Új hozzászólás Aktív témák
-
hermanyi
addikt
-
Beretvás
veterán
Hali. nem tudom mennyire tartozik ide. a kérdés az lenne , hogy Phanteks PH-TC14 ennek a ventijei cserések vagy joféle ez igy ahogy van?
-
Raggie
őstag
válasz xPraetoriaNx #25295 üzenetére
Nincs mit!
(már elég régóta tudnak chassis fan-t kezelni az alaplapok! )[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
xPraetoriaNx
senior tag
válasz Raggie #25294 üzenetére
Oh bammeg, ennyire amatőr vagyok, nem tűnt fel, hogy az alaplapom tud két "chassis fan"-t kezelni (illetve, abból ítélve hogy 4 éve vettem, 20k alatt, nem feltételeztem hogy már "ilyen okos". ASUS P8B75-V amúgy), szerencsétlenkedtem itt azzal a két átalakítóval
Köszönöm az infókat! Átrakom a második ventilátort akkor CPU-hoz
[ Szerkesztve ]
There is no war. Only the harvest.
-
Raggie
őstag
válasz xPraetoriaNx #25293 üzenetére
Szervusz.
Én tuti hátulra tenném a kifújó ventit, ha csak ez a kettő ventid van.Oldalra mindig konfiguráció és összeállítás függő, hogy melyik irány ad jobb eredményt(kifelé vagy befelé). Ezt csak teszteléssel tudod eldönteni. Nekem pl az előző VGA-mnál a befelé fújó oldalventi volt a jobb, a mostaninál meg a kifelé fúja ad alacsonyabb hőfokokat.
A ventiket lehet az alaplapodra kötni és akkor az vezérli is őket. Az adatlapja szerint két ventillátornak van is rajta csatlakozó.
(a csati neve MOLEX )[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
xPraetoriaNx
senior tag
Üdv!
Először is, Cooler Master Elite Knight K350 házról beszélünk.
Amatőr kérdés, de a napokban, tápcsere közben felmerült bennem, hogyha két (12 centis) ventilátor van a házban, akkor azt hogy érdemes rakni? Pontosabban az a kérdés, hogy ha van egy "beépített" (ki tudnám venni, de az egész kasztnit szét kéne szednem hozzá kb), befelé szívó ventilátor a ház elejében (alsó részen, disc-ek mellett), akkor a másodikat hova érdemes rakni? Hátulra (CPU "fölé"), levegőt kifele fújva, vagy a ház oldalába (VGA "fölé")? Illetve ha utóbbi, akkor szívjon vagy fújjon? Jelenleg az oldalában van, és kifelé fúj, de gondoltam lehet nem ez a legoptimálisabb (túl sose hevült benne semmi, de isten tudja).
Ház tetején csak szellőző van, ventilátor nem rakható oda, illetve bár elvileg van az aljában hely, arra szerintem rálóg a táp, szóval az is kiesik.Másik kérdés pedig, lehet valami "modernebb" módon is árammal ellátni a ventilátorokat? Mindkettőn olyan csatlakozó van, ami ilyenbe (bal oldali kis furaság) illeszkedik. Namost a problem az, hogy pont ilyen "átalakítóim" vannak csak, viszont részben pont azért vettem moduláris tápot, hogy csökkenteni tudjam a kábelek számát, szóval ha most csak emiatt be kell raknom egy ilyen négy tűs csatlakozós (elnézést, ennek az IDE cuccokhoz passzoló tápcsatlakozónak mindig elfelejtem a nevét ) madzagot, meg magát ezt a két, szintén nem rövid "átalakítót" is vissza kell applikálnom, akkor kitépem a hajam...
Előre is köszönöm, remélem érthetően írtam le a dolgokat.
There is no war. Only the harvest.
-
Beretvás
veterán
beteszem ide is hátha..
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulnék hozzátok és nem találtam olyan topikot, ahol ne lenne legalább az egyik off témájú:
1. Ha a ház oldalát levéve a ~65°C-os procinál a hűtő külső lamelláját is melegnek érzem (persze nem ég oda a kezem), akkor nem lehet szó rossz pasztázásról, igaz? Maga a hőmérséklet nem teljesen kontrollálatlanul emelkedik, mindig van egy pont ahol IBT terhelés mellett megáll, csak ez a pont jellemzően magas.
2. A HR-02 Macho-hoz milyen venti javallott? Vagy a gyári "drót" felfogatós megoldáshoz csak Thermalright ventit érdemes az alakjuk miatt? Mert nekem PCGH kiadás van, amihez a csendesség jegyében egy ~45cfm-es ventit dobtak és úgy érzem az lehet a fő okozója a magas hőmérsékleteknek (alig érzem a levegőmozgást, ha a hűtő mögé teszem a kezem).
Magával a venti kérdéssel majd átmegyek a megfelelő topikba, csak az érdekelne, hogyha valakinek van tapasztalat, számít-e a gyári felfogatónak a venti alakja (mert nekem úgy tűnik igen, de még nem használtam mást).
-
Sebaj Fóbiás
aktív tag
Sziasztok!
Egy Bitfenix Phenom mATX házba kerülő konfig hűtésének megtervezéséhez kérném a segítségeteket, meglátásaitokat. (yt video review)
Ventilátor helyek: felül 2*120mm, hátul 120/140mm, alul 2*120mm/200mm/230mm. A táp az elülső részen van állítva, alulra fúj és a ház eleje felől szív, ott rácsos a belső fal, és a ház elülső, álló élei mentén szellőző nyílások vannak. Az alsó ventik helyére egy takarólapot is lehet tenni, így a por és a táp meleg (langyos(ka)) levegője kint maradna. Az alaplap fordítva van, fent van a VGA, így fentről szívnak a ventijei. (Van még egy-két konstrukciós WTF?! a házban, pl a csatlakozók, gombok, és pár SSD hely is az alaplappal szemközti oldalfalon vannak, így a felrakásakor, meg minden szétszereléskor, pucoláskor csak nőgyógyászati eszközökkel lehet elrendezni a kábeleket..)
Csak egy VGA lesz benne, és úgy gondoltuk a hűtést, hogy a VGA a procihoz közelebb lévő PCIe-ben lenne, fentre kerülne két 120-as venti, ami nyomja kifelé a meleget, egy 140-es hátra a CPU hűtő mögé ami szintén kifelé dolgozik, és alul meg elöl vélhetőleg elég levegő tudna beáramolni. Por nem tudom mennyire fog bemászni így, gondolom kevésbé, mintha még egy nagy venti is tolná befelé a levegőt alulról. A legjobb talán az lenne, ha a takaró lemez is rajta maradhatna, de ezt majd meglátjuk.
Engem leginkább a VGA körüli áramlások aggasztanak. Lehet, hogy jobb lenne felülről a VGA-nak tolni a friss levegőt, de akkor meg a fizika ellen kéne dolgozni, és nem igazán tudom, hogy hol lehetne optimálisan kivinni a meleget. Szóval help!
u.i.1.: Ha SFX tápot teszünk bele, akkor talán beférne előre is egy nagy slim venti, de a specifikációjában nem is említik ezeket a felfogató helyeket, pedig a furatok ott vannak.
u.i.2.: A fenti két ventilátor úgy lenne szabályozva, hogy csak VGA terhelés esetén menjenek, ami csak alkalmi lenne, alapvetően nem játékos gép lesz. A VGA nélküli üzem hűtését szerintem lazán elvinné a CPU hűtő meg a hátsó 140-es venti.
Előre is köszi!
Két bolygó beszélget: - Te, képzeld, Homo Sapiensem van.. - Nem baj, ne piszkáld, elmúlik magától.
-
veterán
válasz Tommastercs #25283 üzenetére
igen a 4pin pwm eloszto minden ventit ugyanolyan fordulaton fog hajtani ,persze ha egyformakat kotsz ra . Nem fog csokkenni a sebesseguk.
4ventinel mar erdemes olyan kabelt venni ami ad tapellatast ,igy nem az alaplap 1db csatlakozojat fogod leterhelni , onnan csak a pwm (fordulat ) jelet kapod.
pl Akasa 5*4pin +Molex -
huforint
csendes tag
válasz Tommastercs #25283 üzenetére
a helyedben egyszerűen a tápra kötném őket egy elosztóval, ha pedig szabályozni akarod őket vennék egy control panelt!
A telefon a tuti!
-
Tommastercs
csendes tag
Sziasztok!
Asrock 970 extreme3 alaplapom van. Tegnapi napon Cooler Master Jetflo 120 ventiket szereltem be. Kettőt oldalra egyet hátra egyet előre. A két oldalsó ventillátort a cpu fan 1-2-re kötöttem. Az első hátsót a Chassis fan 1-2re. Valamiért az első és a hatsó ventilátor nem akar elindulni. Biosban néztem a beállítást ott nem jöttem rá mi a probléma. Annyit módosítottam, hogy azóta a hátsó ventillátort rákötttem a pwr fanra az azóta működik. Most már csak az első-t kéne életre kelteni. Megjegyzem az első is működik mert kipróbálásig rákötöttem a pwr fan-ra.
Amin elgondolkodtam, hogy lehet kapni 4 pin pwm csatlakozó elosztókat. Maximum azzal oldom meg, ha nem lehet máshogy, de ez esetben az lenne a kérdés, hogy a ventillátorok rpm száma nem fog csökkeni? Mindet úgy fogja hajtani, mint ha egyedül lenne bekötve?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Devilstudio
tag
Üdv!
Corsair Obsidian D750 Sima nem air Edition házhoz milyen ventilátorokat ajánlanátok hogy jól átszelőztesse?Az adatvédelem halott, és a szociális média tartja a dohányzó fegyvert.
-
huforint
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy cnps 7000 Zalman procihűtő, de nincs hozzá felfogató keretem..
ahoz hogy 1156 -ra vagy későbbi lapra rá tudjam tenni, forgalmaz a zalmann egy keretet:ZM-OC2011 a gyártó oldalán ugyan nem írja hogy jó több laphoz is, de a sok lukazásból úgy sejtem jó lenne! (régebbi felfogatókat zm-cs1,zm-cs5a stb. seholsem kapni..)
Ezt a legújabb szettet is csak külföldön találtam.. valaki tud esetleg boltot ahol kapni ilyet?
Vagy esetleg valami univerzális szett van ilyen esetre?
Házi barkács jönne legutoljára szóba, de minden megoldás érdekelne!Üdv.
hufA telefon a tuti!
-
-
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni, hogy egy Raijintek Morpheus VGA hűtőbordára milyen ventit tudnátok ajánlani ami kellően át tudja fújni a bordát és borda alatti alkatrészek hűtőbordáit is kellően tudja hűteni és ezt mind a lehető leghalkabban. Jelenleg két F12 PWM van rajta ami viszonylag halk, de alacsony fordulaton a borda alatti alkatrészek eléggé melegednek. Teljes fordulaton a hűtés már vrm és ram süniket nézve is megfelelő, de így azért már van hangja. Többet ajánlották a hatásfok és a jó szabályozhatóság miatt a Scythe Slip Stream 120mm PWM (SY1225SL12LM-P) ventit. Ezzel valakinek van-e tapasztalata hatásfokra zajra tekintettel? Ez a típus nagyobb hatásfokkal és csendesebben át tudná-e fújni a bordákat?
Köszönöm!
-
zsolthee
senior tag
Sziasztok!
Egy minőségi, 120-as ventire lenne szükségem ami nagyon jó légszállítási paraméterrel bír.
Melyik gyártónál nézelődjek? Egyetlen egy kikötés van még: a ventilátor keret szögletes kialakítású legyen.
Ilyen a jó, ...ez nem,
Halk működés nem szempont.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz pityaa23 #25269 üzenetére
Hi !
Itt kerdezd meg inkabb : ventis topic Meg ird bele a kerdesedbe hogy milyen alaplaprol vezerled, nem eleg annyi hogy 4pines csatlakozo van a lapodon, attol meg lehet hogy csak feszultseg alapon tud vezerelni ,nem pedig valos pwm el. -
pityaa23
senior tag
Sziasztok, kellene a házam (Fractal Design Arc Miri R2) aljába egy 12 de inkább 14 centis venti, hogy küldje a levegőt a vga-ra. Van a közelében 4 pines csatlakozó az alaplapon. Fel tudnátok sorolni egy pár ajánlottat ami nem hangos és teszi is a dolgát? Beugranék pár boltba, hátha nem kell rendelnem.
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok!
Van olyan 12 centis PWM venti ami 12 volt és 0% PWM mellett megáll? MSI 390 VGA-ra lenne, az Artic F12 PWM nem ilyen és kevés gyártó honlapján van grafikon.
én vagyok az ördög
-
kozyadam
tag
válasz kozyadam #25262 üzenetére
Ebben (#25262) esetleg tud valaki tanácsot adni?
Még annyit hozzátennék, hogy a Gigabyte B150N Phoenix WiFi alaplapot is néztem. Ezen 2 SYS FAN csatlakozó is van, egyik sem PWM-es. Ha ajánlotok extra ventit a házba, akkor egy Y kábellel be tudom kötni az első kettőt (vagy csak az első 20 cm-eset egyedül) és a hátsó kifújó meg megy a másik csatlakozóra.
Köszönöm!
-
juve600
nagyúr
üdv
adatlapom lévő konfigba gondolkodom hogy tennék a gépház tetejébe egy 200-as ventit,amit kifele tolná a levegőt,mennyit számitana ez a vga hőfoknál ?
-
Shaza
senior tag
Hello!
A phanteks enthoo pro típusú háznak van egy fan hub-ja.
Valaki azt írta hogy az csak ugyanolyan ventikkel működik úgy, hogy külön tudjam állítani a sebességüket az alaplap programjában.
Az lenne a kérdésem hogy az "ugyanolyan" jelen estben mit jelent?
Márka,méret? A házhoz járt egy 20 és egy 14-es venti amik rá voltak dugva a hubra.(plusz van rajta a proci ventije-Cooler Master és még egy házventi)
Köszi! -
kozyadam
tag
Sziasztok!
Adott a következő konfiguráció:
Ház: PHANTEKS Enthoo Evolv ITX
Lap: MSI B150I GAMING PRO AC
CPU: i5 6500
Hűtő: Cryorig H7
VGA: MSI 1060 gaming xMég nincs megvéve semmi, még csak a tervezési fázisban járok. 1-1- SSD és HDD lenne a házban, az SSD valószínűleg a kis kereten elől a VGA fölött.
Az lenne a kérdésem, hogy ventik terén mit tudtok ajánlani. Egész pontosan 4 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:1, Kell a házventin és a CPU + VGA ventiken kívül más?
Az alaplap manual szerint egy csatlakozóm lenne a házventik csatlakoztatására. Erre menne a 200mm-es gyári venti. Ez nem PWM-es.2, Ha kellene még venti, akkor járható út lenne egy phanteks hub-ra kötni őket? A hub leírás alapján ezt rá lehet kötni az alaplap chassis fan csatlakozójára.
3, Milyen ventiket ajánlotok? Mivel a ház Phanteks és esetleg ez a hub is az lenne, így hajlok a Phanteks ventik felé, de mivel nincs ilyen téren tapasztalat, ezért bármilyen ajánlást szívesen veszek.
4, A táp tekintetében egy SFX méretűn gondolkoztam, így több helye lenne a VGA ventinek szívni a levegőt. Kell-e ez egyáltalán? Vagy felesleges? ATX táppal, úgy érzem, hogy túl kevés hely lenne a VGA-nak.
-
csaabz
őstag
Hello!
Van egy régebbi Sharkoon Rebel 9 Vaule házam, aminek az oldalán van egy 25 cm-es venti. Mostanában elkezdett rezegni-zizegni bizonyos fordulatszám felett.
Mitől lehet? Lehet javítani?https://www.flickr.com/photos/187066941@N05/
-
addikt
Ma darabokra szedtem a gépemet. Több dologra is rá kellett jönnöm.
A hűtőbordát leszorító lap az idők folyamán valószínűleg engedett tartásából. Így amikor rácsavaroztam a lefogató karmokra, az teljesen ráfeküdt, de nem tartott megfelelően, a borda mozgott (csúszkált a procin) Ez 2 dologból látszott:
1. Mikor levettem a proci hútőt, akkor a cpu egyik felén szinte nem is volt paszta, a másik oldalon meg volt rajta rendesen.
2. A gép szétszedése után láttam meg a csavarozás eredményét.Ehhez a CPU hűtőhöz a felfogató karmos keretet külön kell felcsavarozni, de a CPU felőli oldalán kis lábai vannak.Ezeket a lábakat lecsiszoltam, így kb 2 mm-rel lejjebb kerültek a karmok, Ismét feszes a leszorító lap, nem mozdul sehova a hűtőborda.
A cpu ventilátor nem a megfelelő irányba fújta a levegőt. a hátsó házhűtő és a cpu borda között van kb 3 centi, mindkét veni erről a 3 centis helyről szívta a levegőt ellentétes irányba. A CPU ventin nincsenek nyilak, hogy merre forog, merre továbbítja a levegőt.Egy másik ventivel hasonlítottam össze, de a CPU venti pont az ellenkező irányba forog, mint amivel összehasonlítottam.
Most végig mentem SuperPi 1.9-cel a számításokon, egyesével, egymás után. A 8M-es számításig felmelegedett 38°C-ról 52°C-ra, és még csak 1200 fordulaton pörgött a CPU ventillátor. A BIOS-ba úgy állítottam be, hogy 60°C-tól 100%-on (1500 fordulat) pörögjön a ventilátor.
Köszönöm a tippeket.
[ Szerkesztve ]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz abridabri #25258 üzenetére
Köszi. Este megnézem.
Még az jutott eszembe, hogy a foglatatnak, amit külön kellett rászerelnem, meglazulhattak a csavarjai. Hat év után most volt először szétszedve, szerintem benne lehet a pakliban. (Bár rendesen megszoktam húzni a csavarokat.)
Ha más nem marad, holnap darabokra szedem és újra összerakom.
A túl sok pasztára nem gondolnék, van gépösszerakási rutinom az elmúlt 15 évből, kiderül hamarosan.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
veterán
A Freezer Xtreme sokkal tobbre kepes, boven le kene hutenie a te procidat. Vedd le a haz oldalat es erintsd meg a procihutot hogy forrok -e a lamellak / meleg levegot fuj -e a venti rola. Ha nem meleg a borda akkor nem fekszik fel jol a procira . Nincs meghuzva elegge / tul sok hutopasztat kentel ra (akkor mar szigetel nem vezet)
-
veterán
Elso korben azt deritsd ki mi melegszik tul. ezt a programot futtasd a hatterben (sensor fül ) es nezz ra fel ora mulva melyik alkatresz melegszik.
igy nez ki nalam, keresd ki ami neked erdekes : HDD /CPU / GPU + VRM . Ez a 3 dolog kozul ha barmelyik tulmelegszik amiatt ujraindulhat a gep.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Adott a következő konfig:
- asus a8n-sli alaplap
- amd 4200+ cpu
- asus eah3600 passzív hűtésű vgaAz egész egy régi Morex házban van. Elöl 2 db 8cm-es venti szívja befelé a levegőt, oldalt 1 db 8 cm-es venti szívja befelé a levegőt.
Hátul az alaplapi csatik mellett 1 db 8 cm-es venti szívja kifelé a levegőt. Egy enermax liberty 2-es táp szintén kifelé tolja a levegőt.A cpu-n egy Artic Cooling Freezer Extrem hűtő van, amire Arctic Cooling MX4 pasztát kentem.
A hiba, hogy 35-40 perc játék után túlmelegszik a gépem. 1 hete kentem rá az új pasztát. A hűtés,és az alkatrészek kb 6 éve vannak összeépíve. Ha leveszem az oldallapot, akkor kicsit talán tovább bírja.
A cpu-ra szerintem teljesen felfekszik a hűtő.
Mit javasoltok?
Üdv
XpodMost kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
VTom
veterán
Sziasztok!
Szerintetek javítana a Suppressor F1 szellőzésén a HDD rack-ek felői oldalra felszerelt ventilátor? Akár befel fújna, akár kifele szívna, érne valamit?
Köszi!Everybody has a plan until they get punched in the mouth.
-
trufa12
addikt
Sziasztok, 3x 14 cm- NAGYON HALK ledes ventilátor kellene nekem, ami jó légszállító, és tényleg halk !!
meg 2x 12cm szintén ugyan ilyen tulajdonsággal .Mit tudnátok ajánlani ?
szín zöld vagy piros[ Szerkesztve ]
Az élet olyan mint a motor, ha nem megy akkor be kell rúgni..
-
veterán
-
robyg
senior tag
Üdvözlet Skacok.
Tudnátok nekem segíteni.
Egy Zalman z11 plus hf1 házba kellene nekem a ventiket elrendeznem.
Igazából a két oldallapon lévő 8cmes ventikkel vagyok bajba. Nem tudom,hogy be vagy kifele fújjon.
-
SadAsid
csendes tag
Üdv!
Arra jutottam hogy fel kellene kavarni az álló levegőt a gépházban.
Az alábbi csipet csapatra gondoltam első körben:
be Quiet! Silent Pure Wings 2 80mm (bl044) 2db
be Quiet! Silent Pure Wings 2 120mm (bl046) 1db
NZXT FZ-200 RF-FZ20S-02 200mm 1dbGondolkoztam Enermax T.B. Apollish-on is, de csak nem lehet belőle led menteset kapni... a garancia meg csak jó ha van, még ventilátorra is.
Illetve vacillálok, hogy kell-e nekem porszűrő a ventilátorok elé vagy sem, kinek milyen tapasztalatai vannak a szűrőkkel? Ha ajánlod fém vagy inkább szövet?A vezérléshez pedig egy BitFenix Recon-ra gondoltam, valakinek van róla tapasztalta?
A ház elrendezéséből adódóan, a 2db 80mm-es ventilátor (képen bal alsó) az alsó részre fújjná a levegőt az alaplaptálca alá, ahol az SSD, HDD, PSU (a későbbiekben lehetséges hogy, ventilátor nélküli darabot szerzek be, így bármilyen picik is én látok bennük létjogosultságot), található.
Hátulról (bal felső) 1db 120-as ventilátor, és elölről (jobb oldalt) pedig 2db 120as fújná a levegőt (egyenlőre a gyári cm ventilátorok) a tálca fölé, ahonnan a 200mm-es szívná kifelé.A későbbiekben tervezem az elülső gyári ventilátorok nyugdíjazását, a helyüket pedig egy Enermax Liqmax II 240 AIO venné át (radiátorra milyen jó ventilátorokat tudtok 120mm-es méretben? ).
Szeretettel várom az ötleteket, meglátásokat, egyéb elgondolásokat.
[ Szerkesztve ]
-
robyg
senior tag
válasz Tothgera30 #25246 üzenetére
Köszöntem a segítséget.
-
Raggie
őstag
-
Tothgera30
Ármester
Elől befelé, hátul kifelé fújjon. Oldalsó felesleges,mert csak bezavar a légáramba, de ha nagyon melegszik a VGA-d, akkor lehet előnye (erre kevés az esély hogy kb. 200-250W-os TDP-vel rendelkező kártyát izzasztasz). Felül szintén ki, tehát felfelé tolja a levegőt.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
robyg
senior tag
-
Raggie
őstag
válasz Pécsi gyerek #25241 üzenetére
Xilence Red Wing 120mm
LINK1000Ft halk és árához képest nagyon jó!
A ház kifurkálása:
hááát, kérdéses. Igazán akkor ér valamit ha oda is raksz majd ventit, egyébként csak elrontja az elöl-alulról hátul-felülre szellőzési huzatot.[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Pécsi gyerek
addikt
Plusz még eszembe jutott hogy a házam egyik oldalán nincs levegő nyillás,gondoltam ezer éves darab nem sajnálom,furok rá egy pár lukat.Jó ötlet?😨Javúlhat a szellőzése a háznak?Alaplap hűvösebb lenne talán ha ott is szellőzne?😝
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Pécsi gyerek
addikt
Sziasztok,szeretnék rakni a gépbe egy 12 centis ventit a gép hátúljába hogy kiszívja a levegőt(később majd előre is rakok).Ajánlanátok valamit ami nem túl drága max 2-3 ezer de ha olcsóbb az sem gond😁(sőt)Jó lenne ha elég jó teljesítményel dolgozna azért,de csendben.A táp,vga,procihűtőm elég csendes,nem akarok egy hangoskodó ventit.Az alaplapomon(775) van két asszem 3 pines rendszerhűtő csatlakozás,jó lenne ha arról menne.De jó az is ha molexról megy.
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Don't Panic
senior tag
hello van egy Noctua NH-D14 esem LGA1155 lehet külön kapni más felfogatást hozzá?
-
Over567
aktív tag
Sziasztok!
Vásárolni szeretnék 5db ventrit a gépházamba (InWinGT1). Még a gyári ventrik vannak benne de cserélni szeretném. PCX-nél szeretnék rendelni és azt kérdezném hogy mit ajánlotok? Előre olyan kell aminek van molex csatija is (2 ventri), a többi pedig úgy hogy egy hátúl kettő pedig felűl. BeQuiet 120mm-es 4pin-est néztem ki és az is egy kérdés hogy az felülre fel lehet e rakni mivel ott ha jól látom ilyen műanyag nyelv vagy mi a fene van ami megfogja és ez a ventri ilyen kerekített formájú.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Xbox Tag: TheStevie / Origin: SirHedge / Uplay: Sir_Hedge / Steam: Sir_Hedge
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Közületek van valaki, akinek zalman ns2000-es laptop hűtője van (esetleg Coolermaster Notepal Ergostand III vagy valami hasonló). Arra lennék kíváncsi, hogy ezeknek cserélhető-e a ventije, vagy ha bedöglik az egész kuka?
-
RaiDan
csendes tag
válasz Tothgera30 #25236 üzenetére
Köszi a választ! Holnap meg is fordítom a dolgot...
-
RaiDan
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy NZXT S340-es ház, két bequiet! pure wings 2 házventivel és egy NZXT Kraken X61 vízhűtővel. Az NZXT leírása szerint a Kraken ventijeit úgy kell beállítani, hogy a ventik a friss levegőt beszívva, lefújják a radiátorról a meleget egyenesen a házba, majd a felső és hátsó 120mm-es ventik kiszívják a házból. (ezért is van porszűrő a ház elején). A problémám ezzel az, hogy a videokártyát és ugye a többi alkatrészt is a radiátorról lefújt "meleg" levegővel hűtőm. Ezért én megfordítottam a ventiket: most a hátsó és a felső venti bejutattja a friss levegőt, míg a Kraken ventijei kiszívják azt a házból. Kérdés: melyik a jobb megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy Noctua NH-L9i talpát mennyire érdemes polírozni? "E történelmi" logout post alapján egész komoly előnye van a polírnak.
A proci delideléséig nem mennék el, esetleg annak is megpolíroznám a hátát.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
VTom
veterán
válasz abridabri #25230 üzenetére
Igazából csak a 20-as cserére voltam kíváncsi, plusz ventiket nem akarok betenni. Bár van két használatlan F8-am, lehet, hogy ráeszkábálom az oldallapra, és azt teszem a tetjére, pont a VGA fölé kerülnének, kikapnák a meleget egyből.
Ha lesz időm, valamikor kipróbálom.
Everybody has a plan until they get punched in the mouth.
-
veterán
-
razerrlz
csendes tag
intel stock hűtő (skylake) + z170 lap (asrock pro4s)
Csak én vagyok gyökér, vagy tényleg nem lehet beállítani hogy alacsony fordulatszámon (mondjuk ~1000 rpm) menjen a hűtő? BIOS-ban csak olyan beállítást találtam hogy X fok fölött menjen 40%-on, Y fok fölött 50%on stb. A-Tuning progiban is hiába állítgatok ez alatt, amíg el nem éri a 40%-hoz hozzárendelt hőfokot addig teljesen áll, aztán meg "felbőg" 2300rpm körül amíg le nem hűl, és ezen a fordulatszámon már nagyon hangos. Speedfanban való állítgatásra egyáltalán nem is reagál.
[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
Mivel házventikről beszélünk (szinte) semmit nem számít a nyomás, csak a légszállítás. 30%-ért én személy szerint nem cserélném le. Inkább nézd meg mi az elérhető legjobb légszállítású 20-as és 8-as venti és mindet egyszerre cserélném. De egyébként szerintem inkább a kis ventiknek kevés a légszállítása, mint a nagy 20-asnak.
Clint Eastwood FTW
-
VTom
veterán
válasz Raggie #25225 üzenetére
Egész konkrétan a Thermaltake Suppressor F1 házam első 200mm-s ventijét cserélném az NZXT-re, és arra vagyok kíváncsi, hogy hozna-e javulást.
CPU hűtőm egy Alpenföhn Atlas, 2db 120mm-s Ben Nevis-re való ventivel, ill. Hátul van még 2db F8 PRo PWM-es venti, ami szívaj ki a meleget (esetleg ezeket is tudom cserélni az Atlas eredeti 92mm-s ventijeire)
Igazából a váltáson azért gondolkodom, mert nem vagyok benne biztos, hogy elég levegőt kap-e így a CPU hűtő, nem segítene-e ha több friss levegőt tolna be nagyobb nyomással az elülső venti.
Megérné szerinted?
-
Raggie
őstag
Attól függ mit értesz "teljesítmény növekedés" alatt.
A két érték között(CFM és felületi nyomás) pedig az a különbség, hogy a CFM csak azt mondja meg, hogy mekkora mennyiségű levegő halad át a ventillátor által meghatározott gyűrűn adott idő alatt. Míg a felöleti nyomás azt határozza meg, hogy az éppen áthaladó levegő mekkora sebességgel halad át rajta.
Az ökölszabály az, hogy míg a házhűtő ventiknél nem igazán számít a légnyomás de igen fontos a CFM, addig a bordákra kerülő ventiknél(CPU, GPU, vízhűtő radi, stb..) a felületi nyomás számít igazán és a CFM nem számít annyira.De csupán a gyártók számadataira nem szabad hagyatkozni, inkább teszteket jó nézegetni a kiszemelt ventikről és azok alapján összehasonlítani őket.
Az emltett két ventiről: a Thermaltake egy házvent, az NZXT pedig egy vízhűtő radiátora való venti. Tehát ha CPU hűtőről beszélünk, akkor jobb lesz legalább 3-4 fokkal szerintem ha lecseréled. Ha házhűtőről, akkor viszont nem igazán lesz hatása. Egyébként az, hogy a proci mennyit hül attól is függ, hogy körülötte a ház milyen jól van szellőztetve(lásd előző téma).
Clint Eastwood FTW
-
VTom
veterán
válasz Raggie #25222 üzenetére
Akkor ha lecserélem a házamban ezt erre akkor kb. mennyi teljesítmény növekedéssel számolhatok?
Légszállításban 123.6CFM --> 166.2CFM
Nyomásban viszont 0.916MM-H2O --> 1.82 mm - H2OVagyis kb. 30%-kal több levegőt tol, de dupla akkora nyomással?
Ezt úgy értsem, hogy a friss levegő hosszab utat tud megtenni, jobban eljut a CPU hűtőig, ergo jelentősen javulhatnak a hőfokok?
Bocs, ha hülye a kérdés, nem értek hozzá.
-
elfelejtette
veterán
válasz Raggie #25222 üzenetére
Persze, egyértelmű, hogy a két ventis felállás jobb, főleg így, hogy olyan közel van a mérete miatt a Ninja-hoz a hátsó házventi, mintha rajta lenne az is. De igen, itt is látszik, hogy tényleg nem feltétlenül tudja ugyanazt két venti azonos fordulatszámon. A Delta lapátjai egészen más szögben állnak, mint a Thermaltake-é, tehát tudhat nagy légszállítást, ha a légnyomása kisebb.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Raggie
őstag
válasz elfelejtette #25221 üzenetére
Persze!
Hűtőn nem csak a légszállítás számít hanem a nyomásérték is(azaz, hogy azt a mennyiségű levegőt mekkor nyomással tolja át a venti magán).Valamint attól még, hogy a házon belüli levegőt elég jól áttolod a hűtőbordán még a meleg nem fog kikerülni a gépházból magától... Tehát legalább egy kifelé fújó venti kell! Ha ez még ráadásul közel is van a processzorról meleget lefújó ventillátorhoz, akkor annál jobb.
Clint Eastwood FTW
-
elfelejtette
veterán
válasz elfelejtette #25220 üzenetére
Még egy kis kiegészítés: a mérések 25 fokos szobában történtek. És még annyit a pwm-es Delta gyengeségéről, hogy a teszt leállítása után 5 percbe került, hogy 35 fokig visszahűtse a 800MHz-re visszakapcsoló procit. Ehhez a TT ventinek elég volt 2 perc is, ha egyedül volt, mikor társat is kapott, akkor pedig 1 perc alatt visszahűtötte a procit.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
elfelejtette
veterán
Ismét bebizonyosodott, hogy nem mindig az erősebb kutya b@szik...
Eddig a procin (pontosabban a Ninja-n) egy pwm-es venti volt, mert csak azt tudja szabályozni az alaplap. Konkrétan egy Delta AFB1212HH volt max. 2800rpm-en közel 100cfm légszállítással! Eddig a hűvösebb időben simán elég volt szinte az alap 900rpm-en tekernie, és így sem ment 60 fok fölé a proci. Most a jóidő miatt már felment 1500-ig is, hogy ezt a hőfokot tartani tudja. Úgy döntöttem, hogy beruházok egy tubus MX-4-be, és vártam a csodát. Hát annyi történt, hogy fixen 1450rpm-re állított ventivel az eddigi 61 helyett 59 fok lett. Próbaképpen 1200rpm-en is megnéztem, ott 15 perc után 61 fokra állt be.
Azért néztem ezen a fordulatszámon, mert van még 2 ventim, amik hasonló fordulatszámon mennek. Ezeket is kipróbálva a Ninja-n a következő eredményeket kaptam:
1. venti egy Rasurbo 1225L-S. 1200rpm, max. 65m3/h, ezzel 58 fok volt az eredmény.
2. venti egy csicsás kék ledes Thermaltake TT-1225 A1225L12S. 1300rpm, 54.4cfm (92.5m3/h). Ezzel 55 fok volt a max. A zárt gépházban csak a procin volt venti, illetve fölötte a táp ventije. Utolsó teszt gyanánt meghagytam a procin a TT ventit, és a Rasurbo-t beraktam hátra, ami azt jelenti, hogy 4cm-re van a Ninja-tól. Így 52 fokos a proci, cserébe kicsit hangosabb a gép.[ Szerkesztve ]
-
Tothgera30
Ármester
Ic-kre mivel ajánlatos hűtőbordát ragasztani? Ha több bordát akarok összeragasztani, annál is fontos hogy milyen "ragasztót" használok?
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
VTom
veterán
válasz abridabri #25216 üzenetére
Nagyon köszönöm az alapos tesztet!
18-asra nem is gondoltam, de ezeken ugyanolyan távolságban van a furat, mint a TT-2030-on?
Egy NZXT FN-200RB véleményt szivesen meghallgatnék még, mert ennek a speckó alapján magasabb a légszállítása az összes többinél.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Leteszteltem neked gyors :
ilyen 20as ventijeim vannak :
-NZXT FZ performance
-Cooler Master Megaflow
-Thermaltake 2030
Meg egy 18cm es Enermax TB Apollish
Ha a hang nem szamit akkor az Enermax kb 2x olyan jo mint a tobbi venti, egyszeruen brutalis mennyi levegot es mekkora statikus nyomassal kepes megmozgatni. (1200 rpm ) ,de mar kozepso fokozaton ( 900rpm) is tud annyit mint a 20asok , csak hangosabban.
Dobogo masodik fokara a TT 2030 kerul, ennek a masodik legjobb legszallitasa
3. helyezett az NZXT , tobb levegot tol erezhetoen mint a CM Megaflow , de picit hangosabb.
4. helyezett a Cooler Master , ez nem sok levegot mozgat, de cserebe halk.[ Szerkesztve ]
-
VTom
veterán
Sziasztok,
érdemes a Thermaltake Suppressor F1-ben lévő gyári TT-2030-as ventit lecserélni egy NZXT FN-200RB-re?Ha minden igaz, 123.6CFM @800rpm vs. 166.2CFM @1300RPM.
A zaj nem érdekes, mert szabályoznám, csak akkor menne maxon, ha játszok, akkor meg úgyis füles van rajtam, és elnyomja a többi venti.
Köszönöm!
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani néhány 80x80x20-as hűtőt? A leglényegesebb szempont a halkság (10-13dB).
Tervezek venni egy Zyxel NSA325 v2-es NAS-t és benne szeretném a hűtőt egyből lecserélni valami igen csendesre.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
veterán
válasz balazska92 #25212 üzenetére
Az Asus AI Suite II progi tokeletesen tud vezerelni minden ventit
-
balazska92
senior tag
válasz abridabri #25211 üzenetére
Értem köszi. Akkor az új wingboostok elölre 2, alulra 1, utána pedig a kettő gyári felső hűtőből a hátsó marad, a cpu előtti pedig megy hátulra, és szívja ki a cpu után a meleg levegőt. Esetleg még egy programot tudnál ajánlani, ami pontos, egyértelmű, és jól be lehet állítani vele az összes ventit? Mondjuk nagy beállításra nem gondolok, mindegyiket silentre raknám.
-
veterán
válasz balazska92 #25210 üzenetére
Ahogy nezem az alaplapod kezikonyvet elvileg minden fan csatlakozo a lapon tud pwm alapon vezerelni .
Elso 2 venti +also legyen Wing boost . (elol kell a nagyobb statikus nyomas a HDD keret ellenallasa miatt.
A gyari ventik meg mehetnek hatra +tetore(cpu borda fole' , a masodik teto venti nem lenyeg) ,szelloztetonek nem kell nagy teljesitmeny . -
balazska92
senior tag
Sziasztok!
asus m5a97 le r2.0 alaplap, és zalman z11 plus ház. Hogyan tegyem a léghűtést a lehető legjobbá?
Vettem bele 3 db alpenfohn wingboost 2 plus 140-es 4pin pwm ventit. Linkelek egy képet, ott jelöltem én hogy gondoltam elhelyezni a dolgokat. A piros nyilak az alpenfohn ventiket jelzik, amiből 3 van, de 4 helyre is be tudom őket rakni, a kérdés tehát az, hogy hogy lenne a leg célszerűbb? A sárga nyil a cpu hűtőt jelzi, a fehér pedig a házhoz kapott ventiket, amik a ház tetején vannak. Itt a kép, remélem egyértelmű:Az is érdekelne még, hogy az alapra miként csatlakoztassam a ventiket, hogyan vezéreljem stb. Remélem tudtok segíteni.
-
hegegabi80
addikt
Itt is feltenném a kérdésemet, mert kicsit tanácstalan vagyok.
Van egy Spire Powercube 712 kuckóm. A ház tetején két oldalán és elől teljes egészében szellős.
A táp a ház elejében van, elölről veszi a levegőt és oldalt kifújja.
A Vga oldalról veszi a szellőzőn keresztül a friss levegőt.
Hátul van egy 12 cm arctic pwm-es venti, ami kifelé szívja a levegőt.
Felülre és a vga-val ellentéte oldalra lehet ssd/hdd-t szerelni. Nekem most már csak oldalt lesz egy ssd és egy hdd (mind a kettő 2,5").És most jön a kérdés. A cpu-ra melyik fajta ventit lenne érdemes venni, hogy a házban megfelelő szellőzés legyen. Elől a táp mellett nem igazán szellőzik, mivel a nem használt és a hosszú kábelek maradéka oda van összekötegelve.
Tehát marad az oldalsó és felső.
Torony hűtő legyen, ami a hátsó venti felé fújja a levegőt, vagy topflow. Én igazándiból egy 12cm ventis topflow hűtőt néztem ki, de szóba jöhet esetleg 1-2 darab torony hűtő is.
A leírás szerint 170 mm-es hűtő fér be, de szerintem az nagyon neccesen. Ha felülre is teszek hdd-t esetleg (amit nem tervezek, de sose lehet tudni) akkor max 140mm-es fér be.A CPU gyári hűtője kevés ebbe a házba játékhoz, terhelés alatt 72fok körül is jár. Alapjáraton nincs gond.
-
bebe159
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék ventilátor elrendezésben tanácsot vagy megerősítést kapni. Feldobnám egy kicsit a Zalman Z9 plus házamat.
Így gondoltam a ventilátorokat:
A piros az 14 cm-es, a zöld az 12 cm-es, a kék 20 cm-es. (Benne van a vga és procihűtő is)
Minden nyíl egy venti. Középen azért húztam vonalat, mert oda tenném. Nem fér el elől. Van és felhasználnám.[ Szerkesztve ]
-
Tiszaaa
csendes tag
Üdv!
Van egy Zalman Z9 házam a gyári két ventivel 1-1 120-as elől és hátul.
A kérdésem az lenne, hogy 3. 120 as ventit hova szereljem?Köszönöm a segítséget.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone SE januárban? Lassan a testtel!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- SSD kibeszélő
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest