- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
sony25 #18065 üzenetére
A lehetőségek száma végtelen, maradhat akár SEAS is, de vagy szélessávban rezonanciamentes mélyközép kell (ami nem alumembrános), vagy olyan magashangszóró, amit 2kHz körül lehet már használni.
A kérdésekből következtetve (a hozzáértés hiányára
), én a helyedben olyan megoldást választanék, amit egyszer már valaki megépített, megmért, megtervezett, és dokumentált, így a szenvedések nagy részét megspórolhatod.
[link]
Olcsóbban és hatékonyabban:
[link]
[link]Ehhez hasonlókat keress a neten. De egy kis tapasztalatgyűjtés sem ártana, hallgass meg többféle hangsugárzót, ami csak a környezetedben elérhető, hogy legyen valamilyen képed arról, te milyet is szeretnél, pl. együtt tudnál-e élni egy szélessávúval, vagy dóm, esetleg szalagos magsashangszórókkal akarsz-e dolgozni, stb.
Lényeg, hogy mielőtt vásárlásba fogsz, legyen egy konkrét terved. -
shalafi66
veterán
válasz
sony25 #18062 üzenetére
Egyre rosszabb (és drágább) ötletek.
A Sonido nagyon távol áll a klasszikus kétutas hangsugárzók világától, elég "speciális" irányvonal. Azon múlik a választás, hogy szereted, kedveled-e ezt a fajta hangzásvilágot, és feláldozod-e a többutas rendszerek előnyeit a szélessávúk egyszerűségéért, és elfogadod-e az ezzel járó hibákat, hátrányokat. -
Giot
addikt
válasz
sony25 #18058 üzenetére
A Monacor lutri, én Monacor sugárzókból építettem a sajátjaim, és ahogy jeleztem is a tajvani munkások nem éppen a precizitásukról híresek, így hullámzó a minőség. (Van olyan típus amit Németországban készítenek az jó, de ezt nem tudni melyik hol, nem mindig tüntetik fel a leírásban) Pedig jó szórók szeretem a hangját.
A Seas norvég ha jól tudom ott is pakolják össze őket, ez előny. Ez a hangfal: [link] ezzel a mélyközéppel van szerelve, [link] és Seas magassal, most nem jut eszembe a pontos tipusa. Állítólag szép hangja van. -
Giot
addikt
-
fero02
nagyúr
válasz
sony25 #17593 üzenetére
Speciel nem a cserékre gondoltam (pénzért bárki meg tud venni bármit), hanem az építésekre, diy munkákra. De abból eddig semmi ha jól értem.
"Csak a hangszórót a hangváltót meg a csatlakozót kellene megvennem."
Erre már többször el lett mondva, hogy nem így működik a dolog, hogy mindent megveszel készen, hazamész összerakod mint egy lego-t és kész. Vagyis lehet, de akkor nem eshet szó igényekről. "gyônyôruen szól"
HeJJesen írni Neked kellene megtanulni, a tab max akkor szól, ha még is tévesztesz.
-
törölt tag
válasz
sony25 #17456 üzenetére
Azért, mert a Sony messze elmarad a teljesítményben a Denontól. (nem véletlenül írtam neked anno). Pedig a Denon sem dizsikre, rendezvényekre hurcolászós darab. A Sony erősítőd torzított, nem a hangfalad, talán újkorában még meg tudott felelni a hangosabb zenélgetéseknek, de egy eleve kis teljesítményű erősítőn hamar meghallatszik az idő foga. De hogy egyszerű legyen: kösd rá az egyik hangfalad egy PC-s hangszóró helyére és tekergesd a volume-t
Megjegyezném, hogy szinte ugyan ennyire fontos, hogy miről és mit hallgatsz (nem feltételezés, csak példa: ha MP3-at hallgatsz egy noname lejátszóról, az szinte ugyanúgy haza vágja a hangokat). Vagy ott van egy bolti cd hanglemez és a rádió közötti különbség.
S még csak a főbb dolgokat emlegetem, az átjátszó kábelek és a hangfal kábelek is csodásan bele tudnak tojni a végkifejletbe. -
törölt tag
válasz
sony25 #17424 üzenetére
A 40 Hz-et emlegetted...azt azért jó tudnod, hogy a 40 Hz sokkal halkabban szólal meg, mint a 60, vagy ez feletti frekvenciák, azaz nem a 40 Hz dominál a szubbodnál, még akkor sem, ha a teszthangnál azzal is hallható hangot adott ki a szubbod. Könnyen lehet, hogy az a hang, amit Te a 40 Hz-nek nevezel és tetszik számodra, az zene hallgatás közben 50-80 Hz-es frekvenciájú hangok keveréke, ami szinte elnyomja a 40 Hz-et...
De ezt már csak nagyon mellékesen jegyeztem meg
-
törölt tag
válasz
sony25 #17422 üzenetére
Én semmit nem tudok a Hz-ről, nem teszteltem semmivel a meglévő mozim szubját, ez 20 centis, de elegendő a hangnyomás és tetszik a hallott hang is. Tudom, hogy van jobb ettől, de nincs igényem rá. De ezt csak mozihoz használom, zene hallgatásnál nem szeretem (már) a szubbwoofert: nekem túl mély, túl természet ellenes, túl tolakodó...inkább egy pár hangfalat szeretek hallgatni szimpla sztereóban, aminél kellemes "alá festést" ad a mély hang
A döntés a tiéd: mivel nem vagy elégedett a mostanival, mert kevés a hangja, így vagy meghallgatsz más darabokat otthon, vagy megkockáztatod a 30 centisre váltást, vagy veszel másik 25 centist...én a szubbot félre tenném vagy eladnám a hangfalakkal együtt és igyekeznék egy nekem tetsző hangfalpárt szerezni, amit nem tudnék túlhajtani lakásban és a minősége is megfelel...-de szerintem más a "hang igényünk"
Sok sikert -
törölt tag
válasz
sony25 #17419 üzenetére
Sony és Sony között is van különbség. Nem éppen az aktív szubbokra gondoltam, de ha azokat hallgattad, azt milyen rendszeren tetted meg és milyen helységben? Rengeteget számít a szoba akusztikája illetve a szubb mellett lévő hangfalak, de emellett a rossz kábelezés, vagy egy gyenge lejátszó, sőt az erősítő is nagyon sokat számít, ha egy elem gyenge a rendszerben, haza vágja a többit, ez alapján ne ítélj. Az a legszerencsésebb, ha magadnál hallgatod meg, amit kinézel. Ahogy írtam már, magadnál próbálj ki több darabot is, bár szinte borítékolható, hogy olyan nem lesz, ami ugyan olyan jellegűen fog szólni, mint a mostani darabod, cserében nagyobb hangnyomással fog szólni. Az is könnyen lehet, hogy a jelenlegi hangfalaidhoz nem fog passzolni a hangja, más rendszerben viszont szeretnéd. A JBL egyébként nem rossz gyártó, sokan használják "többszázezres" rendszerekben. Én szeretem a Magnat Monitor Sub A hangját, mások szerint hulladék, jobb a JBL...szóval a vélemények megoszlanak, de a saját ízlésed te ismered, így vakon Ne vásárolj semmilyen hangszórót, mert a 30 centis Sonyban is csalódhatsz, más lesz a karaktere a hangnak. Mindenképp teszteld meghallgatással, mielőtt megvásárolod.
-
Osynho
addikt
válasz
sony25 #17410 üzenetére
A megadott W nem hangosságot jelent, hanem terhelhetőséget. A nagyobb terhelhetőségű hangszóró koránt sem biztos, hogy hangosabb lesz azonos erősítő mellett, azonos dobozban, mint a mostani hangszóród. Inkább érzékenyebb hangszórót keress, a hangerő, hangnyomás mértékegysége a db, és nem a w. Ezen kívül nagyon nem mindegy, hogy mekkora az a doboz, zárt, vagy bass reflex, stb. Lehet, hogy azzal a 25össel jol szól,de egy erősebb 30as mélynyomónak kevés lesz. Majd a hozzáértők segítenek,
-
törölt tag
válasz
sony25 #17404 üzenetére
Mondhatnám, hogy vegyél 25 centis magnat, vagy egyéb típusú hangszórót, de ez így lutri. A legjobb, ha körbe érdeklődsz a haveroknál, kinek van valamilyen szubbnja kocsiban, lakásban és azokat meghallgatod, amelyiknek tetszik a hangja, olyat keress (nem biztos, hogy abba a dobozba érdemes bármi mást bele tenni azon a hangszórón kívül...sőt. ).
-
Doo!
tag
válasz
sony25 #17399 üzenetére
Komolyabb szórót tehetsz ugyan bele, de a dobozban elhelyezett erősítő attól még nem lesz nagyobb. Ergo nem is fog nagyobbat szólni. Inkább gyengébbnek fogod érezni mint az előzőt. Mondván egy azonos membrán mérettel szerelt hangszóró nagyobb teljesítménnyel, nyilván komolyabb csillapítóval rakják össze. Amihez nagyobb teljesítményre van szükség ahhoz, hogy "ugyan olyan" hatása legyen mint a kissebb teljesítményűnek.
-
Doo!
tag
válasz
sony25 #17266 üzenetére
Igazábol egy sub önmagában nem az igazi. Úgy értem sub+5db satellit. A sub akkor az igazi ha van mellette 2db normális front sugárzó, legalább 16 centis mélyel. A frontokból is jönnek mélyhangok simán 50-60Hz ig, még lejjebb is de ezeket már nagyon halkan adja le ami már nem is érzékelhető a többi, sokkal hongosabb frekvencia miatt. A sub pedig ezeknek az alsó frekvenciák leadására való, pontosaban hogy azt is kellő hangerővel halld, illetve érezd.
A sony 40Hz-e valószínűleg nagyobb, 20-25-30cm átmérővel rendelkező frontsugárzók mellé lett tervezve.
Tehát így már láthatod mi értelme van annak hogy 50-150Hz-ig tudod állítani. Ha a Frontjaid pl.: nagyot szólnak még kellemesen dinamikusan kb 60-80Hz-nél akkr nagyjábbol erre a frekire érdemes be állítanod a subot. -
Doo!
tag
válasz
sony25 #17264 üzenetére
Giot fórumtársunk jól mondja.
A vágási frekvencia pedig azt jelenti, hogy mekkora az a frekvencia amitől a hangszóró megszólal. (na ezt jól megaszondtam). pl.: beállítod 100Hz-re, akkor csak a 100Hz alatti hangoknál kéne hogy megszólaljon a sub. Az hogy 50-től lehet állítani, nem azt jelenti hogy nem ad le 40 esetleg 30Hz-et.
Ejha! 25Hz már elég baráti teljesítmény -
Giot
addikt
válasz
sony25 #17258 üzenetére
Az átlag ember 20hz-ig hall, a zenében nagyon ritkán alkalmaznak 40 illetve 50hz körüli hangokat. Ettől függetlenül én annak a pártján vagyok hogy had menjen le csak 40 vagy akár 30hz-ig is. Nehogy lemaradjak valamiről.
Egy példa: Kosheen - Hide U (original version)
Nem tudom alul milyen mélyek dolgozhatnak, de ha olyan hangfalakon hallgatod, ami nem megy megfelelő mélységekbe, bizony lemaradsz róla miközben szerves része a zenének. -
törölt tag
válasz
sony25 #17243 üzenetére
Inkább itt kérj segítséget, írd le mellékesen, hogy milyen hangfalakhoz keresel erősítőt és egy összeget is írj, hogy mennyit szánsz rá.
-
törölt tag
válasz
sony25 #17219 üzenetére
Ojan hangzásbeli külömbség nemlesz amitől el lesz ragadtatva Próbáld ki. Tömd meg az egyik hangfalad vatelinnel, a másikból meg szedd ki az összeset.
Ha kevés vagy sok illetve nem megfelelő minőségű a csillapító anyag, akkor bármit csinál, bármit hallgat, akkor is rossz lesz a hang. (Ha pl kevés és "igényli" a hangfal, akkor a doboz hangot azaz a döngő hangot nem tünteti el semmi). Ha sok, akkor tompa, száraz lesz a mély hang, már ami megmarad belőle.
Tehát pont az egyik legfontosabb elem a hangfal, és számít mi milyen és mennyi benne. Utólagos belső merevítés, vezeték csere is rengeteget számít. Nagyon sokat változik az összkép a csillapító anyag helyes használata miatt. Mivel ez egy "hangfalas" topic, így valószínűleg azokkal kapcsolatban kérdez és vár segítséget, hogy a lehető legjobbat hozza ki a meglévő cuccából (a rendszer egyéb részeiről meg vagy itt kitér, vagy átmegy egy hifi fórumba).
A gyártókat (meg az ott dolgozó mérnököket) szerintem sok ember megkérdezné, hogy mit-miért úgy csinált a hangfalon-ahogy, persze közben a mellkasukon térdelnének... -
fero02
nagyúr
válasz
sony25 #17216 üzenetére
Ez nem igaz.
A gyári hangfalak mögött sajnos sokszor több marketinges munka van, mint mérnöki. Játsszon csak nyugodtan a csillapító mennyiséggel, simán kaphat szebb hangot a dobozától, mint ahogyan kijött a gyártó sorról.
Az akusztikus szivacs helyett pedig jobb a vatelin. -
shalafi66
veterán
válasz
sony25 #17065 üzenetére
PCbonto.hu = dilettánsok gyülekezete (legalábbis audio témában).
Mindenféle hangsugárzón lehet akármilyen zenét hallgatni, legfeljebb a terhelhetőség szab határt (a felsorolt Sonido szélessávúk ebben sem igazán jók). És ezek a neten keringő doboztervek sajnos nem olyan kidolgozottságúak, hogy otthon egyszerűen megépítve a rajz alapján jó eredményt hozzanak. Egy hasonló méretű TL-ben, nem túlzás, hogy egy év munkája is benne kell, hogy legyen, mire elfogadhatóan kezd működni.
A Sonido hangszórói ugyan borzasztó drágák, de ez önmagában még semmit nem jelent. Nem garancia sem a "jó minőségre", sem arra, hogy jól is fog szólni nálad. A magas érzékenység, gyenge mélyátvitel és alacsony terhelhetőség miatt speciális kezelést igényelnek doboz és erősítő szintjén is. Összességében nem egyszerű feladat, ha nem sikerül tökéletesen a doboz, oda a mélytartomány, a kisebb-nagyobb átviteli hibák esetleges kezeléséről már nem is beszélve.
A másik, hogy a gyártási módszerek-filozófiák miatt ezeknek is van egy sajátos, meghatározó hangjuk, főleg a nem elhanyagolható arányú torzítási termékek, felharmonikusok, vagy a középtartomány rezonanciái miatt. Ezt a hangképet nem mindenki szereti és/vagy tudja megszokni.Szóval egyszerűbb és általánosabb célokra is könnyebben megfelel egy kisebb méretű kétutas hangsugárzó, vagy ha kisebb hangnyomás is elég, pl. egy olyan szélessávú, ami egyszerűbb dobozba építhető be kevesebb bajjal.
-
gyurczy
őstag
válasz
sony25 #17046 üzenetére
Ha nem számolok, akkor a manualban megadott legkisebb ládát építem meg, amihez méreteket is adtak. A relflex ládánál csak űrméret van (ami mondjuk arányosan kalkulálható a zárt láda méretei alapján), de ott meg a reflexcső méretei nem tiszták, illetve én négyszög reflex idomra látom ráhúzhatónak a megadott méretet.
A lefelé néző hangszóró kialakítás engem is érdekel, lévén szobai cucc lesz, ne látszódjon a hangszóró, de szerintem az akkor működik jól, ha a reflex nyílás valamelyik oldalra néz.
A relflex kialakításhoz nem ragaszkodom, egy 25 m2 szobát kell beszóljon a cucc 100W RMS suberősítőről (Urbán féle).
-
törölt tag
válasz
sony25 #17021 üzenetére
Ne hallgatózz másfelé, csak ha lesz pénzed, hogy lecseréld a Sony szubbod
Az adatok csak tájékoztató jellegűek, a valósághoz nincs közük sajnos...
Egy mérés sok érdekességre fényt deríthetne, de ha neked megfelel, amit hallasz, akkor nincs értelme tovább ragozni.
A frekvencia vágás az 5.1-es rendszerek beállításának egyik alapja.
Van 2 darab front hangfalad, egy szubbod és egy erősítőd (beszéljünk a Technicsről).
Kétféleképp lehet vágni a frekvenciát (ez most csak a rendszer beállításról szól!):
Az erősítőn lehetőség van small és large beállításra a frontoknál(+ a háttereknél és a centernél). Small beállítás esetén átlagosan 3 lépcsőben lehet választani:
80,120 és 160 Hz(ez általánosítás, nem ismerem a Technics erősítőt, reméljük megvan ez az opció is benne). Ennek az a lényege, hogy a választott érték alatti frekvenciákat nem adja ki a frontokra (vagy a centerre, hátterekre). Ez akkor hasznos különösképpen, ha az 5.0-ban használt hangfalaid (front, surround, center), nem tudják kiadni az alacsony frekvenciájú hangokat, vagy csak rossz minőségben képesek rá.
A szubbwoofer csatornának is van beállítási lehetősége (most a Technicsről beszélek):
50-től 200 Hz-ig tudod változtatni a frekvencia értéket, ebben az esetben ez azt takarja, hogy a mélynyomódra a beállított érték alatti frekvencia tartományban megy ki a hangjel, (pl 100 Hz-nél ez 20-tól 100Hz-et jelent) a többit levágja az erősítő. Ez az opció meg arra szolgál, hogy a frontokhoz tudd igazítani a szubbod hangját.
Igyekeztem csak a te rendszeredre korlátozódni, de a lényege és logikája kb ennyi más rendszereknél is ezeknek az opcióknak.
(Frekvencia vágásról hangváltóknál is beszélünk, kondenzátorokat, tekercseket használnak annak érdekében, hogy egy közép sugárzó ne kapja meg a tekjes hangtartományt, mert az tönkre tenné a hangfal hangját). -
ozzy711
őstag
válasz
sony25 #17014 üzenetére
Nem. Kiadni az alatt is képes, csak 100-500 Hz-ig tudod változtatni a felső határfrekvenciát attól függően, hogy a szatelitek vagy frontok milyen mélyre mennek.
Az nem egészséges, ha pl. a frontok és a szub is ugyanazt a ( mély) frekvenciát adja, mert a hangzási balansz eltolódik ( mélyebb irányba ). -
törölt tag
válasz
sony25 #17005 üzenetére
Lehet "hangosabb". De ennek a hangfalnak nem tetszik a hangja, miért akarsz ugyan olyat másikat?
Javaslom, hogy előbb az erősítőd cseréld le, a hangfalat hagyd, sokat változik majd a rendszered a csere miatt.
Ha hangfal cserét akarsz eszközölni, mert az új erősítővel nem elég, amit hallasz, akkor semmiképp se úgy válassz, hogy SONY, mert dupla mély nyomós. Ezernyi választási lehetőség van, leírod, hogy mennyit szánsz a hangfal cserére és kapsz majd javaslatokat.
De előbb mindenképp az erősítő, aztán dönthetsz, hogy merre tovább... -
törölt tag
válasz
sony25 #17001 üzenetére
Utána néztem.
Érdemes megvenned, a jelenlegi erősítőd 180 wattot vesz fel, A Technics 340 wattot. Itt már írnak jel-zaj viszonyt, 20-20000 Hz-ig teljesítmény/torzítás, stb...
Ki fogja szolgálni a hangrendszered. Jó pont még a szubb csatorna frekvencia szabályzása, kellemesen tudod majd illeszteni a szubb hangját a hangfalakhoz.
Mindent össze vetve:
A teljesség igénye nélkül nézve használható, élhető darabnak tűnik, mindenképp pozitív csere lesz a jelenlegihez képest, minőség és teljesítmény terén egyaránt. (A hantér képzést meg zenei hangzást ne sorold ide, dinamikusabb lesz, de hogy mennyire fogod szeretni a hangját, azt nem tudom. Ha a Sony-ét szeretted, akkor valószínűleg ez is tetszeni fog).
Ha mozizásra akarod a legkevesebből fejleszteni a rendszered, akkor nem nagyon tudok jobb választást, ennyiből ez a vehető legjobb szerintem. -
törölt tag
válasz
sony25 #16998 üzenetére
Normál, egyszerű, de jó minőségű sztereó erősítőt vegyél, legalább annyira fontos, mint a jó hangfal. Aktív szubbot vehetsz fél év múlva is, ha szükségét érzed, de ha lecseréled a Sony hangfalakat és veszel helyettük jobbat, nem lesz szubbra szükséged.
Nézelődni ráérsz, ha már sikerült eladnod a cuccod. -
törölt tag
válasz
sony25 #16996 üzenetére
Igen.
Ezért mondtam, hogy gyenge az erősítőd.
Azt az adatot, amit leírnak, Max Power rms 100Watt 1 kHz 10% THD, úgy merték oda írni, hogy csak az a csatorna üzemel. A többi OFF.
Fentebb már bemásolták az erősítőd leírását De itt van. . A lényeg a záró jelekbe van téve:
100 W+100W (at rear/center/woofer off at 1 kHz, 8 Ohm)
Tehát 100 watt sztereó módban a csatornánkénti teljesítmény, de ez akkor, ha a többi csatorna ki van kapcsolva és ez sem 20Hz-től 20 kHz-ig van írva.
Rákötnéd a két hangfalad egy olyan erősítőre, ami szinuszban tud 2*50 wattot és emellett még le mernek írni a dinamikájáról is pár dolgot....elszégyellné magát az erősítőd -
törölt tag
válasz
sony25 #16943 üzenetére
Próbáld ki a Harman-Kardon erősítővel a hangfalaidat, a haverodnak is jó lehetőség lenne tapasztalat szerzésre és neked is. De fordítva is csináljátok meg: a haverod hangfalai a Te erősítődre kötve...
Később, ha változtatni szeretnétek, jól jöhet az ilyen jellegű tapasztalat.
Igaz, ez valahol veszélyes is lehet, váltam már meg emiatt sok mindentől, amit addig jónak hittem...
Sok sikert az átalakításhoz. -
törölt tag
válasz
sony25 #16937 üzenetére
Házimozi erősítőkön ki lehet választani, hogy milyen hangfalat kötsz rá. Szokott lenni opcióként small, large lehetőség (kis, nagy), ennek az a lényege, hogy large választásban a teljes frekvenciát leadja az adott hangfalra, small beállításánál viszont levágja a hangokat 80Hz-nél (ezt az értéket lehet állítani lépcsőnként átlagban 160 Hz-ig), a beállított érték alatti hangokat a szubra teszi át, ami alkalmasabb lehet a mély hangok leadására.
A magas sugárzónak a minősége vagy a mennyisége nem tetszik?
(A wattokat felejtsd el, ott távolról sincs 80 meg 100 wattEkkora teljesítménnyel utcát is meghangosító házi bulit csinálhatnál).
Végterhelésen ne akard használni az erősítőd, ha kevés, amit hallasz, akkor le kell cserélned, jobban járnál, ha "csak" Yamaha-ra váltanál, de a Sonynak is vannak falbontó darabjai, természetesen sima sztereó erősítőkre gondolok.
Az erősítőd 180 wattot vesz fel, és ez szét van osztva 7 felé (6 csatorna+ a működéshez szükséges watt a veszteséggel együtt), ez így ha jó indulattal nézem, akkor sztereó módban (5*20+40 watt szub) 2*20 wattot ad le. S nem tudtam kideríteni az erősítőd dinamikáját, THD 1 KHz-re van, csak meg adva... Szerintem az erősítőd gyengesége okozza a hangfalad torzítását, az a darab nem kifejezetten hangnyomásra készült. -
BTO
őstag
válasz
sony25 #16901 üzenetére
".Az a sistergés megőrít"
ha szó szerint a sistergés ,az alapzaj,ami az elektronikából jön,vagy a lejátszóbol vagy a végfok alapzaja.azt hangszóró cserével nem fogod megszüntetni.
a cicegés az más,az lehet a magas hangszóró gond,de lehet erősitő is.
ismerősöktöl kérj kölcsön 2 dobozt és halgasd meg ,de a terhelhetőséget vedd figyelenbe ne vágd agyon a kölcsön dobozokat. -
fero02
nagyúr
-
törölt tag
válasz
sony25 #16933 üzenetére
A mély nyomó maradjon. Az erősítődön lehet Small beállítást választani a frontokhoz? A frontoknál most mi dominál, ha magában hallgatod (a passzív sub nélkül)? A középhang, ami nagyon előjön? Ha 20 centiről hallgatod a magas sugárzót, akkor tetszik a hangja, csak a többivel együtt túl kevés?
-
törölt tag
válasz
sony25 #16916 üzenetére
Sem az erősítőd, sem a hangfalad nem fog többet bírni. A kondenzátorok cseréjét a hangfal hangváltójánál gondoltam egyik lehetséges megoldásnak, de ettől kissé bonyolultabb a helyzet, nem azok kiszáradása miatt van torzítás, hanem ennyit bír az erősítő és a hangfalak. A hangfalak névlegesen 50 Hz-ről indulnak, így a kb 80%-os erősítő terhelésnél már fognak torzítani. Az erősítő felvett teljesítménye 180 Watt, 6 csatornára szétosztva, 5*50+80 watt van írva, ezzel azt tudnád csinálni, hogy egy passzív szubwoofert vennél a rendszeredhez, így megkímélnéd a hangfalaidat is a sok mély hangtól és az erősítőd front csatornái is felszabadulnának a terhek alól.
Magas sugárzó cseréje: Keresned kéne valakit a környékeden, aki érdemben tudna segíteni, van otthon pár darab magas sugárzója, amivel meghallgathatod, esetleg mér is egy hozzá vetőlegest, a hangváltó igazításban is jártas...így ha megveszel egy párat bármiből, akkor nem valószínű, hogy a kívánt hatást fogod elérni.
Próbáld ki a sávelosztót, nem veszíthetsz vele, bár kétlem, hogy hosszabb távon (egy-két óra) szeretni fogod.
Nem írtad, milyen lejátszód van és azon milyen felbontású zenét hallgatsz (MP3 helyett hallgasd meg AUDIO formátumban). Ha PC-ről hallgatsz zenét, akkor abban milyen hangkártya van? Sokat segíthet egy minőségi csere ott is...Asztali lejátszóként mit használsz?
Ha ettől többet akarsz (minőségben és hangerőben egyaránt), akkor cserélned kell a rendszered. -
ozzy711
őstag
válasz
sony25 #16908 üzenetére
Találtam egy képet a dobozodról. Ez lenne az?
Ha igen akkor ezt simán lehet a fenti Tannoy-al két utassá tenni, mivel a 20 cm-es ( ha jól saccolom ) mély simán el kell menjen 3 Khz. környékéig, ahonnan már a magas átvenné a stafétát.
Ha minden igaz ezen az oldalon a doboz rajza + a váltó. A basszus hangszóró simán direktben a bemenetre van kötve,semmi tekercs meg egyéb nyalánkságok. A többi alkatrész sincs túl bonyolítva.
Át lehetne tervezni, de azért nem árt egy hozzáértő szaki aki "felügyeli" a munkát, mert a meghallgatás a döntő, ugyanis a kiszámított értékek nem mindig jönnek be!
Egyébként el nem tudom képzelni, hogy ez a közép és magas "szekció" kibírjon "max. 160 watt input powert" ?! -
törölt tag
válasz
sony25 #16905 üzenetére
Egyrészt a régi kondenzátorok fáradása is okozhat a hangfaladnál gondot, lehet, hogy azokat kéne kicserélgetned. Másrészt a hangfal teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy átmenő hangon hallgatod, vagy adsz rá + mély és magas hangot. Harmadrészt az is lehet, hogy maga az erősítőd nem bírja már a wattokat torzítás nélkül leadni a hangfalaidnak, az is okozhat ilyet (nagy terhelésen megnőhet az erősítő torzítása).
80%-os terhelésig tiszta hangot leadni képes erősítő nem rossz teljesítmény.
Amúgy mekkora a teljesítmény felvétele az erősítődnek, milyen típusról van szó és a hangfaladnak mik az adatai? (a hátulján leírtak szerint: tól-ig Hz, Ohm, Watt adatok). -
törölt tag
válasz
sony25 #16896 üzenetére
Lenne különbség. De pár hónapos gyereket is beköthetsz piezzo helyett, annak is ugyan olyan hangja lenne (ugyan olyan kellemetlen). (nem gúnyolódok, csak nekem tényleg ahhoz hasonlít a hangja, főleg szobai használatban csillapítás nélkül
)
Inkább keress helyettesítő darabot, ha leírod, hogy milyen hangfal (pontosabb típus, képek a hangváltóról, a tönkre ment magas sugárzóról, ha nem ment tönkre, akkor mindez tárgytalan) és fogsz kapni megoldásképp pár javaslatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Óvodások homokozója
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Synology routerek
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest