Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gh0sT

addikt

válasz Andie #19 üzenetére

Sajnos én gép-berendezés üzletágon dolgozom, szóval nem merek ígérni semmit. Max. ha szükséged van egy MTZ traktorra, vagy egy Scania kamionra, akkor szíves örömest állok a rendelkezésedre, de a SZGK nem az én területem. ;)

• T. Almeida

senior tag

válasz Andie #21 üzenetére

A munkadíjon rengeteget spórolni, gondolom a lakás építési árának nem kevés %-a (pl. nálunk kb. 600.000-ért raknak tetőt egy 100 m2 körüli házra, ebbe bennevan a csatornázás is). A kőművesről még nem érdeklődtünk, de gondolom, az se lesz kevés...
    Akkor a víz/gázsszerelőről, burkolóról nem is beszéltem...

Érd, Diósd: Brutál árak vannak, ha jól tudom...ismerős épít Érden (OK, nem a putrik közepén), telek 12 milla volt...Martonvásár is szép hely, közel van pesthez és a telkek is jóval olcsóbbak.

Én albi helyett inkább vennék egy kisebb kérót kölcsönre (nálunk faluhelyen egész fajin panellakások vannak 4,5 millióért), és albi helyett azt fizetném inkább (60 km pest).

• Andie

őstag

válasz T. Almeida #10 üzenetére

Erősen gondolkodunk ezen az épités dolgon. Fater sokat tud segiteni, még ha itt nincsenek is kapcsolatai (Szegeden minden épitöanyagból min. 10% kedvezményt kapnánk a nevére), de legalább épitészt nem kell fogadni, meg tán kömüvest sem. Amig megvolt az épipari cégünk, kicsit kupálódtam is, kb tudok falat rakni, födémet épiteni, stb, tehát szakemberért nem kell a szomszédba szaladni. Persze ácsolás, villany, gáz mástészta. De burkolni is jól tudok, legyen az csembe, vagy padlószönyeg, mindegy. Úgyhogy minden adva van, csak pénz meg szabadidő kell. Nomeg valami óccsó telek a környéken. Szét is nézünk a hétvégén, ha az idö úgy engedi. Merre érdemes nézelödni? Diósd? Érd?

A 20 évre havi 100e-töl nekem is borsódzik a hátam. Főleg ha belegondolok, hogy a 15 milla dupláját fogom visszafizetni a futamidö végére. :O brrr. Akkor inkább spórolgatok, évente olyan 2 millát tuti félre tudunk pakolni. 4-5 év alatt ez már egy lakás.
    Csakhogy közben azért albit is kell fizetni, ami per pill 50 rongy, és ez is komoly tétel. Nektek ugye lényegesen könnyebb, mert van egy fix ugródeszka, kicsit irigykedek is.
    Igaz mi is lakhatnánk Szegeden az ősöknél, üres a második szint, 100m2 csak a mienk lenne - csakhogy ott nincs ilyen meló és fizetés. Bár ha végre eladná fater a házat, akkor a feléből tudna nekünk itt lakást venni...

• Andie

őstag

válasz Aaalbi #14 üzenetére

És ezt egy bank adta neki? Megnézték a fizetési papirját, láttak rajta X összeget, és aszonták, hogy oké, mehet a 60%-os részlet? Ez igy frankó lenne.

• Andie

őstag

válasz Gh0sT #9 üzenetére

Gh0sT! Nem is rossz ötlet, amit javasolsz. Azt nem értem, hogy bnőm mérnem hivta fel rá a figyelmem, pedig ő is lizinges cégnél dolgozik (lehet ismeritek is egymást? :) ). Bár sejtem: nem támogatja ekkora értékü autó vásárlását :)
    De valóban, ha egyszerre adom be, és nem ugyanahhoz a bankhoz, akkor mindketten azt fogják látni, hogy nincs terhelés a pénzemen :)
    Esetleg nálad lehet intézni ezt a lizinges dolgot? Igérem kipróbálhatod a verdát : nem BMW, hanem egy ST220 mondeo :D

• T. Almeida

senior tag

válasz Flashcash #16 üzenetére

OK, tudom, igazad van, hülyeség összehasonlítani a lízinggel, de én márcsak ilyen régimódi vagyok.

Aaalbi: Hja..el se tudom képzelni, hogy mi kell pl. ahhoz, ha valaki többmilliós kölcsönt vesz fel. A mi megtakarításunk csak 600.000 körül volt.

• Aaalbi

tag

válasz T. Almeida #15 üzenetére

De a te pénzed.
    Miért kellene járkálnod papirokért? Adják oda pénzt, és kész.
    Ennyi lenne a dolguk.
    Minek szívóznak.

• Flashcash

Közösségépítő

válasz T. Almeida #12 üzenetére

Ez azért nem akkora kockázat mint a lízing amit írtál és befektetésként egész szépen hoz.
    pl. egy 20000FT-ost csináltok ami a havi 100rugós megtakarításnak csak az ötöd része.

Meg kéne kérdezni hogy ha valami mégis közbejön, akkor mi történik?
    Szerintem ebben az esetben lemondható a dolog, csak max. elestek az állami támogatástól és egy 5%-os bankbetét helyett lett egy valamivel rosszabb 1-2%?-ot kamatozó megtakarításotok lesz. De ekkora összegnél ez nem egy hatalmas veszteség.

[Szerkesztve]

• T. Almeida

senior tag

válasz Aaalbi #13 üzenetére

Már volt 1x egy funamentám, mikor lejárt, ilyen papírt kértek, meg olyat...de amikor megvolt minden, 1 hét alatt utalták a pénzt...annyira nem volt veszélyes azért.
    (igaz, 2 nap szabim bánta, meg ''némi'' benzin).

• Aaalbi

tag

válasz Andie #1 üzenetére

Miért gondoltok a fészekrakóra?
    Nem feltétlenül az a legjobb választás. Csak lesz utána kötelezettséged. 2en kell hogy legyetek. (Nem azt mondom , hogy összevesztek és mentek amerre láttok.) De ez felesleges kockázat.
    Ezenkívül szerintem ha körbenézetk, vannak jó lakáshitelek fészekrakón kívül is.

A 30%-ot nem tudom, hogy mi van vele.
    Az egyik kollégám egyedül fizet a fizujából 70ezret, ami többmint a 30 % neki. Kb 60%, de nem tudom a pontos részleteket.

• Aaalbi

tag

válasz T. Almeida #12 üzenetére

Hát...
    Nem akarlak megilyeszteni.
    De én már hallottam rosszat a fundamentáról.
    Nem akartak rögtön fizetni amikor lejárt.

Én most a lakáskasszán gondolkozok. Az is hasonló pénzeket ígér mint a fundamenta.
    Csak nekem azt mondták az jobb. Biztosabb.

Ez már mindenkinek szól:
    Ha vesztek fel lakáshitelt is akkor meg előtte kössetek valami életbiztosítást.
    A bank szokott kérni. És ha nincs akkor a bank ad valamilyat, ami nem biztos hogy neked jó lesz. Lehet hogy azzal nem jársz olyan jól , mintha kinézel magadnak 1et, amilyet te akarsz.

• T. Almeida

senior tag

válasz Flashcash #11 üzenetére

Persze, gondoltunk rá. Igazából azért nem kötöttünk ''nagyobb'' összeggel, amiért kölcsönt se vettünk fel...mert mi van ha közbejön valami és nem tudjuk fizetni (munkahely stb.). Vagy én vagyok túl paranoiás? Talán (nem talán, hanem biztos) azért nem merünk ilyet bevállalni, mert tavalyelőtt lízingeltünk egy autót (30k HUF/hó) és közbejött valami váratlan nagy összegű kiadás, nem tudtuk fizetni és nagy veszteséggel gyorsan el kellett adni...lelkileg rendesen ''megviselt''.
    Jelenleg egy 3.000 Ft Fundamentát fizetünk, remélem ennyit tudunk fizetni mindig :), ha lejár, a komplett fürdőszobafelszerelést meg tudjuk venni belőle taposóstól, vécéstől, kádastól, mindenestől.

Azért köszi a tippet!

• Flashcash

Közösségépítő

válasz T. Almeida #7 üzenetére

A lakás előtakarékosságon nem gondolkodtatok?
    Szerintem jól ki lehetne egészíteni vele azt amit elgondoltatok, mert az állami támogatás és a várhatóan egyre csökkenő kamatok mellett szerintem nem rossz befektetés.

Itt van előttem a Fundamenta szórólapja, ezek a feltételei:
    -megtakarítás ideje: 4év 3 hónap
    -havi befizetés (megtakarítás): 20 000FT
    -állami támogatás: 288 000FT
    -egyenleg a futamidő végén: 1 329 504FT
    -kedvezményes hitelre is jogosít a lejárat végén ennek max. összege: kb. 1,1 millióFT

Annyi trükkje van hogy a pénzt lakásvásárlásra, építésre vagy felújításra kell felhasználni.
    Van még 5 éves futamidejű is belőle.
    Szerintem ha ketten kötnétek két ilyen szerződést kb. 2,6millátok lenne havi 40ezerből, és jogosultak lennétek 2,2milla kedvezményes hitelre pont az új ingatlan vásárlása előtt.

[Szerkesztve]

• T. Almeida

senior tag

válasz Andie #8 üzenetére

:) Köszi! Ha majd odajutunk, komolyan mondom, hogy szólni fogok (hacsak el nem felejtem közben, saját magam ismerve, könnyen elképzelhető).

- Ha apud építész, és mint mondtad, 300-at :Y félre tudnátok dobni havonta, könnyen és gyorsan felépülne az a kéró...:) Bár én falusi viszonylatokban gondolkodom, nekünk pl. egy jó telek egy nagyon szép kis falu közepén új utcában (tele 1-2 éves házakkal) 1 millió volt összközművel együtt (gáz, villany, szennyvíz, víz). Gondolom városban ez elérheti a 10 milliót is.
    - Építési fázisok: Igazából nem okosított ki senki, én ezt csak úgy gondolom ,hogy nem tesz jót a falaknak/gerendáknak, ha beázik...Az alapról tudtam, hogy sokáig bírja, volt egy telkünk (amit aztán eladtunk), amint 10 éves alap volt :). Aki megvette, arra épített. Természtesen mi is úgy gondoljuk, hogy 1 szoba + fürdő/WC legyen teljesen OK, a többi majd menet közben ''ráér'' :)
    - Gyerek még nincs...igazából azért írtam havi 100-at, mert ''belekalkuláltam'' a leendő csemetét is (bár 2-3 éven belül nem tervezzük). Autó: Sokat nem kell költeni rá, ha nagyon szar lesz, akkor roncstelep. De nagyon vigyázunk rá éppen ezért is. Nyaralás: Hát hja...majd megyünk a telepkre napozni :D. Munkahely: Semmi nem biztos, éppen ezért nem akarunk nagy kölcsönt felvenni. Sose értettem azokat, akik felvesznek 20 évre úgy, hogy 90-100-at fizetnek és van egy szép házuk (mondjuk ha nem volt pénzük előtte, nagyot nem tudnak ebből se építeni), de aztán egy jégkrémet nem mernek enni, annyira szűken vannak (hajj, hányan vannak nálunk is, akik így eszetlenül belevágtak). Extra kiadások: szintén ezért nem veszünk fel kölcsönt...:)
    Természetesen átgondoltuk már párszor, és mindig arra a következtetésre jutunk, hogy ''van hol lakni'' :) Ha minden kötél szakad, akkor erre a kéróra költünk, sokkal kevesebb pénz kell hozzá.
    Végezetül pedig hogy miért is akarunk másik házat? Vályogházban lakunk (igazából semmi gondom vele nekem) egy nagyon régi, nagyon lepusztult utcában...OK, az rendben van, hogy a mi házunk szép kívül-belül (nagyon szépen parkosítottam stb.), de olyan, mintha én lennék a cigánytelepen a vajda :) A gyermekemre igazából mást szeretnék ráhagyni.
    Bocs, ha hosszú voltam :)

• Gh0sT

addikt

Egy életből merített példa, hogy miként csinálják az ''okosok!'' :)

Meg lehet próbálni átültetni lakás és autó kategóriákra is, ez másról fog szólni.

Adott az ügyfél, aki ugyan nem magánszemély, hanem cég, de jelen esetben ez teljesen mindegy. Az alapelgondolás az érdekes.
    Szóval bejön az ügyfél a céges papírjaival, hogy szeretne egy Scania kamiont lízingelni. Megnézzük a céget, bevizsgáljuk, minden OK csisszre, néhány nap alatt megvan a döntés, lehet szerződni. Ugyanez az ügyfél szeretne még egy Volvo kamiont is, de mivel úgy gondolja, hogy adott lízingcég nagy valószínűséggel a pénzügyi helyzete alapján elutasítaná a Scania és Volvo ügyletét egyben ezért rafináltan a következőt csinálja:
    Március 23-án beadja az egyik lízingtársasághoz a Scania kérelmét.
    Ugyanezen napon beadja egy másik lízingcéghez a Volvot is.

Nagy valószínűséggel mindkettőt el fogják fogadni mindkét helyen és máris nyeregben van. BAR-ban még nem lehet lekérni a meg nem kötött ügyleteket, szóval semmi nem látszik papíron. Bevallani meg nem kell sehol, hogy egyszerre adtál be két helyre pályázatot. ;]

Hogy ezt magányszemély megcsinálhatja-e, azt nem tudom, de hogy ilyen helyzetben én megtenném az is biztos.

Szerk.: a bankok amúgy is szeretik magukat túlbiztosítani. Ha az autót lízingelni szeretnéd, akkor véleményem szerint kisebb a kockázat, mint hitelnél, mert az eszköz tulajdonjoga a lízingtársaságnál van. Szóval én simán jóváhagynám neked a kettőt egyszerre. :) De csak mert ilyen vaj szívem van és vezethetném a BMW-t, amit venni akarsz! :)

[Szerkesztve]

• Andie

őstag

válasz T. Almeida #7 üzenetére

Számomra teljesen reálisnak és szimpatikusnak tünik az ötlet. Igazából valahol szivem mélyén énis egy ilyesmire vágynék. Ráadásul apám épitész, 3 házat épitett fel nekünk amióta az eszemet tudom, most is egy 200 m2-esben élnek Szegeden, igaz már csak 3-an, öcsémmel együtt (nagy is, eladó is).
    És bizony ő is valahogy igy csinálta az elsőt, nagymuteréknál laktak anyuval, gyüjtögettek (20 ezer ft volt akkor a kiemelkedö prémium! :) ), aztán belevágtak.

Arra nagyon figyelj oda, hogy milyen fázisokban hagyod abba az épitést. Bizonyos állapotban a ház nagyon tud romlani esötöl, fagytól. Kb látom, már kiokositottak, mert amit irtál, okés. Röviden : alap, lábazat évekig is kibirja. A következö lépés a födémig, ez max 1 évet kibir, föleg ha a nyilászárok helyeit befalazod ideiglenesen (habarcs nélkül, csak téglával berakod). De ha teheted, azonnal menjen rá a tetö, cserepestöl! Álló falak födém nélkül, vagy csupasz tetögerendák néhány hónap alatt tönkremennek! Aztán összes nyilászáró a helyére, és ha lehet, külsö vakolás!
    Aztán ha kevés a pénz, akkor csak 1 helységet rendberakni (festés, burkolás, villany, fütés), és már lehet benne lakni. Node majd látod.
    Én azt mondom, hogy amit kalkulálsz, nagyon simán tartható, csak közben néhány kérdés még felmerült bennem:
    - gyerek?
    - 15 éves autó nembiztos, hogy sokáig húzza... ha kiesik? szerviz?
    - nyaralás?
    - szülök, öccs, húg, stb, ami hirtelen, extra kiadás lehet?
    - biztos ez a bevételi forrás? munkahely megbizhatósága?
    - egyéb, általam nyilván nem ismert, de általatok látható extra kiadások a jövöben?
    Ezeket gondoljátok át sokszor, nyugodtan, aztán hajrá! Én szurkolok!!! :C

(max a házavatónál szólj, majd arra kerülök, hozzádvágok egy pezsgőt :) )

• T. Almeida

senior tag

válasz Andie #6 üzenetére

Tudom, hogy OFF, de a véleményetek szeretném kérni:

Mi a lakáskérdést így oldottuk/oldjuk meg:
    Nejemmel együtt keresünk havi kb. 200.000 HUF-ot nettó.
    Ebből elteszünk havi 100-at kb. (30-at fizetünk még 4 évig telek után, plusz egyéb dolgok). Ez egy év alatt 1.200.000 Ft, plusz hozzá tudunk néha tenni párezer forintot, legyen ez egy évben 1.500.000 Ft. Egy régi parasztházfélében élünk (nagyszülőktől öröklött, áldom az eszem, hogy ''gyerek''koromban nem engedtem elkótyavetyélni), tehát ilyen szempontból könnyebb a helyzetünk, hogy van hol laknunk. 5 évre beszorozva így nagyjából 7 milliót tudunk eltenni (mert azért közben összejöhet 1-2 fizetnivaló).
    Telkünk van, az építkezést jövőre tervezzük elkezdeni. Először meglesz az alap, 3 év múlva, ahogy számolgattuk, tető + falak kijönnek a gyűjtött léből. 4-5 év múlva pedig meglesznek a nyílászárók + kerítés is. Az 5. év után eladjuk ezt a kérót, amiben lakunk most (kb. 6.5 milliót ér jelenleg), ha ezt ráfordítjuk, kész is lakás, és be tudunk költözni.
    Vagyis szerintem ''kevesebb'' fizetéssel is lehet úgy félretenni, hogy pár pár év alatt azért lehet jutni 1ről a 2re. Lesz egy új kérónk, olyan lesz, amilyet szeretnénk (semmi extra, egy 100m2 körüli családi ház vidéken).
    Kocsira nem nagyon költünk, egy 15 éves Micránk van, de legalább a mienk, nem a banké.

Szerintetek ez megvalósítható, amit tervezünk, vagy ez túl szép, hogy igaz legyen?

A gyűjtést januárban kezdtük, eddig ok-nak tűnik a dolog.

• Andie

őstag

Köszi a válaszokat!
    Jól látjátok a helyzetet, Biga majdnem bele is talált a valós számokba - amik mellesleg ki is olvashatóak a nyitó hozzászólásomból :)
    A lényeg a lényeg, hogy akár hüje a szabály, akár nem, létezik még a 30%, és ennek értelmében nem költhetek 200-at részletre, hiába marad másik 200 megélhetésre. Van-e mód egyéni elbirilásra? Mert ha valaki nem vakon a százalékokat bújja, hanem még megnézi mellé a fenti összegeket, maga is belátja, hogy akár 300-at is kiperkálhatok havonta, akkor sem fogok éhenhalni. (és ezek fekete fehér tények, bankkivonattal tudom igazolni, 2 évre visszamenöleg)
    Van itt valaki aki havonta nagyobb részletet fizet, mint 30%?

• regvoltrossz

aktív tag

Ez a 30% egy bizonyos mértékig elfogadható, (még ha neheznen is megérthető), de egy bizonyos szint felett szerintem totál felesleges. Eredetileg ugyanis arra szolgálna, hogy a hiteltörlesztés mellett még ki tudd fizetni a rezsit villanyszámlát egyebeket.
    No de a példa kedvéért ha valaki mondjuk keres 1millát havonta, az asszony is hasonlóan, és ennek fényében szeretne egy szép nagy házat akkor csak 300+300, azaz 600 lehet a max részlet havonta.
    No nehogy azt mondja már nekem valaki, hogy közel 1,5 milla kell majd a villanyszámlára! Még egy kastély esetén sem ilyen magas a rezsi :))

• biga

őstag

Tudomásom szerint igaz a 30%. Nekem is így számoltak, mikor felvettem a hitelemet.

Szerk.: Mondjuk így belegondolva azért ez hülyeség is tud lenni. Mert ha ti mondjuk (nem tudom, most csak mondjuk) ketten kerestek 500e-t, abbol fizetnél 200e-t (ami ugye több, mint a 30%-a, tehát a bank szerint nem fér bele a fizetésedbe!!!), akkor ugyebár marad 300e fennmaradó fizetésetek, ami lényegesen meghaladja az átlagkeresete (főleg ha figyelembe vesszük, hogy ebböl már nem nagyon van kötelező kifizetés). Szerintem a legtöbb ember a közelében sem keres ennyit. Ez egy kicsit ''hülyévé'' teszi ezt a szabályt szvsz.

[Szerkesztve]

• Andie

őstag

Sziasztok!

Összetett a dolog, és nem találtam ezzel igy együtt foglalkozó témát.
    Mint látszik, lakásvásárlás + autócsere elött állok.

Lakás ügyben elsösorban a fészekrakón belüli, 10% önerős konstrukciót nézegetjük, elvileg semmi akadálya, 15 milláig nyújtózkodhatunk itt Pesten, ugyibár.

Kocsi ügyben eladnám a mostanit, és vennék helyette egy újat, jobbat, szebbet, ahogy Gundel barátunk mondaná. A kiszemelt áldozat 4-4,5 milla.

Tények: Lakás beugró részlete 1,5 milla, ez megvan akár kp-ban, akár a 2 gyerekre bevállalt szocpolitikai cigányköccsönt is beszámithatjuk.
    Kocsi beugró részlete ugyancsak 800e - 1 milla között mozog. Ezt fedezné a mostani (ennyit kb kapok is érte), meg mondjuk mellé tennék még 1 gurigát, hogy ne kelljen csak a felét hitelre felvenni.

Igy tehát úgy alakulna a dolog, hogy a lakás és a kocsi törlesztö részlete is 100-100e ft körül lenne. A kocsi nyilván 3 évre, a lakás 15-re (20ra).
    Ez igy együtt 200e havonta.

Kérdés: ha én ezt simán, gond nélkül ki tudom fizetni, mert történetesen feketén-fehéren, ami a bankszámlánkra (én + bnö) érkezik, simán fedezi (marad még ugyanennyi), akkor megadja a (2) bank a hitelt? Ugyanis korábban hallottam valami iylesmit, hogy a fizetés(ek) csak a 30%-ukig terhelhetöek. Namost mi hónapok óta félrepakolunk 200-akat, úgyhogy a jövöben sem lenne probléma, csak ugye mostmár törlesztésbe.
    Ugyanakkor vannak ugye rendszertelen bevételek, 2-3 havonta, amivel még meg tudom tápolni a visszafizetést, vagy magamra költöm, ez már más tészta, ezzel sztem a bank se nagyon számol, mert egyrészt nemis a számlámra érkezik, de legalábbis nem rendszeresen.
    Mit tudtok? Megy ez igy? Vagy hogy?

Új hozzászólás Aktív témák