Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Kicsit regi a topik, csak most talaltam ra, de annyi marhasag van benne, amit regen lattam egyhelyen ebben a temaban...
LTP: most eppen megint megtakaritasra jo (amikor magasabb a kamatszint, akkor a fix lakaskolcsone jo, persze van aki pont megszivja mert pont ellentetesen valtozik a kornyezet, mire kolcson lenne, addigra nem er a fix kolcsone semmi elonyt...).
Nem kotunk az otp-nel gyerekre, mert halalra szivatnak a gyamhatosaggal. Nem kotunk semmilyen hitel melle 8 evest, mert kodolt bukta (6% evesitett hozam van rajta, barmilyen nagy szamokkal dobalozik az alltam). Nem veszunk fel funda azonnali athidalot, sima athidalot is csak akkor, ha komoly ok van ra (de akkor mar inkabb kombi). Lejaratkor ugyeskedunk es mielott 4 evre felvennenk az ltp-t, megosztjuk, es evente kicsorgatjuk a 30% alltammal (ha van folyamatos lakascel, pl. hitel, vagy felujitas).
Szeretjuk a 4 eves megtakaritast, mert szabalyosan fizetve is 13% az evesitett netto hozam. Ugyesen kotve me'g jobb. Ma mar nem 2 hanem 3 ceg van, az Erste is beszallt a versenybe. Nincs mar 8 eves szabfel. Figyelni a 3. es 4. negyedeves szabalyra -- az elobb(!) fizetes is lehet alltam-kieses oka!
Nem tudom, mi van me'g, de amig a hiteligenyles reszletein kivuli dolgok vannak, addig tudok infot adni. Ja es nem vagyok uzletkoto (voltam egyszer, de ott is sok hulyeseget mondtak ). -
axioma
veterán
1. Ha van lejaros, akkor a legnagyobb buli felvetel elott megosztani, majd ugy felvenni, es evente meg tovabbi 4 evig ki lehet csorgatni a 240-re 310-et...
2. ha felujitasra kered, akkor afa-s szamla (lehet 0%-os, ha olyan a kiallitoja), es persze egyertelmuen olyan megnevezes a szamlan, ami jogosit.
Felujitasnal kb. az a szablay, hogy amit koltozesnel ott hagysz, azt lehet (pl. kerites is akar, napkoli, epitett medence, de lakason belul csaptelep, beepitett - de csak ha igy van rairva! - konyhabutor, burkolatok, stb.)
Tipikus pelda hogy a szonyeg nem jo mert felcsavarod es viszed magaddal, de a szonyegpadlo az igen.
Anyag- es munkadij is lehet, es nem kell osszhangban lennie a kettonek, lehet csak az egyiket vagy csak a masikat igazolni. Szerszamokbol az elkopo szerszam (ecset, csiszolopapir) jo, de furogep nem mert az megmarad (furohegy viszont talan).
Ezen kivul lehet komfortnovelesre (pl. bekotteted a netet es amit arra kell dijat fizetni), kozmuvek tarsulasi dija (csatorna szokott elofordulni).
Ja es persze a szamla nelkuli megoldasok, a lakascelu hitel elotorlesztese, lakoingatlan vasarlasa, idosotthoni hely megvaltasa, ilyesmi. A szerzodes felhasznaloja a kedvezmenyezett, annak hianyaban a szerzodo maga; de a jogosult nyilatkozhat ugy, hogy barmely kozeli hozzatartozoja javara lemond rola (azaz szerzodo -> kozeli ht. kedv. -> kozeli ht. felhaszn. az mar nem feltetlen kozeli ht. a szerzodohoz.Foto nem kell.
Van elvileg egy jogszabalyresz, hogy ha ellenorizni akarjak akkor turnod sot fizetned kell, de 10+ ev alatt nem tudok rola hogy lett volna ra precedens.
Van viszont egy jelenseg, ugyis bele fogsz futni, de JOGTALAN, ezt kiemelem. Az otp mar evek ota csinalta, most mar a funda is ugy hallom, hogy a fentit kiforgatja: kimegy valaki felmeri (ez akkor 20-30e Ft nem tudom), es ezzel kivaltjak az afas szamlakat, mondvan fel van ujitva, ennyi. Hat ez total ellenkezik mindenfele szabalynak es jozan esznek (az allam azert adja az alltamot, mert a megtakaritasbol az afa-t visszakapja...), de tenyleg ilyen barom modon mukodik - amig valakinek eszebe nem jut buntizni meg visszafizettetni... nem mondom, hogy lesz, de volt mar mas "trukknel", ott akik elotte lezartak jol jartak, de a tobbek akik a trukkre szamitottak, megszivtak. Szoval en ezt nem ajanlom... -
axioma
veterán
A megosztott szerzodes kezdeti datuma megegyezik az eredeti kezdetevel. Tehat ha 4 evesen megosztod, akkor barmikor ki lehet venni a penzt, nem csak tovabbi 4 ev mulva. Ez a nagyon buli benne...
(igazabol mar 3 ev utan lehet csinalni - akar 3 evig nyitasi es szamlavez. dijon kivul nulla befizetes, mert azok huzzak le a hozamot -, es - ugyan ne'mi SZO-kulonbozet elleneben - eleve lehet tobb fele osztani; na most azt nem tudom hogy a mar osztottat engedik-e tovabb osztani, en anno nem lattam ASZF-ben anno tiltast ra, de nemreg egy fundas szinten nem biztosra, de azt mondta; szoval lehet hogy jobb egybol sokfele osztani es utana evente egyet kiporgetni - csak a szamlavez.dijra legyen eleg mindig mindegyiken, fel ne mondjak negativ egyenleg miatt).
Ujraosztast egyebkent elvileg meg kell hogy mondjak a 411-81-81-en, hogy mukodik-e (termeszetesen ugy kell kezdeni, hogy van egy szerzodes ami megosztassal keletkezett, csak beazonositani nem tudod magad mert mittudomen szulo neven van csak o nem ert hozza, azert te kerdezel, meg tudnad-e osztani mert 2-t is tudnal mostantol fizetni). -
axioma
veterán
Voltam egy ideig mellekallasban fundas (mikor mi magunk epitkeztunk utananeztem, indexes forumban valaszolgattam, es akkor kerdeztek meg hogy ugyan nem szeretnek-e ezzel akkor mar penzt is keresni; bar a vegen - leven a szakmam azert programozo, masreszt meg kikoltoztunk Bp-rol igy mar nem erte meg talalkozasokra utazgatni - nem-kotes miatt kiszalltam, de kb. tanfolyamokkal egyutt nullszaldoval, erdekes volt mint tapasztalat egyebkent). De mar eleg regen volt, ugyhogy muszaj mindenre ujra rakerdezni amit mondok, vagy venni a faradsagot es az aktualis ASZF-ben elolvasni.
-
axioma
veterán
válasz Pikkolo^^ #91 üzenetére
Elvileg igen. Sot, otp volt hogy olyat csinalt, hogy mar futo hitelbe (plane ha epp kifutott alola egy ltp, de anelkul is) hajlando volt szerzodesmodositassal bevinni.
Mas kerdes, hogy ma eppen ez mukodik-e. Ismeros vett fel most kombi hitelt, de szerintem o most kototte az ltp-t is, legalabbis nem remlik hogy meglevot emlitett volna, amikor beszeltunk.
Amugy ha nem engedi, meg egyszeruen nem fizeted, de - hacsak nincs nagyon szukseg a benne levo tokere - _nem_ mondod fel. A havi 150 Ft-okra mar gondolom eleg lesz a benne levo toke, es kesobb me'g nagyon jol tud jonni, hogy van egy futo ltp-d. Persze ha maxos es tobbszazezer van benne, akkor meggondolando, hogy hogyan van a legkisebb bukta, de erre terjunk vissza akkor, ha nem akarja bekombizni.
(Megjegyzem mintha tamogatott hitelbe nem lehetne ltp-t beletenni hivatalosan. De me'g mindig ott a lehetoseg, hogy megkerdezd, adjak-e toketorlesztes-halasztassal; ha nem (regen volt de most passz), akkor meg a tervezett helyett maximalis futamidore szerzodj, es akkor minimalis az elso par evben a toke a havi torlesztoben. Ja es a 10 eves az 10 ev megtakaritas, vayg a hitelresszel egyutt 10 ev? Be ne kombizd ha az elobbi igy, mindenkepp megosztas, majd a bekombizando azonos SZO-vel rovidebb modozatra kell atvinni...) -
axioma
veterán
Egyreszt miert ne.
Masreszt elhallgattad a bank nevet OTP ujabban a 0.1% kamatu termekevel akciozik jobbra-balra, ami azert alltam-os ebkm-ben is eleg gyengebb, mint a tobbi. Persze ugyeskednek, olyan futamidovel viszik, hogy veletlen se legyen konnyu osszehasonlitani. Erste szokott mondjuk inkabb munkaltatoi szamlazni, de naluk nem tudom fejbol a kondilistat. Igaz, a 3%-osrol mar lekestel, most mar csak gyengebbek vannak (ami azert ilyen kamatkornyezetben nem olyan nagyon csoda).
Azt meg barmelyik ltp-nel megteheted, ha nem a lakaskolcson resze erdekel, hogy havi 5e-re kotod (ettol a nyitasi is az 1/4-e lesz), es 20-szal fizeted. -
axioma
veterán
válasz Brave_86 #106 üzenetére
Igazabol majdnem mind1, hogy foglalt vagy sem, mert ha igen, akkor megosztod az o nevere es elsore NEM kered az alltamot. Es amikortol felszabadultnak veszik, onnantol kered ra, asszem 2e Ft dija van a modositasnak (ha csak onnantol kered, nem pedig visszamenoleg, az mas dij). De kerdezz ra pontosabban! Az ilyeneket a 411-81-81 tudja, de a ket kulon szcenariot kerdezd meg, ne pedig azt hogy hogyan kell megoldani hogy mehessen... hanem mi van ha kiutalas alatt van, ill. mi van ha alltam igeny nelkul osztod meg es kesobb kered ra.
Amugy meg igazabol azt se tartom lehetetlennek, hogy alltam igeny nelkul magadra is megoszthatod vegulis... meg azt sem, hogy ha nincs lakaskolcson-igeny, akkor a megosztas, regi felmondasa kombinacio eseten megcsinalhatjak esetleg alltamostul is.
Persze ugyanez pepitaban: kered az o nevere, alltam nelkul, es utana nem ra kered az alltamot, hanem torlod, igy onnantol rad jar az alltam.
Ezek mar olyan hulye technikai dolgokon mulhatnak, hogy mikor lekerdezi a szoftveruk hogy foglalt-e, mit mond vissza az adatbazis, tudnak-e kotni ra. Ezert kerdezd a kozpontot. -
axioma
veterán
válasz Brave_86 #111 üzenetére
Ami kolcson szakban van, az mar nem oszthato, ez biztos. A megtakaritas oszthato.
Az, hogy a megosztas napjan nem kered az alltamot adminisztrativ okok miatt, nem zarja ki, hogy 2 honap mulva (es persze onnantol kezdve) kerjed, szoval nem esne az ki, csak atmenetileg, az is csak ha muszaj. Kerdes, hogy hol jarsz majd akkor az ugyfelevedben. -
axioma
veterán
válasz Brave_86 #114 üzenetére
A szerzodesed alairasa feb.18, kezdete (ha befizetted me'g februarban a nyitasi + elso honapot) akkor februar 1.
A megosztas mehet 4 ev elott, meg me'g az is elofordulhat, hogy megosztod, es a _regin_ mondod le az alltamot amit mar ugyse fizetsz csak felmondasz. De ez mar megint a gyakorlat kerdese, csak tippelni tudok (en az aszf-eket ismerem inkabb).
Ja fundanal nem tudom, de otp-nel 100% hogy a kiutalasi idovel egyutt kell meglennie a 4 evnek ugy ertelmezik. Kerdes, hogy hogyan igaz ez felmondas eseten... (kiutalasi idoben lehet meg befizetni az egesz honapokra, felmondasnal ez se biztos).[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz pvt.peter #116 üzenetére
4 van, nezd meg mindegyiket. A fundanal tudtommal ilyen akcio nincs (csak ha koveto szerzodes lenne).
Masreszt nem biztos, hogy pl. otp-nel elobb belemennek egy 0.1%-os kamatu valtozatba ingyen, mint 1.5%-osba 5e-re kotve... de nekem me'g szerencsere vannak fundas 3%-osaim. -
axioma
veterán
válasz Brave_86 #122 üzenetére
Ha a cel az, hogy a maradobol mielobb felvehesd a penzt, akkor megoszthatod akar most is, par honap 150 Ft szamlavezetest fogsz bukni, DE egyuttal a regit felmondhatod, onnantol 90. napon megkapod a penzt (mig normalisan majus vegen kezdodne a 2 honap kiutalasi idoszak). Kerdezz ra azert 411-81-81-en, de tudtommal ha a 90 nap felmondasi ido alatt van meg a 4 ev, tehat te mar utana kapod meg, akkor mar kerheted az alltam fenntartasa melletti felmondast. Ha esetleg nem, akkor apr.1. mondhatod fel, de ennek kicsi az eselye (otp-nek olyanja van, aminel a kiutalasi ido vegen lesz 48 honap, nem hiszem hogy a felmondas mashogy szamitana - nyilvan a 30 napos gyorsitott eseten se lehet elobb penzed, csak 1%-kal kevesebb.
A masik szerzodesre viszont aprilis elott ne tolj be nagy penzeket, mert arra 7,5% lesz "csak" az alltam (bar azt akar 240e Ft-ra is megkaphatod, ha a kozeljovoben kiveszed azt is, me'g boven jobb mint barmi lekotes). Amit apr.1. utan fizetsz be, az mar a kovetkezo ugyfelevedre van, az termeszetesen a "normalis" 30%-os lesz (a masik is csak a 3. es 4. negyedeves szabaly miatt nem).
Remelem erthetoen irtam, ha valami nem vilagos, kerdezz nyugodtan vissza. -
axioma
veterán
válasz Brave_86 #124 üzenetére
Otp-st is beadhatod a felmondast, de ott is kerdezz ra, hogy eleg-e ha a felmondasi ido alatt eri el a 4 evet. (Felmondasnal a kiutalasi idopontnak nincs jelentosege, napra pontosan 90 napra kell fizetniuk.)
Tort ev, azaz megosztas utan de apr.1 elott befizetett osszegekre van a 7.5 % az alabbiak alapjan: az elozo ugyfelevre is jar a 30%, DE max. a 4. negyedevben (mar abban vagy) a teljes osszegre jaro alltamnak max. az 1/4-e. Tehat ha egesz evben osszesen 120e-et fizetsz, akkor egesz evre 36e jar, DE ha a 120-bol 60e-et a 4. negyedevben fizettel, akkor a 36-nak az 1/4-eben, azaz 9e-ben van maximalizalva. Ha mondjuk a masik 60e-et me'g ev elejen fizetted, akkor erre az esetre 27e kaphato csak (18 a masik 60-ra).
Ezen okfejtes menten, mivel elozo evre azon a szerzodesen 0 korabbi befizetes lesz, mind 4. negyedevesnek szamit, barmennyit fizetsz be (max. 240e-ig), a megkaphato 30%-nak csak az 1/4-et kapod, vagyis 7.5%-ot. Szerintem ha azon nem ulsz tovabbi 4 evet hanem 1-2 ev mulva hasznalod, es amugy a toke megvan es csak allna egy bankszamlan, akkor jo penz az me'g (plusz a netto 1% evi kamat jon ra). Ha viszont nincs szabad penz csak maximalizalni akarod a befizeteshez az alltam ara'nyt, akkor apr.1-tol fizess csak be. Arra jar a 30% mint rendesen, nem lesz ilyen torteves gond.
Szerintem!
Vicc az egeszben, hogy a 3. es 4. negyedeves szabalyt akkor talaltak ki, amikor a bankszamlara tobb volt a kamat mint az ltp-ben, ezert az emberek az ugyfelev vegen egyben toltak be a teljes eves penzt. Ez most megfordult, ilyen okbol mar az elso ket negyedevet kene buntetni, mert ok adnak ra 1% kamatot sot nekem me'g 3%-os van, kozben az allampapirok ahova tenni kell a penz megszabott reszet nem hoz ennyit... jo, nem sajnalom oket, mert a penz masik fele meg kint van athidalo hitel vagy lakaskolcson cimen magasabb kamaton. -
axioma
veterán
Na varj, ha megosztas utan nem masik adoszam lesz hanem a tied, akkor nem lehet a megigenyelt honapok kozott atfedes. Ha uj adoszam lesz, akkor megkaphatod a most lejaro evedre a 7.5%-ot (mar ha neki nem volt egy even belul masik). Ezzel mondjuk eleg kavaras van, mert az otp havonta vezeti hogy ki mikor ker/kerhet, pedig a torveny meg naptari evrol szol (tortevet kiveve evente 1x egyetlen szerzodesre igenyelhetsz - az adott szerzodes sajat ugyfelevenek vegen). Marmint az ltp igenyli neked, de o nem lat ra a tobbire, elvileg a mak igy kene elbiralja. Mind1, az a tiszta ha nincs atfedes.
-
axioma
veterán
válasz Brave_86 #127 üzenetére
Hat akkor ne is szenvedj az elozo tort evvel. Oszd meg most, a penzeset mondd fel amint lehet ugy, hogy alltamos legyen, a masikra meg apr.1-tol fizess csak. Nem erdemes a 2-3 honappal szenvedni, utanakerdezni. Szoval akkor aprilistol es havi 20e 30%-ert, igy tiszta ugy.
-
axioma
veterán
Ha te fizeted, akkor te legyel a szerzodo mindharmon, ok pedig csak a kedvezmenyezettek (akinek az adoszamara jon az alltam, meg aki elvben felhasznalhatja, gyakorlatban kozeli hozzatartozora - esetedben vissza a szerzodonek - atengedi a felhasznalast).
Amig nincs kiutalva, addig te rendelkezel felette. Viszont szemelyije lehet hogy kelleni fog... meg adokartyaja is persze. Attol fugg, hol csinalod, ott epp mit kernek. -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #148 üzenetére
Neked nem kell a megosztas, az annak jo, akinek mar van futo szerzodese, esetleg majdnem lejaro, es abbol akar szaporitani (mert akkor egyszerre fognak lejarni ill. nem kell - vagy max. keveset - fizetni erte).
Elso kerdes: szeretned-e az LTP lakaskolcsonet is hasznalni (a lejart utanit?). Esetleg lehet-e, hogy elobb fel akarod venni, mint a lejarat? Vagy csak mint befektetes, a megtakaritast akarod igenybe venni?
Igen, jelenleg van dragabb ltp hitel, mint a piaci, de van amikor erdemes (a 8% thm gondolom inkabb egy athidalo lehetett, a 6+1%-os verzio tudtommal mar sehol nem kotheto, aminek a beteti oldalon 3% netto kamat volt a 30% alltam mellett (ugye a ketto nem osszeadando! a 30% egyszeri per befizetes evente 1x odaadva).
3 db lakastakarekot kothetsz ugy, hogy mind3-on te vagy a szerzodo, es ketton ket kulonbozo kozeli hozzatartozod a kedvezmenyezett. Csak ne vessz kozben ossze veluk... ugyanis a vegen (ha hagyod "lejarni": amig nem kerul kiutalasra, jogilag a tied, valtoztathatod, felbonthatod stb.), de a vegen ahhoz hogy te hasznald fel, ahhoz az kell, hogy ok azt mondjak, hogy ezt a te lakascelodra kerik. Ja es nem tudom hogy van most a lakaskolcson reszevel ebben az esetben, en nem szamolnek csak a sajat neven levonek a kolcsonreszevel, vagy ha fontos, kerdezd meg elore az ltp-ket (az se biztos, hogy egyforman csinaljak, ahogy a megosztast sem).
En azert szoktam a fundat mondani, mert ugyan van nyitasi dij mig a tobbi soxor akciozik, de az erstenel az akcionak az a feltetele hogy soha semmit nem valtoztatsz rajta, az otp meg a legszarabbal szokott akciozni (beteti 0.1%). Valamint fundanal megy az athidalo, erstenel meg aegonnal passz, otp egy idoben megszuntette, most nem tudom hogyan all vele... de ez nem kotelezo resze a szerzodesnek. Valamint a funda jobb megosztaskor (egy szerzodesben tartja a penzt), es altalaban gyorsabbnak lattam (bar nem mindig, es ugye nemigen tudsz odamenni asztalt verni mint otp-nel bar otp-ben fiokonkent egyvalaki van kikepezve es altalaban csak a nagyon alapokat tudjak, tisztelet a kivetelnek).
Nyitni meg ugy nyiss, hogy havi 5e-re, majd utana fizeted 20-szal. Ez is olyan hogy otp sokkal szigorubban irta le a lehetoseget, hogy mikor utalHATja vissza mint nem szerzodes szerinti befizetes; en a fundanal mar bo fel eve tulfizettem maxra az egesz evet elore, es meg mindig nem szivoztak rajta... -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #150 üzenetére
A megosztast szerintem felreerted. Ha megosztod, akkor kell uj adoszam.
Most vagy azt csinalod, hogy nem kotsz ujat, hanem az oveket megosztja az, akinek a neven van, es azon te leszel a kedvezmenyezett meg a plusz egy embered - ennek az a nehezsege, hogy a mostani szerzodohoz kell kozeli hozzatartozok legyetek, vagy tobb modositas kell, plusz az baromi jo hogy 2 ev mulva is lejar(hat), de attol is fugg, hogy ott ahol kotve van, milyen feltetelek vannak erre. Es neked ugyse kell (ill. hat nem eleg) 2 ev mulva.
En forditva gondolkodnek! Megkotod a 2-t, es mikor az oveke lejar, akkor ezt a kettot megosztod a szuleid nevere (mar nem lesz alltam atfedes), es onnantol fizetsz 4-et. Az elejen befizetett forintok ugyis kevesebbet hoznak, mint a kesobbiek, az a mondjuk netto 9% amit irtal, az az atlag, de "farnehez". [Persze csak akkor jo neked igy, ha nem koltod el a +2x20e-et, be tudod tenni olyan helyre hol nem nyulsz hozza - altalaban ez nem gond, de van akinek igen.]A franc tudja, hogy hol lesznek a kamatok, es azt se felejtsd el, hogy az ltp lakaskolcson fix a teljes futamidore, ami viszont nem tul hosszu, es raadasul pont ezert ha mondjuk 2M-t igy veszel fel a 20 eves lakashitel miatt, akkor magasabb lesz a havi fizetendo (me'g ha rovidebb ideig is). En _most_ azt tippelem, hogy nem ez a nyero kombinacio, hanem az, hogy ha ez a novekedes belefer, akkor a hitel mellett is futtass (akar a mostaniakbol megosztott) ltp-ket es oda menjen a penz.
A befizetesre jar a 30%. Egyetlen veszely, hogy a penzmosas miatt belekerult, hogy nem lehet itt "irrealisan" parkoltatni meg ki tudja ki altal befizetni, ezert visszautasitHATja az ltp a tulfizetest. De velhetoen a sima maxos szerzodesig nem nagyon erdeke (es ha megis: akkor 2e ft es a most meguszott nyitasi dijert megis felemeled, na bumm, a kockazat nem sok). Ja persze azt fontos tudni, hogy ha a lakaskolcsonere is szamolsz, akkor meg muszaj lesz annak megfelelo SZO, azaz emeltetni (majd ha mar biztos kell, talan ezt a modositast az igenylessel egyutt is le tudjak zavarni). -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #152 üzenetére
A 2x2e-en felul a most megsporolt nyitasit is fizetned kell.
Igazabol, ha ugyis meg lesz osztva, akkor mar most kotheted 10e-re, mert minden szerzodes minimalisan a futamidejenek megfelelo 5e-es kell legyen, megosztas utan is. Akkor eccerubb dolgod lesz 2 ev mulva (pl. elkerulheted az uzletkoto rabeszelokejet... A4-es lapon leirod, bekuldod, annyi. Mig ha emiatt akkor kell emelned, az mar vagy tobb lepes vagy uzletkoto).
Nem az anyagi helyzetrol szolt a kerdes, hanem hogy ki mennyire tudatosan nem kolti el azt, amit megtakaritani akar, de technikailag hozza tudna ferni... -
axioma
veterán
válasz Directors #155 üzenetére
1. a tablazatok minden honap 10-eig beerkezessel vannak szamolva (bar a kamat merteke nem olyan, hogy sokat valtoztatna)
2. ami adott honapban elkonyvelodik (ne csak beerkezzen, 2-3 munkanapot hagyj ra!), az me'g arra a honapra szamit
3. igazabol a 3. es 4. negyedeves szabalyon kivul (na meg az ugyfelev szamit persze) mindegy, hogy mikor erkezik be (en pl. mivel me'g netto 3%-osom van, betoltam ev elejen a 240e-et) -
axioma
veterán
válasz adalbert1 #163 üzenetére
Ha tuti nem kered a kolcsonreszt, akkor 4 ev 5e Ft/ho-ra nyitni es 20-szal fizetni, es a nyitasi kulonbseg helyett nezd a kamatot, azert nem mindegy (otp-nel nem csak a 0.1%-ost akciozzak most is?)
Ha kellhet a kolcson, akkor 4 ev 0.25%, ha 6 eves szerzodes teljes osszege kene, kesobb mar csak a kulonbozet 1%-at kell kifizetni (meg 2e Ft-ot). -
axioma
veterán
OK, bocs, nem kotelezo olvasni, vagy kerdezni ha nem erted... de bocs, en meg szolni fogok, ha felreinformacio maradt benne (a laktakpt. mukodeset szabalyozo torveny-rendeletek laikusi mivoltomnal erosebb ismerete mellett, aszf-bol is a ket regiet elegge ismerem).
Ahol egyszer hazudnak, ott maskor se fog gondot okozni alapon en nem kezdenek veluk. Viszont nepszeruseggel kiutottek a nyeregbol a korrekt infokat osztokat... ez van, a piac torvenye. -
axioma
veterán
válasz adalbert1 #170 üzenetére
Ha nincs benne hogy xy idoponttol nem ertekesitett, akkor elvileg kerheted. Mas kerdes, hogy ez olyan mint a biztositas, ajanlat, es ok elfogadjak. Fundanal tutira volt olyan amikor lehetett 3-ast kotni technikailag, de egyes vezetok kiadtak ukazba, hogy tagadjak le, mindenkinek 4-est kell eladni... (tok mind1, mi ez, amugy ugyanugy csalad volt a 32x modozatok es a 42x modozatok).
Tudom, hogy otp nagyon nyomja a 0.1%-ost, de nem csak ok vannak. Nyitasit meg lehet az 5e/ho-ra szerzodessel is csokkenteni. -
axioma
veterán
válasz Miertvansote #173 üzenetére
Egy adoszamra _osszesen_ egy ltp-be kaphatsz alltam-ot. A MAK a kozos pont, aki az adoszam alapjan utalja ki, szoval ellenorizve is van. (A koteskor nem fogjak tudni megmondani, hogy mashol levo ltp miatt nem kaphatsz ra, ilyen lekerdezesuk nincs, csak a sajat allomanyukkal vetik ossze - majd csak amikor nem jon alltam akkor venned eszre.)
-
axioma
veterán
válasz davidlazar #176 üzenetére
A megosztas nincs a 4 evhez kotve, barmikor kerheto.
A 10 evest szerzodesmodosithatod 4 evre, de a nyitasi kulonbozetet nem kapod vissza. [Sot, ha volt kedvezmenyed a nyitasra, aminek feltetele hogy nem valtoztatsz rajta, akkor a 4 evre visszavetel miatt radvaghatjak az akkor ki nem fizetett 10 eves nyitasit is akar...]
Triplazo bonusz az valami specko (otp-s?) kedvezmeny, valoszinuleg csak a legrosszabb konstrukciojukra jar. Olvasd el a sajat hirdetmenyuket errol, ez nem ltp kerdes. -
axioma
veterán
válasz stickermajom #178 üzenetére
Nezd, ha jol szamolom kb. 15 honap van bent, 300e Ft, es 90e az alltam. Ha most nem csinalsz semmit, akkor havi 150 Ft-tal fog csokkenni mind a ketto. azert a 14e Ft ami az alltamod es buknad, az evekig nem fogy le rola.
Az egy mas kerdes, hogy esetleg ha nem akarsz megtakaritani a lakascel hianya miatt, akkor a befizetest nem muszaj folytatni. De felmondani nem mondanam fel, ha nem kell konkretan a benne levo penz, persze nem mind1, milyen kamatu a modozatod, de ha ugyis tartalek ez a penz, jo esely lehet hogy legalabb a benne levot fel tudod majd hasznalni lakascelra (es akkor a felhasznalas elotti penzekre is johet a 30% ha idoben rajossz, hogy kelleni fog es rafizetsz).[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Blackmate #181 üzenetére
Nem tudok rola. Sot, otp-nel egy idoben volt olyan, hogy a sajatjabol ingyen volt, az okos magyarok nyitottak egyet, betoltak a penzt, es felmondtak - igy olyan 10e ala szoritva a dijat. Azota tudtommal csak a szerzodeses osszeg erejeig, sot lehet hogy csak a szerzodesszeru megtakaritas erejeig ingyenes naluk is.
Aki eleve kombinalt szerzodest kot, az mas kerdes, ott a szerzodes resze az a tranzakcio, ott nemigen mondhatjak hogy elotorl. dij. -
axioma
veterán
Sztem minden szerzodesen 10 ev mar az alltam max. hossza, szoval akar fizethetned is. De kerdezz ra.
Felmondani nem fogjak, ha nem minuszba megy a 150-ek miatt mert van mibol (gondolom 8 ev utan boven) levonni. Igen, netto 3%, de azt azert tudod hogy a 8 eved atlaga mar most 6-7% eves hozam az alltammal egyutt, es ez folyamatosan csokken minel tovabb varsz. Persze adott szituban siman megtartanam, sot ha lehet folytatnam, ha kiveszed lakascel nelkul az me'g kevesebb lenne, mashol meg nem kapsz ra netto 3%-ot. -
axioma
veterán
Hat sztem ez nem egyertelmu, hogy a fizetned kell = beutalni. Az is fizetes (mint minden mas banki dijnal), hogy levonjak.
A kamat egeszen biztosan jar, ott nincs ketseg.
Igen, sajnos eleg nehez konkretumot kiszedni olyan kerdesben, ami nem szokasos eljaras, ez minden szolgaltatasnal igy van (1x visszahivott(!) egy lakashitelekhez erto ember az erste-bol es a kerdest se ertette meg, pedig csak a sajat termekismertetoben talalhato fogalmakat hasznaltam es akartam volna pontositani). -
axioma
veterán
Nezd, rendelet es aszf szintjen nincs erre vonatkozoan semmi retorzio. Es hat a banki alkalmazottak ritkan matematikai logikai tanulmanyok utan kepzodnek... szoval siman benne van hogy ebbol a szempontbol gondatlanul fogalmazott. Ettol fuggetlenul megertem, hogy egyszerubb befizetni. Megjegyzem most ha neked a netto 3% kamat jo, kb. barmennyit erdemes befizetni - hiszen az egyetlen retorzio arra a reszre, amit nem igazolsz lakascelra az az, hogy vissza kell fizetni az alltamot, ami jelen esetben nulla. Szoval illikvid, de jo kamatu befektetes a tobbi megtakaritashoz kepest (nyilvan csak a fix kamatu betetbiztositottak kozott).
-
axioma
veterán
válasz skristof #195 üzenetére
A kiutalasi (aviso) levelre nem valaszolsz, akkor automatikusan tovabb megy a szerzodes (es - amig a 8 ill. 10 evet el nem ered - jar ra az alltam is).
Hosszabbitani raersz akkor, amikor kiderul, hogy nem csak a toket venned ki hanem a kolcson is kene, es ezert kell a magasabb szerz.o.-re modositani. Minden mas esetben tok felesleges. -
axioma
veterán
Hat ha dragabb, mint az 1%, akkor valoban. De ezt a kikotest otp sajat ltp-jenel lattam, es az volt a tenyleges ertelme, hogy ne az legyen hogy elotorl. betol ltp-be, alltam felmarkol (na jo, ha egyben tolta be es egybol felmond akkor csak 36e-re jon ki de mar ingyen volt megkotni), es akar milliokat ingyen lehetett a szabaly szerint buntetlenul elotorleszteni. Azota van hogy csak a varhato megtak. mertekeig.
-
axioma
veterán
Mar megint sikerult olyat mutatni, amitol tepem a hajam (konkretan a 10 evre rogzithetjuk a 30%-ot beszolas verte ki a biztositekot... ebkm-ben sehol sincs a 10 eves 30%-os alltam sem, es meg nem is szabad a felhasznalasa).
Egyebkent varhato volt, a nemeteknel mar 10 eve egyszamjegyu volt a tamogatas. De azert ennek a kiemelkedo tamogatasnak oka is van: az epitoiparban azert nagy szo a 27% afa beszedese (legtobb esetben, ha nem is kozvetlen pl. hasznalt lakas vasarlasa), nem beszelve a kapcsolodo munkaber-terhekrol. Igy osszessegeben (egyeb makro-hatasokkal egyutt) az allam me'g igy is nyert rajta.
Az fontos, hogy csak a regi szerzodesekre lesz ervenyes a valtozas. -
axioma
veterán
Kerdes, hogy a futo szerzodesekkel mi lesz... de a legjobban az a rohadt nagy csusztatas zavar, hogy a (szakositott) hitelintezetek mukodtetesebol szarmazo hasznot osszehasonlitjak a tamogatasok osszegevel. Mi a franc koze van a ket szamnak egymashoz? A megtak. reszen maga a laktakpt. veszit is (a nyitasit jutalekkent szetosztja, a megtakra - nekem pl. - tobbet fizet mint amit kap, de jo esetben se marad erdemi penz rajta mondjuk egy otp-s 0.1%-osnal sem), ellenben a jovedelmezo resze az azonnali athidalo hitel, aminek semmi koze az alltamhoz.
-
axioma
veterán
Egyreszt egy hatareset visszamenoleges modositas mar volt (3.-4. negyedeves szabaly).
Masreszt az OK, hogy ha szerzodest modosit valaki hosszabbitasra, akkor "masik" a szerzodes, de mi lesz azokkal, amiket csak netto tulfizetnek? A regi szabalyok szerint 10 evig barmikor jarna az alltam. Es most a megosztasrol mint eleve beleszamolt lehetosegrol nem is beszelek...
Harmadreszt mi lesz ezeknek a kolcsonszakaszaval, ha nem lesz mellette mar betetgyujtes? Elsosorban a sima lakaskolcson (lejaratkori) a kerdes, mert az athidalo nem resze a termeknek, nem kotelezo nyujtani, de azert a sima kolcsont ha megszuntetik (vagy csak egyszeruen nem adnak ki szinte senkinek, hiszen csak gyakorlatilag szokta "mindenki" megkapni, de elvileg ott is van - nem indoklando elutasitasu - hitelkepesseg-vizsgalat).
Szoval en attol tartok, hogy nagyon sok, nem csak ma hanem az elmult evekben megkotott szerzodest nem fognak tudni az eredeti terveknek megfeleloen felhasznalni. Ami azert elegge atveres-szagu, persze nem az ltp csinalta szandekosan, de rajtuk fog csattani az ostor (plusz varhatod hogy mikor fog megint a magyar lakossag megtakaritani...)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Lezart evekre nemigen (legalabbis nem tudsz oda befizetest csinalni visszamenoleg mar), viszont ha egy negy eves szerzodes 20e-es lesz, de keves ra az aktualis befizetes (hiszen csak a fele gyult), akkor az nem is kerulhetne kiutalasba, nem szamit (jozan esz szerint) hosszabbitasnak. Ezzel kevesebb mint 2 evet lehet nyerni elvben, ha nem az lesz hogy ezt is modositasnak, uj szerzodesnek veszik...
-
axioma
veterán
Tekintettel az uj torvenyre, 1x tudsz mar csak alltammal penzt kivenni, barmi modositas utan nem jar. Szoval azt szamold ki, hol eri meg legjobban... marmint lehet hogy jobb 6 ev mulva elotorleszteni oket, mert tobbet nyersz az alltamon mint vesztesz a kamataidon. Az eleg valoszinu, hogy 10 evnel mar nagyon nem erne meg.
Masik amit figyelned kell nyilvan, hogy ne nojon a hiteltartozasod fole. -
axioma
veterán
válasz golfvariant #219 üzenetére
Az egy netto hozza nem ertes, hogy anyoset felmondhatjatok. Ha ugy lett volna, hogy o a kedvezmenyezett, akkor a szerzodo felmondhatja persze, alltam fenntartassal, de akkor nyilvan meg a felhasznalasrol kell papir.
A 2x60e-et nem ertem. Az alltamra varas baromsag, konkretan otp-nel kiutaltak azt ami volt, arra kertunk hiteligazolast hogy vegtorlesztes lett, majd utanunk szoltak, hogy jeee, van itt meg maradek alltam amit utana kuldtek, felvehetjuk ha igazoljuk. Elfogadtak, hogy a vegtorlesztesben volt sajat penz is, tehat vegul nem kertek plusz igazolast, de a lenyeg hogy akar masik lakascelra (szamla arrol az osszegrol) megkaphatod kulon is.
Ja es igen, tudni kell hgoy hol mennyire (nem) ertenek hozza az otp-ben ulok, merthogy szegenyekre csak mint pup a hatukra ra van locsolve. Az otp-nek is van kulon ltp-je ahol vannak csak ltp-zo ugyintezok, lehet hogy ugy kellett volna eleve nekiindulni... most mar mind1.
Amugy meg a szerzodes mindig foldhiv. erkeztetettet jelent, ezt is kene tudnia de meg az ugyvednek is. Megjegyzem, siman meg kene az ugyvedet ijeszteni, hogy mulasztott a bekuldessel es beeloztek, mert nem vagytok bejegyezve... (gondolom nem volt sajat ugyved csak az epulo tarsashaze ez mar onmagaban hibas hozzaallas, a tobbi pontban se a ti erdekeitek vannak vedve, de pont emiatt lehet hogy o tudhatta hogy nem fogja mas keresztbe bejegyeztetni...).
Azert nem a termeket kell szidni azert, mert tobb ember hibat kovet el a folyamatban, es nem ismeri az aszf-et. Megjegyzem, alapveto jogi ismereteket igazan tanithatnanak az alt.iskolaban, mert neha mar az is sokat segitene. -
axioma
veterán
Arra alapozom, hogy az aszf-et szabalyozo rendelet szerint nincs reszkivet.
A megosztas utan az mar nem reszkivet, de teny, hgoy a megosztas az mar szerz.mod. es onnan nem jar ra az alltam, nincs sok ertelme. Lehetni persze lehet, foleg ha valakinek me'g a 3%-os van, es tud annyi penzt parkoltatni rajta, hogy a havi 150 Ft mellett is megeri. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
Aha, mar ertem! Az evente kivet azt o is ugy gondolta, hogy megosztod, az egyikben marad a penz es megszuntetessel felveszed, a masikban meg onnantol gyujtesz. Ez mukodott addig, amig nem volt a megosztasnal megvonva az alltam.
Szo szerinti reszkivet egeszen biztosan nincs, ha a termek tulajdonsagait nezed, de az nem is a modositassal jott be mint megszoritas, hanem eredetileg, meg 96(?)-ban mikor indult, mar akkor igy volt. Barmelyik ltp aszf-eben es az LTP-k ASZF-erol szolo rendeletben megtalalod (talan attetelesen maga a CXIII-as torveny is tartalmazza, de az inkabb az ltp mukodtetesenek felteteleit irja elo).
Persze egyszerubb ha megkerdezed azt az ugyintezot, hogy a modositas utan is tudja-e a reszkivetet es alltamos gyujtest, vagy o is a megosztasos trukkre gondolt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Házimozi belépő szinten
- Microsoft Outlook topic
- eBay
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest