Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1413) #65675776 válasza mrszitya (#1412) üzenetére


#65675776
törölt tag

Érdekesen emlékszel. A honvédelmi költségvetés az "elmútnyócév" során, főleg annak második felében folyamatosan emelkedett. 2006 és 2009 között minden évben a tervezettnél többet kapott a HM. 2009-ben 1,31% volt Ennyi lett volna 2010-ben is, de az előirányzott és a költségvetésben megszavazott 308 milliárd helyett végül csak 279 milliárdot utalt ki a tárcának az év során az orbán kormány. Ezzel 1,05% lett a GDP arányos költségvetés, de az orbán rezsim alatt ez volt a csúcs. Aztán népünk és orbánunk ezt sikeresen levitte a jelenlegi 1% alatti értékre (a mélypont valami 0,69% volt 2013-ban, ez 205 milliárd volt), ezen években a tervezett, költségvetésben rögzitett összeget sem kapta meg a tárca. Ez még arra sem volt elég, hogy a meglevő eszközöket üzemeltesse a MH. Első lépcsős egységeknél a teherautók nagy részében nincs akku, nem tudják őket feltölteni gázolajjal. De ha fel is töltik őket, akkor sem biztos, hogy el is indulnak. A zseniális Rábáknak a legalacsonyabb az üzemkészsége, a gyorseagáló járművek tipikusan Ural-ok még mindig. Kb egy jól működő alakulata van a MH-nek, az viszont kint van Afganisztánban. Az eszközeik egy része azért modern és működőképes, mert az ameriakaiak megsajnálták a magyar alakulatokat, és inkább adtak nekik fegyverzetet, eszközöket, hogy legalább alapszinten el tudják látni a feladataikat. A szarcik mint kiderült kb semmire sem jók. (Offroadosok leülhetnek, az offroadnak semmi köze a valós használathoz. Márpedig ha a szarcikba beült négy katona, már alig birt megmozdulni. És akkor még nem is vittek magukkal kb semmit sem, a jármű meg egy páncélozatlan személyautó volt gyakorlatilag. Teljesen elhibázott beszerzés volt. Afganisztánba legalábbis nem való, egyébként is csak max egy futárjárműnek felel meg.) Úgyhogy jelenleg HMMWV-ket használnak kint a magyar katonák, illetve pár MRAP-t. Ezeket végül részben megvette a MH.

Jó magyar szokás szerint gondolom a 12 A4-es szét lesz hajtva, az A7-ek meg majd elrohadnak egy raktárban.

A beszerzés költségei meglepőek egyelőre. Ránézésre rendesen, piaci áron vesszük őket, nem 1,5x-es áron, mint errefelé divat. Persze a lőszerek beszerzésével már lehet majd sunnyogni, de hazai gyártásba nem hiszem, hogy egyiket is képesek lennének megvalósitani.

Egyébként érdekes, hogy pár hete átadták az első eresztés "itthon gyártott" kézifegyvert, csak éppen nem tudni, hogy hol is készülnek valójában.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.