Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attila2011
aktív tag
válasz
scott_free #131314 üzenetére
Szia!
Én 150x120-as ablakokra kértem ajánlatot, 3 rétegű üveggel Gealan nettó 113k, 2 rétegű 85k. Most azt nem tudom, hogy két szárnyú vagy egy, rá se kérdeztem, mert összehasonlítás miatt mind a kettőre kértem ajánlatot, de csak egyet kaptam.
A linkelt oldalon 120x150-es valószínűleg 2 rétegű üveggel bruttó 69k.
Kértem ajánlatot Rehau ablakra is, szintén ilyen különbség, pedig ott még 15% kedvezményt kaptam is...
Fogalmam sincs, hogy mire fel van ekkora különbség. Azt olvastam, hogy nem mindegy, hol gyártják, milyen vasalatot tesznek bele. Engem is érdekelne némi tapasztalat a linkelt oldallal kapcsolatban.
-
A Zéé
addikt
válasz
elfelejtette #131386 üzenetére
xps-re nem szabad rárakni a nyílászárót, benyomódik alatta.
-
6030D
addikt
válasz
atika88 #131391 üzenetére
Szabályozást hagyjuk... kifogsz valami túlbuzgó újoncot, akkor meg az a baj. Nekünk a tervek a a főépítésznél azzal csúsztak, hogy a tervrajzon nincs berajzolva, milyen őshonos fák lesznek a kertbe ültetve... akkor nevezték ki, nem adott vissza úgy tervrajzot, hogy valamibe ne nyúlt volna bele, csak hogy ott legyen a kéznyoma. Az, hogy ez miatt hányan csúsztak ki határidőkből (pl zöld hitel), az nem fontos...
Helyileg amúgy hol építkezel?
-
scott_free
senior tag
válasz
scott_free #131314 üzenetére
Erre vki?
Lehet ekkora árkülönbség ugyanolyan ablakok között? Vagy valamit trükközik az a cég? -
Morris
veterán
válasz
atika88 #131391 üzenetére
Ez kőkemény üzlet. Ha készen vannak, akkor mennek tovább a következő munkára. Ha nem tudja a tulaj, hogy hogy jó, akkor úgy csinálják ahogy szokták. Gyorsan, haladósan. Nem érdekli őket hogy neked szar lesz később. Erre jó az építésvezető. De ha ő is sötét mint az éjszaka, akkor muszáj a tulajnak okosnak (bocsi, tájékozottnak) lenni.
És sajnos ez konfliktust fog eredményezni. De ne érdekeljen! Mivel ez üzlet! -
WiZARD
addikt
~2 éve építkezek, mostanra 99%-ban kész a ház (1 hónapja bent lakunk)
Hányszor hallottam a kivitelezőtől, hogy minek az/jó így is/így szoktuk/régen is így csinálták.Minek így tervezte az építész/statikus. Felesleges ennyi beton, ennyi vas, 2 méter mély alap. (de ezeket legalább elfogadta és nem akarta kispórolni)
Aztán a kiírt Villas E-G 4 F/K modifikált bit. vastaglemez helyett miért nem jó nekem a fapad oxid bitumenes, ezer éve azt használják jó az. Műszaki ellenőr mondta, hogy oké, maradjon az, de akkor az előírás szerinti 2 rétegben. Na erre is jött a hümmögés.
Aztán volt még pár próbálkozása, de idővel egyre kevesebb, minek 15cm grafitos szigetelés, bőven elég a sima, stb.
Én se engedtem, a műszaki ellenőr is elég gyakran jött és kb ő volt az építésvezető, őt kérdezték ha bármi kérdés merült fel. Legjobban elköltött pénz volt amit neki fizettünk. -
elfelejtette
veterán
-
atika88
senior tag
válasz
elfelejtette #131386 üzenetére
Számomra is nagy talány ez. Sajnos ez mind ember vagy emberség gondolkodás kérdése lenne. Vagy komolyabb szabályozás...ennek ellenére mégis laikuskent kérdezek. Akár itt titeket is És hálásan köszönöm nektek az észrevételeket! Rengeteget segített! Innen több tippet kapok és segítő szendekot, mint attól aki vállalta a munkát.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
atika88 #131387 üzenetére
Penész... Öcsémnél a bejárati ajtót tették be vasbeton falba, körbe ceruza széles sávban fekete a penésztől. Annyi hypo ment rá, hogy a vakolat is kopik már.
Nyitott gangra nyílik, Nyugati oldal, amit a szomszéd ház árnyékol.
Te lehet, megúszod majd alkalomszerű penészedéssel.Vegye ki a nyílászárót, csinálja meg rendesen, vagy a gariidő lejártáig (10 év) minden télen a nyakára fogsz járni, hogy szar az ablak, mert párásodik alul, kapartatod kifelé a penészes, elvileg penészgátlós szilót, stb.
Járd körbe mi alapján kellett megcsinálni. Van egy építési engedély, az vonatkozik valamilyen műszaki tartalomra. Ha nincs is metszeti rajz, valamilyen szabványra hivatkozik a terv, amiben már lesz. Te azért fizettél, azt csinálja meg.
Amúgy azt vallom, hogy aki kérdez, az hülye, tiszta sor. Viszont aki nem kérdez, az hülye is marad.
Kérdezz, nem feladatod érteni hozzá. A vállalkozónak sem, arra fizet embereket. Viszont a vállalkozó felelőssége, azért kéri el a nagy lóvét.
Az ablakot kivenni nem nagy kaland. Persze a tokból ki kell venni a fix üvegeket, hogy a tokrögzítő csavarokhoz hozzá férjenek. Itt sérülhet a műanyag üvegezőléc, de még mindig kisebb bosszúság, mint időről időre a hőhíd utáni dolgokat javításával szélmalomharcot vívni abban a tudatban, hogy ezt lehetett volna másképp is. Kb mint olyan cipőt venni és hordani, ami már a próba során is törte a lábad.
-
Eagl3
veterán
válasz
atika88 #131384 üzenetére
Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nyomon tudod követni az egész építkezést. Sokan megvesznek egy kész házat és kb. fingjuk nincs, hogy mi hogy készült. A burkolt/leszigetelt falak gyakorlatilag a hibás kivitelezés 90%-át elfedik.
Arra akarok kilyukadni, hogy én biztosan nem hagynám így, ezt meg kell korrektül, a mai követelményeknek megfelelően csinálni. Lehet, hogy most apróságnak tűnik, de ezek a dolgok bekevernek az egész rendszernek. -
atika88
senior tag
válasz
macilaci78 #131385 üzenetére
Csak egy hangos kérdés volt...nem értek hozzá. Azért is kérdezek
Hideg burkolat lesz belül egyébként végig.
-
atika88
senior tag
válasz
Eagl3 #131383 üzenetére
Igen, így gondolta. Gyakorlatilag nem a legjobb, de jobb több fokkal is és hőhíd ugyan marad...de legalább nem akkora mint amit volt. A nyílászaro toktol kb 5 cm marad el, talán ezzel még együtt lehet élni nem?
Jó a másik meglátás is, arra gondoltam h utána magát az egész tokot kintebb falsikra kellene tenni és az úgy már egész jó megoldás. De ezt is csak én találtam ki....a következő meg csak oké legyen XPS közé és csókolom
A bejárati ajtónál ugyan ez sajnos. Oda se tettek semmit természetesen
-
6030D
addikt
válasz
atika88 #131379 üzenetére
Nem értek hozzá, csak okoskodok: ha a beépített tok mellett vágja a betont, akkor vagy a tok sérül, vagy annyi távot hagy, hogy ugyanúgy lesz egy esztrich nyúlvány kívül.
De ha a tok vonalában vág, akkor sincs átfedés a szigetelt felületek között. Én kivetetném vele az egészet, a fotókon látszik melyik nútnál megy a fűtéscső, arra pár cm ráhagyással vágjon, így lesz azért pár cm a tok alatt is. A kávában meg ha kivágják/-csiszolják a nútokat síkra, akkor nyernek pár centit és a purhab vastagságával is számolva befér 3-4-5 cm xps. Az áthidalóhoz meg annyi, amennyi. Én valami ilyet egyezkednék vele. -
Attila2011
aktív tag
válasz
atika88 #131373 üzenetére
Ezt nem tudom, napi szinten nézek terveket, általában ezekre már figyelnek az építészek, lehet nem mind. Lehet a kivitelező is egyszerűen hanyag, aki azt hiszi, hogy jobban tudja és felesleges dolgokat lát a terven. Vagy simán nem is érti. De ha a terven nem is szerepel, kéne tudnia.
-
atika88
senior tag
-
Exodion
senior tag
válasz
Ereshkigal #131375 üzenetére
Monoblokkos nem nagyon fog elferni. Biztos van valami, en nem talaltam. Felso tartalyost nem akartunk, a legkozelebbi amit talaltam az a wellis-nek a corsica tartalya allo wc-hez. A wc meg - mivel a wellis-es tul draga volt
- allo Grohe rimless lett. De ez meg igy is jo draga volt.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Ereshkigal #131375 üzenetére
Panel WC-ben kicsi a helykínálat, a monoblokkos WC-nek nem kedvez.
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Panelben WC és fürdő teljes felújítás hamarosan. Ami nem dőlt még el: WC-csésze, fürdőkád.
Csészénél ami biztos: hátsó kifolyású, mély öblítésű legyen. Fali változat kizárt. Hajlok a perem nélküli és monoblokkos típusok felé. Egyelőre a Cersanit csészéit nézegettem, de szívesen fogadnék mást ötleteket is. Nem lenne hátrány, hogy ha a tartályban valamit cserélni kell, ne tízezrekbe kerüljön egy bizbasz.
Fürdőkádból akrilra gondoltam, nagyon szépek, és ilyenem még nem volt.
Ha megfelelően aládolgoznak, mondhatjuk, hogy tartós (10+ év) lesz? Már ha a gyerekek is vigyáznak rá.
Mi ajánlott 160x70-es méretben? Előny, ha hosszában minél több hely van benne, esetleg van némi pereme, ahova lehet pakolászni. Olcsó, de talán jó: [link] Más? Ez pontosan melyik Ravak típus? Nem találtam meg. -
atika88
senior tag
válasz
Attila2011 #131370 üzenetére
A bibi az, hogy a műszaki leíràsomban egy kva szó nincs ilyen tippekrol és beépítési javaslatokrol. Csak a száraz kötelező kb. Miért nem tér ki a hődikra pl? BB besorolású 2022 új építés esetén rádasul. Pedig építész tervező adja ki és írja...ennyire hanyag híg lenne a szabályozás, ez a szakma
-
gerisz23
őstag
-
passatgt
aktív tag
válasz
atika88 #131270 üzenetére
Teraszajtónál ha purenit nem is, de legalább egy toktoldó nem ártana alá, ami leér a szerelőbetonig és lényegében azon van a teraszajtó. Szerintem ezt még utólag ki lehet vágni az esztrichből. Ez szokott lenni az ablakosoknál készleten, szóval nem kell külön rendelni és várni rá. De egyébként nekem is külön kellett szólni, az ablakos árajánlatban sem volt toktoldó tervezve, amikor felhívtam a beépítőjüket, hogy mit szoktak oda rakni, purenitet vagy toktoldót, azt sem tudta miről beszélek, ők csak rá szokták állítani 2-3 téglára
Manapság már szoktak rakni káva szigetelést is. Gondolom ide nem lett tervezve, de elég sok hab bement körbe, lehet hogy 1-2 centis XPS elférne körben és akkor visszaépítéskor nem kell annyit habozni, bár a többi ablaknál meg úgysem lesz, szóval igazából az már mindegy, olyan sokat szerintem úgysem számít.
Ehhez annyira már nem értek, de a keresztgerendák(vagy lehet nem az, csak a gipszkartont tartják majd) kicsit furcsának néznek ki, hogy ilyen L vassal van rögzítve a talpszelemenhez, az is csak az egyik oldalon. Szóval igen, szerintem jó lenne ezt egy műszaki ellenőrrel átnézeti, még van idő a javításra, ha ez sem lenne teljesen jó.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Dyingsoul #131349 üzenetére
Hát aki 20-at mondott neked azt be se engedd.
Új tetőtőbe 35 körül megy egy beépítés.
Ha bontás beépítés az 45-60.
Ha a belső oldalt is szigetelni, burkolni kell, az meg függ, a belső borítás anyagától is.
Szóval a 80-at ne sokald ha minden is benne van, és szakszerűen meg is csinálják. -
Speederer
senior tag
20 centis hőszigetelésbe már belefér a vakolható redőnytok, tehát ilyenkor már nem fog látszani. Egyébként a hőszigetelés miatt szokták javasolni ezt a módszert, nem kell a 2 centis beforduló hungarocellel maszatolni, ami még mindig kissé hőhidas tud lenni, hanem mehet telibe minden oldalról a szigetelés.
Ennek mondjuk leginkább passzív házaknál látom értelmét, ahol van 30 centis szigetelés és akkor így kb középre kerül az ablak. -
lemmy71
őstag
Miért lenne rondább, a szigetelés még ráfed minumum 10 centit
"ne lehessen normálisan kinyitni" emiatt tök mindegy hogy középen vagy külső síkban van, ugyan úgy fog nyílni az ablakszárny 🍻
De ahogy már írtam annyira nem vészes, mert 2 - 3 centis közetgyapottal szépen rálehet fordulni, az amúgy is sokkal jobb mint a hangvezető XPS, amit előszeretettel nekinyomnak a műanyag ablakeretnek. -
Speederer
senior tag
Laminált parkattát kellene raknom 3 szobába úgy, hogy a mellettük lévő helyiségek már le vannak burkolva járólappal és nem szeretnék küszöböt és amennyire lehet szintkülönbséget sem. A probléma az, hogy valamennyire mindegyik laminált padlós helyiség most lejjebb van, mint amennyire kellene, ráadásul a betonozás annyiból nem az igazi, hogy középen ugyan egész jól síkban van, de a széleken és főleg a sarkokon magasabb kb fél centivel (gondolom oda nem fért be a körkörös betonsimítóval, vagy mi az).
Konkrét számokat nézve van mondjuk 22-25mm a beton és a végleges szint között, miközben 5 és 10mm-es laminált padlót raknék majd le, tehát van kb 15mm áthidalandó felület (a 3. helyiségben mondjuk csak 10mm-nyi).
Mit érdemes ezzel kezdeni? Egyértelműen aljzatkiegyenlítő? Más módszerrel nem nagyon lehet ennyit "elcsalni"?
És milyen alátétfóliát érdemes alá rakni? -
F-ECT$
titán
válasz
atika88 #131358 üzenetére
Ez az X éve dolgozom szöveg ott szokott sántítani, hogy:
-lehet hogy X éve dolgozik rosszul
-elmegy mellette az ipar és régi rossz megoldásokat, anyagokat alkalmaz
-ami működött valamilyen anyaggal, az nem biztos hogy működik az újabb anyaggal
-rossz embereket tud csak maga mellé fogadni
-amit 10 éve még jól meg tudott csinálni, azt ma már lehet hogy nem
-megunta, iszik, így is sok munkája van, stb -
lemmy71
őstag
válasz
atika88 #131358 üzenetére
Most jut eszembe hogy még nem is lakjátok, akkor az ablakokra visszatérve szedesd ki és tedd ki falsíkba, még az megoldható természetesen a kivitelező költségére
Lehet hogy X éve jól dolgoztak, de azóta sok minden megváltozott. Sajnos nem ismerik a most használt anyagokat és a megfelelő technológiát sem. -
atika88
senior tag
válasz
lemmy71 #131355 üzenetére
Sajnos lehet, hogy műszaki ellenőrt kell fogadjak a házhoz. Jól beletenyereltem. A kivitelező szép referenciákkal rendelkezik ugyan és nagyon sok házat meg is épített ezt nem is tagom és nem vita tárgya. Más kérdés, hogy a szép munka alatt, nem megfelelő kivitézlés van. Hiba hibák hátán eddig bizonyos tekinteten.
Korrekt összeségében a reakciója, legalább nem tett rám a telefont. "De most miattam megint utána kell néznie valaminek, hogy hogyan szokták csinálni". Próbáltam az egyébként tök laikus problémámmal és 280 centis terasz hő hidammal emberi halandó nyelven érvelni (lásd a fotón a teraszablakaim).
Utánanéz az emberünk a terasz nyílászárók illesztésnek is mostmár (szimplán rátették a kürtérre kifutó esztrichre a terasszal összeérő betonra szigetelés nélkül az ablakaim). De semmi olyanról nem tud (30 éve építkezik!), hogy a terasz és az esztrich beton közé bármit is tennének, vagy tenni szoktak. De után fog nézni, elmondása szerint.
A kivitelező érvelése: az esztrich beton alatt van 10 cm szigetelés, ami falsík után a teraszig kifut. És ezzel le is van tudva a szigetelés a terasz beton és belső beton között. Pont. Ez így van (egyébként manapság nem így).
Tudják ők is jól, hogy mérnök vagyok, egyből meg is jegyezte, hogy az építőiparban tökéletes nincs, s rajzon egy dolog. Kb ez ilyen ez van és kész érzésem volt az érveivel. Hát mondom oké, de a attól még a tökéletességre törekedni lehet. Pláne ha mindenre van szakszerűen megoldás és kivitelezési módszer.
Erre ma: lazán fogják és még a szigetelést se jól, vagy jó anyaggal ragasztják fel. És ezért én még fizetek is ugye, annak gondolom tökéletesen szintén jó ha megvan a végeredménye, amikor számolja majd. A szigetelőanyagot minden bizonnyal nem jó ragasztóval (grafitos szigeteléshez nem jó akármelyik) teszik fel azért esik le és nem jó technikával: nem pontragasztással hanem peremragasztással kell a lapokat feltenni. Az, hogy az ablakok körül a hő híd miatt egyelőre nincs szigetelés egy dolog, de állítólag lesz kívülről, de az ablaktok toldók se elég nagyok ugye ahhoz, ezzel ők nem kalkuláltak láthatóan kicsit sem.
Első körben megpróbálom tényleg emberi módon érvelni és vhogy közös nevezőre jutni velük. De mindig az a válasz, hogy nem fog az semmi számítani ez a pár hő híd és ők ezt így csinálják. Pont. És hogy ebből neki sose volt problémája, végülis neki nem, nem ő fogja a rezsit fizetni sem benne élni utána. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
csemberlen #131348 üzenetére
Egy sima fedett rész.
Hátsó fal a szomszéd felől egyben kerítés is lenne. Arra menne egy koszorú azért, talpszelemen, majd elől 2 gerenda, vagy zsaluköves oszlop. Még nem tudom. És erre az egészre egy trapézlemez tető.
Belülről meg burkolnám gipszkartonnal, bele spotok. A hátsó falon lenne egy kis mosogatópult, lenne egy kemence. Ennek a tákolmánynak a közepén valahol egy kör kerti asztal, meg székek hozzá. Az egyéb berendezési tárgyak még nem tisztázottak.
Illetve a méret sem végleges, mert hogyha 7 méter az első oszlop meg a hátsó fal között, oda nem tudom, hogy milyen nem horror megoldást lehetne találni a tetőre. Plusz, ha jól gondolom, akkor középen is kéne pillér, hogy ekkora fesztávra megfelelő legyen a tető. Ami mondjuk még jól is nézne ki úgy, ha mondjuk az asztal közepén lenne az oszlop, de ugyebár akkor két szélre is kell plusz oszlop. De így lenne egy síkban a garázs vonalával.
Egyébként még a 7 méter szélességen és 5.9 mélységen gondolkodom.
Így talán olcsóbban jönni ki a tető, és nem kéne középre oszlop, mert a 6-os gerenda elég lenne fesztávra anélkül, hogy meghajoljon.
Vagy annyira csökkentem a szélességet, hogy elől beférjen egy E gerenda. Az még talán olcsóbb, mint fából megoldani. -
lemmy71
őstag
válasz
atika88 #131350 üzenetére
Gyorsan szedesd le mind ami fent van és zavard el azt aki csinálta
Eleve nem pogácsázva hanem pont perem ragasztva kellet volna hogy legyen, de sz is benne van a pakliban hogy nem a megfelelő ragasztót használták, (grafitoshoz nem jó akármelyik) és ha hosszan erősen süti a nap, akkor is elengedi még a hozzávaló ragasztó is.
Az induló magasságot gondolom a lépcső szintje miatt lőttek be arra a pontra, az jól van úgy.
Az ablak hogy nincs külső falsíkban az sem olyan vészes, max majd kávának 2 - 3 centis közetgyapotottal ráfordultok, akár a lábazat fölötti fél téglasorra is mehet közetgyapot.
4 centis szinteltolás, fal és lábazat közt akkor kell ha valami vastag burkoló anyaggal akarod a lábazatot kirakni. PL.mozaik műgyantának 2 centi, szeletelt téglának 3 centi eltolás kell.
Most még időben vagy menthető a történet, de ezeknek ne enged hogy folytassák#131354 P00By
Nem műszaki ellenőr kell, hanem egy becsületes hozzáértő szakember -
Morris
veterán
válasz
atika88 #131350 üzenetére
Ez több szempontból is egy rakás szar. Eleve nem pont perem módszert alkalmaztak.
A nyílászárót a külső falsíkba kellett volna tenni. Vagy ha nem, akkor sincs tok szélesítő. Így oda max 2centivel lehet befordulni.
A lábazatra minimum 4 centivel vékonyabb szigetelő kell, így a legalsó téglasor már 4 centivel vékonyabb szigetelést kap a többihez képest. Vagy a terv azu, hogy egy szintbe hozzák és az allja is ugyanolyan vastag xps-t kap mint a honlokzati rész?
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest