Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#36401) jézusom válasza omfgk (#36397) üzenetére


jézusom
addikt

Mindent nem lehet kivenni a tápokból. Vagy gabona vagy zsíros hús. A zsír 2x annyi kalória, de arra legalabb szüksége van a kutyának, szénhidrátra meg nem igen. Másrészt nem azért fizetek, hogy kevés kalória legyen.

(#36402) Manduia válasza joey04 (#36400) üzenetére


Manduia
csendes tag

Akkor tényleg Te vagy a problémaforrás :DD A kérdés, hogy miért van készenlétben, ha ott vagy, mert hátha játszotok még, vagy mert úgy gondolja, hogy a párod nincs miattad biztonságban, ezért figyelnie kell.
Alakítsatok ki esti rituálét, legyen egy jutalomfalat, amit csak este kap, ezzel csalogassátok oda a helyre, ahol szeretnétek, hogy aludjon, halkan, nyugodtan beszéljetek hozzá, érezze, hogy mindenki lelassul, nincs veszély, nem kell őrködni, nincs játék, mindenki pihen. Az első napokban lehet segít, ha délután nem hagyjátok sokat aludni és már álmosabb lesz estére.

(#36403) Pawaja79


Pawaja79
kezdő

Sziasztok!
Van egy Yorkie-Bichon keverék 9 éves kislány kutyusunk. Elég makacs, de mostanában rengeteg videót láttam, hogy ilyen gombokkal [link] kommunikálnak a kutyusok a gazdikkal, hát ő nagyon nem akarja használni. Tudtok jó állatorvost Budapesten? Eddig a Sánta Kutyába hordtuk, de kezd elegem lenni abból, hogy két hónap különbséggel ugyanazért elkérnek 15-20e Ft-az többet. És igazából másfél éve nem változott a kutyus állapota. Elméletileg allergiás csirkére, így próbáljuk kerülni az olyan kutyakajákat. Sokszor be van gyulladva a füle, volt ahol csirkeallergiát mondták, volt ahol azt, hogy ilyen féle. Etetjük mindenféle jóval. Gabona mentes, hipoallergén nedves tápokkal, de túl sok változás nem lett. A száraz tápot nem eszi meg, pedig abból is volt régen Platinum, de nem nagyon érdekelte. Kiderült, hogy kozmetikus se nyomott bűzmirigyet, mikor fizettük azt is és ettől is lehet baja a fülének. Szóval kozmetikust is keresek, bár legutóbb a Bokréta utcában normálisan lenyírták végre, úgy ahogy kértük. Sokan a Keleti melletti állatkórházat javasolták. Elvileg árban is oké és normálisak is az emberrel, illetve a kutyussal is.
Legutóbb injekciót kapott allergiára, azt havonta kell adni, olyan 16k, előtte Apoquel tablettát, de attól meg pár hónap után furcsa foltok jelentek meg a bőrén. Most az injekciótól mintha jobban lenne és nem vakarózik, a füle is szebb néhány fokkal.

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max 128 GB eladó! Részletek Privát Üzenetben!

(#36404) t256 válasza Pawaja79 (#36403) üzenetére


t256
őstag

Szia,

Mi is nemrég váltottunk állatorvost, mert az előzőnek nagyon sokat romlott a színvonala.
Az új állatorvosunk sokkal többet foglalkozik a kutyákkal. Minden alkalommal rákérdez a bűzmirigyre (ki is üríti ha kell), komplett táplálkozási tervet adott, fültisztítás gyakoriságát is elmondta.
Szóval igen, rengeteget számít a jó állatorvos. A budapestieket sajnos nem ismerem. Valamelyik FB csoportban a Talpas állatorvosi rendelőt ajánlották. FB csoportokkal kapcsolatban mindig vannak kételyeim. Már túl sok a szakértő. :)

A száraztápot vízbe áztatva sem eszi meg a kutyád?
Ha az injekciótól javult, akkor valószínű, hogy allergiás. Ettől függetlenül a csirkés tápokat kerülném.

Keleti melletti az a Szent István? Róluk én is jókat hallottam.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#36405) Pawaja79 válasza t256 (#36404) üzenetére


Pawaja79
kezdő

Szia.
A csirkés és a gabonás tápokat kerüljük évek óta és ez így is marad. A baj, hogy nagyon kényes és nagyon válogatós. Valamikor megeszi a legolcsóbb olyan nedves tápot, ami megfelel azoknak a követelményeknek, hogy semmiféle csirkeszármazék és gabona nincs benne, valamikor meg az ilyen állatorvosi rendelőkben kapható hiperszuper kilónként 15-25e Ft közötti nedves tápokat is otthagyja. És igen engem bánt, hogy bármennyire is szeretem drágább kaját veszek neki, mint magamnak(bár már lassan hasonló áron lesz) és dobhatom a kukába. Próbáltuk kicsit beáztatni, nedvessel keverni, de hol megeszi, hol nem és általában inkább nem. Válogatós, de nagyon. Tényleg van amikor ugyanazt eszi egy hétig, aztán hagyjuk azt a kaját egy ideig, pár hét után beleszagol és otthagyja.
Fbon csoportokban sok a szakértő az biztos, azért is hagytam a fbot évek óta csak hirdetésre használom, arra is rossz szájízzel, mert hiába egyértelmű minden, egyszerűen az emberek többsége nem tudja felfogni, amit olvas.
Nem tudom, hogy az e a Keleti mellett, mert még nem voltunk, de valószínűleg következő alkalommal oda nézünk be. Csak jókat hallottam róla.

iPhone 14 Pro Max 128 GB eladó! Részletek Privát Üzenetben!

(#36406) jézusom válasza Pawaja79 (#36403) üzenetére


jézusom
addikt

Hol kellene állatorvos?

(#36407) Pawaja79 válasza jézusom (#36406) üzenetére


Pawaja79
kezdő

IX. kerület és környékén.

iPhone 14 Pro Max 128 GB eladó! Részletek Privát Üzenetben!

(#36408) LOTR válasza joey04 (#36392) üzenetére


LOTR
addikt

a rövid leírásod (és csekély tapasztalataim) alapján, szerintem "tankönyvi" eset a kutya, ez végülis jó hír, mert van megoldás
ezt ajánlom mielőbbi elolvasásra
Jan Fennell Kutyapszichológia

ez alapján biztosan meg fogjátok érteni, hogy min kell változtatnotok, hogy változzon vagy változni tudjon a kutyátokkal való helyzet is

One Ring to rule them all

(#36409) Aaron14 válasza Pawaja79 (#36407) üzenetére


Aaron14
őstag

Én pont a Sánta Kutyát akartam javasolni, mert eddig nekünk minden rendben volt. Drága, de sosem volt a kutyáknak semmi problémájuk műtét után és nem traumatizálódnak. Mondjuk most mi is ott hagytunk 140.000 Ft-ot, de olyan sok a kókler, hogy én inkább kifizetem, mintsem bajuk legyen!

Én amúgy már Cegléden élek két éve, mégis visszahordom őket oda, mert ami itt van, azt hagyjuk is... Csak hullanak a cicák, kutyusok...

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#36410) Tiédetis


Tiédetis
senior tag

Sziasztok

Tanácsot kérek, hátha van aki ismeri a fajtákat.
Édesanyám egyedül él, családi házan, 84 éves és hát már nem a legjobb egészségi állapotban.
Ma halt meg a komondorja. Kellene helyette egy olyan, aki nem ugrál rá, nyugodt természet, ugyanakkor van házörző képessége is. Nézegettem, szívem stafi mellé húz, de az nem való neki.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#36411) Pawaja79 válasza Tiédetis (#36410) üzenetére


Pawaja79
kezdő

Szia.
Szóval egy nagyobb testű kutyát akarsz kintre? Kölyök kutya gondolom felesleges. Menhelyről vigyék neki egy másik Komondort, esetleg Bullmastiff, Berni Pásztor, de ha bentre kell és mégse annyira fontos a házőrző képesség akkor Bichont mondanék.

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max 128 GB eladó! Részletek Privát Üzenetben!

(#36412) Tiédetis válasza Pawaja79 (#36411) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Épp az, hogy már komondor méret nem való neki

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#36413) Pawaja79 válasza Tiédetis (#36412) üzenetére


Pawaja79
kezdő

Pumi vagy Puli esetleg?

iPhone 14 Pro Max 128 GB eladó! Részletek Privát Üzenetben!

(#36414) Tiédetis válasza Pawaja79 (#36413) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Igen, felmerült. Nekem szimpatikus. :R

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#36415) jézusom válasza Tiédetis (#36410) üzenetére


jézusom
addikt

Menhelyről nem fognak adni kutyát. Én pont keveréket javasolnék, akivel kialakul a kölcsönös szimpátia, de ez van. Nagymamámnak pulija van, jól elvan félig lakásban, ugat is ha kell, véd is, csak sajnos úgy van etetve, mint egy hÍzó sertés...

(#36416) Ispy válasza jézusom (#36415) üzenetére


Ispy
veterán

Szomszédban puli van, kva idegesítő,.hogy nonstop ugat.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#36417) jézusom válasza Ispy (#36416) üzenetére


jézusom
addikt

Hát igen, nem minden hova jó. Eredetileg az lett volna a dolga, hogy ugatva terelje a jószágokat, meg jelezzen, ha jön valami betyár. Szegény csak a dolgát végezné városban is :( Ha közel vannak a szomszédok nem jó.

(#36418) j.bravo válasza jézusom (#36415) üzenetére


j.bravo
addikt

Úgy ad néhány menhely, hogy egy fiatalabb családtag írásban is vállalja hogy ha az idős gazdival bármi történne (nem kell a legrosszabbra gondolni, elég egy hosszabb kórházi kezelés), akkor gondoskodik a kutyáról, ha kell, magához veszi és teljes értékű gazdi lesz.
Közepes testű, nyugodtabb természetű kutya már oké, ha nem ugrál, nem löki fel akaratlanul nagy örömében, akkor már jó.
A berni mondjuk nagy, de kellő nevelés után nem gondolnám rossz ötletnek.
Fajtától függetlenül, felnőtt kutyát választanék.

Whatever.

(#36419) jézusom válasza j.bravo (#36418) üzenetére


jézusom
addikt

Ha felnőtt kell, akkor menhely :) Nézegetnék még facebook csoportokat is, rengeteg talált kidobott kutya van sajnos, ezek végtelenül ragaszkodóak tudnak lenni. Nekem is van egy mentett kutyám, nagyon hálás :)

(#36420) Tiédetis


Tiédetis
senior tag

csak felnőtt jöhet szóba, FB-on tényleg sok van, ott is nézegetem őket, csúnya szó, de univerzális kell és olyan, amit ha úgy alakul, magamhoz tudom venni, a meglévő labi szuka mellé. Labi is jó választás lenne, de ők még 3 évesen is nagyon ugrálnak és bohókásak, ugyanakkor borzasztó mozgásigényük van, amit nem tud már anyu neki biztosítani, hiába a nagy udvar, azt tudjuk, hogy mozgatni kell és nem tér, ahol mozoghat. Szóval nem egyszerű. Lehet tacsi lesz.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#36421) jézusom válasza Tiédetis (#36420) üzenetére


jézusom
addikt

Ne gondolkozz ennyire fajtában! Menhelyről beszélünk :) Persze egy tacsi jellegű kutya jó választás lehet, vidéki vagyok, az idós embereknek mindig tacsijuk volt, vagy pulijuk :D
De a fajta tiszta tacsik nagyon betegesek tudnak lenni!

(#36422) f4lcon válasza jézusom (#36419) üzenetére


f4lcon
őstag

a mi kutyánk is mentett, és megerősítem, imád

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#36423) Manduia válasza Tiédetis (#36420) üzenetére


Manduia
csendes tag

Tényleg ne fajtában (és méretben) gondolkozz elsősorban, hanem személyiségben. A jobb állatvédő szervezetek figyelik a kutyák személyiségét, természetét, hogy minél sikeresebben tudjanak beilleszkedni az új családjukba. Ha elmondod, hogy mik a szempontjaitok, tudnak ennek megfelelő kutyákat mutatni és közülük tudsz már választani méret és fajtajelleg alapján. Ami szerintem fontos, hogy könnyen tanítható kutyát keress, aki hamar megtanulja, hogy anyukádra nem szabad felugrálni, és akkor az sem baj, ha egyébként játékos még kicsit.

(#36424) fojtviki


fojtviki
senior tag

Sziasztok. A picikém, nagylány lett :) Kapott chip-et. A kérdésem viszont az lenne, hogy ivartalantás nem korai 6.5 hónaposan? Beírta most a doki, de ha ez az időpont nem jó akkor még plusz 4 hónap múlva lenne a következő időpont műtétre. :(

[ Szerkesztve ]

(#36425) j.bravo válasza fojtviki (#36424) üzenetére


j.bravo
addikt

Orvosa válogatja :( van aki szereti megvárni az első tüzelést, van aki szereti ha egyszer ki is hord és megszül egy almot, és van aki szerint ezek alaptalanok és jobb a kutya egészsége szempontjából ha még az első tüzelés előtt ivartalanítják, de legalábbis nem jár előnnyel várni, csak felesleges stressz a szervezetének.
Kanoknál dettó, van aki 6 hónapos, van aki egy éves kornál húzza meg a vonalat.
Ha eddig elégedett voltál a dokival és megbízol benne, akkor - szerintem - bízd magad rá, de ha jobbnak látod várni még, végülis kereshetsz - akár csak a műtétre is, ha amúgy itt maradnál a kislánnyal - másik dokit is, csak ne legyen nagyon messze (a műtét utáni hazaútra gondolva)

Whatever.

(#36426) fojtviki válasza j.bravo (#36425) üzenetére


fojtviki
senior tag

Köszönöm :R Jó doki, szeretjük. Nagyon sokan hordják ide a kutyát, és nagyon hosszú a várólista :( Szóval szerintem megcsináltatom, közben a Royal Cannin oldalán is olvasgattam. Azt rják, hogy a kissebb testű kutyuknak 6-9 hónapos korban az optimális. :R

(#36427) Dan-szan válasza fojtviki (#36424) üzenetére


Dan-szan
senior tag

Nálunk 9 hónapos lett a hölgy és ugyanebben a cipőben járunk. Mi is hallottunk már, hogy ne várjuk meg az első tüzelést és ennek az ellenkezőjét is.
Mi úgy döntöttünk megvárjuk, és reméljük a legjobbakat.
Kar hogy nincs egységes álláspont.

Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA

(#36428) Daffni2 válasza Dan-szan (#36427) üzenetére


Daffni2
addikt

Pedig eléggé egységes vélemény, a szukák esetében, hogy ne várjunk az első tüzelésig.
Sokkal kevesebb az a vélemény, hogy első tüzelés után. Majdnem annyi mint az elterjedt nézet, hogy egyszer szülnie kell. :(((

"Aki ad,az nyer"

(#36429) bigrob válasza Daffni2 (#36428) üzenetére


bigrob
őstag

+1

Bulldog kisfiam én is ivartalanítottam 6-7 hónapos korában.
Köszöni jól van!

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36430) Tiédetis


Tiédetis
senior tag

Köszönöm mindenkinek a tanácsot. Anyukám elment egy ismerőshöz, kiskutyák voltak náluk az egyik azonnal odarohant hozzá, szóval szerelem első látásra :) Jövő héten hozhatja el. Valami keverék de nem tudom milyen :)

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#36431) nyesteb


nyesteb
tag

Sziasztok!

A tapasztalatotokra lenne szükségem. A helyzet az, hogy van egy keverék vizsla-labi kutyánk, 4 éves ivartalanított szuka. Tavaly is próbáltunk már hozni mellé egy másikat, de ott nem jött össze, úgy érzem, mi nem voltunk felkészülve rá. A kutyánknak jó volt a társaság, csak elkezdte csattogtatni, kocogtatni a fogát és ezt nem tudtuk, miért teszi. Most is csinálja, de a másik már nincs mellette, elajándékoztuk.
Ellenben nagy a terület (fél hektár) és rövidesen állatokat is tartanánk rajta majd, kacsa, bárány első sorban, de ehhez kevés a mostani kutyink. Ezért egy németjuhászt gondoltunk hozni majd mellé, szigorúan tavasszal.
De. A mostani kutyánk nagyon függ a szomszédoktól. Mikor ideköltöztünk, sajna nem sokat tudtunk a kutyanevelésről, a szomszédok segítőkészek voltak, de ez átcsapott területhatárok felrúgásába is. A kutyánkat etették, átjártak vizet adni neki (4 edénye volt, ebből 1 fogyott ki persze), folyamatosan kapott tőlük jutifalatot, joban, mint a sajátjuk, így kialakult benne egy fura szokás. A macskákat rühelli, ellenben a szomszédban van dögivel (persze se oltás, se féreghajtás, se semmi náluk), így egész nap a kerítés mellett koslat a kutyánk. Persze így nem jelez, nincs elől és néha megteszi, hogy otthagy játék közben engem is. Szóval letojt minket. Nem szeretném, hogy ezt a németjuhász eltanulja tőle. Mit tudok tenni? Még van kb negyed-fél évem, míg jön a másik, így talán még időben vagyunk.
Persze a mostani kutyánk idegileg kikészül a kerítés mellett. Teljesen zombi lesz estére, fél mindentől, a pincében alszik inkább, ami a ház mögött van és persze onnan nem hall sokat sajna. Pedig nagyon jó jelző kutya lenne. Van egy szigetelt háza elől, a bejárat előtt, de nem nagyon van benne.

A múltkor nagyon jól kijött a kicsivel, egész éjjel játszottak, figyelt rá, stb, csak mi értelmeztük rosszul a kutyánk jelzéseit. Az is vizsla-labi volt, nem németjuhász. Most már inkább azt szeretnék...
Rövidesen kutyakiképző költözik a szomszédunkba, így lesz segítség, de addig is kérdezem, mit tanácsoltok?

Köszi!

(#36432) jézusom válasza nyesteb (#36431) üzenetére


jézusom
addikt

Mondjuk vadász fajtájú kutyat nem igen tartanék állatok mellé. Tudnék javasolni pásztor, vagy juhász fajtákat, de azokhoz nem árt tapasztalat. Egy mostani nemetjuci nem tudom mennyire jó, szerintem már inkább a kinezet fontos, de nekem speciel az is undorító a mostani formájában...
Az alapokat nagyon meg kene tanulni, de az hogy megilyedsz egy kis vicsorgastól es elajandékozod a kutyát, hat nem tudom inkabb nem mondok semmit

(#36433) Chaser


Chaser
titán

láttam ma egy gugyulit', kb akkora mint egy máltai, vagy kisebb, picit "zömök"
közepes barna volt és full olyan mint egy plüss az egész gugya' : )
mi a fajtája? kérdeztem a gazdiját de nem tudtam megjegyezni

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#36434) nyesteb válasza jézusom (#36432) üzenetére


nyesteb
tag

Na, ezért a hozzáállásért hagytam itt a fórumot korábban is. Melyik mondatomban olvastad, hogy vicsorgás miatt adtam tovább?
Sebaj. Kösz a segítséget, hasznos volt a hozzászólásod.

(#36435) notika77 válasza nyesteb (#36434) üzenetére


notika77
senior tag

Sajnos, ha leírod "A kutyánknak jó volt a társaság, csak elkezdte csattogtatni, kocogtatni a fogát és ezt nem tudtuk, miért teszi...a másik már nincs mellette, elajándékoztuk.", akkor nehéz belőni, hogy is tudnánk segíteni. Én ezért nem is válaszoltam.

Nem írod azt sem, hogy mit várnál el egy kutyától, mi lenne a feladata? Szerintem valóban őrizni nem tud egy kutya, mert 1 flakon gázsprével elintézel legalább kettőt, anélkül, hogy kiszállnál az autóból vagy átmennél a kerítésen. Altatós vagy mérgezett kajáról nem is beszélve. 3-4 talán elég, ha meglepnek és csak egy gázspréd van. De szerintem ezeket is komolyan képezni kell, hogy dolgozzanak, de ne öljék meg a behatolót. Jelzésre viszont elég egy tacskó méretű is. Erre könnyen is taníthatóak, hiszen csak pár alkalommal kell jó időben megdicsérni, ha ugat :). Nagyjából ennyi.

Írtad viszont, hogy kutyakiképző érkezik a közeledbe. Szerintem ne csinálj semmit, amíg nem tanulsz tőle (ha tényleg ért a dolgához és érdemes tanulni tőle). Ha foglalkozik veletek, akkor fel tudja mérni mire vagy képes, milyen a terület, mi a feladat és erre milyen kutya lehet az optimális, majd tanácsokkal segíthet a felnevelése (képzése) során is. Talán segít is kiválasztani az alomból, ha jó a viszonyotok.

[ Szerkesztve ]

(#36436) f4lcon válasza notika77 (#36435) üzenetére


f4lcon
őstag

+1 erre, nagy terület megfelelő őrzésére, például egy tanyára egy jelző kutya (puli, pumi, mudi, foxi) meg 2-3 nagytestű kifejezetten őrzésre tenyészett kutya, mint az orosz fekete terrier, a rottweiler, a dobermann, a bullmasztiff (ez kifejezetten terület őrző kutya) vagy a kaukázusi szükséges, ha a kutyának valódi őrzési feladata lesz, és nem csak elijesztésre vannak, meg hobbiból.

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#36437) nyesteb válasza notika77 (#36435) üzenetére


nyesteb
tag

Úgy látom, félreértettetek.
Igen, a kiképzővel jó a viszony, segíteni fog, ő is a németjuhászt javasolta.
Nem a terület őrzése lesz a feladata, hanem a kacsák védelme a rókáktól. Jó helyen lakunk, leszámítva 1 incidenst, amikor felvágták a kerítést, hogy a kutya kimenjen az utcára, de ezt is megfogtuk. Azóta kamera van az utcafronton.
Nem is az új kutya miatt kerestelek titeket, csak a tisztánlátás végett írtam le a történteket. Amiatt kértem a tanácsotok, hogy lehet elérni, hogy a mostani kutya ne vigye át a szomszédoktól való függésbe az új kutyát. Persze mi is sokat tanultunk az elmúlt évekből, hogy mit nem szabad, de hátha valaki már tapasztalt hasonlót és van tanácsa, hogy mit és hogyan érdemes.
Nem emberektől való védelem miatt hozunk másik kutyát, arra ott a kamera és a jó falu, jó szomszédok. Akik miatt a mostani kutyánkkal a gondom van, velük is jó a viszony, csak ezt benéztük.

Szóval, van ötlet, hogy lehet elérni egy kutyánál, hogy ne a szomszédokkal és a macskáikkal foglalkozzon? Ez a kérdés igazán.

(#36438) nyesteb válasza f4lcon (#36436) üzenetére


nyesteb
tag

Ahogy az előbb is írtam, nem a terület ilyenfajta őrzés lenne a feladata, hanem a rókák megijesztése. Nem kell rókát sem fognia, csak jelezni, hogy itt van és figyel, akkor már nem hozzánk jön a róka, megy további szomszédoknál körbenézni tyúkok irányába.

(#36439) nyesteb válasza notika77 (#36435) üzenetére


nyesteb
tag

Egyébként a szomszéd, akik a kiképző, ő magának 1 vizslában és 2-3 kuvaszban gondolkodik, de neki nagyobb is a területe és több állatot akar tartani...

(#36440) jézusom válasza f4lcon (#36436) üzenetére


jézusom
addikt

Szerintem a dobi, meg masztiff inkább terület őrző, a kollegának viszont az állatokat kell őrizni. Részemről pásztor fajtákat javasolnek, de egy róka ellen vélhetőleg egy puli is elég. Nyilván egy kuvasz, komondor még jobb, de ahhoz azért olyan gazdi is kell.

[ Szerkesztve ]

(#36441) notika77 válasza nyesteb (#36437) üzenetére


notika77
senior tag

Ha igazán jó a viszony a szomszéddal akkor őt kellene megkérni, hogy a kutyádat elvadítsa magától (ne foglalkozzon vele vagy még jobb, ha visszakergeti hozzátok, rákiabál, lelocsolja, felé dob valamit stb.). Ha erre nem képesek, akkor átláthatatlanná kellene tenni a kerítést, esetleg valami villanypásztorral távol tartani a kutyá(ka)t tőle, de ezeket a a szomszédok is rossz néven fogják venni (ha elkergetni sem képesek). Erről lenevelni a felnőtt kutyát a te oldaladról nehéz és pár napos folyamatos odafigyelést és szigort igényel. 3-5 nap talán elég a tanításhoz és utána még sok idő mire nem megy oda akkor sem, ha nem látod. Sajnos nem lehet elmagyarázni neki, hogy mostantól nem szeretheti a szomszédot, nem nézelődhet arrafelé stb. A kölyök mindent el fog tanulni a nagytól, amit tud, ez így működik.

A macskára csak ötletem van, hogy legyen nektek is és figyeljetek rá az elején, hogy ne ölje meg. Gondolom lesz takarmány is, ezért 1-2 macsek az egerek ellen is jól jön. Így talán a többi macska is kevésbé fogja érdekelni.

(#36442) nyesteb válasza notika77 (#36441) üzenetére


nyesteb
tag

Féltem, hogy ezt írod a macskákról, mert nekem is csak ez jutott eszembe. Meglátjuk még...

Sajna a szomszédot már többször kértem, hogy legalább ne beszéljenek a kutyának, hamár nem képesek elküldeni onnan, a férj betartja ideig-óráig, a feleség nem is hallja meg a kérést. Volt már villanypásztor, most szedtem le a héten, mert átugrott rajta. Rájött, hogy nem üt állandóan, ha megtalálja a ritmust, simán át tud ugrani közte. És megtette.
Kihúztunk a kerítésen egy zöld 95%-ban záródó belátásgátlót, de ettől még ott áll és néz. Vagy átlát rajta, vagy csak figyel, ezt nem tudtam még eldönteni. De idegileg kikészül teljesen, az biztos. Mivel a szomszéd hölgy nem a leghalkabb a világon, így minden erős hangtól összerezzen a kutyám. Nem beszélve a fűnyíróról, lövésről, villámról, stb. Szóval az idegei kivannak, de nem kódos, csak stressz. Megnézte a doki és egy elvileg erre szakosodott trénernél is járt 2 hetet, ott nem produkálta a dolgokat, bírta a vihart, stb. Nekem gyakran CBD-t kell adni neki, hogy lenyugodjon, mert már volt, hogy habzott a szája kicsit, de folyton remegett, az biztos. Amint elmúlt 2-3 nap, miután visszajött a "táborból", már ismét ki volt készülve, pedig nem volt se vihar, se semmi. A környezet nem támogató neki sajnos. Igaz, ez a kutyám kidobott, 6 hetesen találták az erdőben.
A villanypásztort igazából saját korlátozásomra tettem fel, úgy tűnik, őt nem tartotta sokáig távol...

Igen, sok hibát elkövettem nála, első kutyám. Valahol el kell kezdeni. Jártam vele oviba, suliba, több képzésre is, de sajna a szomszédokkal senki sem tudott segíteni. Így, ha megírod, mit csináljak vele, megcsinálom. Van 3-5 (több is) napom arra, hogy a kutyám jól érezze magát. Sajna a tréner szomszéd szerint a vizslákat kajával oda lehet szoktatni magukhoz és onnan nagyon nem akadnak leszakadni még évekig sem, ha már nem is etetik. Bár ebben nem vagyok biztos azért. Tudják, merre néz a kamera...

(#36443) jézusom válasza nyesteb (#36442) üzenetére


jézusom
addikt

Szomorú, hogy szegény kutyákat kell átnevelni miközben a szomszéd a hülye. Nálam is az utcarol adtak enni, de én nem voltam ilyen nyugodt. Nem tudom vane jog alapja, de szerintem simán lehetne picit fenyegetni a szomszédot.

(#36444) nyesteb válasza jézusom (#36443) üzenetére


nyesteb
tag

Feleségem jogász, hidd el, kereste a megoldást. Mivel nem okoztak kárt (a szó nem érzelmi részében), ezért nem lehet mit tenni. Már a Teljes lezárásos kerítésen gondolkodunk. De asszem előbb veszünk még egy 90%-os lezáró zöld valamit, rátesszük a mostanira, azon talán már a kutya sem lát át. Talán.

(#36445) notika77 válasza nyesteb (#36442) üzenetére


notika77
senior tag

Azt hittem a villanypásztor több egymás fölé helyezhető vezetékből áll és így a kutyának is be lehet állítani megfelelő magasságot és vezetéktávolságot. De ha ez nem megy kérdezz rá a kiképzőnél, hogy mit gondol az elektromos nyakörvről, nekem elméletben működő megoldásnak tűnik és kényelmes is. Ha viszont ilyen segédeszközök nélkül csinálnád akkor szerintem a "kergetés" marad, ha közel megy a kerítéshez, akkor rögtön elzavarod és közben próbálod kellemetlenné tenni neki a dolgot, hogy ne játékként fogja fel és a rossz érzés maradjon meg benne. Segítségül esetleg ki is jelölhetsz valami vonalat, "kerítést" amitől távol kell tartania magát. Ha szórnak át kaját lehet próbálkozni azzal, hogy "ízesített" (nagyon erős, nagyon keserű) falatokat (elég nagy, hogy rágnia kelljen) dobálsz szét arrafelé. És természetesen, ha bármit felszed a tiltott részen, reagálni rá, hogy ne csak a rossz íz legyen, hanem a gazda rosszallása is. Ha van maradék a szomszédtól azt a legjobb ízesíteni és közben igyekezni, hogy a szagod ne nagyon kerüljön rá (ne érintsd meg kézzel).

A kutya "átlát" a kerítésen, mert a hangokat hallja és a szagokat is érzi, szóval szerintem, ha a jelenlegi takarás nem használ, akkor a plusz sem fog.

Én csak amatőr vagyok és talán jobban értem a kutyákat mint a legtöbb ember, de csak mert figyelek rájuk. Szóval, ha lesz szakértő (tanult) segítség, inkább rá hallgass, mint rám.

ui.: esetleg kihúzni az igazi kerítéstől ~2m-re egy másik ideiglenes kerítést (1m magas szerintem elég) és ha e mögé bemegy akkor jöhet a "komolyabb" büntetés, hiszen ez egy "komoly" akadály volt, amit nem volt szabad átugornia. Nem tudom hány méter hosszú a közös kerítésrész és van-e elfekvőben használható anyag. Ha venni kell, akkor nem biztos, hogy ez a módszer a választandó, hiszen a hatásossága itt is nagyban függ attól, hogy tudsz reagálni arra, amit csinált. A "komoly büntetés" is nagyban függ a kutyától, hogy mit tud elviselni (ő és a kapcsolatotok), hiszen nem kínozni vagy világgá kergetni akarod, hanem csak nyomatékosan jelezni neki (büntetni :) ) , hogy máskor ne tegyen "rosszat" vagyis olyat, ami Te rossznak gondolsz. Hiszen a jó és a rossz az ember által kreált fogalmak és egy állatnak nem tudod elmagyarázni, csak annyit várhatsz tőle, hogy igazodjon a gazdájához.

[ Szerkesztve ]

(#36446) jézusom válasza notika77 (#36445) üzenetére


jézusom
addikt

ja szerintem is "átlát" ha keresi a kutya a szomszédot, tudni fogja hol van. Szerintem még full teli lemez kerÍtésnél is hallani foogja a neszeket, pontosan tudni fogja...
A villany pásztort végülis úgy telepÍted, ahogy akarod. Egy drótot adnak hozzá, de ha éppen több sorba rakod, akkor úgy lesz. Viszont minden egyes nap, de legalább hetente többször végig kell nézni az egészet, mert valami gaz hozzá ér vagy ilyesmi, akkor szépen "letestel" megszűnik a hatása.

(#36447) nyesteb válasza notika77 (#36445) üzenetére


nyesteb
tag

Igen, jól gondoltad a villanypásztort. Kihúztam 5-6 drótot egymás fölé, ilyen műanyag leszúrós botot használtam (vettem a házzal, de én lekerítettem, nem villanyoztam), de nagyon kis ügyes ez a blöki, simán megoldotta a kérdést. Egyébként 1,5m magasat gond nélkül ugorja, pedig csak közepes testű, de hihetetlen mozgékony és találékony kutya, ha a neki tetsző dolgokat csinálhatja.
A láthatatlan kerítésre én is gondoltam, egyenlőre úgy gondolom, ez lesz az irány, de még kiderül, mit mond a kiképző. Egyébként nem a hagyományos kiképzőről van szó, a rendőrségnél volt kiképző, míg nyugdíjba nem ment. De nagyon ért a kutyákhoz, szerencsére.

Szerencsére át már nem szórnak semmit sem, csak nyáron etetik a madarakat kiszórt kenyérrel, amit a madarak áthordanak. Most már csak a kutya előtt állandóan kint lévő kutyatápot szórják át a madarak, azt szokta felenni néha. Persze nekem is mondták, hogy állandóan legyen a kutya előtt kaja, hogy akkor egyen, amikor akar. Persze, hogyne. 5 perce van megenni, utána ugrott a vacsi. Mondjuk ilyenre nem volt példa már kölyökkora óta.. :)
Ja, és ez a szomszéd is kutyákkal foglalkozott a seregben anno...

Igen, én is így láttam, így nem erősítem meg tovább az átláthatatlan kerítést. Gondoltam rá, hogy lezárom a területet, hogy ne menjen oda, de nem villannyal, hanem más megoldással.
Egyébként amióta levettem a villanypásztort, ismét a pincében alszik. Ott csak akkor szokott, ha már teljesen kivan és nyugalom kell neki. Lehet, hogy visszaállítom, legalább az illúzió legyen meg neki, talán nyugodtabb lesz. Meglátom. Csak utálom, hogy magamat kell korlátoznom a szomszédok hibája miatt.

(#36448) iceQ!


iceQ!
addikt

Sziasztok,

Jó minőségű világítós nyakörvet keresek kis fiú tacsinak. Fekete a szőre , így még én sem veszem észre néha sétáltatás közben :DDD

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#36449) j.bravo válasza iceQ! (#36448) üzenetére


j.bravo
addikt

Ez a fajta szokott lenni néha a Lidl-ben illetve egyéb offline boltokban is.
Az egyik végéről levéve a fehér műanyag véget a cső illetve LED sor méretre vágható.
A séták hosszától is függ nyilván, de két-három 40 perc körüli sétát kibír egy töltéssel.
A megszokott nyakörvre (vagy hátra) teszed a pórázt, ezt pluszban mellé.

Azelőtt olyanokat kerestem amibe gomb elem kell és közvetlenül rá lehet akasztani a pórázat, de gyakran lettek kontakthibásak, és mivel a csat részén nm világít, volt hogy pont a kutya nyakának azon a részén nem világított ahol a legfontosabb lett volna.

Szerk.: mobilról a link beszúrás nem akar működni, megpróbálom itt is:
https://www.petnet.hu/termek/Trixie_SaferLife_Flash_USB_nyakkarika_zold_M_L_45cm-230-16530

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#36450) nyesteb válasza j.bravo (#36449) üzenetére


nyesteb
tag

+1
Mi is ezt használjuk sötétben a kutyán. Egész sokáig bírja, nagyon gyorsan fel lehet tölteni és teljesen mint egy UFÓ, úgy néz ki a kutya tőle, szóval még szórakoztató is. Őt nem zavarja, néha etetés közben rakom rá, de simán engedi. Valóban méretre lehet szabni, bár én nem tettem, mivel nem rázza le magáról, de vágható.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.