Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Mcrazy

Topikgazda

válasz kanyi51 #3706 üzenetére

Szia.
    Valószínű, hogy nem Te vagy az egyedüli, csak a többiek szégyenlősek egy picit és nem merték bevallani. :))

Mielőtt az Értékekre ugranánk, elmagyarázom, hogy is működik az egész és miért nincs szükség sok változó műveletre és IF-re.

Én még úgy tanultam, hogy a Sorszámnevek után pontot teszünk és a kiejtésnél (az 1. kivéve) a -dik végződést kapja mindegyik.
    Na most a Google féle Szövegfelolvasó is ott volt ezeken az órákon és ő is szépen megtanulta, hogy kell kiejteni egy számot ha pontot teszünk utána.
    Innen már egyszerű volt, jön a hónap napja számokkal (dayofmonth) vagyis nálam a makróban a (lv=day) lokális változó és ezután már csak utána kellet írni a pontot, ami azért kell, hogy sorszámnévként ejtse ki a szövegfelolvasó a nap számát és az "a" vagy "e" végződést, attól függően, hogy mire végződik az adott szám kiejtése.
    (lv=day).a vagy (lv=day).e
    Tehát Tizenhatodika vagy Tizenhetedike
    A .a vagy .e beírása a változóba attól függ, hogy hányadik napja van a hónapnak. Ezeket kellett ledefiniálni az "Értékek összehasonlítása" című feltételben .

Az Értékek összehasonlításánál az 1. érték az a változó, amelyik a nap(ok) számát tartalmazza, vagyis, hogy hányadika van.

A 2. érték pedig azoknak a napoknak a számát tartalmazza, amelyek kiejtése a-ra vagy e-re végződnek.
    Itt a számok a reguláris (Regex) kifejezéseknek megfelelő formátumban vannak megadva, ezzel szűkítve a feltételek és az értékek számát, valamint egyszerűsítve és stabilizálva az összehasonlítást.

Remélem tudtam segíteni eme rövidke magyarázattal.

Szerk: A Reguláris kifejezésekről rengeteg dokumentum található az interneten. Használatuk némi tanulást és gyakorlást igényel.

Új hozzászólás Aktív témák