Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból, amikor még nem volt Ryzen!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
válasz
X Sügi X #2462 üzenetére
X Sügi X írta:
diszkókban is, koncerteken is azért nyomják az előadás előtt a halk zenét..
Aranyos vagy, de nem ezért.Jelenleg diszkóban dolgozom, szokott nálunk lenni koncert is, meg még színházi előadás is. Nem azért adunk halk zenét, hogy a végfokjaink bemelegedjenek. Bírják azok egyből a 100%-os terhelést is. Egyszerűen a vendégek szórakoztatására. Valahogy senkinek nincs kedve egy olyan diszkóba beülni, ahol még a zene se szól. Koncertnél és színházi előadásnál hasonló a helyzet. Szóval egyszerűen csak vendégcsalogató, különben nem jönne be senki.
A nyugalmiáram a munkapontbeállítás miatt kell, nem a fűtés miatt. A tranzisztor nem elektroncső, hogy fűtés kelljen neki. Az általad említett tönkrement végfok meghibásodását rosszul diagnosztizáltátok, ott más hiba volt. -
didyman
őstag
válasz
X Sügi X #2462 üzenetére
Sügi, ne haragudj, de nagyon nagy butaságot írtál, hogy finom legyek és nőies
.
-A karakterisztikáról annyit, hogy nézz meg egy tranzisztor karakterisztikanégyest, azon belül is a klf görbeseregeket-ezalapján meg fogod érteni a működését és annak sajátosságait, mert úgy érzem, nem sok fogalmad van róla.A teljesítmény nem szerepel ezeken a görbéken, feszültségekről és áramerősségekről szól az egész nyugalmi áramos hercehurca. Ami ezen kívül van, az a munkapont jellege (A, B osztály) és az ezzel összefüggésbe hozható termikus torzítás, ami a félvezetőlapka méretétől és az adott gyártási technológiától is függ.
-Túl alacsony nyugalmi áram miatt nem láttam még végfokot elszállni, olyat már igen, hogy a nagyon aszimetrikus végfokok közül az egyik lezárt, emiatt kiakadt féltápra az egész (ami persze szerencsétlen esetben és erre nem felkészített végfoknál könnyen elhalást jelenthet). Egyébiránt a túl alacsony nyugalmi áramot főleg erős torzítás képében hallod meg, alacsony hangerőnél.
-A munka előtti melegítés pusztán tesztelés, kollega leírta az egyik okát, én még tudok kettőt-hármat, nem ez az érdekes, köze sincsen ahhoz, hogy ne menjen tönkre a végfok (komoly bajban lennének a szabadtéri rendezvények szervezői...).
-Az optimális működési jellemzők valóban 40-70 fokos záróréteg mellett alakulnak ki általában, de ez nem azt jelenti, hogy ezalatt a félvezetők veszélyben lennének, vagy hibásan működnének..
-A végfokod, ahol 10mV nyugalmi DC van: Nem írtad, hoyg a bemenet műveleti erősítős avagy más megoldás és arra is kíváncsi lennék, hogy ezt bordára szerelt, beállítás előtt fél órát melegített, vagy deszkamodell, tökhideg végfokon követted el és kb. nem vagyok benne biztos, hogy 50-60 fokkal odébb is ekkora lesz a nyugalmi DC, ha nem műverősítős a bemenet.
-Látom, nem vagy tisztában a minőség és a tranyó típusának összefüggéseivel. A BD24x/TIP3x sorozat általános célú, nagy teljesítményt leadni képes, nagy áramokkal terhelhető tranzisztor, amivel ugyanúgy lehet jó minőségű erősítőt építeni, mint más eszközökkel. A BD-k nem gagyik, csak vannak sokkal jobbak is (nagy teljesítményhez a korábban említetteket szeretik használni, elsősorban nagy teljesítményeknél is magas megbízhatóságuk miatt-korszerűbbek, ennyi) és adott kapcsolásban pont ez fog nagyon keveset jelenteni a hangminőségben, de lehet azt is mondani, hogy egy kapcsolást valahogyan a végfoktranyókhoz hangol az ember, de elektromosan (nagyfrekis viselkedés, gerjedés, megfelelő munkapont, védelem, visszacsatolás, damping faktor, csakhogy néhányat említsek), nem akusztikusan (itt most a hőfokfüggő torzításokkal nem foglalkoztam), vagyis az erősítő hangját az aktív alkatrészek maguk kevésbé fogják meghatározni, mint a hozzájuk helyesen megépített elektronika.
A Quad-ra szokás mondani, hogy igénytelen az alkalmazott félvezetőkkel szemben, ami itt is azt jelenti, hogy egy paraméterek tekintetében nagyon befogadó kapcsolás, szinte bármivel optimális paramétereket ad elektronikailag és aztán többnyire akusztikailag is. De itt sem arról van szó, hogya BD24x/TIP3x hangja, felépítése lenne ''gagyi''. -
Ja no
aktív tag
válasz
X Sügi X #2462 üzenetére
most miért száll el egy félvezető ha hidegen adsz rá nagy kakaót? Én eddig úgy tudtam, hogy a melegedés hatására tolódik el ''dominóelv'' szerűen a munkapontja.
A rendezvényhangosításnál, meg azért szól halk zene, mert ha már eccer begyújtotta a rendszert, akkor nem akrja újra ki-be kapcsolni az egészet. ( a hájend meg egész más...)
Új hozzászólás Aktív témák
- kártyafüggetlen iPhone 16 Pro 128GB Natural Titanium + kiegészítők
- Apple AirPods Pro 2. generáció
- Apple iPhone Air, 256GB, fekete színben
- Bomba ár! Panasonic FZM1-3 Tablet - i5-7Y57 I 8GB I SSD, Adapter, Akkumulátor nélkül
- Bomba ár! Toshiba Satellite L50 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- SzinteÚJ! HP Elitebook 860 G10 i7-1355U 16GB 1000GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- AKCIÓ! HP Victus Gaming 16-S0017NH 16 notebook - R5 7640HS 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4050 6GB WIN1
- Samsung Galaxy S24 Ultra 8/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3430, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest