Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Gurulunk, WAZE?!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál...
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
lev258
üzenetére
Semmire

Mivel LTS párti vagyok, a 16.10-el nem próbáltam ki. 16.04.0 környékén még semmi baja nem volt, aztán frissült, és elromlott. Ezért is vadásztam a másik topikban a régebbi verzióra, amit akkor nem lehetett elérni, de közben rendbejött a http://old-releases.ubuntu.com/releases/ elérése.
A solus átal készített rendszerben is ilyen problémába futottam, ezért kizárnám a unity hibáját, inkább valahol mélyebben van. Persze visszatehetném az utolsó még működő verziót, és letilthatnám a frissítéseket, de akkor meg lemaradok a program/biztonsági frissítésekről. És arról a frissítésről is, ami a a hibámat korrigálja.
Az nem lehet hogy egy olyan régi(?) gép/VGA mint az enyém támogatottsága "lejár"? Kikerül a friss rendszereket támogató kiadásokból, ahogy a W10 esetén is régebbi chipsetekhez nem adnak ki friss drivert a gyártok. Nem lehet hogy ez történt a linux-os inteles driver csomaggal?Hasonló problémákat olvastam bug reportokban, de nem jutottam előre, sőt itt azzal zárják le, hogy "status: Incomplete → Expired"
Ha jól értem nincs kijavítva, de le is zárták, mert 60 napig nem szóltak hozzá? Ez finom fogalmazva is érzelmeket gerjeszt bennem. Ez alapján ubuntu alapokon nem lesz javítva, hacsak az általuk használt kernel/xorg/... készítők ki nem javítják.mefistofeles
Természetesen az "ész/inteligencia" nem neked szólt. -
cigam
titán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Nem hát. A rendszer véletlen időközönként dob egy hátast a háttérben, ekkor több másodperc, míg újraindul, és feléled a tetszhalott állapotból. És van amikor úgy marad, lefagyva ...
Mégis mekkora "ész/inteligencia" kell, hogy egy ilyen linux-ot használhatónak nevezzek?!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
lev258
üzenetére
Nem. Talán a me tv-vel jött nemtudom, de simán csak scan parancsot adtam ki. A w_scan egy fokkal jobb, mert látszólag végigpásztázza a sávot.
Most jön a poén: Az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy a laptop kijelzője felébredt, világít, és hang foszlányok szólalnak még időnként. Futva maradt a vlc, és hébe hóba sikerült dekódolni pár pillanatot.
Ma egy erősítős antennát dugtam rá, és a vlc lejátsza a kiválasztott mux műsorait. A w_scan megtalálta az adókat, megcsinálta a channel.conf-ot, amit a me tv be tudott importálni.
Már csak egy kérdés maradt: Linux alatt miért "gyengébb" a vétel?!
-
cigam
titán
válasz
lev258
üzenetére
Próbáltam, de a parancssor se hoz érdemi infót:
vlc dvb://frequency=762000000
VLC media player 2.2.4 Weatherwax (revision 2.2.3-37-g888b7e89)
[00000000022ea118] core libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module"
[00007f32f0002838] core stream error: cannot pre fill buffer -
cigam
titán
válasz
lev258
üzenetére
Na, ez meg a másik ami kiborít:
scan /usr/share/dvb/dvb-t/hu-Kabhegy-Kaposvar-Tamasi
scanning /usr/share/dvb/dvb-t/hu-Kabhegy-Kaposvar-Tamasi
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
ERROR: cannot parse'[CHANNEL]
ERROR: cannot parse' DELIVERY_SYSTEM = DVBT
ERROR: cannot parse' FREQUENCY = 818000000
ERROR: cannot parse' BANDWIDTH_HZ = 8000000
'Nem tudja értelmezni a saját freki lista fájlját?!
lsusb -s 6:2 -v
Bus 006 Device 002: ID 1f4d:c803 G-Tek Electronics Group
Couldn't open device, some information will be missing
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.00
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0x1f4d G-Tek Electronics Group
idProduct 0xc803Pedig egy LifeView LV5TDLX van rádugva
hcl
Hogyan deríthetem ki melyik kell neki, és azt hogy adhatom be? -
cigam
titán
Hát a VLC-vel sem jártam szerencsével.
Ott is látszik hogy a /dev/dvb/adapter0 az eszköz, kijelölöm, hogy dvb-t, hogy 762000kHz(Kabhegy), aztán semmi. Annyit tudok kicsikarni belőle, hogy
ts error: cannot peekLehet hogy tényleg rossz drivert tölt be? Az lsmod egy része:
rtl2832_sdr 25910 1
videobuf2_vmalloc 12816 1 rtl2832_sdr
videobuf2_memops 12519 1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_core 47787 1 rtl2832_sdr
v4l2_common 12995 2 rtl2832_sdr,videobuf2_core
videodev 126451 3 rtl2832_sdr,v4l2_common,videobuf2_core
media 18305 1 videodev
fc0012 12746 1
dvb_usb_rtl28xxu 25619 3
rtl2830 17335 1 dvb_usb_rtl28xxu
rtl2832 17267 2 dvb_usb_rtl28xxu
i2c_mux 12534 1 rtl2832
dvb_usb_v2 30174 1 dvb_usb_rtl28xxu
dvb_core 102060 3 rtl2830,rtl2832,dvb_usb_v2 -
cigam
titán
válasz
lev258
üzenetére
Persze, a w_scan az elején ki is írja, hogy rtl2832-es vevő, stb.
w_scan version 20130331 (compiled for DVB API 5.9)
using settings for HUNGARY
Country identifier HU not defined. Using defaults.
scan type TERRESTRIAL, channellist 4
output format czap/tzap/szap/xine
output charset 'UTF-8', use -C <charset> to override
Info: using DVB adapter auto detection.
/dev/dvb/adapter0/frontend0 -> TERRESTRIAL "Realtek RTL2832 (DVB-T)": good :-)
Using TERRESTRIAL frontend (adapter /dev/dvb/adapter0/frontend0)
-_-_-_-_ Getting frontend capabilities-_-_-_-_
Using DVB API 5.a
frontend 'Realtek RTL2832 (DVB-T)' supports
INVERSION_AUTO
QAM_AUTO
TRANSMISSION_MODE_AUTO
GUARD_INTERVAL_AUTO
HIERARCHY_AUTO
FEC_AUTO
FREQ (174.00MHz ... 862.00MHz)Próbaképpen, hogy a botantennát(magát a vételt) ellenőrizzem, visszamentem W10-re:

-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Köszi!(és lev258nak is!)
A Kaffein a "KDE-é" Gnome alatt nem biztos hogy jó jó ötlet. Most a me tv-t tettem fel, de "természetesen" nem talált semmit.
A w_scan talál valamit, de semmi használható:
858000: (time: 02:47)
tune to: QAM_AUTO f = 762000 kHz I999B8C999D999T999G999Y999
(time: 02:50) Info: no data from PAT
Info: no data from SDT(actual)
Info: no data from NIT(actual)
dumping lists (0 services) -
cigam
titán
Mivel néztek dvb-c/t/s adást? Rákerestem, de csak konzolos segédprogramok jöttek szembe, ill "fejállomás" megoldások. De nekem csak egy laptopon kéne futtatni egy olyan egyszerű grafikus programot mint pl. a progdvb windows-on.
-
cigam
titán
válasz
MrDerekas
üzenetére
Nem egyszerű megbontani, mert egyszer használatosra tervezték, nincs kis kupak az alján a HDD-nek, memóriának. Az egész hátlapot le kell kapni, és igencsak hajladozik az a vékony műanyag.
teleahocipöm
Várj még 1 picit, és gyűjts. Ne azért vedd meg mert jóárasítva adják, hanem mert neked tetszik, és azt tudja ami neked kell. 2-3 év múlva is. Biztos nem jó egy használt üzleti? ~100k-ba már belefér a 8GM RAM és 240GB-os SSD is. -
cigam
titán
Belefutottam a 21-es csapdájába: Létrehoztam egy új felhasználót. A jelszót nem bántottam, ott az szerepel: Következő belépéskor állítandó be.
Kiléptem, de nem enged be az új felhasználóval, mert hibás a jelszó
Akkor most mivan?Rájöttem: Terminálba kell bejelentkezni, és majd ott kéri az új jelszót.
-
cigam
titán
Míg live rendszeren barátságosnak tűnt a solus, addig telepítve már nem smukkol valami: [link]
Mintha pár mp-re megdermedne, aztán megy tovább(pl.programindításkor, bejelentkezéskor. Sőt! Van amikor lefagy, de annyira, hogy még a LEDeket sem villogtatja a kernelpánik. A HW hibát kizárnám. Se a Windows, se más linux(kivéve a Fedora telepítőjét) nem csinált hasonlót.
Van rá gyógyír, vagy engedjem el? -
cigam
titán
Hallottatok erről a rendszerről?http://www.replicant.us Valaki próbálta? Tapasztalat?
-
cigam
titán
válasz
Normi™
üzenetére
Egy ilyen hibernálás előtt megnéznéd nekem, hogy mit ad eredményül a
cat /proc/meminfoparancs?
Tippem szerint azért működik, mert nem használod ki a 8GB RAM-ot, és az aktuális használat belefér 2 GB-ba.
Másik tipp: Mivel nem fér bele a swap-be, nem hibernál, hanem sleep-be megy. -
cigam
titán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
egysoros: Nem állítasz be default gateway-t, így nem fog kitalálni a belső hálózatból, az internetre.
(a francba! A szerkesztő ablakban még belefért egy sorba
) -
cigam
titán
válasz
totron
üzenetére
Mondjuk érdekes, és vicces ez a téma. Akkor a kezdő kezdje azzal, hogy megtanul összekonfigurálni egy komplett distro-t, majd ha megtanulta, akkor töltse le a mint-et és társait ami kulcsrakész rendszerek? Vagy azok akkor kiknek készülnek?
No és mi van ha nem szeretne pénzt kiadni az op.rendszerre? Vagy nem tetszik amit a Microsoft művel, és alternatívát keres?
-
cigam
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Mégis honnan szeded azt, hogy ekkor nem root-ként fut?
Nyiss egy másik terminált, és add ki aps aux|grep nautilusparancsot, és látni fogod magad is, hogy a root nevében fut a nautilus.
Már a hibaüzenet is erre utal, hiszen a root könyvtárába akarja létrehozni a konfigurációs fájlját. -
cigam
titán
válasz
Rimuru
üzenetére
Nem jellemő, hogy SD kártyáról lehet bootolni. Egyrészt ezek a mezei vickek vackok pár hét /hónap alatt feladják a küzdelmet. Nincs semmi cellavédelem bennük, mint pl. az SSD-kben. Persze léteznek ipari kivitelü kártyák amiket erre terveztek.
A másik bökkenő, hogy nem "mass storage device"-ként mutatkoznak be, hanem card readerként. Vagyis eleve kiesnek a BIOS által kezelt bootolható eszközök listájából:
lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 003: ID 0b97:7772 O2 Micro, Inc. OZ776 CCID Smartcard Reader
Bus 007 Device 002: ID 0b97:7761 O2 Micro, Inc. Oz776 1.1 Hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 04e8:1f05 Samsung Electronics Co., Ltd S2 Portable [JMicron] (500GB)
Bus 001 Device 003: ID 413c:0058 Dell Computer Corp. Port Replicator
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 413c:8140 Dell Computer Corp. Wireless 360 Bluetooth
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub -
cigam
titán
Kb mennyi idő az xorg fordítása? Már lassan egy napja fut a
make install clean, és a Cleaning lista megakadt aCleaning for perl5-5.203_15-nél. Látszólag nem akadt ki, hiszen ha ütök egy ENTER-t, akkor sort emel, de semmi hálózati/háttértár adatforgalomat nem végez. (Virtualbox-ban fut) -
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
Csak tippelek, de lemaradt az idézőjel:
if ["$VAR1" -gt "$VAR2"]; then -
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
Ez lehetett a codepage-től, ill. a 255 karakternél hosszabb fájlnév miatt (elérési úttal).
-
cigam
titán
videó DVD-kből hogyan tudok ISO mentést készíteni? Windows-ra rengeteg okoság létezik, de linux alatt...
-
cigam
titán
válasz
Rimuru
üzenetére
Miért olyan hihetetlen, hogy nem mindenki akar kockulni, vagy szögletessé képezni magát?
Ilyen-olyan okok miatt nem használ Windowst, de attól még nem akarja megérteni, hogy mi hogyan működik, pláne parancssorban. Az emberek 99%-nak grafikus felület kell, hogy menjen az office, a facebook, a youtube, ... Nekik pedig igenis egy grafikus, nexet, next, finish típusú telepítő kell." persze nyomon kell követni a frissítési megjegyzéseket, előfordulhat az, h frissítéskor manuális beavatkozás szükséges."
Van aki nem akar change logokat olvasgatni, és parancssorban olyan felparaméterezett parancsokat kiadni, hogy még a füle is ketté ál tőle. Neki pont elég hogy a rendszer automatikusan frissíti magát. -
cigam
titán
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Mit ír, miért nem kapcsolódik?
-
cigam
titán
válasz
kovi831
üzenetére
Pedig a 2. lépés elég egyértelmű:
2 InstallingMain page: HOW-TO:Install KodiBuntu from a USB drive
Kodibuntu comes in an ISO form that can be written to a USB drive or burned to an optical disc.
Download the current stable Kodibuntu image from: http://kodi.tv/download/
Ott pedig :
Alapból a kodi indul el, de ha kilépsz belőle, megkapod a "desktop mód"ot.
-
cigam
titán
válasz
kovi831
üzenetére
Sima CoreDuo nem biztos hogy viszi a HD-t, ill. milyen VGA (esetleg besegíthet a videólejátszásba)
Mit szólnál egy célrendszerhez: Kodinagyfejü
Az /etc/smb.conf vagy /etc/samba/smb.conf-ot kell szerkeszteni.A [global] részbe:
security = user
guest account = nobodyA [megosztás] részbe pedig
browseable = Yes
guest ok = Yes
read only = No -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Annak kakukk. Megpróbálkozhatsz adathelyreállító programokkal, pl testdisk, de újrapartícionált lemez némileg telepített windows-al elég sok pusztítást végezhetett.
-
cigam
titán
válasz
vargalex
üzenetére
Valamit rosszul csinálok.
chroot_local_user=YES
chroot_list_enable=YES
chroot_list_file=/etc/chroot.listAz a felhasználó, aki nem szerepel a chroot.list-ben, azt simán beengedi, és kisétálhat a home könyvtárából.
Aki pedig nincs bent a listában, azt be sem engedi:500 OOPS: vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot()
Mit csinálok rosszul?
-
cigam
titán
válasz
mttssz
üzenetére
Mintha nem is futott volna le. Április 1 az utsó dátum:
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[72]: /dev/mmcblk0p2: clean, 42734/919632 files, 407612/3895040 blocks
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[164]: fsck.fat 3.0.27 (2014-11-12)
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[164]: 0x25: Dirty bit is set. Fs was not properly unmounted and some data may be corrupt.
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[164]: Automatically removing dirty bit.
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[164]: Performing changes.
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi systemd-fsck[164]: /dev/mmcblk0p1: 85 files, 2550/7673 clusters
/var/log/syslog:Apr 1 04:17:04 magic-pi kernel: [ 5.606794] FAT-fs (mmcblk0p1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsc.+mijaza fsc?!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Létezik olyan megoldás, ami a működő rendszeren, vagy induláskor leellenőrzi a fájlrendszert, és ennek eredményét egy szöveges fájlban letárolja?
Tudom, indítsak egy live rendszert, csak hogy nincs rá mód. Kizárólag ssh-n keresztül férek a rendszerhez.
-
cigam
titán
vsftp-t hogyan lehet megrendszabályozni, hogy melyik user-nek mi legyen a root könyvtára+ ne tudjon elcsászkálni onnan?
Most simán beenged a home mappámba, de akár a root könyvtárig is visszalépkedhetek.
Olvastanm a WEB-es leírásokat, de annyira nem jó az angolom, hogy megértsem mit kell csinálni. -
cigam
titán
KDE-t próbálgatom, és a Rendszerbeállítások -> Asztali működés -> képernyőzárolással van egy kis gondom. Az ott beállított max értékeket szeretném feljebb tornázni.
Képernyő zárolása ennyi idő után: itt 20 perc a max, én szeretném kitolni 40percre.
és a
jelszó kérés zárolás után: 300másodpercet megnövelni 120percre.Ezek a programba égetett értékek, vagy van valahol egy konfigurációs fájl, ahol kitolhatóak ezek a limitek?
-
cigam
titán
válasz
Atlantisz48
üzenetére
Ez most ugye komoly?
Már megírták/tuk, hogy telepítsd azokat a library-kat/csomagokat amiket hiányol.dkpisti
Na és mi tekeri a procit? Indítsd el a system monitort, vagy terminálban a top-ot. -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Tehát zölden "világít" a port open lámpa a network fülön?
Ha vmi népszerű linux-ot töltesz le, azt sem seedeli?(Lehet nem tölti senki éppen azt amit te) -
cigam
titán
válasz
dkpisti
üzenetére
Ez se nagyon értelmezhető, de fordítsad meg. Írd össze azokat a programokat amiket használnál, és azt a distro-t vállaszd, amelyikben alapból benne van a legtöbb

Ugyanaz a kernel fut ugyanazon a DE-n a körítés kicsit más. Szerinted milyen difi van aközött, hogy egy ubuntu-n vagy egy arch-on futtatod a Firefox-ot? -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
A 100Mbit az az elméleti csúcssebesség kábelen. A rádiós kapcsolatot n+1 olyan dolog befolyásolja aminél nem lehet garantált sebességről beszélni.
Olyan mint amikor egy zsebrádiót hallgatsz, és kell keresni egy pozíciót hogy a kisebb/távolabbi adók ne sisteregjenek. Na a wifi kapcsolat is hasonló, csak ott nincs ilyen közvetlen visszacsatolás. Hiába mutat jó térerőt, ha a szomszéd csatornán forgalmaznak az is belezavar a kapcsolatodba(mint amikor két rádió közel van egymáshoz, nehéz úgy behangolni a rádiót, hogy stabilan szóljon úgy hogy nem zavar be a másik).
Szóval ott összetetteb a dolog. Szoktak ajánlani wifi analizátort, hogy keress egy kevésbé zavart csatornát. Az néha segít. -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Attól függ mennyire vagy türelmetlen torrent bubus. Ha csak 4-5 torrent fut, és nem zavar hogy holnapra ér csak le amit éppen töltesz, a wifi-vel is el lehet lenni. Persze ez a kapcsolat minőségétől/sebességétől is függ.
De simán beállítható egy olyan kompromisszumos sávszélességkorlát, hogy belátható időn belül letöltődik, és még nem is zavarja a mindennapi teendőket. -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Igen.
Nem tudom miért ne lehetne eleve a NAS-ra tölteni, és onnan seed-elni. -
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
A portja nyitva van? WEB interface-en keresztül eléred pár opcióját. Ha kirántod alóla, akkor nem seed-el tovább, hisz eltűnik onnan (ha hagyja, mert ha meg van nyitva nem engedi majd törölni.
Miért nem a GUI klienst tetted fel? Megbarátkozhatsz még a qbittorrent-el is. -
cigam
titán
válasz
Atlantisz48
üzenetére
Ott listázza , hogy miket hiányol. Azokat még egyenként telepítsd fel. Ha jól láttam az universe tárolóban van. Ehhez csak pipáld be a megfelelő sort:

-
cigam
titán
Nem akartok áthúzni az off topikba?!
-
cigam
titán
XFCE alatt a rendszerben kellene megtalálni a felhasználókezelőt. De nincs ott. Rákeresve azt ajánlják, hogy tegyem fel a gnome-system-tools-t. Tényleg ez a megoldás? Gyakori, hogy ilyen katyvasz megoldások vannak? Vagyis hogy az egyik ablakkezelő a másik rendszer programjait használja?
-
cigam
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Egy önkénes mérvadó ne tudná?
-
cigam
titán
válasz
Apollyon
üzenetére
Én egy 2008-as könyvről tudok csak: Az Ubuntu világa.
A Fullcircle is elektronikus kiadás. Papír alapon friss, aktualizált anyag tudtommal nincs.
-
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
a már meglévő mappaszerkezetet nem helyezgetném át
Csak egy move parancs és átvisz mindent. Nem olyan nagy varázslat ez.
A /home egy speciális mappa az alá kézzel készíteni egy könyvtárat nem szerencsés. Ahogy a példában is szerepel egy már létező felhasználó mappájába tedd a megosztandó könyvtárat. Ezt a felhasználót írod be az smb.conf-ba. -
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
Látom ragaszkodsz a /home-on belüli megosztáshoz
Pedig ez a hiba oka. Akkor csináld úgy, ahogy God Vazzeg írta. -
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
A megosztott könyvtárnak most mik a jogosultságai, kik a tulajdonosai?
-
cigam
titán
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Emlékeztem, hogy rávehető hogy csak valaki nevében ügyködjön, csak nem ugrott be a kulcsszó.
Köszi a kiegészítést! -
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
A chmod g+s /megosztas is megvolt?
Ugye azok az userek akik hozzáférnek("bejelentkeznek"), azok mind tagjai annak a megosztott könyvtár csoportjának?!
-
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
Alapvetően rossz ötlet a home könyvtár(alól) megosztani, pláne úgy hogy több felhasználó is ugyanoda ír/olvas. Mivel alapvetően nincs senkinek bejárása a te könyvtáradba, ezért samba-n keresztül sem tudnak beleírni.
Készíts a home-on kívül egy saját könyvtárat amit megosztasz:
sudo mkdir /megosztas
sudo chown -R userneve:csoportneve /megosztas
sudo chmod -R 775 /megosztas -
cigam
titán
válasz
herdsman12
üzenetére
Ajha. Kicsit bővebben?
-
cigam
titán
válasz
petersonal
üzenetére
A samba config-ban add megmilyen jogosultságokkal hozza létre:
create mask=0775
directory mask=0775+ a megosztott önyvtáron állítsd be a sticky bitet: chmod g+s /megosztott/könyvtár/neve Így az alatta létrejövő könyvtárak a szülő könyvtár csoporttagságát veszik fel.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A lite verziót tettem fel, a full-ossal nem akar beröffenni a transmission daemon web-es felülete+amúgy is max a kodi fut rajt, nem desktopnak használom.
Szóval a lényeg: a lite-ban nics fent az rsync. Az elején ezt is csekkolhatná valahogy.
Most, hogy már rsync is van, sorolja a fájlokat ...
Egy USB-s merevlemez könyvtárában/ból futtatom a script-et(ha ez számít). OS X alól fel tudtam mount-olni az -img-t, és szépen mutatta a FAT-es partíció fájljait. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
iso-t? img-t!

Nem sikerült visszahozni. Bár valami van benne:
cat Public/RASPBERRY_PI_SHRINKED_IMAGE.IMG
???6? !
?%c????%U??X?mkfs.fat ??????)??ONO NAME FAT32 ?w|?"?t
V???^??2?????This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and
press any key to try again ...
U??X?mkfs.fat ??????)??ONO NAME FAT32 ?w|?"?t
V???^??2?????This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and
press any key to try again ...
U?????????????A partyciós tábla legalább stimmol:
/dev/disk3 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: FDisk_partition_scheme *16.0 GB disk3
1: Windows_FAT_32 NO NAME 66.1 MB disk3s1
2: Linux 1.3 GB disk3s2A fat partíciót felcsatolva üresnek tűnik.
Amúgy lehet én bénáztam el, pl. nem is ellenőriztem, hogy fent va-e az rsync. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nagyon hasznos, tényleg működik, de...
A
PROGRAM=`basename $0`
SDCARD=`basename $1`sorok paramétereit idézőjelbe téve nem panaszkodik a basename:
PROGRAM=`basename "$0"`
SDCARD=`basename "$1"`Amikor paraméter nélkül fut, leírja a használatot, de nálam az fdsik -l hosszú és bonyolult listát ad, ráadásul kitolja a magyarázó üzenetet. az lsblk -f parancs tömörebb, kezdőknek (is) jobban olvasható listát készít, + a magyarázó szöveg is megmarad előtte.
Az írásod végén valami.sh-ként írod le, holott a beépített súgó is rpi_shrink.sh-ként hivatkozik rá. Talán jobb(egyértelműbb) lenne a cikkben is ezt írni?
Aztán végül lefutott, bár a sok röpködő feliratnál csak néztem, hogy mi van.Pl.
./mentes.sh: sor: 177: rsync: parancs nem található
./mentes.sh: sor: 179: rsync: parancs nem található
, de végül lett egy img fájl. Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Szappanos topik (Dettol, Xiaomi, Lebath...)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G920 Driving Force Racing kormányszett
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3647
- Bomba ár! Acer Aspire ES1 - AMD A8 I 8GB I 180GB SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)
Pedig ez a hiba oka. Akkor csináld úgy, ahogy God Vazzeg írta.