Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hi!King

őstag

válasz kp78 #126 üzenetére

Köteles mókával az a baj ilyen időben, hogy a standban fázós tud lenni. Egyébként volt egy másk magyar mászópár, őket előre engedtük, mert nem voltak olyan lassú, tökölősek mint mi.

Pünkösdi hosszúhétvégére mi tervbe vettük, hogy Eisenerzbe megyünk, aztán hogy ott mit, még változhat. Franz-Joseph klettersteig az egyik napra, de ha addigra már nem lesz túl havas-jeges, Grosser Buchstein túra is szóba jöhet vasárnap, ott is ban fent eg B-s via ferrata, a harmadik napra pedig talán a Leopoldsteinersee melletti mászóiskolánál köteles mászás.

Poén hogy múlt előtti hétvégén még sítúráztunk 1500-2200 magasságban, most meg száraz túrát, klettersteigezést tervezünk jövő hétvégére, de nézve mások képeit pl. Vordenberger Mauernél volt egy arc 2000-es magasságban, már megérett a helyzet 200 körüli magasságban is, persze attól is függ hol, nyugatabbra több hó esett.

• Hi!King

őstag

válasz kp78 #116 üzenetére

Épp arra voltunk pár hete mászni, a Sechsersteig mászóút 2-3 kötélhosszát másztuk meg felsátűltunk ÖKT Klettergartenhez, ahol fasza egykötélhosszas mászóutak vannak (III-V nehézségűeket műsztuk) a Blutspurtól balra, meg a Wilde Völlerin felső 2 kötélhosszát másztuk meg a végén, majd sörözés után Völlerinsteigen le. Láttuk az új klettersteiget is a hídjával együtt, elég sokan voltak rajta.

Most hétvégén meg Eisenerzben voltunk az Eisenerzer Klettersteigen (C/D), nagyon látványos és változatos ferrata, aki még nem volt, nagyon tudom ajánlani. Sehol sem túlzottan nehéz, de néhol nagyon kitett. Másnap szeles, hideg idő volt, eleinte még esett is, úgyhogy egy viszonylag rövid túrát tettünk a Vordenberger Griesmauerhez és a TAC Spitze-hez, utóbbin is van egy rövid klettersteig, de csak A/B, de amúgy a csúcs maga nagyon látványos, egy igencsak meredek sziklatorony. Baromi szép, sziklás hegyek vannak Eisenerz környékén, az egyik kedvencem.

• Hi!King

őstag

válasz kp78 #97 üzenetére

Kartitsch-ban szálltunk meg, a szálláshely neve Pension Apart Cafe Erbhof, apartmant vettünk ki és teljese mértékben elégedettek voltunk vele. Maga a Dolomitok volt a cél, de ott nagyon durván drágák voltak a szállások, így Trentó, Belluno és Sillian környéke jött szóba, amiből Sillian környékét választottuk.

Amiket írsz, azok alapján nektek nehezebbek is szóba jöhetnek a Dolomitokban, illetve a Lienzi Dolomitokban, mint nekünk, de mondjuk a Paternkofelt azt nem érdemes kihagyni, még ha sokan is szoktak lenni, meg nem különösen nehéz, de az tényleg Európa egyik legszebb helye a Drei Zinnennel és a többi heggyel a környéken. A Lienzi Dolomitokban meg a Lienzer-Dolomiten Hüttétől érdemes felgyalogolni a Karslbader Hüttéhez, ott van mindenféle jó, több irányba is, többek között ez a Panorama Klettersteig , aminek mi csak az egyik végétől mentünk fel a Grosse Sandspitze-re, de az egész nagyon látványos, ahogy láttam. Meg szintén arrafelé a Galitzenklammban vannak kihívást jelentő klettersteigek, de arra nem maradt időnk, energiánk.

Grosse Sandspitze-ről ilyen a kilátás:

A Paternkofel környékéről meg ilyen:

A Hochlantsch-on én már voltam 3-szor, de a klettersteig kimaradt, mindig a szokásos Medve szurdokon fel, aztán a gyalog ösvényen fel a csúcsra, ebből 2 még középiskolai kirándulás volt, egyszer meg kettesben voltunk feleségemmel.

Egyébként tavaly 2 külön hetet voltunk Ausztriában nyaralni, és másodszor Eisenerzben szálltunk meg, akkor jártunk arrafelé, mint ti, de nem elsősorban a klettersteigekre koncentrálva. Johnsbachból egy nagyobb túrát csináltunk fel a Hochtorra, ami nagyon szép hegy. A Hesshütte felé a Josefinensteigen mentünk felfelé, ami kletterseig szempontjából könnyű, de amúgy fizikailag azért kiadós, lefelé meg a Schneelochwegen, ami egy olyan útvonal, ahol azért néhol hiányolja az ember a drótköteleket. Meg voltunk Eisenerzer Rechensteinen, Hochblaseren is, ami a Leopoldsteinersee fölötti hegy, azon van a Ferenc József klettersteig, csak nekünk az túl nehéz lenne, úgyhogy nem arra mentünk fel, hanem balra amit elsősorban lefelének ajánlanak, arra, majd egy másik úton le. Nekünk max. C nehézség oké, de kitett helyen már inkább csak B-C, de jó tippek, amiket küldtél.

Egyébként ugyanarra a Lugauer még egy nagyon szép hegy, pár éve voltunk ott csak úgy egy nap itthonról hajnalban indulva, majd haza, az sem kletterseig túra, csak a két csúcsa között van valami klettersteig szerű. Viszont nagyon látványos, sziklás tetejű hegy, stájer matternhornnak is szokták hívni, mert egyik irányból hasonlít rá.

Idén nyáron már valószínűleg nem megyünk via ferratazni Ausztriába, viszont szombattól megyünk 4 napot a Hohe Tauernbe, egy egynapos nagy csúcstúra lesz a Hocharnra (3253 méter magas, 1800 szint kell kb, de nem mászós, csak séta jó meredeken), meg pihenés, esetleg másik kisebb túra.

• inf3rno

nagyúr

válasz kp78 #93 üzenetére

Amit javasolni tudok, hogy beülőből inkább jobbat vegyél, mert a párnázottságuk nagyon eltérő. Nekem a Petzl bevált ilyen téren, de gondolom vannak más jó márkák is. Kösz a linket!

• inf3rno

nagyúr

válasz kp78 #89 üzenetére

Én kötöttem magamnak nyolcasokkal sajátot:

Azért ezen nincs fék, úgyhogy nagyot ránt, ha egyszer leesek, de nem tervezem, hogy leessek. :-) Valahogy ez az egész egyszer használatos fékezős megoldás nekem nem volt szimpi, azért inkább így csináltam. Lehet, hogy létezik többször használatos megoldás, de még nem találkoztam vele. Azóta már átcsomóztam az egyik 8-ast, mert találtam hibát benne meg vettem hozzá még egy kék hevedert és felcseréltem rajta a kéket a naranccsal, mert a kék nagyobb, és könnyebb beakasztani. A második narancsot meg a pihenő kötélhez használtam fel. Másztam vele már egyszer ferrátát idén, egész korrekt kis szett lett. Vettem hozzá beülőt, sisakot, kesztyűt. 70-ben állt meg így azt hiszem. Talán jövő hétvégén elmegyek mászni megint, mostanában sem időm, sem kedvem nem volt. A boltok, ahonnan össze lehet szedni: nomadsport.eu, mountex.hu. A Nomádnak van egy veszprémi boltja, én tőlük vettem mindent. Most amin gondolkodok gyümölcsszedéshez az ilyen felül is rögzített megoldás, amiből már végképp nem lehet kiesni akkor sem, ha fejreállsz. Van ennek valami neve is, a múltkor megtaláltam, de totál elfelejtettem. Ja megvan, testheveder néven fut. Bár nem tudom, hogy mennyire indokolt vagy kényelmetlen, nálam nagyban növelné a biztonság érzetet. [link] Na nem biztos, hogy ezek a munkavédelmis márkák a jók, de egy Petzl ebből is biztosan nagyon király lehet.

• inf3rno

nagyúr

válasz kp78 #87 üzenetére

Szívesen! Érdemes rámenni a fizetési módokra, aztán ha van PayPal, akkor megnézni, hogy van e valami visszatérítéssel kapcsolatban vagy ilyesmi. Általában azért ahol PayPal van, ott elég jól működik a csalók elleni mechanizmus. A bankkártyás fizetésnél meg arra kell figyelni, hogy ne ők tárolják az adataidat, hanem valamilyen fizetési szolgáltató, pl. OTP SimplePay vagy ennek a külföldi megfelelői. Ha közvetlenül nekik adod meg a bankkártya adataidat, és nem irányítanak másik oldalra, akkor bármikor le tudnak vonni tőled pénzt. Még amit érdemes, hogy virtuális bankkártyát létrehozni, amire csak akkor teszel pénzt, ha fizetsz, és utána mindig nullán van. Mert arról nem tudnak levonni, ha üres. De nem ismerem ennek a mikéntjét.

• inf3rno

nagyúr

válasz kp78 #85 üzenetére

Ez alapján zűrös cégnek néz ki: [link] Én óvatos lennék velük.

Új hozzászólás Aktív témák