Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tonyk

veterán

válasz Jester01 #27783 üzenetére

"Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása."

Pont egy ilyennel szopikázok:

Adott a home-om alatt egy mnt/ video . Ide akarom becsatolni a NAS-om megosztását.

Kiindulás:

ls -l

drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 video

mount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456
    mount: ezt csak a rendszergazda teheti meg

sudo mount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456,defaults

Így OK, felcsatolódik, de csak olvasható, holott a megadott felhasználóval és jelszóval írhatónak kéne lennie. Simán a hálózatokból kitallózva a nas megosztását a fenti userrel írható a tartalma.

A fenti mount után ls -l -re:
    drwxr-xr-x 2 root root 0 máj 15 20:49 video

umount után :

drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 video

Ötlet? Mountból miért nem jó, ha fstab-ból ok, és kitallózva is ok u.a a felhasználóval?
    Nyilván a "drwxr-xr-x 2 root root " miatt nem írható, de hogy lehetne megerőszakolni?

• mzx

senior tag

válasz Jester01 #27783 üzenetére

sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom
    -> itt a felhasználó az az sdaX ?

max4o4:
    próbáltam én nyomogatva a shift-et, majd ráköv.boot-nál meg lent tartva, de csak annyi hatása, hogy megjelenik egy felirat:
    F1 - resume
    F2 - setup (bios)

Azóta sajnos ha reboot-olok, hibát ír ki, hogy valami dirve "A" -t nem talál, és ujra felajánlja az F1, F2-t... :( Nem tudom, miféle hiba keletkezett?

Amit a 27784-nél írsz, nem értem... Miért és hova szerkesszem be ezeket?
    Nekem csak az kell, h lehetőségem legyen Lubuntu-t csökkentett módban is inditani, amikor csak szeretném.

Köszi mindenkinek a segítséget. Egyelőre még nem tudom a kettő kérdésemre a megoldást, de érzem, h alakul. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés