Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• gpatrik

tag

válasz liksoft #3598 üzenetére

Igaz igaz! Osztályfőnököm alkotott valamit szóval nem igazán tudom a dolgokat, de azt hiszem egy quantumról lenne szó, hibajelenségnek meg az elszállást jelölte meg. :W

Ő mondta a setupot, én csak írtam. De valójában a bios nem láthatja.

• 04ahgy

nagyúr

válasz liksoft #3598 üzenetére

Érdekes dolgot tapasztaltam mostanság. Jelenleg két HDD található a rendszeremben: Egy 250GB-os Maxtor 6L250R0, IDE csatolós. Az aláírásomban is szereplő lap egyetlen IDE vezérlőjén csücsül, manuálisan jumperelve. Társasága egy Pioneer DVR-110D, és ő a master, a HDD a slave. Azért döntöttem így, mert a merevlemez egy belső, IDE-s mobil rackben van, és az optikai meghajtó nem szeret egymaga slave lenni. (Írási problémák, lassú olvasás, Windows boot iszonyat lomha.)
    Így a winchester ki-be rakosgatásakor is kedvező helyzetben marad az optikai egység. A másik HDD-m egy NCQ-s, SATAII, 500GB-os Samsung HD501LJ.

A tünetek: az IDE eszközről a SATA-ra való másoláskor a rendszer belassul, a Winamp is szaggat (real-time priorityre állítva is), még a böngésző is csigalassú. Mindamellett a másolt adat hibátlan, a másolás is egészséges (50-60MB/s) sebességgel történik.
    A SATA winchesteren történő, önmagára való másoláskor ez nem jelentkezik, huszon gigabyte alatt sem, a sebesség itt is rendben van. A Maxtor IDE eszközön történő önmagára másolás szintén rendben van. És a legmeglepőbb dolog: a Samsung, SATA-s eszközről másolva az IDE eszközre megint csak rendben van minden, sem szaggatás, sem géplassulás. Ez az utóbbi kizárja az alaplapi chipsetet, mert ha az egyik irányba szűk az áteresztőképesség, akkor a másik irányba is, a szimmetria miatt. Az IDE winchester UDMA-6 módban üzemel, tehát nem is a PIO módba való "visszaverés" okozza a gondot. (Habár akkor a sebesség is gyalázatos lenne. Sőt, mi több, a procihasználat is 100%-ra ugrana, ami a legelső esetben is meglepően alacsony.)

Amit én feltételezek ezek után, az az érdekes. Szerintetek lehetséges-e az, hogy az NCQ működését tapasztaltam meg eképpen? Furcsállani ugyan furcsállanám, de nem tartom lehetetlennek.

Vélemények?

HGyu

Új hozzászólás Aktív témák