Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tupolev
csendes tag
válasz
shalafi66 #29083 üzenetére
Igen, a magas és a mély mérés közeltéri.
Milyen mérést csináljak? Ha a HOLM képes rá, akkor megcsinálom.
Notch filternek egy ilyet gondoltam, szimuláció alapján szépen levitte a púpot:
R 12 Ohm, C 8,2 uF, L 0,06 mHAzóta amúgy a magas előtti kondenzátort 6-ról 4,7 uF-osra cseréltem, ez valamelyest felvitte a keresztezési frekvenciát.
-
tupolev
csendes tag
válasz
shalafi66 #28997 üzenetére
Sikerült megcsinálnom a méréseket, a hangszórókat a hangváltóba kötve mértem, nem direktben.
Szinte teljesen hozza a gyári adatok alapján készült szimulációt.
Azt látom, hogy a magast kb 3 dB-el emelni kéne. (L padot átvariálom).
Már a gyári görbék alapján is látszott, hogy a mélynek 7kHz környékén van egy csúnya kiemelése.
Ez az aluláteresztő szűrő után is látszik, bár kb 18 dB-el lejjebb van a névleges hangerőnél. A teljes hangdoboz távoli átvitelében nem is nagyon látszik 7k-nál kiemelés (kék vonal). Érdemes Notch filtert oda tenni, vagy ne foglalkozzak vele? -
tupolev
csendes tag
válasz
shalafi66 #28995 üzenetére
Csak a gyári frekvenciamenetek álltak rendelkezésemre a tervezésnél.
A keresztezési frekvenciát pont a mélyközép problémás felső része miatt vettem 2000 Hz-re.
Ebből a hangszóró párosításból valószínűleg sokkal jobbat nem lehet kihozni, ma már máshogy kezdenék neki, mint 10 évvel ezelőtt.
Anno az egy pár hangfal anyagköltsége mindennel együtt olyan 30 ezer Ft körül volt, ahhoz képest szerintem jó hangja lett :-) De nem tökéletes, ezt érzem én is. -
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Elérkezettnek láttam az időt a múltkori kontakthiba után, hogy megosszam veletek saját tervezésű és építésű hangfalamat.
10 éve kezdtem az építést, a cél egy olcsó, de jó hangú polchangszóró volt kisméretű szobába, a lehetőségekhez képest alacsony alsó határfrekvenciával. A választás a Monacor DT-99 és SPW-150/8S hangszórókra esett, utóbbi 15 literes reflex dobozzal 40 Hz-es határfrekvenciát ígért -3 db-nél. Elég meggyőző volt és utólag azt kell mondjam, nem is csalódtam.
A végeredmény többszöri hangváltó átalakítás után évekkel később alakult ki, nagyon szép részletező hangja lett, pontos színpadképpel.
Ami picit zavaró, hogy továbbra is eléggé kiemeli az énekhangokat a mélyek viszont nem valami erőteljesek. De összességében imádom a hangját. Hihetetlen, amikor komolyzenénél minden hangszert külön hallok a térben különböző helyekről. Ilyet a nagy hifimen lévő gyári Wharfedale hangfalak képtelenek produkálni.Pár kép az építésről:
A hangváltó és a kalkulált átviteli görbe:
A Kondik Remix C316-osok, a tekercsek Monacor és Intertechnik gyártmányok.
A kész hangfal:Minden véleményt illetve hasonló hangszóróval szerzett tapasztalatot szívesen várok. :-)
-
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hátha találkozott már valaki hasonló hibával.
Van egy saját építésű kétutas hangfalam, mely szépen szól, korrekten meg lett tervezve a hangváltója. Viszont nagyobb hangerőnél (messze nem a névleges teljesítmény körül, csak simán hangosan hallgatva, kb 10-15W-on), az egyik oldal magas sugárzója elkezd berecsegni. Főleg erőteljes mélyeknél van, igen erős recsegés.
Ha lejjebb veszem a hangerőt, teljesen elmúlik, tehát nem lesz halk recsegés, hanem teljesen tisztán szól.
Felcseréltem a két hangszórót, kábel, erősítő hiba kizárva.
A gyanúm az, hogy a hangváltó magasáteresztő részében lehet valami hiba, de tanácstalan vagyok, hol kezdjem a javítást. Lehet pl olyan, hogy valamelyik kondi "áthúz"? (régi Remix C316 kondik vannak benne).
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujifilm X
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Filmvilág
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sweet.tv - internetes TV
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X Dobozában
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest