max and a rather moderate decrease of V̇O2max with increasing altitude are main determinants for aerobic performance at extreme altitudes. Sea level V̇O2max values of climbers ascending successfully to the top of Mt. Everest without supplemental oxygen may vary between 55 and 90 mL/min/kg. In a previous study, V̇O2max of 60 (± 6) mL/min/kg were reported for six climbers who reached 8500 m or higher without bottled oxygen, including Peter Habeler and Reinhold Messner (Oelz ..."A legtöbb könyvtárban szerintem meg tudod nézni a teljes dokumentumot, ha nagyon érdekel, de nekem ebből úgy tűnik, hogy elég nagy a mozgástér VO2maxnál, és akkor még a palackos mászás szóba sem került.
[link]
Itt is azt írják, hogy nem számít annyit a VO2max, mert úgysincs elég oxigén fent, hogy kitöltsd. -
flash-
veterán
Hegymaszassal kapcsolatban erdekelne 1-2 dolog (ilyen everest, k2, stb..)
Ezek a mászók milyen kondiba vannak?
Ezt hogy lehetne számszerűsiteni?
Milyen pulzuszónában végeznek egy everest vagy k2" maszast,
Mennyi ideig készülnek egy maszasra?
Olimpikon szintű edzettseg kell vagy egy amatőr szimtű edzettseg amit par ev alatt el lehet erni? Milyen tipusu eronlet kell? Magas vo2max vagy csak jó állóképesség? -
Hi!King
őstag
Hosszuhétvégén a Grazer Berglandban másztunk.
Szombaton a Rote Wandon a Gerdasteiget, ez 9 kötélhossz a Bergsteigen szerint, és 7 a mászókalauz szerint, 3+ a legnehezebb szakasza, és viszonylag jól nittelt, könnyű, kezdőbarát út. Az alja kicsit túl növényes és sáros volt, de a teteje kiváló és látványos. A Rote Wand déli fala egy 300-350 méteres fal jópár különféle nehézségű mászóúttal, mindenki megtalálja a neki valót, egy via ferrata is van. A mi útunk nem a csúcson fejeződött be, de érdemes elsétálni a csúcskeresztig.
Vasárnap a Röthelstein-en, ami a szomszéd hegy, a Fontanensteig utat másztuk. Ez is max. 3+, de hosszabb, 14 kötélhossz (amebbyiben a nehezebb, iletve mászósabb variánsokat választjuk), és összességében élvezetesebb, szebb mint a másik, de szintén a felső részei az igazán jók, mert lejjebb növényeseb, sárosabb. A 3+ részei főleg kéményszerűek, de vannak fent szép, kitett részei is. Fent a kiszállás után elsétáltunk a csúcsig is, de az nem túl látványos helyen van. Amit fontos erről az útról tudni, hogy 2023-ban építették újra, így friss nitek vannak mindenütt, jó standok, ugyanakkor a legújabb, 2021-es mászókalauzban nem szerepel, de Bergsteigenen igen. A beszállásnál van egy barlang, a Drachenhöhle, aminek a hatalmas szélességű és magasságú fő ága kényelmesen bejárható, kb. 500 méter hosszú, amúgy komoly barlang barlangászoknak, 5+ ezer méter összhosszúsággal.
Hétfőn pedig a Weizklamban a Rablgratot másztuk, annak végig a gerincén, azaz a Gratweg és a Direkter Gratweg kombinációját a 4+ -os szakasszal, 3 kötélhosszban a keresztig. Ez kicsit más volt mint az előzőek, nagyon jó minőségű szikla, földes, növényes részek nélkül, inkább mászóiskola csak több kötélhosszon. Nagyon látványos, mert az út jórészt az élen haladt. Lefelé a grat oldalában 4*20 méteren lehetett ereszkedni.
-
kp78
addikt
Nyugatabbra sokkal több hó esett, ott vmelyik csoportban írták, h 1200-1400 körül is még bőven havas minden, míg itt a Rax teteje nem vészes, Haidsteig akár járható is, csak tegnapra nagyon hűvöset mondtak, azért nem oda mentünk.
-
Hi!King
őstag
Köteles mókával az a baj ilyen időben, hogy a standban fázós tud lenni. Egyébként volt egy másk magyar mászópár, őket előre engedtük, mert nem voltak olyan lassú, tökölősek mint mi.
Pünkösdi hosszúhétvégére mi tervbe vettük, hogy Eisenerzbe megyünk, aztán hogy ott mit, még változhat. Franz-Joseph klettersteig az egyik napra, de ha addigra már nem lesz túl havas-jeges, Grosser Buchstein túra is szóba jöhet vasárnap, ott is ban fent eg B-s via ferrata, a harmadik napra pedig talán a Leopoldsteinersee melletti mászóiskolánál köteles mászás.
Poén hogy múlt előtti hétvégén még sítúráztunk 1500-2200 magasságban, most meg száraz túrát, klettersteigezést tervezünk jövő hétvégére, de nézve mások képeit pl. Vordenberger Mauernél volt egy arc 2000-es magasságban, már megérett a helyzet 200 körüli magasságban is, persze attól is függ hol, nyugatabbra több hó esett.
-
kp78
addikt
-
Hi!King
őstag
Tegnap megint volunk Hohe Wandon, ezt az utat másztuk:
https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/wienersteig-hohe-wand/
Igazából ez volt az első sok kötélhosszas út, amit végigmásztunk. Nagyrészt piros pöttyökkel jelölt a mászóút, egy-két helyen kellett jobban odafigyelni mert hiányos volt, majdnem végig jól nittelt, ahol nem, azok könnyű szakaszok, de fákra vagy homokórákba lehet közteseket tenni, van ahol voltak is otthagyott kötélgyűrűk. A standok helyenként fák, de ezt a bergsteigen és a mászókalauz topoja is jelöli. Van benne néhány sétálós rész is a következő beszállásig, de rövidek és nem vészesek (nem törmelék rengeteg, csak erdő).Ami nagyon tetszett, az a barlangos rész, ott a barlangban van a stand (a bejáratánál, de már fedett helyen) ami jól jött, mert az időjárás jelentés ellenére napsütés nem volt, hideg szél igen, feleségem meg fázott, szerencsére épp úgy alakult, hogy oda ő elölmászott, így kicsit át tudott melegedni a barlangban. Meg ott volt az út három darab 3+ szakaszának egyike ezek magyar viszonylathoz képest némileg nehezebbek voltak a jelölt nehézséghez képest, de amúgy érdekesek voltak, főleg a 2. kötélhosszban a fellépés egy álló szikláról a falra.
A tetején már a Kanzelgrat gerincen ment az út, az utolsó felzökéstől a kereszt alatti felszökésig inkább séta, de látványos, ahogy a kereszt a kiálló szirten is jól néz ki.
Céljaink között szerepel alpesi mászóutak mászása, pl. Gesäuse nemzti parkban, de a Triglav északi falát is másznánk egyszer, és erre nagyon jó gyakorlásra alkalmas utak vanak a Budapeatről egy-egy napra is elérhető Hohe Wandon. Mindjárt ott van az Eichertsteig, de másik szakaszon a Tirolersteig is azok közé tartozik, amiket mászni tervezünk. De feleségem tegnapelőtt lapozgatta a kalauzt, vagy 20-at bejelőlt hasonló nehézségben, úgy hogy feléig sem jutott a könyvnek.
-
Hi!King
őstag
Pár kép:
-
kp78
addikt
Jó is a Gebirgs, szinte bármikor.
Ha a másik végére mentek, akkor mi szoktunk olyat csinálni, h fent parkolunk (itt >> [link] ), és fentről (le)séta a beszállókhoz.
Onnan az ÖTK tetejét (a könnyebb kb. 1/3-át) lehet megcsinálni.
Majd a Skywalk-nál kiérve újra leséta, és Matthias Prinner, + Frauenlucken.
Esetleg újra le, és a rövidecske, de azért kapaszkodós Blutspur.
El lehet ott így pörögni jó pár órát. -
Hi!King
őstag
Szombatra síelést terveztünk, aztán a kánikula miatt inkább elvetettük, úgyhogy elmentünk a Hohe Wandhoz. Köteles mászáshoz is elég meleg lett volna hőmérséklet, napsütés alapján, csak a nagy szél miatt inkább via ferratazni mentünk.
A fő attrakció ez a klettersteig volt:
https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/gebirgsvereins-klettersteig/Látványos, változatos, kitett ferrata, gyönyörű környezetben. A Hohe Wand ezen végében rengeteg helyről látszik egészen közelről a Schneeberg, de a közeli falak, tornyok is jól néznek ki (Baumgartnerturmot ki is néztem, hogy valamikor meg kellene mászni). Az első felében van egy függőleges fal, talán ez a legnehezebb szakasz, de nem agyatlan kapaszkodás, vannak jó fogások a sziklán is, hogy ne mindkét kézzel csak a drótkötélbe kapaszkodjon az ember. Aztán pihentetőbb szakasz, egy híd, ami előtt paráztam mi van ha nagy lesz a szél, de ott konkétan nem volt, majd eg drótlétra, majd megint egy kitett felszökés a vége előtt.
Aztán a Hunertushausnál beszálltunk a Steierspurba is, de csak a traverzen mentünk végig, a felszökést már nem csináltuk meg, mert inkább lementünk másik mókát keresni.
https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/steirerspur-hohe-wand/
A másik móka az Appelsteig volt. Ez egy 2- nehézségű mászóút, ehhez hasonlóból sok van a Hohe Wandon, igazából turistautak némi könnyű mászással, köteles biztosítás még nem szükséges, és a sok törmelékes erdős szakasz miatt mindenképp túracipővel vagy beszállócipővel érdemes mászni, nem mászócipővel. Erről van szó:
https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/appelsteig-hohe-wand/Igazából két könnyű mászás, az elején egy törmelékes kuloárban kell felsétálni az Appelhöhle nevű barlanghoz, ami szép, de tele van kecskeszarral, innen jobbra könnyű mászás felfelé (itt egy homokórában láttunk egy otthagyott kötélgyűrűt, az egyetlen jele hogy volt aki kötéllel biztosított), majd hosszabb séta az erdőben, jobbra egy törmelékes ereszkedés a felső szakasz beszállójáig, innen mászás a gerinc tetejéig. Az oromról látszik a szomszéd ormon lévő kereszt, ami egy turistaház előtt van átsétáltunk oda, majd a csúcsig, majd egy kényelmes turistaúton le.
Egyébként eltévedni nem lehetett, mert piros öttyökkel jelezve volt végig a mászóút.
A környéken van egy rakás 3-4-as nehézségű sok kötélhosszas út, némelyik nittelt, némelyik trad. Tervben van a Hohe Wand másik részén a Tirolersteig tavaszra, de ez a környék i megmozgatja a fantáziánkat, úgyhogy legközelebb kötéllel, mászócuccal fogunk érkezni.
-
Hi!King
őstag
Épp arra voltunk pár hete mászni, a Sechsersteig mászóút 2-3 kötélhosszát másztuk meg felsátűltunk ÖKT Klettergartenhez, ahol fasza egykötélhosszas mászóutak vannak (III-V nehézségűeket műsztuk) a Blutspurtól balra, meg a Wilde Völlerin felső 2 kötélhosszát másztuk meg a végén, majd sörözés után Völlerinsteigen le. Láttuk az új klettersteiget is a hídjával együtt, elég sokan voltak rajta.
Most hétvégén meg Eisenerzben voltunk az Eisenerzer Klettersteigen (C/D), nagyon látványos és változatos ferrata, aki még nem volt, nagyon tudom ajánlani. Sehol sem túlzottan nehéz, de néhol nagyon kitett. Másnap szeles, hideg idő volt, eleinte még esett is, úgyhogy egy viszonylag rövid túrát tettünk a Vordenberger Griesmauerhez és a TAC Spitze-hez, utóbbin is van egy rövid klettersteig, de csak A/B, de amúgy a csúcs maga nagyon látványos, egy igencsak meredek sziklatorony. Baromi szép, sziklás hegyek vannak Eisenerz környékén, az egyik kedvencem.
-
perempe
veterán
Nagyon szép, látványos sport ez. Nézegettem Magnus Midtbø csatornáját, onnan csak egy lépés belenézni a világkupa versenyekbe. A női mezőny kiemelkedő versenyzője Janja Garnbret, miatta megéri megnézni lányok versenyét is.
-
Hi!King
őstag
Végül vettem egy La Sportiva Tarantula-t. Érdekesség, hogy 46-os utcai, túra és futócipők jók nekem, ebből 44.5-es a kellően szűk, viszont felpróbáltam egy 46-os 5.10-t és egy szintén 46-os Evolve-ot, azok rövidebbek a 44.5-es La Sportiva-nál.
-
Hi!King
őstag
Tud valaki ajánlani olyan mászócipőt, ami alapvetően kezdőknek való, tehát nem agresszív, viszonylag kényelmes, ugyanakkor tartós is? Eddig egy Simond Rock-ot használtam, teremben boulderezést még bírta, de úgy kb. 5. alkalom sziklamászás után kezd szétszakadni az eleje. Feleségemnek Simond Rock+ van azt hiszem, ez egy újabb, tépőzáras változat, de az övén is látszik, hogy nem fogja sokáig bírni.
La Sportiva Tarantula ami felmerült, illetve Evolv Defy, de nem tudom mennyire bízhatok bennük, hogy sokáig bírják.
Illetve a másik kérdéses dolog a méret, mert elvileg azt mondják 1 vagy 2 számmal kisebbet érdemes venni, de Simondnál ezt eleve korrigálták, a 46-os mászócipő jelentősen kisebb mint egy átlag 46-os futó vagy utcai cipő, más márkáknál viszont feltételezem hogy nincs így, mert La Sportiva-nál például eleve 45.5 a legnagyobb méret, amit Mountexben kapni lehet. Simán lehet hogy abból nekem a 46-os lábammal a 44-es lesz az ideális.
Emiatt viszont próba nélkül nem veszek cipőt, Mountexben van kb. ez a 2 ami szóba jöhet, illetve egy Mountexben nagyon kevés féle van, esetleg tud valaki másik boltot is ahol érdemes lehet szétnézni, és tudok helyben többfélét is felpróbálni?
-
kp78
addikt
Ha vki még nem ismerné a határ közelében a Hohe Wand új ferratáját
Matthias Prinner Klettersteig
Mi a Hohe Wand tetején parkolva csináltuk meg, nem lentről mentünk a beszállóhoz.
Csak ezért nem biztos, h megéri elmenni, de az ÖTK Blutspur alatt kezdődő felső részét is bele lehet tenni, Frauenlucken létrát. -
stellaz
veterán
-
Maximum1
őstag
Tele a net videókkal, és beszámolókkal, doku stb...
Erőssnek jó a könyve, vannak jó mászó sztorik benne.20+ órája ment egy olyan helyen ahol alig van oxigén, nem tudsz regenerálódni stb.. elfáradt, túl ment azon a ponton ahonnan már nem volt vissza út.
Én személyes véleményem, erősen benne volt a megfelelési vágy, és ez hallatszik ki Timi /feleség/ beszédeiből is, hogy ezt Ők nagyon akarták.
Kleinel ugyan csúcsokat nem hódítottak, de legalább lejöttek, ki tudja miért váltak szét, mellette mindig háttérben volt.
Feleség sikereket akart? ki tudja...
Azt sem értem hogy a háttércsapat itthon volt, kb. úgy csinálták mint amikor én a Pilist támadom, csak Ő az everesztet akarta "parasztba" behúzni. -
flash-
veterán
van olyan könyv - film - netes oldal ahol a valós részleteket lehet egy egy ilyen magas egy mászásról megtudni? most ugye ez a tragédia kapcsán olyan sok az okoskodó,felteszem sok is a fals információ,de egyébként is jó lenne tudni pontosan milyen is egy ilyen mászás,
írják hogy ilyen magasságban a becsatolás is hosszadalmas, viszont pl ez miért?illetve pontosan mi lehetett a legvalószinübb oka a halálának? oldalt kicsúszott? vagy beszakadt alatta a hó - jég? nem igazán tudom elképzelni hogy ezek a dolgok hogy vannak
-
Hi!King
őstag
válasz
Maximum1 #109 üzenetére
Szerintem a legjobb ilyen oldal a bergsteigen.de, elég sok infó van a klettersteigekről, illetve ezen kívül a magashegyi tevékenységek más formáiról is (sziklamászó utak, túrák, sítúrák, stb.), képekkel, topo-val, a nehézséget is reálisan szokták feltüntetni ott is, ahol az építők nem sorolták be.
Szoktam nézegetni az általad linkelten kívül a klettersteig.de-t is, ez kevésbé megbízható, mert erősebb a közösségi jellege és kevésbé ellenőrzött. Ennek megfelelően több klettersteig szerepel az oldalon, több országból, ellenben sok olyan van, ami nem is igazán az.
-
inf3rno
nagyúr
Láttam egy nagyon jó könyvet a könyvtárban: Osztrák Alpok - Klettersteigek az Alpokban Egy csomó pálya leírása benne van. Aki sűrűn jár Ausztriába mászni, annak érdemes lehet belenézni.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem úgy tűnik, hogy ami nehéz azt általában karból kell mászni legalább egy rövid részen, aztán azért nehéz. Ha karra erősítetek, akkor valószínűleg új dimenziók nyílnak meg egy idő után. Sajnos nekem most túl sok a meló a mászáshoz, erősítéshez, de majd később rendeződik a helyzet.
-
Hi!King
őstag
Tegnap voltunk Cseszneken. Várpanoráma út, Ostromlók útja, aztán a múlt heti Mátrabérc után egy pihentető 22 km-es túra a környéken.
Régebben az Ostromlók útja traverz szakasza nagyon nehezen ment, ezért akkor nem mertük bevállalni a Várpanoráma utat (előbbi C-s, utóbbi D-s). Nos, valójában a Várpanoráma út nem tűnt nehezebbnek, sőt az említett traverz szakasz volt a legnehezebb rész a kettőn együtt, bár most sokkal könnyebben ment, igazából erősen kapaszkodva nem jelentett gondot.
Igazából megjött az önbizalmunk Ausztriában a Haidsteigre és az Eisenerzer Klettersteigre, nyáron legalább egyiket meglátogatjuk.
Megjegyzem, az Ördög-árokban az Ördög-gát átkelése is pár éve meg lett csinálva via ferrata-ra, régebben volt amikor egy farönkön lehetett fel vagy lemászni, vagy az sem volt, a mostani megoldás teljesen kulturált, csak emiatt egyébként nem kell vinni, mi is az autóban hagytuk a via ferrata cuccot, 3-4 méter magas, 5-10 méter hosszú, szakaszról van szó, via ferrata kötelekkel és acél lépésekkel. Az átkelést fent lépcsős ösvényen el lehet kerülni.
-
Hi!King
őstag
válasz
Bennyboy #103 üzenetére
Az merre van? Ha rákeresek hogy flesh vagy flash, akkor egy olyan találatot kapok, hogy Fless!, de az nagyon nem a 11. kerületben van.
Elkezdtünk amúgy boulderezni feleségemmel heti egyszer, a 11. kerületben a Flow Boulderben. Semmi tapasztalatunk nem volt benne eddig, tegnap voltunk harmadszor, de eddig nagyon tetszik. Úgy érzem ha ebben fejlődök, a via ferratázásban is fogok, majd kiderül, legközelebb március végére van tervben egy klettersteigezés a Hohe Wandon.
-
Bennyboy
őstag
Udv nektek! Jar vki bulderezni a fleshbe a 11kerben?
-
laszlohu
addikt
Üdv
Most másztuk meg a cseszneki
Via ferrata-t, az ostromlók útját,
Nagyon ráférne egy karbantartás,
Van, ahol ki van lazulva a sodronyt összetartó vas a sziklából, és a legtöbb helyen szerintem túl laza az acélsodrony, de ez kissebb probléma -
kp78
addikt
Nagyon szeretttem volna, de sajnos nem találtam az általatok bejárt környéken szállást, így mi Salzkammergut felé vettük az irányt augusztus végén.
Wolfgangsee déli partján volt a szállásunk.
Első napon Drachenwand, másodikon Postalmklamm, harmadikon Laserer Klettersteiget sikerült teljesíteni. Nem nehéz pályák, érdemes őket megnézni.
Laserer felett ott az Intersport, de rossz idő volt, felhőben úszott az egész hegy, így sajnos kimaradt.
Képek ebben a FB csoportban vannak. Ha tag vagy lehet láttad is, ha nem, akkor érdemes belépni
Idén már nem lesz meg a Dolomitok, de remélem jövőre összejön. -
Hi!King
őstag
Tegnap voltunk a felsőtárkányi via ferrata-n.
Ez egy magyar viszonylatban hosszúnak számító via ferrata, A-tól D-ig tartó nehézséget írnak a topo-n. Van benne egy híd, 1 sétáló és 2 kapaszkodó dróttal, viszonylag hosszú, 10-20 méter lehet, parásnak nem éreztem. Két kört mentünk, mert az első körben kikerültük a D-s részeket, mivel azok máshol túl nehezek nekünk (az elsőnél egy menekülő útvonalon lehet kerülni, a másodiknál a hídon). De olyan könnyű volt a többi, hogy mentünk egy újabb kört a D-s szakaszokkal, nos ezek vinyei, cseszneki és osztrák összevetésben max. B/C-nek nevezhetőek szerintem. Igazából átlag fittségű, teljesen kezdőknek is ajánlható. Biztos lépések vannak végig, ahol alapból nehezebb lenne, ott vas lépések. Egyébként élvezetes volt, az is jó, hogy a cuhaihoz hasonlóan van benne lefelé is, nem árt gyakorolni, mert magashegységben van ahol lefelelé is via ferrata az egyetlen opció.
Csak emiatt Budapestről nem mentünk volna el Budapestről ennyire messzire, de utána nem a demjéni ferrata-hoz mentünk, azt majd máskor, hanem túráztunk a környéken.
-
Hi!King
őstag
Kartitsch-ban szálltunk meg, a szálláshely neve Pension Apart Cafe Erbhof, apartmant vettünk ki és teljese mértékben elégedettek voltunk vele. Maga a Dolomitok volt a cél, de ott nagyon durván drágák voltak a szállások, így Trentó, Belluno és Sillian környéke jött szóba, amiből Sillian környékét választottuk.
Amiket írsz, azok alapján nektek nehezebbek is szóba jöhetnek a Dolomitokban, illetve a Lienzi Dolomitokban, mint nekünk, de mondjuk a Paternkofelt azt nem érdemes kihagyni, még ha sokan is szoktak lenni, meg nem különösen nehéz, de az tényleg Európa egyik legszebb helye a Drei Zinnennel és a többi heggyel a környéken. A Lienzi Dolomitokban meg a Lienzer-Dolomiten Hüttétől érdemes felgyalogolni a Karslbader Hüttéhez, ott van mindenféle jó, több irányba is, többek között ez a Panorama Klettersteig , aminek mi csak az egyik végétől mentünk fel a Grosse Sandspitze-re, de az egész nagyon látványos, ahogy láttam. Meg szintén arrafelé a Galitzenklammban vannak kihívást jelentő klettersteigek, de arra nem maradt időnk, energiánk.
Grosse Sandspitze-ről ilyen a kilátás:
A Paternkofel környékéről meg ilyen:
A Hochlantsch-on én már voltam 3-szor, de a klettersteig kimaradt, mindig a szokásos Medve szurdokon fel, aztán a gyalog ösvényen fel a csúcsra, ebből 2 még középiskolai kirándulás volt, egyszer meg kettesben voltunk feleségemmel.
Egyébként tavaly 2 külön hetet voltunk Ausztriában nyaralni, és másodszor Eisenerzben szálltunk meg, akkor jártunk arrafelé, mint ti, de nem elsősorban a klettersteigekre koncentrálva. Johnsbachból egy nagyobb túrát csináltunk fel a Hochtorra, ami nagyon szép hegy. A Hesshütte felé a Josefinensteigen mentünk felfelé, ami kletterseig szempontjából könnyű, de amúgy fizikailag azért kiadós, lefelé meg a Schneelochwegen, ami egy olyan útvonal, ahol azért néhol hiányolja az ember a drótköteleket. Meg voltunk Eisenerzer Rechensteinen, Hochblaseren is, ami a Leopoldsteinersee fölötti hegy, azon van a Ferenc József klettersteig, csak nekünk az túl nehéz lenne, úgyhogy nem arra mentünk fel, hanem balra amit elsősorban lefelének ajánlanak, arra, majd egy másik úton le. Nekünk max. C nehézség oké, de kitett helyen már inkább csak B-C, de jó tippek, amiket küldtél.
Egyébként ugyanarra a Lugauer még egy nagyon szép hegy, pár éve voltunk ott csak úgy egy nap itthonról hajnalban indulva, majd haza, az sem kletterseig túra, csak a két csúcsa között van valami klettersteig szerű. Viszont nagyon látványos, sziklás tetejű hegy, stájer matternhornnak is szokták hívni, mert egyik irányból hasonlít rá.
Idén nyáron már valószínűleg nem megyünk via ferratazni Ausztriába, viszont szombattól megyünk 4 napot a Hohe Tauernbe, egy egynapos nagy csúcstúra lesz a Hocharnra (3253 méter magas, 1800 szint kell kb, de nem mászós, csak séta jó meredeken), meg pihenés, esetleg másik kisebb túra.
-
kp78
addikt
a részletes élménybeszámolót!
Augusztus második felében szeretnénk még menni vmerre, a leírásod meghozta a kedvem az ottani környékhez, kikeresem majd magamnak a pályákat. Salzkammergut volt a fő esélyes, de lehet inkább a déli rész lesz így.
Ha van/volt még bevált túrahelyszíned (esetleg szállásötlet), akkor köszönöm ha azt is megosztod majd.Múlt héten mi Präbichlben szálltunk meg, és onnan indultunk felfedezni a környéket.
Még az utazás napján, útközben (Vas megyéből indultunk) megálltunk itt >> Franz-Scheikl-Naturfreunde Klettersteig Hochlantsch Kellemes, könnyű kis pálya, semmi nehézség.
Másnap délelőtt Geo-Steig - Klettersteig Silberreith, majd délután a vele szemben lévő Alpinpark Gesäuse-Johnsbach Klettersteig.
Harmadik helyszín az Eisenerzer Steig - Klettersteig volt. Hosszú be- és kiszálló, de megérte.
Összességében nagyon jó időben, nagyon jókat másztunk.
Előtte 3 héttel pedig Wienerbruck (Ötschergräben) mellett megszállva kirándulgattunk.
Első nap a Spielmäuer jobb oldali falát teljesítettük (Tristans Kirchbogensteig), majd másnap a Hochkar tetején lévő Heli-Kraft-ot.
Harmadnap visszatértünk a Spielmäuerhez, mivel egy napon a kiszálló hossza és nem túl szerencsés iránya miatt nem igazán van kedve a embernek még egyszer a hegyig menetelni.
Ekkor a bal oldali fal volt a cél (Olivers Mariazeller Steig), amiből nem maradt ki a Himmelsleiter sem. Ez utóbbi kicsit remegő kezes&lábas, de meglett. -
Hi!King
őstag
Dolomitokban, illetve Lienzi-Dolomitokban nyaraltunk, voltunk jópár könnyű via ferrata-n.
Az első a Paternkofel volt a Drei Zinnennél, az alagúton mentünk fel, majd onnan a csúcsra, ahol elég nagy sorbaállás volt, de nagyon szép volt nagyon jó a kilátás a Drei Zinnenre és a többi környező hegyre. B/C a legnehezebb része, és amúgy tényleg nem nehéz az sem. Onnan Schartensteig, ami a szomszéd hegy oldalában oldalazik, illetve megy felfelé, de nem a csúcsig, azt elkerüli, majd egy hosszabb gyaloglós kitérő, majd vissza.
A második a Lienzi-Dolomitokban a Große Sandspitze volt. Ezen a helyen van egy hosszabb klettersteig, Panorama Klettersteig a neve, C/D nehézségű a legnehezebb részén, de mi csak a végéről mentünk fel kizárólag ez a csúcs megmászásához, aki az egészet csinálja, annak ez általában a lefelé. Ebből az irányból 2 ága van, a B/C nehézségűn indultunk felfelé, de feleségem beparázott egy részén, így visszamentünk, és a könnyebb ágon (max. B) mentünk felfelé. Viszont a csúcstámadást emiatt már nem merte bevállalni, mert fejben már nem volt ott, így ott megvárt, én egyedül tettem meg az utolsó 50 métert. Látványos hegyek vannak a környéken, meredek és gyönyörű mészkőfalak mindenütt, a Karlsbader Hüttétől, ami egy szép tó mellett fekszik, rengeteg irányba vannak más klettersteigek is, könnyűtől a nehézig sokféle.
Ezután már egy eleve kőnnyű, B nehézségű via ferrata-t vállaltunk be a Dolomitokban, egy közepes hosszúságú túra keretében, az Olang klettersteiget a Hochalpenkopf csúcsra. Ez kellemesen könnyű volt, a Pragser Wildsee-nél meg hiába voltak tömegek, a turistautakon szinte senki, lefele úton rengeteg mormotát láttunk és hallottunk. A via ferrata-ban meg semmi nehézség nem volt, tényleg könnyű volt, de amúgy beszállás előtt látványos volt a fal, amit részben azért elkerült oldalra. Ez a Dolomitok széle, de egyébként a Seekofelre és más csúcsokra nagyon jó volt a kilátás.
Aztán az időjárás jelentés megviccelt minket, mert az egyik napra rossz időt mondtak, de jó volt, így múzeummal és várral "fecséreltük el" ezt a napot, egy másik nap meg a Lienzi-Dolomitokban a Spitzkofelt vállaltuk volna be, hosszú túra sok szintemelkedéssel, a tetején könnyű klettersteig, de földúton mentünk autóval, estére sok esőt mondtak, és egy patak keresztezte a földutat, ahol a parkolóba mentünk volna, így nem vállaltuk a kockázatot, hogy nem tudunk este lejönni, előtte meg nem volt egy parkoló sem, még egy 500 szint az 1700-hoz és még jóval hosszabb lett volna a túra. Emiatt átmentünk a túloldalra, a Schleinitz csúcs és az oda vezető klettersteig lett volna a póttúra, ami már a Hohe Tauern része, teljesen más közettel, tájjal. Na, ehhez képest már délelőtt is végig esett, szerencsére nem villámlott, hiába volt késő délutánig jó az előrejelzés, így a csúcsra a klettersteig helyett csak egy könnyebb útvonalat vállaltunk be, ahol azért óvatosnak kellett lenni, mert jórészt kőrengeteg volt, az eső miatt csúszós kövekkel. Lefelé egy harmadik útvonalon volt némi acél kötél, ami jól jött a csúszós köveken.
A következő nap a Heiligkreuzkofel-t néztük ki a Dolomitokban. Badia Abteiből felvonóztunk 2000 méterre, mert már sok lett volna a parkolótól, illetve késő délután ekkor is rossz időt mondtak. A Heiligekreuzkofel fala hatalmas és gyönyőrű, a felfele út ennek az oldalában megy felfelé jobbra, hol gyaloglás törmelékesen vagy sziklapárkányon, hol könnyű via ferrata (max. A/B). Utána felérve a gerincre a túloldalon egy egykori gleccer szabdalt maradványa uralja a tájat, amit a csoport hegyei vesznek körül, illetve távolabbra kicsit felhőben a Tofana csoport is látszott. A Heiligekreuzkofel innen a legközelebbi csúcs a nagy sziklafal tetején, ami sima gyaloglás, távolabb a már 3000 méternél magasabb Zehnerspitze-re van még egy rövid B/C via ferrata, de oda nem mentünk már. Lefele délebbre egy nyereg felé egy hosszabb úton jöttünk le.
Utolsó nap egy via ferrata mentes, de viszonylag hosszú túra lett volna a szállásunktól, ami Kartitschban volt, a Karni-Alpokba az Obstanser tón keresztül a Pfannspitze csúcsra, de szar idő lett, ezért elautóztunk nagyon messzire, Bolzano környékére, ahol jó idő volt, és a Monte Roen nevű hegyre tettünk egy kényelmes túrát, amiben egy könnyű via ferrata is volt (B), azon kívül nyugdíjas útvonal, szép napsütésben. Ez már nem a Dolomitok, de mészkőhegység, nem hatalmas, de szép, és a környékre nagyon jó volt a kilátás.
-
Hi!King
őstag
Hétfőn Szlovákiában voltunk Túrócszentmártonban (Martin) a Martinske Hola via ferratán. Ez egy patakvölgyben haladó útvonal, a völgy alsó része sima túraösvény, fölötte via ferrata, ami hol a völgy oldalában, hol pedig a vízesések mellett felfelé. A felénél van egy elágazás, addig A-tól B-ig tart a nehézsége, és van 2 függőhíd, nem túl nehezek, bár én a másodikra nehezen szálltam be, mert nem tudtam alul vagy felül másszak át a dróton, de amúgy két kapaszkódó drótból, a lábnál pedig keresztbe fémpallókból állnak ezek a hidak. De amúgy lentrő ki is kerülhetők, inkább látványelemnek szánták. Az elágazásnál balra max. B, jobbra max. C nehézségű részek vannak, utóbbit választottuk, és megérte, mert a két legnagyobb vízesés melett kell felmászni, és amúgy nem volt nehéz, de látványos. Egyébként a nehézség attól is függ mennyire vizesek a kövek, nekünk csak kevés helyen voltak azok, de ahol igen, ott jobban kell vigyázni.
Mi előző nap már kitúráztuk magunkat, így a tetejétől nem mentünk fel még a csúcsra is, lefelé pedig kényelmes szerpentines úton lehet visszamenni a parkolóba. De amúgy le lehet gurulni valami tereroller szerűséggel is, Banikovnál láttam hasonlót, fent kibérled, majd lent leadod, ők meg ha elég nagy adag gyűlt össze, visszaviszik egy utánfutós autóval. Két szlovák csávó, akikkel felfele találkoztunk, így ment le.
Korábban voltunk a Kysel ferrátánál a Szlovák-paradicsomban, ez jobban tetszett annál, több kihívást jelent.
-
kp78
addikt
tanácsokat újfent.
Első (és vszínű utolsó) felszerelésem lesz, így jól megnézem honnan és mit rendelek, de 5-10 ezer Ft mozgást engedek a magamban szabott határhoz képest.
Most a bergzeit.de-t nézegetem, itt találtam a legjobb árakat, 50€ fölött ingyen posta van Magyarországra is. 60-65e-ből ki lehet hozni egy szettet.
Az osztrák határ közelsége miatt a kinti Hervis és Intersport ajánlatokat is megnéznem.
Csak ne lenne a forintunk a béka segge alatt -
Maximum1
őstag
A féknek az a lényege hogy ne csapjon a falhoz, legalábbis ne akkora erővel, egy ilyen kantár nem olyan drága hogy kockáztasd a testi épségedet.
Még a Dechatlonban is van választék.... -
inf3rno
nagyúr
Én kötöttem magamnak nyolcasokkal sajátot:
Azért ezen nincs fék, úgyhogy nagyot ránt, ha egyszer leesek, de nem tervezem, hogy leessek. :-) Valahogy ez az egész egyszer használatos fékezős megoldás nekem nem volt szimpi, azért inkább így csináltam. Lehet, hogy létezik többször használatos megoldás, de még nem találkoztam vele. Azóta már átcsomóztam az egyik 8-ast, mert találtam hibát benne meg vettem hozzá még egy kék hevedert és felcseréltem rajta a kéket a naranccsal, mert a kék nagyobb, és könnyebb beakasztani. A második narancsot meg a pihenő kötélhez használtam fel. Másztam vele már egyszer ferrátát idén, egész korrekt kis szett lett. Vettem hozzá beülőt, sisakot, kesztyűt. 70-ben állt meg így azt hiszem. Talán jövő hétvégén elmegyek mászni megint, mostanában sem időm, sem kedvem nem volt. A boltok, ahonnan össze lehet szedni: nomadsport.eu, mountex.hu. A Nomádnak van egy veszprémi boltja, én tőlük vettem mindent. Most amin gondolkodok gyümölcsszedéshez az ilyen felül is rögzített megoldás, amiből már végképp nem lehet kiesni akkor sem, ha fejreállsz. Van ennek valami neve is, a múltkor megtaláltam, de totál elfelejtettem. Ja megvan, testheveder néven fut. Bár nem tudom, hogy mennyire indokolt vagy kényelmetlen, nálam nagyban növelné a biztonság érzetet. [link] Na nem biztos, hogy ezek a munkavédelmis márkák a jók, de egy Petzl ebből is biztosan nagyon király lehet.
-
kp78
addikt
a tanácsokat.
Ha fizettem is volna náluk, akkor a Revolut egyszer használható kártyám adatait adtam volna meg.
Ahogy kicsit még nézegettem az oldalt és véleményeket, a visszaküldött termékek visszatérítésével van többeknek gondjuk.
Amit én vennék (ferrata set), annak kicsi az esélye, h nem lenne jó, de mégis inkább elengedtem, és nézek máshol. -
inf3rno
nagyúr
Szívesen! Érdemes rámenni a fizetési módokra, aztán ha van PayPal, akkor megnézni, hogy van e valami visszatérítéssel kapcsolatban vagy ilyesmi. Általában azért ahol PayPal van, ott elég jól működik a csalók elleni mechanizmus. A bankkártyás fizetésnél meg arra kell figyelni, hogy ne ők tárolják az adataidat, hanem valamilyen fizetési szolgáltató, pl. OTP SimplePay vagy ennek a külföldi megfelelői. Ha közvetlenül nekik adod meg a bankkártya adataidat, és nem irányítanak másik oldalra, akkor bármikor le tudnak vonni tőled pénzt. Még amit érdemes, hogy virtuális bankkártyát létrehozni, amire csak akkor teszel pénzt, ha fizetsz, és utána mindig nullán van. Mert arról nem tudnak levonni, ha üres. De nem ismerem ennek a mikéntjét.
-
kp78
addikt
Vki ismeri ezt az oldalt ?
Vásárolható innen nyugodtan felszerelés?
-
inf3rno
nagyúr
No mégsem Tatabánya lett, hanem Cseszneket fejeztem be. Vagy hát eddig a várral szemben másztam, most viszont felmásztam a várhoz. A lábam romon volt, úgyhogy csak a könnyebbik B/C pályán. A nehezebb valszeg amúgy se menne, mert E besorolású.
Nagyjából ilyesmi:
Volt, ahol a sziklán egyáltalán nem találtam fogást, és a kötélen kellett felmászni. Volt itt is egy rövid részen kötélhíd, úgyhogy nem maradtam le semmiről.
-
-
Maximum1
őstag
Tatabányán ki tudod próbálni a kötélhidat, az tanulható.
Ami érdekes benne, hogy időjárásra változik a feszessége, ezt szokták állítani de van mikor késik az időjárás vagy az ember lusta akinek a dolga lenne és annyira lóg vagy feszes, hogy tud kellemetlen élmény lenni. -
inf3rno
nagyúr
Én is agyaltam, hogy egy létrán még igazán jól pihenni sem lehet, mert bárhogy helyezkedsz rá nyomja a lábad vagy a talpad, húzódik a vádli, stb. Mondjuk itt a kilátás kárpótol a végén, de nagyon sok benne a létra a video alapján. Ami még érdekes volt az a drótkötélen végiglépdelés erős szélben. Az sem lehetett kellemes. Nekem valahogy az a szimpi, ha nagyobb részt a sziklán mászok, és nem ilyen bevert vasakon, létrákon, aztán ha már nagyon nincs fogás csak akkor nyúlok a kötélhez.
-
-
inf3rno
nagyúr
Na megvan a következő hely a bakancslistámra: [link]
-
inf3rno
nagyúr
A Békás-szorosnál jártatok már? Mennyire kemény?
-
inf3rno
nagyúr
Akartunk menni Veszprémben a Padányi iskolába falat mászni, itt a környéken ott van a legtöbb fal, de állítólag a járvány miatt megszűnt ez a lehetőség. Állítólag Fehérváron van valami, ahova lehetne menni. Esetleg tudtok infot adni, hogy országosan a nagyobb helyek közül mi mászható még és melyik nem?
-
Hi!King
őstag
Osztrákoknál is nagyon vegyes, és azt vettem észre, hogy általában a túra klettersteigek, tehát ahol egy hosszabb túraútvonal egy szakasza van részben vagy egészben kiépítve klettersteignek, általában könnyebbek azoknál, amik kimondottan csak mászásra készültek. A Murmelsteig B-snek mondott szakaszait egyik B-s klettersteig egyetlen B-s szakasza sem közelítette meg a Raxon, azok közül, amelyeken voltam. Általánosságben szerintem az osztrákokhoz viszonyítva a magyar vasalt utak helyesen vannak nehézségben meghatározva, csak az osztrákoknál vannak jóval hosszabbak. A legnevetségesebb besorolás egyébként egy szlovák via ferrata-nél van: a Kysel szurdok az újjáépítés óta szerintük C-s via ferrata. Szerintem A, max. A/B.
Épp emiatt kezdtem el húzódzkodni, hogy esetleg a D-sekkel se legyen gondom, de egyelőre még csak néhány ismétlést tudok megcsinálni egyszerre, és azóta még nem próbálkoztam D-s via ferrata-n.
-
inf3rno
nagyúr
Köszi! Nekem is nehéz belőni, hogy mi a megfelelő szint. Az itthoni pályákon valahova C és D közé szoktuk belőni, már ha ezt a pár alkalmat szokásnak lehet hívni. A D-sen vannak olyan részek, amiket karból kell kimászni, azok rendesen megizzasztanak. Gondolom az osztrákoknál a D-sek még nehezebbek, mint itthon. Szoktál húzódzkodni, hogy jobban menjen?
-
Hi!King
őstag
Sziasztok,
Nekem idén legnagyobb és majdnem egyetlen via ferrata / klettersteig élményem a Murmelsteig volt Karintiában még július végén. Erről van szó. A környék nem annyira klettersteig paradicsom, akadnak, de nem annyi, mint az északi vagy a déli mészkő alpokban, eleve kevésbé sziklásak a hegyek.A klettersteig egyébként B/C az építők szerint, szerintem jóval nehezebb, mint mondjuk Cseszneken az ostromlók útja, a Bucsek Henriknél különösen. Én úgy vagyok vele általában, hogy a D-sek nekem túl nehezek, B-s, B/C-s és C-sen voltam többön is, de ezek közül messze ez volt a legnehezebb, és viszonylag hosszú is. Nem túra klettersteig, mert a Falkert tóhoz autóval fel lehet menni, a beszállás közel van, lefelé pedig kényelmes gyaloglás, olyan 3-4 órás program volt nekünk kényelmesen, biztos van akinek jóval rövidebb. Van egy nehezebb, D-s nehézségű is, a Falken Klettersteig, mindkettő ugyanonnan indul, és ugyanarra a csúcsra vezet.
A Murmelsteig leglátványosabb része (a linken is látható képeken) egy híd, ami a szokásos két drót, egyiken állsz, a másikba kapaszkodsz hidaknál kiépítettebb, mert egylábas palló és két drótkötél van, viszont viszonylag hosszú, nekünk meg fújt is a szél, viszonylag azért szélvédettebb helyen van, feljebb szélnek kitettebb részek is vannak.
(Felhívnám a figyelmet, hogy a millstatti tónál a Weg der Oberkärntner Jäger le lett zárva, a Facebook oldaluk alapján nem is fogják újra nyitni.)
-
inf3rno
nagyúr
Így, hogy romlik az idő, ti mit szoktatok felvenni? Egyáltalán lehet mászni kültéren őszi, téli időben?
-
inf3rno
nagyúr
Ja így belenézve tényleg az, fura. Mármint valahol biztosan sziklamászó tanfolyamot írtak, mert direkt ezért linkeltem be. :S Rákeresve másoktól csak ennyit találtam: [link] [link] Amúgy eredetileg arra gondoltam, hogy kimegyek Bécsbe, aztán ott csinálok egy tanfolyamot, mert ott biztos más szintű az oktatás, mint nálunk, meg ott egyáltalán létezik a dolog. Aztán megörültem, hogy van itthon is ilyen. Vagy mégsem. :S
Hát lehet az lesz, aztán bemásolom ide, ha ajánlanak valamit jót. Mondjuk direkt azért hoztam létre a topikot, hogy ne kelljen ezért FB-ra menni.
szerk:
Megvan közben, mégiscsak van, csak rosszat linkeltem be: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Lesz novemberben sziklamászós tanfolyam Tatabányán. Lehet, hogy megyek rá, még képlékeny. [link]
A másik, amiről még hallottam, hogy a Rám szakadékban is van egy via ferrata. Azon volt már valamelyikőtök? Milyen?
Felszerelést (beülő, sisak, cipő, zia tartó, karabiner, esés tompító, biztosító kötél, stb.), tudtok ajánlani? Már úgy értve, hogy konkrét modelleket. Sziklamászásra, falmászásra, via ferratara, ilyesmire kéne. Nem feltétlen a legolcsóbb, inkább egy kicsivel jobb minőségű, mégiscsak az életünk múlik rajta. Szeretnék tájékozódni, hogy mi az ajánlott, mi a kerülendő, és hogy nagyjából mennyi pénz lesz, ha nem bérlek, hanem sajátot viszek. Egyelőre úgy tűnik, hogyha sokszor megyek, akkor néhány éven belül behozza az árát.
-
inf3rno
nagyúr
Én sem hiszek a véletlenekben. :-)
Na de hogy on is legyek egy kicsit. Ma voltunk Cseszneken. Az a helyzet, hogy megvették az egyesületet, és ezért a pálya egy részét újra engedélyeztetni kell, és csak 2 pálya van, amit hivatalosan lehet használni. Az egyik a legnehezebb f-es, amit megpróbáltunk, de kevesek voltunk hozzá, a másik a legkönnyebb, ami helyett mi inkább a leghosszabb panoráma útvonalat választottuk. Van még egy, aminél a vár oldalába lehet felmászni, az is elég húzósnak tűnt, azt majd legközelebb. Ez a panoráma olyan c/d, egész kellemes volt és jó hosszú. A Cuhában volt egy e-s rész is, amit csak harmadik nekifutásra abszolváltam, itt viszont nem volt ilyen problémám, úgyhogy max ilyen d-e környékén elszórakozunk, amíg felfejlődünk egy haladó szintre. Amúgy szép ez a Csesznek is, de a Cuha szerintem jobb volt.
-
emiki6
veterán
Igen.
Kell mutáció, de az nem biztos, hogy random lesz, lehet, hogy "tudatos". Attól hogy mi nem tudjuk hogy kell tulajdonságokat genetikusan kifejleszteni, attól még a biológia tudhatja.
Ha azt nézzük, hogy mekkora esélye volt annak, hogy véletlenül talál a biológia funkcionális fehérjéket, akkor nem is kéne, hogy élet létezzen, ennek ellenére egy rakás funkcionális fehérje van használatban. Perczel András peptidkémikus volt a tanárom, ő is arra teszi a voksát, hogy ez élet kialakulása és ilyen komplexszé válása több, mint véletlen. Ez ilyen minél többet tudsz, annál hívőbb leszel dolog, mert annal lehetetlenebbnek tűnik.
-
inf3rno
nagyúr
Az epigenetika csak egy bizonyos mértékig működik. Ha elérte a határait, akkor mutációra van szükség a további adaptációhoz. Szerintem. :-)
A gyöngyhalász népeket részben lehet magyarázni epigenetikával, de azért ha valaki nem tudott merülni, akkor gondolom rövid úton éhen halt.
Persze, nem vonom kétségbe, hogy az epigenetikának jelentős hatása van, főleg mert van rá bizonyíték. Úgy rémlik dohányosoknál néhány generációig nagyobb valamilyen betegség (talán rák) valószínűsége emiatt.
-
emiki6
veterán
Megemlíteném, hogy Darwinnak nem egészen volt igaza. Nem csak random mutáció és természetes szelekció van, azaz genetika. Hanem epigenetika is. A biológia intelligens. Olybá tűnik, hogyha látja, hogy te magasan élsz, akkor a gyereked már jobban fogja bírni ott fent egy picit és ez generációnként mindig egy kicsit javul. Further research needed.
Vannak gyöngyhalász népek, ahol genetikailag jobban birják visszatartani a levegőt és ott kétlem, hogy megölték vagy nem engedték hazasodni azt aki nem bírta jól és azért vált volna jellemző tulajdonsággá. Mindenki gyakorolta és a gyakorlat nem veszett karba, egy kicsit továbböröklődhetett minden generációval egyre jobban.
Ha gyúrsz, akkor valszeg a gyerek izomépítési potencialja is javul. Ha egészsegtelen vagy, akkor az utód egy csomó hajlamot kap ajándékba.
Volt valami megfigyelés, hogyha túlsúlyos a férfi nemzéskor, akkor a gyerek iq-ja alacsonyabb lesz... De nyilván ha agyonstresszelt stb a szülő, az sem előnyös.
Szóval nagyobb a felelősségünk, mint gondoltuk. Nem elég ha csak nem iszik, dohanyzik stb az anya várandóssag alatt...
-
emiki6
veterán
Ezeket a wikipédiaról masolod ki vagy csak így írsz?
Itt egy jó videó btw
Real life X-men: Biology of the world's greatest climbers - the Sherpa -
Dottorei
tag
A magashegyi expedíciókat mindig is segítették a helyi népek, sherpák, hunzák, stb. A legismertebbek a nepáli sherpák javarészt az Everest miatt (az első megmászás Sir Edmund Hillary és a sherpa Tenzing Norgaj nevéhez fűződik). A serpák falvai 3000-4300 méter között találhatók, ezek a legmagasabban elhelyezkedő állandó emberi települések közé tartoznak. Spekulációk folynak arról, hogy ez a páratlan hegymászási képesség (a helyi viszonyok alapos ismerete mellett) annak is köszönhető, hogy a nagy magasság miatt genetikai módosulások jöttek létre a serpák szervezetében. Ezek egyike azok az egyedi enzimek, amik a vérben a hemoglobinkötést befolyásolják, és megduplázzák a nitrogén-monoxid kiválasztását.
inf3rno: az Andok népei körében dívik a kokalevél rágása évezredek óta, csökkentendő a hegyibetegség, éhség, fáradtság, tüneteit (is). -
Dottorei
tag
Igen, sőt.
A hegymászásban halálzónának hívják azt a magassági tartományt, ahol a levegő olyan ritka, hogy az ott található oxigénmennyiség nem elegendő az emberi élet fenntartásához. Ezt a magassági zónát egyesek 8000 m (26 000 láb) magasságtól számítják (kevesebb mint 356 millibar atmoszferikus nyomás). Mások már alacsonyabb (7500 m körüli) magasságtól számítják a halálzónát.
A halálzóna lényege, hogy nem lehet hozzá akklimatizálódni, vagyis nem lehet hozzászoktatni a szervezetünket az ebben a magasságban való tartós életben maradáshoz. A testünk itt gyorsabban éli fel a tartalékait, mint ahogy azt pótolni tudnánk természetes úton. Mesterséges (palackos) oxigénbevitel nélküli hosszan tartó ittlét előbb a szervezetünk működésének folyamatos leállásához, eszméletvesztéshez, és végül halálhoz vezet.
Az oxigénpalack használata nélküli munkabírást rengeteg belső tényező (szervi, biológiai, fizikai és pszichés adottságok, edzettség, a vér oxigénszállító képessége – VO2max, stb.) és külső tényező (mászási körülmények, mászási előzmények, időjárás, felszerelés, stb.) együttesen befolyásolja, ezért csak különleges adottságú és szerencsés emberek képesek oxigénpalack nélkül eredményesen mászni a halálzónában.
A nagy magassági mászások során sok haláleset tudható be a halálzónának, közvetlenül (testünk működésére hatva, az életfunkciók elvesztésével – gyakori a különböző gyors lefutású ödémás elhalálozás) vagy közvetve (a testünkre és a pszichénkre hatva: fáradással, koncentrációromlással vagy rossz döntéshozatallal összefüggésben). Ezt befolyásolják még egyéb külső tényezők is (széllökések, szélvihar, hóvihar, szélsőségesen alacsony hőmérséklet, terepviszonyok, fényviszonyok, stb.) amik kicsúszáshoz, eltévedéshez, kihűléshez, fagyáshoz, hóvaksághoz, stb. vezethetnek, amelyek mind végzetesen befolyásolhatják életben-maradási esélyeinket a halálzónában. -
Dottorei
tag
Egy túrabakancs talpazata (talpazatnak hívjuk a lábbeli felső része alatt található teljes részt), a gyártó által megcélzott felhasználási körtől függően közepesen merevtől a nagyon merevig változhat. A talp merevségét általában betűvel jelzik, mely jelzések „A"-tól indulnak és „E"-nél érnek véget. A legpuhább, utcai felhasználásra szánt talpak kapják az „A”, míg a sziklamászásra, magashegyi túrára tervezettek az „E”-jelzést - ezen talpak már szinte semmit nem hajlanak, így akár egy pici peremben is meg tudunk kapaszkodni. Egy középhegységi túrabakancs általában „B”, vagy „B-C” merevségű.
-
Dottorei
tag
Azért nem oxigén nélkül csak oxigénpalack nélkül. Plusz oxigén belélegzésével lényegesen "lejjebb hozható" a csúcs.
Varga Csaba megmászta a 8167 méter magas "Fehér hegyet", amelyre helyi idő szerint 9:45-kor ért fel.Gratulálunk az újabb magyar csúcssikerhez! Ezzel ő lett a legsikeresebb magyar expedíciós Erőss Zsolt után. A Dhaulagirin rajtuk kívül még nem járt más honfitársunk.Az Eseményhorizont, Klein Dávid és Suhajda Szilárd vállalkozása az utolsó információ szerint már két napot csúszott a többiekhez képest, és a 2-es táborukban várják a meteorológiai tájékoztatást. -
Dottorei
tag
Dhaulagiri 8167
A Hazajáró híradása szerint a nagyváradi Varga Csaba ma éjjel, magyar idő szerint 9-10 körül indul csúcstámadásra.
Nincsenek ideális viszonyok a hegyen és vélhetőleg az útépítő serpák is most fogják a köteleket rögzíteni. Cross the fingers!
Ám a legmagasabb pont ezen a hegyen sem ott van, ahová a serpák a köteleket felvezetik, és az imazászlókat a nepálival együtt kitűzik. Példa erre a Manaslu "csúcsa" is.
-
Dottorei
tag
a hanwag amid van egy beszállócipő, alkalmatlan gyalogtúrázni (oda b-s talp kell). Jellemzően alpin mászóutakhoz használunk ilyeneket mielőtt előkerülne a mászócipő (meredek törmeléklejtő, könnyű mászóterep I-II-es fokozat általában, esetleg trepnis mászásnál még jól jön ácsorogni sokszor jobb ilyesmiben). Klettersteigre is jók az ilyenek, én a lasportiva-t preferálom.
-
inf3rno
nagyúr
A Cuhánál nekem egy szikla fordult ki a lábam alól, de egy kicsit oldalt másztam az útvonalat, nem teljesen azt, amin a többiek mennek. Még szerencse, hogy direkt utolsónak mentem, különben agyonütött volna valakit sisak ide vagy oda. Az valami ilyesmi, nekünk tetszett:
Kösz az infot a csesznekiről. Majd figyelünk. Egyelőre úgy tudom októberig le vannak zárva ott útvonalak tulajdonos váltás, újra engedélyeztetés ilyesmi miatt. Elképzelhető, hogy javítják ezeket a hibákat is.
-
Dottorei
tag
Szép túra, 2 helyen van benne 1 mászás, a harmadikhoz tettek drótkötelet pár éve. Az elsőnél fix kötél mindig volt az utóbbi 20 évben (unteren herminenstg.). A második egy kis fellépés, a harmadik problémamentes. Az állomás után lefelé a schneidergraben "mozgólépcsője" jó mulatschag, vagy a baumgartner felé érdemes visszafelé menni (salamanderbahn keresztezés, és a jellegzetes bukhta a hüttében, amit már nem baumgartner bá csinál pár éve nem is fosat mint anno). . Ha még van kedv tovább fel a Kaiserre meg a Klosterwappenre utána a fadensteigen lefelé elég az edelweshüttéig ereszkedni (nem kell a sparbacherig), ott a grafensteigen keresztezni, a Bürklehütte után balra le a faluba. Parkolni a patak partján lehet a tűzoltóság épülete is könnyen felismerhető.
-
Dottorei
tag
A cseszneki utaknál óvatosan, az "ostromlók útja" két helyen is veszélyes biztosítási szempontból: a beszállás felszökését követő ferde rámpa egyik biztosítási pontja lazán egy tuskóra dobott gyűrű (a következő biztosítási pont rendben tart). A másik a drótkötélhíd utáni rövid vállon lévő már nagyon mozog, ez veszélyesebb.
-
inf3rno
nagyúr
Ezt ismeri valamelyikőtök? [Kaiserstein über oberen Herminensteig]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintetek mekkora súlykülönbség a max, amivel lehet biztosítani? Nem lehet valahogy lesúlyozni a partnert, ha túl könnyű?
-
inf3rno
nagyúr
Hajrá! :-) Kíváncsi vagyok, hogy neked hogy tetszik!
Ja még annyi, hogy kell valami természetvédelmi engedélyes kártya hozzá. Nekünk túravezetéssel volt, és abban benne volt az ára, de rendeltünk külön is kártyát, csak még nem jött meg. Itt lehet megtenni: [link] Valószínűleg nem ellenőrzi senki amúgy.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Jaja. Nekem a rendes sziklamászás biztosítással amúgy jobban tetszene, mert egy idő után már zavaró ez a ki-be akasztgatás állandóan, de a partner még nincs azon a szinten meg súlyban. Úgyhogy én fogyok, őt felhízlaljuk és megtanulunk mindketten rendesen mászni.
Talán 1-2 év múlva már a sziklamászás is menni fog, ha megmarad ez a team.
Te eljutottál végül a Cuhához?
-
inf3rno
nagyúr
Nos. :-)
A Cuha tényleg nagyon szép, visszamegyek még oda.
A pályák így újrakezdőként tök jók voltak, ha az ember úgy mászta őket, hogy nem használja a kötelet és a patkókat, hanem próbál a sziklán fogást találni. Volt olyan rész, amit így nem tudtam kimászni, és kénytelen voltam segítséget igénybe venni, illetve volt egy rész, aminél még kötéllel is alig ment, de ugye a felkarom az most nagyon satnya ennyi kihagyás után. El fogok kezdeni húzódzkodni emiatt.
Az nem segített, hogy eleredt az eső, és hogy volt, ahol moszatos volt a szikla és kegyetlenül csúszott. Végül a Vibramot feladtam, nem jó még erre a célra sem, és talán még a túrabakancs sem az igazi, mert akivel voltam, annak is nagyon csúszott. Megpróbáltam a régi mászó cipőmet (Rock Pillars), ami régen túl nagy volt, és úgy tűnik, hogy nőtt a lábam, mert most teljesen rendben van. Nem túl kényelmetlen, de nem is csúszik le a sarkamról, mint régen, hanem tökéletes. Úgyhogy abban másztam, de igazán jó tapadás még azzal se volt sok helyen.
Összességében baromi jó volt ez így kezdésnek, nagyon tetszett! A teremhez képest is egész más kint mászni a természetben, és ha felérek, akkor tényleg a szikla tetejére érek fel, ahol jó a kilátás, vagy éppen lehet borókát, kövirózsát, stb. gyűjteni. A termes mászást se fogom azért teljesen elfelejteni, feladni, de nagyobb részt szerintem ez a via ferrata lesz, később esetleg sziklamászás, aztán néha elnézünk majd Bécsbe terembe is mászni.
-
emiki6
veterán
Azaz, de ott van mellette mint opció szürke/fekete.
Mindenképp próbáld fel. Zokni nélkül szokták hordani és legyen szűk (ujjak torlódjanak és szinte mindenhol feszes), mérsékelt diszkomfort és fájdalom oké, de ne fájjon nagyon. Szűkebbet akkor lehet venni, ha már kondicionáltabb a lábad.
-
Maximum1
őstag
Van egy ilyenem is, ennek annyira kemény a talpa, hogy semmire nem jó, 15km után fáj a talpam benne, falon meg nem hajlik és még csúszik is, vibram ide vagy oda, oldalt kiszakadt az illesztésnél, cordura, csak varrni nem tudnak,pénzkidobás volt.
-
Maximum1
őstag
Cuha mélyen az erdőben van , nagyon szép helyen, igazi túra + klett, sajna vérszegények a pályák, oda úgy mennék hogy egy közepes túra közben másznék.
Szerintem tatabányát kéne célba venni, könnyebben elérhető, lehet variálni a pályákat és van egy kis magasság/kitettség érzet is.
Ott is lehet kirándulni, ott a barlang + kilátó.Cipő meg szinte mindegy mi van rajtad, nem akkora kihívások az itthoni pályák.
Nekem pl. egy ilyenem van, a kinézet csalóka mert tök puha az egész talpa, itt kéne keménynek lennie, de nem az.
Szerintem az itthoni pályákhoz kondi kell nem cipő. -
inf3rno
nagyúr
Ja szerintem is kell "approach" cipő, mert mászócipőben hosszan gyalogolni azért nem kellemes. Eredetileg én is úgy terveztem, hogy viszek több cipőt is, és simán lehet, hogy az is lesz, és bedobom a mászócipőt is a hátizsákba. Közben nálam módosult a program is, mert Cseszneken le van zárva a pálya, és ezért átszervezték az egészet a Cuha völgybe. Hát kíváncsi leszek. Elvileg az se egy rossz hely.
A Rock+-ból én most csak valami türkízkék nőit látok a Deka oldalán. [link]
-
emiki6
veterán
Szvsz a falmászás, sziklamászás és boulder egy kategória. Indoor és outdoor.
A hegymaszás és a via ferrata inkább "extrém túra".
A cipő amugy jó indikátor. Előbbiekhez mászócipő kell, utóbbiakhoz bármi jó.
Mászócibőből a simond rock+ a legjobb ár érték arányban, a legolcsóbb az gagyi. A simond ívesebb cipőjéről is jókat hallottam.
Szabadban szoktak amúgy valami approach cipőt hordani, ami egy szükebb, orrnál is meghúzható bakancs. Valszeg meredekebb sziklas terepre és könnyű utakra jó.
-
inf3rno
nagyúr
Mountexben vettem annak idején ami van. Azt javasolták vadállat mászó ismerősök, hogy minél kisebb annál jobb, meg hogy legyen 3-4 mérettel kisebb, mint a lábam. Hát végigpróbáltam, de annyira kényelmetlen volt az összes, hogy a végén nagy csalódásommal sikerült egy olyat vennem, ami bár kényelmes, de lecsúszik a sarkamról. Nem tudom, hogy ki lehet e tömni valahogy, de szerintem bukó lesz ez a cipő, és vennem kell majd egy újat, ha komolyan újrakezdem a mászást. Nem egy hatalmas összeg amúgy. Talán 25 lehetett.
Köszi a tippet! Megnézem majd a dekásat, ha odáig jutok.
-
$zeky
friss újonc
Úgy érdemes mászócipőt választani hogy egy kicsivel szűkebb legyen amikor megveszed mint ami kényelmes. Szintetikus cipők általában max fél számot nyúlnak, a bőrből készültek kb 1-1,5-et, ez persze cipőfüggő. Dekában 15-ért kapható tépőzáras elég jó cipő, pláne ha nem nagyon boulderezel.
-
nincs. ez ilyen
Persze lehet nagyobb maszocipot venni, jo is lesz az egyszeru utakra, de ahol nagyon kicsik a lepesek, itt mar nem segit egy tulmeretezett, laza cipo.
ha klettersteigre keresel valamit specifikusan, akkor inkabb a beszallo cipok korul nezegetnek, felesleges a legtobbre a nehez turabakancs. a lenyeg a vibram talp, az szepen megtapad mindenhol. itt egy nagyon jo cikk ezekrol a cipokrol [link] nekem a la sportiva tx4 van, gtx valtpzatban, mindent tud ami ehhez a sporthoz kell, de ugyanugy lehet benne kirandulni, turazni is.
-
inf3rno
nagyúr
Aha, akkor ez a ferrata valahol a sziklamászás és a túrázás között van ezek szerint. Nekem van egy ilyenem: [link], ez ilyen mezítlábas futócipő, de annyira minimál, hogy minden kavicsot megérzek benne. Erdei földútra, ilyen jellegű terepre viszont tök jó, csak oda ritkán jutok el, ezért egyáltalán nincs kihasználva. Majd itt megpróbálom, hogy jó e ilyesmihez. Ha nem, akkor váltok futócipőre.
Az Alpokba én is nagyon vágyok, egyelőre csak síelni voltam néhányszor, mászni viszont sosem. A mászást érdemes kipróbálni. Bécsben van egy mászócsarnok, Kletternhalle Wien a neve, baromi nagy, ott javaslom, akár csak builderezést, aminél szivacsra esel, oda nem kell biztosító ember. Nem vészes a belépő ára, és az itthoni termekhez képest az meseország. Az oktatás már húzósabb áron van úgy rémlik, de már régen voltam ott.
-
Maximum1
őstag
Elvileg a kemény talp a jó, bármilyen kitüremkedésen megtart, viszont nekem a puhább jobban fexik, szeretek lendületből menni és a puhább ritkábban csúszik meg.
Én nem mászok, nem is csináltam soha, ferrátázni meg túrázni szoktam menni ha hívnak a haverok, Alpokba, Tátrába, de idén semmi nem volt sajnos.
Túl nagy tapasztalatom nincs, 4-5 x voltam az Alpokban.
Nekem ami szembetűnő az a ruházat, teljesen mást hordanak, olyan márkákat mint itthon lehet kapni, nem is látni, még cipőben sem. -
inf3rno
nagyúr
Ja hát ennyit biztosan nem adnék, inkább vennék 10 futócipőt az árából ha lesz megint nagy Saucony akció.
Nézegettem egyébként különösen a talpukat, és érdekes, hogy az olcsóbbak mennyivel keményebb anyagból készülnek, a drágábbak 20-30-tól már puhább gumiból vannak, és emiatt talán sziklán jobban meg is tapadnak. A barázdák is sokkal jobbak a drágábbaknál.
Egyébként ha már szóba kerültek a cipők, ti hogy bírjátok hosszú távon a mászócipőket? Kicsit olyan ez, mint a balett vagy a tűsarkú a nőknél, hogy teljesen eldeformálják a lábat. Én amikor több órát másztam egy huzamban, akkor mindig megfájdult a lábam bennük. Nincs erre valami megoldás, hogy kényelmes is legyen és mászásra is jó?
-
inf3rno
nagyúr
Amúgy is akartam túrabakancsot, mert még nincsen, de majd még nézelődök ilyen téren. Falat már másztam futócipőben, de pocsék volt oda, amiatt gondoltam, hogy ide más lenne a jó.
Ja hát egyelőre csak belekóstolnék, aztán ha bejön, akkor keresek komolyabb helyszíneket. Itthon nem sok lehet, mert nincsenek hegyeink. Nekem azért lenne jó ez a koncepció, mert nem kell partnert keresni biztosításhoz.
-
Maximum1
őstag
Szia!
Nem kell ennyire ráparázni és vásárolgatni, egy sima jól tapadó futócipőben kényelmesen lehozható.
A bakancsot akkor kell vinni amikor az Alpokban mászol, valamiben fel és le kell jutni a hegyről, van ahol egy komoly túra árán juthatsz el a beszállóig, pl. EisenerzerCseszneken a patak mederből indulnak az utak, kb 3-5 méterig vizesek a falak, kellemetlen az eleje, bármi lehet rajtad csúszni fog.
Tatabányát ajánlanám kezdőknek, könnyebb és látványosabb is, cserébe hangosabb.Itthoni pályák meg sem közelítik az ausztriai pályákat, arra jó hogy kondiban tartsd magad meg kipróbáld, de nem fogja igazán megmutatni ezt a világot, ki kell menni Ausztriába hogy megtud mi is ez valójában.
Ráadásul az itthoniakhoz szerintem jóval jobb kondi kell mint pl. egy Eisenerzer-hezSajnos ez is a pénzről szól nálunk, építgetnek azt látom, de számomra és mások szerint is szánalmas amit csinálnak, bazári pályák nem is tudom kiknek.
Nem a kedved akarom elvenni, támogatom, nagyon jó dolog, csak leírtam az itthoni tapasztalataimat és a véleményemet.
-
inf3rno
nagyúr
Közben beszéltem a céggel, azt mondták, hogy kezdő szint, szóval az a része nem para. Cipő terén túrabakancs, ilyesmit mondtak. Körülnéztem Hervisben, Intersportban, de nem találtam semmi olyasmit, amire azt mondanám, hogy másznék benne. Mountex sajnos itt Veszprém környékén nincsen amennyire én tudom. Van egy Yeti túrabolt, esetleg ott körülnézek majd, hogy mit árulnak, de közben agyaltam, és van egy Vibram FiveFingers cipőm, ami esetleg jó lehet mászáshoz, ha már futásra alkalmatlan, illetve tartaléknak viszek egy mászócipőt is, bár ha ennyire light a terep, akkor valszeg az erős túlzás lenne, ahogy a zia és hasonlók is.
-
inf3rno
nagyúr
Az a titka, hogy inkább sokszor kevesebbet, és inkább lassan többet, ha fogyni akarsz. Pl én heti 6x futok 5-7k-t olyan jóleső tempóban, hogy közben még tudok beszélni, de úgy a határán vagyok. Nálam ez az aerob zóna teteje. Pulzusmérővel is ki lehet mérni, de azért érezni, hogy mikor van elég levegőd. 10kg-ot olyan 2-3 hónap alatt lehet leadni így, de függ a súlytól, tempótól, étrendtől is, meg hát kezdésnek a havi 160 az lehet, hogy erős, és inkább rövidebb távokból célszerűbb felépíteni. De ezeket majd elmondja Tom, ha rákérdesz. A cipő még ami nagyon fontos, hogy legyen egy normális.
-
Ha minden igaz, a képen jobbra látható szikláról esett be a várba, minimum 10, de inkább 12 méter magasból. Ahhoz képest tényleg örülhet, hogy megúszta ennyivel, de hordágyon tették be a mentőbe, és szerintem az ijedtsége is nagy lehetett, mert talán benne volt a fejében, hogy esetleg komolyabb sérülés is történt.
Köszi! Futós topikba majd benézek -minimum olvasgatni-, mert már kocogok, de még nevetséges szinten állok.
-
Sok sikert a mászáshoz, de csak óvatosan!
Én Csókakőre szoktam járni időnként régebben, legközelebb akkor fogok megint menni, ha már 85 kiló alatt leszek. Régebben tettem fel egy képet Fototrendre a helyről, rá tán egy hónapra pont ott esett le valaki a szikláról, a wc-től talán 2-3 méterre landolt, bokatörés lett a vége, ha jól emlékszem. -
inf3rno
nagyúr
Csesznekre hirdettek meg most via ferratat a fácsén.
SATURDAY, SEPTEMBER 18, 2021 AT 10 AM UTC+02 – 6 PM UTC+02
Cseszneki Via Ferrata Túra
Vasalt Utak Csesznek
Details
Event by Vasalt utak - via ferrata Magyarországon
Vasalt Utak Csesznek
Tickets
www.vasaltutak.hu/via-ferrata/csesznek
Public · Anyone on or off Facebook
A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai.
https://vasaltutak.hu/csesznek.html
Találkozó és kiindulási pont: 8419 Csesznek, Vár út 81.
GPS: 47.354222, 17.875222
Túrák időpontja: 10.00, 14:00
Ha nincs felszerelésed, tőlünk bármikor bérelhetsz:
- energianyelő kantár: 2.000,- forint / fő
- beülő: 500,- forint / fő
- sisak: 500,- forint / fő
- komplett felszerelés (sisak, beülő, kantár): 3.000,- forint / fő
Túravezetői díj: 2.500 Ft/fő
Jelentkezés a www.vasaltutak.hu oldalon, túra jelentkezés menüpontja alatt.
Nem elegendő, ha a facebookon jelzed a részvételt.
Csak azt a jelentkezést tudjuk figyelembe venni, ami e-mailen / vasaltutak@gmail.com /, vagy a honlapon keresztül érkezik be hozzánk.
További információ: +36 30 230 3340
A Cseszneki Vasalt Utak védett területen találhatóak, ezért a mászás természetvédelmi és vagyonkezelői engedélyhez kötött. Ha még nem rendelkezel ilyen engedéllyel, legegyszerűbben úgy juthatsz hozzá, hogy Vasalt Utas Kártyát igényelsz: https://vasaltutak.hu/card.html
A cseszneki lehetőségekről itt olvashatsz: https://vasaltutak.hu/csesznek.html
A via ferrata túrákról és lehetőségekről részletes információt a www.vasaltutak.hu oldalon is kaphatsz!
Még több esemény itt: https://www.facebook.com/vasalt.utak/events See LessÚgy döntöttem, hogy menni fogok rá. Eddig mindig csak teremben másztam, és úgy gondoltam, hogy jó lenne kiszabadulni egy kicsit. Utánakérdezek néhány dolognak erről az egészről. Leginkább az érdekel, hogy milyen cipőt érdemes vinni, mert minden mást lehet bérelni, illetve, hogy milyen nehézségi fokra számítsak. Esetleg ha valaki olvassa, akkor szívesen fogadok tanácsokat ezzel kapcsolatban.
-
inf3rno
nagyúr
Szeretnék egy topikot, ami magába foglalja a falmászást, via ferratat, sziklamászást, hegymászást. Leginkább mászótárs vagy klub keresés, jó helyek, útvonalak, élmények megosztása, ilyenek a célok.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest