Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gepetto86
tag
Sziasztok,
most váltottam Amd-ről Intelre.Ezeket sikerült venni:MSI Z77 MPower/I7 3770K/Noctua NH-U12P SE2/16gb Patriot Viper 3 DDR3 1866Mhz.Játékok közben a hőmérséklet olyan 55-60 között mozog.
Találtam Youtube-on egy videót ami pont jó nekem.Tényleg ennyire egyszerű lenne a proci húzása?MSI[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
válasz gepetto86 #29953 üzenetére
Változó.
4,5-öt kb mind1ikből ki lehet húzni,csak kérdés mekkora fesszel,ami már csak hűtőn múlik.
Neked kell kitesztelni.
Én 4,5ön járatom,a 7en jött meg alaplapom,stabilnak tűnik,de vmiért pár óra prime-al meghal 1 mag.
És még mindig nem jöttem rá,mekkora fesz kell neki.Bár nem sok időm van,mert vagy inkább játszok,vagy meló.És csak most löttem be az éjszakai rendet,h ne frissitsen és induljon újra az este.Avatar
-
szaszlaci
addikt
Sziasztok!
Következőben szeretnék segítséget.
Adott volt egy gép:
Asrock B75Pro3-M lap
G2030
4 GB DDR3 Kingston Hyperyx 1.65 Voltos memória, KHX1600C9D3B1/4G.
Évekig ment jól a konfig.Raktam bele egy biztosan működő Kingston modult, 8 GB, 1.5 Volt, KVR16N11/8. Az A1 és mellette, az A2 slotba került a másik.
Ment jól, majd újraindítás után jöttek a gondok: nem indul újra, nem indul el, nem postol, kikapcsol-vissza.Cserélgettem a RAMokat, vissza az eredeti egyet is, hiába.
Eszembe jutott, hány Voltos is a modul, 1.65-re volt állítva, próbáltam 1.5-ön, így nem hajlandó indulni. (Majd CMOS reset lesz.)
Igen, megnézhettem volna a feszültségeket, de nem tettem meg.1. Mit csináltam rosszul?
2. Mi ment tönkre? (RAMokat majd másban tesztelem.)
3. Hogyan tovább?[ Szerkesztve ]
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz szaszlaci #29961 üzenetére
2db 8GBos került be vagy 1, a meglévő 4GBos mellé..?
Ha utóbbi, akkor lehet nem szereti a vegyes IC felállást a lap, de az is lehet, csak össze kellene hangolni a 2 modult..lévén az egyik 1600C9@1.65V, a másik 1600C11@1.5V. Az 1600C9@1.65V viszont SPD alapján 1600C11@1.5Vra van specifikálva, szóval ezen a közös nevezőn mennie kellene, ha nem az eltérő szervezés miatt hisztizik az IMC. Utóbbi helyzetre még megoldás lehet, ha nem Dulba szervezve rakod be őket..persze érdemesebb, ha megy, de IGP használaton kívül a mennyiségen a prioritás. -
szaszlaci
addikt
válasz Speed® #29962 üzenetére
1 db 4 Gigás (1.65 V) mellé került 1 db 8 Gigás (1.5V).
Kivettem az újat, csak a régi 4 Gigás van bent, mégse megy, el se indul már nagyon, vagy képet nem ad. CMOS clear volt. Valami tönkrement, de vajon mi és miért? (IGP-t használom. Másik táppal néztem, nem az a gond.)[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz szaszlaci #29963 üzenetére
A régi 4GBosal CMOS reset után 1333/9-9-9-24/1.5Von kellene induljon, ha nem állítasz XMPt, ott viszont illene mennie gond nélkül, ahogy az új modulnak is, hisz ez standard JEDEC érték, ami minden SPDben ott van. 1 modullal A2 slotban kellene megnézni, ha jól sejtem, oda javasolja a manual is. Két modult meg A2/B2be dual channel esetén, B1/B2be single channelhez.
Amit még megnézhetsz, ha nagyon nem akarja, az a CPU alja, ill. a foglalat. Egy kis mozgatás/takaritás (proci alján az érintkezők acetonmentes cuccal tisztítása se hülyeség, ha össze lett tapizva), ill. a tüsik ellenőrzése sosem árt..lehet érintkezési zizi okán hülyül. -
szaszlaci
addikt
válasz Speed® #29964 üzenetére
Benéztem, működik, nem ment tönkre semmi. Minden jel szerint.
Szerintem pont a RAM időzítések miatt nem is volt stabil, és nem is tudott indulni, amiért az (amúgy okos) lap próbálkozott. Ez még user error lenne, na de hogy visszatéve, és egy csomószor ne induljon, az már érdekes. Márpedig megy.Szóval ha még merek próbálkozni, akkor mindenképp vegyem 1.5 Voltra a nagyobb feszültségűvel, párban, igaz? G2030-nak gondolom nem számít, hogy kevesebbet kap. Aztán növeljem az időzítést.
Ha pedig más a szervezésük, az nem fog tönkremenetelt okozni, igaz? Max nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
válasz windlord #29959 üzenetére
Mert akkor tuti biztos,hogy jó,főleg,h az új kártyám felhúztam,és heaven alatt behal a program,meg van,h prime is behal,illetve utorrent is néha.
Kicsit fura mert játékoknál adott tuningal jól ment órákig crysis 3 meg pár játék,illetve 3dmark.
De heavon meg meghal,jó nvidia kari viszonylag új nekem,eddig amd-k voltak jó pár éve,ha ott nem birta akkor nem a program halt be,hanem azt irta,h nem válaszolt vga illesztőprogram,vagy képi hibák.
Itt meg szimplán meghal.Ma egész nap ment memteszt,memória okés,majd meglátom,hogy +120 vagy több fesszel is meghal-e.
-
GAbre
veterán
Kérdésem az lenne,az alaplappal lehet valami gond,vagy hogy van az,hogy 4Ghz-en -0,100mV-al 4-5 óráig is hibamentesen megy prime?
Viszont mind 4,4-4,5 Ghz-en +0,90 és +0,120mV hibázik 1-3 mag.
Csak azért kérdem,mert néha szeret játék magától meghalni,meg utorrent megfagyni.
Ezen kívül nincs bajom vele.memteszt is tökéletesen fut.Avatar
-
Raggie
őstag
Létezik. Processzor-lottóban nem egy szerencsés chip-et lőttél.
Mennyi az a +0,09 és +0,12 mV ? Tehát konkrétan mennyi feszültséget kap a proci? (CPU-Z-ben meg tudod nézni terhelés alatt)
Egyébként szerintem a fix fesz stabilabb OC-ra mint az offset.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
GAbre
veterán
~1,250 és 1,3 feletti fesz.
Jó de akkor nincs energiagazdálkodási lehetőség...Avatar
-
Raggie
őstag
Hát azért a pár wattért nem érdemes állandóan kifagyogatni!
De te tudod.
1,3 fölötti fesz, azért már elég húzós. Ott a hőmérsékleteid már nem horrorisztikusak?
Igazából 1,4-ig is el lehet menni, ha le tudod hűteni, csak ezt már csak deliddel szokták tudni és épített vízzel.1,25-nél nem törvényszerű, hogy bírja a 4,4-4,5 GHz-et, de 1,3 fölött már tudnia kéne...
Többi opció? C3/C6 state-ek? PLL? PCH ? ilyesmi? Ezeket próbáltad már állítgatni?Clint Eastwood FTW
-
GAbre
veterán
válasz Raggie #29973 üzenetére
pll.vtt,pch-nak is adtam plusz feszt,memóriának is próbáltam.
Érdekesség,ha a memóriákat húzom.2400-ról 2500-ra fsb növeléssel.Memteszt 50%-ig hibátlan volt 2500-nál is.(tovább nem futtattam).
Akkor a prime rögtön hibázik,nem kell hozzá pár óra.
Ha az fsb-t csökkentem 95-re,és úgy lövöm be neki a szorzót 4500-ra,akkor nem bootol a gép.
Itt valami hiba lesz az alaplapnál gondolom.
Csak az a baj,h alapon meg jó,igy nem tudok reklamálni :SAvatar
-
Hauptmann
addikt
Mennyi a 3770K gyári alapfeszültsége?
-
GAbre
veterán
válasz Raggie #29977 üzenetére
Az franko.Nem gondoltam volna.
Sajna memoria se huzhato.
2600-nal hiaba adom neki a max feszt,nem indul a biosz.(Holott 1 teszbe olvastam,h ~2560on ment feszemeles nelkul)
Cl ekkel jatszva se,ha kicsit lejebb cl 31-30ra :indul,de hibázik.
Viszont alulfeszelve szèpen viszi memtesztbe ramot.
Legalább ez az 1 jo hir.Avatar
-
Raggie
őstag
Nos, csak az információ átadás végett:
pár ezer forintért 3D nyomtatott Ivy Bridge Delid Tool-al minden gond nélkül sikerült kupaktalanítani az i7 3770K-mat.
Lapka és IHS közé CLU, IHS és hűtő közé Kryonaut került.
CPU: 4,5 GHz
fesz: 1,27 VElőtte:
OCCT stressz teszt legmelegebb mag max 91 fok.Utána:
OCCT stressz teszt legmelegebb mag max 75 fok.Sikeresnek nyilvánítom az akciót!
Még az is lehet, hogy a kialakult kis hőmérsékleti mozgástérrel megcélzom a 4,6-4,7 GHz-et!Nemsokára a jó öreg CM 212 Evo-t is lecserélem majd egy jobb True Spirit 140 Power-re és házcserére is sor kerül. Kiváncsi leszek, hogy mennyit tudok még ezeken a hőfokokon faragni... majd beszámolok, ha valakit érdekel.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Raggie
őstag
válasz 73Kacsa #29983 üzenetére
Hát én eleve nem is gondolkodtam hűtőcserén a delid előtt, mert hiába lett volna a legjobb hűtő is a procin, ha a gyári paszta a kupak alaltt xar... Tehát most mivel CLU van az IHS alatt már lesz értelme jobb hűtést is vennem. A kompakt vizek 40-50ezer alatt elég hangosak és nem is feltétlen jobbak, ezért én inkább egy maxos léghűtést fogok beújítani.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
73Kacsa
csendes tag
válasz Raggie #29984 üzenetére
Egy delide az biztosan sokat segít (talán én is eljutok majd arra a gondolati szintre, hogy meg kellene csinálni), de a jelenlegi i32 hűtőmet gondoltam
erre a 120XL-re lecserélni illetve a H75 lenne a másik esélyes.Ezek nem tűnnek nagyon hangosnak illetve talán erősebbek mint az én hűtőm.
http://valid.x86.fr/k5sssm
-
Raggie
őstag
válasz 73Kacsa #29985 üzenetére
A kis i32-nél lehet hogy jobbak lesznek, de valószínű hogy hangosabbak is. Valamint én azt olvastam sok helyen, hogy nem teljesen összemérhető a léghűtők hangja a vizes hűtőkével, mert míg a léghűtőknél a ventillátornak és a bordán átmenő levegőnak van csak hangja, addig a vízhűtőknél a radiátoron levő ventik és légáram mellett a pumpának is van egy alapzaja, ami például nagyon sok embert idegesít.
Persze ezt előre nem lehet tudni, de én emiatt nagyon ódzkodom a kompakt vizektől. Teljes épített vízhez meg még nem érzem az erőt magamban!
Én pont ezért néztem ki a csúcs egytornyos léghűtőket. Noctua NH-U14S vagy Thermalright True Spirit 140 Power. Ezek teljesítményben ott vannak, mint a kompakt vizek, csak cserébe sokkal halkabbak. A True Spirit cserébe még olcsóbb is jóval, tehát azt fogom elsőként kipróbálni! Ezeknél egyedül arra kell figyelni, hogy beférjen a gépházba!
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
73Kacsa
csendes tag
válasz Raggie #29987 üzenetére
Sajnos, a jelenlegi házamba 12 cm-es ventik férnek be.. a 14 cm-es nem.
Pedig ezt a 140Xl-t szívesen választanám.
122 CFm és 25 dbA..Korábban a hűtőventis topikban is azt mondták, jobban járok egy erősebb léghűtéssel, mint a Corsair H75 vagy a Nepton 120XL-el.
Mondjuk az én i32-ön 2 venti van felhelyezve, de persze nem Noctua ventik vannak rajta ( ez is sokat számíthat).
Na ezek jó hűtőknek néznek ki, amiket posztoltál. kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. Mondjuk a Noctua szimpatikusabb.
-
Raggie
őstag
válasz 73Kacsa #29988 üzenetére
A noctua picit jobb is, csak a noctua ventik barna színe engem nagyon zavar!
A következő ház, ami a hűtővel egyszerre lesz beszerezve, meg fekete-fehér színösszeállítást kíván. Ahhoz a Thermalright sokkal jobban passzol.Mindenesetre max 2 hónap(de remélem inkább egy hónap) és meglesznek. Összerakás és tesztelés után beszámolok majd.
Clint Eastwood FTW
-
gepetto86
tag
válasz Speed® #29995 üzenetére
Nekem ez a Noctuam van és játékok alatt 70% ventivel 55 fok a max.50%-al pedig 55-60 között mozgott.Én a lappal és a procival kaptam szinte ajándékként.
Megvagyok vele elégedve.Halk és teszi a dolgát.Az Amd procimon egy AC Freezer volt egy 9 centis ventivel.Az hangosabb volt terhelés nélkül.[ Szerkesztve ]
-
73Kacsa
csendes tag
válasz Raggie #29990 üzenetére
Nos.. én megtettem a lépést. Lecseréltem az Arctic Freezer I32-t egy Noctua NH U14S-re. Kilóg a házamból ugyan, de ezt megoldom majd.
Full terhelésen 13 fokkal kevesebb a proci max hőmérséklete. Alap órajelen 22 fokosak a magok
4.2-ön 38-42 fok körül mozog
[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
válasz 73Kacsa #29997 üzenetére
Zsír, az egy nagyon jó hűtő, gratula hozzá! Én tuti meghúznám a proci bajszát!
Én tegnap tudtam végre átköltözni az új házikómba(Phankteks Enthoo Pro) és ezzel felkerült az új hűtőm is(Thermalright True Spirit 140 Power). Sajnos kipróbálni még nem tudtam, mert éjjel egyre lett kész költöztetés, de ma meló után majd írok én is összehasonlítást a régi kuckó+hűtő és az új között.[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
73Kacsa
csendes tag
válasz Raggie #29998 üzenetére
Amit említettem 13 fok csökkenés az 4.7 Ghzen történt cpuZ bench alatt. 87-89 fokról lett 74, igaz maxra tettema fan speedet, mint ahogy az I32 esetében is, amikor 87 fokos lett ( 2 ventivel).
Most van jó procim, ramom, tápom, hűtőm.. már csak overclockolni kellene megtanulni
[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
válasz 73Kacsa #29999 üzenetére
A 4,7 GHz szép OC, ne szerénykedj!
Én most "csak" 4,5-ig rántottam meg az enyémet.
Így történtek a hőfok fejlődések:
CM 430 Elite ház + CM 212 Evo = 90 fok stresszteszt alatt max 80 játék alatt
CM 430 Elite ház + CM 212 Evo + delid = 76 fok stresszteszt alatt, max 70 játék
Enthoo Pro + TS 140 Power + delid = 72 fok stresszteszt alatt, max 65 játék alatt
Még kell szereznem pár házventit, hogy optimális legyen a szellőzés az új házban is és sztem stressz alatt 70 fok alá is le tudom tornázni.Mondjuk a háznál a jó szellőzés csak második szempont vol, elspő a csendes működés volt és azt szerencsére tökéletesen elérte! Filmezés alatt háklis vagyok a szellőzés zajára és most síri csönd van!
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- 3D nyomtatás
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Pixelkeresés a hardverrengetegben
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700KF BOX , 3 ÉV GARI , BONTATLAN !
- AMD Ryzen 5 4600G
- Intel I7 13700 - 16mag/24szál - Eladó! 92.000.-
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest