Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Arpee78

senior tag

válasz Atapi #523 üzenetére

úgy általánosságban a zebrával kapcsolatban pedig nem a járdán lévő gyalogosnak van elsőbbsége, hanem annak a gyalogosnak, aki a gyalogosátkelőhelyen kíván áthaladni.

A kresz nem különbözteti meg a járdán piknikező, telefonáló, bámészkodó gyalogost attól aki át akar haladni. Ezt akkor lehetne ha a gyalogos jelezhetné hogy át akar haladni, talán felvetődött ennek lehetősége(hogy a gyalogos jelezhesse áthaladási szándékát), de bizonyára elvetették a jogalkotók ha volt is ilyen felvetés.

Mondd, te hogy különböztetnéd meg őket?

Ha én akadályozom, zavarom abban, hogy a zebrára lépjen, akkor nem adom meg az akkor még nemlétező elsőbbségét. Elsőbbsége a zebrára lépés pillanatától van, ekkor már nem zavarhatom és akadályozhatom. Ellenben ha én akadályozom, zavarom abban, hogy a zebrára lépjen, akkor jó eséllyel túl gyorsan megyek és ezzel megszegtem 43§ (2)-t, de ezzel nem az akadályozás és zavarás a baj hanem a 43§ (2) megszegése.

Az 'át' pedig a festésnél kezdődik és végződik. ha úgy tetszik, a járdaszegélynél (egyben az úttest szélénél) kezdődik és végződik. ezt erősíti a 17. § (1) a) megfogalmazás is, miszerint "„Kijelölt gyalogosátkelőhely” (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt gyalogosátkelőhely keresztezi;" márpedig ha keresztezi az úttestet, akkor csak úgy rajta van kezit csókolom.

Részemről nem akarok újra és újra ismételni, annyit tennék hozzá hogy autósként mikor engedem át a gyalogost mikor nem, de ez ugye puszta udvariasság, amíg nem lép le én áthaladhattok a zebrán autóval még ha lassan is.

Ha igen:
    • sokan várakoznak, mondjuk 3 v. annál több
    • idős v. gyerek vár ott.
    • jobb oldalt van(nak), nem a pártállást értem hanem az út jobb oldalát.
    • Jelzi(pl integet) hogy át akarna menni, igaz ilyen még nem volt. :D
    • Nem látni elég jól sötét, köd, vagy eső miatt
    • Mögöttem nem jön senki veszélyesen közel.
    • Forgalmi helyzet miatt amúgy is nagyon lassan megyek éppen.

Ha nem: értelemszerűen az előbbi inverze.
    • kevesen várakoznak.
    • idős v. gyerek nem vár ott.
    • bal oldalt van(nak), nem a pártállást értem hanem az út bal oldalát.
    • Nem jelzi(pl integet) hogy át akarna menni. :D
    • Jól látni
    • Mögöttem jön valaki veszélyesen közel
    • Forgalmi helyzet miatt (relatíve) gyorsan megyek éppen.

Persze megesett hogy egy csoport gyereket nem engedtem el, de csak mert egy busz zavaróan közel volt mögöttem és amúgy is baloldaliak voltak. Mielőtt félreértenék, ha jobboldalt vár 1-2 felnőtt azokat sem mindig engedem át.

• Lauda

titán

válasz Atapi #523 üzenetére

a zebrával kapcsolatban pedig nem a járdán lévő gyalogosnak van elsőbbsége, hanem annak a gyalogosnak, aki a gyalogosátkelőhelyen kíván áthaladni.

Igy van, viszont az elsobbsege csakis abban az esetben alakul ki, ha legalabb az egyik laba erinti az uttestet, ugyanis akkor tartozkodik a gyalogosatkelohelyen, egeszen addig mig ez nem tortenik meg, a jardan acsorog.

ha te akadályozod, zavarod abban, hogy a zebrára lépjen, akkor nem adod meg a jogos elsőbbségét,

Ez pontosan hol alakul ki, tehat mekkora tavolsagra a jarda szeletol?

Az at pedig az uttesten kezdodik es ott is er veget, ami pontosan az idezett szabalyban van leirva. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés