Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
Aktív témák
-
pamacska
tag
A lottós feladatra egy elmélet:
Ugye hogy legyen 3-ason, ahhoz kell az összes 2-es + egy szelvény. Ennek szellemében oldottam meg:
hány számpár van összesen úgy, hogy a legkevesebb szelvényre ráférjen? Először is vegyünk egy számot, pl 1-est. Ennek 89 másik számmal kell szelvényen lennie. Egy szelvényen 4 különböző számmal lehet, így 89/4~23 szelvényen lesz 1-es. De mivel 90 számunk van, így összesen 90*23 szám lesz. Egy játékban 5 számot tippelek meg, így 90*23/5 szelvény kell a tuti ketteshez. +1 a hármashoz, így jön ki a 415! ami ugye 72625 ft. Mit kapok ezért? Mininmálisan 10 db 2.-est és egy db 3-ast. Nem éri meg, de lagálabb már tudjuk! -
neduddgi
aktív tag
válasz
pamacska #145 üzenetére
Jó persze lesz mellette valamennyi 2-es, de szerintem 90.nél kevesebb. Mivel a tippek szét vannak húzva, szerintem kb 10 db 2-es lesz benne. Ha mindenáron szerencsejátékból akarsz pénzt szerezni, akkor menj kaszinóba black Jack-et, vagy pókert játszani. A rulettről lebeszéllek, mert azon elentétben néhány ember tévhitével, csak a kaszinó nyerhet. Az előző kettőben viszont szerepet játszik a pszichológia is, ott egy igazán rutinos versenyző kereshet némi pénzt. Ott sem könnyen.
-
neduddgi
aktív tag
válasz
concret_hp #141 üzenetére
Van benne valami, végül is 32 milliót kell kitölteni, de mindegy, hogy mennyit mert előre el kell hozzá döntenem, hogy melyik 5-re nem tippelek, és az ugyanaz, sőt teljesen azonos mint megtippelini egy 5 találatost. Akkor helyesn a 32 millió és 43 millió közötti különbségből az adódik, hogy annak a valószínűsége, hogy 0 találatom lesz, 50%-kal nagyobb, mint annak, hogy valamilyen, tehát az (1-es, 2-es , 3-as, 4-es , 5-ös) összesen. És akkor még ennek az összesennek a nagy része 5*(85 alatt 4) csak az egy találatosok száma.
Visszatérve a hármasokhoz, valamilyen szimmetrikus kitőltést feltételezve mondjuk 1500 db szelvénnyel, heti 262500 Ft-tal lehetne elérni, átlag legyen heti 1 db legalább 3-as találat, nem tűnik nyereségesnek.
[Szerkesztve] -
Darth_Revan
veterán
Mi is most vesszük ezt a kombinatórikát...osztály 97%-nak halvány lila gőze sincs róla...
-
concret_hp
addikt
-
neduddgi
aktív tag
válasz
pamacska #139 üzenetére
Püff neki! Na itt van az értelmezés kérdése, amit viszont én is eltoltam. Egyébként
nem az esély volt a kérdés. Persze, hogy nagy a szám. Úgy kezdődik, hogy megszámoljuk, hány féle képpen tudunk nulla találatot elérni. Ez (85 alatt 5), már onmagában nagyon nagy szám. Nem mintha ez valószínű is lenne. Azt elérni, hogy egy találatunk se legyen 32801517 szelvényen lehet, azaz harminckétmillió nyolcszázegyezer ötszáztizenhét szelvényen. De senki nem gondolja, hogy ha csak harminckét millió szelvényt tölt ki, akkor nem lesz egy találata sem. Csak lehetséges, hogy nem lesz egy találata sem, mert hogy biztosan ne lehessen kitölteni úgy, hogy ne legyen még egy találata sem ahoz 3280158 szelvényt kitölteni. Persze ennek majdnem olyan kicsi valószínűséggel, ( + 50%) mint annak, hogy egyetlen szelvénnyel 5 találatosa lesz. De persze ez csak akkor igaz, ha mi nem akarunk 3 találatot elérni, de bizonyos szelvény szám után mégis lesz. Püff ezért mondtam, mert persze nyilván nem ez volt a kérdező szándéka, hanem az, hogy ha akarja is a 3 találatot, akkor mi a minimum. Végül is én kb ugyanúgy melléfogtam.
Most nem is látom, hogyan kell ennek a lottó - kitöltő kucsnak az értékét kiszámítani, de kb a {(90 alatt 5) / (5 alatt 3)*(85 alatt 2)}*y környéke elég kell hogy legyen szerintem is. Az összes lehetséges szelvény száma osztva a lehetséges 3 találatosok számával szorozva valami a kulcs következményekét elő álló értéknövelő számmal. Ez nem eredmény, csak becslés. Az ''y'' is csak hasraütő becslés, tehát 1230*y. Tehát ha nem is biztos, de 1230 szelvény esetén a hetente átlagosan megnyert 3 találatosok számának várható értéke 1. Ami persze nem azonos azzal, hogy a 3 találat valószínűsége 1. Lehet hetekig 0 db, aztán meg 2-3 db is. Ha vmi kitöltő kucsot készítünk az már inkább valamilyen területfelosztó gráfelméleti példa lenne, sokkal nehezebb, mint az én általam is félreértelmezett kombinatorikai példa. Hogy az ''Y'' értéke mennyire nem triviális az pl látszik abból, ha max 6 totó meccset veszel mondjuk kétesélyesre, akkor ha egy hibapontra akarod megjátszani, ( 6 tipp esetén minimum 5, 5 tipp esetén minimum 4...stb. találat) a szelvények számának 1/4-e szükséges, 7-től folfelé elég az 1/8-a. A ''3 találategy elvárása egy kéthibapontos kulcs'' elkészítésével egyenlő, csak itt hibapontos kulcsot készíteni sokkal nehezebb. Ha többször is kihúzhatnák ugyanazt a számot, akkor is nehezebb lenne. Akkor még hasonlítana a toto meccsekhez, mintha 5 mérkőzés lenne 90 féle lehetséges eredménnyel, de mivel az egyszer már kihúzott számot nem teszik vissza, bele sem merek gondolni miként lehet ezt kiszámolni. Mindenesetre ''Y'' biztos nagyobb mint 1, de hogy mennyi, meg sem merem becsülni.
Remélem Kalema visszaolvas ebbe a topicba, akkor most elismerem, hogy én is tévedtem.
[Szerkesztve] -
pamacska
tag
Gondold át! Ha 3 számot húznánk csak, akkor 90*89*88/6 lenne, de ha 5-öt húzunk, sokkal több az esélyünk a 3-asra...
-
pamacska
tag
Srácok! Akkor most mennyi is?
-
neduddgi
aktív tag
Hát igen ez garantál 1 db legalább 3 találatos szelvényt, de csak abban az értelemben, hogy az akár 4-es, vagy 5-ös is lehet. Ha tényleg azt akarjuk kiszámítani, hogy mindenképpen legyen 3 találat, tehát a négyes nem jó, de két db 3 találat már megint nem jó, az annyira macerás, hogy itt most inkább nem kezdenék bele.
-
kalema
csendes tag
válasz
neduddgi #130 üzenetére
Egyébként lenne egy megoldásom (talán), az eredeti felállásra:
(85 alatt 5) + (5 alatt 1)*(85 alatt 4) + (5 alatt 2)*(85 alatt 3) + 1
A legrosszabb esetet néztem, hogy kitöltöttem az összes 0,1 és 2 találatost +1-et... Így a skatulya elv szerint lesz legalább 1 legalább 3 találatos...
Persze kevesebb kitöltéssel is meg lehet csinálni (Apollo17hu irománya szerint cselekedve), de ennyivel biztosan...
Azért te is gondold át légyszi!
[Szerkesztve] -
neduddgi
aktív tag
Nem kritizállak, és nem haragszom! Juj!
Ha pontosan 3 találatot akarsz elérni, akkor 1 szelvényt sem szabad kitöltaned mert lehet, hogy az az 1 is 4-es, vagy 5-ös lesz. Nem így van?
De ha a te okfejtésednél maradunk tehát mondjuk megvannak a találatok, és az kérdezem, hány szelvényt tudok kitöltteni, hogy abban pontosan 1 db 3 találatos legyen, ( messze nem ez volt az eredeti kérdés) akkor (90 alatt 5) mínusz a te számod +1.azt hiszem, az könnyen belátható, hogy ha megadsz egy húzás eredményt akkor (90 alatt 5) - (5 alatt 3)*(85 alatt 2) szelvényt ki lehet tölteni úgy hogy egyetlen hármas sincs köztük. Persze 0,1,2,4,5 az mind ott lesz.
[Szerkesztve] -
neduddgi
aktív tag
Tévedés. (5 alatt 3) = 5 találatból kiválasztok 3 lehetségest, (85 alatt2)= maradékokból kiválasztom, melyik 2-t teszem mellé sallangnak Amit írtál, az annak a száma, hogy hány darab pontosan 3 találatos szelvényt lehet előállítani. De sajnos nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy hány szelvényt kell kitöltenünk, hogy legelább egy hármas találatunk legyen. Ez utóbbi nehezebb feladat. Megoldásod sajnos matematikailag nem helytálló.
[Szerkesztve] -
pamacska
tag
De jó! Végre egy komolyabb, elgondolkodtató feladat. Azért csak hajrá, mert én is tudni szeretném
-
Apollo17hu
őstag
válasz
concret_hp #121 üzenetére
Ja, esély, de nem olyan, mintha kockával dobnál, ahol akár 20 próbálkozásból sem sikerül kidobnod a pl. 6-ost, pedig 1:6 az esélye.
A lottón nem véletlenszerűen teszed meg a számokat - ellentétben a dobókockával történő dobással -, hanem egy bizonyos stratégiát követve. Pl. ha azt akarod, h 1 találatod biztosan legyen, akkor nem fogod 2 szelvényen ugyanazt a számot megtenni.
Már korábban is írtam, h még nem tanultam valszámot, de a fentiekből sztem következik, h a lottó esetében az esélyek reciprokát kell nézni.
Majd később talán keresek vmi értelmesebb indoklást... -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #118 üzenetére
90 alatt az 5 = 43949268
5 alatt a 3 az 10 ,
85 alatt a 2 az 3570.
ez így 1231 : 1 esély arra h ha feladsz 1 szelvényt akkor azzal lesz pontosan 3 találatod. de ez nem garantálja azt h 1231 szelvényy feladásával _garantáltan_ lesz is 3asoda kérdés pedig ez volt h hány szelvény kell a garantált 3ashoz... ami 1 lényegesen nehezebb kérdés...
-
Protezis
őstag
Áááá. Diszkrét Matek I. emlékek.
Remélem jövőre a dimat 2 is csak emlék marad -
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #118 üzenetére
Bővebben: link
Középtájt keressétek az esélyeket! -
pamacska
tag
Up!!!
-
Kobe
veterán
55! /3!
-
pamacska
tag
Új feladatot akarok!!!! vagy írjak én?
Nos:
Nagy vita volta baráti körömben a következőről: vajon hány szelvényt kell kitölteni a tuti 3-as találathoz az ötöslottón?
Mert a 2-eshez nem kell 90*89/a... uh a kérdés adott. Jó mókázást! -
_az
senior tag
írta má valaki, hogy 55!/3! ????
szerk: nab+ most néztem meg a dátumot...
[Szerkesztve] -
pamacska
tag
csá!
nem olvastam végig, van-e megoldás, de erre jutottam:
52 lapot először sorban, ami 52!, majd utána közéjük (51 közötte+2 széle=53) a jokereket... az elsőt így 53, a másodikat 54, a harmadikat 55 különböző helyre. de mivel egyformák, így le kell osztani a felcserélhetőség miatt 1*2*3-mal.
Így 52!*53*54*55/6 -
Maximus
csendes tag
Ja, és sok sikert.
-
Maximus
csendes tag
A, B, vagy C kurzus? Mert ha a B-ben vagy, és a Kónya fülébe jut, leszedi a fejedet
szinte csak Riemann-integrálról volt szó. De keress rá jegyzetekben, erre a szóra: RiemannTuti találni fogsz ilyet az integrálos PDF-ben.
Határozatlan integrál
Határozott integrál, Improprius integrál
Azt hiszem ezeket a típusokat vettük.
Szerk: Megnéztem: 16. oldal aljaIntegrál jegyzet
Szerk2: Ja és a fv alatti terület az határozott integrál.Nekem csak január 1x-én lesz a vizsga.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
Na, most ezt egy ideig hanyagolom, holnap megyek anal vizsgára, s össz. 9-en megyünk.
Én meg nem tudok szinte semmit, sőt 2. zh-m 36,5 ponttal egyes lett.
Úgy be fogok égni, mint a huzat.
-
Maximus
csendes tag
És itt van a ráadás:
Az angol ab 26 betűjéből hányféle 8 betűs szó képezhető ugy hogy a betűk sorrendje megegyezzen az szóban levő betűk az abc betű sorrendjável tehát az abcdefg egy jó sorrend
Aktív témák
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Bomba ár! MacBook AIR 13" Early 2014 - i5 I 4GB I 128GB SSD I OS X Big Sur I Cam I Gari!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest