Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Gurulunk, WAZE?!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál...
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
abw6291
üzenetére
Akkor el kell kezdeni egyesével próbálgatni, hogy melyik jön be. A Linux (maga a kernel) ugyanaz alattuk, de amit ráépítenek, az a legváltozatosabb. Nézz videókat a desktopokról, és próbáld is ki őket Live rendszeren telepítés nélkül.(KDE, XFCE, Mate, Cinamon,...) A legnagyobb/népszerűbb disztrókkal kezdj: Ubuntu, Fedora, Debian, MX-Linux
Ez arra is jó lesz, hogy kitapasztald melyik distro megy pöc-röf a gépeden, és melyikhez kell különféle varázslat. Plusz melyik disztró tartalmazza alapból a neked tetsző programokat. Külső tárolóból való telepítés sem varázslat, de amíg megismered jobb ha a beépített program áruházra hagyatkozol. -
cigam
titán
válasz
Balazska90
üzenetére
Hogy a konfigjához illeszkedő rendszert válasszon. Írd le a HW-t, miket futtatnál, mik a céljaid, és megmondjuk merre indulj.
-
cigam
titán
Olvasd el, különösen az elejét. Pláne ha mindez megvan osztva samba-val, akkor az előző oldalakat is.
Az transmission-daemon "user "eltekerése a konfig fájlban, rossz ötlet. A letöltésnek kijelölt könyvtárban kell a jogosultságokat úgy kiosztani, hogy a trasmission-daemon user-nek is teljes joga legyen (írás, olvasás, törlés).
-
cigam
titán
válasz
wexford881
üzenetére
Valahogy nem ál össze.
Ha a Win SSD MBR-es, akkor a gép BIOS módban van, és az mbr-ben elhelyezett pár bytos program rántja be a megadott helyről az operációs rendszert (a boot, vagy aktívak legjelelölt partíció elején tárolt programot indítja, ami nálad elkezdi betölteni a Windows-t.)
Namost ez a rendszer képtelen másik lemezről indítani az operációs rendszert.Namost ha a hagyományos mbr kódot lecseréled a grub-ra, akkor már választhatsz hogy melyik lemezről mit töltsön be. De automatáról beszélünk, ezért a GPT sémához automatice UEFI megoldást képzelt el, így a GPT-s lemezen létrehozott egy ESD (UEFI boot) partíciót, a Windows-os MBR-es SSD-t meg békén hagyta.
Szerintem ezért történhetett. Nézd meg a GPT-s lemezen van-e ESP típusú pár 100MB-os partíció.
Rimuru
Köszi! (Miért nem akarok?) -
cigam
titán
Vhol azt olvastam, hogy a fájlnév is egy hard link. Ha A-ról készítek egy hardlinket B névvel, és törlöm A-t, mi lesz B-vel?
Az A által foglalt terület felszabadul, vagy megmarad, és a B-hez kötődik? Egy automatikusan létrejövő hardlinkel megakadáyozható a véletlen/szándékos törlés, vagy ennyire nem egyszerű?A junction csak a Windows és az NTFS kiváltsága? Hard linket hogyan lehet könyvtárról készíteni?
-
cigam
titán
válasz
wexford881
üzenetére
Tuti hogy az MBR-t és a GPT-t lehet keverni?
-
cigam
titán
válasz
wexford881
üzenetére
A mint topikban volt róla szó. Ott olvass vissza. Ha jól rémlik ott a kérdezőnek a CD-re írás volt a megoldás, és ott tudott váltani BIOS/UEFI telepítő között.
-
cigam
titán
válasz
olivera88
üzenetére
Miután kilépett parancssorba, a dmesg-el listázd ki a hasfájását, és tedd ki vmi online szövegmegosztóra (nehogy ide másold be
)Pontosan milyen gép? (Alaplap, proci, RAM, VGA, esetleg bármi más spéci kártya) Ugye nincs húzva, és gyári a BIOS, nem vmi tuningolt vacak?
-
cigam
titán
Találkoztatok ilyen hibával samba megosztáson?
Addig eljutok, hogy mutatja a megosztott erőforrásokat, de ha duplaklikkel megnyitom hibaüzenetet küld, ha jobbklikkes menüben hozzárendelek egy betűjelet (felcsatolom), akkor meg simán elér látom a tartalmát.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én meg pont azért tettem fel Debian-t. A Fedora (meg minden frissességet előnyben részesítő distrib.)egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mint mostanában az MS frissítések
A 30-as telepítője képtelen volt automatikusan partícionálni a gépemet. A 31-el ez már megint jó volt, sőt az Inteles videódriveren is faragtak valamit, mert már nem kell a video=SVIDEO-1:d paraméter a mikronfagyások elkerüléséhez, alapból jól működik. Most meg a kedvenc NASA apod plugin nem megy, nem indul el valamiért.
Szóval lehet hogy régiek a csomagok, de ha beröffentem a Nasa apod csomagot, az egyből rendben teszi a dolgát, 10-ből 10-szer. A frissesség nem érdekel, látszólag semmim nem igényli, viszont nem tudom elfogadni, hogy attól függően milyen hetük/hónapjuk volt a fejlesztőknek, attól függően javul meg/romlik el valami benne. -
cigam
titán
válasz
peterattila
üzenetére
Közelítsd meg máshogy! Az /etc/minidlna.conf-ban megadhatod, hogy melyik user nevében fusson a daemon: minidlna.conf
Vagy minidlna a
start -f /home/$USER/.minidlna/minidlna.conf -P /home/$USER/.minidlna/minidlna.pid.
parancsban a $USER-t cseréld le az igazi felhasználónévre. pl
minidlna start -f /home/peterattila/.minidlna/minidlna.conf -P /home/peterattila/.minidlna/minidlna.pid. -
cigam
titán
válasz
peterattila
üzenetére
És a megoldás az volt hogy .... Had tanuljunk egy picit!
-
cigam
titán
Belegabalyodtam az MX-Linux boot paramétereibe, mint macska a gombolyagba. Bár az antiX FAQ-ban találtam leírást a persistence módokról, a frugal-t abszolúte nem értem.
Amit eddig kibogarásztam:
frugal_persist
Keres egy antiX-Frugal cimkéjű partíciót és egy könyvtárba felmásolja magát. Létrehoz egy rootfs és egy homefs fájlt amit /-nak és /home-nak csatol fel. A módosításokat csak az újraindításkor/leállításkor menti el (vagy rákérdez, beállításfüggő)
frugal_root
?
frugal_static
Mint a persist, de itt a felmappolt fájlokba(roots, homefs) folyamatosan ír/olvas, így újraindításkor nincs szükség mentésre. Kvázi mint egy telepített rendszer, csak pendrivle-ról boot-ol.
frugal_home
?
frugal_only
Se a rootfs, se a homefs módosításait nem menti el. Amolyan live mód, de merevlemezről futtatva.De lehet rosszul tippeltem meg az opciókat. Létezik valami részletes, szájbarágós leírás a boot menüről?
-
cigam
titán
válasz
shadow1901
üzenetére
Ez ennyire érthetetlen volt?!
Igen. Ugyanis ha unbntu-ról eléred, Windows alól meg nem az a Windows topikba való kérdés, semmi köze linuxhoz.
Meghajtót vagy mappát osztottál meg? Fájl szinten is van jogosultsága a "vendégnek" (lásd mindenki), hogy az adott mappát olvassa/írja?looser
Nézz bele az /etc/default/console-setup fájlba (Bár lehet az MX még nem systemd-t használ?) -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A kolléga arra céloz, hogy lövésünk sincs mit értesz azalatt ,hogy
1.: Ubuntu <> W10 között csak ubunturól tudom elérni a másik gépet.Vagyis ha leírnád, hogy a másik gép milyen oprendszert futtat, milyen protokollal, és milyen beállításokkal készült a megosztása. Vagyis egy többszörösen bővített eset/rendszer leírás esetén nem csak te tudnád a részleteket, amik ahhoz kellenek, hogy érdemben segíteni tudjunk.
(HDD: NTFS) W10-W10 között jelszó megadás kellett, mire erre rájöttem...
Hálózati megosztások esetén lényegtelen a fájlrendszer típusa. Ezek szerint a másik gépen W10 fut. Na ez már haladás! Akkor marad a mit és hogyan osztottál meg.
-
cigam
titán
válasz
haddent
üzenetére
És biztosan nem történt adatvesztés? Egy ilyen dd művelet több percet igénybe vesz. Mi van ha egy olyan terület módosult, amit már lemásolt?
Könnyen inkonzisztensé válhat.
- töröltél egy fájlt, de az az új rendszeren még rajta van
- Mentettél egy dokumentumot(nem feltétlen te, lehet az egy log fájl is), ami éppen másolás alatt van. Egy része még a régi egy része már az új. Gyakorlatilag a lemásolt fájl hibás, hiányos lesz.
- Mentettél egy dokumentumot, amit már lemásolt, vagyis a módosítások mind elvesztek.(Nem feltétlen , te lehet a torrent klienstől kezdve a boinc-ig bármi)
Persze lehet vigyázni hogy mentéskor minél kevesebb program/szolgáltatás fusson, de az ördög nem alszik.
A másolás végén hasonlítsd össze a két lemezt sha256 vagy bármelyik másik neked tetsző algoritmussal.Az hogy nálad és nálam x alkalommal működött, nem jelenti azt, hogy legközelebb sem futhatunk bele egy hibába. Én sem azt írtam, hogy lehetetlen, hanem hogy nem üzembiztos, szemben egy offline, vagy erre kifejlesztett megoldással szemben.
-
cigam
titán
válasz
PistiSan
üzenetére
És linux alatt sem. Ugye az a pi mentő szkript azzal kezdi, hogy lecsatolja a / és a /boot partíciót, és egy temp könyvtár alá csatolja vissza őket. Így "befagyasztja" az állapotát, ami nem üzemszerű állapot, csak elviseli a rendszer. Windows alatt is létezik egy ilyen szolgáltatás (aminek most nem ugrik be a neve, valami shadow akármi), ill. vannak eleve erre felkészített fájlrendszerek (btrfs) ill. megoldások (LVM).
Ez egyáltalán nem üzembiztos, és mentés után azonnal újra kell indítani gépet. Amúgy egy beállított rendszeren nem változik olyan sok minden, hogy ne lehetne pár havonta lemezképet készíteni az SD kártyáról. Mondjuk egy nagytakarítás alkalmával.
-
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Valami közös van bennük, csak nem tudom, hogy az én szétesőfélben lévő laptopom a hunyó(memtest hibát dob, de a programok látszólag rendben működnek), vagy valami Gnome-ban rejlő újítás.
Tudom hogy valami kernel paraméterrel kihagyható a problémás terület, de nem is akarom kinyomozni pontosan, hisz már csak 2GB van benne, és lelkesen keresem az utódját. -
cigam
titán
Van tippetek hogy mitől tűnhet el az egér Gnome alatt?
Most is csak annyit csináltam, hogy bejelentkeztem, rákattintottam az üzenetekre, az megnyitotta a szoftverközpontott, rákattintottam ,hogy újraindítás, de mire megjelent az újraindítást nyugtázó 60mp-es visszaszámláló ablak, eltűnt az egérmutató. Maga az egér működött, mert ha a gomb fölött érzékelte megváltozott a gomb színe, de vakon repültem.
Pár napja Debian 10, most Fedora 30 alatt is ezt csinálta. -
cigam
titán
válasz
hentes555
üzenetére
Attól még futhatsz egy kör az ISO ellenörzőösszegével, ill. a boot menüben is szokott lenni egy telepítő média ellenörző menüpont. Nemtom Manjaro-nál van-e ilyesmi.
Ugyanakkor a live rendszerről belekukkanthatnál milyen partíciókat hozott létre magának. Pl. sikerült-e az EFI partíció létrehozása, mivel a hibaüzenet a /boot/efi-re panaszkodik, hogy az nem úgy néz ki ahogy elvárná. -
cigam
titán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Pedig belenézhetnél a BIOS-ba, ill. hogy az efi partícióba befészkelte-e magát a Linux is.
Ha eltekered a BIOS-ban legacy módba mi történik? -
cigam
titán
Nyitsz egy terminált, bírod, hogy dmesg és nyomsz egy ENTER-t. Egy csomo szoveget ki fog írni.(Ha nem érted mádold be egy online szöveg megosztóra, és linkeld be. Ne ide másold az egész szöveget!) Uganúgy a terminálba írd be hogy google-chrome és utánna megint ENTER. Ez elindítja a böngészőt, és oda a terminálba írhat olyan panaszokat ami segíthet kideríteni miért dadog.
-
cigam
titán
válasz
tboy93
üzenetére
Windows alatt a lemezkezelőben, vagy a már említett diskpart programban
A list disk kilistázza, hogy milyen lemezeket lát.
Ezután a select disk 0-val kijelölöd a Windows-os lemezt (a 0-át értelemszerűen behelyettesíted)
Majd a list partition parancsal kilistázod a partícióit. Ha van efi partíció, azt itt látni fogjuk, és tudni azt is hogy milyen módban kell mellételepíteni a linux-ot. -
cigam
titán
válasz
tboy93
üzenetére
Nem ez két külön történet ami összefügg... Nehéz elmesélni, mert sok részlet homályos. Nem tudom a partíciókiosztást, hogy pontosan mi hol van.
Tippem szerint EFI-s Windows telepítés mellé egy BIOS-os os linux-ot telepítettél, de n+1 más oka is lehet, és az EFI számomra sötét ló, fehér folt,... Hatalmas hiányosságaim vannak vele kapcsolatban.BIOS-nál egyszerű volt a történet, mert induláskor beolvasta a merevlemez legelejéről egy rövid programot, ami a partíciós tábla "aktív" státuszú partíciójának első szektorát olvasta be, ami folytatta az operációs rendszer betöltését. Ide ékelődik be pl. a GRUB vagyis az MBR-be nem az oprendszer betöltője kerül, hanem a GRUB betöltője, ami a linux rendszerben letárolt infók alapján jeleníti meg(vagy rejti el) a boot menüt, és kezdi meg az alapértelmezettnek kijelölt rendszer betöltését.
Már itt is rengeteg lyukra lehet futni 2 lemezes dual boot esetén, de az efi ezt csak megbonyolítja, mert az opr.rendszerektől függetlenül egy külön partíción kezeli a rendszerek indulásához szükséges fájlokat beállításokat.
Ráadásul ezt az egészet mechanizmust meg is lehet kerülni bizonyos pontokon. PL. az EFI-s gép a neki előkészített EFI partícióról rántja be az oprendszert, és nem az MBR-ből. (Már csak azért is mert GPT struktúrájú( de ha jóltudom akkor attól még tartalmaz(hat)ja az MBR-es partíciólistát, il bootcode-ot.) Vagy valami ilyesmi: [link]
Visszatérve az esetedre: a win-es ssd-re kerüljön a rendszer betolto De hova? Az sda MBR-jébe, vagy az sda1 EFI partíciójára? Hogyan néz ki a Windows-os SSD partíciólistája?
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Plusz nekem az is beugrott, hogy hol is van maga a grub?
- sda -»mbr
- sdb -»mbr
- sda1 -»efi
Tuti nem keveredett a telepítés mód? Talán pont itt (vagy a mint topikban)olvastam pár hozzászólással ezelőtt, hogy csak DVD-re kiírva volt választható az efi mód telepítéskor.tboy93
Ne krossz posztolj! Attól nem lesz több tipped hogy "minden" topikba beírod a kérdésed. -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez igaz, viszont a szünetmentes is lemerül egyszer...
Amúgy meg irigyellek. Nekem downclock-olni kell az amúgy is gyengusz gépet, ha aludni akarok mellette(hangos a hűtés). Most keresem az utódját, és elég durva konfigokat lehet összerakni egy (jobbfajta) laptopárábó, de ahoz meg " monitor is kellene, ami megint egy vagyon... Marad a lottózás.ubyegon2
Akkor én vagyok a mázlis kivétel, akinek eddig (még) nem okozott gondot. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mondjuk úgy hogy számodra szükségtelen. Pl. az én laptopom is már aksi nélkül teszi a dolgát, de ez egy dolog. Jópár asztali gépen is fut linux. Mivel gyengusz a gépem, gyakran nem fejezi be a dolgát (Pl. tegnap is egy több mint 5 órás renderelés futott rajt), ilyenkor mit tegyek?
- Kapcsoljam ki és holnap kezdjem előről?
- Tegyem sleep-be és bízzak abban hogy nem lesz egy kis áramingadozás?
- Hybernáljam, és másnap biztosan ott folytatódik a renderelés, ahol abbahagytam?Nem meggyőzni akarlak, csak egy másik nézőpontot vázoltam fel, hogy nekem miért jó. A "plusz hibalehetőség" érdekelt volna inkább. Milyen problémát okozhat a hibernálás?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
De akkor nem fog tudni hibernálódni. Ha már swap, akkor RAM méretű.
Ja... Hát nem hiszem hogy olyan sokszor menne bele az EFI-be, hogy átváltson legacy módba, de ez csak tipp a részemről.Írtam hogy hagyja rá a rendszerre, de ha mégis kézzel akarja összelegózni, azt kb. így kellene. Szerintem is pazarlás, de lassan nem is lehet kisebbet kapni

-
-
cigam
titán
A dmesg parancsal ki kellene listázni a kernel üzeneteket, valami még nem tetszik neki.
Megvan még a telepítő pendrive? Egy live linux-al csekkolni kellene mindegyik fájlrendszert, ill. magának a lemeznek az állapotát (smart). Könnyen lehet a hogy az a lemez kezdett haldokolni, amiről indulna a gép. Ha van rajta fontos adat próbáld meg lementeni (ha eddig nemtetted meg).Van külön /home partíciód?
-
cigam
titán
válasz
üzenetére
Csak tippelgetek:
Megnézed az utolsó módosítás dátumát a /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi fájlnak, ill. az efibootmgr --verbose parancsal kilistázod mi van az nvram-ban.Tim82
Egy live rendszeren is hasonló hibákat kapsz? Gyanús hogy egy appimage sem fut.
Kipróbáltam Debian 10 alatt, és pöc röf elinudult a pcloud kliens, feldobta a login ablakot. -
cigam
titán
válasz
Rimuru
üzenetére
Oh... Köszi! Mondjuk nem lettem okosabb:
xattr -l Documents/IMG_0236.jpg
com.apple.FinderInfo:
00000000 00 00 00 00 00 00 00 00 00 10 00 00 00 00 00 00 |................|
00000010 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 |................|
00000020
com.apple.quarantine: 0002;5d45eb55;Preview;De nyomozok ...
-
cigam
titán
Mit jelent a @ a jogosultságok végén? pl.
-rw-r--r--@ 1 tamas staff 330204 Ápr 18 20:10 GFIgazolólap.pdf
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem a fáj, hanem a fénykép készítésének dátumát szeretné szerepeltetni a fájl dátumába.
Mivel a flickr-ről töltötte le őket, ki tudja milyen fájlné és létrehozási dátum szerepel benne. De jó ötlet, nekem is bevillant hogy többféle dátuma van egy fájlnak. Lehet elég annyi is... -
cigam
titán
válasz
herdsman12
üzenetére
Jó ez, csak a reguláris kifejezések bolondítják meg.
Pl. a IMG_[0-9]{8}_[0-9]{6}.jpg azt jelenti, hogy kigyűjti azokat a fájlokat, amiknek
- a neve IMG_ vel kezdődik -»IMG_
- ezt követi 8db bármilyen számjegy -»IMG_abcdefgh
- a számokat egy _ követi -»IMG_abcdefgh_
- megint számjegyek jönnek, méghozzá 6db bármilyen -»IMG_abcdefgh_ijklmn
- és jön a vége a .jpg -»IMG_abcdefgh_ijklmn.jpgHa neked nincs szükség ilyen bonyolult szűrésre, egy teszt könyvtáron, kipróbálhatod ezt:
#!/bin/sh
if [ $# -eq 1 ]; then
DIR=$1
for filename in $DIR/*.jpg; do
BASENAME=$(basename $filename)
touch -t ${BASENAME:4:8}${BASENAME:13:4}.${BASENAME:17:2} "$filename"
echo "$filename time changed"
done
else
echo "Usage: $0 directory"
fi -
cigam
titán
válasz
herdsman12
üzenetére
exiftool-nak nézz utánna lehet, gyárilag a disztibúciód része.
exiftool '-filename<CreateDate' -d %y%m%d_%H%M%S%%-c.%%le -r -ext jpg /media/pictures
Windows-ra google első találat: [link], de a linux-os exiv2-nek is van olyan paramétere ami neked kell:mv | rename
Rename files and/or set file timestamps according to the Exif create timestamp. Uses the value of tag Exif.Photo.DateTimeOriginal or, if not present, Exif.Image.DateTime to determine the timestamp. The filename format can be set with -r fmt, timestamp options are -t and -T.Ugyanakkor nem lenne egyszerűbb egy fotókezelőre bízni a fényképeidet, ahogy könnyen rendszerezheted, címkézheted,különböző szempontok szerint rendezheted, adott esetben minimálisan szerkesztheted is (elforgatás, vágás,..)
-
cigam
titán
válasz
Laszlo733
üzenetére
Milyen hálókártya? Lehet ismert típushiba, vagy már létező know how megoldás rá.
Itt mutatnak példákat, hogy a különböző programokkal hogyan kapcsolhatod át a hálókártya sebességét, és ha ez segít, akkor a hálózati beállításokat tartalmazó konfigurációs fájlba is beírhatod, így minden újraindításkor ezt fogja beállítani. -
cigam
titán
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Cyrin-nak, és neked is köszi! Sikerült lecsendesíteni.
-
cigam
titán
válasz
anorche1
üzenetére
A naplóban nem panaszkodik semmire? HDSentinel mit mond rájuk?
-
cigam
titán
válasz
Rimuru
üzenetére
Oké, de ha eddig béla volt, és most bélus néven hozza létre, akkor minimum két mappa lesz a /home mappában (béla, bélus). Amikor belép az új felhasználójával, akkor majd kétségbeesve keresi az adatait. Szóval szerintem jobb a békesség alapon maradjon a felhasználónév ugyanaz. (Oké, csak egy move parancs kell hogy átdobja az összes mindenséget, de ez nem mindenkinek esik le.)
Amikor BSD-vel pettingeltem, megtanultam, hogy még az országot is be lehet állítani user-enként, nem csak a home folder elérési útját. Egész jól ment a dolog amíg el nem indítottam az X-et...
-
cigam
titán
A jogosultság nem okoz gondot, feltéve hogy ugyanazon a néven hozod létre az usereket. Amikor létrehozod x usert, az azonos nevű /home/x mappához is teljes körű jogosultságot kap.
A jelszó alatt mit értesz? A böngésző jelszavai ott maradnak, ahova a böngésző tette( a home mappád legaljára, vagy a felhőbe), vagy a linux user jelszava, meg az lesz amit megadsz neki mikor megint létrehozod. -
cigam
titán
Telepítésről jut eszembe: A Fedora, vagy a Debian elteszi a telepítő naplót? Nem 1x fordult elő vele, hogy két egymás utáni telepítés 2 eltérő eredményt hozott. Szívesen átfutnám mi történhetett, mi a difi a két telepítés között. Legutóbb Debian 10 alatt bolondultak meg az XFCE panelek netinstall telepítővel, DVD telepítővel meg nem lett semmi gondja, úgy működött ahogy kell.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha jól tudom, csak a live-ról indított telepítés kapott új programot, a hagyományos telepítők maradtak a bevált régi formában.
NoX1
Csak általánosságban: ha külön partíción van a home, egy újratelepítés esetén az összes beállításod adatod megmaradhat, ha az új rendszernek megmondod, hogy neked már van egy ilyen partíciód, ezt csatolja fel /home-nak.A /var ill. /tmp-ről anno olvastam hallottam, hogy olyan esetben ha pl. elszabadul valami a rendszerbe, és teleírja a naplófájl(oka)t hibaüzenettel, nem fogja eltömíteni a / partíciót, hanem csak a /var partícót (mappát) tudja eldugítani.Ha tele a /, bizonytalanná válhat a rendszer és rajta futó programok működése. Ilyenkor az újraindítás sem segít, előtte recovery módban, vagy live-ról indítva a gépet takarítani kell. Ez inkább csak szerver környezetben érdekes, ahol akár 24 óra alatt is rengeteg naplófájl keletkezhet. A /tmp-ről is meséltek valamit, de azt már elfelejtettem.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Particionálni viszont nem opció automatára bízni egy gyakorlott Linuxosnak. Alig tudok egyszerűbbet elképzelni, mint a manual particionálás!
Óooo, hát én tudok jópár érvet pro és kontra. Igaz én még nem vagyok gyakorlott Linux-os

Olyan hitbéli kérdésekbe ne menjünk bele a kezdő topikban, hogy swap partíció, vagy swap fájl. Hogy ha a tmp amúgy is a ramba jön létre, akkor minek fizikailag külön partíció. És még nem beszéltünk a fájlrendszer kérdéséről sem.... Szóval minél többet tudok a rendszerről annál inkább hagyatkozom a készítők által írt telepítőre. Ők biztos jobban tudják nálam jelenleg mi az optimális.16GB mellé normál esetben nem kéne.
De azt is írta, hogy vírtuális gépben próbálgatja, gondolom ott 2GB RAM-ot adott a virtuális gépnek. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hasonló cipőm van, de én tényleg igen lassan fogok emiatt újabb gépet venni!

Sajna nekem muszáj lesz, mert már az aksi is kihalt alóla. Csak a dokkra ültetve tudom életre kelteni, kvázi asztali gép lett belőle.
- Van valami bevált gyártó/modell/sorozat? Fél füllel úgy hallottam ezek az UEFI-k is gyerek cipőben járnak, vannak olyan disztibúciók, kombinációk(?) amiket nem szeretnek.
- Létezik olyan gyermek képeskönyv jellegű leírás amivel a 40+osok is megértik mi a difi, hogyan működik? Pl. UEFI-be belépve nem lehet kezelni ezeket a dual boot bejegyzéseket? -
cigam
titán
Ha jól látom az UEFI rendbetétele sem nehezebb (method 2).
-
cigam
titán
válasz
jackal79
üzenetére
1. Ami nem romlott el azt nem kell megjavítani. Ugyanakkor talán ártani sem árt. Vannak egyedi telepítésű programjaid? Azokkal lehet gond, hiszen azok függőségeit/igényeit nem veszi figyelembe a rendszer/telepítő)
2. Természetesen, nem piszkál bele a Windowsos partíciókba, így magába a Windowsba sem.Ám mielőtt ezekbe belevágsz, 3 dolgot még meg kell tenned: menteni, menteni, menteni. Egy áramszünettől kezdve a program/HW hibáig bármi közbe jöhet. Szóval ha teheted készíts róla egy lemezképet, pl. a clonzilla tökéletes a feladatra. De minimum annyit tegyél meg magadnak, hogy a fontos "pótolhatatlan" adataidról készítesz egy mentést.
3. Természetesen megoldható. Pl. itt is leírják a teendőket, hogyan állítsd vissza az MBR-t, amibe a grub befészkelte magát. Ezután ha már nincs választási lehetőség, csak a Windows indul, a lemezkezelőben törölheted a linuxos partíciókat, és az üres területet már hozzáadhatod a Windowsos/adat partícióhoz.
Fontos a sorrend! Ha előbb a linuxos partíciókat gyalulod le, a következő induláskor nem fog elindulni a grub, nem fogod tudni egyik rendszert sem indítani. Ekkor a fent linkelt módszerrel kitudod javítani az MBR-t, de mivel nincs működő rendszered, nem tudod létrehozni a telepítő médiát. -
cigam
titán
válasz
Mordekaiser
üzenetére
Gondolom alapból nincs benne olyan sok felesleges futó háttérdolgok mint winfosba.
Pedig de. Amúgy meg hagyd abba ezt a winfos-ozást! Miért akkora világfájdalom leírni a rendes nevét?
Se menő nem leszel tőle(sőt!), se jutalompontokat nem kapsz, amikor leírod, és még csak viccesnek sem nevezhető a dolog. -
cigam
titán
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Szappanos topik (Dettol, Xiaomi, Lebath...)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- 16 GB RTX 4080 SUPER HP OMEN - garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / 98% akku
- Huawei Watch GT 5 Pro 42mm, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
)

Amúgy meg irigyellek. Nekem downclock-olni kell az amúgy is gyengusz gépet, ha aludni akarok mellette(hangos a hűtés). Most keresem az utódját, és elég durva konfigokat lehet összerakni egy (jobbfajta) laptopárábó, de ahoz meg " monitor is kellene, ami megint egy vagyon... Marad a lottózás.

Tipikus BIOS only gondolatmenet az UEFIk korában

Se menő nem leszel tőle(sőt!), se jutalompontokat nem kapsz, amikor leírod, és még csak viccesnek sem nevezhető a dolog.