- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Az mind1, hogy egy bank vagy sem. Elotorlesztest a hitelt ado banktol kell megkerdezni, annak egeszen biztosan van valami adminisztracios igenye (a hitel hossza marad, a torleszto csokken annyi %-kal, amennyi % az elotorl. az aktualis toketartozashoz, elteres az elotorl. dij miatt meg a honapon beluli kamatok ilyenkor szokasos ketteszedese miatt lehet valamennyi). LTP-t ugy emlekszem pontosan utaljak ki (nem vonnak dijat), de azert eskudni nem mernek ra.
Amugy ha kiutalasban vagy mar, akkor pontos datumot is tudnak mondani, kerdezd meg oket, es arra a datumra (vagy +1 nap, megmondjak melyik a jobb) jelentsd be az elotorlesztest.
A 150 Ft-okat amugy utaltad? Mert ha nem, akkor lehet hogy nem erted el az ertekszamot, erre akkor kerdezz ra. [B valtozat, felmondod, de az 90 napra fizet, bar lehet hogy mar az is 60, a frissebb spec.eseteket nem tudom.] -
axioma
veterán
Melyik ltp-d van? Me'g all.tam-os?
Alapbol az utolso befiz honapjaban kell kapj kiutalasi ertesitot, azt bekuldod a lakascelt megjelolve, az utolso honap utolso napja +2 ho [mar csak olyan lehet asszem] utalja'k. Vszinu kernek tartozas-igazolast, az 5ezer koruli ktsg es a hitelezo bank allitja ki [1x eleg 3 szerzodeshez]. De vard meg, h kerjek.
A hitelezo bankban neked kell bejelentened az elotorlesztest.
[Ha esetleg kombi hitel akkor sztem eleve ezek automatikusak, elore alairatjak, de azert nem art kerdezni.]
Funda eseten 411-8181, tobbit alt. fiokban, vagy a sima banki telefonon kulon menu alatt. -
axioma
veterán
Felujitas szamlakkal, otp-nek volt egy felreertelmezese a szemle kapcsan, de sztem mar nem jatszik. Felujitas nem kell kompletten szamlakkal fedett legyen [eleg az anyagrol pl.]
Kiszamolod, h amikor hasznalnad, akkorra jobb-e pmap-ozni es szabadfelhasznalni [most 23% minusz]. -
axioma
veterán
El nem tuodm kepzelni, ki miert kotne akar 1 ilyet.
A beteti hozam - az extraval egyutt - 4.88%, ami a legszarabb allampapir-konstrukciot (MAP+) se mulja felul, ott 5 ev atlaga 4.92% ha jol emlekszem.
A kolcsonresz a 8.99%-kal mar eleve az ajanlas folott van, ma korberohogi a sima banki lakashitel, es 4 ev mulva meg mindenki azt varja, hogy jobb lesz, nem rosszabb.
Amugy mivel nincs benne ma'r semmi allami tamogatas, csak a penzintezeti forma miatt kell betartsanak 1-2 szabalyt, velhetoen ha megkeresed ezzel oket, fognak megoldast ismerni...
A 180K vs. 100K-ra meg azt mondom, addigra el fog annyira inflalodni a penz (ergo a fizudhoz alacsonyabb lesz), hogy az fogja jelenteni a mai korulmenyek kozott altalad hihetonek tartott 100e-et. -
axioma
veterán
megy tovabb, de folyamatosan vasarloertekben bukik a penzed - szamold ki, mikor fogy el az alltam elonye (mennyit kapnal meg most ha lemondasz a lakasceltol - amugy nezd meg, mi minden lakascel...), es mikor eri el pmap-ban buntivel egyutt azt, amennyit lakascelra kapnal
szar dontes, de ez van... ha 2 evig elore tuti semmire nem tudod elhasznalni, akkor vedd ki mielobb lakascel nelkul (vagy ha valamennyi reszet akar csak toredeket le tudod fedni, arra egy tullap araert megkapod az alltamot, a tobbit nem) -
axioma
veterán
411-8181
velhetoen mukodik a rafizetes amugy, de ez annyira technikai es annyira nem tipikus, hogy mondjak meg ok, akik csinalni fogjak
(az kizart hogy egy sajat szerzodesed van es egyen kedvezmenyezett vagy ugyanarra az idoszakra, szerintem azt akartad irni hogy te leszel mindketton az osszeg felhasznaloja)
Olyan nalunk volt, hogy kesobb ert az utolso alltam a szamlara amit megszuntettunk mar addigra, es - persze mellerakva hogy amugy joval tobb onerot is tettunk be, az ott hiteltorlesztes volt - kiutaltak a maradek osszeget is jogosultkent. De kerdezz ra, hogy forintra pontosan kell-e (ld. 150-bol mikor terhelnek utoljara), de tudtommal a szerzodesben szereplo osszeget kuldik pontosan a vevo fele, nem az osszeset. -
axioma
veterán
válasz
#31816946 #514 üzenetére
Jo a felvetes, de tippem szerint nem, mert a kamatra szja-ja sincs, es most kb. arra vezetnek be szochot, ahol a kamatot mar vonjak.
Mondjuk tekintettel arra hogy igen keves elo 1% feletti kamatozasu ltp lehet elo ugyhogy az osszeg eleve elhanyagolhato, valamint arra hogy az allam altal adott resz is kamatozik amit fura lenne szocho-ztatni aztan visszaadja az allam ha nem lesz jogosult? ketlem hogy belemennenek ebbe a bonyolitasba, szoval szerintem senkinek eszebe se jut. (Raadasul az ingatlanos befektetesek nevesitve vannak mint kedvezmenyezettek, de valoban, az ltp-t nem lattam - igaz kozlonyt nem csak a hireket olvastam.) -
axioma
veterán
válasz
#31816946 #511 üzenetére
Alltam nelkul barmire... es ha nem akarod most elkolteni hanem tobb mint 1 honappal kesobb mint megkapod (mert az is asszem 60 de lehet hogy 90 nap - jelen korulmenyek kozott az 1-2% dij eseten is meggondolando a gyorsitott kikeres), akkor se a felbontast tologasd, hanem kiker, PMAP vesz... igazabol mar fel eve meg kellett volna tenned, azota veszit sajnos az ertekebol
-
axioma
veterán
válasz
#31816946 #509 üzenetére
Nekem is vissza kellett keresnem, 2009. juni 30 elott kototteknel volt a 8 ev utan semmit nem kell igazolni.
Amugy a "nem veheted fel"-t a kovetkezokeppen finomitanam:
- felveszed alltam nelkul: az osszes befizetesed az egetrengeto netto 1 v. 3% eves kamatokkal minusz a nyitasi dij minusz a havi 150Ft-ok, a tobbi a tied, alltam reszt (ami a befizetes 30%-a es jelenleg hozza van irva az egyenlegedhez) szinten nem kapod meg csak a sajat penzed, es nem kell lakascel
- felveszed alltammal, es lakascelt mutatsz fel
(vagy reszben feded lakascellal es akkor arra jar az alltam, a tobbire eso reszt levonjak) -
axioma
veterán
Felujitas eseten kiutalas +6 ho van jelenleg (3 volt, de azert nezd meg az adott ltp aszf-et hogy igy van-e), a kiutalasi idoszak meg (velhetoen neked is) 2 ho. A szamlak a kiutalas elkezdese utani datummal gyujthetoek, ennel jobban nem lehet szethuzni. Tehat elobb szolnod kell es biztos menjen is at, ez ketfele lehet: felmondas alltam fenntartassal, vagy kiutalas kerese. Utobbi esetben a kiutalas a honap vege lesz, elobbi esetben a belso rendszerben rogzites (level iktatasa, online eseten elvben azonnal).
Maszoka elvben lehetne (koltozeskor nem viszed magaddal kategoria), hogy gyakorlatban elfogadjak-e azt az adott ltp tudja megmondani.
kieg. jelen gazdasagi helyzetben kapd fel mindet, amit tudsz fedd le, amit nem abbol alltam vissza, tobbi pmap-ba, 2 ev mulva annyi szabadon hasznalhato penzed lesz belole amennyi bent tartva lenne ugyanakkor lakascel-igazolassal... -
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #504 üzenetére
Nem, nem csak ezek vannak. Amit en ajanlok:
- szerz. mod. rovidebbre (igen, nyitasi dijat nem kapsz vissza), de felveszed most a lakaskolcsont mindenre, amire lehet, 3.5% ill. 3.9% kamattal(!) [nagysagrendileg a jelenlegi betetnek 1.5x-eset]
- es veszel fel mas banki hitelt a funda igy adodo szerz.o. feletti reszre 8-9%-ert (ha van ra opcio, akkor toketorlesztes-halasztassal)
Semmit nem er az, hogy "csak" 6.9% a kamat, ha kozben a toke meg devalvalodik, mert 4% alatt hoz (nem csak az ujonnan berakott, hanem a mar meglevo is). Raadasul az a cel, hogy majd x ev mulva egyszer "csak" 3.5% legyen a hiteled, nem biztos hogy az akkor csak a fundanal lesz elerheto (vagy legalabbis valami kozeli kondicio).
Szamold ki ezt a variaciot, szerintem sokkal jobban jon ki, mint a "nagykonyv" szerinti (vegig tartani a szerzodest) valtozat.
Ami me'g opcio, ha nem akarsz szenvedni a ketfele hitellel:
- kiveszed most a fundakat normal felmondassal alltam fenntartassal (ekkor JAR az alltam, mivel mar tobb mint 4 evesek, ezt peldaul rosszul tudod)
- felveszel 8-9%-ert hitelt banktol, egyben (funda betet+alltamnyival kevesebbet)
Erzesre ez is jobb, mint a vegigcsinalt fundak. Persze nem mind1, milyen varhato kamatpalyat illesztesz hozza. -
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #502 üzenetére
A te dontesed. En nem latom benne a potencialt. Ha most kitolod a 3.5% kamatot 4 evvel kesobbre, akkor lehet hogy mar pont nem lesz versenyelonye a normal bankihoz kepest. Most nincs elonye a 4% alatti EBKM-en tartani a penzt, es fizetni ra 8+% kamatot.
De ezek nagyon high level megfigyelesek nyilvan, en biztos most kapnam fel a 3.5-est es banki 8-9%-ost. -
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #500 üzenetére
Varj, lakaskolcsonod 4% alatti, annyi h modozatot kell valtani es nem a teljes szerz.osszeg jar hanem a mostani hossz szerinti [talan csak rovidebbre lehet mint amikor felveszed - de ezt csinaljak instant a felhasznalaskor].
Ennel jobb nincs - igaz, a hogy nem mind1, hogyan lehet a tobb termekbol minel tobbet kihozni, beszelj egy szemelyi bankarral, de elsore ne irj ala semmit, nezd meg az alternativ lehetosegeket [aka'r fele fundat csak v ilyesmi]. Annyira nem trivialis igy...
De evekkel kesobbre megtartani tuti nem eri meg. -
axioma
veterán
Latom mar mi lesz itt a problema az elhalalozassal. Te szerzodtel es az elhunyt csak kedvezmenyezett volt. Amire en emlekeztem, az a szerzodo elhalalozasa, akkor nem kell visszafizetni a mar jogosult alltamot.
Talan ez a variacio mukodhet, ha lesz valoban lakascelod: ha van olyan kozeli csaladtagod, akire nem volt arra az idoszakra alltam igenyelve, akkor at lehet ra irni mint kedvezmenyezettre (de akkor neki kozre kell mukodnie hogy te megkapd, mert igy o rendelkezik felette, es rendelkezhet ugy, hogy te mint kozeli hozzatartozo leszel az osszeg felhasznaloja).
De ezt mar kerdezd meg a 411-81-81-en, kulonos tekintettel arra, hogy ez milyen szerz.mod. (utana mar emiatt nem jar majd az alltam a salatatorveny miatt?).
Es ugye nem mind1 mikori lakascelra gyujtesz, ha soka van es csak a regi alltam maradhat az uj nem, akkor megint csak goto pmap. De eleg bizonytalan, hogy ezen a 40e-esen hogy kapsz te kolcsonreszt, szoval elgondolkodnek a befizetes alltam-maximalizalo 20e-re csokkentesen, ha kap me'g a befizetesre barmit akkor is. -
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #497 üzenetére
B24 nekem tok ismeretlen, azon gozom sincs, mi az alltam menete. Nem is remlik, pedig azt hittem ugy-ahogy kepben vagyok... raneztem, kb. ertem a konstrukciot, de fura.
924-est ha van lakascel, siman kiveheted (kolcsonresszel!), ha nincs, akkor kene szamolgatni, de igy exhas nekem ugy tunik, hogy ha most kiveszed alltam nelkul, beteszed pmap-ba, 30 napos felmondas miatt kb. 8.5 honapig kapsz 16%-ot, utana jo esellyel 12 honapra 20%-ot, mar kb. ott lehet (es szabadon felhasznalhato) mintha varsz arra, hogy az alltamra jogosult legyel. [Jo, a vegen -1% ha nem tartod 2030-ig.] De ezt minel elobb kene megle'pni, eselyes hogy a pmap nem lesz mar sokaig vasarolhato...
A B24-en ha nincs alltam akkor azonnal at kene rakni. De ha ugyanaz vonatkozik ra, es lesz lakascel, akkor lehet hogy nem. Foleg 2018-as akkor mar van 4 eves, ha a kettot egyutt most az alacsony kamatra fel tudod venni lakascelra, az nagy elony a piacon levohoz kepest. Exhas ugy tippelnem hogy 12M lehet a ket szerzodesbol a (modozatvaltassal) most felveheto penz, aminek 60%-a 3.9% illetve 3.5% kamatu hitel. De ez nagyon mulik a B24 alltam statuszan. -
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #494 üzenetére
40e-es? Varj, akkor ez most nem a regi??? hanem mar a salatatorveny utani? Arra barmi vonatkozhat, azt passzolom, az annyira nem mege'ros kategoria, hogy utana se neztem a reszletszabalyoknak. De abban nincs is alltam, csak a funda ad kenyere-kedvere bonuszt, sot azt nem is igazan tehetik a regi tipusu alltam-jatol fuggove (ilyen celra ketlem hogy kapnak lekerdezesi jogot, csak a tenyleges AT folyositasara). Az alltamra vonatkozik az, amit irtam, hogy a MAK engedi a duplazast halalesetnel. De azok max. 20e-ig adtak mindig is alltamot, szoval valami zavaros van itt. Mikor lett a 40e-es megkotve? Este megnezem, HA alltamos me'g.
-
axioma
veterán
válasz
Solymi81 #492 üzenetére
Halalesetre szerintem pont hogy az vonatkozik, hogy ha tied lett a szerzodes orokleskor, akkor nem akadaly hogy masik szerzodessel a te adoszamod mar foglalt, jar neked az az alltam. De teny, neked is csak akkor adjak oda az alltamot, ha lakascelt mutatsz fel. Akkro viszont emlekeim szerint teljes futamidore, de ebben nem vagyok biztos, lehet hogy csak az eredeti idoszakra. ASZF-ben keress ra az elhalalozasra.
Masik kerdes, hogy szerz.modositasnak fogjak-e fel ha orokles miatt at van irva, mert az meg a salatatorveny szerint azt jelenti, hogy tovabbi alltam nem jar... de ez kicseszes lenne, remelhetoleg ezt nem alkalmazzak. -
axioma
veterán
aszf-et kell megnezni, de ha a modozat-sorozat szerinti max megtak ido [8-10 ev] nem telt le, akkor eleve nem is merul fel a kerdes [utana max kamat nem jar semmi ilyesmi remlik] - de tevedtem mar, szoval az a tuti amit az aszf ir
de 411-81-81 kozpont meg kene erre a spec kerdesre adja a valaszt minden nelkul
[web hozzaferesed van? ott uzenet?] -
axioma
veterán
válasz
attila199207 #484 üzenetére
Az a baj, hogy az Erste ltp szabalyzatat nem ismerem, csak az altalanos ervenyu torveny reszt. Postazas full passz.
1. Miert 120 nap? Utoljara a regiekre 90 nap, ujabbakra 180 napot tudtam (tevedhetek).
2. Miert fizettel egy szerzodesre tobbet? Alltam csak 20e-re jar, jobb lett volna ket 15e-es... vagy PMAP-ba tenni a penzt, vagy barmi (tudom hogy nem az a helyzet, de igy pl. a kolcsonreszbol is kevesebb jart volna).
3. A szamitast egy [matekhoz ki tudja mennyit konyito] ugyintezo fogja szamolgatni, szoval en a helyedben azt csinalnam, hogy leirod hogy a szerzodes szerinti havi 20e + arra jaro alltam + ezekre jaro kamat (ara'nyositsd a sajat befizetes reszre mindig a szerz.szerinti befizetest) = teljes lefedendo osszeg X, fedezetlen Y, ennek alltam ara'nya (megkapott alltam + alltam kamatai)*Y/X, ezt visszafizeted, kered a szamlaszam megadasat ahova teljesitened kell (viszont ha 40% akkor eros eselyed van hogy X le lett fedve). Ha vitatkoznak a szamitasoddal, akkor vagy MAK-hoz fordulj, de akar ide is beirhatod mit irtak, majd kikeressuk hozza a jogszabalyhelyet hogy miert rossz.
[Minket is riogattak hogy azt bizony a teljes osszeg ara'nya'ban akarjak levonni, de erre lehet extrem peldat hozni ahol belathato hogy baromsag. Csak nekunk kisebb ara'nyu volt a tulfizetes a salatatorveny miatt, es vegul lett annyi szamla.] -
-
axioma
veterán
válasz
#31816946 #473 üzenetére
Kezdjuk elolrol [bar ketlem h van me'g e'lo" a valtozas elotti ltp]: mikor kototted?
Azzal keveredhet h regen 8 ev utan lakascel nelkul is kiveheto volt alltam-mal novelten, de eleg regota nem.
Ma siman felmondod nem lakascelra, kifizetik a sajat megtakaritas reszt [ami: befizetesek minusz nyitasi dij minusz havidijak plusz az idokozben esedekes kamatok, minusz ha surgossegit - 1 ho a 3 helyett - kersz, akkor tovabbi 1%]. Velhetoen minuszos a tortenet nominalisan is, nem csak realertekben.
Mas tennivalo igy nyilvan nincs, nem kapod meg azt ami nem jar, nem keletkezik visszafizetesi kotelezettseg. -
axioma
veterán
hat attol fugg, melyiket, de sztem a mukodo vilagitas az a lakas minoseg feltetele (en itt az ufoinkat biztos itthagynam, nem er annyit mint amennyiert lehetne vinni, es az uj helyen tuti nem lenne jo legalabb a szamuk/alakjuk/formajuk, kb. mint egy beepitett butor foleg ha fix helyen van - panelben is hagytunk 3.5 szeles plafonig 50 cm ketoldalas elvalaszto fenyopolcot, hiaba nagyon draga es nekem tetszo volt, itt mar nem lett volna ertelmesen helye)
-
axioma
veterán
egyreszt a szamlakkal szarakodas akkor van, ha sok kicsi a szamla, egy nagynal nem nagyon van mit
masreszt ha barmi felujitast amugy csinalsz, meggondolando, hogy akkor annyira igazolsz lakascelt (azt alltamostul veszed ki) amit vita nelkul megkapsz, a tobbit meg nelkule (penzugyi bonusz, addig is nalad van, mar fel ev az elszamolas hatarideje, es utana bunti nelkul utalando vissza) -
axioma
veterán
válasz
leslieke #449 üzenetére
En ugy gondolom hogy a torveny szellemebe belefer, de erre nyilvan nem hivatkozhatsz
(ha nem konnektorba dughato hanem villszer dobozba kotendo, akkor meg 100%, de sztem a konnektoros is, a hasonlo feltetelu oft-be szamoltak el ilyet emberek).
Alapelv, amit otthagysz koltozeskor az jo, es itt szokott jonni a szonyeg vs. szonyegpadlo pelda. Bar a split klima vs. mobilklima erre a peldara jobb lenne. -
axioma
veterán
Ja akkor valoban szarul vegezte a munkajat... [nem kell bemutatni az atlag ugynok - bocs uzletkotonek kell hivni vagy szemelyi bankarnak - szinvonalat, vegigcsinaltam egy oktatast naluk, volt hogy az oktato nem ertette mit kerdezek]. Vannak ennel kevesbe kardinalis reszletek amik a tobbsegnel biztos nem maradnak meg, de konkretan a lakoingatlan es hogy mi lehet benne az tuti soxor el kellett hangozzon (nyaralo, kulon ingatlankent garazs stb. miatt). Ettol me'g lehet hoyg szandekosan vagy az alapossag hianya miatt nem is szandekosan, de kihagyta a szamitasbol.
Szamlat kerdezd meg a 411-81-81-en akkor. Vagy igazabol a MAK-nal kene mert ok ellenorzik az ltp-t ok a szabalyzas szempontjabol a source of truth. -
axioma
veterán
Az ASZF nem tul olvasmanyos de megkaptad. Azt tuti mondta, h LAKAScelra hasznalhato. Az nem az o sara, hogy te nem tudod, hogy az a konkret lakaskent hasznalt ingatlan az nem lakoingatlan... sorry, hogy egyenes vagyok.
Ki lehet venni lakascel nelkul, alltam nelkul, beteti kamattal.
Szamlazasra sztem itt nincs kitetel [de nem vallalok felelosseget erte, nezz/kerdezz 411-81-81 utana], de 99% hogy nem jon ki jobban... -
axioma
veterán
válasz
Directors #438 üzenetére
Nincs ilyen hogy funda szerzodott ceg. Barkivel telepithetsz, csak legyen a vegen szamla, azt kell feltolteni. (Es AM szamla is jo, bar olyat nem kapsz napelemestol, csak ugy altalaban.)
Datumokra figyelj, mert ha elolegszamla is van, akkor annak is benne kene lennie meg a vegszamlanak a gyujtogetesre alkalmas idotartamban, ami ma napelemnel nem biztos hogy menni fog. Elore egyeztess, hoyg ha kifutnak az idobol, akkor a regit stornozzak es ujat allitanak ki vagy mittudomen, oldjak meg hogy neked jo legyen. -
axioma
veterán
válasz
Directors #435 üzenetére
Lehet szamlat gyujteni a kiutalas kezdetetol a penz megkapasaig is, de alapvetoen az az elgondolas, hogy megkapod es (ilyen celra) 90 napon belul elkoltod/igazolod.
Amivel szamolj hogy vagy 3 vagy 2 (a korabol itelve 2) honap a felmondasi vagy kiutalasi ido, utana jon a penz, es utana kezdodik a 90 nap.
Mondjuk jelen helyzetben ha nem vagy szerzodve akkor ugyse a 2 honap a sok hanem a felmondastol 5 honap a kerdeses... sakkozz a hataridokkel jol! -
axioma
veterán
válasz
Blackmate #433 üzenetére
kerdezd meg a kozponti szamukon is, de:
[rossz a bullet point mukodes... sorry, ujra]
+ felmondas allami tamogatas fenntartassal a kulcsszo
+ elvileg eleg ha a felmondas lejartakor 4 eves [otp-nel ha jol remlik volt is 45+3 ho modozat!]
viszont ezt ellenoriztesd, plusz hogy vajh az ajanlat alairasa datumtol v megtak kezdetetol [az elorebb is lehet!] szamoljak
+ reszkivet egy szerzodesbol nincs
+ minden szamla datuma a felmondas befogadasa [beerk+iktatas, fundanal neten kb. azonnal] utani datumu kell legyen!!A felm kezdetetol [2 v 3 ho, amennyi a szerzodeseden a kiutalasi] + 3 ho gyujtheto szamla, a penz a ketto kozott erkezik
[bonusz: oft-vel kombinalhato, 1 szla 2 helyre!]
(amugy lehet h az uzletkoto agilis volt de nem remlik h kivontak volna az osszes rovid modozatot, talan a 3%-osbol igen [vagy abbol mindet], de a 0,1-esnel nem remlik ilyen, viszont tevedhetek, nem szakmam) -
axioma
veterán
Mit ertesz lejaras alatt, utolso befizetes junius? Es biztos jo az ertekszam [havi 150 Ft plusz ment]?
Ha ezek sytimmelnek, akkor kiutalasi idoszak kezdete juli 1, ha ez 2 ho kiut.-sos mar akkor szept elejen van penz, szamla stb. igazolas juli 1 -nov 30 kozotti kell legyen. -
axioma
veterán
válasz
Ereshkigal #428 üzenetére
Szerzodesen vagy kivonaton szerintem kotelezo elem kene legyen - de az se elkepzelhetetlen, hogy a telebank (akar kod nelkul, szemelyes adatokkal beazonositva) tud veled ltp-s is foglalkozni, vagy adott temaban visszahivas is volt regebben, ha nem sima ugyfelesnek tudnia kell esetrol van szo. Ketlem hogy allando dedikalt ember lenne a feladatra, olyan tul sokaig nem voltak ok a piacon hogy annyi ugyfeluk legyen...
-
axioma
veterán
válasz
#31816946 #423 üzenetére
A befizetett osszeget ha ugy nezed hogy csak a megtakaritasokat, a nyitasi/hosszabbitasi dijakat nem, akkor csak a havi 150Ft-okat vonjak le azt ossze tudod szorozni, es valami minimalis kamatot kapsz (modozatfuggo, 2013-at nem tudom de joregota van 0,1%-on a frissen nyithato). Ahhoz kepest akkor 18000 Ft-tal kevesebbet mint amit megtakaritasnak befizettel.
Ha latsz eyg jelenlegi egyenleget, annak kb. 77%-at (amennyiben benne van az alltam, otp feluletet sose hasznaltam).
Termeszetesen ahhoz hogy felvedd a sajat befizetesed (persze a koltsegek levonasa mellett) ahhoz nyilvan nem kell semmit visszafizetni. Arra koltod amire akarod.
Az erosen minuszos nyilvan nominalisan nem olyan sok, csak ahhoz kepest hogy ha ez egy normalis inflaciokoveto valamiben lett volna (THM minusz nagyonsok), meg ugye akkor hozzaszamoljak hogy buktad a nyitasi-hosszabbitasi dijakat is. Pszichologiailag a max. 20e bukta a betetbol (az se hirtelen hanem folyamatosan csokkentettek) nem olyan nagy minusz. -
axioma
veterán
válasz
#31816946 #421 üzenetére
Egyreszt reg felveheto... lakascelra alltammal is. Nem is erdemes fizetni, kimondottan alacsony mar ebben a szakaszban a hozama [ill. annak az a'ra hogy benne all a korabbi to"ke].
A matek a kovetkezo:
1. felveszed lakascel igazolassal, megkapod a teljes befiz + alltam - minusz nyitasi minusz havi 150Ft-ok plusz az egyenlegre kapott kamatok [alltam is neked kamatozott] -- azaz praktikusan az aktualis egyenleged, ha van hozzaferesed
2. felveszed lakascel nelkul: megkapod a teljes befiz minusz nyitasi minusz havi 150Ft-ok plusz az igy nezett osszegekre a beteti kamatot [alltamot vonjak le kamatostul] - erosen minuszos
+1. Ha le tudsz igazolni akar csak 100e Ft-ot mar megerheti alltammal kikerni, egy tullap a'ra van pluszban es 3 ho vegen megmondjak mennyit kell visszafizetned [nem az alltambol kapsz annyit, amennyit igazoltal, hanem - kamatot elhanyagolva - az igazoltnak a 30%/130% resze, azaz kb. 23%-nyi alltam a tied [nem visszafizetendo csak a tobbi]. Ha van erre realis esely, ezt csinald. Talan lehet a felmondasnal jelezni hogy x Ft lakascel tobbi nem, akkor ugy kapod.Gyorsitva kikerest nem szeretnel [asszem teljes osszeg 3%-a].
-
axioma
veterán
Nezd, en sok evvel ezelott voltam aktiv ltp-s "ugynok". Meg olvastam parszor a torvenyt (ami arrol szol mi kell legyen az aszf-ben). Elvileg lehet hogy valtozott valami, este ha nem felejtem el ranezek, de eleg valoszinutlennek tunik igy elsore, a salatatorveny elott nem nyultak bele csak 2006-ban tudtommal az 1:1 helyett 1:1.5 hitelaranynal, meg a 8 ev szabfel kivezetes/felhasznalo bevezetes miatt egyszer utana (+havi 150Ft talan az elsonel).
Ismerve az ugyintezok kikepzesenek hibaaranyat, ha ezt egy mobilszamrol a te szemelyi bankarodnak bejelentkezo uzletkoto mondta, en inkabb arra tippelek, hogy arra gondolt a kolto, hogy 6 honapig gyujtheted, ami ki is jon mert penz erkezese elott 3 utana 3 honap. De siman lehet hogy tevedek! Ami biztos, amit vagy kiolvasol a szerzodesedbol, vagy (elvben biztos) amit a 411-81-81 mond. -
axioma
veterán
A penz megerkezese plusz 90 nap a hatarido az elszamolasra.
A szamlak gyujthetoek a kiutalasi idoszak megkezdesetol (ami - ha nem volt erdemi elmaradas [incl. havi 150] es igy meglesz maj.31 a celertekszam), vagyis elvben junius 1-tol.
A kiutalasi idoszak az amikor betetet mar nem fizetsz, csak csinalod az ugyintezest es varsz a penzre. Ne kerdezd minek erre 3 honap, plane hogy vissza kene menned idoben az 1996-os allapotokra amikor ezt a rendszert kitalaltak. Nyilvan ekkor csak sajat zsebbol megelolegezessel lehet megoldani. Benyujtas (tudtommal) csak a penz megerkezte utan, ha mind elkoltodott elotte akkor is.
Bocs, a konkret modozatot nem neztem meg, de nagysagrendileg igy jon ki (49 ho megtak 3 ho kiut. idoszak az egy sokaig futo best choice valtozat volt, idonkent ezt-azt rangattak rajta es akkor mindig uj nevet kapott). -
axioma
veterán
En ugy emlekszem (de mint mindig: 411-81-81) hogy aki a felhasznaloja lesz az osszegnek, az kell sajat nevere szamlat kerjen.
Ha az edesanyad tulajdonos is abban az ingatlanban, nem csak haszonelvezo, akkor ott is erdemes lehet ot megjelolni felhasznalonak (mint a kedvezmenyezett, annak hianyaban a szerzodo kozeli hozzatartozoja - tehat NEM kedvezmenyezett-modositasrol beszelunk!). Ha o ott nem tulajdonos, akkor a szamlak a te nevedre kell szoljanak, hiszen akkor te hasznal(hat)od fel.
A parod testverenel mindenkepp kell az, hogy o legyen a felhasznalo.
DE!!!
Szamla csak a kiutalas megkezdese utani datumu lehet. Tehat ha most nincs kiutalas alatt (vagy mert me'g megtak idoben van, vagy mert nem fogadtatok el a kiutalast es most "var", gondolom ez a parlagon hever ertelmezese), akkor el kell inditani most: vagy felmondas alltam fenntartassal, vagy ha mar kiutalas-kepes, akkor a kiutalas elinditasaval. Utobbi _lehet_ hogy csak a honap vegehez kapcsolodhat, a felmondas az a naluk torteno erkeztetes napjatol ervenyes (en me'g papiron inteztem, ha neten fel tudod mondani, akkor az nyilvan azonnal erkeztetett), de azert kerdezd meg oket, hogy mi lehet akkor a szamla elso napja. A kiutalasi idoszak (3 v. ujabban 2 ho) ill. felmondasi ido (90 nap) vegen utalnak, onnan +90 nap az elszamolas hatarideje. Kelleni fog tullap lekerdezes dijat fizetni vagy benyujtani, nem tudom biztosan az eljarast, hogy a tulajdonos a felujitandoban az igazolva legyen.
En nem adminisztraltam kedvezmenyezettol eltero felhasznalos esetet, de emlekeim szerint a kiutalas/felmondas folyaman kell ezt a szemelyt megadni. A kiutalasrol me'g a kedvezmenyezett (hianyaban a szerzodo) kell nyilatkozzon, de utana a felhasznalo ugyintez (tudtommal).Ami biztos, egy kiutalast szet lehet bontani ket lakascelra is, amit nem tudok, hogy lehet-e ket felhasznalora szetbontani. Tehat nalunk volt csaladban hogy ket lakastulajdon kozul az egyikben ablakcsere a masiknal hitelkivaltas tortent, de ott ugyanaz volt a felhasznalo mindkettonel. Ha lehet ket felhasznalo, es edesanyad is tulaj, akkor vszinu megoldhato vegyes nevre szamlazva is, nem kell azok osszefuggoek legyenek, se az hogy kiadjanak egy komplett munkat (elvben ellenorizhetnek a felujitas megtortentet), de ez megint egy megkerdezendo dolog.
-
axioma
veterán
Egyreszt az athidalo nem a konstrukcio resze, pl. az otp ltp jopar evig benne tartotta aszf-ben ugy, hogy kondilistaban meg az volt h nem kotnek ilyen szerzodest. Masreszt ez nem a lakaskolcson, hanem piaci [bar mar talan fix] kamatokon megy, es a klasszikus [lakasvasarlo] fundas jobban jart a lakashitelben felveszi majd a lakashiteltorlesztesre felhasznalja modon. Vagy csak nincs tisztaban a lehetosegekkel... 411-81-81, vagy nezd meg a kondklistat. Viszont mivel hitel, rendes hitelbiralat jar hozza [erre irtam a masikban, h volt regen x honappal lejarat elott konnyites], ha csak a leendo megtak. erejeig kered, akkor is kellhet mindenfele papir, es ami a legfontosabb lenne, h kell-e jelzalog, mert akkor tobbe van a leves mint a hus. Menj utana a reszleteknek, ebben a topikban aktiv fundas sztem nem szokott jarni, esetleg index/eletmod/hazepites-lakasugyek alatti funda topukban nezd meg me'g, ott par eve tobb is volt, de nem kovetem mar.
-
axioma
veterán
válasz
mauimagic #408 üzenetére
Munkadij nelkul is jo ugy altalaban, mivel itt nem kell hogy teljes felujitas legyen finanszirozva, lehet reszleges is.
A szaunara nem merek semmit mondani, erzesre benne kene legyen (epitett medence peldaul benne van), de lehet hogy van valami belso lista amin nincs, es/vagy mozdithatonak veszik (ez kivul lesz egy epitmeny vagy csak a lakoterben egy par db-bol osszerakhato doboz?), akkor meg valoszinuleg nem. -
axioma
veterán
válasz
CsodaPOK #403 üzenetére
A lakascelok kozott a torvenyben ([link]) a 8. paragrafus (1)-ben ez az eset igy van nevesitve [ez van beemelve a sajat ltp-d aszf-ebe]:
d) az a)-c) pontban meghatározott célok finanszírozására pénzügyi intézménytől vagy biztosítóintézettől felvett kölcsön, pénzügyi intézménytől igénybe vett pénzügyi lízing, vagy ilyen kölcsönhöz vagy lízinghez kapcsolódó, külön törvényben meghatározott gyűjtőszámlahitel, valamint a hitelintézet által folyósított és igazolt célra felhasznált munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltása,
Szoval amit akarsz az - nem veletlenul, mar igy is visszaelesre ad lehetoseget - nagyon helyesen nem lehetseges.
Termeszetesen C megoldas, kiveszed alltam nelkul, es nem igazolsz semmit az barmikor rendelkezesre all. -
axioma
veterán
válasz
CsodaPOK #401 üzenetére
A lakascel az elo/vegtorlesztes, a 'majd istibizi arra hasznalom' az nem [tkp. elkoltened ugyanugy szabfel es befolyo jovedelembol fizetned a torlesztot]. Nincs is ertelme mashogy, mert beteti kamatot [kockazat nelkul] kevesebbet kapsz, mint amennyit a hitelre fizetsz.
Van ahol ltp-bol elotorlesztesre nincs is kulon dij, de ha van akkor is jobban megeri betorleszteni ha ertelmes mennyiseg.
B terv, szamlaval bizonyitod h rakoltotted a lakasra, a hitelt meg fizeted tovabb. -
axioma
veterán
válasz
Directors #397 üzenetére
Dehogynem. Csak ugye van kamatuk, meg irnak olyat hogy rendszeres befizetessel mennyi gyulik ossze a felvetelig, es az 10-ei befizetessel van kamat szempontjabol kalkulalva. Ha honapon belul beerkezik, akkor tuti jo alltam-ilag, ha honapon tul akkor attol fugg, az ugyfeleved melyik reszen jarsz (extrem esetben a 30% lehet 7.5% effektiv, ha valaki a regi modszer szerint ev vegen egyben tolja be az egeszet). De az (ugyfel)evre vonatkozo szabalyok szerint a naptol fuggetlenul megkapod az alltamot.
-
axioma
veterán
Abba akkor irhatjak bele, ha az ltp aszf-rol szolo tv-be is belekerult... regi szep idok amikor me'g nem volt visszamenoleges modositas [az vonatkozott rad amit alairtal, ld. pl. 150Ft nelkuliek azok maradtak...]
Sajnalom, szar szitu, bar lehet h az esetetekben nem jarnal jobban azzal az ujraszamolassal sem, h utolso betetet koveto honap vegen aktualis alltam nelkuli egyenleg +150 Ft-ok adjak vissza nyilvan jelenertekesitve, ami sztem egy vedheto allaspont h azota nem szolgaltatnak... csak az alaplamattal jelenertekesites vs. 3% miatt a 150-ek se hiszem h atforditanak.
[Mondjuk ez se korrekt, amikor max 10 evre nott a megtak azt miert nem ervenyesitettek ugyanugy visszafele... szelektiven van csak multatiras?] -
axioma
veterán
Kieg. lehet, hogy a regi [2006 elott alap, utana igyekeztek kiszoritani] 3% beteti kamatosokat mondjak csak fel? Bar az se ertheto, miert pont most, amikor ugy tunik fole mehetnek a kamatok. A 1.5%-osok meg mar jo is lehet. A torvenyi bedaralas elott kotottek me'g vigan megtak szakaszban vannak, mostanaban full bezarni nem, max. osszeolvadni tudnanak [de ugye a lehetseges partnerekkel presztizsbol se valoszinu]. Bar az lehetne ok arra, h miert kell kitakaritani...
Csak otletelgetes, vszinu lesz info azert rola nemsokara. -
-
axioma
veterán
válasz
balika21 #387 üzenetére
Attol fugg, hogy a paksameta bekuldesi hatarideje lejart-e. Ha nem, akkor bekuldod, hogy a rokon hasznalja fel.
Amugy szerintem ez mar annyira belso processz kerdes is, hogy egyszerubb ha felhivod a kozpontot, ott raneznek a konkret szamla allapotara es meg tudjak mondani, hogy idoben vagy-e me'g beerkezni (esetleg jobb ha nem postazod hanem az azt kezelo fiokban leadod) es akkor mikor lesz fizikailag penz. Ha mar elutasitottnak latja a kiutalast, akkor kell ujra kerni, de ahhoz se biztos hogy be kell menni csak lehet hogy kulon A4 papiron azt is megirni h kered a kiutalast inditsak el. -
axioma
veterán
válasz
balika21 #385 üzenetére
Ket mod van a penzhez jutni.
1. kiutalas. ugy ertettem [javits ha tevedek] h egy korabban lejart szerzodesed van, ezert ujra kell a kiutalast kerni -- ha nem igy van, me'g egyszerubb, felteve h nem kuldted vissza ugy hogy te kered a penzt - ekkor kerheto a kolcsonresz is, persze azzal egyutt kisse macerasabb... szoval akkor van [lesz] nyilatkozos paksameta, abban jelolod a felhasznalot
2. felmondas alltam fenntartassal - ua minden csak elvben se kerheted a kolcsont, de naptari 90 nap a penz, ilyenkor irdd bele azt is h a rokon lakasceljara kered -
axioma
veterán
válasz
balika21 #383 üzenetére
Akkor nyilatkozz hogy o hasznalja fel, ke'rd a kiutalas megkezdeset, es onnantol lehet gyujteni a szamlat, 3 honap mulva (de majd mikor mesz kiutalast inditani pontositanak mert az honap vegehez kotott, lehet hogy jobban jarsz alltam-mal felmondassal akkor fix 90 nap - otp eljarasrendben nem vagyok biztos) kuldik a penzt, onnan van megint 3 honap tehat ossz fel ev amig ennyi szamlat ossze kell gyujteni. Azt tudjad, hogy onnantol hogy nyilatkozol hogy az o lakasceljara lesz, onnantol jogilag atszall ra a penz.
-
axioma
veterán
válasz
balika21 #381 üzenetére
0. kerdes: te vagy a szerzodo es nincs kedvezmenyezett?
A haztulajdonos kozeli hozzatartozo? Mert amikor elfogadod a kiutalast, akkor nyilatkozhatsz, hogy nem te fogod felhasznalni, hanem egy megfelelo hozzatartozo (akinek a neven van a lakoingatlan es akinek a nevere lesz szamla).
Termeszetesen van mas felhasznalasi modja is a penznek, de ekkora osszegnel valoszinutlen mas, tehat szamla kell. A felvett osszegre, nem kell semmilyen osszefuggesben legyen a munka nagysagaval, lehet csak anyagszamla is. Ha valamennyit lefedsz, akkor mar csak a maradekra eso alltamot kell visszafizetni.
Felmondani alltam nelkulire lehet, de csak akkor tedd, ha nagyon kell a penz vagy nagyon nincs beirhato ingatlan a kozelben.
Szerzodot modositani lehet, de azt is csak kozeli hozzatartozora (tehat igy csak egy kicsivel lehet kiterjeszteni, pl. atiratni nagymamara es unokatestver meg felhasznalja, aki direktben nem tudna'). -
axioma
veterán
válasz
skristof #373 üzenetére
Csak a betetet kered, vagy a kolcsonet is?
Jellemzoen a kolcson nem eri meg. Csak megtakaritas felvetelere a felmondas alltam fenntartassal 90 nap, a kiutalas kerese meg level beerkezes utani honapzaras utan kiutalasi idoszak (3 vagy 2 ho, neked regebbi igy gondolom 3), plusz 15 nap. De jellemzoen az eladonak szeretnek ilyenkor utalni, szoval a fizetesi utemezesedtol is fugg, hogy hogyan jobb.Kiveve: nezd meg van-e barmi kitetel a kezdeti kedvezmenyek es felmondasra (az remlik hogy megtak. idoszak alatti felmondasnal az erste ltp-k visszakertek mindent, kerdes igy utolag is vagy ez mar nem szamit).
Amugy telefonalni erdemesebb, csak mindig kerdezni kell hogy az ASZF melyik pontja szerint mondja amit mond, hogy ellenorizd, csak sejti vagy tenyleg biztos info.
-
axioma
veterán
válasz
dangerzone #369 üzenetére
He? Ertem en hogy mire akarnak kilyukadni (tkp hogy ahova kiutaljak az a szamla annak a tulajdonaban van, aki alairja hogy igazolni fogja), de ez szerintem a lo tulso oldala. Foleg ha arra a szamlaszamra kered kiutalni, amelyikrol fizetted, es az alairas stimmel. Vagy hivjanak fel a naluk levo elerhetosegen mielott utalnak hogy te voltal az aki kerted es arra a szamlaszamra...
Amugy az nem egeszen vilagos, hogy a valodi felhasznalo (me'g pont latszik hogy irtad, szulok hasznalnak el) megjeloleset azt megteheted tavolrol? Mert akkor o kell bemenjen mar a felhasznalasrol nyilatkozni, az meg ma'r "csak" covid-problema. -
axioma
veterán
válasz
dangerzone #367 üzenetére
Ha csak siman LTP-kent nezem: ujra kell majd inditani a kiutalast, es addig viszonylag nulla kamaton ketyeg a penzed.
Azt viszont nem ertem, miert kene megjelenni, mert otp/funda vonalon konkretan kikuldik az aviso levelet es visszakuldod mukodik. Erstet mondjuk pont passzolom, lehet ra belso akarmilyen elv (plane marketing okokbol, hatha rasoznak valamit ha mar ott van), de nem az ltp miatt az tuti. Kerdezd meg a sajat ugyfelszolgalatukon, me'g ha alapbol be is rangatnanak tenyleg, most covid alatt lehet hogy meguszhato. -
axioma
veterán
válasz
Directors #361 üzenetére
411-81-81 vagy nezd meg az ASZF-ben. Ugy emlekszem, de sajnos nem merek eskudni ra, hogy nem szamit hogy kitol veszed, annyi azert kell legyen a (realis) vetelar, amennyi a fundabol szarmazo resz (nem er egy 10M-s ingatlan 1%-at megszerezve beletolni 3db maxos szerzodes kb. 4.5M-jat).
-
axioma
veterán
válasz
gaba2001 #356 üzenetére
Akkor nagyobb a gond: ha mar foglaloztad (foldhivatalban elindult az adasvetel), akkor nehezebb az ugy. Ha MOST kerned hogy meg inditsak ujra (december) a kiutalasi idoszakot, ES a lakas papirjai ezutaniak, akkor biztos megy hogy kifizeted es az ltp neked utal (ha megfelelo a szerzodes szovege), ilyet mar ismerek aki megoldotta. Folyamatban levo ugyletnel, haaat... ez mar tenyleg 411-81-81, ez mar jogilag nekem se vilagos, hogy ilyenkor mi van. [Mondjuk kozom sincs a jogasz szakmahoz, inkabb ugy mondom, hogy aszf-bol fakado ismereteimbol logikaval se tudom megtippelni, hogy szena vagy szalma.]
-
axioma
veterán
válasz
gaba2001 #353 üzenetére
Pontositsunk: kaptal aviso levelet, csak nem valaszoltal? Mert elvileg szerintem me'g eppen benne lehetsz a kiutalasi idoszakban (attol fugg, mi volt pontosan oktoberben, elso nem megtakaritasi honap, utolso megtakaritasi, vagy mar a kiutalasit is beleertetted), csak baromi gyorsan szolni kene hogy elfogadod, hogy ha ugy van a datum akkor 31-en betegyenek a kiutalasba. Akkor lehet februarra penz (igazabol ha dec.31 kiutalasos lennel akkor januarra is).
Azonnal hivd a 411-8181-et szerintem, mert az ugyintezesi idoket ott tudjak. Egyelore NEM felmondast kell emlegetni, hanem normalis kiutalast es aviso levelre valaszt hogyan tudnad hipersebesseggel elintezni.
[Tanulsagul: az aviso-t ha vasarlas mar hatarozott tervben van, vissza erdemes kuldeni az ingatlan megjelolese nelkul (de a cel megjelelolesevel), tudtommal talan nincs is dija a kiutalas visszavonasanak, vagy 2-3e szokott lenni a normal ugyintezesi. Raadasul vasarlasnal lehet hogy ha mar van celingatlan de me'g nem utalhato mert nincs rendben a szerzodes, akkor is lehet kiutalt szerzodes de a penzutalas fuggoben statuszu, de erre azert nem eskudnek.] -
axioma
veterán
válasz
dangerzone #351 üzenetére
Attol fugg. Felujitasnal a kiutalas kezdetetol szamitott, a penz megkapasa + 90 napon zarodo idoszakban levo szamlak (anyag, munka, barmilyen ara'nyban) fogadhatoak el, persze a tartalom legyen olyan ami elfogadhato (szonyeg nem szonyegpadlo igen: amit ott hagysz ha koltozol vagy elfogy a munkaban az jo).
Tehat ha meg tudsz valamennyit elolegezni, akkor mar lehet kezdeni a kiutalastol a szamlakat gyujteni, vagy megvarni a kiutalast, de akkor mar csak 3 honap marad.
Kiutalas: kiut. 3. honapjanak utolso napja a "technikai" kiutalasi nap, onnan 15 napra inditjak utjara a penzt.
Kedvezmenyezett valtast passzolom, sztem ahhoz pont ugyanannyira kell itthon legyel, mint az aviso visszakuldesehez. -
axioma
veterán
Itt volt kerdes? Most olvasom, nem igy tippeltem volna:
"Közölte, benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat mind a két esetben benyújtsák, hiszen a lakástakarék-pénztári megtakarítások nagyrészt az igénylők saját pénzét tartalmazzák." -
-
axioma
veterán
válasz
kleinguru #341 üzenetére
Hat, nehez kerdes. Mert ha van haz akkor ahhoz a komfortnoveles jar, kerites, epitett medence, akarmi. Ures telekre kozmubekotesre jar. De igy most nem tudok olyan eros tippet vagy ervet ami alapjan donteni lehet. [Mondjuk nehezen is ertheto az elobb garazs aztan haz sorrend.]
-
axioma
veterán
válasz
bogdanypeter #335 üzenetére
A szamlan legyen rajta a "beepitett" kulcsszo, es igen, kiutalas +15 nap + utalasi ido utan megkapod, es kiutalastol 3 honapod van a szamlat prezentalnod.
Mondjuk 1.5M-bol konyhabutor nem lepodok meg hogy gyanus lesz (a gepek pl. a tuzhely kivetelevel nem a lakas resze). -
axioma
veterán
válasz
proradeon #333 üzenetére
Hat, kerdezz rajuk, mert arra az atutalasra szerintem nem vonatkozik az 5 masodperc es ha (direkte) utolso napon fizetnek, az nalad lehet hogy csak 16-an erkezik meg.
De nincs tapasztalatom, csak ez remlik hogy 15-en csak elinditjak mondas volt anno.
Bar ha a szerzodest leadtatok es abban 15-e van, akkor lehet hogy ahhoz tartjak magukat, hogy addigra erkezzen. Minden bank szeret mindent az utolso lehetseges napra hagyni... -
axioma
veterán
válasz
enginev3.0 #330 üzenetére
Persze, az minden szerzodeshez kulonbozo, nem gyujtoszamla [csak az elso befizetes megy gyujtore, bar lehet h az is csak a papiros nyitasnal volt, elektronikusnal lehet h az se].
-
axioma
veterán
válasz
proradeon #327 üzenetére
Egyszerubb eleve tobb peldanyt csinaltatni az ugyveddel, attol nem lesz dragabb a dija...
[Egyebkent 411-81-81, ami nem torvenyben szabalyzott ott ok tudnak legpontosabb infot adni.]
Megjegyzem fura ez a kombinacio. Ugyved nem adja a szarazpecsetjet akkor, ha nem kerte le maga is a tullapot, hogy jogosult az elado eladni az ingatlant. -
axioma
veterán
Igen, 4 ev megtak utan - fuggetlenul attol hogy milyen volt eredetileg a szerzodes - jar az allami tamogatas. Ha a hitelreszt nem kered, akkor felmondod all.tam. fenntartassal xy lakascelra, es 90 napon belul atutaljak. Ha kell kolcsonresz is, akkor viszont eggyel macerasabb, ha pont 4 evnel akkor me'g jo mert van megfelelo szerz.hossz, de amugy is mukodhet, csak ebben mar nem vagyok otthon. 411-81-81 ha oda jutsz.
-
axioma
veterán
Ha nincs meg a 4 ev, akkor nem hasznalhatod fel.
Kivetel, bar szerintem ez itt tulzas, ha athidalo hitel miatt lesz majd kesobb a "felhasznalas" a meglevo athidalonak a megszuntetesere (es ez nem kell 10 ev legyen, az mukodik hogy rovidites - nem adnak vissza nyitasi-kulonbozetet - es utana athidalo tehat effektive ha az egy (gondolom) 49 honapossal egyezo sorozati szerzodes, akkor 21 marc.31-en jarhat le, addig kene athidalot fizetni. Viszont a modositas utanra alltam az uj szabalyok szerint nem jar, kicsit rosszabbra jon ki.
Ha nem remenytelen hogy kesobb masra fel tudod hasznalni, akkor javasolnam hogy ne most bontsd fel, hanem majd 21 tavasza utan. -
axioma
veterán
válasz
proradeon #315 üzenetére
Ez inkabb a szamlakra vonatkozik, vagy barmi olyanra ahol nem konyvelt az igazolas (bar ott az eredetiket pecsetelik amugy). Ertelemszeruen az adasveteliben az adott felhasznalas csak a (nevesiteni kell!) megnevezett reszre szol, igy a 3 kulon reszre nyilvan 3 ltp tartozhat.
Mas kerde shogy pl. Fundanal ezt egy az egyben egy ugynek kezelik, nem is kell a szerzodest 3x benyujtani, dilemma feloldva
Mindenkepp figyelj arra, hogy a szerzodesben benne legyen a harom szerzodes azonositoja, hogy x, y, z reszet az oneronek az adott szamu ltp szerzodesekbol fedezed. Ugyved ha nem rutinos ilyenben hivja fel az adott ltp-t, mik az erre vonatkozo kovetelmenyek. -
axioma
veterán
válasz
szabop27 #312 üzenetére
Varj, az aljat csak kesobb olvasd.
A _szerzodeses osszeg_ felet tudnad felhasznalni, vagy a felgyult megtakaritasnak?
Ha az SZO felet, akkor az tobb, mint a megtakaritasod, tehat siman kiveheted, a kolcsonreszt nem kered.
Ha a megtakaritas felet, akkor jon amit elsore irtam.
================
Tapasztalat nincs, de szabalyismeret igen.
Akkor bonthatod kette, ha van a masikra egy, az eredetinek kedvezmenyezettjen kivuli (ha az nem volt megjelolve kulon, akkor maga a szerzodo az) egy masik olyan _kozeli_hozzatartozoja_ a szerzodonek, aki a szerzodes alltammal erintett idejen sehonnan nem kapott ltp alltamot, es termeszetesen "megbizhato" annyira, hogy ha o is lesz igy a penz jogosultja, nem tartja meg (mert joga lenne ra).
Na ha ez megvan, akkor jon a kerdes, hogy lejart ltp-n ezt mennyire lesz keszseges megtenni a penztar maga. Ugyanis jelkepes kb. 2e Ft-ot kerhetnek erte.
Ja es a salatatorveny ota a szerz.mod. utan nem jar mar ra alltam, bar azt irod eleve lejart, akkor mar attol sem.B terv, kiveszed az egeszet, a felet lepapirozod, a masik felenek az alltamjat meg 3 honap mulva sajnalkozva visszafizeted. [Szamlat a lefedesre a kiutalasi ido kezdetetol a kifizetes + 3 honapig gyujthetsz, es egy szerzodest tobb kulonbozo lakascelra is fel lehet hasznalni.
-
axioma
veterán
válasz
mokalade #310 üzenetére
A "megszuntetos" salatatorvenybe allitolag belevettek, hogy arra amit a szerzodesen felul fizetsz, arra nem jar alltam... pontosan nem tudom, keresd ki a torvenyt vagy kerdezd az ltp-det. En csak a korabbi szabalyokkal vagyok sajnos kepben, es igen, akkor me'g jart ra, kiutalasi idoszak 2 egesz honapjara is, kaptunk igy meg megtakaritast.
-
axioma
veterán
A merevlemez talan ami kitunne mint nem odaillo, de ne legyen kulon nevesitve... legyen riasztorendszer, az beepitett (az kulon jo pont ha a beepitett szot tartalmazza). A munkadij irrelevans hogy van-e melle, nem ezen fog mulni, hanem kb. az a valasztovonal hogy nem viszed magaddal ha koltozol, mert oda lett csinalva. [Tipikus pelda: szonyeg feltekered viszed, az nem jo, szonyegpadlot leragasztottad, marad, az jo, hiaba kozben ugyanaz a funkcioja.]
-
axioma
veterán
hat akkor egyezkedj (elore, es ha lehet irasban) az otp-vel... sajnos most hogy nem kell mar a konstrukcionak a marketing, nem feltetlen olyan konnyu a dolog
(bar pont otp volt aki egy db szemle arat elkerve szamla nelkul is igazolt elkoltest, ami homlokegyenest ellenkezo az ltp tv-nyel... szoval probalkozni lehet, szerintem szerencse kerdese is) -
axioma
veterán
a kulcsszo: _beepitett_. Ha ez rajta van a szamlan, tok mind1 hogy hogyan epul fel. Ha nincs, akkor lehet kezdeni ervelni meg mittudomen... a legegyszerubb megkerdezni az ikeaban, hogy tudnak-e ilyen "szabad szovegu" szamlat kiallitani. (Es amugy ha kertek osszeszerelest, azt is szamlara kerjetek - konyhanal azert nem ugyanaz, mint a szobabutornal amit szeretek is magam osszelegozni, a konyhanal meg a kesz szekrenydarabok utan kezdodik az igazi szerelesi munka.)
Egyebkent megjegyzem, sok eve ugyan, de amit mi szerettunk volna konyhabutort, olcsobb volt es jobban az igenyeinkhez szabott butorostol, mintha az ikeabol rendeltuk volna. Igaz, ez egy cs.haz csak konyha 8 m2, egyszerubb esetekben el tudom kepzelni, hogy jobban jon ki az ikea-s, de en se gondoltam volna, hogy nem trivialis hogy dragabb a csinaltatott. Azota persze lehet hogy mar mashogy jon ki. -
axioma
veterán
Felmondas? Akkor mar utalniuk kellett volna, 90 nap, bar a 26 az akkor nem stimmel mert ket 31-es honap is volt.
Ha csak aviso leadas, akkor sok dologtol fugg, de anno volt egy '15 nap hatarido' a kiutalas es a penz tenyleges inditasa kozott, amit nem kimondottan reklamoztak... bar lehet h funda kovette el.
Ra kell kerdezni, nehez innen megmondani, foleg h en szandekosan mindig siman felmondtam. -
axioma
veterán
Hat akkor sajna annyit tudok mondani, hogy olvasd el a rad ervenyes ASZF-et.
Illetve valoszinuleg nincs semmi szankcio a nemfizetesre, ez megtakaritas, nem fizetesi kotelezettseg. De ezt is az aszf mondja meg. Azt azert nem art tudni, hogy melyik idopontban befizetett penz mennyit er naluk, es hogyan pontoznak, a regit tudom, de az ujat nem. A reginel erdemes volt az elejen pihentetni, a kesobbi evekben meg befizetni, nekunk tobb szerzodesunk volt ami 8 evre (szabad felhasznalasu) lett kotve, es csak az utolso 1-2 evet fizettuk fel, mert az a resze erte meg, ki is hasznaltuk.
Amugy meglep, hogy egyaltalan probalkoznak me'g...
Mondjuk pont az ilyen reszleteket kellett volna az uzletkotovel tisztazni. De sajna tudom, hogy ok nem az elmagyarazasra, hanem a pszichologiara mennek ra... (magyarul eladastechnika).
Az is egy erdekes kerdes, hogy mivel specializalt hitelintezetek, valtoztathatnak-e szabadon a felteteleiken. Peldaul hogy lakascelt kell-e igazolni. Mert azt eddig az alltam miatt kellett... es csak amennyire muszaj volt annyira tartottak be az ellenorzest. Most mar ilyen nyomas nem lesz rajtuk, hogy majd ha ellenorzest kapnak, mi lesz. Bar, ki tudja, ha beszantani akarjak oket vegul is betu alapjan most is betarttathatjak... nem egyszeru a kerdes.
Ha engedik felbontani en is azt javasolnam, mint a szomszed topikban, en nem latok elonyt, egyetlen esetet kiveve, ha valaki olyan tipusu hogy ha a kezeben van a penz akkor azt elkolti, szoval "messzire" kell rakni ami megtakaritasi celu.
Elarulod, hogy milyen eves kamatot igertek most erre? Egy elonyuk me'g (talan) megvan, a kamatado-mentesseg.Kieg. befizetted helyben utalva-kartyaval, vagy kp-ben adtad az uzletkotonek? Mert utobbi esetben me'g amig nem adja fel addig o csak a 30%-ban erdekelt, viszont a 4 nap mar sok, 48 oran belul (vagy kov. munkanap?) akkor is postara kell adnia, ha nem valtoztattak ezen a reszen.
-
axioma
veterán
válasz
STC Speed #292 üzenetére
Aktualis betetet [alltam es annak kamata nelkul, a ra jaro kamatokkal, a levont ilyen-olyan dijak nelkul] felmondaskor megkaphatod, DE 90 napra, vagy dijert [2% talan] 30 napra, semmikepp nem azonnal.
Azt nem tudom hogy a kisebb athidalo az SZO-modositason keresztul lehet csak, vagy kisebb hitelosszeg maradhat a havi 20e-esen is. Kerdezd meg a 411-81-81-et [kihangsulyozva, hogy csak a tovabbi alltamra jogosultsag mellett erdekel]. De ne felejtsd el, hogy egyaltalan nem biztos, h a funda athidalo osszkoltsege jobbra jon ki, mint egy alacsonyabb kamatu lakashitele'. A sima [lejaratkori] lakaskolcsonnek nincs extra koltsege [1 tullap talan], az athidalo az minden lehetseges koltsegtipust alkalmaz, es nem akciozik.
Ja a funda athidalo _sem_ szuntetheto meg a nyitastol szamitott 4 even belul. De nem is erdemes: az alltam 'elhuzva' a befizeteseket tobb, mint a kamat. De 4 utan mar lehet, a 2M attol fugg esete.
[Funda elvileg 2-ig nem feltetlen ker jelzalogot, volt ilyen 'szabalyuk'.] -
axioma
veterán
válasz
STC Speed #290 üzenetére
Kezdjuk ott, hogy ehhez ASZF-et kene olvasni.
Mi a modozatod, vagy maskepp kerdezve, hany evesre kototted? A 6M az gyanus nekem hogy nagyon hosszu...Huhh irtam egy megoldast de szivas, mert nem jar mar alltam ha modositast kersz... na most fognak szivni a hosszu szerzodesek.
Ha a 6M-t kikered, akkor 6M-t kell szamlaval igazolni, ha jol ertem ez most nem jarhato ut.
Akkor marad a C terv: kersz ker.banktol joooo hossszu futamidore lakashitelt, hogy kicsi legyen a havi dija (ennel az athidalo se lenne jobb!). Mellette megy a funda, es alltam fenntartassal felmondva amikor osszeernek, akkor kiutni. Kerdes, tudnak-e ilyet kalkulalni neked a bankok, es milyen akciok vannak (nalunk peldaul - igaz tok mas kondiciokra, rovid hataridore - olcsobb lett a szemelyi kolcson, mint a lakashitel lett volna a napelemre a szemlezesi meg ilyen-olyan dijak miatt). -
axioma
veterán
válasz
gamerthor #288 üzenetére
Ha van barmi lakascelod amivel lefeded (jellemzoen szamla ami lakascelu felujitashoz tartozhat), akkor az jo.
Amugy nem is ertem, hany honapos az ltp? Miert nem mondod fel most, nincs me'g meg a 48 honap? Felmondod, betorleszted, mindet felhasznaltad plusz innentol nem fizetsz arra kamatokat. Vagy persze nem csak most, barmikor amikor a +90 napnal meg nem lesz tobb (igazabol ha megkapargatod, ugy is fel lehet alltam fenntartassal mondani, hogy a 90 nap lejarta utan lesz majd 48 honapos). -
axioma
veterán
Ha csak annyi kedvezmenyt kaptal, akkor nem gond - azert tobbet nem kernek mint amit elengedtek. Meg azt gondold at hogy nincs-e naluk valami termeked minek meg az ltp miatt volt kedvezmenye, mert ilyen iranyu osszefugges is volt.
Aztan lehet, hogy nem lesz ilyen tetel, tudni kene hogy annak idejen milyen feltetelekkel irtad ala a kedvezmenyt. De sokan beleugrottak ugy hogy a teljes nyitasi (ami 10 evnel mar maxos szerzodesnel soktizezer) elengedeset kertek es alairtak, hogy megtartjak, volt hogy akar teljes futamidore. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
En erre azt csinalnam, hogy keresel egy szimpatikus, me'g praktizalo fundast, es kered hogy csinalja meg neked ugy, hogy modositas 4 evre es az "egyszerusitett" athidaloval. Felteve, hogy amire ki akarod venni, az lakascel.
Ha csak a penz kell, akkor felmondas beerkezte utan 90 nap a kiutalas, alltamot bukod, meg persze a kifizetett dijakat (nyitasi, szamlavezetesi), tudtommal semmi mast. A 2315 az nem tudom hol szerepel, modositasi dij ennyi lett? Akkor se erint, ha csak siman felmondod. Ha nincs lakascel, akkor ezzel szamolj, es akarmikor elindithatod. Ha van lakascel, akkor vagy a fenti, vagy ha lesz lakashiteled is a lakascel melle, akkor meg inkabb annyival tobbet felvenni es amint 4 eves elotorleszteni (ilyenkor tok folosleges lenne ket parh. hitellel bajlodni, osszdij kb. azonos). [Elvileg - de kerdezz ra a 411-81-81-en - a felmondas lejaratakor kell meglegyen a 4 ev, tehat junius eleji felmondassal szeptemberben mar kaphatod altammal elotorlesztesre.]
Azert ezeket az infokat csak kiindulasi, kerdezesi alapnak vedd, mar nem vagyok benne a reszletekben, tok masban dolgozok. -
axioma
veterán
Ma osszefutottam otthon design kiallitason (ami onmaga is maga a katasztrofa) a Fundasok egy csoportjaval. Tok fogalmatlanok voltak a valtoztatasokat illetoen... De amit allitott, hogy az en szerzodesem alatt sem lehetett mar a) tobbet befizetni b) lejarat utan 3% kamatot kapni, azt mind a kettot az aszf segitsegevel cafoltam... erre mondjak hogy nem ezert vannak itt. Mondom attol meg nem kene felretajekoztatni, akkor mondja azt hogy NEM TUDJA. Argh...
-
axioma
veterán
Ja csoda-otp-s szerzodes... ram is ram akartak sozni, csak aztan a hatvedeim rohogese kozepette tajekoztattam az uzletkotot, hogy mennyivel szarabb mint az akcio nelkul barmelyik masik szerzodesuk. Nem a matek az ugynokok fo erossege, ezt valljuk be, az elso lepes hogy veluk elhitetik, hogy milyen jo dolgot arulnak...
Hat mar keso, de lehet hogy kijott volna matekban hogy az idei felujitasra felvenni athidaloval de csak minimalis 4 evesre modositva jobb lett volna mint gyujtogetni valami tavoli celra. Az a 30% az ido elorehaladtaval eleg rendesen csokken, 4 evnel eves 12.5%, de 8 evnel mar evesitve csak 6% korul van a fundanal is (1% betetinel) -- es meg mindig kotott, hogy csak lakascelu felhasznalas lehet. [Egyebkent lehetseges reszben fedni a lakascelt es reszben meg inkabb kivenni az alltam bukasaval, ha mondjuk kozeli hozzatartozo felujitasan keletkezne merheto mennyisegu szamla, lehet neki papirozni a felvetet.] -
axioma
veterán
Szerzodesmodositassal nem lehet hosszabbitani (vagyis lehet de onnantol tuti nem jar az alltam). Az tok mas kerdes, hogy modositas nelkul mi jar ra. [Nekunk is van de nekem annyira felb*szta az agyam ez a modositas, hogy azota se neztem meg a nagyon reszleteket, pedig 5e-est fizetunk 20e-rel. Mondjuk mivel a netto 3% beteti kamatos, azert alltam nelkul se rossz, felteve ha van lakascelu elhasznalas, de van me'g valamennyi lakashitel, meg csaladi hazban valamennyit mindig el lehet kolteni.]
Új hozzászólás Aktív témák
- Rövid előzetest kapott a Mandragora: Whispers of the Witch Tree
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Microsoft Excel topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
- 3D nyomtatott képek, puzzle, könyvjelzők és bérnyomtatás
- Amazon Kindle 3 keyboard Wifi hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS!Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest