Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hátha találkozott már valaki hasonló hibával.
Van egy saját építésű kétutas hangfalam, mely szépen szól, korrekten meg lett tervezve a hangváltója. Viszont nagyobb hangerőnél (messze nem a névleges teljesítmény körül, csak simán hangosan hallgatva, kb 10-15W-on), az egyik oldal magas sugárzója elkezd berecsegni. Főleg erőteljes mélyeknél van, igen erős recsegés.
Ha lejjebb veszem a hangerőt, teljesen elmúlik, tehát nem lesz halk recsegés, hanem teljesen tisztán szól.
Felcseréltem a két hangszórót, kábel, erősítő hiba kizárva.
A gyanúm az, hogy a hangváltó magasáteresztő részében lehet valami hiba, de tanácstalan vagyok, hol kezdjem a javítást. Lehet pl olyan, hogy valamelyik kondi "áthúz"? (régi Remix C316 kondik vannak benne). -
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Elérkezettnek láttam az időt a múltkori kontakthiba után, hogy megosszam veletek saját tervezésű és építésű hangfalamat.
10 éve kezdtem az építést, a cél egy olcsó, de jó hangú polchangszóró volt kisméretű szobába, a lehetőségekhez képest alacsony alsó határfrekvenciával. A választás a Monacor DT-99 és SPW-150/8S hangszórókra esett, utóbbi 15 literes reflex dobozzal 40 Hz-es határfrekvenciát ígért -3 db-nél. Elég meggyőző volt és utólag azt kell mondjam, nem is csalódtam.
A végeredmény többszöri hangváltó átalakítás után évekkel később alakult ki, nagyon szép részletező hangja lett, pontos színpadképpel.
Ami picit zavaró, hogy továbbra is eléggé kiemeli az énekhangokat a mélyek viszont nem valami erőteljesek. De összességében imádom a hangját. Hihetetlen, amikor komolyzenénél minden hangszert külön hallok a térben különböző helyekről. Ilyet a nagy hifimen lévő gyári Wharfedale hangfalak képtelenek produkálni.Pár kép az építésről:
A hangváltó és a kalkulált átviteli görbe:
A Kondik Remix C316-osok, a tekercsek Monacor és Intertechnik gyártmányok.
A kész hangfal:Minden véleményt illetve hasonló hangszóróval szerzett tapasztalatot szívesen várok. :-)
-
tupolev
csendes tag
válasz shalafi66 #28995 üzenetére
Csak a gyári frekvenciamenetek álltak rendelkezésemre a tervezésnél.
A keresztezési frekvenciát pont a mélyközép problémás felső része miatt vettem 2000 Hz-re.
Ebből a hangszóró párosításból valószínűleg sokkal jobbat nem lehet kihozni, ma már máshogy kezdenék neki, mint 10 évvel ezelőtt.
Anno az egy pár hangfal anyagköltsége mindennel együtt olyan 30 ezer Ft körül volt, ahhoz képest szerintem jó hangja lett :-) De nem tökéletes, ezt érzem én is. -
tupolev
csendes tag
válasz shalafi66 #28997 üzenetére
Sikerült megcsinálnom a méréseket, a hangszórókat a hangváltóba kötve mértem, nem direktben.
Szinte teljesen hozza a gyári adatok alapján készült szimulációt.
Azt látom, hogy a magast kb 3 dB-el emelni kéne. (L padot átvariálom).
Már a gyári görbék alapján is látszott, hogy a mélynek 7kHz környékén van egy csúnya kiemelése.
Ez az aluláteresztő szűrő után is látszik, bár kb 18 dB-el lejjebb van a névleges hangerőnél. A teljes hangdoboz távoli átvitelében nem is nagyon látszik 7k-nál kiemelés (kék vonal). Érdemes Notch filtert oda tenni, vagy ne foglalkozzak vele? -
tupolev
csendes tag
válasz shalafi66 #29083 üzenetére
Igen, a magas és a mély mérés közeltéri.
Milyen mérést csináljak? Ha a HOLM képes rá, akkor megcsinálom.
Notch filternek egy ilyet gondoltam, szimuláció alapján szépen levitte a púpot:
R 12 Ohm, C 8,2 uF, L 0,06 mHAzóta amúgy a magas előtti kondenzátort 6-ról 4,7 uF-osra cseréltem, ez valamelyest felvitte a keresztezési frekvenciát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest