Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28993 üzenetére
Tudnál az általad felsorolt lehetőségekhez hangszórókat ajánlani?
Mind a két lehetőséget eltudnám képzelni. Megnézném mi mennyi.
A 30-as mellé mehet 25-ös is ha azt mondod úgy járhatóbb.
Esetleg annyi kiegészítéssel hogy az adott hangszóró tapasztalatod alapján,
kb. mekkora térfogatban érzi jól magát. -
tupolev
csendes tag
válasz
shalafi66 #28995 üzenetére
Csak a gyári frekvenciamenetek álltak rendelkezésemre a tervezésnél.
A keresztezési frekvenciát pont a mélyközép problémás felső része miatt vettem 2000 Hz-re.
Ebből a hangszóró párosításból valószínűleg sokkal jobbat nem lehet kihozni, ma már máshogy kezdenék neki, mint 10 évvel ezelőtt.
Anno az egy pár hangfal anyagköltsége mindennel együtt olyan 30 ezer Ft körül volt, ahhoz képest szerintem jó hangja lett :-) De nem tökéletes, ezt érzem én is. -
shalafi66
veterán
válasz
tupolev #28994 üzenetére
ez a TVM(Tesla) másolat mélyközép. Jó rosszat választottál.
Egyébként ennek a pont a mélyei hangsúlyosabbak a kelleténél, a gyenge mágnes miatt, középtartományban meg durván berezeg, több frekvencián is, amit lehet, azt kezelni kellene ezek közül.
A DT-99 nem alkalmas 2kHz-es váltásra.
Ezt a modellezést milyen mérésből kiindulva készítetted?
-
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Elérkezettnek láttam az időt a múltkori kontakthiba után, hogy megosszam veletek saját tervezésű és építésű hangfalamat.
10 éve kezdtem az építést, a cél egy olcsó, de jó hangú polchangszóró volt kisméretű szobába, a lehetőségekhez képest alacsony alsó határfrekvenciával. A választás a Monacor DT-99 és SPW-150/8S hangszórókra esett, utóbbi 15 literes reflex dobozzal 40 Hz-es határfrekvenciát ígért -3 db-nél. Elég meggyőző volt és utólag azt kell mondjam, nem is csalódtam.
A végeredmény többszöri hangváltó átalakítás után évekkel később alakult ki, nagyon szép részletező hangja lett, pontos színpadképpel.
Ami picit zavaró, hogy továbbra is eléggé kiemeli az énekhangokat a mélyek viszont nem valami erőteljesek. De összességében imádom a hangját. Hihetetlen, amikor komolyzenénél minden hangszert külön hallok a térben különböző helyekről. Ilyet a nagy hifimen lévő gyári Wharfedale hangfalak képtelenek produkálni.Pár kép az építésről:
A hangváltó és a kalkulált átviteli görbe:
A Kondik Remix C316-osok, a tekercsek Monacor és Intertechnik gyártmányok.
A kész hangfal:Minden véleményt illetve hasonló hangszóróval szerzett tapasztalatot szívesen várok. :-)
-
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28992 üzenetére
Az 5,6 liter egy 130-150mm-es hangszóróhoz lenne elég.
A dobozt rendesen merevíteni kellene, és a bajok azzal fokozódnak, hogy nem fogsz tudni rendes hangváltót készíteni a háromutashoz.
Minél alacsonyabb az alsó határfrekvencia, annál halkabb a hangsugárzó. A 300mm-es mélyhsz ekkora térfogatban, lehet, hogy közel járt a 35Hz-hez, bár nem tudni, hová volt hangolva, és a gyenge mágnes miatt csúnyán kiemelt mélytartományban, 60-80Hz körül.
Igazából nem tudom, hogy mit kellene csinálni, úgy, hogy meg is tudd valósítani. Talán kétutas, két darab 250-es méllyel, de ehhez meg drága a magashangszóró.
Esetleg marad a mostani felállás, de akkor a 300-as mélyeket párszáz Hz-nél váltani kell, hogy gyakorlatilag kétutas maradjon, mélyben kiegészítve.
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28990 üzenetére
Igen, mikor elkezdett recsegni a mély már akkor elkezdtem utána járni a dolgoknak.
Többször olvastam már ha jól emlékszem tőled, hogy 30-as kb. 70l. Mikor szétszedtem láttam, hogy azért komolyabb átalakításra lenne szükség. Az első képen talán látszik, hogy mekkora hely áll
rendelkezésre és ahogy javasoltad egy új felállásban tudnék csinálni belőle megfelelő méreteket.Valóban én sem a nagyon minőségi hangszórókban gondolkodtam. Inkább az (leg)alja.
Mivel azt már tudom, hogy minden kompromisszumokon múlik, az elvárás az annyi, hogy hozza azt
amit eredetiben (gondolok itt a pl. hangerőre), esetleg jobb minőségben és nem tudom mennyire lehet hinni a 35Hz-nek talán a mozi miatt mehetne lejjebb. Úgy gondolom aki ért hozzá és látta a képeket, illetve a méreteket egy hozzá vetőleges képet feltud állítani mi a cél.
(egyébként hazudnék ha azt állítanám, hogy rossz lett volna hallgatni őket)
A 30-as 20-as felállást megtartanám persze nincs kőbe vésve, és nyilván ahogy az eredeti tervben,
akkor az elindult úton olyan hangszórókból építkeznék, center és hátsó rész. -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28989 üzenetére
Ha megvannak a pontos térfogatok, akkor tudunk továbblépni.
Elöljáróban, valószínűleg túl nagy a doboz egy 300mm-es mélyhangszóróhoz, a közép doboza meg túl kicsi a 200mm-hez. És nem az a kategória, amihez nagyon jó hangszórókat kellene venni. Sejtésem szerint egy új előlap lenne a járható út.
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28988 üzenetére
Igen külső méretek, illetve az előlap anyagvastagsággal beljebb van kb.2cm.
Hasznos, szerintem 70x40x40 amiből lejön a közép doboza.
Most nem vagyok ott nem tudom pontosan megmérni.Valóban, pontosabban 5.0 lenne(van) és az erősítőn állítanám a vágást, ha jól emlékszem
20Hz-ig állítható. -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28987 üzenetére
Ezek külső méretek?
A szub az külön csatorna, az nem biztos, hogy megegyezik mélytartományban a frontokkal.
-
Predator.3
csendes tag
Hello Mindenkinek!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni. Előre leszögezném, hogy teljesen kezdő vagyok a témában. Már egy ideje olvasom a fórumot és ismerkedek a témával, talán most jutottam el odáig, esetleg meg is fogom érteni az észrevételeket, tanácsokat. Ezelőtt kb. 20 éve csinált nekem egy ismerősöm 2db 3 utas hangfalat Somogyi alapokon bulihangfalnak, imádtuk. Azóta is használatban vannak jelenleg 5.1 két frontjának használom egy 5*4,5 szobában. Az egyikben már javított mély van, természetesen utána nem volt olyan, mint az előtt, a másik most döglött meg. Ezért a nagyon régóta halogatott, rendszer megvalósítás, aktuálissá vált. Erősítő Yamaha RX-V365.
Az első lépés a két hangfal gatyába rázása lenne:
Méretek (cm):74x44x45, közép doboza 30x24x12, refl. átmérő 9 hossz kb 10
30-as mély, 20-as közép, és a magas.
Képek:
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
A kérdés milyen hangszórókat vegyek bele.
Szeretném ha a 5.1-ben mélysugárzó feladatit is eltudnák látni.Előre is köszönöm
-
Kiss Janó
újonc
válasz
shalafi66 #28982 üzenetére
Miért lenne jobb a Peerless 810921 fs=700Hz Sd=7mm2, mint a 27tdfc fs=550Hz Sd=7,2mm2 ? (Ez utóbbihoz azért "ragaszkodom", megt már meg van.
) A tdfc, az er18 ebben a konstrukcióban jól működik, sokak örömére, bevált doboz. http://www.zaphaudio.com/SR71.html Most ez szól nálam.
Valamikor olvastam, hogy a 25R672N jobb középtartományban, mint az ER18. Kíváncsi lennék, mennyire? Az előzőekben említett háromutas változatról mi a vélemény? 27 TDFC- MCA12RC- 26R672 hármas, talán jól működne. A váltón, szerinted hol kellene igazítani?
-
shalafi66
veterán
válasz
Kiss Janó #28981 üzenetére
Megoldható, de szerintem nem jó ötlet. Azon a frekvencián, ahol használni szeretnéd, rosszabbul szól a magas, mint a 25-ös mélyközép, és a dómnak picike a terhelhetősége. Minimum egy SS Classicos dóm kellene ehhez, vagy valami még nagyobb átmérőjű dóm, vagy egy szintén nagyobb, papírmembrános magas. Kisebb terhelhetőség mellett elfogadható lehet a 810921.
17-eset szokták használni mellé középnek.
(#28979) terapeuta007
A fémlemez nem a legjobb anyagválasztás, főleg, ha vékony.Valamilyen kompozit jobb, vagy ha fém, akkor szendvicsben.
(#28980) Giot
Majd. Nemsokára. Van róla kép, de még nem töltődött fel magától. -
Kiss Janó
újonc
válasz
shalafi66 #28978 üzenetére
Végre gépen, és nem a telót kell pötyögnöm.
Szóval adott, egy SEAS 27tdfc magas, amihez szeretném társítani a 26R672 hangszórót. Tudom, hogy elég alacsonyan kell vágni a magasat, de történt már hasonló, egy másik , jól működő konstrukcióban ( SEAS ER18RNX esetében). Talán a 26R672-vel is megoldható hasonló képpen. Ezzel a váltóval így néz ki a hangszórók vágása.
Esetleg, lenne egy másik megoldás, háromutas változatban. Itt, a két hangszóró közé kerülne SEAS MCA12RC. Ennél is van egy konstrukció, ami az ötletet adta, és talán szintén össze lehetne hozni. http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm A magas cseréje ebben az esetben nem okoz nagy gondot (értve, hogy a 27TFFC, 27TDFC-re lenne cserélve) Talán a mélyek cseréje ismegoldható! (SEAS CA22RNX, 26R672-re) A doboz mérete is maradhatna, de ebben az esetben zártra gondolnék, mivel feltételezésem szerint ez az új Pázmándi hangszórótól kellemes mélyek várhatók. Várom, az építő jellegű véleményeket, javaslatokat, hozzászólásokat, kritikákat!
Új hozzászólás Aktív témák
- SzoftverPremium.hu
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest