Aktív témák

• guest

veterán

Udv mindenkinek!
    Anno 6 evesen kezdtem szamitastechnikaval foglalkozni, akkor meg DOS alatt jatszottam, kesobb lett egy Commodore gepem, de azon soha nem programozta csak jatszottam. Aztan lett egy PC-m, persze DOS volt rajta, kesobb Wirus95, majd Suse 5.3. Ekkor kezdtem Linux hivo lenni. A mai napig is Quake fanatikus vagyok, es e jatek miatt is probaltam ki a Linux-ot. (meg egy jobaratom is eppen ekkor kezdett kacsingatni a Linux fele)
    Megtudtam, hogy a Linuxot olyan konnyen kezre lehet ''igazitani'', mint a Quake-et a scriptekkel es mivel mar untam a kekhalalt, bootltam a Suse 5.3-as CD-rol. Hetekig szenvedtem mire belottem a Quake-et Linux ala, hang nulkul, de haloval! Majd hetekig bongesztem a netet magyar doksik utan, es igy vegul belottem a hangot egy kernel forgatas utan. Kesobb atalltam Debian-ra, amit a mai napig is hasznalok.

A tapasztalataim azt mutatjak, hogy az emberek csak feluletesen foglalkoznak a Linux-al es nem mejednek bele a filozfiajaba. Mindenki csak azt hajtogatja, hogy a Wirust egyszerubb kezelni, meghogy a Linux halozatban nyero, es nem is ingyen van. (netkolcseg, CD iras, egyeb terjesztesek, stb..) Teny, hogy a Wirust egyszerubb kezelni, es teny hogy az M$ a Wirus 95-el eljutatta a szamitastechnikat a hozza nem erto emberekhez is. De milyen aron!!?? Manapsag valaki feltelepit egy Wirus 98-at, megszerkeszt egy korlevelet Word-ben es maris informatikusnak hiszi magat. Hameg mar ki is tudja nyomtatni meg szamtech tanarnak is elmegy, hogy o milyen ugyes csavo! Nemnehez elkepzleni egy ilyen ''informatikust'' aki viszi a gepet a szervizbe, mert fagy a gep es uj winyot kell bele venni...
    Az a baj, hogy az embereket nem erdekli a szamitastechnika, csak hasznalni akarjak, konnyen es egyszeruen. Ebbol kovetkezik, hogy egy oprendszer csak akkor lehet jo ha 128Mb ram kell hozza es legalabb egy 500-as P3. Ha a dragalatos Wirus 95 meg olyan okadek, 32M rammal a swap fileba cache-eli a vinyot, akkor az ''informatikus'' nemazt mondja, hogy de lassu ez Wirus, hanem azt, hogy kene egy jobb gep. Vegulis a vasarlas viszi elobbre ezt a civilizaciot, de ez csak ugy megy ha mindenkit hulyenek nezunk es azza nevelunk? (oktatas + M$-Wirus = Office Pro Secund Edition 2000 Gold Ultra-fasza 3500.0 + szerviz pek 4000 -bol evi 500 millio eladott peldany)
    Erre kinal megoldast a GNU! www.gnu.hu
    Amelybol kinott a Linux is (meg jonehany egyeb probram).

Szerintem nem a szoftverekben van a hiba, meg az m$-ben hanem bennunk emberekben. Mi hadjuk, hogy a TV-ben ne hangozhasson el, hogy szamitogep csak az hogy komputer. Mi vagyunk azok akik a hackert bunozonek hisszuk, pedig ok alkottak meg az Internetet es sok egyeb dolgot.
    http://debian.szintezis.hu/old/hacker/hacker-howto.html
    Mi vagyunk akik nezzuk ahogy egy mai diak a suliban programozast tanul Dbase-ben es informatika szakon memoriazabalo Pascal dolgozatokra kap 5-ost, de fingja nincs arrol miaza Unix, mert csak a vak-ablako(ko)n lat ki. Mi hadjuk, hogy Star-menu Hacker-eket kepezzenek rendszerprogramozoi szakon. Szerintem nemcsak azzal kene foglalkozni, hogy mi a jo a Linux-ban hanem azzal is ami mogotte van. Miert csak ugy lehet felhasznalobarat oprendszert irni, hogy az hulyenek nezze a felhasznalot? Koztes ut miert nincsen? (Szerintem a Linux lesz az jo par ev mulva)
    Szerintem egy rendes oprenszernek rugalmasnak kene lennie, stabilnak, gyorsnak. A rugalmassag alatt a kovetkezoket ertem:
    - Ket kattintassal megoszthassam a netet tobb gep kozott ha ugy tartja kedvem, de ha akarom komoly tuzfal rendszert is epithessek.
    - Amit csak lehet megoldhassak konzolrol is. (Minek csitti-fitti grafikus GUI ha tomoritek egy filet?)
    - Ha valamit megakarok csinalni/oldani akkor egy tobbnyelvu adatbazisban par-perc kereses utan megtalalhassam a szukseges dokumentaciot. (ami hasznalhato is)
    - Egy gepet hasznalhassak egyszerre tobb mindenre is. (bongeszes + ftp szerver + mozi + jatek + munka) Az en rekordom QuakeWorld szerver + kliens + Quake 2 + netscape egy 250Mhz-es P1-esen 32Mb rammal!!!

Es ne legyen:
    - Pofatlan (a Wirus install miert irja felul kerdezes nelkul boot manageremet?)
    - Kocsog (Nekem ne irogassa egy oprendszer, hogy a program szabalytalan muveletet hajtott vegre es kilepett a rendszerbol, mert ez hulyeseg!)
    - Draga (legyen ingyen)
    - Lassu (900-as Duron-on 384Mb rammal ne kelljen varnom a vezerlopult megnyitasara mikor semmi mas nemfut)
    - Buta (Wirusban hogy nevezel at 4000 .htm filet .html-re?)

Ja es egy erdekes hir ami a www.linux.hu-n jelent meg meg regen:
    ''Idézet a Gazdasági Versenyhivatal A Microsoft Magyarország Kft ellen indított eljárás megszüntetése: Vj-165/2000'' című határozatából:
    ''Az operációs rendszerek három típusa ismert: a Microsoft, a Linux és az IBM. A Linux operációs rendszer elsősorban a programozók körében elterjedt, míg az IBM és a Microsoft programozói ismereteket nem igényel, működtetésükhöz programozói tevékenység nem is szükséges, miután a hozzájuk illő programok CD lemezeken, CD-romokon fizikailag rögzítettek, s a hozzájuk illő operációs rendszerrel ellátott gépeken lejátszhatók.''''
    No comment......
    Megneztem a GVH honlapjat meg regen ott volt a hatarozat teljes egeszeben, ma neztem, de nemtalaltam a Vj-165/2000-es hatarozatott (164 utan a 168-as jott es a keresoje se dobott ki semmi hasznosat)
    Idaig jutottunk...

Elnezest kerek mindenkitol ha neha eltertem a forum temajatol, de ez valahogy nagyon kikivankozott belolem.

-Orgi-

Ui.: A Forraskod legyen veletek!! :-)

Aktív témák