- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lelkiblog
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
MiszterQ
csendes tag
Én erről a rakétakilövősdiről annyit tudok személyesen, hogy a dombóvári (volt) Tolbuhin-laktanyában (Dombóvár és Kaposszekcső között) volt egy SS20-as (vagy ahhoz hasonló) rakéták tárolására-kilövésére(?) alkalmas épület. Van leghátul egy szembetűnően magas épület. Ha bemegy az ember szemmel látható a tetőszerkezet kialakításán, hogy kétfelé nyitható. Jelenleg egy acélfeldolgozó van a telepen.
Arról meg senki nem tud semmit hogy a föld alatt esetleg lehet-e valami. Mindenesetre amikor leejtettek egy sok száz kilós villanymotor-házat, beleremegett alattunk a föld rendesen, pedig mi jóval odébb egy másik épületben dolgoztunk. Ki tudja... -
hadsz
tag
Köszi!
Látom,Te is rögtön kiszúrtad.Igazad van,nekem is feltűnt,hogy nagyon adja magát oda egy harmadik cső.Az kétségtelen,hogy meglehetősen kezdeti stádiumban hagyták félbe a munkát,tehát elképzelhető,hogy az eredeti tervek szerint megépült volna a 3.-ik is.A túránk óta beszéltünk egy statikus építésszel is,aki többek között ezt a remek írást készítette,és többször is járt ebben az objektumban a HHH-n.A kutatásai alapján is tartalék gáztározóról van szó,de nekem továbbra is furcsa a relatív kicsi méret.Persze nem vagyok szakember,főleg ami a gáz tárolásának formáit,műszaki megoldásait illeti.Mindenestre ha valóban erről van szó,akkor a hátsó fémtartály szerintem a puffertároló szerepét tölthette be. -
hadsz
tag
A Déli-Bakonyban,ez Tótvázsony.Ha nem lett volna a télen az a cirkusz a fémtolvajokkal /2627.hsz./,még patentebb lenne.Ez a 2-es,déli tároló,amit a kivonulás óta csak az MH nyitott ki pár alkalommal,szemben az északival,ami évekig nyitva állt,és ennek ellenére az is egészen egyben volt.Az utóbbi időben váltak egyre nagyobb problémává a fémtolvajok - igaz,az őrzést tekintve ez egyáltalán nem meglepő.
A 2-es tehát,a parancsnok elmondása szerint szinte működőképes állapotban volt egészen a közelmúltig.Mindenesetre rosszabb látványra számítottam,igaz azért néhány helyiségben látható a vandalizmus...Jó hír,hogy a gazemberek már ülnek.
Az összes fotót hamarosan feltöltöm a képtáramba. -
danielblack
csendes tag
Ithon tényleg nemvolt rendszerben, legalábbis a Magyar Néphadseregnél biztosan nem, de nem is értem miért nem amikor még a szlovákoknak is van Csehszlovák örökségből... Mai napig hatalmas erőt képvisel az S-300 és tipusvariánsai, éppen most akart Irán venni párat, a ruszkiktól, de felborítaná a térség katonai egyensúlyát, így végül nem lett üzlet belőle...
-
boeing707
csendes tag
Kultúr helyeken általában ilyen esetekben egy bárány felhőt varázsolnak az adott hely fölé. A satírozás nem ebbe a kategóriába tartozik.
Nagyon benéztél valamit, mert ott sohasem volt szántóföld, mert ez a hely egy 50-100 m magas hegy oldalában lévő dolomit bánya.
Nem tudom, hogy milyen verzióját nézed G.E.-nek, én általában a mindenki számára egyforma, "mezei" változatot használom. -
ócskás
aktív tag
A nyolcvanas évek elején középiskolás koromban tanítás után (vagy helyett
) sokat csellengtünk (négy osztálytársammal) az akkor -ha nem is teljesen legálisan- de még bejárható föld alatti járatokban. Legtöbbször a Hunyadi szobornál lévő vészkijáraton(?) jutottunk be (a régi idők szipusai és csövesei levágták a lakatot, felfeszítették a rácsot, stb...így nem okozott különösebb nehézséget), majd valahogy a Szentháromság tér - Tárnok u. magasságában a járatunk becsatlakozott egy szélesebb átjáróba. Ha jól emlékszem valahol ott kellett elfordulni balra, majd néhány méter után jobbra, átmenni néhány faláttörésen, és be lehetett jutni a Sziklakórházba, ami akkor még "Szigorúan Titkos" minősítésű volt (2002-ben szünt meg a minősítése). Akkor persze fogalmunk sem volt a Sziklakórházról, csak azt tudtuk, hogy valami olyan helyre bukkantunk, ami tele volt hordágyakkal, orvosi felszerelésekkel és rengeteg olyan zöld táskaszerű vasládával, amire pirossal "légoltalmi mentőláda" felirat volt festve, és kötszerek mellett gázsebcsomagokat is tartalmazott. Természetesem elhoztunk egyet-egyet szuvenyír gyanánt...sokáig őrizgettem, de a legutóbbi költözködéskor sajnos elkalódott.
Ezek a járatok akkor még egész kényelmesen bejárhatók voltak, viszonylag kevés omladékkal találkoztunk. Viszont, ha az egykori Honvéd Főparancsnokság (Dísz tér) felé próbáltunk menni, egy idő után már a rengeteg elfalazás és tömedékelés utunkat állta.
Ha a Szentháromság tér magasságában nem balra, hanem jobbra fordultunk, akkor az Országház utca alá jutottunk (sok esetben valamelyik ház pincéjébe) Ez a járat viszont már veszélyes volt, rengeteg omladékkal, huló kövekkel, időnként mély "kutakkal" tarkítva. Sok helyen levegő sem igazán volt. -
tazman75
csendes tag
Nem tudom ez mi lehet.
Jelenleg úgy tudom, hogy a Szovjetunió területén kívül, csak Kubában volt nukleáris rakétájuk telepítve a ruszkiknak.Személy szerint kétlem a valóságtartalmat.
Több hasonló cikket láttam már én is, de ha igaz MO.-n nem volt Rakétasiló.
Érdekes, hogy képet nem mellékeltek.Most néztem utána, volt ott egy atomfej tároló.
Ócskás már járt ott, többet majd (remélem) tőle, vagy Hadsz-tól.
-
PeppErKorN
tag
A #1644-ben a "vízalatti" építkezési szokások említésével kimondottan kíváncsivá tettél. Ha birtokában vagy bármilyen konkrét információnak, kérlek oszd meg velünk. Amennyiben csak hallomásból, sokad kézből származik az infó, akkor se tartsd titokban, mert Hadsz kollégához hasonlóan még én sem találkoztam ezzel a megközelítéssel. És megvallom, látok benne rációt, ha ténylegesen az objektum tökéletes rejtése a fő kritérium.
Különösen orosz viszonylatban, ahol azért van néhány millió négyzetkilométernyi lakatlan terület, így sokkal kisebb mértékű rezsimet kell tartani egy építkezés titokban tartásához. -
ócskás
aktív tag
A víz alá épített rakétasiló értelmetlenségét érzésem szerint PeppErKorN kolléga nagyon szépen megvilágította, így nekem már nem sok hozzáfűzni valóm maradt, max. annyit szeretnék megjegyezni, hogy általában az atomnagyhatalmak a tervezett első csapásba bevont eszközeinek számát és fix telepítési helyét nem feltétlenűl tartották titokban (félreértés ne essék, nyilvánosságra azért nem hozták!) élve az atomfegyverek elrettentő hatásával. (A hidegháború idején az atomfegyverek az elrettentés legfőbb eszközei voltak, és hozzájárultak a kétpólusú világ stabilitásához. Ez a bizonyos MAD-doktrina.A doktrína alapvetően akkor érvényes, ha minden szembenálló félnek egyértelműen elegendő atomfegyvere áll rendelkezésre ahhoz, hogy a másik oldalt elpusztítsa; így egy meginduló atomcsapás esetén az ellenfél képes hasonló vagy még nagyobb pusztítást véghez vinni az ellenfél területén, ami az oda- és visszacsapások következtében végül a kölcsönös megsemmisüléséhez vezet. Mivel ezzel a felek tisztában vannak, semelyik fél sem fog az első csapás lehetőségével élni, mivel az a válaszlépések kontrollálhatatlan sorát indítja el. Mivel kezdetben a hagyományos fegyvernemekkel vívott háború is nukleáris háborúba csaphat át, a két fél kerülni fogja még a közvetlen konfrontációt is. Mindez alapvetően egy feszültségekkel teli, de stabil békéhez vezethet.)
Természetesen a válaszcsapást követő második atomcsapásban résztvevő, jellemzően mobil telepítésű eszközök (tengeralattjárók, gépjárművek, vasúti szállító-indító járművek) számát ha nem is, de a mindenkori tartózkodási helyét szigorúan titokban tartották. -
hadsz
tag
-
PeppErKorN
tag
Engedd meg, kérlek, hogy én válaszoljak!
Ezeknek a rakétasilóknak az elsődleges rendeltetése nem a rejtés, hanem a védelem volt. Ki kellett (volna) bírniuk az ellenség nukleáris csapását, úgy, hogy a rendszer hadrafoghatósága ennek következtében ne csökkenjen. Vagyis alkalmasnak kellett lenniük rakéta indításra a csapást követően.
Korunkban – ahogyan Te is megfogalmaztad – lehetetlen bármi ilyet elrejteni a mesterséges holdak felderítő eszközei elől. Korábban is léteztek ilyen eszközök, de 2-3 évtizeddel ezelőtt sem a mennyiségük, sem a minőségük nem érte el a mai szintet. Viszont egy ekkora szabású építkezést akkor is felfedeztek volna, ha történetesen csak havonta 1 alkalommal haladnak el az adott terület fölött. Akárhová is építsék azokat. Ezért nem lehetett elsődleges szempont az építkezés, illetve a létesítmény rejtése. Azt inkább mobil telepítésű eszközökkel lehet célszerűen végrehajtani.
Ilyenformán nem látom értelmét annak, hogy a szükséges-elégséges feltételt jelentősen túlhaladó, nagyságrenddel nagyobb költségességű építkezésbe fogtak volna. Ugyanis az „orosz” nem volt „hülye”. -
tazman75
csendes tag
Nem tudom mennyire vagy tájékozott ilyen dolgokban, de gondold végig!
Ezeknek a megépítése már alapjában véve sem egyszerü.
Üzemeltetése szintén felvet néhány technikai problémát.
Teljesen vízzáró ajtók, levegőellátás, vízálló rakéta és kiszolgáló eszközök.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem létezik ilyen. A ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárókon természetesen létezik. Itt azonban felesleges lenne. Ilyen célra inkább valami hegység lenne megfelelő, pl Bakony. Több legenda szerint ott is volt, de ez sem igaz.
Ez is egy tipikus urban legend. -
hadsz
tag
Az F4 ebben az esetben nem azt jelenti,hogy volt F3,F2,F1.Az F a földalatti rövidítésésből van,a 4 pedig a munkaterület száma.Ne kérdezd,hogy miért pont 4,mert nem tudom.
Több ilyen jelzésű objektum nem volt.
A ma is aktív kormányzati létesítmények pedig - tekintettel a fórum címére és témájára - tabunak számítanak.Azokat nem F-el jelölték.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- One UI 7 frissítés: volt, nincs
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- HTPC (házimozi PC) topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32 RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest