- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Mindkét irányból bedugható USB-A?
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Amiga A500 - A régi barátnő
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
Új hozzászólás Aktív témák
-
Harcipocok84
tag
válasz
germinator66 #779 üzenetére
Hát igen, ahogy felettem már egyszer írták is:
"Tehát nem az számít hogy milyen tevékenységeket végzek, hanem hogy melyikből származik bevételem"
Engem is érint ez a dolog, akkor most hogy is van ez pontosan?
-
Harcipocok84
tag
Internetes csomagküldő kiskereskedelem főtevékenység esetén egy esetleges NAV ellenőrzés során gondolom igazolnom kell az általam árult eszközök eredetét.
Mi van akkor ha én a saját magam által kézzel gyártott eszközöket árulom? Az alkatrészeket mint magánszemély megveszem, összeszerelem, majd mint vállalkozó egy webshopban árulom, számlán csak az eszköz neve fog látszani. Ez járható út vagy mindenképpen fel kell vennem az építéshez szükséges tevékenységi köröket? (elektronika) -
Harcipocok84
tag
Egy kicsit elvesztem az adózás mértékében.
Másodállású EV-ként általányadózási formát választanék.
A könyvelő azt mondta hogy kb. ~15%-ot kell leadóznom a jövedelem után (talán az SZJA), mivel minden mást a főállásom után fizetek. Viszont most kaptam olyan infót is, hogy ~46%-ot kell adóznom a jövedelem után másodállásban is, ugyan úgy be kell fizetnem a TB-t, stb járulékokat.
Most akkor melyik az igaz? -
Harcipocok84
tag
válasz
germinator66 #660 üzenetére
Színlelt vásárlás volt. A egyik navos volt a vásárló, A háttérben (aki elvegyült a tömegben) a kollégával. Amint átadtam, kifizettek már be is mutatkoztak. Természetesen korrektek voltak, látszott rajtuk hogy nem szívesen jöttek, jönniük kellett. Látták rajtam hogy nem adócsaló vagyok, szimplán egy tudatlan eladó. Szépen a számba is adták a szavakat hogy mit kell mondanom. Jó 1 órás papírozás után teljesen korrekten elváltunk. Tehát a NAV-osok teljesen empatikusan viselkedtek. De azért elég durva hogy 9K-ért kijönnek
Nyilvánvalóan valami ArtisJus-os ellenőr jelentett fel, aki tisztában sem volt azzal, hogy belső vinyóra nem kell ArtisJus matrica (az eredeti hozzászólásban rosszul írtam, belső vinyó volt nem külső), csak külső vinyóra, pendrivera, CD-re, stb. Tehát kb. ők is ennyire vannak képben, de azért elvárják minden embertől hogy jogkövetően viselkedjen
Úgyhogy miután futottam jó pár kört a NAV-nál, kértem hivatalos állásfoglalást az ArtisJus-tól, illetve informatikai igazolást arról hogy a lefoglalt eszköz belő és nem külső, akkor szépen ejtették az ügyet és mehettem a cuccomért 100km-et. Nyilván nem az eszköz miatt ment az egész, hanem hogy ne legyen "priuszom" a NAV-nál. Ja, de azért a végén aláíratták velem, hogy nem élek panasszal
Lényegében csak megaláztak kb. 100 ember előtt amikor "tettenértek" , a kedvenc kávézómban amikor papiroztunk, rengeteg utánajárás, telefonköltség, 100km-re autóhasználat, csak ennyi hátrányom származott belőle.
-
Harcipocok84
tag
de nem hiszem, hogy ez jelentős tétel lenne és életszerű lenne egy NAV vizsgálat + jelenleg a NAV nem bírságol vagy dob rád utólagos ellenőrzést rögtön, hanem felhívja a figyelmed, hogy mit, hogyan kellene, ez lenne a jogkövetési vizsgálat.
Jah, pá éve a NAV azért mozdult rám, mert a jófogáson hirdettem egy bontatlan külső vinyót, amin nem volt ArtisJus matrica. Kapásból elkobozták, megbüntettek 50K-ra. Az értéke kb. 9000 Ft volt az eszköznek. Persze később kiderült hogy nem jogszerűen jártak el
Ennyit arról hogy mi piti és mi nem a NAV-nak -
Harcipocok84
tag
válasz
UberMutant #647 üzenetére
Ezek szerint a nyakamon maradt eszközeimet simán eladhatom magánszemélyként évenként 600K-ig adómentesen. Akkor 2 év alatt kiárulom
-
Harcipocok84
tag
Sajnos vissza kell adnom a kata-t. Főállásom van, és azt nem adhatom fel a kata miatt, mert az nem hoz annyit a konyhára.
Kérdés hogy mi lesz a raktárkészletemmel? Saját készítésű eszközöket gyártok, amit boltból vásárolt elektronikai alkatrészekből állítok össze egy célhardverré. Az eladási mennyiség folyamaotsan változik, van hogy egy hónapban eladok 100db-ot, míg a másikban csak 10-et. Hogy ne legyen soha készlethiány így a bevétele egy részét mindig visszaforgattam alkatrészbe, és gyártottam belőle. Ezért most kb. 200db eszközöm van polcon. Hála a reszi kiherélésének az emberek kétszer is meggondolják mire költenek. Ha augusztusban nem tudom eladni az összeset és megmarad 150 db eszköz akkor én azt magánszemélyként eladhatom még? Gondolom itt valamilyen értékhatárt be kell tartanom és kész?
UI: kis haszonnal dolgozom, kevés szabadidővel. Nem fér bele az hogy másik adónemet válasszak és könyvelővel bohóckodjak. -
Harcipocok84
tag
Én még mindig bízom abban, hogy reszelnek rajta, és a kata mellékállásként is végezhető marad. Ha nem, akkor befejeztem...
Más: Parragh Urat valahogy el tudom érni hogy elküldjem a ~ˇ^|Ä~ˇ^˘-ba? -
Harcipocok84
tag
Ha jól értem akkor másik KATA vállalkozónak sem adhatok számlát?
Én szinte csak magánszemélynek és katás embernek állítok ki számlát.
Más: mi van akkor, ha egy ügyfelem, akinek eddig mint "adószámmal rendelkező" ügyfélnek állítottam ki számlát most azt mondja hogy "adószámmal nem rendelkező" számlát kér... Én köteles vagyok ellenőrizni, hogy időközben megszüntette a KATA-t és azért?
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad P53S - 15.6" - I7 8565U 1.80GHZ- 16Gb ram - Nvidia P520
- Lenovo Thinkpad P1 15,6" CORE I7-8850H 2.60GH- 32Gb ram - Nvidia P2000 vga
- Galaxy S23 Ultra 512gb 1,5 év gari
- Kedvező áron Lenovo ThinkCentre M73 Mini PC eladó Fali konzollal
- AMD TUF FÉLKONFIG Ryzen5 5600g 32Gb G.skill DDR4 WIFI CM hűtés , garanciával .
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest