- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Rendben, csak az lenne a gond, hogy ezt még csak így én gépeltem fel magamnak próba kedvéért, de majd úgy fog működni, hogy PHP-val egy adatbázisból íratom ki a bejegyzéseket, egy while ciklussal, és akkor hogy állítsak különböző id-t, nincs olyan megoldás, ami működik azonos id-jűekre?
Erre gondoltam:
<?php
$query = "SELECT cim, tartalom FROM bejegyzesek";
$adat = myqsl_query($query);
while($cikk=mysql_fetch_assoc($adat)){
echo "<div id='cikk'>";
echo "<h1>" . $cikk["cim"] . "</h1>";
echo $cikk["tartalom"];
echo "<input type='text' id='hozzaszolas' />";
echo "<button id='gomb'>Küldés!</button>";
}
?>
Ezt most csak gyorsban írtam le, de ilyesmire gondoltam. Szóval, ötlet?"PHP-val egy adatbázisból íratom ki a bejegyzéseket, egy while ciklussal, és akkor hogy állítsak különböző id-t"
Te magad írtad le a kulcsszót... ciklus... pl. létezik olyan, hogy ciklusváltozó, aminek az értékét minden lépésnél növeled eggyel.Például:
$i = 1; // most direkt egyről indítom
while($cikk=mysql_fetch_assoc($adat)){
// ....
echo '<input type="text" class="hozzaszolas" id="hozzaszolas_' . $i . '" />';
// ....
$i++; //növeled
}nem egy nagy misztikum, így olyan id-jeid lesznek, hogy hozzaszolas_1, hozzaszolas_2, stb...
de én a helyedben inkább a cikknek az id-jával helyettesíteném, például így:echo '<input type="text" class="hozzaszolas" id="hozzaszolas_' . $cikk['id'] . '" />';
(persze csak ha id kulcs létezik)
hogy OFF-oljak is egy sort, ha már PHP-kód:
az elavult és szar mysql_query-s bohóckodásról még most szokj le, és szokjál rá a PDO-ra (Tele von Zsinór kolléga gyors áttekintő cikke: http://maerlyn.eu/2011/12/03/pdo.html). Objektumorientált adatbázis-wrapper, prepared statementekkel.
Ha ennél meggyőzőbb érv kell:
http://prohardver.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_10152-10152.html

másik:
echo "<input type='text' id='hozzaszolas' />";
ezt szintén felejtsd el. A macskakörmöt hagyd meg HTML-kódnak, a PHP-kódban pedig használj sima aposztrófot:
echo '<input type="text" id="hozzaszolas" />';
Gyorsabb is (nem kell változó-behelyettesítéssel foglalkozni aposztróf esetén). -
Sk8erPeter
nagyúr
Lenne egy kis gondom. Van egy oldal, ezen belül 3 bejegyzés. Egy toggle eseményre előjön alattuk egy szöveg mező és mellette egy gomb. Ha a gombot lenyomjuk, akkor a bejegyzés szövege megváltozik a beviteli mezőben megadottra. Ez eddig jó is lenne, csak az a baj, hogy csak az első gombbal működik, a többi valamiért nem reagál. Vetnétek rá egy kukkantást?
http://jsbin.com/uhofeh/1/editJa, az van, amit martonx írt, de nem csak a gombnál adtál azonos id-ket, hanem szinte mindenhol.
Jópár egyszerűsítést beleraktam a kódodba, és így működik:
-
martonx
veterán
Lenne egy kis gondom. Van egy oldal, ezen belül 3 bejegyzés. Egy toggle eseményre előjön alattuk egy szöveg mező és mellette egy gomb. Ha a gombot lenyomjuk, akkor a bejegyzés szövege megváltozik a beviteli mezőben megadottra. Ez eddig jó is lenne, csak az a baj, hogy csak az első gombbal működik, a többi valamiért nem reagál. Vetnétek rá egy kukkantást?
http://jsbin.com/uhofeh/1/editAz úgy nem jó, hogy mindegyik gombnak gomb az id-je. Az id nem lehet azonos, vagy ha igen, akkor csak azzal történik bármi, amelyik legelőször következik a DOM-ban.
-
Jim-Y
veterán
a $(document).ready() az jquery, amivel szintén egyszerűen meg lehet oldani a dolgot:
A működése nagyon hasonló a pure js-éhez, a JQ kód figyeli, hogy a proci element mikor változik, ha változik, akkor az ar elem. text fieldjébe beleírja a változás (change) eseményt kiváltó event egyik propertyjét, esetünkben ez a target.value ami épp az lesz, ami kell nekünk.
-
Jim-Y
veterán
Egy kis kamu webshopot csinálok, igazából az egész csak egy oldalból áll, jelenleg van benne egy lenyíló lista pár termékről, és e mellett egy html input mező. Az lenne a lényeg, hogyha a termék nevére kattintok a lenyíló listában, akkor az a lenyíló lista mellett egy szöveget módosít, annak megfelelően, hogy mennyi az ára (az option tag value értéke) a terméknek. Valahogy így:
<select id="proci">
<option value="10000" onClick="document.getElementById('ar').innerHTML = this.value;">Kétmagos proci</option>
<option>...</option>
<option>...</option>
<option>...</option>
</select>
<p id="ar"></p> // ezt fogja a kattintás megváltoztatni
Na ez eddig jó is, csak kicsit zavaró, hogy így kell beírnom a javascript kódot. Próbáltam, hogy csinálok neki egy külön függvényt, de valamiért nem volt jó. Pl.:
<script language="javascript">
function arValt(ar){
document.getElementById('ar').innerHTML = ar;
}
</script>
<select id="proci">
<option value="10000" onClick="arValt(this.value);">Kétmagos proci</option>
</select>
Mi lehet a gond? -
martonx
veterán
Egy kis kamu webshopot csinálok, igazából az egész csak egy oldalból áll, jelenleg van benne egy lenyíló lista pár termékről, és e mellett egy html input mező. Az lenne a lényeg, hogyha a termék nevére kattintok a lenyíló listában, akkor az a lenyíló lista mellett egy szöveget módosít, annak megfelelően, hogy mennyi az ára (az option tag value értéke) a terméknek. Valahogy így:
<select id="proci">
<option value="10000" onClick="document.getElementById('ar').innerHTML = this.value;">Kétmagos proci</option>
<option>...</option>
<option>...</option>
<option>...</option>
</select>
<p id="ar"></p> // ezt fogja a kattintás megváltoztatni
Na ez eddig jó is, csak kicsit zavaró, hogy így kell beírnom a javascript kódot. Próbáltam, hogy csinálok neki egy külön függvényt, de valamiért nem volt jó. Pl.:
<script language="javascript">
function arValt(ar){
document.getElementById('ar').innerHTML = ar;
}
</script>
<select id="proci">
<option value="10000" onClick="arValt(this.value);">Kétmagos proci</option>
</select>
Mi lehet a gond?Egyrészt jsfiddle a barátod. Másrészt nem az option-nek kellene onclick eseményt adni, hanem a select-nek onchange-t.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem nem kár, hát pont ezt írtam korábban, hogy a randomizálás nem sok kép esetén hülyeség, mert akkor könnyen előfordulhat az, hogy egymás után ugyanazok a képek jelennek meg fadeTo-val.
Viszont tudja a randomizálást is:
http://jquery.malsup.com/cycle/begin.html4 - Choose Other Options
...
$('#s6').cycle({
fx: 'scrollDown',
random: 1
});
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
Na hát végül is sikerült megoldanom, vetnétek rá egy pillantást, meg esetleg mondanátok egy véleményt a kódról, hogy mennyire jó? Igazából kezdő javascript/jquery tanonc vagyok

Első jsfiddle dokumentumomt!!

Nem rossz, de ezzel a randommal az a baj, hogy kevés elemnél nyilván könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a kép többször előfordul egymás után.
Amúgy a jsFiddle-re felrakott kódnál nincs szükség a html, head részre.jQuery Cycle pluginnel, mint könnyen konfigurálható alternatíva (ehhez az "Add Resources"-nél beraktam a plugin JS-fájlját:
-
-
Jim-Y
veterán
Van az alábbi jQuery kódom, amivel azt szeretném elérni, hogy egy header osztályba tartozó div-nek megváltoztassa a háttér képét az animate() eseménnyel, de valamiért nem működik. Vetnétek rá egy kukkantást:
$(document).ready(function(){
var x = 1;
function bgEffect(){
if(x==1){
$("div.header").animate(function(){
'background-image' : 'url(img/bg_02.jpg)'
},"slow");
} else if(x==2){
'background-image' : 'url(img/bg_03.jpg)'
},"slow");
} else if(x==3){
'background-image' : 'url(img/bg_01.jpg)'
},"slow");
}
window.setInterval("bgEffect()",1000);
}
bgEffect();
});All animated properties should be animated to a single numeric value, except as noted below; most properties that are non-numeric cannot be animated using basic jQuery functionality (For example, width, height, or left can be animated but background-color cannot be,
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ó, hát az rengeteg.

Akkor nézd meg első körben, amit ajánlottam, aztán majd jöhetnek a haladóbb szakirodalmak is. -
Sk8erPeter
nagyúr
Tudnátok linkelni valami jó kis JavaScript gyorstalpalót?
Nemsokára lesz egy versenyem, webprog kategóriában indultam, és kell html, css, php és javascript. Ezek közül mind megvan (nem egy profi szinten de megvan), kivéve a javascript. Egyszer elkezdtem nézni egy videósorozatot róla, de semmit nem értem, mivel csak az alap dolgokat magyarázta, változók, if - else, for, while, stb. de ezeket más nyelvekből már jóformán tudtam.
Valami olyanra gondoltam, ami a javascript tényleges, gyakorlati használatát tárgyalja. Például voltak ilyen feladatok: legyen az oldalnak egy fejléce, ami egy kép, és 10 másodpercenként váltakozik, vagy a háttér 5 másodpercenként, vagy ha két input mezőbe beírok két számot akkor azokat összeadja, ilyesmi.
Tudnátok segíteni?Esetleg innen összeszedheted az alapokat:
http://nagygusztav.hu/web-programozas
van benne külön JS-rész is.
Csak belepörgettem, az alapján az alapokhoz talán jó lehet. Csak az ilyen document.urlap.tipus[0].checked-jellegű kódokat ne jegyezd meg, és ne használd majd a későbbiekben.Amiket leírtál, azok egyébként lazán összeguglizhatók. Én speciel össze-vissza ugráltam a tanulásban, rendszertelenül kutakodtam mindenféle engem érdeklő probléma után, könyvtárból kivettem szakkönyveket, e-bookokat nézegettem, példakódokat bújtam Guglizás után, nálam nem volt különösebben rendszer a tanulásban, de aztán szép lassan kezdett összeállni a kép, bár így is nyilván van egy csomó minden, amiről még fogalmam sincs.
Mindenesetre webprogramozós versenyen bátorság elindulni JavaScript-tudás nélkül, mikor lesz? Mennyi időd van felkészülni? -
Sk8erPeter
nagyúr
Sziasztok! El szeretnék kezdeni Javascriptet tanulni, mert HTML + CSS már megy, PHP-val is elég jól állok már, és kicsit bővíteni szeretném a tudásomat, hogy majd egy magasabb szintű honlapot is el tudjak készíteni.
Nem akarom lekicsinyíteni a Javascriptet, de ahogy így nézegettem egész könnyűnek, legalábbis nem túl nehéznek tűnik, de javítsatok ki ha tévedek
Nektek mi a véleményetek róla? Mi a legjobb dolog, amit már eddig elkészítettetek vele? Illetve általában mire használják?Feladatfüggő, hogy mennyire könnyű vagy nehéz...
Ha egy DOM-ban lévő elem háttérszínét akarod megváltoztatni, az tipikusan az elég egyszerű feladatok közé tartozik..."általában mire használják?"
Általában kliensoldali programozásra.
Leggyakoribb felhasználási területe a weboldal megjelenítésének és működésének felhasználóbarátabbá tétele kliensoldali kódokkal, formvalidálás, elemek elrejtése-megjelenítése, stb. Plusz AJAX-ozás, táblázatok legenerálása, stb. Aztán lehet bonyolítani.
Most csak nagyon röviden, leegyszerűsítve. -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Gyuri16
senior tag
javascripttel inkabb ne. mivel az kliens oldalon fut, igy a felhasznalo latja az egesz kodot, es egyszeruen ki tudja kerulni a korlatozasokat. bejelentkezest szerver oldalon illik csinalni, valaszthatsz tobb szerver oldali nyelvbol, pl: php, asp
-
WonderCSabo
félisten
Sziasztok!
Nekem a következő problémám van. JavaScript -tel akarok csinálni egy olyat, hogy meg vannak adva különböző szövegek, és hogy mindíg más jöjjön fel: változó szöveg (random text)
Rákerestem a Google-ben, találtam is párat, de nem jó, nem hozza fel a szöveget. Mi lehet a hiba az alábbi kódban:
<html>
<head>
<body>
<script type="text/javascript">
var r_text = new Array ();
r_text[0] = "All the leaves are brown";
r_text[1] = "And the sky is grey";
r_text[2] = "I've been for a walk";
r_text[3] = "On a winter's day";
r_text[4] = "I'd be safe and warm";
r_text[5] = "If I was in L.A.";
r_text[6] = "California dreaming, On such a winter's day";
</script>
</body>
</html>
Egy HTML dokumentumba beágyazva akarom megcsinálni, amint a kódon is látszik.
Légyszi segítsetek!
Nem generáltál véletlenszámot, és nem is írtál semmit a dokumentumba. Csak félig csináltad meg a tutorialt, csináld végig.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- LED világítás a lakásban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BombaÁr! HP ZBook Power G10 i9-13900H 32GB 1000GB RTX A1000 FHD 400nit 100%sRGB 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 15 Pro+ 5G 8GB/256GB mobiltelefon
- 0PERCES BOSE QuietComfort Ultra Headphones, zajszűrős, Bluetooth fejhallgató!
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple MacBook Pro 14 M4 2024 24GB/512GB SSD újszerű állapotú 100% akku 40 ciklus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest