Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rtom

senior tag

válasz Tuschke #5106 üzenetére

Szerintem ez off, de megosztanám a véleményem:
    MS megteheti, hogy pénz kér a szoftverérért, mert övé a piac 90 %-a. Amivel persze nem értek egyet, hogy létrehoztam valamit (lásd pl. egy zeneszámot) nem kell vele csinálnom semmit, dől a lé, lemásolom n+1 példányban, védettséget élvezek 20 évig, amíg a "szabadalom" él. Ha pl. egy vegyész egy új eljárást talál ki, az csak 5 évig védett és nehézkes többször eladni...Amiért szerintem pénzt lehetne kérni az a fejlesztés, de az MS-nél nem törik össze magukat, mert nem kell.

Kicsi linux piaci részesedése kb. 6%, és a Novell, a Canonical és a Red Hat többet szeretne, de máris vannak rá legalább 3-an (+n^x kisebb-nagyobb még). És ha majd elterjedt lesz, akkor kérhetnek érte pénzt, addig csak kb. alapítványi támogatásuk van (Canonical), vagy mint a Novell, a nagy szoftver (SUSE szerver verzió, pénzért) egy részét kiadjuk nyitottként. Amíg csak a support-ot tudják eladni, menni fog a kemény marketing duma, hogy miért jobb az enyém (linux), mint az MS cucca. Ugye a demokrációban mindíg a monopólium a csúnya bácsi, és őt kell kritizálni.

A kóder meg vagy az említett cégek alkalmazásában áll, vagy IT hallgató aki feladatot csinál, hogy bekerüljön valamelyik céghez (ez is reklám), esetleg fűti a közösségi szellem. Én sem vagyok IT-s végzettségű, de ha valamit tudok segíteni linuxal kapcsolatban, szívesen teszem. Vagy te nem így vagy ezzel? ;)

Ja, eszembe jutott még egy üzleti modell, úgy hívják, Google... Konklúzió: A végén úgyis mindenki pénzt akar belőle, csak nem mindegy, milyen úton.(na még egy példa: vehetsz Canonicaltól Ubuntu sapit, ha szeretnél, vagy az MS ad neked Win-es sapit, a szoftver árából, amit kényszerű voltál kifizetni...)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés