Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #14069 üzenetére

Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni.

Jaja, mondjuk sok gond nem lenne a defrag-gal se, de feleslegesen generál rengeteg írást, ami SSD-nél nem célszerű.

Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?

Korán van még, nem fideltél erősen! :D Az SSD vezérlője nem lát sem fájlrendszert sem particiót, ezért is mindegy, hogy az overprovisioning miatt szügséges szabad hely, a 7-28% particionált vagy particionálatlan területen valósul meg! Bootszektorokkal hirtelen fogalmam sincs, mi a helyzet, ezeréve nem olvasgattam SSD-s témában, de valami olyan van, hogy például a GPT séma esetén a bootszektor a meghajtó elején és végén van duplikálva, lehet ezt nem piszkálja a vezérlő, de tényleg nem tudom. Tény, hogy abból sosincs gond, hogy a vezérlő optimalizálgat az egyenlő NAND kopások miatt!

Amúgy a MBR szektorokat nem látja a particionáló sem, szóval lehet, hogy azok védettek....de ennek utána kéne járni. Arra gondoltam amúgy, hogy ezeket a boot sektorokat a fájlrendszeren keresztül nem tudják az OS-ek kezelni semmiképpen, szóval az SSD controller sem piszkálja, gondolom a fw tudja ezt.... :F

Igaz fs létrehozásakor lehet változtani a sectorméretet, szóval nem egyértelmű a dolog! [link]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés