- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alaaf Pi
őstag
-
stellaz
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
-
stellaz
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
-
stellaz
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
Az egész mérés eredetileg valóban csak az autógyártóknak volt: hogy legyen egy összehasonlítható mérési metódus. Sehol nem volt tervben, hogy ennek a valós használatot bármilyen módon le kéne követnie. Csak jöttek politikusék, meg a média, és elkezdték nyomni, valamint mindenféle csodás engedélyek alapjává tenni. Az NCAP töréstesztek is hasonlóan alakultak.
-
stellaz
veterán
-
arnyekxxx
veterán
-
arnyekxxx
veterán
-
Peti870
csendes tag
-
Yeffy
veterán
-
Sixday
csendes tag
A nagy lopikulat megy a te ex-Saabod ugy ahogy be van allitva amig ki nem fogy a nafta
Latom boven van meg mit tanulnod a belso egesu motorok mukodeserol 
Autozz vele egyet versenypalyan, ha kb. negyed ala megy a tank luftot fog szivni az uzemanyagszivattyu es szegenykeverek miatt pillanatok alatt kinyirja valamelyik dugattyut.
Ezert van minden komolyabban palyazos autoban puffertank, a BMW meg igen okosan azt mondja ha felmerul az eselye annak hogy levegot szivjon az uzemanyagszivattyu (mert a G ertek atlep egy bizonyos hatart plusz keves a nafta) akkor letiltja a bulit. -
tomcat78
őstag
Azért a közel 2T-től elég messze van.... 2001-es A6-os, szedán. 1640kg az önsúlya üresen. Bőrt és automata váltót leszámítva fullosan. Ok, ez némileg le is lett könnyítve. Illetve az erősített kardán 1,5kiloval nehezebb, mint az eredeti. Saccra most olyan 1570 körül lehet üresen. Az nem lett mérve

Azért bő 20 éve még az ilyen viszonylag nagy autóknál sem volt hétköznapi a 2 tonna. Ha jól emlékszem, az A8-as akkoriban 1800kg körül volt. Az igényekkel nőtt az önsúly sok esetben. Meg a hol hasznos, hol kevésbé extráktól. Persze ez szubjektív. A hatékonyság kérdése nem, abban egyet értek. -
Kinder
senior tag
-
törölt tag
-
cucka
addikt
De, sokat jelent, pont ezért van minden valamire való elektromos autóban hőszivattyús fűtés.
Hidegben amúgy is csökken az elektromos autók hatótávja, erre jön rá az az energiaigényes művelet, hogy az utasteret is fel kell fűteni. És hát azok az országok, ahol az EV-t el lehet adni, ott jellemzően szoktak lenni hideg telek. -
Danex
addikt
-
törölt tag
-
Sirus86
aktív tag
-
tomcat78
őstag
Jellemzően nem nagyon járok városba. Meg igazából rövid távokat is viszonylag ritkán. Akkor át fogalmazom: Az adott vezetési paraméterek mellett, nálam klímával csak a 200ló alatti vagy fölötti, de kis köbcentis autóknál volt több- kevesebb, de érzékelhető fogyasztás növekedés. Persze a kis köbcenti biztosan viszonylagos.....
Ettől függetlenül igazad lehet, de a saját preferenciáim mellett nem tapasztalom. Persze, elhanyagolható mértékben biztosan számít..... Valamennyit, mivel az biztos, hogy ha elgurul a gyógyszer, én is kikapcsolom
De igazából csak 100alatt számít minimálisan, tizedben mérhetően. 100-200 között én már mérni sem tudtam ki és bekapcsolt klímával eltérést. Azt mondjuk hozzá teszem, hogy ha gyorsulni akarok, akkor nem nyomatékból, hanem lóbol teszem, magasabb fordulaton. Kímélni kell a kuplungot 
-
Danex
addikt
Hát azért a klíma tud fogyasztást növelni, ugye nyilván nem mindegy hogy pl kint a napon sül az autó és mikor használná az ember akkor 5percig ki se kapcsol a kompresszor, ez pl egy gyerek osszeszedos, bevasarlós délutánon többször elofordulhat, napfényteto is tud hozzá tenni és ez a használat mondjuk egy munkában mélygarázsban tartott autóval szemben aki egyenesen hazamegy a garázsba, hiba 30percet-t ment mondjuk mindkettő autó merőben más értékek lehetnek
-
Kinder
senior tag
-
tomcat78
őstag
Minden autónál sokat számít, hogy ki- hogyan vezet. De még a domborzat is, hogy merre jár/ él valaki. Nekem egy ismerősöm- szintén elektromos autó tulaj- "panaszkodott", hogy nem érti mi van, mert többet fogyaszt az autója. A titok megfejtése annyi lett, hogy elköltöztek az alföldről a somogyi dombságba. Azért itt nem kell hatalmas difire gondolni! De érezhetően nőtt az átlaga. Amúgy néha (?) még az út iránya sem mindegy. Nekem a 7-esen pl hazafele mindig több benzin fogy valamivel pest felé, mint ellenkező irányba, úgy 160-170km autópályás szakaszon. Nagyon sok tényező tudja befolyásolni a megtehető km-t. Hajtástól függetlenül.
Amúgy a klíma kérdés inkább csak a gyengébb autókat befolyásolja érezhetően szerintem.
Meg ugye az sem mindegy, hogy egy autónak gazdája vagy "csak" tulaja van e....
-
Kinder
senior tag
Tesla Model 3 Performance 2020-asom van, pár hónaposan vettem 2020 augusztusában, azaz pont 3 éve.
A gyári hatótávja 481 km volt az akkori modellnek, amiben egy 75kW-s akku van, ami nem szereti a 100%-ra tötlést, csak olyan 90%-ot max, meg kb 2 havonta 1 100% mehet, hogy tudja a bmi, hol a "teteteje", ha ehhez hozzá vesszük, hogy nem érdemes 0% közelébe meríteni, már csak magad miatt sem, nehogy ott maradj valahol, a 10% legyen az optimális alja, de persze néha 20-nál már feltöltöm.
Ez tehát kapásból csak 80% kihasználhatóság, azaz majdnem 100 km-rel máris kevesebb az ideális esetben elérhető hatótáv, épp valamivel 400km alatt.
Tavasztól őszig.
Télen ennél kevesebb, de azért nem kell az extrém hülyeségeknek hinni, nem a fele valós hatótávnak, erről később írok.
Na az első időben hoztam jó pár 300+ km hatótávot, ha óvatos voltam. Ha nem, és kihasználtam az autót ( 3,2 sec 0-100 km ), akkor 200 km alatt volt a max. Márpedig kihasználtam, azért vettem az 500 lóerőset.
De 400km? 500km? neeem.
Nekem amúgy ez elég volt, lévén a 99%-os rendelkezésre állásos Tesla Supercharger hálózat 200 km-en belül mindenképp van, de egy határral nyugatabbra már 30-50km-es háló is van, gyakorlatilag lényegtelen, mennyi a hatótáv. ( supercharge.info/map )
Lényeg a lényeg, 2020-ban egy darab nyamvadt 410 km-es távot hoztam össze izzadva, a többi 3, de inkább 2-essel kezdődött.2023... Minden változatlan, viszont sokkal nyugodtabban vezetek hosszabb távon, vagy érzem az autó minden rezdülését, megtanultam.
Áprilisban például, voltunk a családdal ( 4 fő ) Olaszorságban, a kis városok közötti autóutakon közlekedtünk, mentem a helyi autósok után, előztünk, nem totyogtunk 50-100 km/h között, és láss csodát, 525 km-t tettünk meg 1 töltéssel 90% -ról 5%-ra merülve. Ez jóval több, mint a gyári 100% adat. ( az útvonalamat is megadom, ha kell, megnézheti bárki google mapson a távot.
VAgy most indított egy új Tesla töltőt Hartberg-ben, ez 290 km tőlünk, Bp, XIV ker.
Pont volt dolgom Grazban, ígyhát akkor hajrá, megnéztük a fiammal a múlt héten. Itthonhór 90%-ról indulva, a googlemaps útvonalon 3 óra alatt odaértünk, kb mindenhol a megengedett sebességhatár felett 5km/órával autózva tempomattal max, és 33%-om maradt, azaz 57%-ot használtam el 290km-re, tehát a még 80km-re lévő Grazba is odaértünk volna nagyon simán. ( 370 km )
De itthon is 400+ km-eket simán elmegyek Pesten ( max ugye a 80%-nyi akkuval )
Megtett km, nem tippelt.
Átlagban 15kWh-t fogyaszt 100km-en, mostmár nagyon rég óta.
Én sem értem, mert ennyit nem változott a stílusom, odalépek most is, ha van lehetőség, és sok van.
Folymatos 130 km/h-nál 17-18kW a fogyasztás. 350 km simán megvan.
2022/23 telén 20 kw / 100 km volt az autópályás fogyasztás. Az 300 km a 80%-os akkut kihasználva, városban 17-18kW, de persze az idei tél sem volt egy fagyhalál.
Akkor most mi van?
Az, hogy simán tudja az én 3,5 éves autóm az 500+ km-t is, és nem kell hozzá kikapcsolni a légkondit, vagy egyet sem előzni.
De mitől? Ez egy jó kérdés.
Először is szerintem jobb az idő, ami nagyon számít az e-autóknak.
Másodszor, megtanulta a Tesla cég is, miket tudnak az akkuk, és enged többet kivenni belőle, vagy inkább optimálisabban.
Hazudott Musk? Persze, sokat hantázik, ez nem is kérdés.
De amiatt, hogy nem tudja az autó a hatótávot.... Ezzel az erővel az összes céget be lehetne perelni, mert 100%-osan egyik sem tudja. Se a dízel, se a benzines.
Csak ha űber atom nyugodtan mész, De úgy meg nem mész. Vagy akkor nagyon anyáznak mögötted.
Azaz bármelyikkel meg lehet csinálni a gyári hatótávot, ha úgy állnak a csillagok, csak az emberek 99,999999999999%-ának nem fog sikerülni, legalábbis egymás után többször nem.
Nekem is egy darab 500km feletti értékem van.
De gyári hatótáv közeli egyre több. -
Donki Hóte
veterán
-
cucka
addikt
Olyan hatótáv-kalkuláció ami a mindennapokban "elég jó", olyan már létezik. Pl. ha Teslával tervezel hosszú utazást, akkor ugye belekalkulálja a töltést, és elég jól el tudja találni, hogy mikor mennyi merül az akksid és mennyit kell majd tölteni.
(De nyilván más autók is meg tudják csinálni, ez nem valami őrületesen menő Tesla fícsör)100%-osan pontos megoldás nyilván nem lehetséges, mert ahhoz a jövőbe látás képessége szükséges.
-
tomcat78
őstag
Semmi fura nincs benne. Nekem a 2001-es Audi is az aktuális fogyasztás átlagból kalkulálja a hatótávot. Azaz jó néhány 10 de akár 100 km-s ugrás is lehet rövid idő alatt. Városban megy le, pályán, országúton meg fel, ha előtte városban voltam. Vagy egyéb- extrém
- esetben meg hirtelen tűnik tova a hatótáv, némi kövérebb gáz segítségével
(2.7 V6 biturbo, benzines). -
Dißnäëß
nagyúr
-
mrlujoak
veterán
Lesz (lehet-e) egyáltalán valaha olyan hatótáv/üzemidő kalkulálás, ami nagyon profi?
Hisz oly sok módosító tényező van, ami máris más eredményt hoz, mint amit a reklámok ígérnek?
Esetleg új generációk kellenek, akik elfogadják, hogy mindig minden befolyásolja... (?)
A mi generációnk (meg az előttünk lévők is, meg az utánunk lévő) egy része is elfogadta, msáik része vitatta, vagy csak beletörődött, hogy a robbanómotoros (bocsánat, belsőégésű) masinériák megadott fogyasztása nem mindig takarja a valós használatot...
Mert most pont azt a nyűglődést látom, mint ami már eddig is volt.
Legyen az közlekedési eszköz, vagy épp kézi eszköz...
Emlékszem, az elemes készülékek használati ideje is mennyire eltérő volt.
Kínai, olcsó elemmel, a kazettán lévő, de kevésbé tetsző zeneszámok átpörgetése miatt sokkal kevesebbet bírt a walkman, mint alkáli elemmel, és nem pörgetős használattal... -
Alaaf Pi
őstag
És az autó honnan tudja, hogy merre fogsz járni? hogy dugó lesz, nem lesz, vagy esetleg akarsz kerülni... Percnél hosszabb intervallumot venni nincs értelme, de szerintem 10mp is böven elég.
-
törölt tag
-
atee_13
őstag
"A konkurencia másképp járt el, ezért fordul elő az, hogy papíron sokkal kisebb hatótávú EVk a gyakorlatban messzebbre jutnak mint a Telsák."
Kivéve persze a valóságot -
Donki Hóte
veterán
Pedig az a valóság adott pillanatban.
Vannak olyan helyzetek, amikor a pillanatnyi valóság senkit sem érdekel, hanem az ember bizonyos időtávra előre tervez a múltbeli tapasztalatok alapján.
Amikor reggel munkába indulsz, akkor az adott pillanatban érvényes valóság (süt a nap) szerint öltözöl fel, vagy aszerint, hogy milyen idő várható aznap (az időjárás jelentés szerint zivatar jön, a város másik felén már zuhog az eső)
-
Alaaf Pi
őstag
Porcshét viheted gyári fékekkel is, azzal is bírni fogja. Millió Norschleife ready-re tuningolt autóra kerülnek Porsche fék.
#54 Donki Hóte: Pedig az a valóság adott pillanatban. -
nemlehet
őstag
-
nemlehet
őstag
Ez egészen biztosan nem igaz. A trabant 601 a veterán autósok szerint inkább 8-9-et eszik. 5-6 csak akkor ha tökéletesen van beállítva és ideálisak a körülmények utasok nélkül. De amúgy 27 lóerő teljesítmény mellé 5-6 liter fogyasztás se olyan nagyon ideális amúgy, pláne hogy nem is annyi..
-
Donki Hóte
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
-
törölt tag
-
Peti870
csendes tag
Határba járós Trabant 601-em dombos dinnyeföldön 15 perces veretős üzemmódban 1-2 padló majd 3. félig kihúzatva evett meg 5-6 litert.
Ha sok a gyorsítás/lassítás egy 1.0 Swfit-el is meglehet etetni 10-20 litereket. -
Alaaf Pi
őstag
-
Gyok2
senior tag
-
opr
nagyúr
-
Danex
addikt
-
Donki Hóte
veterán
Nem vagyok Musk fan, de aki elhiszi, amit a reklámokban mondanak, az se komplett
-
ilor14
aktív tag
eTCR autók nagyjából 40 kilométert tudnak menni max sebességen, ami ~9 kör, 62 kWh-s akkumulátorral, de annyit nem mennek, talán 5-t mentek amikor voltam.
-
Sirus86
aktív tag
-
Alaaf Pi
őstag
ellenben belöségésü motornál tökéletesen ismert a pillanatnyi befecskendezett mennyiség, így a pillanatnyi hatótávot csakis a tankban levö tüzelöanyagmennyiség mérés pontossága határozza meg, elektromosnál meg elvileg az akkuban tárolt energiát és a pillanatnyi energiafelhasználást is igen jól lehet mérni, szóval igen jól lehet hatótávot számolni.
-
Robitrix
senior tag
Hogyne számítana a végsebesség. Nyilván nem ugyanannyit fogyaszt egy autó sem ha kényelemesen megy valaki alacsony fordulatszámon mondjuk 90-nel vagy tapossa a gázt és 150-nel megy. Mint ahogy az is számit, hogy "energia takarékosan" vezet vagy "sportosan". Nyilván van, amikor nem érdemes gyorsítani. Mert látható, hogy 200 méter múlva lámpát fogok kapni például. Egyszerűen, ha lehetővé teszi a forgalom beteszem üresbe és szépen rágurulok a lámpára. Optimális esetben mikor zöldre vált még csak nem is kell álló helyből indulni, hanem mondjuk 35-40 km/h-ról kezdek el gyorsitani már 3mas fokozatban. stb. Semmivel nem vagyok előrébb, mintha rárobognék a lámpára majd egy erős fékezéssel megállok hogy aztán majd padlógázzal lőhessek ki a zöldre. Én megsporolok egy deci benzint ő meg elfogyaszt feleslegesen plusz 2 decit...
-
Robitrix
senior tag
Azért én arra is gyanakodnék, hogy a Hungaroring vezetve azért némileg odataposnak a gázpedálra azért. Ki a fene akarna egy versenypályán 60-nal körözni?
-
Robitrix
senior tag
AMúgy pontosan így van. Igen széles sávban mozog a hatótáv annak függvényében, hogy ki hol megy, hogyan megy milyen gyorsan megy milyen körülmények közt, milyenek a körülmények, klimát használ, fűt, lámpát használ, nyár van vagy minusz 20 fok stb. a fogyasztási adat egy tájékoztató adat, de nem garantálja semmi, hogy azt üzemkörülmények közt tényleg el is lehet érni. Egyszerűen nem léteznek ideális körülmények az életben. A robbanó motoros autóknak is igen csak sok literrel hullámzik a fogyasztása. Simán fogyaszthat az autó egy autópályán egy kényelmes tempóban egyenletesen haladva 4,5 litert, majd ugyan az az autó klimával városban araszolva vagy nagyon gyorsan száguldva meg 10 liter felett. Szóval műbalhé szerintem.
-
cucka
addikt
A legtöbb nagy teljesítményű, sportosnak kinéző autót sosem viszik versenypályára.
Szerinted a lambó vásárlók hány százaléka vesz azért lambót, mert az milyen gyors a pályán?
Ugyanúgy, ahogy a G mercit se azért veszik, mert hűde kemény terepen fognak vele menni.Amúgy a nürburgringen vannak autóbérlős meg taxiztatós cégek. Én azt nézném meg, hogy ők milyen autókat használnak. Ami nekik elég jó, az valószínűleg bírja a versenypályát, amit meg nem látsz náluk, az valószínűleg nem bírja.
-
törölt tag
-
nemlehet
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
-
törölt tag
-
törölt tag
-
cucka
addikt
Jelenleg épp zajlik a f*szméregető verseny a Tesla és a Porsche között, hogy kinek gyorsabb a villanyautója a Nürburgringen. És elég jó időket mennek. Szóval ha meg kell oldani az említett problémákat, akkor meg tudják oldani.
De azt nem tudom, a versenypályás köridők meg fogyasztás mennyire releváns egy utcai autónál. A versenypályás veretés az egy nagyon szűk réteg hobbija. Sajnos jelentős részük autós témában újságíró vagy ismert ember, szóval ha autós sajtóterméket olvasol, ezeket a hobbistákat olvasod, meg azokat a szempontokat, amelyek az ő hobbijuk szempontjából érdekesek.
Kb. mint ha minden autós újságíró hobbija a síelés lenne, és az összes autóteszt fele arról szólna, hogy befér-e a síléc a kocsiba. Hát én nem síelek, szóval pont leszarom.
Ahogy versenypályára sem megyek, és ezzel az autót használó emberek 99%-a pont így van. -
Shyciii
veterán
Nem a TC-re. Amióta Karotta évek óta hazavágta a TC-t, azóta egy szót sem érdemel a TC. De nyilván hülyeségek. Főleg a kigyulladó BMW-k is, amiről még a németek is írtak, amik mind a gyári hibás motorok miatt voltak. VIssza is hívtak jópár modellből 2006 és 2013 között ha jól emlékszem. "Hálistennek" én is láttam az M7-es Bp-s szakaszán kigyulladt BMW-t. Az is csak egy ostoba álom volt. Szerencsére felébredtem.
-
törölt tag
-
Shyciii
veterán
Shadowbull
Szerinted. Több rendes autós linken is időnként előbukkannak azok a motorok amikkel nem szabad autót venni. Tele van BMW motorokkal. Nyilván ők is, meg a megkérdezett autószerelők sem értenek hozzá annak ellenére hogy részletesen meg van indokolva, hogy miért kell kerülni az ilyen motorokat.
Dißnäëß
De a Teslát véded, mert közben a képletből kihagyod, hogy az ilyen meghajtások miatt az akksi erősen terhelve van, melegszik, ami plusz nafta kiesést jelent. Amúgy a padlógázas gyorsítást emlegeted a Teslánál, ahol minő érdekességképpen lemérték jópáran a 0-100-as gyorsulást, és nem tud konstansan ugyanazt az értéket produkálni, míg pl a szintén villanyos Porsche Taycan igen. Úgyhogy ha már a Teslát akarnám védeni, akkor pont nem ezt hoznám érvnek, mert ez eléggé veszélyes víz nála.
-
törölt tag
"a villany bucira veri egy padlózásnál a belsôégésût, hatékonyságban."
Valóban. A probléma ott fog jelentkezni, hogy az EV-k jellemzően úgy vannak méretezve, hogy a katalógusban szereplő csúcsteljesítményt pár másodpercig tudják leadni, aztán a melegedés miatt szépen leszabályoznak. Tartósan nem képesek leadni a csúcsteljesítményt, mert nem ahhoz van méretezve a hűtési rendszer, a motorok, az akku, az inverter...
Ezért versenypályán hamar túlmelegszenek.
A tuti szupi Model S Plaid még track csomaggal sem képes egy teljes gyors körre a Nürburgringen, simán túlmelegszik. -
Dißnäëß
nagyúr
-
törölt tag
-
dj79
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem védem a Tesla-t, de egy villanymotor lelépve NEM eszik sokkal többet (lineárisközeli elvárható helyett) az üzemanyagából, míg egy belsô égésû azonnal lényesegen többet kajol be, mint amennyit hasznosan letesz a tengelyekre nyomatékként a végén - ahhoz képest mindkettô, mint mikor nyugdíjas tempóban indulnak.
Szóval levéve a menetszelet, surlódásokat, minden egyebet, ami amúgyis hat mindkettôre, tehát az egyenlet 2 oldalát egyszerûsítjük és ezek kiesnek, a villany bucira veri egy padlózásnál a belsôégésût, hatékonyságban, a gyorsulás folyamata alatt. (Is).
Ettôl még kamuzhat óriásit a Tesla amúgy, persze. Mindezt csak zárójelben írtam.
-
törölt tag
-
Shyciii
veterán
Képzeld a Saab 900 Turbo-mnál semmi korlátozás nincsen, semennyi km után. Igaz nem bajor, nem is amcsi, hanem még eredeti Saab volt, mert már sajnos eladtam. Új gazdája azóta is élvezkedik. Lényege, hogy ahogy be van állítva, úgy megy míg ki nem fogy a nafta.
A te gondolkozásmódodat véve, akkor ez a Saab 100%-os autó lenne, holott nem az. Ennyire nem jó az elméleted.
A BMW-t amúgy is hagynám, mert amennyi gyári hibás motort csináltak már az elmúlt évtizedekben, olyat még senki se produkált. -
Danex
addikt
Meg azóta fejlődött a szoftver a kijelzéshez is, most már ugye kalkulál az emelkedőkkel, de még talán az időjárással is.
-
Danex
addikt
Én mostanában elég sok nurburgringes videót nézek és a benzinesekből pl most visszakerestem 2 videóban is kb 35-40% üzemanyag elment 1 kör alatt, BMW M2 pl 25% alatt azt mondta köszöni szépen, alacsony üzemanyag miatt nincs több sport mód.
példa pl Teslától, Model3 Performance 95%->65%, de a legrosszabb is 90%-ről 51%,
ModelS 88%-> 56%.
De pl egy másik youtube csatornán éppen egy Tesla ModelS-t módositanak gyorulási versenyre negyedmérföldre dragstrip-en. És mondják, hogy ég és föld, mert kb 5% megy el gyorsulásra és nem kell aggódni az olajcserék stb tucat meghibásodástól ami pl egy másik 8.x másodperces autónál jelentkezne ilyen pályahasználat mellett.
De amúgy a 2-3L-t arra mondtam, hogy egy V6 benzint ami hozza a 3xx lóerőt nem nagyon tudsz úgy vezetni, hogy az 2-3L-t fogyasszon (nyilván aki V6-ot vesz nem is akar úgy vezetni, de itt a lényeg, hogy opciója sincs rá) miközben ha kell akkor tud menni is. -
Cyber_Bird
senior tag
uhm, bro.
Pont errol szolt a cikk, hogy a navi azt hazudja, hogy 50% toltessel megteszel 200 km-et.Egyes források szerint a Tesla egy évtizede döntötte el, hogy olyan algoritmusokat ír, amelyek kedvező előrejelzést mutatnak a sofőrnek a teljes töltéssel megtehető távolságról.En meg azt tapasztaltam, hogy amikor azt irta a navi hogy 50%-al erkezek meg 200 km utan, akkor pontosan annyival erkeztem meg pontosan annyi km utan.
Tehat ahogy mondtam, lehet hogy az usaban hazudik, lehet hogy ujabb modellekben nem csinalja, de en nem tapasztaltam csalast.
Nyilvan ez egy auto tapasztalata 1 embernel, de azert ahogy neztem a hatotavteszteket, eleg pontos szamokat kozoltek, legalabbis europaban biztosan. -
Shyciii
veterán
Necroman_Mk2
Nem a végsebesség számít, főleg nem a Hungaroringen, és főleg nem egy utcai autónál...Viszont az állandó padló gázas gyorsítás igen sok naftát eszik. Csodák továbbra sincsenek, max a Barbie filmben a mozikban.
-
törölt tag
"mindenhol pontosan annyi %-al erkeztem, amennyit a navi kiirt elore."
Az lehet, csak a jósolt hatótávnak nem volt semmi köze ahhoz, mint amennyit aztán valójában elértél vele.
-
kikikirly
senior tag
Szerintem mielőtt valaki 20 misiért vesz egy Teslát megnéz a neten néhány független hatótáv tesztet. Innentől teljesen mindegy milyen szám van a brosúrába írva...
-
Necroman_Mk2
őstag
"Dízelbotrány", csak most a VW helyett a Teslával a célkeresztben?
#6 Sirus86 Tippre a kínaiak az alsó szegmensre céloznak az EV-kel, és ott tarolhatnak nagyot az olcsó népautóikkal. Az igényesebb és tehetősebb réteg viszont marad a megszokott márkák, így a Tesla mellett is.
#12 Shyciii Mennyi az a pár kör? Mert azért nem hinném, hogy a kb. 4.4 km hosszú Hungarongen is gyorsan lemerülne. Vagy az elektromos autók arányaiban sokkal többet fogyasztanak, amikor végsebességgel száguldanak, mint az üzemanyagos társaik?
-
Cyber_Bird
senior tag
Nem tudom, en bereltem Teslat nemregiben, megtettem vele kb 1000km-t es mindenhol pontosan annyi %-al erkeztem, amennyit a navi kiirt elore.
Szoval lehet, hogy europaban nem
csalthurraoptimista, csak az usaban, de en nem tapasztaltam.Alapvetoen meg pontosabb is volt mint pl az en nissan leafem aminek tenyleg erosen tippelooraja van csak.
Ettol fuggetlenul persze Musk egy ... de ez mas kerdes.
-
Noukoum
veterán
-
törölt tag
-
Shyciii
veterán
-
törölt tag
Olyat természetesen lehetetlen. Az USA előírások viszont olyanok, hogy adnak némi teret a gyártóknak, hogyan határozzák meg az autóik hatótávját. A Tesla eddig a végletekig kihasználta a törvény adta lehetőségeket, korrekciós faktorokat, stb, és kimaxolta a katalógusértéket egyrészt, másrészt nagyon optimistára programozta a fedélzeti számítógépet.
A konkurencia másképp járt el, ezért fordul elő az, hogy papíron sokkal kisebb hatótávú EVk a gyakorlatban messzebbre jutnak mint a Telsák.
-
opr
nagyúr
Meg egy Tesla/Musk hir, ez egy fun topik lesz.

-
Danex
addikt
Lehetetlen olyan mérést csinálni ami mindenkinek megfelelne, belsőégésnél is lehetetlen feladat volt, pedig az sokkal kevésbé érzékeny a külső hatásokra, de egy elektromosnál meg főleg.
Hőmérséklet, parkolási hely, magasság, utazás időtartama, forgalom, időjárás, utasok száma, felszerelt gumi tipusa, mérete stb ennyi mindent nem lehet lefedni. -30 fok pedig ugyan úgy semmit se mondana nekünk ahol -5 fok is csak hajnalban van, mint a mostani tippelős számok. -
Danex
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
Musk-ot ismerve, ez (azaz nem csak ez) lehet burkolt manipulációja is az árfolyamnak.
Csinál 1-2 hülyeséget, vagy kisebb, vagy közepesebb kárt okozva cégének, árfolyam lentebb megy, aztán meg megjön az esze, és/vagy a világ pislog, hogy már megint mit és hogy raktak össze. Most akármelyik cége is.
Kevesek vagyunk mi sztem itt a teljes igazság átlátásához.
-
Sirus86
aktív tag
Kis ceg, kis problema, nagy ceg, nagy problemak. Szerintem egy szabalyozas kellene a fogyasztras kapcsan, ami megmutatja a legrosszabb hatotavot ( pl -30 fok, klimaval) es egy melegben (40 fok, klimaval) es egy optimalis hatotavot (24 fok, no klima), es meg a becsult akku degradalodast. Addig ugy, mint a Dizel botranynal, itt lesznek botranyok boven. Szerintem a Teslanak van meg par eve, es az EV "tronrol" le fog mosodni. Siman el tudom kepzelni, hogy kinaiak viszik el majd a tront.
-
Shyciii
veterán
Szerintem éjszaka nem töltődik fel az elektromos autó. Nem ismerek olyat, ami minden éjszaka a levegőből kivonja az áramot. Csak "segítséggel" tud töltődni, vagyis ha bedugod (már ha van hova...). Segítséggel viszont a benzines autó is fel tud töltődni éjszaka. Sőt 1,5 perc alatt is.
-
dnelb
veterán
cserébe magammal tudom vinni kannába, áramot nehezen
-
Alogonomus
őstag
-
dnelb
veterán
-
Z_A_P
addikt
Azt is állítják, az autóik sokszor nem érik el a kiírt hatótávot (gyakran a felét sem),
Az egesz "mennyit fogyasz" dolog mondjuk egy baromsag, meghatjastol fuggetlenul. A benzinesem is siman megeszik 13L/100km varosban araszolaskor, sot tobb is ha plane ha lampatol lampaig dinamikusan tolom neki. Palyan is tudok vele menni 7.5 es 10 kozott is. Akkor most ki hazudik? Senki. Egy szammal egy kurva osszetett dologot nem lehet megmutatni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Diablo IV
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Billentyűzet gondom van
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! KÉK! -20%!!! MACBOOK NEO!!!! - MAGYAR BILLES! - KÉK!
- Nvidia Quadro P400/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Dell Precision 7810 TOWER,E5-2670 v3 (12/24) 16GB DDR4,256GB SSD,QUADRO M4000 8GB VGA,WIN11
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Latom boven van meg mit tanulnod a belso egesu motorok mukodeserol

- esetben meg hirtelen tűnik tova a hatótáv, némi kövérebb gáz segítségével