- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- SzDavid99: Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94930 üzenetére
amit én linkeltem a yt-dlp használja
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94923 üzenetére
Esetleg nézz rá erre a projektre. Ez is yt-dl használja de van automatizálása meg minden
[Pinchflat] -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94910 üzenetére
tudtommal memóriába, nem fájlba. Elvileg lehet valahogy konfigolni hogy fájlba mentse de ezt még nem csináltam ki kell gugliznod
-
daninet
veterán
válasz
bugizozi #94845 üzenetére
Amiket írtak:
OpenSUSE Leap
Fedora Workstation
DebianEzek közül a debian kap leglassabban frissítéseket, ott nem kell aggódnod a stabilitáson.
Suse Leap évente egyszer kap frissítést, Fedora félévente
Debian 2-3 évente kap rendszerfrissítést*biztonsági frissítéseket mind kap, de kernel, rendszerverzió stb csak ritkán frissül
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94833 üzenetére
"ha egy játék ma megy, az nem jelenti azt, hogy holnap is fog."
Ezért lehet lutrisban és heroicban is bármilyen wine verziót letölteni és kiválasztani. Így garantált, hogy a kiválasztott verzióddal mindig menni fog. Ha meg kellenek spec arguementek azokat google első 5 találatban megtalálod. Persze így is kicsit bonyolultabb mint windows alatt a next-next-next.
Egyébként egy csomó játék ami nem indul wine-al non-steam application címszóval indul steamen belül protonnal. Érdemes azt is kipróbálni.
Tényleg szinte csak a DRM-es online játékok nem indulnak. Minden más igen. LA Noire pedig elég régi cím, ilyen régebbi játékok 99% hogy futnak**, retró játékokhoz pedig egyszerűen csak jobb a wine mint a windows. Egy csomó dolog van amit windows alatt patchelni kell hogy elindíthass egyáltalán. Wine pedig tökéletesen emulálja a régebbi rendszereket.**ránéztem protonDB-n most, azt írják max 60fps de protonnal megy.
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #94705 üzenetére
CPT.Pirk leírta a régi kernellel a dolgot. Ha lenne egy disztró ami kezdőknek "A linux", akkor ott nem lehetne hardveres kompromisszum. Új hardvernek is mennie kell. Erre utaltam a Mint-el kapcsolatban.
Egyébként a Mint teljesen jó lenne a definitív desktop linuxnak minden más szempontból. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94697 üzenetére
én nagyon szeretem a mint-et de öreg a kernelje és napi kérdés fórumokon miért nem megy a videokártya. Ha a Mint lenne "A Linux" akkor a fő disztrójuk valami "slow roll" szerű relatív friss dolog kellene legyen.
-
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #94692 üzenetére
Miért ne felelhetne meg mindenkinek? Miért ne lehetne pár disztró és azon pár megoldás ami teljesen noob barát? Szépen képekkel, értékeléssel választhatóak a különféle szoftverek. De láthatóan az immutable disztrók és a konténerek irányába mozdul minden, szóval szerintem ez bekövetkezik.
Kinek kellene megfelelni? Szerintem a szélesebb közönségnek (ergo nooboknak). Azért, mert ez hozna több szoftvert, több hardver kompatibilitást az OS-re. A linux világa pedig kellően széles, hogy onnantól te Arch linuxot használhatsz, a másik meg akármelyik populáris disztrót. win-win a dolog. -
daninet
veterán
FOSS-nál mindig kérdés ez a ki ellenőrzi a tartalmat. Brutális mennyiségű a depencency, mindenki kicsit abban bízik, hogy más átnézte. Azok a könnyelmű kijelentések, hogy "hát nézd meg mi van a forráskódban mielőtt felrakod" eléggé fafejűek. Ha tegyük fel értem és tudom is használni azt az 5 eltérő programnyelvet ami az összes kód és dependency kódjának megértéséhez kell, pontosan mennyi időt szánjak rá mielőtt felrakom? Fél évet napi 8 órában?
Én máshol látom a FOSS előnyét. Abban ami a fentebb linkelt KDE témánál is történt, hogy jelentve lett a hiba és valaki azonnal ránézett majd egy órán belül már le is szedték.
Ezért fonotos az értékelési rendszer ami klasszikus csomagoknál nincs meg, flathubnál pedig megvan. Ha sokak által használt konténereket raksz fel kicsi a rizikó, hogy kártékony kód lesz benne. Snapnél is volt egy crypto csalás, 1 napon belül kibukott.
Összességében sokkal biztonságosabbnak tartom mint windows/mac esetében, hogy felraksz valamit, aztán történik a számítógépeden valami. 100x több bizalmam van a flathubban mint az android playstoreban például ahol automatikusan azon gondolkodok az adott app mit akar ellopni tőlem. Ez persze nem jelenti azt, hogy a flathub 100%ban tiszta, csak kibuknak a dolgok gyorsan. -
daninet
veterán
A linux egy különösen megosztó téma, mert vannak az öregmotorosok / szakmabeliek akik szerint a linux működik egyféleképpen, és egy elég nagy adag friss vér áramlott a rendszerbe akik windows/mac vonalról érkeztek, okos telefonon nőttek fel, ők pedig máshogyan akarják a rendszert használni.
Te is valamilyen szinten ezt a megosztottságot erősíted, mert a fentebbi flatpack posztod egy elég markáns vélemény, nem éppen megértő középút.
Sok olyan dolgot görget magával a linux ami hosszú távon nem fenntartható, az egyik ilyen, hogy a fejlesztőknek 10 féle csomagot kell elkészíteniük mindenféle rendszerhez, hatalmas a megosztottság.
A flatpack a tökéletes megoldás erre a problémára? Valószínű nem. De egy aktív fejlesztés, folyamatosan javítgatják. Ha most még néha döcögős pár év mulva már lehet nem lesz az.urandom0: tudom, hogy erre mindenki ugrik ezért írtam
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94661 üzenetére
nem zajlott le símán
Tumbleweed telepítője nem tudta lefrissíteni az sddm-et és újraindítás után csak egy shell volt más semmi.
Nézz rá redditen az utolsó 10 posztra
lehet kicsit korai volt -
daninet
veterán
sablon kérdés 100X volt de bedobom:
windowshoz mostmár eléggé értő embernek tartom magam de totál tele lett vele a tököm és nagyon tetszik a linux...nagyon sok ember használja,jó közösség megfelelő támogatottság stb.
amire nem találtam még választ de gyanus:
kde és gnome más programokat bír el? szóval vannak programok kde-re és gnome-ra külön? vagy úgy általában linux kernel függő és elfut bármilyen felületen?
Photoshop megoldható valahogy (gimp kizárva, PS kell a munkáimhoz, legalább cs3)?
CAD programok emulálása lehetséges? (IE és quicktime függő, tanulmányaimhoz kell)
Vagy egyszerűbb egy virtual box-ba XP-t telepítenem és abból használni a CAD programokat és PS-t? nemtudom linuxos virtualbox milyen bajokkal jön (felbontás, gyenge emulálási teljesítmény stb.)
tudtok linkelni nekem valami leírást ami összehasonlítja a fő linux disztribúciókat? a wikipediás táblázatok nem mondanak nekem semmit. nem tudok dönteni mostmár ubuntu (nagyon sokan használják), suse (állítólag windózról jövőknek nagyon júzer frendli),
mandrake (ezt is sokan mondták kezdőknek, habár nemtudom mi pl ubuntuhoz képest a különbség) között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Sorozatok
- VGA kibeszélő offtopik
- Borderlands 4
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EA Sports WRC '23
- OLED TV topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Lenovo 14 Ideapad 3 FHD LED Matt i3-1115G4 4.1Ghz 8GB 256GB SSD Intel UHD Graphics Win11 Garancia
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest