Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: frenda dsttöytoi
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
Aktív témák
-
neduddgi
aktív tag
válasz
pamacska #139 üzenetére
Püff neki! Na itt van az értelmezés kérdése, amit viszont én is eltoltam. Egyébként
nem az esély volt a kérdés. Persze, hogy nagy a szám. Úgy kezdődik, hogy megszámoljuk, hány féle képpen tudunk nulla találatot elérni. Ez (85 alatt 5), már onmagában nagyon nagy szám. Nem mintha ez valószínű is lenne. Azt elérni, hogy egy találatunk se legyen 32801517 szelvényen lehet, azaz harminckétmillió nyolcszázegyezer ötszáztizenhét szelvényen. De senki nem gondolja, hogy ha csak harminckét millió szelvényt tölt ki, akkor nem lesz egy találata sem. Csak lehetséges, hogy nem lesz egy találata sem, mert hogy biztosan ne lehessen kitölteni úgy, hogy ne legyen még egy találata sem ahoz 3280158 szelvényt kitölteni. Persze ennek majdnem olyan kicsi valószínűséggel, ( + 50%) mint annak, hogy egyetlen szelvénnyel 5 találatosa lesz. De persze ez csak akkor igaz, ha mi nem akarunk 3 találatot elérni, de bizonyos szelvény szám után mégis lesz. Püff ezért mondtam, mert persze nyilván nem ez volt a kérdező szándéka, hanem az, hogy ha akarja is a 3 találatot, akkor mi a minimum. Végül is én kb ugyanúgy melléfogtam.
Most nem is látom, hogyan kell ennek a lottó - kitöltő kucsnak az értékét kiszámítani, de kb a {(90 alatt 5) / (5 alatt 3)*(85 alatt 2)}*y környéke elég kell hogy legyen szerintem is. Az összes lehetséges szelvény száma osztva a lehetséges 3 találatosok számával szorozva valami a kulcs következményekét elő álló értéknövelő számmal. Ez nem eredmény, csak becslés. Az ''y'' is csak hasraütő becslés, tehát 1230*y. Tehát ha nem is biztos, de 1230 szelvény esetén a hetente átlagosan megnyert 3 találatosok számának várható értéke 1. Ami persze nem azonos azzal, hogy a 3 találat valószínűsége 1. Lehet hetekig 0 db, aztán meg 2-3 db is. Ha vmi kitöltő kucsot készítünk az már inkább valamilyen területfelosztó gráfelméleti példa lenne, sokkal nehezebb, mint az én általam is félreértelmezett kombinatorikai példa. Hogy az ''Y'' értéke mennyire nem triviális az pl látszik abból, ha max 6 totó meccset veszel mondjuk kétesélyesre, akkor ha egy hibapontra akarod megjátszani, ( 6 tipp esetén minimum 5, 5 tipp esetén minimum 4...stb. találat) a szelvények számának 1/4-e szükséges, 7-től folfelé elég az 1/8-a. A ''3 találategy elvárása egy kéthibapontos kulcs'' elkészítésével egyenlő, csak itt hibapontos kulcsot készíteni sokkal nehezebb. Ha többször is kihúzhatnák ugyanazt a számot, akkor is nehezebb lenne. Akkor még hasonlítana a toto meccsekhez, mintha 5 mérkőzés lenne 90 féle lehetséges eredménnyel, de mivel az egyszer már kihúzott számot nem teszik vissza, bele sem merek gondolni miként lehet ezt kiszámolni. Mindenesetre ''Y'' biztos nagyobb mint 1, de hogy mennyi, meg sem merem becsülni.
Remélem Kalema visszaolvas ebbe a topicba, akkor most elismerem, hogy én is tévedtem.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Ukrajnai háború
- Spórolós topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Tőzsde és gazdaság
- One mobilszolgáltatások
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest