Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
hmm, írnom kell egy logout bejegyzést, hogy pár napon belül 25 éves lesz az első, interneten is fellelhető "posztom".
repül az idő, mint a viadukt (C) M. Sz. Városrendező Kft.
-
bambano
titán
64 bytes from 192.168.33.129: icmp_req=245 ttl=63 time=14.6 ms
64 bytes from 192.168.33.129: icmp_req=246 ttl=63 time=37.7 ms
64 bytes from 192.168.33.129: icmp_req=247 ttl=63 time=24.2 ms
From 192.168.249.97 icmp_seq=280 Destination Host Unreachable
From 192.168.249.97 icmp_seq=282 Destination Host Unreachable
From 192.168.249.97 icmp_seq=284 Destination Host UnreachableBambanő-WannaCrypt: 1-0.
-
bambano
titán
én vagyok a súlyozottan idióta... nem elég, hogy ph! fórumot olvasok, még szövetségi levlistákat is kapok...
-
bambano
titán
azé' amikor ilyeneket írnak, akkor komolyan csikarom az arcom, meg nagy erőfeszítés, hogy ne szóljak be...
vagy amikor egy "beszerezhető és nem nagyon drága (~50k)" karaktersorozatot tartalmazó kérdésre ez a kérdés jön válaszul: "Mennyit szánsz rá?" ugye????
-
bambano
titán
no, megyek nézek egy kis fradimeccset
(nem)
-
bambano
titán
válasz
zoltanz #9506 üzenetére
debian satanic edition:
~$ ps -ax|grep systemd
308 ? Ss 0:00 /lib/systemd/systemd-journald
316 ? Ss 0:00 /lib/systemd/systemd-udevd
1107 ? Ss 0:00 /lib/systemd/systemd-logind
1119 ? Ss 0:00 /usr/bin/dbus-daemon --system --address=systemd: --nofork --nopidfile --systemd-activation
1408 ? Ss 0:00 /lib/systemd/systemd --user
1707 ? Ss 0:00 /lib/systemd/systemd --user
4214 pts/0 S+ 0:00 grep systemd -
bambano
titán
tegnap néztem egy filmet a világűrről, meg arról, hogy egyedül vagyunk-e. akkor esett le, hogy Musk miért tolja ezt a nagy űrhajó fejlesztést. A NASA kisugárzott egy Beatles számot a Sarkcsillag felé, az artisjus jogászai meg mennének behajtani a jogdíjakat...
-
bambano
titán
indexes boxutca podcasban mondja sixx Alonso autójáról: Schrödinger autója, megnézéstől elromlik
-
bambano
titán
-
bambano
titán
nem hanyagoltam el, hogy a rokonságot időben kezdjem nevelni
így ez eredményes lett.a hardvervásárlókat azzal szereltem le, hogy egyrészt messze laknak, másrészt én a melóban minőségi szerver cuccokat használok csak, azt ismerem. szóval szívesen segítek nekik hardvert venni, de az annyiba fog kerülni. nem is kerestek soha többet
az oprendszer választást meg úgy oldottam meg náluk, hogy ha azt akarják, hogy segítsek, debiant raknak a gépükre, ha mást, akkor mástól fognak kérdezni.
mondjuk mikor anyám itt volt nálunk két hetet, akkor az elején kicsit vakarta a fejét a linuxos környezetben, de hamar megszokta
se tévé, se windows
-
bambano
titán
pár napja rokonnal beszélgetve szóba kerültek a w10 hülyeségei. azt mondta, hogy nem erőlteti. mondom tegyél fel egy debiant, és nézd meg. erre elkezdte sorolni, hogy milyen nyűgjei voltak vele anno.
mondom anno az vagy 10 éve volt, azóta kicsit változtak a dolgok, nézze meg. megnézte, pár nap alatt megválaszolta a kérdéses dolgok zömét. nem lesz nála w10
-
bambano
titán
az x11ssz-tln4f is kifejezetten jó gépezet, csak a hordozhatósága nem jött össze.
ez a e300-8d másik ebben királyabb lenne, mégha proci erőben nincs is a csúcson.
az e200-8d még egy számmal kisebb, és az is tud érdekes dolgokat, pl. 2x10G rj45 + 2x1G van alaplapon, távmenedzsmenttel, 6c12t xeonnal... facebook speckós gép.
supermicronak van olyan doboza is, ami kinézetre mintha kiköpött hp microserver lenne, csak rakhatsz bele rendes xeont... az is elég tápos cucc
-
bambano
titán
nem tudom, melyik gépről írhattam, amit múltkor faragtam, abban nem három interfész volt, hanem eredetileg 14-et terveztem, csak nem fért bele. de a hordozhatósága nem vált be, úgyhogy marad szervernek, és jó eséllyel kerítek helyette egy e300-8d-t hordozható izomrouternek. inkább nagyokos az, xeon procival meg 64 giga rammal, nem kisokos
mondhatnám, hogy a desktopomat csúnyán lealázza mindenben, de inkább csak annyit mondok, hogy látható 6 generáció alatt a fejlődés
ezt ma hozta a posta, egy alix apu 2c4-es alaplap van benne. ilyen. ennek a cuccnak az elődeit már korábban is használtam minőségellenőrzési célra, csak azokban 100 megás ethernet volt, ami ma már szűk. (szerk: azért választottam ezt a videót, mert ezen jól látszik a mérete).
(többek között) arra jó, hogyha panaszkodik az ügyfél, hogy nem megy nála a net, akkor kivisznek hozzá egy ilyet, bekötik a modeme meg a routere közé, és akkor pontosan kiderül minden.
-
bambano
titán
válasz
bambano #9417 üzenetére
mindjárt lepetézek:
root@darthapu:~# grep TxRx- /proc/interrupts
34: 612 476 206 307 PCI-MSI 524289-edge enp1s0-TxRx-0
35: 353 225 399 147 PCI-MSI 524290-edge enp1s0-TxRx-1
36: 836 770 819 1418 PCI-MSI 524291-edge enp1s0-TxRx-2
37: 554 893 988 602 PCI-MSI 524292-edge enp1s0-TxRx-3
45: 81 68 86 57 PCI-MSI 1048577-edge enp2s0-TxRx-0
46: 0 0 57 235 PCI-MSI 1048578-edge enp2s0-TxRx-1
47: 0 143 149 0 PCI-MSI 1048579-edge enp2s0-TxRx-2
48: 211 81 0 0 PCI-MSI 1048580-edge enp2s0-TxRx-3
51: 80 66 87 58 PCI-MSI 1572865-edge enp3s0-TxRx-0
52: 0 0 58 233 PCI-MSI 1572866-edge enp3s0-TxRx-1
53: 0 145 146 0 PCI-MSI 1572867-edge enp3s0-TxRx-2
54: 211 80 0 0 PCI-MSI 1572868-edge enp3s0-TxRx-3 -
bambano
titán
Introducing: Darth Apu
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #9388 üzenetére
amikor én emiatt hisztiztem kicsit, akkor kiderült, hogy ki lehet kapcsolni az install-recommends meg az install-suggest vagy mi kapcsolókkal. és akkor tényleg csak azt rakja fel, amit kell:
cat /etc/apt/apt.conf.d/00nemkellszemet
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false"; -
bambano
titán
válasz
Apollyon #9386 üzenetére
"Kezdő Debianosként voltak ilyenjeim, valamit letöröltem, aztán következő indításkor már nem indult el a rendszer, grub rescue meg ilyenek": soha nem volt olyan, hogy szabályos debianos parancsokkal ilyen szinten tönkre tudj tenni egy rendszert. a force kapcsolókkal lehetett max.
-
bambano
titán
Zacher Gábor betegei ébredeznek és kinéznek az ablakon: basszus ez tutti anyag volt, a nyár egyben kiesett
-
bambano
titán
[link] pöcstering tovább zúz...
pechünkre a mi diszkjeinken... -
bambano
titán
[link] itt az ideje, hogy ti is elcsesszétek az időtöket.
súlyosan -
bambano
titán
válasz
Flowtation #9373 üzenetére
egyébként nem bonyolult a megfejtés, amelyik autóból nem fogy a motorolaj, az rossz, sürgősen szerelőhöz kell vinni.
-
bambano
titán
találós kérdés: van egy autód, ami picit csipegeti az olajat, 6-8 havonta kell önteni bele.
mikor kezd raplizni az egérmozi, hogy most tölts?
a: délután 3-kor tűző napfényben melós ruhában békésen gurulsz hazafelé a szomszéd faluból
b: éjjel fél tizenkettőkor díszmagyarban csettegsz hazafelé pestfaluból az orbitális forgalomban, és épp szakadni kezd az eső. -
bambano
titán
napi linus: ezek teljesen idióták rotfl
-
bambano
titán
Ezen a videón fetrengek épp a röhögéstől.
hogy kinek mennyi újat mond, azt minden nézője döntse el maga, de ahogy mondja, az egy rendes standup. -
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #9239 üzenetére
nem teljesen értem, hova akarsz kilyukadni.
azzal, hogy sok windows user elkezd linuxozni az a baj, hogy nem a windows user alakul át linux userré, hanem elvárja, hogy a linux alakuljon át windowszá.így azoknak, akik windows like oprendszert akarnak, lesz kettő: windows meg linux, azoknak meg, akik unixot akarnak, egy se.
-
bambano
titán
az új laranéniről ment a vita, egy vélemény így fejezi ki az alkalmatlanságát:
"Legközelebb meg Woody Allen fogja Thort alakítani..."
rotfl. -
bambano
titán
no, megvolt mára az utóbbi idők legnagyobb szentségtörése...
nem, nem a lábomujja közét piszkáltam, nem is ellenőriztem, hogy mekkora barnamedvét pakoltam le..synapticcal raktam fel egy programot.
így múlik el a világ dicsősége...
-
bambano
titán
?
-
bambano
titán
[link] pöcstering a dokkert is kinyírja...
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #9199 üzenetére
itthon a desktopomon 8-as debian van már egy ideje, de ez azért más tészta, mint a melós szerverek.
itthon például nem nézegetek és nem archiválok logfájlokat... meg nem változtatják meg a radius konfigok sztintaktikáját egyik kiadásról a másikra.ezzel szemben a melós szervereimmel jó lenne nem szórakozni, mert akkor megrohad a szolgáltatás és az baj. tudásra pont elég a sarge is, upgradelni csak a security bugok miatt upgradelnék, ha rajtam múlna. ehhez képest mindig bedobnak valamit, ami munkát jelent.
pedig fel kellene fognia a tisztelt fejlesztőknek, hogy az ő ökörségeiknek a lekövetéséért nem fizet senki. az az optimális eset, ha a gép elvan magának és nem kell hozzányúlni. két okból optimális: az előfizetőnek úgy jó, ha nem áll le a szolgáltatás, nekem meg úgy jó, ha azonos fizetésért kevesebbet kell dolgozni (mert mindig van valami más, ami kitölti a munkaidőt).
ugyanezen okokból nem lesz gentoo a szervereken.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
na, mégiscsak megérkeztünk
ubiquity ip kamera doksijában a rendszerkövetelmények:
"64-bit Debian 7.0 (or above), Ubuntu v12.04 or v14.04, or Microsoft Windows 8/7 system with an Intel or compatible 1.86 GHz (or above) processor with a minimum of 2GB RAM"ez a sorrend
-
bambano
titán
"De zárt nvidia meghajtóval nem működik (ha az van).": külön ezért beszereztem egy teszt-notebookot, ami inteles.
"mert egy kernellel önmagában nem sok mindent tudsz csinálni, és ha jól tudom akkoriban nem voltak ingyenesek azok a core programok amik most egy alaptelepítés részét képezik.": tudtommal akkoriban volt a gnu toolchain, meg a 386bsd-ből származó toolchain. tehát ha az fsf-es cuccok nem feleltek volna meg valamilyen okból (tipikusan licensz veszekedés), akkor lett volna helyette legalább egy másik.
meg egyébként is: linus eléggé az a fajta fickó, aki megírja a programot, ha nincs olyan, ami tetszene neki...
-
bambano
titán
ha waylandot meg nem tearingelő desktopot akarok tesztelni, mit rakjak fel?
-
bambano
titán
nem hangzott el olyan állítás, hogy a linux disztróknak semmi köze a gnu-hoz.
az hangzott el, hogy a nagyobb alrendszerek zöme nem fsf gyártású, sok közülük nem is gpl-es.de ha akarod, részletezem:
- az alap unix parancssori cuccok egy része gnu/fsf, ezt nem tagadtam.
- anno a c fordító is fsf volt, most már nem az. a gcc fejlesztését is átvette egy másik csoport. sőt, amióta nyomul az llvm, még csak nem is gcc.
- az alap grafikus alrendszer, az X az MIT fejlesztés és MIT licenszes
- a web sem gnu, hanem apacs, esetleg nginx.
- a jávás cuccok sun cuccok
- a hálózati cucc isc meg bsd (igen, használok ssh-t, ami openbsd, nem gnu)
- kiadványszerkesztésre TeX-et használok, amihez megint semmi közük
- az irodai programcsomagok sem fsf származékok, a libreoffice és az openoffice is német eredetű, később sun termék.
- az adatbáziskezelők sem fsf cuccok
- a php sem az.
- a mono sem az.
- a kde sem az.tehát ahhoz képest, hogy funkcionalitás szempontjából mennyire keveset tett hozzá közvetlenül az fsf a disztrókhoz, ahhoz képest kicsit aránytalan rms nyomulása. ráadásul pont a kernelre erőltette rá, hogy gnu linux, mikor a kernelhez van a legkevesebb közük. ha kicsit objektívebbek akarunk lenni rms-nél, akkor inkább a disztrók nevéhez kellene rakni a gnu-t, mert ahhoz több köze van, mint a kernelhez. az általad írt programok nevébe se rakod bele a gnu-t, csak azért, mert gcc-vel fordítottad le.
tehát jelenleg van egy kerneled, ami nevében gnu, gyakorlatilag semennyire sem az, van egy parancssoros környezeted, amire ráfoghatjuk, hogy gnu, meg van egy csomó más cuccod, ami megint nem fsf által fejlesztett cucc. a gnu linux kernel erőltetése csak marketing duma, szakmai alapja nincs. egy csomó nem fsf szoftver azért lett gpl licenszes, mert olyan libeket használ, aminek gpl licensze van, ami mérgező (ha hozzálinkelted valamihez, gpl-ezned kell).
-
bambano
titán
válasz
spammer #9088 üzenetére
"Mert eredetileg Torvalds nem is akarta ingyen kiadni a kernelt, ha jól rémlik a sztori": ja, annyira jól rémlik neked a sztori, hogy a linuxról kiadott első usenet posztban is ez a mondat szerepelt:
[link] "I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu)"na ennyire nem akart elsőre is ingyenes lenni.
annak idején a gnu cuccokból a bash-t, a make-t, meg a gcc-t használta minixen. de attól, hogy gcc-vel fordítasz valamit, nem erőltetik rád a gnu valami jelzőt, csak a kernelnél.
a disztrókban levő nagyobb alrendszerek zöme nem gnu/fsf fejlesztés, nagy részének nem is gpl a licensze, így rms csak hírnév-hajhászás miatt veszekedett linussal addig, amíg ráakasztotta a gnu jelzőt a kernelre.
a linux egyébként úgy terjedt el, hogy rákattantak "szubkultúrák", és a saját területükhöz tartozó részeket elkezdték a saját igényeiknek megfelelően fejleszteni. így lett világbajnok hálózati stack a linuxban, mert az isp-knél nagyon hamar népszerű lett szerveroldalon.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
Biztos láttátok már a marble machine-t.
Számomra tökéletes analógiája a w10-nek
Őrült francia tudósnak kinéző valaki baromi sok kézimunkával teker egy 300 éves kintornának látszó elavult szerkezetet
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Elektromos cigaretta 🔞
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Revolut
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- Asus ROG Strix XG27ACDNG - Újszerű
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest