Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Egyre több olyan Blu-ray filmem van, amely valamilyen DTS, vagy DTS-HD-MA hangsávot tartalmaz, és sajnos a jó, öreg Cambridge Soundworks DTT2500 szettem, csak Dobly Digital 5.1 hangzást tud nyújtani.
Az egy ideje tervezett jövőbe mutató, középkategóriás 7.2 erősítő + hangfalszett összeállítás megvásárlása még kicsit odébb van.
Addig is viszont már szeretném megnézni az adott filmeket.
Kérlek, segítsetek nekem ajánlani egy olyan kompakt 5.1-es szettet a Media Markt kínálatából, amit érdemes megvenni, mert elfogadható minőségben szól, és a DTS hangzásokkal is megbírkózik!
Egy Pioneer BDP-170 típusú Blu-ray lejátszót kapcsolnék a szetthez.
Azért a MM kínálatából, mert ott most van egy 19 havi kamatmentes részletfizetési lehetőség, és tulajdonképpen ez adta az ötletet. Nem vennék most ilyen szettet, de a fenti lehetőséggel "minimál" ráfordítás mellett tudom remélhetőleg élvezni az ominózus filmeket is, miközben gyűjtögetek tovább a komoly összeállítású szettre.
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv: Piftuka
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz #09634560 #10899 üzenetére
"1: ez még ugy is hogy a meglévő hangfalaid teszed rá. erre az erősitőreveheted később a hangfalaid majd erősitőcsere.. igy több lépcsőben felépitheted."
Köszönöm a tippet! Nem írtam, de erre a megoldásra is gondoltam.
A gond csak az, hogy nem tudom, ráköthetem-e a jelenlegi hangfalaimat az új erősítőre.
------------------------------------------------------------------------
Íme a hangfalak adatai:
Speakers Rated Power @ 10% THD (RMS / Channel):
Satellites : 7 watts
Center : 21 watts
Subwoofer Rated Power @ 10% THD (RMS / Channel) 20 wattsCambridge Soundworks DTT2500 Digital:
Impedance 4 Ohm
Audio input None
Response bandwidth 20 - 20000 Hz
Signal-to-noise ratio 76 dBA
Output power / Total 64 Watt
Max speakers qty 5
-----------------------------------------------------------------------Az a baj, hogy nem találtam arról info-t, hogy a hangfalak impedanciája mennyi.
- Fentiek alapján haszálhatóak az általad ajánlott erősítővel? Vagy más hasonló kategóriájú erősítővel?
- A másik kérdés, hogy a DTS-HD HRA szabvány elegendő, hogy a DTS-HD MA hangsávot megszólaltassa, vagy egyáltalán nem lesz hangja a filmnek ebben az esetben sem?
-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólásokat!
"#10932) Quetz válasza Piftuka (#10921) üzenetére
Az angol nyelvü leirás 37-oldalán azt találtam, hogy be tudod állítani, hogy a lejátszó dekódolja a hangot (bitstream helyett pcm/reencode beállítások)"Elnézést kérek, félreértettem a fentebb beszélteket. Azt hittem, olyan megoldást keresünk a lejátszón, ami a core hanganyagot 5.1-be keveri le, rosszabb minőségben.
PCM sztereóba természetesen le tudja keverni, de azt próbáltam, és nem meggyőző a végeredmény. Talán mert sok információ elvész, de tompa, és "esetlen" a hangzás.
Voltam egyébként a MM-ban, és az ajánlott Pinoeer erősítők közül egyik sincsen készleten, a VSX-324-et pedig inkább kihagynám a belépő modellek közül.
Viszont ajánlották a Denon AVR-X520BT erősítőt, amiből nagyon sokat adnak el, jót írnak róla, és állítólag jól is tartja az árát, tehát ha mondjuk 1-1,5 év múlva túladok rajta, még kaphatok is érte némi pénzt.
Mi a véleményetek erről?
Illetve az a kérdésem, hogy biztosan ráköthetem erre a jelenlegi hangfalaimat? (Sajnos nem 100%-os az info, hogy 4 OHM-osak! A neten erre vonatkozóan eltérő információt találtam.)
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Lacielvtárs #11005 üzenetére
Klassz, hogy egy kábel ilyen minőségű javulást tudott eredményezni!
BTW... Hallgasd meg a szettedet ezzel a zenével is! Stúdiók is szokták használni hangfaltesztelés céljából...
-
Piftuka
veterán
válasz Lacielvtárs #16266 üzenetére
BBécinek, az általa üzemeltetett honlap, illetve az ahhoz kapcsolódó tevékenysége révén vitathatatlanul rengeteg tapasztalata van olyan házimozi és Hi-Fi berendezésekkel, amelyeknek az átlagember az élete során még csak a közelébe sem kerülhet. Valóban érdemes figyelni arra, amit ír és mond.
De éppen az évek során szerzett tapasztalata, és tudása miatt az lenne igazán figyelemre és elismerésre méltó, ha mindezek ellenére, sőt mindezekkel együtt tudna mindig oktató, és nem kioktató maradni. Az mutatja meg ugyanis az igazi nagyságot!
Ez természetesen általánosan igaz minden szakértő, nagy tudású emberre.
Emellett társas kommunikációban, intelligens emberek között elvárható a kulturált stílus.
Halkan jegyzem meg, hogy sajnos ezen a területen - zenehallgatás, házimozi - gyakran erőteljes "sznobéria" jellemző, és a jót, vagy kiválót megtapasztalók hajlamosak nem csak lefitymálni, de egyenesen "földbe döngölni" a szélesebb tömegek számára (anyagilag és minden más szempontból) elérhető technológiákat.
Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy sokak számára azok között, a "belépő" kategóriában szereplő berendezések között is lehet találni jó megoldásokat, amelyek a gyakorlati használat során, az élvezeti értékükben (és ez utóbbi nagyon lényeges) nem nyújtanak annyival kevesebbet, vagy éppen annyival több kompromisszumot, mint amennyivel többe kerülnek.
Ha nem így volna, mi értelme lenne egyébként akár ennek a topic-nak is?
Az a (nyilvánvalóan szűkebb) réteg pedig, amely számára azok a bizonyos "élmény faktort" növelő többletek megérik a plusz ráfordítást, azok úgyis meg fogják fizetni azt.
-
Piftuka
veterán
Én arra vonatkozóan várom köszönettel a véleményeket, hogy ez a Yamaha HTR-2067 bemutató darab, megéri-e 50.000 forintért?
Egyrészt van-e kockázata egy bolti demo példányt megvásárolni? (Széthajthatták azt a boltban?)
Mivel rég óta egy felső kategóriás, nagy képernyős televízióra gyűjtök, és a "finisben" van a dolog, így egyelőre egy komoly, középkategóriás hangrendszert nem tudok megvásárolni. Most sem prioritás vennem bármit is, csak a márkára és a viszonylag alacsony árra figyeltem fel.
A jelenlegi, Cambridge Soundworks DTT-2500 rendszerem "csak" Dolby Digital hangot tud lejátszani, így sajnos az egyre több, DTS-HD szabványokat tartalmazó BD filmemet nem tudom megnézni. (A TV beépített hangszórójával pedig nem akarom.)
Szükségem volna egy 3D jelet is átengedő, DTS-HD szabványokat ismerő erősítőre.
Bevállalható a fenti Yamaha a DTT-2500 hangszóróival? (Azok 8, vagy 10 Ohm-osok, ha jól tudom... a neten eltérő források eltérő információkat írnak erről. Egy helyen egy hasonló, de másik Creative/Cambridge Soundworks szett tulajdonosa 4 Ohm-osként írja a sajátjait, de ő szétszedte, és megnézte őket...)
Ha azt mondjátok, hogy nem, és/vagy ezt a típust, illetve ezt a bemutató példányt nem szabad megvenni, akkor kihagyom. Mert erősítő + hangfalszett kombóra most nem lesz pénzem.
-
Piftuka
veterán
Lennétek olyan kedvesek, és segítenétek nekem ezzel kapcsolatban?
-
Piftuka
veterán
válasz MasterMark #16303 üzenetére
"Hát például lejátszóban benyomod a Dolby átkódolást, akkor minden fog menni 5.1-ben."
Arra gondolsz, hogy a Pioneer BDP-170 lejátszóm menüjében állítsam át a digitális kimenetet "Bitstream"-ről "PCM"-re?
Az ötlet valóban költséghatékony, mert nem kell vásárolnom semmit, viszont sajnos 2 csatornás hangot kapok végeredményként! Ugyanis a lejátszó AC3 kimenete "Coax" kábellel csatlakozik az erősítő AC3 bemenetéhez.
-
Piftuka
veterán
válasz Nemir Ombe #16304 üzenetére
Írtad. Majd válaszolok arra is.
Viszont inkább mennék biztosra, azért kérdeztem, hogy általában ezek a demo példányok mennyire vannak "nyaggatva", széthajtva... Gondoltam, talán az ide író hozzáértőknek ilyen téren is nagy(obb) tapasztalata van.
-
Piftuka
veterán
Az USB csatlakozás nekem nem hiányzik, a BD lejátszón úgyis van, de amúgy meg DVD és BD filmeket nézek, így nincsen rá szükség. Még a Wi-Fi hiányával is maximálisan meg tudok barátkozni.
Pár kérdés még:
- Hosszú távra is jó lehet-e ez a belépő szintű Yamaha erősítő? Úgy látom, hogy a 3D mellett, 4K jelet is tud továbbítani...
- Mi van, ha majd később vásárolok hozzá egy komolyabb hangfalszettet? Vagy ehhez nem érdemes?
- És mi van, ha esetleg a jelenlegi hangfalaim mégis 4 Ohm-osak, és úgy használom? Tönkreteszi az erősítőt? (Sajnos nem tudom szétszerelni őket, hogy megnézzem belül a pontos értéket, mert speciális csavarral szerelték össze őket.)
-
Piftuka
veterán
válasz MasterMark #16312 üzenetére
Van bizony. Viszont furcsa módon úgy nem szól. Csak akkor van hang, ha "PCM"-re állítom a kimenetet.
(Éppen az imént végeztem el a tesztet a "Rush" BD-mmel...)"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Szétszereléssel nem lehet megállapítani egy hangdoboz valós impedanciáját, csakis műszeres méréssel."
A szétszedés "csak" eszköz. A lényeg, hogy az egyik felhasználó szerint a hangszórók hátsó részére ráírták az impedanciájukat. Ezért lett volna értelme szétszerelni az egyiket.
"Ha PCM-re állítod a kimenetet, akkor a lejátszó végzi a dekódolást. Fülelés alapján tudod eldönteni, melyik a jobb.
Az, hogy nem szólal meg, beállítási hiba."Az világos, hogy a lejátszó kódol. A kézikönyvben szereplő táblázat alapján láthatod, hogy a Coax kimeneten melyik beállítás milyen hangot ad.
Egyébként nem beállítási hiba. Az "Újrakódolás" beállítás kapcsán a fenti táblázatban úgy látom, hogy a DTS hangokat nem "Dolby Digital"-ra keveri le, hanem DTS 5.1-re. Viszont mivel az erősítő nem ismeri az alap DTS szabványt sem, "ott vagyunk, ahol a part szakad."
A kör tehát bezárult. Bár ez a kis erősítő igen jó minőségű sztereo hangot ad vissza, azért ez finoman szólva sem az igazi.
Ha minőségi térhangzást akarok, DTS szabványok lejátszásával, akkor bizony kelleni fog egy új erősítő.
-
Piftuka
veterán
"A hangszórók impedanciájából nem következik egyenesen az egész hangdobozé, mert van bennük keresztváltó is. És ez még nem minden, ugyanis az impedancia frekvencia függő, nem egy állandó érték, folyamatosan változik. Ezért kell a mérés."
Valóban, ez így van.
Más kérdés, hogy én zenészként mindig azt vettem alapul, ami az erősítőre és a hangfalakra gyári értékként meg volt adva. Mindig ez alapján állítottunk össze egy erősítő + hangfal szettet.
Soha nem kellett "méricskélni" egy Celestion hangszórót, ha arra 8 Ohm-ot írtak rá.Azért ugye a házimozi hangfalak világában olyan szélsőségek nem fordulnak elő, hogy egy 8-10 Ohm-osnak mondott hangfalszett valójában 2 Ohm-os impedanciával rendelkezik?
-
Piftuka
veterán
válasz kgergo89 #52990 üzenetére
Ha lehúzol a mélynyomóról minden csatlakozást, és bekapcsolod, akkor is búg?
Azt szerintem érdemes első körben megnézni, mert több dolog okozhat "kelletlen" búgást. (Földelési probléma, zárlat, nem megfelelő kondizás, huzalozás, trafó árnyékolás hiánya, stb....)
Vannak itt a fórumon műszerész szakik; remélhetőleg ők többet is tudnak mondani neked a megoldásra vonaktozóan!
Amúgy jó kis szettet vásároltál. Ez már szvsz messze nem is a "belépő kategória"...
Vagy tévedek, kedves fórumtársak?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Flowtation #52996 üzenetére
Igazán szerencsés a készülékek és a bútorzat elrendezése!
Azon a falon később még egy 2 méteres tévé is simán elfér.
Meg tudod mondani kérlek a tévé asztalod típusát, és feltöltenél kérlek fotót a szekrényajtós részéről nyitott állapotban?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Nem a pozicionálás a lényeg, hanem a hangminőség. Sajnos a kettő nem mindig jár együtt."
Ezt sajnálattal hallom!
Azt gondoltam, hogy legalább az audio eszközök világában igaz, hogy az adott ársáv (által meghatározott jellemző piaci minőségkategória) meghatározza az elérhető hangminőséget is.
Ez alapján pláne fontos utánajárni, hozzáértőket megkérdezni annak, aki vásárlásra adja a fejét...."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz kgergo89 #53033 üzenetére
Ha akkor is búg, akkor én javaslom, hogy nézesd meg egy szakemberrel. Ilyenkor a bemenetet még rövidre szokták zárni, és ha elhallgat a búgás, akkor a bemeneti érzékenység nem megfelelő. Azon már műszerész tudj javítani.
Ha úgy is búg, akkor lehet, hogy a huzalozás, trafó, kondik, miegymás...
Én sajnos nem vagyok műszerész, de olvastam ezekről. Anno volt itt a fórumon is egy téma, ami az audio berendezések javításával foglalkozott. Ott ezzel foglalkozó szakemberek is jelen voltak.
Most azt a témát nem találom, de talán az itteni fórumtagok tudnak segíteni ebben!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Flowtation #53049 üzenetére
Szóval komplett szett? Külön nem vásárolható meg?
Bármilyen hihetetlen, de nehéz megfelelő tévé állványt találni. Jó ideje nézegetem a különféle bútoráruházak kínálatát, de nem találtam még számomra megfelelőt..."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Tévének falon a helye! "
No, de nálam nem fal van a tévé mögött. Ezért marad az állvány. Hogy készíttessek, az jó ötlet.
(Ha találok megfelelő szakembert, mert az a két asztalos, aki legutóbb a házunkon dolgozott, gyalázatos munkát végzett.)
Viszont mindenképpen olyat szeretnék, amelyben az eszközöket zárható térben tudom elhelyezni. Használaton kívül elrejteném, mert rendkívül poros helyen lakom. (A jelenlegi állványomon tolóajtók vannak.)"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz #09634560 #53055 üzenetére
Köszi az info-t!
"De megbízható gyártótól (Polk, Quadral, stb) nem lutri vásárolni:"
Ennek kapcsán tudtok nekem segíteni ebben a döntésben, kérlek?
- Tehát ha az említett két, valódi 5.1-es, surround hangszórós soundbar valamelyikét választom, akkor kiválthatom a tervezett "belépő szintű" házimozit vele?
Lezso és mások szerint a "bögreszettek" színvonalát sem éri el. Tudom, hogy ez a kifejezés pejoratív, és az LG, SONY, Samsung, stb. műanyag házas, apró hangfalas, olcsó, "kész" házimozi szettjeit rejti.
Az AV-ONLINE oldalán, és más tesztekben viszont kifejezetten jót olvastam róluk. Ráadásul megjelent a JBL Bar 9.1 is... (Te tesztelted mindegyiket, BBéci?)
- Kizárólag Blu-ray lejátszóhoz használnám, csak filmekhez, és a lényeg a 3D, a 4K jel átengedés, valamint a "DTS-HD MA" hangszabvány támogatása.
Ugyanis egyre több olyan Blu-ray film van a gyűjteményemben, amelyen csak ilyen hang van."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Ezekhez meg pláne nem illik a soundbar, ráadásul drága."
Köszi a választ, de én ezt nem értem...
Az AV-ONLINE szerint kifejezetten ahhoz ajánlott.
Eddig az ottani teszteket referenciának tekintettem. Ezek szerint mégsem megbízható?
"Nézd meg a Denon X1600-at, szettben is."
Az jó erősítő, de milyen szettben lehet megkapni 200.000 forintért?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Az ATMOS nem lényeg! Írtam, hogy a visszaverődős dolgok nem érdekelnek.
A valódi 5.1 kiépítés a lényeg számomra.
Eleinte én is szkeptikus voltam a soundbar megoldások kapcsán, de ezekről tényleg ódákat zengtek mindenhol. Hogy bőven hozzák egy alap szintű erősítő + hangfalszett páros minőségét.
(Annak pedig külön megörültem, hogy vezeték nélküli megoldás, és kompakt.)
Akkor most mi az igazság?
"A DTS-HD Master Audio hangsávból a magot (core) megszólaltatja bármelyik DTS kompatibilis készülék, tehát az nem akadály."
Tehát legalább a BD film hangját 5.1-ben élvezhetem. A gyakorlatban mennyivel rosszabb a minősége a tömörített DTS hangsávnak?
"Túlmelegszenek benne az alkotóelemek, idő előtt elhaláloznak."
Akkor is, ha használaton kívül ki van kapcsolva?
No és mi a helyzet a por hatásával? A szellőzőrácsokon bejutó por nem teszi tönkre?
Sajnos nálunk extrém magas a PM10 porszennyezés!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Soundbar kategóriában jónak számít, de semelyiknek a hangja nem éri el egy normális házimozi rendszerét."
Értem. Ebben az esetben mit értesz "normális" házimozi rendszer alatt? A belépő szintnél maradva, tehát az említett soundbar-ok árkategóriájában...
"Hogyan kérdezhetsz ilyen cscskaságot?"
Nem így értettem. Arra gondoltam, hogy 1, maximum 2 film (tehát pár óra) üzemet leszámítva nincsen bekapcsolva.
Tehát az ilyen, "nem tartós" használat alatt is felmelegszik annyira, hogy árt neki, ha nem teljesen körben nyitott polcon áll?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Ha szabad zenészként hozzászólnom, mivel basszusgitáron is játszom...
A hangszer 4 húros változatán sztenderd hangolásban 41 Hz az "E" húr frekvenciája üresben pengetve, az 5 húros és 6 húros mély húrja ("H") a sztenderd hangolásban pedig 31 Hz.
A metal, rock, pop és blues zenében sok ezer olyan dalt lehet sorolni, ahol az "E" húr rendszeresen megszólaltatásra kerül üresen pengetve is.
A modern metal zenében, és a jazz műfajban pedig az 5 és 6 húros basszusgitár kedvelt és elterjedt, tehát egészen biztos lehetsz abban, hogy sok dalban megy folyamatosan az alap 80 Hz alá.
Ez pedig egy tipikus példa az utóbbira az általad kedvelt műfajból: Béla Fleck and the Flecktones - Flight of the Cosmic Hippo (HQ AUDIO)
Ezt azért emeltem ki, mert ez a dal a profi stúdiókban kedvelt referencia a basszushangfal(ak) beállításához, konfigurálásához, illetve minőségének tesztelésére."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Köszi a tippeket!
Akkor legyünk kicsit konkrétabbak! Az első szett vállalható? Vagy az is "bögreszettnek" számít?
Illetve a másik kérdésem, hogy tudtok-e olyan, belépő szinten (tehát még mindig ennél az árkategóriánál maradva) jónak számító hangfalszettet, amelynek a center sugárzója keskeny?
Van-e esélyem rá, hogy a tévé előtt-alatt az állványon helyezzem el úgy, hogy ne takarjon ki semmit a tévé képéből? (Kb. 9,6-10 cm magas lehet maximum. A soundbar - többek között - ezért is tűnt reális alternatívának.)"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #53059 üzenetére
Most, hogy lecsengett ez a hosszadalmas "csörte", hadd térjek vissza az eredeti kérdésemre!
Ami tehát a soundbar-okat illeti... Miután BBéci megerősítette, hogy nem kamuznak a tetszjeikben, ez alapján:
"Egy teljesen lesötétített szobában sem arra nem voksoltunk volna, hogy ez valóban egy soundbar hangja, sem arra, hogy ez a rendszer valóban "csak" 250.000 Ft értékű."
Tehát hangminőségben jobb, mint bármelyik, 250.000 Ft-ért megvásárolható dedikált 5.1-es szett?
Az említett soundbar-ok előnye számomra a kis méretük, és vezeték nélküli hátsó hangfalpár. (Bár a Polk Audio esetében sajnos nem akkus a működés!)
Azért is érdekel, mert az alábbi alternatívákat találtam:
CANTON Movie 95 5.1 - Ez ugyan egy "bögreszett", ahogyan hívjátok, de az egyik ismerősöm esküszik, hogy teljesítményben és hangminőségben bőven hozza a dedikált belépő szintű szettek tudását. Előnye számomra, hogy szignifikánsan olcsóbb, és kisebb.YAMAHA HTR-2071 5.1 HÁZIMOZI ERŐSÍTŐ + HECO Victa Prime 702 + HECO Victa Prime 102 + HECO Victa Prime 202 - Előnye számomra, hogy szép, és a dedikált erősítő ismeri a DTS szabványokat, és funkcionalitásban többet nyújt.
Mi a véleményetek ezekről? Egyáltalán a fentieket közületek ki hallotta már, ki ismeri?
Köszönöm az érdemi hozzászólásokat!
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Quqesz #53303 üzenetére
Nem erre a "JAMO 809"-re írták itt a topic-ban régebben, hogy nagyon vacak, kerülendő hangfal?
Egyébként tetszik, mert kedvelem az ilyen natúr, fából készült berendezéseket.
No, de mi a helyzet azokkal, amiket fentebb kérdeztem? Senki nem ismeri?
-
Piftuka
veterán
"Nagyon eltúlzott következtetés, 100 %, hogy ebben a formában nem igaz."
Minden tisztelettel, de a megállapítás egyenesen következik a cikkíró fent idézett kijelentéséből.
A Polk Audio soundbar szettet tesztelő kollégád azt írja, hogy "vakteszten" dedikált, és 250.000 forintnál drágább full szettnek gondolta a terméket. Ez azért meglehetősen nagy elismerés.
Én pedig, aki nem vagyok Hi-Fi "guru" joggal következtetek arra, hogy 250.000 forintért ennél jobb hangzású hangfalszettet nem lehet vásárolni. Maximum ugyanennyire jót.
Azért lelkesedtem fel az idézett soundbar teszteket olvasva, mert korábban én is csak dedikált házimozi szettet tudtam elképzelni. (Teszteltem pár sztereo soundbar-t, és azok nem győztek meg.)
Gondoltam, "remek, végre elért ide a fejlődés, és egy sokkal kisebb cuccal is meg tudom oldani azt, amit korábban csak dedikált erősítő + hangfal párosítással tartottam valószínűnek".
Akkor most melyik az, amelyik nem stimmel?
-
Piftuka
veterán
Hogy miért, annak kapcsán érdemes a "Homár" blog-ot, és a vonatkozó fórumokat elolvasni. (Az aláírásomban találsz némi támpontot... )
"Az gyártói garancia, nem kiskereskedői. "
Tisztelettel, de ebben tévedsz. Sokadszor írom le a fórumon, hogy a "151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet" 1. bekezdésének, 4. pontja minden hazai vállalkozásra érvényes, amely a rendelet hatálya alá tartozó fogyasztási cikket forgalmaz.
(Az más kérdés, hogy az elmúlt években, hatáskörében jelentősen megnyirbált hazai fogyasztóvédelem, mennyire hatékonyan tud intézkedni a vonatkozó jogszabályok betartatása érdekében.)
Ami pedig a konkrét terméket illeti... Ha 159.99 EURO az ára, és 30 év a gyári garancia, ők pedig 1 évvel adják, akkor adják azt 1.825 Forintért. Annyi a reális ára. (Előbb dollárral számoltam az árfolyamot, azért írtam kevesebbet.)[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Alapvetően így van. Bár mondjuk viszonylag rövid időn belül történt ki-behúzkodás, áttekerés, stb. miatt a legjobb minőségű gyári kábelben is elszakadhat egy szál, megtörhet a "hajtásnál" szóval nem rossz dolog azért a hosszabb jótállás.
(Bár emlékszem, hogy anno az IDE kábelek korában jól jött volna a manapság SATA kábeleknél nem ritka 3 éves jótállási idő, mert rendeltetésszerű használat mellett is képesek voltak beadni a kulcsot.)
-
Piftuka
veterán
válasz schawo #53484 üzenetére
Van, mert ebben tévedsz:
"a jótállást felbontja két részre: kellékszavatosság, és termékszavatosság. Ezek együttesen a jótállás."
A Ptk. a "Jótállás" fogalmát és érvényesítési igényének teljesítési módját rendezi. A "Jótállás" egyes termékek és szolgáltatások esetében kötelező, és a tartós fogyasztási cikkek esetében pl. a fent említett Kormányrendelet határozza meg részletesen, hogy milyen feltételek mentén, és milyen formában köteles a vállalkozás a teljesítésért helyt állni.
A "kellékszavatosság", és a "termékszavatosság" pedig nem egymást kiegészítő fogalmak, hanem egymással párhuzamosan létezik.
Hogy utóbbira miért volt szükség, és milyen előnyei (valamint hátrányai) vannak azt ez a cikk nagyon frappánsan foglalja össze.
Alapvetően a fent említett három fogalom között a legfontosabb különbség hibás teljesítés, illetve hibás termék esetén a bizonyítási kényszer határideje, a kötelezett személye, valamint a fogyasztó által érvényesíthető szavatossági jogok száma/típusa.
Amikor "gyártói garanciáról", avagy jótállásról beszélünk, akkor az nem a fentebb említett jogszabály által meghatározott "kötelező jótállás" (amelynek időtartama 1 év), hanem az ún. "önként vállalt jótállás".
Az pedig a fogyasztó számára a legkedvezőbb. Nem véletlenül, hiszen a gyártó részéről a célja éppen a termékbe, márkába, és a gyártóba vetett bizalom erősítése.
Abban igazad van, hogy mivel a fent említett kábel a végfelhasználói ára miatt (10.000 Forint alatt van az ominózus szaküzletben) nem számít tartós fogyasztási cikknek, Magyarországon a hatályos - fentebb említett - jogszabályok miatt az 1 év kötelezően vállalt jótállás felett még 1 éven túl érvényesítheti termékszavatossági igényét a gyártóval szemben, és amennyiben a gyártó elismeri a hibát, akkor a még 28 évig, szintén a gyártóval szemben.
De...
Szintén a vonatkozó jogszabályok alapján, amennyiben a gyártónak nincsen az EU-ban központja, az adott országban képviselete/importőre, akkor annak hiányában a forgalmazó közvetlenül importált, ezáltal ő minősül gyártónak, annak minden törvény által meghatározott kötelezettségével. (Ott még a termékbiztonság fogalma is szóbakerül, de az most a szavatossági jogok kapcsán irreleváns; csak "side note".)
És ebben az esetben máris, a 30 év önként vállalt jótállást kell a fogyasztói szerződés keretén belül biztosítania.
Tartós fogyasztási cikkek esetében pedig nincs is kérdés. Ha a gyártó hazai importőrétől ("nagyker") vásárol, akkor az annak a gyártó által továbbadott gyártói garanciáját ("önként vállalt jótállását") a forgalmazó is megkapja, és azt bizony a 151/2003. (IX. 22.) köteles továbbadni.
Ha pedig jogilag ő a gyártó is egyben, akkor megint egyértelmű a kérdés.
Ennyi hát a lényeg.
És ez a beszélgetés, és még az elmúlt évek során itt a fórumon olvasott felhasználói vélemények is mutatják...
A fogyasztói társadalom általános tájékozatlansága (és általánosan nagyon erősen jellemző "fillérb*szó magatartása), a jogalkotók következetlensége, a jogszabályok nehéz érthetősége, a hatóságok tehetetlensége pedig együttesen megmagyarázzák, hogy...
miért olyan könnyű manapság a feketekereskedő, adócsaló, jogsértő vállalkozásoknak hosszú távon is folytatni tevékenységüket különösebb következmények nélkül.
Azért van annyi élettartam garancia helyett "nálunk garis két évig a memóriamodul" jellegű üzlet a piacon, és a hazai szaküzletek zöme azért van tele olyan "1-2 év garanciás" termékkel, amelyre valójában 3-5-10-sok-X év garanciát vállalt a gyártó.
Hát így.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
A PC-s házimozi szettemhez szeretnék rövid(ebb), készre szerelt kábeleket:
Az erősítő oldalán RCA csatis, a szatelit hangfalak és a mélynyomók pedig szabad kábelvéges, csiptetős megoldásúak.
Tudtok mondani olyan ~50 cm és ~150 cm közötti gyári kábeleket (és hazai áruházat, amelynél megvásárolható), amelyek megfelelnek a krtitériumoknak? Nem szükséges drága, csak egy korrekt, az eredetivel megegyező minőségű típus. Tehát egyik végén RCA, másik végén szabad kábelvég...
(Tudom, megvághatnám a szett eredeti, 5 méteres kábeleit is rövidebbre, de nem akarom, mert egy későbbi, más elhelyezés során jól jöhetnek a teljes hosszukban. Jó volna viszont az asztalon lévő 3 szatelithez, és a mélynyomóhoz egy-egy sokkal rövidebb kábel is.)
Köszi előre is a segítséget!
-
Piftuka
veterán
válasz Sony60 #55900 üzenetére
Hiszen most éppen úgy van. (Egy íróasztalon elhelyezett szettet képzelj el.)
Szépen, kötegeltem a sok méteres kábeleket. A képen látható erősítő mögött, minden egyes kábelen "öklömnyi bucik" (a sok méter oda-visszahajtogatott, kötegelt kábel) lógnak lefelé, ráadásul húzzák a csatlakozót, és csak gyűjtik a port.
Nem látszik, de nem praktikus, és engem zavar.
Ezt elégeltem meg, és szeretnék olyan hosszú kábelt, ami a szatelit hangszórótól éppen elér az erősítő csatlakozójáig. Mivel íróasztalról beszélünk, egészen rövid távolságokról van szó, ahogyan fentebb említettem is.
Szóval kérem tisztelettel, ajánljatok valami készre szerelt megoldást!
-
Piftuka
veterán
válasz Morris #55903 üzenetére
"Lehet én vagyok a korlátolt"
Nekem más kifejezés jutott eszembe rólad.
Mindenesetre te és még páran az itt megforduló "Hi-Fi guruk" közül, időről-időre elég rendesen adtok annak a sztereotípiának, hogy "a téma megszállottjai öntelt, pökhendi, arrogáns sznob alakok, akik képtelenek emberhez méltó stílusban kommunikálni a külvilág többi tagjával."
Évek óta olvasgatva ezt a témát (is), hát nem irigylem azokat a kezdőket, akik ebben - az egyébként állítólag számukra létrehozott - témában kérdezni merészelnek...
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Talán nem voltam praktikus, talán nem is gondoltam (egyébként tényleg nem gondoltam) az említett megoldásra.
Ám nem praktikusnak, laikusnak, vagy ügyetlennek lenni egy témában bocsánatos bűn.
Bárkivel is lekezelően, megalázó módon, nagyképűen, pökhendien, stb. bánni viszont nem az."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Morris #55921 üzenetére
Rendben, nem haragszom.
Abban tudsz segíteni kérlek, hogy melyik gyártó RCA-RCA kábelét, melyik webáruházból érdemes megvenni a célra?
Nyilván felesleges az 5-10 ezer ft/fél méter kategóriájú kábelben gondolkodnom. Úgy nézem, a KÁCSA Audio kínálatában pedig az alap kategória csak 2RCA-2RCA kiépítésben elérhető...
-
Piftuka
veterán
- Olvastam több tesztet ezekről a "Wilson Cinematic" és "Wilson Movix" hangfalszettekről, és a lengyel "Hi-Fi guruk" nagyon jó véleménnyel vannak róluk.
Mindez csak a "minden szentnek maga felé hajlik a keze" hozzáállásnak köszönhető (lengyel gyártóról van szó), vagy tényleg ennyire jól sikerült megoldásokról van szó?
- A másik kérdésem az, hogy milyen fő különbség van a két említett széria között? A tesztek alapján számomra nem volt egyértelmű.
- A harmadik pedig, hogy a kategóriában elérhető "Eltax Shine 5.0", "DALI Spektor 5.0", "Polk Audio T50", vagy "HECO Victa Prime 5.0" hangfalszettekhez képest milyen hangzásvilágot, milyen minőséget képviselnek?
Melyik a jobb, minőségi választás "belépő házimozi szettnek" egy jó erősítővel kombinálva?
Továbbra is, csak és kizárólag DVD & BD film a cél...
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Quqesz #55965 üzenetére
Köszi az input-ot mindnyájatoknak!
Természetesen nem kapkodom el.
Most költöztettem vissza a tévét, még "ízlelgetem" az új helyén a látványt. És persze tanakodom, hogy a mostani 55 coloshoz képest látványban, helyigényben hogyan "adja majd magát" a 75, vagy 85 colos ugyanazon a helyen. A szett, az erősítő elhelyezése, de még a fizikai kialakítása is függ majd ettől.
A dió és wenge színű fadobozos szettek egyébként tetszenek.
No, de mi a helyzet a Wilson szettekkel? Azok hol helyezkednek el egymáshoz, és az említettekhez képest?
No, és a "Yamaha NS-F/P51", "JAMO S805/807/809", valamint a "Klipsch R620"?
-
Piftuka
veterán
"Nem vagyok képes felfogni, mi visz rá embereket az efféle rendkívül egyszerű kivitelű és nehezen elfogadható hangminőségű izékért pénzt kiadni."
Szvsz nem ennyire leegyszerűsíthető a helyzet. Én 20 évvel ezelőtt pl. a számítógépemet gondoltam otthoni "médiacentrumnak" használni (a teljesítmény, a kiváló minőségű DVD lejátszó és hangkártya adott volt), és ehhez kerestem a lehető legjobb megoldást.
Azért esett a választásom a "Cambrdige Soundworks DTT2500" szettre. Ráadásul úgy, hogy máshol volt alkalmam alaposan letesztelni.
Ez volt a vállalat utolsó, saját márkanévvel kiadott kompakt házimozi szettje, éppen azt követően, hogy a CREATIVE felvásárolta őket.
A manufaktúra neve garancia volt a minőségre, és nem kellett csalódnom benne. Igaz, ők nem is úgy álltak hozzá, hogy "kamu, sokszáz Watt-okkal" hirdették a berendezést.
Ez a beszélgetés, és a kis szett teljesítménye engem arra emlékeztet, amikor a modern kor zenészei, a sok száz/ezer Watt-os tranzisztoros erősítőik birtokában bizonygatják, hogy a ~20-30-40 Watt-os csöves gitárkombók alkalmatlanok színpadi zenére.
A gyakorlat pedig rájuk cáfol pár régi kis, VOX, Fender, vagy Mesa Boogie kombó képében. Amelyek hangerőben, és hangzásba is "lejásszák" a náluk 4-5-6x nagyobb névleges teljesítményű társaikat a színpadról.
A kis DTT is ilyen. Az utódja, a "3500" is ilyen volt, és egyébként a hírek szerint a Creative első "MegaWorks" szériája is. No, és persze a szintén akkor piacra dobott Videologic DigiTheatre LC szett is. Amit anno viszonylag sokan használtak. (Akik meg tudták fizetni.)
Kicsi, "bögreszett", mégis kifejezetten jól, tisztán, erősen, remek minőségben szól.
A probléma inkább ott van, hogy azóta eltelt 20 év, és a gyártók azóta teljesen másként tekintenek a minőségre, az egyes kategóriákra, és a "fogyasztói társadalomra" is.
A nemrég belinkelt maláj gyártású, Panasonic házimozi hangfalas videó például egészen megdöbbentő.
Repkednek a "kamu Watt-ok", az ócska, semmitérő alapanyagok, gyenge minőségű hangszórók, sokszor nem is kifejezetten alacsony árcédulával kombinálva.
Az viszont nem véletlen, hogy miután már használtam a DTT2500-at, amikor pár évvel később láttam egyet apróhirdetésben, megvettem, és a televízióm, asztali lejátszóm mellé is ezt párosítottam. Tökéletesen megvalósította ott is a minőségi házimozizást. (Akkor már az eredeti árának töredékéért.)
Persze most már "kinőttem", és azért keresek új szettet, hogy megfeleljen a modern kor és házimozizás elvárásainak is.
Ám mindig jó szívvel gondolok vissza a Cambridge Soundworks szettemre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
- LG 77" G2 OLED EVO 4K HDR SMART 120HZ GAMING TV / GALERIA DESIGN!
- Niceboy NIC-HIVE-DROPS-3 vezeték nélküli fülhallgató
- LG 86QNED916QA 4K QNED MiniLED 4K 120Hz.2 Év Gyári Garancia
- SONY WH-1000XM3 vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgató - HIBÁTLAN ÁLLAPOT
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest