Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
KÉRDÉS ELŐTT OLVASD EL AZ ÖSSZEFOGLALÓT ÉS HASZNÁLD A KERESŐT!
Ha EU-n kívülről rendelsz, mindig kalkuláld bele az ÁFA-t, esetleges vámot, kezelési költséget! Nem számít, hogy mi van a csomagra írva (gift vagy alacsonyabb összeg), el sem olvassák. Röntgen és a fizetési bizonylat (paypal, bankszámla kivonat) alapján történik az ÁFA fizetés.
Ha EU tagországból érkezik a csomagod vagy EU szállítással tagországi vámolással (EU warehouse, EU express) akkor abban az esetben sem vámot sem ÁFA-t nem kell fizetni.
Sima posta esetén (kínai, belga, svéd, holland stb.) 60 nap is lehet a kézbesítési idő (jellemzően 25-40 nap, de ritka esetben előfordulhat ennél rövidebb idő is). Aggódni 45 nap után érdemes, akkor lehet mozgolódni, érdeklődni.
Boltok, fizetés, szállítás, nyomkövetés, vámolás, reklamáció témakörökkel kapcsolatban található információ az összefoglalóban, ezért erősen ajánlott kinyitni és elolvasni a felesleges és ismétlődő kérdések elkerülése érdekében.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Hogy mivel hozzák, az a feladón és a szállítmányozón is múlik. Ha a feladó sima postával adja fel, akkor szinte biztos, hogy a magyar postán át érkezik. Ha valamelyik logisztikai cégnek adja fel, akkor kínai szakaszon yawen vagy 4px vagy hasonló viszi, az európai szakaszra meg az éppen költséghatékonyabb szállítmányozónak adják át. Az lehet dpd, gls, expressone vagy más futár is akár. Vagy éppen valamelyik nemzeti posta, ami a magyar postán át érkezik utóbbi esetben.
Az ioss (vásárláskor áfát fizetett küldeményt), ami eleve max 150 euro értékű, azt ha futárszolgálat hozza, akkor nincs kezelési költség. Ha valami adat elveszett vagy a feladó kavart el valamit, előfordulhat néha, hogy mégis normál vámkezelést akarnak. A 150 euro feletti vagy nem ioss módon feladott küldeményeket cégenként eltérő díjazással kezelik, 6-8 ezer ft körüli összeg, végenként változó.
Ha a logisztikai cégnél valamelyik nemzeti postán át hozzák, akkor van amelyik eleve a vámkezelést is megoldja és itthon már nem eu-n kívüli küldeményként kezelik, így nincs magyar postás kezelési költsége. BE, LU, NL például általában ilyen.
Ha több dolgot is rendelsz és alis saver shippinget választottál, van hogy több küldeményedet is összevonják és egyenkénti kiszállítás helyett átadják egybetéve egy futárszolgáltatnak. Nekem például most két eredeteileg BE-snek írt küldeményt vontak össze és lett belőle expressone.
Van hogy például S000... követési látszik alin, az meg általában AU emirátusi lesz. Azt mindig elrontja a posta és felszámolja újra az áfát, rak rá érték szerinti (SO) kezelési költséget.
Ha normál postai kézbesítéssel jön valami nagyobb értékű vagy tényleg ajándék, akkor 4 ezer a kezelési költsége.
Szóval a szállítási mód kiválasztásánál rajtad is múlik, hogy mit választol. Van ami gyakrabban problémás. Van, ami jó eséllyel ügyintézési díj nélküli lesz. Van ami talán futárszolgálatos. ÉS persze vannak kifejezetten futárszolgálatos express szállítási módok, de azok drágák.
A parcelsapp ellég jó abban, hogy összekösse az alis és a később másra váltó azonosítókat is [link]
Rendszeresen érdemes nézni a követési infókat, mert lehet változás.
-
azbest
félisten
Mivel nem a posta hozza, így nem kapsz a postától értesítést és nem kell fizetned a posta felé. Nem a postán megy keresztül minden nemzetközi küldemény. Amikor futárszolgálattal jön eleve kintről, akkor a futárszolgálat intézi a válmekezelést.
Az expressone hivatalos tracking oldalát nézd reggelente [link]
Amikor kézbesítésre átadják a futárnak, aznap küldenek emailt arról, hogy mely időszakban érkezik. Ha jól emlékszem talán kiszállítás közben jelzi azt is az oldal, hogy hanyadig vagy a sorban és hol tart a futár.
-
LOTR
addikt
válasz
#39868659 #98943 üzenetére
köszi, itt pontosan ugyan azt írja, amit az aliexpresses tracking is
expressone-t írja a futárnak, igen
érdeklődjek akkor expressone-nál is, hogy mi a helyzet?
(nekem nem a csomag a sürgős, se nem fontos, csak a folyamat megismerése lenne a lényeg, hogy amikor fontos lesz, akkor lehetőleg ne legyen esetlegesen iogisztikai hiba már...) -
patopal
csendes tag
Fogalmam nincs, az MP esetén ez hogy megy, a DHL és Fedex AliExpress-en át megfizetett szállítási díjában benne van a vámkezelés, nem fizetsz extrát, HA vállalod, hogy a vámhatározatra megfizeted a NAV megfelelő folyószámláira a vámterheket (tehát ezt az opciót kell választani a nyilatkozaton), vagy vámpénztárban befizeted. A DHL-nél mindig megvárják, hogy a NAV visszajelezzen, a Fedex nem szokta, nekik elég a banki visszaigazolás, de az utolsó vásárlásomnál (céges és Alibaba, a nagytesó) ők is megvárták. Ez a gyakorlatban 1-2 napot késleltetett mindig, ami nem vészes.
-
madrac
senior tag
válasz
Lackooo84 #98933 üzenetére
Aki kifizeti a sokkal drágább szállítási költséget filléres dolgokra is, az jobban jár. Ha azt nézem, hogy ezzel elkerülhető a +4-500 forintos postai kezelési költség + a sokszoros duplikált adó befizetési kötelezettség ami után az ember utólag hónapokig reklamálhat, akkor sem kapja vissza, már nem is olyan drága. Azért a filléres dolgok ára ezzel jóócskán felmegy.
Viszont az Aliexpress Saving szállítási mód NEM futáros kiszállítású. UH..BE trackingel lassan 1 hónapja jön egy rendelésem, amiből vagy 10 napot a Liegeben lévő fekete lyukban töltött ami beszippantja a csomagokat és nem történik vele semmi... -
patopal
csendes tag
Nekem is azt mondták, hogy "ja, mert rossz a telefonszám". Kár, hogy nem kérdeztem rá, hogy "mégis, hogyan rossz?" Nálam alapszabály, hogy a nagyobb értékű cuccokat csakis akkor hozatom MP-vel, ha egyáltalán nincs más. DHL, Fedex, ill. az AliExpress Standard Shipping szokott gond nélkül menni (mostanában az utóbbi ExpressOne last mile-lal), mint már mások is mondták. De most ez nem volt.
-
LOTR
addikt
válasz
patopal #98938 üzenetére
folytatnám én is ezt a szálat:
2021.09.29 11:37 (GMT-7): Received by the delivery company
2021.09.27 15:39 (GMT-7): Customs clearance successful
2021.09.27 15:15 (GMT-7): Customs clearance started
2021.09.26 22:26 (GMT-7): Arrived at destination country
2021.09.22 22:00 (GMT-7): Departed country of origin
2021.09.19 20:04 (GMT-7): Accepted for linehaul transportation
2021.09.19 01:06 (GMT-7): Dispatched from sorting center
2021.09.18 02:47 (GMT-7): Arrived at sorting center
2021.09.17 13:04 (GMT-7): Parcel dispatchedaliexpress rendelés, áfa ugye fizetve, semmi értesítést nem kaptam, csak alitól a szokásos emailek-et
telefonszám úgy nézem fel van tüntetve a címzett adatoknál, emailt nem látom, hogy még külön ott is szerepelne
ha jól értettem a korábbi érdeklődésemnél, elméletileg kellett volna jönnie valami értesítésnek, hogy fizessek ügyintézési díjat, úgyhogy hátha valaki még hasznát veszi, leírom én is a tapasztalataimat:
felhívtam npkk-t, hogy mondjanak valamit, de ragszámot nem kaptam alitól (csak egy nagyon hosszú (alis belső?) tracking számsort), így semmit nem tudott mondani, mert onnantól kezdve, hogy megkapom a csomagot és kész bármi lehet, vagy fizethetek a futárnak, vagy még értesítést is kapok róla, hozzátette még, az hogy az eladó belső rendszere mit mutat a trackingnél, nem számít (nagyon gyakran van hibás bejegyzés...), az a biztos, amit a magyar postánál látni, és ő csak azt mondhatja mérvadónak - nyilván értem miért mondja ezt, meg kíváncsi lennék, hogy valójában hol van több hiba és melyik rendszer a megbízhatóbb
mondta, hogy ha nem helyes formátumban van megadva a telefonszám (ahogy láttam, alin nálam a +36 után van egy szóköz), akkor lehet a rendszer nem tudja feldolgozni, állítólag ez a helyes, így egybeírva: +36123456789
illetve, ahogy kolléga is javasolta korábban, érdemes a címsorba az emailt is beleírni
másik - ha már vonalban volt úgyis
megkérdeztem még, hogy a 150euro feletti összegű rendeléseknél, hogy menne a vámkezelés
ha már feladásra került a csomag és van postai azonosítója akkor a posta.hu/vam -on rendelkezni érdemes előzetes vámkezelésről (így csak 4k lesz az ügyintézési díj), minden más infoért hívjam a nav-ot -
-
patopal
csendes tag
Sziasztok, valakinek van tapasztalata abban, hogy mi van olyankor, amikor látom a követési infóban, hogy a csomag már MPKK vámfizetési állapotban van, de nem jött sem SMS, sem értesítő email? Lehet hívni másnap a központi agyat és kérni tőlük értesítő kiküdést, vagy s*ggeljem ki, és a 399 Ft-ot majd a postásnak kell fizetni?
-
GIJoe
addikt
Sziasztok rendeltem egy hardvert az alternate.de-ről, megérkezett, és
nem az/olyan mint amit kiírtak, nyilván visszaküldeném, nem igazán meggyőző
a mail amit erre reagáltak. Küldtem már vissza az etec.at-nak na annak nagyon profi
rendszere van erre, valakinek tapasztalat? -
-
törölt tag
Sziasztok,ez növeli a termék árát bárakármivel kézbesítéskor?
"A webáruházunkban található termékek fogyasztói árai nem tartalmaznak általános forgalmi adót. Hivatalos szlovák vállalkozásunk alanyi adómentessége miatt a számlákat általános forgalmi adó (ÁFA) mentesen állítjuk ki minden rendeléshez!"
Köszönöm -
Xes
csendes tag
Hello amennyiben nem szeretném kifizetni a vámügyintézési díjat a postának és nem veszem át a csomagot akkor mi történik? Visszaküldik vagy behajtják csak azért is?
-
nyuszis
csendes tag
-
Egy kis érdekesség, rendeltem egy m.2 SATA USB adaptert.
20$ körüli cucc. két hete rendelve, és ma hozza az Express One, mindenféle költség nélkül Kínából... Ki érti ezt?
Persze a VAT az alin kifizetve... Pár hete meg 1,5$-os adapterre áfáznom kellett pluszba.
-
tknof1871
őstag
Üdv! Keresek egy riasztó készüléket. Ami süket embert figyelmeztetne ha valamilyen hang megszólal a környezetében. Bármilyen hangra jelez. A teafőző elkezd fütyülni, valaki elkezd beszélni, kopognak/csengetnek az ajtón. Szerintem pl egy stroboszkópnak kellene jelezni, ami feltűnik egy szobában. Lehet 2 egység kellene, a hangdetektor és a jelző.
Eddig egyik szókombinációra se találtam ilyet, se a webshopokban se a googleban, se a youtubeon. A baby cry signaler for deaf keresésre is túlkomplikált készülékeket dob fel, telefonos app, kamera. -
madrac
senior tag
Iszonyatos a káosz ebben az új rendszerben még mindig.
Volt egy duplikált ÁFA fizetésem Aliexpresses rendelés után, ráadásul sokkal magasabb érték után, mivel Egybesült Arab Emirátusokban átcsomagolták a cuccot és másik tracking számot kapott, rajta egy sokkal magasabb feltüntetett értékkel ami alapján kiszabta a posta az adóterhet, amit be is fizettem.
Postának ment is azonnal a reklamáció a webes űrlapon keresztül, amire több mint 1 hónapja semmi reakció.
Telefonon felhívtam a postát az itt is feltüntetett számon, hogy WTF van. Fingja nem volt a hölgynek mi ez az űrlap és hogy mi van a reklamációval, de azt látja, hogy nincs IOSS szám megadva a csomaghoz és hiába Aliexpresstől jött, aminek központi IOSS száma van, az őt nem érdekli, reklamáljak a feladónál.... ha nem jutok dűlőre, keressem őket ismét...
Aliexpress ügyfélszolgálaton automata szövegelőn átverekedve magam kapok embert. Oké, csatoljam a dokumentumokat az áfázásról, számla stb, fotót a csomagról rajta a tracking számmal. Rendben továbbítja az ügyet a megfelelő osztályra, majd írnak emailben.
Később meg is kapom az emailt amiben tájékoztatnak, hogy igazoljam vissza hogy megkaptam a terméket és akkor újra vegyem fel a kapcsolatot ügyfélszolgálattal ugyanezeket a dokumentumokat prezentálva az eredeti tracking számmal (ami ugye nem szerepel a dokumentumokon se a csomagon mert út közben megváltozott)...
Aliexpress ügyfélszolgálat felkeres, embernek fingja nincs semmiről, nyissak dispute-ot az oldalon az eladónál a rendelésre.... Az őt nem zavarta, hogy azt csak hibás termékre lehet nyitni és csak a vételár maximumára lehet refundot kérni és olyan okot nem is lehet kiválasztani, hogy duplikált VAT fizetés miatt, nem is beszélve arról, hogy az emailben kimondottan benne volt, hogy zárjak minden disputot amit esetleg VAT refund miatt nyitottam volna....Nem jutottunk dűlőre, nagy nehezen végre kapok másik ügyfélszolgát, aki bekérte ugyanazokat a dokumentumokat mint amiket már 1x elküldtem. Ugyanazzal, hogy akkor továbbítja az illetékes osztályra az ügyet és ezúttal kaptam case idt is. Itt tartok...
-
LOTR
addikt
válasz
Mr.Pentele #98917 üzenetére
köszi, a szerkesztés utáni rész az a 150euro érték fölötti értékekre akart vonatkozni
amúgy korábban dhl 6k+áfa, fedex meg 5k+áfáért csinálta a vámügyintézést és utána a kiszállítást -
Mr.Pentele
csendes tag
"a hazai vámhatóságnak pedig ki kell fizetni a vámot és a vám áfáját is?"
A VAT-ot beszedi az AliExpress, de a vámot nem tudom hogy itt fizettetik-e meg veled, vagy már a VAT-al együtt.
"vámközreműködési díjat meg az adott futárcégnek, ahogy eddig is?"
A Magyar Posta esetében pontosan erről van szó amikor 400/800 Ft-os költségről beszéltem. Ezért kéri ezt az összeget a Posta. A futárszolgálatoknál is biztosan van ehhez hasonló eljárási költség, viszont a DPD és ExpressOne nem számol fel ilyet amennyiben ők kézbesítik a küldeményt. Elképzelhető, hogy másik futárok ezzel ellentétben igen, de azt nem tudom. Ritkán hoz nekem Alis küldeményt futárszolgálat. Legtöbbször a Magyar Posta szállítja ki, de az utóbbi időben már sarcmentesen, mert ez a belgiumos megoldás lett közbeiktatva az eladók részéről, így voltaképpen csak a rendelés kifizetésekor keletkező VAT az, amit pluszban fizetek, a 400/800 Ft-ot megúszom.
-
LOTR
addikt
válasz
Mr.Pentele #98914 üzenetére
köszi, ezt a választ lehetne beleírni az összefoglalóba, mert szerintem az itt érdeklődők legalább 80%-nál hasonló lenne a fizetés lefolyása
a mostani írás, rendben van, hogy nagyon részletes, de tele van olyan adatokkal, amik egy laikusnak többségében nem kellenek
ide még kiegészítésnek, nehogy félreérthető maradjon
tehát az eladónak kifizettük az áfát az árura és a szállításra is (gondolom), aztán az eladó majd rendezi a hazai hatósággal
akkor a hazai vámhatóságnak pedig ki kell fizetni a vámot és a vám áfáját is?
vámközreműködési díjat meg az adott futárcégnek, ahogy eddig is? -
LOTR
addikt
mivel már vártak rám, kicsit sietve sikerült megírni a második részét, így most pontosítanék a megfogalmazáson
tehát még július előtti 150eur fölötti rendelés, ha beérkezett az országba, vámkezelés alá került
jött róla az értesítés, ekkor ki kellett tölteni a vámkezelési megbízást és az értéknyilatkozatot, majd az áruról való számlát ezekkel együtt el kellett küldeni, ezután jött a futár és fizetni neki a következő tételeket:
VÁM = (<áru értéke> + 70% <szállítási díj>) * <vám %>
Import ÁFA = (<áru értéke> + <szállítási díj> + <VÁM>) * 0,27
Vámközreműködési díj
és meg is van a csomag, mondhatni vége az eljárásnak
ehhez képest most, mi is a menete egy ilyen rendelésnek, vagy van változás?
ha pl aliexpress-es a rendelés, és ők már kifizettetik az áfát, akkor a vámot is belekalkulálják az áfába, vagy egyáltalán a különbözetet az itteni vámhatóság kifizetteti?
köszi -
Mr.Pentele
csendes tag
Az Alis rendelésnél be lett szedve tőled az ÁFA a VAT címszó alatt, aminek van jelentősége. Tehát idehaza amikor megérkezik a küldemény az NPKK-ba, akkor a Posta fog SMS-t/e-mailt küldeni amiben van egy kód. Azzal belépve 48 órád lesz kifizetni kártyával online a 400 Ft-os kezelési költséget, vagy ha ezt teszed meg, akkor majd a kézbesítéskor a postásnak/postán a 800 Ft-ot. Ahhoz hogy e-mailt kaphass célszerű beírni Alin az address line 2. sorába az e-mail címedet, mert akkor a Posta rendszere érzékeli és oda küldi el a fizetési értesítőt. Nekem ez a módszer működött.
Az E-vámot ebben az esetben nem érdemes használni, mert ott alapból 800 Ft az díj ami a Postánál csak a felébe kerül. 150 euró felett már a vám is keletkezik, de arról ha jól tudom levelet küldenek papíralapon. Na azelőtt viszont célszerű lehet az E-vám használata. Erről nem tudok többet mondani, mert sosem jött olyan értékű nekem.
Az első bekezdésemben viszont biztos vagyok, mert július 1. óta már kétszer is érkezett CN végű küldemény Aliról, és azoknál az az eljárás van.
Van még olyan eset is, hogy Belgiumon keresztül jön a küldemény (Alis), akkor BE lesz a nyomkövetési számának a végződése. Abban az esetben nincs plusz költség, szimplán kézbesíti a posta a ládádba, vagy ha 24 mm-nél vastagabb, akkor értesítés alapján a helyi postán veheted át. Ebből a fajtából július 1. óta szintén a második fog érkezni a közeljövőben.
-
LOTR
addikt
sziasztok
érdeklődni szeretnék, olvasgattam az ali-s topikot is (nem tudom a téma összefoglalók mennyire pontosak), de sajnos továbbra sem teljesen egyértelmű nekem, hogy is változott a vámkezelési rendszer menete
most várok egy kis értékű csomagot (a régi rendszer szerint ugye ezt simán hozta volna a posta), aminek az árában benne volt az áfa (nem tudom van e jelentősége, de amúgy ali-s rendelés, vat included), mi is lesz vele a feladatom?
az sem volt világos, hogy az eVÁM weboldalas regisztrációra mikor van szükség?illetve a másik kérdésem az lenne, hogy ha 150 eurónál magasabb értékű küldemény érkezik, a régi rendszerhez képest történt változás az ügyintézésben?
ugye régen előbb a vámot tették rá és a vámmal növelt értékre kellett áfát fizetni
ha meg megjött a csomag, értesítettek, hogy kérik az adatokat, ebben van változás?
köszönöm -
-
dale74
tag
-
dale74
tag
Alis csomag UH...BE három hét alatt ideért, ebből 1 hetet a Kicserélőben dekkolt (fizetni nem kellett utána). A csomagon található egy Lucky Transport Euro Kft-s cimke; ez mi lehet? [kép]
-
válasz
Atomgeszi #98904 üzenetére
Nem kell.
Ahogy tonyrulez mondta, EU-n belül nem kell fizetni.Német webshop azért teszi (talán) rá, mert van egy olyan törvény is, hogyha meghaladja a cég az X euro uniós forgalmat, akkor az áfa különbözeteket rendeznie kell. Emiatt akik tudják, hogy meg fogják haladni, már eleve az adott ország áfáját szedik.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
razorbenke92 #98903 üzenetére
Innen a szomszédból kell, az osztrákoktól, nem az ausztrál rákoktól.
Az összehasonlító oldalad nem hozza a postát, azt találtam én legolcsóbbnak. DPD br.16k-t hoz.De most még mindig nem tudom, hogy akkor kell valami áfa vámot fizetni ajándék esetén vagy sem?
Mert, ha német webshopból rendelek, akkor ott már hozza a 27%-os áfát.
Azért, ha most ismerős küld csomagot, amiért fizetni sem kellett soha, mert valóban ajándék, akkor mi a helyzet?
Postának is írtam, de mire azok válaszolnak.
-
tonyrulez
őstag
válasz
razorbenke92 #98901 üzenetére
Eleve EU-n belülről miért kellene áfát, vámot fizetni?
-
válasz
Atomgeszi #98899 üzenetére
Ha baráttól, rokontól jön, inkább ne ajándék legyen. Írjatok egy adásvételit egy elenyésző összegről, mert a vámeljárás már évekkel ezelőtt sem ismerte az ingyen fogalmát, nemhogy most.
Ha ingyen van, akkor ők meghatározzák a forgalmi értékét, és az alapján fizetsz.
Ha megveszed - és nem néznek utána a valós értéknek - akkor meg az alapján.Az áfa alapját még a szállítási díj is képzi, amit pedig el sem tudsz titkolni, ha futárcéggel hozatod - mert ugyebár akkor ők végzik az eljárást.
Új hozzászólás Aktív témák
Vám- vagy adócsalással kapcsolatban tilos tanácsot adni vagy kérni a topicban (és a fórum egész területén)!
- Bemutató eBay-es kütyük kis pénzért
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Update 05.09. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest